A Marasol az egyik legjobb porzója a Betizacnak, meg más gesztenyéknek is.
Mindazonáltal szomszédunk Betizac csemetéje minden évben terem pár szemet, pedig az én marasolom még nem igazán tudja ellátni férfiúi kötelességét, mert mindössze egy éves.
A Kőszegi- hegység legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye, a vonzó és értékes helyi termék. A Gesztenyeünnep 23. alkalommal a Velemi Továbbképzőház területén a Népi Kézműves Műhelyrendszer hangulatos épületei között és Velem községben megrendezésre kerülő 2 napos kulturális, gasztronómiai, hagyományőrző ünnep, amatőr művészeti csoportok bemutatóival, hagyományőrző programokkal, világzenei koncertekkel, vásári komédiákkal és mesejátékokkal.
igaz, tudom, 2 éves cikk, de csak mint érdekességet tettem fel: riszlisztből és krumpliból is "készül" "gesztenye". tehát a hamisítás része a lényeg, hogy létezik ilyen is...
érdekes lenne megkóstolni, milyen az íze, mennyire sikerült a "remekmű", illetve ha nem sikerült (remélhetőleg) megjegyezni az ízt, hogy fel lehessen ismerni majd a hamisítást.
A gesztenye persze drága. A gesztenyepüré meg agyoncukrozott.
Megoldás: HÁZNÁL nagy mennyiségben (így alkudhatsz is) venni: 100-120 Ft körül adják le kilóját a viszonteladóknak a gazdák. Egy kistermelő 50-200 kg-ot termel, 100 kilóval számolva az 10.000 Ft.:( Ha ráígérsz, a fair trade jegyében 14.000 Ft-ot szerintem neked is megér. Vagy vegyél 50 kilót, 180 forintos kilóáron, és az is csak 9.000 forint, de akkor egész évben van gesztenyéd. Felét főzd meg, pürésítsd egy pici fruktózzal, xilittel vagy jófajta édesítő keverékével, fagyaszd le. Másik felét tartsd szárazon, és 1 hónap alatt fogyaszd / ajándékozd-barterezd el. Vagy ha tartósítod (lásd lenn), akkor karácsonyig is eltarhatod. (erről ezen a fórumon írtak már.) És 100%-os gesztenyepüréd lesz...
A normális (70%-os) gesztenye is 450 Ft körül van és csak negyed kiló...
Igaz már feldolgozott, de 1.800 Ft lenne belőle 1 kiló..., 2.300 Ft körül pedig, ha 100%-os lenne...
Kell 1 kiló gesztenye 140 Ft-ért? (Persze mínusz a héj, a főzési energia, ami nagyban csinálva nem annyira sok) és az időd.
A gesztenyegyümölcs antioxidáns hatású, ”sejtvédő” E vitaminban. Ez a mennyiség a gesztenyét kiemeli ebből a szempontból a gyümölcsök csoportjából – ahová táplálkozástanilag sorolják. A többi gyümölccsel összehasonlítva meglehetősen magas a gesztenyében a B1 vitamin (tiamin), a B2 vitamin (riboflavin), valamint a B6 vitamin (piridoxin), C vitamin mennyisége is.
A gesztenye 100 grammonként 20 mg nátriumot, 553 mg káliumot, 94,6 mg kalciumot és 90 mg foszfort tartalmaz. Ezek az ásványianyag- értékek is a legtöbb gyümölcshöz képest kimagaslóak, ami csak részben tudható be a többi gyümölcsénél magasabb szárazanyagtartalomnak.
Zsiradékot a gesztenye és a gesztenyemassza, (püré csak nyomokban), koleszterint pedig egyáltalán nem tartalmaz, ellenben ún. élelmirost (nyersrost) hányada jelentős. Ezek a táplálékban lévő emészthetetlen poliszaharidok, melyek az emésztő enzimek hatásával szemben ellenállóak. A vastagbél baktériumai részlegesen bontják ugyan a rostokat, de ezek a poliszaharidok gyakorlatilag alig hasznosulnak. Élettani hatásuk szerteágazó, a vízben oldhatatlan (pl. cellulóz) összetevők többek között csökkentik az éhségérzetet, elősegítik a jó bélműködést. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője. A fentiek alapján vitathatatlan, hogy az egészséges táplálékok között kell a gesztenyét emlegetnünk.
Akár háromnaponta kellene fogyasztanunk, nem csak ősszel, az utcai árusnál, sült gesztenye formájában…
hozzájárulok, és küldök egy érdekes tapasztalatot, vásárlói naplómból:
2015. szeptember eleje:
Interspar Fehérarany (prémim) gesztenyepüré 450 Ft helyett 199 Ft (ha kettőt veszel; de hát én húszat vettem volna…) 1 nap alatt elfogyott. Azt mondták, másnap megint hoznak, de hiába mentem reggel, még a táblát is levették… A prémium gesztenyepüré 70% feletti gesztenyetartalommal bír. Ha azt hiszed, hogy a mindennap megkapható 200 Ft-os változat esetén gesztenyét eszel, tévedsz: 30% gesztenyét tartalmaz csak, a többi krumpli. Ha figyelsz, a nevében is benne van: (S-Budget) gesztenyés desszert alap… A prémium változatot be lehetne illeszteni a mindennapi táplálkozásba, kiváló beltartalmi értékai miatt -ha nem lenne az összes márka agyoncukrozva… Azt kevesen tudják, hogy még gyógyító hatása is van. Jó hatású a vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot, étvágytalanság és visszértágulat kezelésére is.
Ugyanez a helyzet a nutellával és utánzataival is: 10% körüli a mogyorótartalom, pár százalék kakaó, a többi pálmazsír. Tehát ízesített pálmazsírt veszel, ami ráadásul fullon hízlal. Jobban jársz, ha ültetesz mogyoróbokrot (és gesztenyefát) a kertbe, dísznövényként is szép; mikor vágod ki a haszontalan tujáidat? Ha még fiatalok, kiáshatod és eladhatod őket…
Újra itt (volt) a szelídgesztenye szezon. Átolvasgattam a sok hozzászólást, amiből kiderül, hogy nektek is az a fő gondotok, amivel sokáig én küzdöttem: a gesztene tárolása és megpucolása.
Mivel 28 db. szelídgesztenye fa birtokosa vagyok, életbevágóan szükséges volt megtalálni ezekre a megoldást. Éveken át rémálom volt egy adag gesztenyepüré elkészítése a főtt gesztenye belső hártyájának eltávolítási nehézsége (lehetetlensége) miatt. No de én megosztom veletek a titkot.
A főtt gesztenyét késsel kettévágom, és egy 3-4 mm lyukméretű fémháló-szitán töröm át (ilyen szita alapból nem kapható. Olyat találtam, ami két rétegű hálóból készült, ám így túl sűrű. Így én az egyik réteget egyszerűen csípőfogoval eltávolítottam, így kapva meg a szimpla, megfelelő lyukméretet.) olymódon, hogy a gesztenyét a vágott felületével ráfektetem a szűrőre és egy mozdulattal a hüvelykujjammal rányomom a szitára. Így a gesztenyehús áttörik a szitán, a kemény héj és a barna, vékonyabb belső héj a szitán fennmarad. Ezzel hihetetlen gyorssá és egyszerűvé válik a feldolgozás. Idén. kb. 50 kg. (!!) gesztenyét dolgoztam fel bruttó két nap alatt. Máskor ez a munka a világegyetem eddigi korával összemérhető idő lett volna. :-) Az így átpréselt gesztenyegranulátumot fagyasztom le. Egész évben, hetente kétszer legalább pürét eszünk.
Egyébként a gesztenye héjában is tökéletesen fagyasztható. Hátránya, hogy helyigényes, mivel a héjat is hűtjük, nem különben a férges, rossz példányokat is.