Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

bugadoktor Creative Commons License 4 órája 0 0 5442

A kivétel erősíti a szabályt!

A 80-as években szállításvezető voltam, és a havi gkv. oktatásra egy mentőorvosnő jött, előadást tartani.

Ő mesélte, hogy egy komolyabb balesetről, a bekötött autóvezetőt, miután kiemelték, a rohamkocsiba tették. Az ember, a lehető legjobb ápolás ellenére is egyre rosszabbul lett, majd a kórházba érést követően meghalt. A doktornőt érdekelte a halál oka, és a boncolást is megnézte. Ott derült ki, hogy az öv az ütközéskor úgy törte el a kulcs-csontját, hogy az átszúrt egy artériát, ami befelé elvéreztette. 

Ennek ellenére, kell a biztonsági öv. Nekem már 1972-ben is volt a Trabantomban, amikor még csak elvétve használtuk itthon.

Előzmény: kokopali (5440)
fenyooldrider Creative Commons License 4 órája 0 0 5441

Az ejtőernyős sem ugrik ernyő nélkül csak azért,mert néhányan az ernyő nélküli zuhanást is megúszták élve.........

 

Előzmény: kokopali (5440)
kokopali Creative Commons License 8 órája 0 0 5440

Csak mondom, senki se szedje le rólam a keresztvizet! Teljes mértékben egyetértek a biztonsági öv használatával elől és hátul is!

De tavaly előtt egy barátom hogy járt! Annak köszönheti az életét, amit a rendőrök is mondtak neki, hogy nem kapcsolta be az övér mint sofőr.Este jött haza Zuglóban és olyan fáradt volt, hogy kihajtott a 77-es troli elé, neki balról jött ,védett útvonala volt táblával a trolinak és a haver átröpült az autó túloldalára, ha be lett volna kötve, most alulról szagolná az ibolyát, mondta így nekem. Ilyen is van.

Előzmény: fenyooldrider (5427)
MBman Creative Commons License 13 órája 0 0 5439

Ez szerintem inkább a régebbi Opelek gyújtás zárbetétére igaz. Astra F, G, Vectra B, Omega B, stb.

A kép is egy B Vectra zárbetétet ábrázol. Az Astra H / Vectra C / Zafira B már más, és jobb is sokkal.

Előzmény: vargafoto1970 (5435)
MBman Creative Commons License 13 órája 0 0 5438

Nem értek egyet a WD40-es megolddással, sőt, barbár megoldásnak tartom. Kb annyira barbár, mint a csatlakozókat fújkálni vele. Annak tudatában mondom, hogy szedtem már szét, lamelláztam már át gyújtás zárbetétet a gyári kulcshoz. A WD40-től egyrészt tiszta olaj lesz a kulcs, ami összekeni a ruhát, zsebet, mindent, ahova lerakod. Másrészt kimossa a zárbetétből a zsírt, ami kenést biztosítja. A zsír azért jó, mert ott ken, ahol kell, és ott meg nem ken, ahol nem kell. Időlegesen, szorult helyzetben lehet, hogy megoldás a WD40, de utánna szét kell szedni a zárhengert, kitisztítani, és bezsírozni. A WD40 taliga kerék kenésére való kb, másra nem.

Előzmény: jancsus (5436)
Privatryan Creative Commons License 14 órája 0 0 5437

Sziasztok!

 

CD30MP3  gyári auxos fejegységek, és GID, BID kijelzők eladóak!

Beszerelés, programozás megoldható!

privatryan@freemail.hu

 

jancsus Creative Commons License 18 órája 0 0 5436

Màrkatàrsak! Ha akad a gyújtàskapcsoló; kulcs kivesz

WD-40 és màr nem is akad. Nekem nyàron 35+ C foknàl jött ő.

Cseréltetni akartam én is de a WD-40 megoldotta a gondot.

Nekem is ajànlottàk, nem az én mutatvànyom.

vargafoto1970 Creative Commons License 2 napja 0 0 5435

Szia!

Én is járok így néha és a neten olvastam, hogy van rá gyógyír.

 

http://www.bereczkauto.com/news/amikor-az-opel-kulcs-nem-fordul-el-a-gyujtaskapcsoloban/

 

Bár felmerül még néhány kérdésem. Ha esetleg megoldod írd meg légyszi.

üdv, Gyuri

Előzmény: Miskabáá (118)
Zsolt_83 Creative Commons License 3 napja 0 0 5434

Na ja, a médiában szeretik eltúlozni a dolgokat és mindenből szenzációt csinálni.

A kedvencem mikor Budapesten esik 2-3 centi hó és már katasztrófahelyzetet emlegetnek és rendkívüli hóhelyzetről beszélnek. Míg amikor nálunk (Pécs) leesik 20-30cm, nem áll le az élet, tudomásul vesszük, hogy tél van. :)

Előzmény: AstraH1,6 (5433)
AstraH1,6 Creative Commons License 3 napja 0 0 5433

Korulbelul ! Amikor bemondjak,h itelet ido,rendkivuli hideg,varatlanul jott es egyebb meteorologiaban hasznalt katasztrofaba illo szavak. A T*2 musoraban a Nemeth Lajos meg ossze is szarja magat kozben. 😭 Mindezt december kornyeken. Falra tudok maszni tole. Az orosz meg -20ig huvos idorol beszel. 🎅

Előzmény: DN3 (5430)
sasa58 Creative Commons License 3 napja 0 0 5432

Mindenki tegye fel a hóláncot és márciusig le se vegye!:-)

Előzmény: DN3 (5430)
DN3 Creative Commons License 3 napja 0 0 5431

ó=hó

Előzmény: DN3 (5430)
DN3 Creative Commons License 3 napja 0 0 5430

Ítéletidő tombol a Mecsekben! A lehullott hatalmas mennyiségű ó miatt az utak járhatatlanok, a hókotrók elakadtak. Kérjük senki se hagyja el otthonát, a kályhában ne hagyják kialudni a tüzet, az élelmiszer készletet szigorúan osszák be! És imádkozzanak!

 

:-)

Előzmény: AstraH1,6 (5429)
AstraH1,6 Creative Commons License 3 napja 0 0 5429

Vaauuu. Lassan jönnek az idióta időjárás jelentések a rendkívüli időről. Szerintem télen van ennek az ideje,de az örömmel tölt el,hogy mindez tőlünk 130 km-re van. Köszi a képeket.

Előzmény: Zsolt_83 (5428)
Zsolt_83 Creative Commons License 3 napja 0 0 5428

No, csak emlegetni kellett! :)

 

 

 

 

A városban nincs semmi, de fent a Mecsekben ez volt éjjel.

fenyooldrider Creative Commons License 3 napja 0 0 5427

Pont ezért veszélyes a hátsóülésen a biztonsági öv mellőzése is!

Jómagam 13 évig Pestre jártam melózni naponta személykocsival Enying-Siófok-Budapest útvonalon,meg onnan még ahova küldtek, egyszer csak a céghez került egy új munkatárs,aki siófokon szállt be naponta, mindig mögém ült,ha volt üres hely máshol,ha nem!

Egyszer észrevettem,hogy nem használja a biztonsági övet,ekkor rászóltam,hogy akassza be magát,amit zokon vett!

Mondtam neki,hogy ha nem köti be magát akkor egyszerűen nem fogom elhozni,mert én nem akarom megölni magam a balfaszsága miatt, aztán megkérdeztem,hogy miért pont mögém ül,erre azt válaszolta,hogy ott a legbiztonságosabb!!

Mondtam neki,hogy kösz,de kicsit gondolkodjon el azon,hogy egy csattanáskor már 60-70 körül is 30-50G szabadul fel,ezt szorozza meg a saját testsúlyával,ezzel a tömeggel fog engem megölni akaratlanul is!

Végül hál isten megértette,hogy miről beszélek,utána már nem volt ilyen gond!

 

bugadoktor Creative Commons License 4 napja 0 0 5426

Már bocsánat, hogy a csomagtartók téli terheléséhez szólok, de a saját tapasztalatom egészen más.

13 év alatt 2 db. Skodát használtam (S100, majd S105), Budán egy 15%-os meredekségű utcában laktam, és sohasem hiányzott a plusz teher. Igaz télen 185 X 14 Continentál winter, nyáron Michelin gumikat használtam. Mert kamionvezető voltam, és ezeket találtam a kinti bontókban, kb 75%-os állapotban lévőket választottam.

Szabadidőmben túra és ügyességi versenyeken indultam mind a két kocsival, tehát nem öreguras volt a stílusom.

Ma már inkább az, de a kocsim (Astra H caravan Z17DTJ) nem is arra való.

DN3 Creative Commons License 4 napja 0 0 5425

A wartburgos-borulós hozzászólásom kicsit hosszú lett, ezért már nem akartam beleírni, de most megteszem:

Szóval abban az időben (90-es évek közepe) másodállásban tévészerelősködtem, és rendszeresen előfordult, hogy az anyósülésen tévét szállítottam, mivel ott lehetett a legegyszerűbben.  Tudjátok, azokat a régi fadobozos tévéket, 56-67 centi képátló. A baleset előtt is talán két nappal...

Eszembe jutott, hogy vajon mi történt volna borulás közben, ha akkor nem a kollégám ül mellettem, hanem egy Videoton Infracolor...

Előzmény: AstraH1,6 (5423)
Zsolt_83 Creative Commons License 4 napja 0 0 5424

Pedál alá szorulásban volt már részem nem is olyan régen. Még csak vészfékezni se kellett. Egyszerűen egy fékezésnél a hátsó ülések környékén hagyott műanyag vizes üveg az ülés alatt észrevétlenül előregurult a gázpedál alá. (Nem az Astra volt, céges kocsi.) Mikor zöldre váltott a lámpa, akkor jött a meglepetés, hogy alig tudok elindulni. Úgy kellett kirúgnom az üveget.

Ekkor döbbentem rá én is, hogy milyen veszélyesek ezek a széthagyott cuccok. Mi van akkor ha a fék alá gurul valami és nincs idő kirugdosni...? Mondjuk én alapból nem hagyok szét semmit a kocsiban. Nem szeretem a rendetlenséget. A kalaptartóra pakolt plüssök sem az én világom. Minden cucc a csomagtartóban vagy a kesztyűtartóban van. Borulásnál el tudom képzelni, hogy egy nagy nehéz bőrönd átüti a kalaptartót és az utastérben landol. De az sem megvalósítható a gyakorlatban, hogy az autóban némi papírpénzen (és egy zsák kukoricán) kívül semmi nem szállítható.

Előzmény: AstraH1,6 (5423)
AstraH1,6 Creative Commons License 4 napja 0 0 5423

Ha már biztonságtechnikánál tartunk. Belegondoltatok abba,h egy borulásnál,vészfékezésnél milyen veszélyes lehet az utastérben ülökre a fülkében lévő tárgyak? Mint korábban már említettem cégünktől résztvehettem egy vezetés technikai tréningen. Ami a lényeg ott fékeztünk olyan un. satu féket amit az életben szinte soha,és az oktatók elötte direkt nem hívták fel a figyelmünket az utastérben lévő tárgyakra. Ezek ilyenkor,vagy egy boruláskor szinte agyoncsaphatják az embert,vagy a pedálok alá szorulhatnak. Tehát óvatosan a kombikban a böröndökel. A hátsó ablaknál bólogató "kutyákkal". Én volt,h a hátsóülésre tettem egy böröndöt és azóta a biztonságiöv gurtniját áthúzom a fogantyúján.

Zsolt_83 Creative Commons License 4 napja 0 0 5422

Ez volt itthon kéznél és nem került semmibe. Őszintén szólva nem is tudom hol lehetne zsákos kiszerelésben kukoricát kapni. A lemez max. borulásnál tud elmozdulni, ismerve a Lada csomagtartó kialakítását. De lényegtelen arról beszélni, hogy mi lett volna ha... Hallottam már olyanról, aki cementes zsákokat használt nehezékként.

Előzmény: MBman (5417)
DN3 Creative Commons License 4 napja 0 0 5421

Azért az sem mindegy, mekkorákat fékezel. Én elég intenzíven gyorsítok, hamar elérem az utazó sebességet, de a fékezéssel nem várom meg az utolsó pillanatot. Ha látom, hogy lámpa jön, vagy torlódik a forgalom előttem, akkor már messziről elveszem  a gázt, hagyom kigurulni a kocsit. Persze a végén így is fékezni kell, de azért nem akkorát, mintha végig toltam volna neki. A fő szempont persze az üzemanyag takarékosság, de azért az sem baj, ha tovább bírják a fékbetétek. :-)

Előzmény: sasa58 (5420)
sasa58 Creative Commons License 4 napja 0 0 5420

Én is így gondoltam, bár a Bp-i forgalomban elég nehéz megúszni folyamatos fékezgetések nélkül.

Előzmény: DN3 (5415)
cinyoka Creative Commons License 4 napja 0 0 5419

ezt természetesen a LADÁS példára írtam....

Előzmény: cinyoka (5418)
cinyoka Creative Commons License 4 napja 0 0 5418

frontális ütközésnél, ha egy 3-4 mm-es vaslemez előre megindul mondjuk lakott területen belül (50+50) 100km/h-val annak sem lennék az útjában :LOL  (nem véletlenül emelik ki tehernél, a fémlemez szállításának a módját...)

Előzmény: MBman (5417)
MBman Creative Commons License 4 napja 0 0 5417

Később én 2 zsák búzát, vagy kukoricát szoktam bele rakni az elejébe. A vastömb, meg a kőzúzalék balesetnél elég gáz tud lenni. A vas lemez Ladánál kevésbé, de skodánál deréktől lefelé le tudja gyalulni az utasokat egy frontális ütközésnél. A kukorica, meg a búza meg csak szétszóródik.

Előzmény: Zsolt_83 (5414)
MBman Creative Commons License 4 napja 0 0 5416

"Amúgy a havas úton elakadást 90%-ban a teherautók kamionok és buszok okozzák,pont azért,mert nincs téli gumijuk!!"

 

Szerintem nem azért, mert nincs téli gumijuk. Inkább a kamionok szoktak elakadni, a buszok azért kevésbé, ez szerintem a tömeg nagysága, és a hajtott tengelyek száma (kevés) miatt van. A teherautók közül is ha megfigyelted, a nyergesek, és a pótkocsit vontatók akadnak el, azok amik közúti áruszállítást végeznek, amiknek van egy hajtott tengelye. A 3-4 tengelyes gépek, amik összekerék hajtásúak, azok nem akadnak el.

 

Elég nehéz jól leszabályozni amúgy a téli gumi használatát. Annak pl semmi értelme, hogy előírják november 1-től, itt van a mostani november, 3 hétig tök feleslegesen kellett volna téli gumin futni, mert nem indokolta az időjárás. Talán majd hétfőtől, de várjuk ki a végét. Taxiknál azt hiszem elő van írva november 1-től, sírnak is miatta eleget :) Talán úgy kellene előírni, hogy havas út esetén. De azt is nehéz definiálni, mi számít havas útnak :) 

 

Előzmény: fenyooldrider (5408)
DN3 Creative Commons License 4 napja 0 0 5415

Hogy mennyit mehetsz vele, az azért nagyon függ a fékezési szokásaidtól, meg persze a betét anyagától is. Én elég keveset fékezek, így a betétek sokáig bírják nálam. Szerintem én kihúznám vele a tavaszi kerékcseréig. Esetleg néha ránéznék, hogy jó-e még.

Előzmény: sasa58 (5409)
Zsolt_83 Creative Commons License 4 napja 0 0 5414

Ismerősömnek volt Skoda 120-asa a 90-es években, úgyhogy ismerős. :) Mi mindig kőzúzalékkal töltött zsákokat tettünk télen az elejébe.

De ezt a trükköt a Ladánál is el lehetett sütni. Volt egy 40-50 kilós vas tömböm. Kb úgy kell elképzelni, mint egy 20mm-es jó vastag lemez. Ezt pakoltam be a csomagtartóba. Helyet nem foglalt, mivel lapos volt. Viszont már ez a súly is elegendő volt ahhoz, hogy indulásnál és emelkedőn kevésbé legyen hajlamos kaparni a hátsó kerék.

Előzmény: MBman (5406)
DN3 Creative Commons License 4 napja 0 0 5413

"Azt sem igazán értem,hogy milyen jogon követelik meg a 4mm bordamélységet a téli gumin,mikor nálunk ilyen KRESZ előírás nincs!??"

 

Ööö... lehet, hogy nem pontosan értelek. Esetleg arra gondolsz, hogy kötelező téli gumi "KRESZ előírás nincs", viszont olyan KRESZ előírás meg van, hogy ha már fenn van a téli gumi, akkor legalább 4 mm legyen a bordamélység?

Ha igen, ez szerintem is nagy hülyeség. 3mm-es téli gumival megbüntetnek, viszont 2mm-es nyárival büntetlenül mehetek a legnagyobb hóban is, már persze ha bírok.

Előzmény: fenyooldrider (5408)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!