Keresés

Részletes keresés

marinmegye Creative Commons License 27 órája 0 0 831

személyes tapasztalatom a kiültetett olajfa lombhullásáról nincs.

de

sok örökzöld mediterrán növény igy viselkedik . éa én sok helyen olvastam, hallottam hoyg olajfa is ezt csinálja.

valószínű a -10 elég volt neki( lehet többször volt vagy még van valami faktor bejátszott )  hogy a növény ugygondolja levelet vált. 

 

Nem kell aggódni tuti kihajt!!

Előzmény: unartis: (830)
unartis: Creative Commons License 29 órája 0 0 830

Csak hullanak a levelei az olajfáknak, a hetek óta tartó jó időben néztem, ha jól emlékszem tavaly is ezt játszotta az akkor még egy darab növényem, pedig fagymentes, hűvös helyen telelt. Úgy tűnik fagyos idő esetén lombhullató ként viselkedik, akkor ez egy fél-örökzöld fa lesz.(Legalább is remélem nem a pusztulását jelenti, mert ez a tél nem volt nagyon hideg.

Előzmény: marinmegye (826)
unartis: Creative Commons License 2016.01.26 0 0 829

Mondhatni, hogy az alföld szívében vagyunk(Csongrád belsejében kertvárosi övezetben), itt is elég zord szokott néha lenni a tél, eddig elég kegyes volt az időjárás. Külterületen itt is lehetett -12-15 c°

Egy kertész ismerősöm mondta, hogy időnként bele csempészik az Olea europaea-t a kuncsaft kertjébe, amiről sokszor nem is tud a kuncsaft, hogy ilyen különlegességek növekednek a kertben. :-), mondta, hogy vissza vissza járva, ezek a telepített fák nagyon szépen növekednek a klímánkon! Ami még az érdekes, hogy téli napsütés ennek a kettőnek ami kertben van láthatóan nme ártott, nem úgy, mint a sövénybe telepített babérjaim levele, illetve kb 1.5 méterre az olajfáktól található babérom levele is sérült!

Előzmény: marinmegye (828)
marinmegye Creative Commons License 2016.01.26 0 0 828

hm

hát a birtokon volt -15.3 ( január 1. )

meg többször -11 azóta

 

De a házfal elött 1.5 méterre mérve csak -10 volt az abuszulut minimum itt is...

Szóval házfal elé kerül majd.

 

 

Előzmény: unartis: (827)
unartis: Creative Commons License 2016.01.26 0 0 827

Két három alkalommal szilvesztertől volt 5-7 napon kereszetül egész napos fagy, a leghidegebb -10 lehetett, -8 c° is volt néhány reggel, alig volt hótakaró, ha esett akkor hamar olvadt, most is egy ilyen olvadásos időszak van.

Előzmény: marinmegye (826)
marinmegye Creative Commons License 2016.01.25 0 0 826

idén tavaszal én is ezt tervezem,  kiültetni és hagyni takarás nélkül.

és mond mennyi volt ott a minimum? illetbve mennyi volt tartósabb fagy?

 

Előzmény: unartis: (825)
unartis: Creative Commons License 2016.01.25 0 0 825

Sziasztok!

 

Kettő olajfát kint hagytam  a földben idén télire, a gyökerek avartakarót kaptak, tegnapelőtt így néztek ki:

 

szuromia Creative Commons License 2015.12.08 0 0 824

Amerikai lepkekabóca. Agresszív inváziós faj, igazából sok kárt nem okoz, csak elrondítja a gazdanövényt. A lárvák gyártják ezt a fehér viaszos szöszt és a gyantának látszó fényes taknyot is. Pucold le, ahogy tudod, aztán 2%-os Agrollal fújd le az egész növényt. Ha nincs Agrolod, mert az EU-nak hála már 3 éve nem gyártják, káliszappant javasolnak helyette, de ha kicsit vegyészkedni van kedved, patikában tudsz venni parafinolajat, ami az Agrol fő összetevője. Hogy azt hogy és mivel kell keverni, nem tudom. 

Előzmény: plkdav (823)
plkdav Creative Commons License 2015.12.07 0 0 823

Sziasztok :)

Azt szeretném kérdezni, hogy ennek a bonsainak, beltérben tartott fának mi lehet a baja?

Gubacsokat, kártevőkre jellemző nyomokat nem láttam rajta, ennek ellenére fehér szövedék jelent meg a gyümölcsmúmiákon és a fás részeken is (bár ez lehet a gyanta is, ami beborítja a leveleket, és ráfolyik a hajtásvégekre, fás részekre is...) Túl melege van, vagy valami élettani/tápanyag probléma?

Előre is köszönöm szépen!

Doddsz Creative Commons License 2015.11.07 0 0 822

Huh, köszi, akkor jó. :) Akkor majd kitalálok valamit a teleltetésre. Szerinted honnan tudnám kideríteni, hogy milyen fajta?

Előzmény: Gábor 35 (821)
Gábor 35 Creative Commons License 2015.11.04 0 0 821

Már azt hittem nagyobb a gond.....

 

Te ennek semmi baja nincs... Ez ilyen...:)

 

Ezekkel a fura levelekkel ne foglalkozz....azzal viszont sokkal jobban, hogy hűvös helyen teleltesd (az se baj ha sötét)....0-10 fok között. Ha ennél melegebb helyen telelteted akkor beindul, lekopaszodik és nagyon nyúlánk leveleket  illetve ágakat fog hozni. Ami se nem szép se nem esztétikus...:) Utána tavasszal a teraszon mikor kirakod akkor vagy szétég a naptól vagy a szél tépi meg....(és akkor meg pláne nem lesz: se nem szép, se nem esztétikus:)

 

Egyébként a külföldről behozott olajfák az első évben (illetve években) érzékenyek mindenre ezért sűrűn előfordul levélhullás illetve a "pávaszem" nevű gombabetegség de ez később alább marad...

 

Tavasszal nem árt ha megpermetezed 'bordói extra' permettel.....

 

Túl fogja élni...:)

Előzmény: Doddsz (819)
Doddsz Creative Commons License 2015.11.04 0 0 820

Íme:

Doddsz Creative Commons License 2015.11.04 0 0 819

Halihó! :)

Itt vannak a képek. Lakásban van, mert sajnos nincs teraszom, de nem szoktam abban a szobában befűteni. Gondolod, hogy még így, fűtés nélkül is túl meleg van neki? 

Egyébként lehet a klímaváltozás is, mert Németországból hoztam. 

Ugye, túléli azért?

Előzmény: Gábor 35 (818)
Gábor 35 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 818

Szia....:)

 

Bepöndörödött?  Kár hogy nincs róla fotó.....

És jó volna tudni most hol is van a növény....a teraszon, a garázsban (vagy valami hűvös helyen) vagy a lakásban. A levélhullás általában akkor jelentkezik ha hirtelen megváltozik körülötte a klíma...például a teraszról így ősz vége felé berakod a meleg lakásba (ahelyett hogy valami hűvös helyen telelne).... vagy külföldről hozott növényt először megcsípi a fagy és akkor dobálja le a leveleit. Szóval ez nagyon sok mindentől lehet....

 

A bepöndörödés. Na most ez megint egy pár dologtól lehet. Itt is jó volna tudni hol van a növény.....mert ha kint akkor a hidegtől fordulhat elő ilyesmi a nagyon friss hajtásvégek levelein. Ez akkor szokott előfordulni mikor a növény félárnyékos illetve árnyékos helyen nevelkedik. Találkoztam egyszer egy olyan esettel mikor egy atkaféle szívogatta a leveleket (lefújtam 1%-os agrol-al és többet nem szívogatta..:)...) Na most mindkét esetben a levél maga alá csavarodik és kókadt jellegű.

 

A hajtásvégi cseppekkel pedig már egy párszor én is találkoztam bár már régebben....istenigazából fogalmam sincs mitől lehetnek és mi rá a magyarázat. Gyanakodtam parányi állatokra, nagyon sokat kerestem az interneten róla leírást...de nem találtam semmit... de egy biztos nem sok vizet zavarnak. Magyarul ne foglalkozz a harmatcseppekkel mert nincs köze a levélhulláshoz.

 

Írd majd le, hogy most hol van és eddig hol volt.....meg küldj egy fotót és akkor okosabbak leszünk de szerintem nem olyan nagy a probléma..:)

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Doddsz (817)
Doddsz Creative Commons License 2015.11.02 0 0 817

Sziasztok,

nekem nem rég lett olajfám, sajnos nem tudom, milyen fajta, kb 2 hónapja kaptam meg, én úgy saccolom, kb 3 éves lehet. Az utóbbi időben néhány levele bepöndörödött, és az egészségesek közül sokat ledobál. Új hajtásokat ugyan hoz, de megfigyeltem, hogy a frissen kifejlődött levelek végén fura, átlátszó gyantacsepp jelenik meg. (néhányon) Régebbi levelek tetején is észrevehető ez a gyantaszerű ragacs. Van tippetek, hogy ez most mi??? Ha van, nagyon megköszönném a segítséget! :(((

Doddsz

becko9 Creative Commons License 2015.10.30 0 1 816

Termés:

o f

Pro.polisz Creative Commons License 2015.08.23 0 0 815

Hello, én is szeretem az "olajfát". Gyönyörű a törzse az öreg fáknak, a termése meg csodás, ha jól van elkészítve. Horvátországban majdnem vettem kb. 1 méteres kis fácskákat, már volt rajtuk termés is. 60-80 kuna körül voltak (1 kuna kb. 43 ft volt), de a teleltetés problémát okozna. Az eladó kinevette az olajfa árát firtató kérdésemet, mert szerinte olajfa nincs, csak olíva fa (olive tree az oil tree helyett).

Hoztam pár hajtást, megpróbáltam incittel gyökereztetni, egyelőre még van pár élő kb. 3 hetes dugvány...

Bandhi Creative Commons License 2015.08.19 0 0 814

Kérlek, bármi gondolatod, tapasztalatod, friss infóid vannak olajfákról, kérlek oszd meg velünk. Köszi!

Előzmény: Gábor 35 (813)
Gábor 35 Creative Commons License 2015.08.11 0 0 813

szia...

 

küldtem neked egy e-mailt.

Előzmény: Bandhi (811)
Bandhi Creative Commons License 2015.08.10 0 0 812

Apropó, ezt Füreden láttam. Vajon melyik fajta lehet? Nem tudom, hogy télire takarják-e.

 

Előzmény: Bandhi (811)
Bandhi Creative Commons License 2015.08.10 0 0 811

Köszönöm mindkettőtök válaszát.

Tapasztalatod szerint, melyik az a fajta, ami a legtélállóbb nálunk? Nem fontos, hogy önporzó legyen, a legeslegigénytelenebb és legtöbbet tűrő fajtát kérdezem. Köszi.

Előzmény: Gábor 35 (809)
marinmegye Creative Commons License 2015.08.08 0 0 810

nem tudom a fajtáját.

 

Előzmény: Gábor 35 (806)
Gábor 35 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 809

Kedves Bandhi.

 

Úgy ahogy 'asdfvic1' megírta vannak rokon fajok én mindegyik valószínű máshogy fog viselkedni. Én csak szaporítás ügyileg használtam a fagyalos technikát akkor mikor még kevés szaporító anyagom volt.

 

Érdekes volt hogy különböző olajfa fajták teljesen máshogy viszonyultak a fagyalhoz. Az 'ascolana' és a 'frantoio' majdnem 100 %- ban összeillett de voltak akik nem. Mikor tavasszal kimentek a szabad földbe (úgy hogy az oltás helye a földfelszín alatt volt) ez a kettő fajta nőtt a legintezívebben. A többi fajta nem annyira nőtt (aglandaou, istarska b.). De mondjuk ez írható annak a számlájára hogy ezek a fajták (ascolana,franto) eléggé szaporák.... Az érdekesség akkor következett, mikor kiástam őket ősszel és nagyon meglepett, hogy az ascolana és a frantoio (akik elég vehemensen nőttek) nem eresztettek saját gyökeret végig a fagyalon élősködtek. Míg a lassabban növők pedig az oltás helyén megeredtek és saját olajfa gyökeret eresztettek....

 

Egyébként egy új 'kollégám' (..:)..) küldött fotókat nekem arról hogy nem csak fagyal vesszőt és olajfa szemet lehet összeilleszteni...hanem fás részeket is. (szívesen megadom az e-mail címét ha valaki kéri) Szerintem ez a módszer sokkal egyszerűbb formája az egésznek... 

Előzmény: Bandhi (807)
asdfvic1 Creative Commons License 2015.08.03 0 0 808

Igaz, hogy nem tőlem kérdezted, de azért én is válaszolok. A fagyal, orgona, kőris egyaránt az olajfafélék családjába tartoznak, ezért lehet oltani rájuk olajfát, de vannak más fajok is a családban, amelyekkel nem fér össze. Elméletileg az alany valamilyen szinten befolyással van a nemesre, így picit fagytűrőbb lesz az olajfa, emellett nem a saját gyökerén van, szóval a gyökerekkel nem lesz probléma télen.

 

Nekem nincs kiültetve olajfám, és nem rendelkezem annyi tapasztalattal, mint Gábor, de azért remélem tudtam segíteni.

Előzmény: Bandhi (807)
Bandhi Creative Commons License 2015.08.03 0 0 807

Kedves Gábor.


Ez a fagyalra oltás milyen eredményt hoz? Úgy értem, hogy fagytűrőbb lesz-e vagy csak a könnyebb szaporítást szolgálja? És hogyhogy fagyalra lehet oltani? Rokon növények?

 

Köszönöm

Előzmény: Gábor 35 (798)
Gábor 35 Creative Commons License 2015.08.02 0 0 806

Szerintem csak tavasszal ültesd ki.

 

A talajjal nem lesz probléma. Milyen fajta?

Előzmény: marinmegye (805)
marinmegye Creative Commons License 2015.08.02 0 0 805

Ezt te/ti kiültetnétek még az idén? ( takarás nélkül)  Keszthelyi-hegység déli lába, "Balatonra nézne'.

Tudom jobb lenne tavaszig várni ( valószínű megteszem) de ha csak ágvégelfagyással/levélelefagyással megúszná az nekem teljesen jo ( kezdésnek 1. télen)

'Ridegen' szeretném tartani.

 

Mivel köves ott a talaj így nem tudom hogy hogy fogja szeretni. Ok. mediterrán éghajlaton ez általános, de itthon is lehet pont segíti a fagytűrést hogy mivel jo vízátersztő a hosszan tartó fagyott talaj igy előnyösebb ha enyhén 'légzárványos' mintha telitődne vízzel és és az fagyna meg( és tenné tönkre a tönköt/gyökereket) .bár a tövét azt lehet takarni fogom.

 

 

 

 

 

Gábor 35 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 804

Azért takarom őket mert még fiatalok.......nagy fagykárt szenvedhetnének ami belassítja a folyamatot. Az egésznek az az értelme hogy az első télen minél több maradjon a kis fából hogy minél gyorsabban fejlődjön.   A Mecsek hegyoldalban szerintem takarás nélkül is megmaradnának a kis fák....de szeretek biztosra menni...:) Ezek akiket kiraktam azok mind az én gyermekeim...én szaporítottam és neveltem fel idáig őket. Való igaz hogy egy darabot könnyű és rövid igeig tart becsomagolni, de amikor már 30-40 lesz.... az már kicsit húzós...akkor fogok változtatni a stratégián....majd eldöntöm....

Van a tarsolyomban egy új egyszerűbb védelmi forma de ezt még tesztelem.....

 

A roskadásról van egy fotóm, a kollégám fája tavaly előtt (nem kérdeztem , hogy felrakhatom ezt a képet, de tudom hogy nem fog haragudni...:)....) a fajta az 'Oliviére' (beporzó:'Mouflal')

 

Előzmény: marinmegye (803)
marinmegye Creative Commons License 2015.07.28 0 0 803

szia

 

köszi a válaszod, hát okosabb lettem, de ez is csak azt erősíti bennem hogy 'körülményes' bonyi' ez az olivázás :)

Jó, sose gondoltam hogy majd roskadásig termő olajfákat fogok Magyarországon nevelni :)

Viszont néztem a videoid és képeid.  Láttam hogy ültetgetsz kertbe takarás nélkül olajfát, de a domb/hegyoldalba takarással ültetted. 

Miért takarod a kiültetteket? ez igy elég 'értelmetlen'nek tűnik nekem abból a szempontból hogy vagy birni fogja a mecseki hegyoldal klimát vagy nem, de ennyi darabot takarni elég melós...főleg ha már 2 méteresek lesznek.

Előzmény: Gábor 35 (802)
Gábor 35 Creative Commons License 2015.07.26 0 0 802

Szia!

 

Az olajfa virágzása és termése függ a fajtától és a megfelelő metszéstől a talaj tápanyagtartalmától, téli veszteségtől, április-májusi fagyoktól.

 

A fajta: a nemes fajták hamarabb virágba borulnak mint a magról kikeltek. A nemes fajták 2-5 évben termelésbe lépnek. Ez fajtától függ, mint ahogy az is, hogy egy erősen termő év után egy gyengébb év jön. Ez nem mindegyik fajtára jellemző mert vannak állandó hozamúak is. Itt ki kell még emelnem azt, hogy vannak bőven virágzó fajták illetve gyengébben.

 

A megfelelő metszés: A virágrügyek mindig az előző évben hajtott ágak rügyeiből lesznek, tehát a korona  végein. Az ágon levélnyak felett vannak a rügyek. A növény maga dönti el hogy az adott évben a ebből a rügyből hajtó rügyet vagy virágrügyet fejleszt. Ha tehát én állandóan erősen visszametszem akkor eleve levágom a leendő virágrügyeket illetve a növényt arra kényszerítem hogy hajtson, tehát nem sok termést érünk el ezzel a módszerrel. A legegyszerűbb hagyni kibontakozni és csak ritkító metszést alkalmazni ha kell.....

 

A talaj tápanyagtartalma: Ez egy érdekes téma. Személyes észrevételem hogy frissen átültetett növény  egy pár évig nem virágzik. Valószínű azért mert magasabb a talaj "kalóriatartalma" és ezért inkább a növekedésre és a gyökérképzésre fekteti a hangsúlyt. Ugyanakkor még az is feltűnt, hogy az a növény aki külföldről került ide és tele van bogyóval (magyarul: termelésbe lépett) a következő években nem fogy termést hozni....tisztelet az egy két kivételnek....ezzel azt akarom mondani hogy ha most frissen rakjuk dézsába akkor egy pár évig nem fog virágozni

 

A téli veszteség: ugyanaz mint a visszametszésnél.... ha nagyon visszafagy akkor inkább hajtani fog....ugyanakkor ha a növényt akkor éri a kemény fagy mikor kilépett a 'mélynyugalmi' állapotból (ez akkor szokott előfordulni mikor még télen hosszas tavaszias idő után kemény fagy jön) akkor az drasztikus rügyelfagyást okoz. A meleg miatt a növény nedvkeringése beindul a rügyek kezdenek élni, lassan duzzadnak és a hirtelen hideg miatt elfagynak. Ez általában levél veszteséggel is szokott járni mert nem csak a rügyek, de a levélnyak is el szokott fagyni....ilyenkor (ha az ág megmarad) akkor az 'alternatív' rügyből szokott hajtani ami közvetlen a kialakult hajtó ill. leendő virágzó felett van.

 

áprilisi ill. májusi fagyok: Mikor kezdenek kialakulni a virágrügyek (bogyó szerű, szőlőre emlékeztető..:) akkor a legfagyérzékenyebbek. Nem tudom mi a határ.....de -3 alatt kezdenék agódni. Ez még tud problémát szülni....

 

fontos kiemelni a terméskötödést is.......nem mindegyik fajta jó termő...és nem mindegyik kompatibilis egymással....

 

így dióhéjban ennyi amik zavarhatják virágzást és termést......ha a téli tartást kérdezed dézsásként akkor hagyd kint amíg jó hideg nem lesz (mély nyugalomba kerüljön) teleltesd jó hideg helyen (ideális: 0-5). tavasszal amint lehet rakd ki (március közepe) és adj neki kaját npk: 15-15-15 és ne piszkáld.......így a legegyszerűbb:) de ha látod hogy ez bizony megint csak hajt..(május közepe-junius eleje) és túl sűrű akkor nyúljál bele és csinálj egy ritkítást..... 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: marinmegye (801)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!