Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Tudnivalók

Gábor 70 válasz | megnéz 2012.05.15 23:00:31 © (13008)

Köszönöm!

TT egyenlőre csak ezzel a mérettel foglakozom.  Nekem is tetszik a kicsike. Azért ez a nem az a kategória amit te készítesz, de majd  megpróbálkozok azzal is valamikor! Sokat kell addig még el lesni, mit hogyan ! :-))

Előzmény: rezgaras (13006)
róbertke válasz | megnéz 2012.05.12 23:23:17 © (13007)

1:120  TT   Ideal Spur :-)))))))

Előzmény: rezgaras (13006)
rezgaras válasz | megnéz 2012.05.12 23:02:29 © (13006)

Igéretes. Ez milyen építési nagyságban van?

Előzmény: Gábor 70 (13005)
Gábor 70 válasz | megnéz 2012.05.12 21:17:03 © (13005)

Sziasztok!

Egy kis fejlemény a 424-es projekttel.

Most már kezd hasonlítani arra, amire szeretne. Tervek szerint bármely változat elkészíthető lesz belőle. Fotómaratással készült alkatrészek, kerültek polistirol kasznira. Igyekeztem ki dolgozni minden egyes szegecset. Az alkatrészek nagyobb része még lemezen van.

A vezérmű is fotómaratott 0.4mm alpak lemezből, ugyan összerakva még nem volt. Ebben csak bízóm hogy minden stimmel. Nem szívesen kezdeném a 3 heti munkámat módosítani. Elővigyázatosságból csak 2 maratást készítettem belőle összerakás után, ha bírja az íveket gond és akadás nélkül, akkor le maratom a többit is.

Gábor 70 válasz | megnéz 2012.05.12 20:16:43 © (13004)

Akkor újra el kell kükdeni, mivel nem müködött és nem érkezett be semmi.

Már  rendbe rakták, tegnap küldtem újra el.

Előzmény: Ashi Valkoinen (12999)
Ashi Valkoinen válasz | megnéz 2012.05.11 22:38:50 Creative Commons License (13003)

Azért írtam, hogy inkább mail, mert OFF lett volna itt. :)

Előzmény: róbertke (13002)
róbertke válasz | megnéz 2012.05.11 22:36:06 © (13002)

Csak semmi titkolózás, itt mindenki nyilt kártyákkal játszik.....:-)))))))

Előzmény: Ashi Valkoinen (13001)
Ashi Valkoinen válasz | megnéz 2012.05.11 11:07:07 Creative Commons License (13001)

Írj rám e-mailt, ott tudok segíteni.

Előzmény: villamos77 (13000)
villamos77 válasz | megnéz 2012.05.11 10:59:18 © (13000)

Sziasztok!

Tudom , ez nem az a topik , de nem tudnátok véletlenül segíteni , hogy hol szerezhetnék régi fajta lego sineket , kitérőket, illetve kerekeket?

Ashi Valkoinen válasz | megnéz 2012.05.10 23:32:04 Creative Commons License (12999)

Gábor 70

Nem kaptunk még, bár úgy hallottam, a honlapon lévő kérdőív egy freemail-es címre van irányítva, ami nem túl megbízható...

masTTertape

Köszönöm szépen, jön a következő.

----

LEGO MÁV V63 villamos mozdony

Bár a Stadler jószág után építettem egy Taurust és egy Talentet is, sokáig gondolkodtam azon, mit építhetnék még. Alapvetően az áramszedős jószágokat kedvelem, azok közül is a modernebbeket - így egy limlom Szili (bocsánat minden V43-fantól. (: ) szóba sem jöhetett. Az akkortájt frissen érkező TRAXX-ot már elhappolta egy klubtárs, így végül a mai szemmel nem éppen korszerű, de a magyar sínekent teljesítmény szempontjából sokáig párját ritkító Gigantra esett a választásom.

Kihívások, problémák pedig akadtak vele. A háromtengelyes forgóváz csak akkor megy el a legó íveken, ha egymás mellett vannak szorosan a kerékpárok, viszont akkor a forgóvázon belüli tengelytáv nem jött volna ki. Ráadásul motor sem lenne alatta. Így egy nem túl élethű, de üzembiztos megoldás mellett döntöttem: a gyári fémkerekes, kéttengelyes motoregységre egy egyszerű csuklópánton elmozduló, szabadon futó kerékpárt szereltem (a belső kerekek). Így bár hajtás szempontjából nem éppen élethű, de cserébe bármilyen körülmények között jól szuperáló alvázat kaptam.

A felépítmény sem volt egyszerű, bár a nagy része otthoni maradékanyagból készült (1-2 darabot kellett hozzá rendelnem). A sárga festést illetően nehéz helyzetben voltam: ha az orron 8 szélességben teszek fel sárga kockát, akkor oldalnézetből is lesz egy sárga csík, ha 6 szélesen, akkor a szélső 1-1 kocka kék miatt optikailag keskenyebbnek hat a mozdony. Végül utóbbi mellett döntöttem, bár még mindig nem tudom, helyesen tettem-e. A nem pont 90°-ban szögletes orr megoldás félóra agyalás után megvolt, a mozdony középső szekcióját pedig - hála a rácsozot 1×2 kockáknak - igen könnyen el tudtam készíteni.

Meghajtása a flirthez hasonlóan kettő db 9V motor, belső elemtartóról menetirány szerint vezérelhető fényeket kapott (3 sárga/2 vörös / vezetőállás). Az elemtartó 6 db AA akksit tartalmaz (ez növeli a mozdony súlyát és a tapadást is), a fények távirányítóval vezérelhetőek.

A főkeret igen masszívra sikeredett, egy kiállításon egy fiatal kölök a kezének pályára helyezésével merényletet követett el a mozdony ellen, ami kb. 70 cm zuhanás után a betonpadlón kötött ki. A baleset utá készült kép (ez még egy korábbi verzió volt):

A mozdonyról készült többi kép itt található: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=486701

Előzmény: Gábor 70 (12997)
masTTertape válasz | megnéz 2012.05.07 00:05:37 © (12998)

Gratulálok! Csodálatos munka. Élvezettel olvastam a leírást is. Köszönöm!

Előzmény: Ashi Valkoinen (12979)
Gábor 70 válasz | megnéz 2012.05.06 19:07:21 © (12997)

Én is jelentkeztem kiállítónak. Egyenlőre még nem jött válasz. Remélem nem határidő után  küldtem el . Ti kaptatok már valami választ a jelenkezésilap kitöltése után?

Előzmény: Ashi Valkoinen (12995)
róbertke válasz | megnéz 2012.05.06 11:32:46 © (12996)

O.K.!

Előzmény: Ashi Valkoinen (12995)
Ashi Valkoinen válasz | megnéz 2012.05.06 11:18:55 Creative Commons License (12995)

róbertke

A linket köszönöm, habár félek, nem fogok elmerülni ezekben a ledes-ellenállásos digitálisan vezérelt áramkörök forrasztgatásában, ugyanis a vonataimon igyekszem a világítást és a hajtást is a legó által adott keretekkel megoldani. Amit világításként használok, az egy ilyen elem a vonatban:

A végén található két leg hengeres vége pont illeszkedik egy 1×1 kocka aljába, vagy az oldalán is lyukas 1×1 kocka oldalába. Egy ledet pedig csak egy kimenetről tudok vezérelni, így ha a sárga fényszórók helyére teszek egyet, akkor már az a hely betelik. Bár szerintem az még működne, hogy a most beépített led mögé rakom be a másikat, mivel a nem bekapcsolt első led "háza" átlátszó, így valamennyivel kisebb fénnyel, de átvilágítana rajta a hátsó. Parkolóállásban pedig úgysem kell maximális fényerő. (A nagyobb probléma az, hogy a kábeleket hova fogom elpakolni a vezetőálláson, hamar elfogy a belső hely.)

Gábor 70

Köszönöm, nemsokára lesznek még képek és járművek. Egyébként, ha minden jól megy, akkor az októberi nagy kiállításon ottleszünk mi is.

Előzmény: róbertke (12982)
BR55szöröske válasz | megnéz 2012.05.05 21:34:12 © (12994)

BR55szöröske válasz | megnéz 2012.05.05 21:31:55 © (12993)

Tisztelettel HOTotya és HUNcZUG Uraknak!

Én voltam a balfék ,hogy nem határoztam meg pontosan a feladatot.Mint a képekről majd látható.ez egy készülő mozdonyszin

tetejteteje igy nem csiszolható ésnem főzhető. 

BR55szöröske válasz | megnéz 2012.05.05 21:24:12 © (12992)

Tisztelettel HOTotya és HUNcZUG Uraknak!Én voltam a balfék hogy nem adtam meg pontosan a feladatot.Az alábbi képen látható hogy miről van szó:ez egy készülő mozdonyszin tető igy nem csiszolható és főzni sem lehet.az eddigi ötleteket köszönöm

vgabri válasz | megnéz 2012.05.05 18:01:05 © (12991)

Esetleg azt a bekötést le tudnád nekem rajzolni? Sajnos rajznélkül nem igazán tudom így elképzelni. Bocs ha nagyon nehéz vagyok.

Előzmény: csíkosháTTú (12989)
Gábor 70 válasz | megnéz 2012.05.05 16:38:21 © (12990)

Gratulálok! Én szívesen megnéznék még pár fotót,  ha nem is  passzol a fórumba, azért vasút ez is . Azt eddigieket megnézte a kicsi fiam is. Meg van a hatása! :-))

csíkosháTTú válasz | megnéz 2012.05.05 16:23:58 © (12989)

1,5A-ig lehet terhelni, ergo bekötheted úgy is, hogy nem csak az adott szakaszt, hanem a trafó által ellátott pályát vezérli.

Előzmény: vgabri (12988)
vgabri válasz | megnéz 2012.05.05 15:58:56 © (12988)

Igen sok féle dolog van még csak ismerkedek ezekkel de a CSM130AN analóg fékezőmodul is meg tetszett. Ezt is csak egy vonathoz lehet alkalmazni vagy két külön működő pályánál felváltva lehet használni?

Előzmény: csíkosháTTú (12986)
vgabri válasz | megnéz 2012.05.05 15:52:49 © (12987)

Sziasztok!

Van egy asztalom amin a felső szintet autómatizálni szeretném analóg üzemmódban, és ehez szeretnék kérni tanácsot. Az asztalom terve:http://noob.hu/2012/05/05/Terepasztalom.jpg már a sínek megvannak és az ágyazat le van ragasztva.Nem vagyok valami jártas az elektronikában de a rajzokat azért álltalában megértem. 

Köszönettel vgabri

csíkosháTTú válasz | megnéz 2012.05.05 15:52:15 © (12986)

Igen, én követtem el:-))

Köszönöm!

Ha böngészel a műhely weboldalán, a termékek között egy kis ikonra kattintva az adott termék leírásánál megtalálod a használati utasításokat is. (Kivéve a hurokmodult, azzal még tartozom...)

Előzmény: vgabri (12985)
vgabri válasz | megnéz 2012.05.05 15:46:22 © (12985)

Köszönöm válaszod!

Gondolom akkor te tervezted ezt a vezérlőt, gratulálok hozzá!

Előzmény: csíkosháTTú (12984)
csíkosháTTú válasz | megnéz 2012.05.05 12:56:58 © (12984)

Fényjelző vezérlő, és alapvetően analóg pályára van kitalálva.:-)

Itt találod a használati utasítását:

http://www.csikos-muhely.hu/dl/csm140.pdf

Egy-egy kimenete max. 150mA-rel terhelhető, így akár 3 izzós jelzőt is elvisz egyszerre, HA, azok jelzésképe egymáshoz kötött. Mivel azonban van benne egy relé is, a vonatbefolyásoláshoz, így max az az ésszerű, ha a főjelzőt, és annak előjelzőjét vezéreljük egy ilyennel.

Alakjelzőkhöz nem ajánlom.

Előzmény: vgabri (12983)
vgabri válasz | megnéz 2012.05.05 12:28:24 © (12983)

Sziasztok!

Tud nekem valaki abban segíteni, hogy CSM140 univerzális jelző vezérlés hány jelzőt tud működtetni(egy időben és külüön-külön)? Tudja mindegyik jelzőt vezérelni(Karos, és 2,3,4 fényűt)?  Válaszotok előre is köszönöm!

róbertke válasz | megnéz 2012.05.05 07:42:55 © (12982)

Lentebb írtad, hogy a parkolóvilágítással még nem vagy kész, nincs kidolgozva. 

Itt ezen a Topicon jópáran vannak, akik segíteni tudnak neked, de ajánlani tudom  csíkosháTTú szaktársat, aki a Fuggerth M41 -es világítását életszerűen megoldotta. 

Vezérléstechnikához olvasgatáshoz meg a Digitális vasútmodellezés Topicot ajánlanám. 

Előzmény: Ashi Valkoinen (12981)
Ashi Valkoinen válasz | megnéz 2012.05.05 06:23:47 Creative Commons License (12981)

Szia!

Nem, sajnos nem az enyém, de az a jármű is házon belül van. :)

Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a Magyarországon futó motorvonatok közül a Bombardier Talent és az Uzsgyi is megépült már legó kockákból, előbbi (főleg mivel villamos motorvonat) általam került megépítésre, valószínűleg ő lesz a következő. :)

Előzmény: róbertke (12980)
róbertke válasz | megnéz 2012.05.05 05:30:25 © (12980)

Sejtettem, hogy valami érdekessel fogsz bemutatkozni......gratulálok mindegyikőtöknek! 

Galériádban az egyik képeden még egy "Dezső" is szerepel, az is a te alkotásod? 

Ashi Valkoinen válasz | megnéz 2012.05.04 22:17:39 Creative Commons License (12979)

Na, úgy látom, van érdeklődés a legó dolgok iránt és a topikban sem teljesen irreleváns, így akkor betenném a magyar vonatkozású modelljeim zászlóshajóját, a Stadler FLIRT-et.

Elöljáróban pár szó a motivációkról:

2006 óta ingázom Tatabánya és Kelenföld között, és hát elég hamar megszerettem a Stadler-remekeket, amint elpárologtatták a kék ingákat. Így gondoltam, megpróbálom meglegósítani ezt a járművet, hiszen elég sok legóm volt otthon már akkoriban is, és a vasút is érdekelt.

Építési nagyság/méretarány (ez picit hosszabb lesz, hogy aki nem foglalkozott még legóval, az is tudja körülbelül, mik a korlátai az építésnek):

Aki látott már akár gyári legó készletet, az tudja, hogy a legó ívek elég szűkek. Ha a két sínszál távolságát normál nyomtávnak (1.435 m) számítjuk, az ívek pályaívsugara kb. 10 m-nek adódik. A szűkebb íveket is bíró valódi mozdonyok azért igénylik az 50 méteres pályaívsugarat... A gyári vonatokat általában 6 bügyök szélességben adják ki (6W). Sajnos a hat széles vonatok elég keskenyek a nyomtávhoz képest, és a kidolgozásra is kevesebb hely/lehetőség van, így ezt az első építésnél elvetettem.

A 7W-vel való rövid kísérletezés után (nagyon nehéz legóval páratlanul építeni) a 8W-nél maradtam. Minden vonatom 8 bütyök széles, ennél szélesebbre csak a korlátok, visszapillantó tükrök, egyéb szerelékek lógnak ki. Egy legó bütyök 8 mm-nek felel meg (ez nem a bütyök átmérője, hanem az 1×1 kocka oldalhosszúsága!), tehát a vonatok 64 mm szélesek. A legó vasút nyomtávja is kétféleképpen értelmezhető: az egyik a sínszálak közötti távolság (38.8 mm), a másik a szabványos legó forgóvázakon a kerekek nyomkarimájának távolsága (33 mm). A nagy különbség oka az, hogy a kerekek "lötyögésével" a legó tudja biztosítani, hogy a vonatok kettő vagy háromtengelyes forgóvázai minimális súrlódásnövekedéssel tudjanak közlekedni a szűk ívekben.

Az én nagy piros villamosom (és a többi vonatom is) a kerekek nyomkarimájának távolságához arányosak, méretarányuk:

(stud = 8 mm-nyi távolság, egy 1×1-es kocka oldalhosszúsága)

Hosszra: 74900 mm / (205 stud * 8mm/stud) = 45.67

Szélességre: 2880 mm / (8 stud * 8 mm/stud) = 45

Nyomtávra (nyomkarimák közti táv): 143 mm / (4.1 stud * 8 mm/stud) = 43.75

A nem precíz modellezés oka a legó kockák véges hosszában keresendő, nem lehet plasztikusan vágni, reszelni őket.

A rövid elmélet után pedig következzenek a képek (egy kép ide, a többi itt érhető el: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=486700 )

A vonat jelenleg a legó fémsínes rendszerét használja (analóg, 9V táplálás, menetszabályzás egyszerű transzformátorral), míg a világítás belső elemtartóról üzemel. A világítás elemei (ledek, elemtartó, infravevő) mind gyári legó elemek. A világítás szintén legó távirányítóval, a kívánt menetiránynak megfelelően kapcsolható, a vonat két végén 2 vörös zárfény és 3 fehér homlokfény található (az alsó kettő sárgás, a felső fehér távolsági fényszóró). Sajnos a parkolóállás fényei még nem megoldottak. :)

Az eredetiről Berényi Miklós engedéllyel használt fotója:

Két nagyobb csalás van a járműben: a csuklókat a szűk ívek miatt nem tudtam teljesen zártra megalkotni (egyelőre nemzetközi legós viszonylagban sincs nagyon univerzális csuklómegoldás), illetve a Jacobs-forgóvázak felett "kivágásokat" kellett hagynom, hogy az ismét csak szűk íveken meglegyen a kellő hely a kifordulásra. Utóbbit majd úgy szeretném megoldani, hogy a legó által gyártott kicsi vonatkerekeket használom (igaz, ekkora a futó forgóvázak kerékátmérője nem lesz arányos).

A vonatot korábban hossztorzítással is megépítettem (30% körüli). Bár az a modell a nyomába sem ért a mainak, óriási szerencsémre a Stadler kommunikációs igazgatója felfigyelt rá egy kiállításon, és a magyar leányvállalat rendelt is egy példányt magának a kisszobai "gyárból".

Kb. ennyi az első alkotásomról, ha érdekel még titeket, teszek fel 1-1 járgányt, persze a mostani bevezető nélkül. Egyébként nem csak én, hanem a HUNLTC (Hungarian LEGO Train Club, Magyar LEGO vonatos klub) tagjai közül többen foglalkozunk 8W, magyar modellek építésével, míg én a modernebb vonatokra specializálódtam, egy klubtársam főleg a régebbi ablakos vonatokat építi (BCmot, Bhv+Bdt+V43, stb), míg egy másik főleg tehervonatokat és speciális szállítmányokat (Kirow-daru, transzformátorszállító kocsi) készít.