Keresés

Részletes keresés

Helem Creative Commons License 2010.02.07 0 0 54
" hogy miért gondolkodunk folyamatosan,"

Talán.
A gének és az új mutáns gének, mint információ hordozók, hogy az evolúciós rendszerben tesztelődjenek, szelektálódjanak a bioszférába kell kerüljenek, ahol vagy kiszelektálódnak vagy sem.

A fejünkben egyfajta modellje van a világnak.
Az ideoszféránkban tanyázó mémek részlegesen elég jól kipróbálódhatnak elménkben, mielőtt elhagyják azt pl. beszéd, írás formájában. Az ideoszféránk szerintem egy korlátozott evolúciós rendszer, ahol az ideáink, ötleteink, mémjeink a kreativitásunk által keletkeznek. Amely ötleteinket, gondolatainkat, mémjeinket a logikánk szelektálja. Ennek a génjeink által kifejlesztett belső evolválódó rendszernek a használata célszerű az egyed és a gének szempontjából is. Ez szerintem csak az emberre jellemző.

Tehát mielőtt belső új vagy csak mutáns mémjeink elhagynánk korlátozott ideaterüket a kisebb evolúciós rendszerben, az elmében még megmérettetés alá esnek. Ezután esetleg egy tágabb evolúciós rendszerben, a társadalomban elterjedhetnek. Szerintem.

A véleményem szerint egy a gének által létrehozott másik evolúciós rendszert a memetikait kár parlagon hagyni, ha a genetikai rendszer szolgálatában is áll annak működése. pl. A jó ötletek életet menthetnek. Ruházkodás, búvóhely készítés, pattintott kőszerszám ötlete stb.
Dorien Creative Commons License 2010.02.07 0 0 50
Mármint páva nálunk? Én itthon csak állatkertben láttam. :)
Indiában rengeteg a szabadon élő páva, kb. mint nálunk a verebek.
Előzmény: Törölt nick (47)
Helem Creative Commons License 2010.02.07 0 0 48
Az elsődleges a szekszulális szelekció szerintem ebben az esetben. Vannak más példák is. Pl a lugasépítő madarak. Bonyolult lugasokat építenek, hogy felhívják a tojók figyelmét. A memetikai megfelelője a divat szerintem.
Előzmény: Törölt nick (47)
Helem Creative Commons License 2010.02.07 0 0 46
Teljesen egyetértek. Hogy hűek legyünk a topikhoz. Ez az államilag engedélyezett, terjesztett élősködő mémek terjesztése. Ennek semmi köze az emberek valós mindennapi anyagi és kulturális igényeihez. Hülyét csinálnak az emberekből így kihasználható robotok lesznek.
Előzmény: Dorien (44)
Helem Creative Commons License 2010.02.07 0 0 45
"De hát nem feltétlenül haszontalan, pont ezt mondom. Az érvem egy olyan gondolatmenet volt, amely igazsága esetén a "celeb-jelenség" társadalmilag hasznos. "

Teljes mértékben haszontalan és szerintem egyenesen káros. Hiszen a mémgépezetek, különösen a fiatal emberek számára egy követendő minta, egy érvényesülési lehetőség, egy mémkomplex, egy minta lehet. Ennem a mintának a terjedése tovább löki lefelé a társadalmat a fiatalokat. Mennél hülyébb valaki annál jobb celeb. A Fábry azt "hitte" a celeb az kurva. Nem sokat tévedett.
Előzmény: Nautilus_ (43)
Dorien Creative Commons License 2010.02.07 0 0 44
Te most viccelsz? :)

Tudatos elhülyítés folyik itt, ha ezt te nem látod, akkor be is fejezhetjük a beszélgetést.
Szórakoztatás, szórakoztatás, szórakoztatás, csak hogy képtelen legyél a fejedet tiszta gondolkodásra használni. Robotolj hülye magyar éhbérért, és legyél még hülyébb, még gyengébb, még jobban kihasználható... Addig mi lassan, csendben mindenre rátesszük a kezünket.
Előzmény: Nautilus_ (41)
Nautilus_ Creative Commons License 2010.02.07 0 0 43
Lebecsülöm. Teljes mértékben, hogy hasontalan dolgokkal tömik az emberek fejét.


De hát nem feltétlenül haszontalan, pont ezt mondom. Az érvem egy olyan gondolatmenet volt, amely igazsága esetén a "celeb-jelenség" társadalmilag hasznos.

Ettől még nem kell szeretni őket.
Előzmény: Helem (42)
Helem Creative Commons License 2010.02.07 0 0 42
"Ne becsüld ezt le! "

Lebecsülöm. Teljes mértékben, hogy hasontalan dolgokkal tömik az emberek fejét. Miért nem építenek főműsor időben a "celebek" közösen ökoházat, passzív házat. Alternatív energia termelő napkollektort. Ökofarmot. stb. Miért a hülyeséget, a semmit kell az embereknek beadni. A válasz az élősködés, szerintem. Egy rendezett önmagát ellátó fenntartó társadalmat nem lehet kihasználni. Ez szerintem tudatos politika.

Az élősködés a gének szintjén olyan tökélyre fejlődött. (pl. galandfejú féreg, kakukk szúnyog stb stb) hogy az élősködő mémek terjesztőinek még sokat kell fejlődnie. A mai média a tudatos élősködő mémek terjesztője. Nem a konstruktív mémek terjesztője, hanem a destruktív mémek terjesztője. Lásd. kozmetika, mosószer, alkohol, banki hitel, ehetetlen élelmiszer stb. Csak nézni kell egy kicsit ilyen szemüveggel.
Előzmény: Nautilus_ (41)
Nautilus_ Creative Commons License 2010.02.07 0 0 41
Haha, a celebek, mint a társadalom értékei... ez qrvajó! :))


Nem érted, mondok egy példát. Két munkatárs néz egy ilyen vacsora-műsort. Benne van két híresség, akik összevesznek. A két munkatárs ezt megbeszéli, elemzi, értékeli, és konszenzusra jut.

Amikor valóságos feladatot kapnak, már ismerni fogják egymás gondolkodását, jobban bíznak egymásban, az együttműködés hatékonyabb.

Ne becsüld ezt le!
Előzmény: Dorien (39)
Helem Creative Commons License 2010.02.07 0 0 40
"Minél többet él, tapasztal és gondolkodik az ember, annál jobban látja, mi hajtja igazán a dolgokat."

"(lásd egyház, oktatás (elhülyítés), média, stb.)"
Az élősködés az egy komoly hajtóerő. Mindenféle trükkök kerülnek felvonultatásra az élősködés érdekében. Ki dolgozik kinek. Ki a robot és ki irányítja. Kinek a mémjeit vesszük fel mások szolgálata miatt. pl. mosópor és a reklámok zöme. Milyen érdekes, lehet sima vízzel is mosni mosógépben. Hallottátok? Ezekhez a mindennapi alig szennyezett ruháinkhoz tökéletes, már csak amiatt is, mert amit berakunk az is alig szennyes azzal a pár szennyező molekulával.

Mint a kakukk tojás. Nagyon kell hogy hasonlítson a nádiposzáta tojására, hogy befogadja.
Mit fogadunk be? Ami összhangban van a bent lévőkkel. Az ügyeletes mosópor reklámot befogadók általában a hasonló dolgokból sokat befogadnak. A hasonló érdeklődés és befogadás együtt fut. A média mémjei roppantul bedolgozták magukat agyunkba. Ügyesek az ügyeletes mémterjesztők(reklám szakemberek) csak olyan mémeket terjesztenek amiknek van az agyunkban már benn lévő alapjuk, amihez lehet kapcsolni, amit nem lök ki az elménk.

Milyen fogadtatásra találnának pl. a római kor embereiben az ügyeletes mosópor reklámjai?
Előzmény: Dorien (39)
Dorien Creative Commons License 2010.02.07 0 0 39
Haha, a celebek, mint a társadalom értékei... ez qrvajó! :))
A különböző társadalmi, gazdasági folyamatokat leginkább az emberi ösztönök irányítják, legfeljebb be vannak csomagolva szép álruhába. A kultúra sokszor csak hatalmi eszköz bizonyos emberek kezében. (lásd egyház, oktatás (elhülyítés), média, stb.)
Minél többet él, tapasztal és gondolkodik az ember, annál jobban látja, mi hajtja igazán a dolgokat. A mémek csak a fodros hullámok az óceán tetején.
Előzmény: Nautilus_ (35)
Helem Creative Commons License 2010.02.07 0 0 38
"A Csányi-Kampis-féle evolúciós felfogás szerint az információ fogalmára építhető az evolúcióelmélet."

Én ezt magamnak az "élő információ" különféle reprezentációinak mondom. Élő információ alatt evolúciós rendszerben evolválódó információt értek. Az génekben reprezentált információ mellett megjelent a memetikai információ. Ez egy sokkal hatékonyabb, gyorsabb evolúciós rendszert eredményezett. A ember egy kettős rendszer gén-mém replikáló rendszer, szerintem.

"A mém-elmélet azért problematikus ma, mert nem jelzi, hogy miért is járul hozzá sok információ (pl. a celebekről) a társadalom stabilitásához."

Számos törzsi kultúrában is hasonlóan feleslegesnek látszó információk, mémek keringenek. pl. a kifinomult, díszes csak az adott törzsre jellemző bonyolult szigetelésben funkciótlan öltözetek.

A gének szintjén is vannak ilyen megszaladási jelenségek, pl. a páva tollazata. A celebek divatok is ilyenek lehetnek a mémek szintjén szerintem.
Előzmény: Nautilus_ (35)
Dorien Creative Commons License 2010.02.07 0 0 37
Most már igen.
Azért a régi könyvei elgondolkodtatóak, nekem anno az "Önző gén" nagyon sokat adott az evolúció megértéséhez.

Nekem az új, ateista könyveivel, mozgalmával sincs igazán bajom, mert ugyan a tudományhoz nincs sok köze, de ezt a primitív kreacionista bagázst ütni kell...
Előzmény: Jo Tunder (32)
Helem Creative Commons License 2010.02.07 0 0 36
Én a memetika kiterjesztett voltában hiszek. Számomra a mémek elsődleges forrásai az agy felszínén keletkeznek. Minden szavunk, gondolatunk, cselekvésünk, tárgyaink elsődleges forrása az agy felszíne. A mémeket eredendően úgy tekinthetünk, mint pl. a viccek, szólások, divatok terjedése elméről elmére. A számomra elképzelt kiterjesztett megfogalmazásban a összes agy felszínén megjelenő folyamat is benne van.

Pl. a gondolat az agy felszinén megjelenő egy belül záródó mém. Nem mindig jut kívülre ill. kívül érdektelen. Gondolat mémeink nagy része mások számára érdektelen. (pl. Fáj a hasam) Kisebb része beszéd formájában más agyakba juthat. Ott a másik elmében megragadhat (pl. egy jó vicc) vagy elveszhet (pl. esik az eső)

Másik többé-kevésbé magába záródó mém ciklus a mozgás. Az is az agy felszinén jelenik meg kicsit nagyobb és látható ciklust mutat mint a bezárt gondolat. Tehát az agy felszinén jelenik meg ez is, de vissza is csatolódik rögtön az izületi és egyéb érzékszerveinken. Tehát messzire nem jutnak. Ezek másik csoportja pl. a különféle mozgás kultúrák, mozgási mémek pl. táncok sportok. Ezek lemásolódhatnak és más elmékben megtelepedhetnek.

A mémek érdekes transzformációja és külső tárolása, az idodalom, a művészet, a tárgyi eszközök tudomány stb. külső reprezentációja. (pl. papír, könyv, videó, zene, stb)

A tárgyi eszközök elkészítése mint mémplexek megnyilvánulása. További érdekes jelenség a különféle hordozókban (emberek) levő különféle mémplexek együttműködése(pl. különféle szakemberek egy gyárban a közös termékért dolgoznak)

Szerintem.
Nautilus_ Creative Commons License 2010.02.07 0 0 35

Ne feledjük, hogy a gén valójában örökítő anyagban reprezentált információ; a mém pedig a tudatban reprezentált információ.

A Csányi-Kampis-féle evolúciós felfogás szerint az információ fogalmára építhető az evolúcióelmélet. A rendszereknek absztrakt információ-tartalma van, amelyet instrumentálisan alkalmaznak (pl. a fennmaradás érdekében, de a divat is ilyen, amelynek nem látszik közvetlen evolúciós tartalma).

A mém-elmélet azért problematikus ma, mert nem jelzi, hogy miért is járul hozzá sok információ (pl. a celebekről) a társadalom stabilitásához.

Pedig lehet ilyen hozzájárulás: ha egy divatot követünk, akkor jobban ismerjük egymást, bízhatunk egymásban, közös kultúránk elveiben; ha celebekről beszélgetünk, akkor közös témáink vannak, közös értékeink, amelyek szintén a társadalmi kohéziót és együttműködést serkentik.

Előzmény: Nautilus_ (33)
Helem Creative Commons License 2010.02.07 0 0 34
Egy kis összefoglaló. Elég jó szerintem.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Memetika
Nautilus_ Creative Commons License 2010.02.07 0 0 33

R. Dawkins több mindent is csinált, például kutatásokat végzett arra vonatkozóan, hogy mi a kiválasztódás egysége. Én régebben (társadalmi) evolúció-elmélettel foglalkoztam, és a mém-elméletnek van egy része (információ- és rendszerelméleti konnotációkkal), amely tesztelhető, tartalommal bíró koncepció.

Az egyik vitatéma a társadalmi evolúcióban, szociobiológiában, hogy mi, és mitől stabilabb evolúciósan (a társadalomban, kultúrában), mint valami más (rendszer)? Úgy tűnik, a gén háttérbe szorult, de van más, például kulturális információk, amelyek kiválasztódnak.
Előzmény: Jo Tunder (32)
Jo Tunder Creative Commons License 2010.02.07 0 0 32
Dawkins a mémet találta ki. Ő sem tekinthető tudományos kutatónak, inkább valamiféle vallási vezetőnek. Ahol a vallás persze az ateizmus.
Előzmény: Dorien (31)
Dorien Creative Commons License 2010.02.07 0 0 31
Szerintem inkább Richard Dawkins. :)
Előzmény: Jo Tunder (30)
Jo Tunder Creative Commons License 2010.02.07 0 0 30
nincs olyan, hogy memetika. a memetika megszűnt. douglas hofstadter találta ki, ő nem szűnt meg, múlt héten találkoztam vele egy szálloda halljában (volt rajta egy kitűző, onnan ismertem meg).
Előzmény: Törölt nick (29)
Dorien Creative Commons License 2010.02.06 0 0 27
Te, az egész reklám szakma erről szól: "Hogyan lehet egy mémet (kulturálisan terjeszthető utasítást) elültetni az emberek fejében?"
Előzmény: Törölt nick (26)
Dorien Creative Commons License 2010.02.01 0 0 25
Igen. :)
Én az vagyok, meg te is, meg minden élőlény, aki bármilyen dolgot tanult, nem pedig örökölt.
Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.01 0 0 24
Tudhatja valaki azt saját magáról, hogy mémfertőzött?
Dorien Creative Commons License 2007.07.25 0 0 23
Hehe, te tényleg nyughatatlan típus vagy. :)
Sok sikert a tervek megvalósításához.

Az asztrológia megközelíthető a pszichológián és a jungi lélektanon keresztül.
Meg intuitíve is találtam összefüggéseket.
Az emberismeret és érzelmi intelligencia elengedhetetlen hozzá.
Előzmény: Helem (22)
Helem Creative Commons License 2007.07.25 0 0 22

OFF

 

"Veled? :)"

 

Mostanában, beleástam magam az alternatív energia témába. Ötleteim száma több, mint amit meg bírok valósítani. Lassan mindet megcsinálom. Jelenleg több kísérlet után kerti szalma tüzelésű kazánt építek. Azzal fogok a télen fűtteni. Szinte ingyen lesz a dolog. Továbbá van egy másodfajú perpetuum mobile ötletem, ami szintén csinálok. Most esztergálgatják a turbináját. Itt volt a fórumon, senki nem cáfolta meg. Megcsinálom hátha nem őrültség. Ez a legbizonytalanabb dolog amit valaha csináltam. Nem számít. A neuron hálózatokkal is foglalkozom esténként. Egy makacs problémám van ezzel már vagy egy éve.

Előzmény: Dorien (18)
Helem Creative Commons License 2007.07.25 0 0 21

Olvastam belőle most egy kettőt. Érdekes írások, figyelni fogom.

 

Előzmény: Dorien (19)
Helem Creative Commons License 2007.07.25 0 0 20

A memetika egy nem lezárt területe a tudománynak. Sokan nem is tartják kiforratlansága miatt tudománynak.

 

Nem ismerem túlzottan ezeket, amiket itt említesz (asztrológia, antropozófia) de, azok még messzebb, sokkal messzebb állnak a tudománytól. Inkább áltudományok szerintem. 

Előzmény: Dorien (18)
Dorien Creative Commons License 2007.07.25 0 0 19
A Crescendo.hu-t ismered?
Nekem nagyon tetszik. :)
Előzmény: Helem (17)
Dorien Creative Commons License 2007.07.25 0 0 18
Köszi, minden a legnagyobb rendben halad. :)
Beleástam magam az asztrológiába, antropozófiába.

Veled? :)
Előzmény: Helem (17)
Helem Creative Commons License 2007.07.25 0 0 17

Hali!

 

Mizujs?

Előzmény: Dorien (16)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!