Mostanában rákaptunk a sóspalacsintákra. Ebből írok le néhányat:
1.) Csülkös-karavánsajtos-tejlfölös palacsinta
Megfőzöd a csülkös bablevest. Kiteszed egy tányérra a főtt csülköt és a szép húsos részéből lecsippentesz.
A palacsintába teszel reszelt 1 nagy csipet karaván sajtot, 1 teáskanál tejfölt, 1 csipet főtt csülköt. Én még szoktam egy evőkanál bableves is beletenni az íze kedvéért. Ha csipőset szereted lehet belerakni mér egy kávéskanál dijoni mustárt is.
2.) Hamis encsillada
Eredetileg az enchilladat kukoricalisztből kell csinálni, demi csak sima palacsintából csináljuk. Ezt akkor csináljuk, ha van maradék a töltött paprikából.
A palacsintába teszel egy fél tölteléknyi töltött paprikát, raksz rá tejfölt és kész.
3.) Ízbomba.
Ha marad vörösboros marhapöri, akkor ehhez jó.
A palacsintába teszel egy kanál folyós baracklekvárt, megöntöződ kevés tabasco-szószzal és raksz rá egy kanál forró marhapörit.
...... Egy serpenyőben olvassz fel egy kis vajat, vagy forrósíts fel egy pici olajat, majd a tésztából adagolj bele kb. 4 cm átmérőjű halmokat (nálam olyan 3/4 merőkanálnyi tészta volt 1 darab). ....
Nos itt a kép alanatúr, a termetes palacsintasütőről, mely indukcióson is remekül müköd! Amit készítettem sütés közben majd tömöríteni kell, s egyszer csak felrakom!
Most sütöm a palacsintát indukciós főzőlapon! 160 fokon!
Ez a palacsinta sütő 28 cm átmérőjű a tupperware Mesterszakács fémedény család tagja!Igazi egyszemélyes
örzővédő fegyver! Nem ragad le pedig a tésztába kb. 3 ek cukrot tettem! Olajjal sem kenem a sütő felületet!Nincs a konyhában égett olaj szag! A bundi kenyeret is olaj nélkül lehet sütni sőt kicsit száraz nekem! Lényeg hogy aki írtózik az olaj csicsogós palacsintótól és bundás kenyértől, nos ő hamar összebarátkozhat ezzel a "tekintélye"s méretű palacsintasütővel! Képet is csináltam de tömörítenem kéne, azt meg nem tudok, ugy hogy maradok a palacsinta sütésnél, hátha a fiaim majd megszánnak! :):)
Nemregiben vettem egy aluminium serpenyot - tegnap palacsintat sutottem benne. A kulseje fenyes... belul teflon bevonat. A tuzhelyem keramia, nem indukcios. Hat hihetetlenul hamar sult a palacsinta, es egyenletesen. Tokeletesen fekudt a tuzhelyen... most ujra elgondolkodok a draga serpenyokon... nem erte meg megvenni oket!
Ez ugye ugyanaz a helyzet mint az ősállat villanyrezsóval.
Van egy meleg felület, amivel sajna nem tökéletesen érintkezik az edény.
Emiatt a hőátadás egy része vezetés útján, más része sugárzás útján adódik át.
Ez utóbbi hányad esetén a fényes felületek nem egészségesek, mert erősen visszaverik a sugárzást. Így az alu, és saválló cuccokban nehezebben melegszik a főznivaló.
ezt értem, a kérdés az volt, hogy a kerámia lapos tűzhely hővezet, vagy hősugároz millió leirás van a neten az indukciósról, viszont a sima kerámialaposról nem
végül is most már megoldódott a dolog, és úgy fest a felület fényessége volt döntő, tehát ez az új serpenyő, ami sötétített sokkal jobban melegszik
érdekes hogy vannak rozsdamentes edények, ami ugyanolyan fényes, mégis melegszik benne az étel probléma nélkül