Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Uldin Creative Commons License 2008.08.06 0 0 3590

*motort*

 

"meleg van, az agyamra ment a fröccs"

Előzmény: Uldin (3589)
Uldin Creative Commons License 2008.08.06 0 0 3589
Mi a véleményetek: híg 5-6MJ/kg-os energia tartalmú gázzal lehetne belsőégésű motrot hajtani?
chgergo Creative Commons License 2008.08.06 0 0 3587
Nálam is működött.
Nem 100%-ot szűr, de pont elég a gyomorfacsaró töménység mexüntetésére. Így már csak annyi szag van a kocsi mögé állva, hogy valami távoli lángossütőre gyanakszik az ember. Nélküle meg 50 méterről is fokra pontosan megmondja bárki, honnan jön a szag...
Előzmény: Törölt nick (3496)
naox Creative Commons License 2008.08.06 0 0 3586
"a másikba olaj+ (E85+NaOH+ egy pici denszesz) ment, na ez nem lett zavaros, viszont ma megjelent benne valami cyrrus felfőre hasonlító dolog, de lehet, hogy az sem glicerin, mert nem barna, hanem fehér és nem ülepszik igazán. De akkor mi az? "
valszeg szappan. a denszesszel bevittel egy csomo vizet. az ateszterezessel az egyik legnagyobb gond pont az, hogy hiszterikusan erzekeny a viznyomokra...
Előzmény: odourizing (3584)
.psp Creative Commons License 2008.08.06 0 0 3585
Megpróbálom.
Előzmény: odourizing (3584)
odourizing Creative Commons License 2008.08.06 0 0 3584
Nem azt írtam, hogy akkor melegítettem, amikor már benne volt az E85, hanem azt, hogy a szűrt, denszesszel zsírtalanított olajat melegítettem fel és utána öntöttem bele az alkoholátot (E85+NaOH). Utána ráztam egy darabig, de semmi érdemleges nem történik. Két különbőző módon is kipróbáltam, az egyik flaskába csak olaj+(E85+NaOH) ment, -na ez csak egyszerűen zavaros lett és semmi sem ülepszik-, a másikba olaj+ (E85+NaOH+ egy pici denszesz) ment, na ez nem lett zavaros, viszont ma megjelent benne valami cyrrus felfőre hasonlító dolog, de lehet, hogy az sem glicerin, mert nem barna, hanem fehér és nem ülepszik igazán. De akkor mi az? Ha szűretlen, zsíros olajjal csinálnám meg ugyanezt, biztosan lenne üldék szmötyi, mert régen legalábbis így történt, akkor volt barna szmötyi az alján és habos barna szmötyi a tetején, a 2 közt pedig szép,sárga, híg olaj, de nem tudom, hogy mennyire volt az BD. Szerintem csak 1 letisztult olaj keletkezett. Nem lehet, hogy nálad is ez volt a helyzet. Próbáld ki úgy,hogy ülepíted az olajat 1 hétig, aztán lefejted, szűröd kávéfilterrel+2 db konyhai törlőkendővel (ez felszívja a zsír nagy részét) és minden apró kis darabot kiszűr. Aztán rázd össze 5%-nyi denszesszel és fejtsd le a tetejéről a zsírt. Aztán szűrd mégegyszer tölőkendővel, hogy a maradék zsír se legyen benne. Aztán forrald fel, hogy a víz és a denszesz eltávozzon teljesen. Ha ezután megküldöd az E85+NaOH koktéllal és lesz üledék, akkor biztosan biodízelt csináltál, de addig nem biztos szerintem. De az csak egy javaslat, kívácsi vagyok, hogy így is sikerül-e, mert nekem nem igazán.
Üdv!
Előzmény: .psp (3583)
.psp Creative Commons License 2008.08.05 0 0 3583
Nem nem melegitettem fel egyiket sem, Se a szürt olajat se az E85 öt( azt meg főleg nem a benzin tartalom miatt, sztem az nem komplett aki benzines anyagot melegit-:((((( hacsak nem ürhajósnak készül. )

Komolyra forditva a szót, nagyon meleg napsütésen figyelt kint mindegyik flaska 5-6 órát, tehát tuti nem 20fokos volt az olaj , kb30-40 között.

És ennyi elég volt neki. Bár mint megtudtam az én 30% os E85 arányom elég brutál.Lehet hogy ez is kell hozzá.

Sajna megrögzött humán értelmiségi vagyok és csak konyhai szinten -se értek a kémiához. Kb annyit hogy ebből is egy kicsit, meg abból is....
Előzmény: odourizing (3582)
odourizing Creative Commons License 2008.08.05 0 0 3582
Tehát akkor nem melegítetted fel. Régebben, mikor nekem is sikerült vmi hasonló, akkor én sem melegítettem. Legközelebb úgy csinálom. metanollal egyébként ha jól tudom, akkor max. 8 óra alatt végbe kell mennie a teljes glicerin-leválásnak. E85-tel nem tudom, mi a helyzet, de több mint 24 órája semmi nem történik.
Előzmény: .psp (3581)
.psp Creative Commons License 2008.08.05 0 0 3581
én összeráztam a flaskába a koktélt és pár napig rá se néztem min 4 nap, igy sajnos időben nem tudom mikor "történt meg a csoda":((

Ha lesz ujra legalább 2 liter anyagom megfigyelem a pontos adatokat időt stb.
sajnos ennyi.
Előzmény: odourizing (3580)
odourizing Creative Commons License 2008.08.05 0 0 3580
OK. Várok vele, de neked mennyi idő alatt ment végbe a folyamat?
Előzmény: .psp (3579)
.psp Creative Commons License 2008.08.05 0 0 3579
"Te felmelegítetted a cuccot vagy csak napoztattad és kész? Szerinted hol rontottam el?"

nem tudom , várj vele pár napot hátha.
Előzmény: odourizing (3578)
odourizing Creative Commons License 2008.08.05 0 0 3578
A NaOH valóban elég nehezen oldódik E85-ben, de jobban oldódik, mint benzinben és denszeszben. Ráadásul az E85 nem tartalmaz vizet sem a 92%-os denszesszel ellentétben. Csodálkozva néztem, hogy E85-ben milyen jól is oldódik az eddig próbált anyagokhoz képest. Egyébként a tuti a KOH lenne, de nem tudom ,hol lehet szerezni. Lehet, hogy az már megintcsak vmi tiltólistán van a kokósok meg a robbantósok miatt. :D
Az a baj, hogy elromlott a gramm mérlegem és így szemmel mérem a NaOH-ot, tehát nem tudom, mennyit teszeka dologba, de igyekszem legalább 1 evőkanálnyit. (Pl. étolajderítőből egy evőkanálnyi már 25 g-ot nyom.)
Az tény, hogy jó sokat kell rázni a cuccot, mire feloldódik. Rázogatás közben mindig kiengedem a gáz, merta PET palackot majdnem szétnyomta. Mostmár üvegben keverem, de csak 0.33 dl-es volt itthon, úgyhogy csak 2 dl E85+NaOH oldatot kevertem be 1 liter étolajba. Előtte én is szűrtem az olajat duplán rakott konyhai törlőkendővel és kávéfilterrel egyszerre, aztán denszeszeztem és megvártam, míg a szesz diffundál a zsírral, aztán napon melengettem és forraltam, hogy a víz eltávozzon. Ezután, ahogy Uldin írta (habár ő metanollal), felmelegítettem az olajat, lehet, hogy nem pont 60 fokra, de jó melegre, annyira, hogy ne forrjon, de az ujjammat se tudjam sokáig benne tartani, aztán hozzáöntöttem az E85+NaOH oldatot és tegnap óta nézegetem, de az ég világon semmi sem történik a palackban egy nagyon enyhe, kis lerakódáson kívül. De nem tettem napra, a garázsba raktam be. Azt gondoltam, hogy jobb ha minél előbb lehűl. Te felmelegítetted a cuccot vagy csak napoztattad és kész? Szerinted hol rontottam el?
Üdv!
Előzmény: .psp (3560)
naox Creative Commons License 2008.08.04 0 0 3577
"gvannak a tecnológiák, cellulóz alapú etanol, piroolaj, pirogáz, biogázra stb. de....mégse terjed a dolog érdekes. "
ezt nem ertem en se. Az egesz Eu netto energia-importor, az oroszok egy parszor megmutattak, hogy milyen az, ha naluk a gazcsap. Elvben minden erdek abba az iranyba hat, hogy komoly allami/eu-s szintu projekteknek kene funia alternati vonalon. Az igazsag az, hogy az eu semmit se lep, kormanyok detto, amit megis, az kontraproduktiv (ld. kukoricaszesz). Pedig minden ki van dolgozva, netrol letolthetoek komplett uzemtervek, a k. politikanak annyit kene mondania, hogy ok fiuk, ezek a szabalyok, gyerunk. Es egy filler allami penz nelkul is mukodne a dolog.

haver csicsokat termeszt, mert nem hisz abban, hogy az eunak lenne meg 4 eve....
Előzmény: Uldin (3573)
odourizing Creative Commons License 2008.08.04 0 0 3576
Abban biztos lehetsz, hogy ilyen aljasságokat csak a disznófejű nagyurak követnek el és Isten egyelőre nem tesz ezügyben semmit... De lehet, hogy fog és akkor nekik is rossz lesz... Egyébként biztos vagyok benne, hogy a jövő év végére simán átlépi a gázolaj ára legalább a 400 Ft-ot. Majd jussak eszedbe... Akkor már főzhetjük a biodízelt rendesen. :-)
Előzmény: Uldin (3571)
naox Creative Commons License 2008.08.04 0 0 3575
"nos, ha egyszer tényleg kipróbálod ezt a reakciót"
gimnaziumi tananyag.
"akkor meglepődve fogod tapasztalni, hogy a vasat lehet olvasztani ezzel a lánggal. "
nem a lang homersekleterol van szo, hanem a kondenzalt fazisrol. A KMnO4-t atitatja a glicerin, es a folyekony glicerin nem lehet melegebb, mint a forraspont.
es a lang sem lehet olyan 1200-1300 foknal melegebb. szerintem meg annyi sincs.

"e a levegős oxidációs kísérletnek még az aromások se állnak ellent, amik tudtommal a legstabilabb CH-ek."
itt keveredik ket dolog. az aromasok szeretnek pirolizis soran keletkezni, es tovabb is oxidalhatoak. (pl. keves oxigennel alkanokbol kepzodik valamennyi aromas) Az akrolein is azert stabil, mert hasonlo konjugalt kotes van benne, mint pl. a benzolban. Az ilyet nehezen kezdik ki a szabad gyokok. Az oxigennel vegzett oxidaciok meg altalaban gyokos mechanizmussal mennek. De pl. pillanatszeruen elintezheto az akrolein ozonnal, de ott a mechanizmus addicio, majd atrendezodes. (tobb szabadalomba futottam bele, ami pont ezert a kipufugoban csendes elektromos kisulessel ozont generalt.)
tudja valaki milyen meleg egy atlagos dizel-auto kipufogogaza?
Előzmény: BarG (3574)
BarG Creative Commons License 2008.08.04 0 0 3574

a KMnO4 nem lehet melegebb, mint a glic. forraspontja  nos, ha egyszer tényleg kipróbálod ezt a reakciót, akkor meglepődve fogod tapasztalni, hogy a vasat lehet olvasztani ezzel a lánggal. Persze, csak ha kipróbálod.

 

Sosem vizsgáltam az akroleint, hogy mennyire stabil, de a levegős oxidációs kísérletnek még az aromások se állnak ellent, amik tudtommal a legstabilabb CH-ek. Persze az indukciós periódus még közrejátszhat......

 

 Mas kerdes, hogy etoilra optimalt motorban es katalizatorral valszeg telleg elegetheto a cucc. de nekunk ilyesmink nincs      tényleg nincs, és szerintem is az étolajat kell átalakítani, csak én abból az irányból közelítenék, hogy ne kelljen hozzá nem értőknek pepecselni, életveszélyes vegyszerekkel lötybölődni, veszélyes hulladékokat keletkeztetni. Persze, ha üzemileg kellene a problémát kezelni, akkor más a helyzet, de itt és most otthoni körülményekről van szó és a különböző folyadékok kevergetése még talán belefér a lehetőségekbe.

üdv

Előzmény: naox (3569)
Uldin Creative Commons License 2008.08.04 0 0 3573

Valószínűnek tartom, hogy energiaárrobbanás esetén előtérbe kerülnek az alternatív lehetőségek. Viszont, ez ügyben van egy olyan érzésem, hogy a kártyalapok már ki vannak osztva. Lentről felfelé elég rögös az út."

 

Megvannak a tecnológiák, cellulóz alapú etanol, piroolaj, pirogáz, biogázra stb. de....mégse terjed a dolog érdekes. 50%-os gázáremelést már beigérték, igazodik az olajárhoz, télen megfagy pár nyudíjas, senkit sem érdekel, még hír sem lesz belőle. De nem kell ezen idegeskedni. Szibériában előfordul -40 fok is mégis túlélik a vogulok, manysik. Az eszkimók meg jégházakban laknak.

 

Az alternatív energiákat lehet keresgélni, de a panelekben gáz után fizetik a rezsit. 

Előzmény: naox (3572)
naox Creative Commons License 2008.08.04 0 0 3572
szerintem ertelmetlen dolog egy nyersanyag aran morgolodni, plane bunost keresni. A konstruktiv magatartas az, ha alternativat keresunk. ezert vagyunk itt, nem?
Uldin Creative Commons License 2008.08.04 0 0 3571

>1 éven keresztül és akkor már el is érjük lassan az 1000 Ft/litert.

>Na ehhez legyen majd valakinek elég jó állása...


 

Ha ez megtörténik összeomlik a gazdaság...érzésem szerint.

Ne adja az Isten. Vagy nem is Isten tehet erről, hanem a (disznó fejű nagy urak).

Előzmény: odourizing (3570)
odourizing Creative Commons License 2008.08.04 0 0 3570
Ha végigolvastad volna rendesen amit írtam, akkor talán nem beszélnél ellentmondásról. Itt van mégegyszer: "Ja, még vmi, lement a gázoil ára vagy 10 Ft-ot. Ez baszarás!!! Kíváncsi vagyok, hogy mikor dobják meg megint, de akkor már nem 10 hanem inkább 20 Ft-al- aztán meg hetente 10 Ft-al kb. 1 éven keresztül és akkor már el is érjük lassan az 1000 Ft/litert. Na ehhez legyen majd valakinek elég jó állása..."
A 2. mndatot olvasd inkább figyelmesen. Ha elgondolkozol, hogy már hányszor játszották már el, hogy olcsóbb lett az üzemanyag 6-8-10 Ft aztán néhány hét múlva azon kaptuk magunkat, hogy 30-40 Ft megemelkedett az ára, szép lassan és néhány okosnak lehet, hogy észrevétlenül... De aki nem keres 5 kilót, az észreveszi és nem csak a kúton, hanem akár az élelmiszerüzletekben is, merthogy pl. az étoilt is gázolajjal működő teherautó szállítja, nem de?
Előzmény: naox (3568)
naox Creative Commons License 2008.08.03 0 0 3569
"reakció, amit leírtam, szép nagy kristályok határfelületén kezdődik, az első molekuláknál megy az a reakció, amit leírtál (mivel nem porított permanganátot keverünk a glicerinhez), a többinél már a hevített permanganátból eliminálódott direkt oxigén adja a reakciót"
a KMnO4 nem lehet melegebb, mint a glic. forraspontja. Ezen a homersekleten meg alig bomlik. Tehat a glic. egy reszet a KMnO4 osszidalja, mas reszet az oxigen. Az telleg pl. a kristalymerettol fugg, hogy mi az arany. csakhogy a glicerin langja sokkal hidegebb, mint a motorban a homerseklet (ugye ott az uzemanyag alacsonyabb osszigentartalmu), ezert mashogy mennek a reakciok, pl. az eliminacio is sokkal kevesbe valoszinu. Egyszeruen a permanganatos kiserlet semmilyen infot nem ad a motorban tortentekrol.

"az oxigén felesleg szükségessége, ami ha megfelelő mennyiségben megvan, akkor az akrolein, de bármely az égés során keletkező aldehid csak egy átmeneti termék a CO2 felé vezető úton."
egy stabil intermedier. amit a rendelkezesre allo rovid ido alatt menku nehez tovabboxidalni. Nem veletlen, hogy az aldehideket leginkabb gazfazisu oxidacioval gyartjak. Ugyanis stabilak.

"Mert szerintem a metil-észternél is keletkezik aldehid, "
igen, de az formaldehid, amit sokkal konnyebb oxidalni, magatol, szobahon is oxidalodik.

Mas kerdes, hogy etoilra optimalt motorban es katalizatorral valszeg telleg elegetheto a cucc. de nekunk ilyesmink nincs
Előzmény: BarG (3550)
naox Creative Commons License 2008.08.03 0 0 3568
"Ami ebben az országban egyszer megdrágul, az akkor sem lesz olcsóbb, ha az áru 99%-át ki kell dobni. (....) Ja, még vmi, lement a gázoil ára vagy 10 Ft-ot. Ez baszarás!!! ...."
mintha lenne egy kis ellentmondas.
Előzmény: odourizing (3565)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.08.03 0 0 3567
Vki mondta, hogy csak nálunk számít a szagmentesítés. Angliában is megvágnak ám, még keményebben ha rajtakapnak, hogy étolaj van a tankban. Nem vagyok benne biztos, de szerintem írországban is ez a helyzet.
Szóval a német-osztrák stb. országokon kívül kicsit meszebb más a helyzet.
Angliára rá tudtok keresni google-ben, én is ott találtam a cikkeket. Szokásos pénzbüntetés illetve sitkóval fenyegetnek.
Illetve egyes területeken bevezette a tesco, hogy csak 9 liter olajat vehet egy fő egyszerre (persze jómagyar ezt is kijátsza, de nem ez a lényeg). Ott főképp a gazdák miatt, akik a traktorba küldik befelé a napraforgót és társait.
Uldin Creative Commons License 2008.08.03 0 0 3566

Nem kell 20% elég kevesebb is, sőt az a jó, mert így a reakció elhasználja a metaol nagyját. 20 % metanol hozzáadásával a metanolt feleslegben adják, hogy a rekció egyensúlyát eltolják a metilészter képződés irányába. Nekünk viszont utána nem kell a lúgos metanol az olajba, ezért nem is adjuk feleslegben.

 

Alkoholát készítése:

 

1 liter vízmentes metanolban fel kell oldani 40g kálium-hidroxidot, vagy nátrium-hidroxidot. Ez a mennyiség pár %-nyi szabad zsírsav elszappanosítására és katalizátornak is elegendő. Védőszemüveget vegyél fel, valamint a keletkező gázt, gőzt ne szippantsd be, mert mérgező röndösen.

A metanol felforrhat a beoldódás alatt, PET palackban tilos bekeverni, mert kilukad azonnal.

 

1 liter olajhoz elegendő 1,3-1,4 deci alkoholát.

 

Az átészterezés:

 

Felmelegíted az olajat 60 fokra, majd hozzáöntöd a az alkoholátot, intenzíven kevered 5 percen keresztül. (kupak rá, összerázod 5 percig) A reakció lemegy 5 perc alatt, ha minden rendben van. Utána meg kell várni, amíg a glicerin kiülepedik az edény alján.

 

Mivel egyensúlyi reakcióról van szó ezért kb 60-80%-os átésztereződésnél leáll az átésztereződés, beáll az egyensúlyi állapot, amíg a glicerint el nem távolítjuk a rendszerből. Gyakorlatilag amikor kezd ülepedni a glicerin a reakció tovább megy 80-90%-ig.

 

Jobb megoldás a 2 lépcsős átészterezés:

 

Első menetben 1 liter olajhoz 1 deci alkoholátot keverünk. Miután a glicerin leülepedett, az anyagot lefejtjük a glicerinről. Utána felmelegítjük az észter mégegyszer 60 fokra és a maradék alkoholátot (0,4dl) hozzákeverjük hasonlóan, mint az első menetben. 

 

A kész anyagot mosás helyett átengedjük AMBERLIT nevű golyócskákon, ami kiszedi a lúgos glicerint az anyagból. Esetleg lehet próbálkozni a fagyasztással is. A hidegben könnyebben ledobja a glicerint és a szappant a észter.

 

A vizes mosást nem ajánlom mert borzasztó nyűgös dolog.

 

Egyébként az észterből a vizet sózással és melegítéssel lehet könnyebben eltávolítani, 80fokon szépen ledobja a vizet. A vizes mosások után az alsó fázisként összegyűlt víznek tisztának és semleges kémhatásúnak kell lennie. Az észterben maradt pici szappant savazással visszaalakítják szabad zsírsavvá, a só pedig kiválik.

De, nem érdemes ezzel vergődni.

Előzmény: odourizing (3565)
odourizing Creative Commons License 2008.08.03 0 0 3565
"Kisebb alkohol aránnyal is müködik?

Van valami infó arról, hogy lejjebb megy az étolaj ára?

mert pillanatnyilag csak elmélet..... Kár."

Elvileg ha jól tudom, akkor pl. metanolból 20%-ot kell keverni a fasza reakcióhoz, a NaOH mennyisége pedig az olaj zsírtartalmától és sűrűségéhez igazítandó. De állítólag metanolban teljesen feloldódik. Pl. a denszeszre az egyáltalán nem igaz. Szóval ha jól tudom etanolban csak a KOH oldódik rendesen. De azt nem tudom, honnan lehetne beszerezni. Nem találtam olyan tisztítószert a háztartási vegyiáru boltban.
Ha minden jól megy, akkor ma kipróbálom 20% E-85-tel és vlamennyi NaOH-al, aztán meglátjuk, mi lesz. Mondjuk az E-85-el az a baj, hogy benzint is tartalmaz ugyebár 15%-ban. Ez nem tudom, mennyire befolyásolja a reakciót.
Egyébként az olajat fel kell melegíteni a lötykölés/rázás előtt? Kb. hány fokra? Elég a napon is melengetni. :D
Az étolaj ára szerintem a büdös életben nem megy le. Ami ebben az országban egyszer megdrágul, az akkor sem lesz olcsóbb, ha az áru 99%-át ki kell dobni. Nehogy már jól érezzük magunkat és vaalmihez normális áron jussunk hozzá!!! Ja, még vmi, lement a gázoil ára vagy 10 Ft-ot. Ez baszarás!!! Kíváncsi vagyok, hogy mikor dobják meg megint, de akkor már nem 10 hanem inkább 20 Ft-al- aztán meg hetente 10 Ft-al kb. 1 éven keresztül és akkor már el is érjük lassan az 1000 Ft/litert. Na ehhez legyen majd valakinek elég jó állása... Persze biztosan lesz ilyen és van ilyen, de azért ahogy én látom, az emberek többségének nem igen van 500000 Ft-os havi bevétele...
A 79 Ft-os aránylag szagtalanított bioüzemanyag ár pedig elég jól hangzik, az biztos. De a legjobb lenne ha ebben a tetü országban sem kellene ezzel szarakodni és csak simán kb. 5-10 Ft-nyi szűrőpapírral átszűrögetni a használt oilt és kész. De sajnos ez nem Ausztria, pedig milyen közel van...
Előzmény: .psp (3562)
.psp Creative Commons License 2008.08.03 0 0 3564
"-nem érdemes vergődni ilyesmivel. Keresni kell egy jól fizető állást......"


Van benne valami, főleg hogy alapanyag se igen van. szobakisérletnek azért jó volt....
Előzmény: Uldin (3563)
Uldin Creative Commons License 2008.08.03 0 0 3563

>Kisebb alkohol aránnyal is müködik?

20% etanollal is mennie kell. Számold át E85-re. Rohadt drága az E85-is, nem érdemes vergődni ilyesmivel. Keresni kell egy jól fizető állást......

 

A növényi olaj valószínűleg nem lesz sokkal olcsóbb. És elég nagy baromság az étkezési célú olajat ilyesmire használni.

Előzmény: .psp (3561)
.psp Creative Commons License 2008.08.03 0 0 3562
Az E85 kb 30% -a a teljes anyagnak, tehát pl 3 liter E85 + 7 liter szürt használt olaj.= 10 liter bio cuccos DE! az alján marad kb 10 % "seprŐ" .

Tehát 3 liter E85 ből van ( Lenne) 9 liter tiszta 100% ban használható anyag.

E85 -239 Ft / liter, X3 = 717 Ft, / 9 liter bio anyag. 1 liter =79 FT lenne. ( de jó lenne) .



Azért legalább leirni jólesik:(((((((
Előzmény: odourizing (3559)
.psp Creative Commons License 2008.08.02 0 0 3561
Köszi a gratulációt,



"Rengeteg alkoholátott adtál hozzá azért olyan piaszagú a matyi. Az etilészternek is kellemes az illata."


Kisebb alkohol aránnyal is müködik?

Van valami infó arról, hogy lejjebb megy az étolaj ára?

mert pillanatnyilag csak elmélet..... Kár.

Előzmény: Uldin (3558)
.psp Creative Commons License 2008.08.02 0 0 3560
Próbáld ki kicsiben 4-5 liter anyqaggal.

Az Naoh cseszik tökéletesen oldódni, ezért többet tettem bele. az arány KB 1.4 liter (vagy 1.5?) használt szürt bio . + 0.6 liter E85.

Először az E85 ben beleöntöttem kb 6-8 g Naoh -t majd folyamatos rázogatás ( literes kólásüvegben .) szobahőmérsékletü az anyag, de kitettem előtte az E85 öt a napra a müanyag üvegben igy lehetett vagy 30 fokos, hozzá tölcséren aNaoH kb 3 perc rázogatás, Figyelem rohadt sok gáz tud néha keletkezni ugyhogy védőszemüveg kesztyü álarc , jól szellőző hely ,stb!


Mikor már nem oldódik tovább a turmix , akkor bele a 2 , 5 literes kólásba az E85+ NaoH.


Ráöntöd a zsirtalan használt biot, és szintémn mixelés rázogatás, KB fél perc, aztán néhány napra kiteszed a tüző napra.



A szaga valami fantasztikus:((((
Előzmény: odourizing (3559)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!