Keresés

Részletes keresés

Morti08 Creative Commons License 30 perce 0 0 1181

Üdvözlet Szentpétervár rajongóinak, mostantól én is közéjük tartozom.

Tegnap érkeztünk 5 napos, rendkívül rövidnek bizonyuló utunkról, tele csodás élménnyel.

Néhány tapasztalat egyéni utazóknak:

Az első dilemma, hogy mikor ideális meglátogatni Szentpétervárt. Nagyon csábítóak azok a képek, amelyek a tavasztól őszig tartó turista szezonban készültek, tény, hogy télen a város nagyon, de nagyon másik arcát mutatja. Mégis, talán film-, vagy könyvélmények hatására úgy éreztük a téli Szentpétervár az igazán autentikus. Vannak érvek és ellenérvek, mindenkinek ízlésére bízom, hogy melyik melyik.

Az a rengeteg folyam, folyó és csatorna amely annyira jellemző a város összképére, télen úgy néz ki, mint néhány mellékutca, melyről nem takarították le a havat. Ilyenkor kimaradnak a fehér éjszakák (este fél hattól reggel fél kilencig sötét volt februárban), a hidak megnyitásának turista látványossága, a hajózás közben megcsodálható városkép, a szökőkutak látványa, a szárnyashajós kirándulás Petrodvorecbe.

Kapunk helyette valódi orosz telet, ami azért fantasztikus élmény! Szikrázó napsütésben, - 8-14 fokban tapossuk a ropogós havat, a Néva elképzelhetetlen szélességében hófehér hátteret ad, kiemelve a színpompás paloták sorát. Száraz hideg van, nem fúj a szél, nincs sár és főleg nincs tömeg.

Már a repülőtér is kongott az ürességtől, később az utcákon sok ember járt, de turistával alig találkoztunk. Meglátszik ez az árakban is. A szálloda, ahol laktunk nyáron ötször annyiba kerül.

Szóval, mindenkinek ízlésére és vérmérsékletére bízom a döntést.

A vízumot az 1000 út irodánál intéztük, többszöri kísérlet után nem volt más lehetőség. Ára 34.000 ft./fő, várakozás 3 hét, tehát aki egyénileg utazik, szánjon időt rá.

Érkezéskor a reptéren átküldték a röntgenen a csomagokat, de nem nyitották ki. Kiérve az előcsarnokba megrohantak férfiak, nyakukban Taxi feliratú kártya. Olvastam, hogy ők a hiénák, ezért elkerültük őket. Kiérve a reptéri taxit Pulkovo feliratú kis bódé ablakánál lehetett megrendelni. Be kellett mondani a címet, azt betáplálták a kocsi jps-ébe, aki közben oda is állt és előre megmondták, hogy 1050 rubelt fogunk fizetni. Kényelmes, gyors, biztonságos.

Tömegközlekedéssel is megoldható a reptérről 39-es busszal a Maszkovszkaja metró állomásig. Vigyázat, az állomások közötti út nagyon hosszú, nem pesti méretű.

Pénztárnál kell vásárolni fém érmét, 45 rubel egy db., ezzel viszont át lehet szállni a többi metró vonalra, keresztül-kasul be lehet járni a várost. Az érmét a belépő kapunál kell bedobni, onnan szabad az út a föld alatt.

Érkezéskor kapott sms-ben a mobilszolgáltató ismertette a tarifákat: hívás 702 ft./perc, fogadás 210 ft./perc, sms 168 ft./db.

Már közhely számba megy megemlíteni, Szentpétervárról, hogy amilyen szép, annyira drága.

Ez igaz, bár télen azért visszafogottabban fog az a bizonyos ceruza. Éttermekről kevéssé tudok nyilatkozni, általában ki vannak helyezve a bejáratnál az étlapok, meg kell nézni a szimpatikus helyeken, mi az ábra. Volt olyan vendéglő egy eldugott kis utcában, ahol 1.400 rubel alatt nem volt étel. Szállodánkhoz közel a Vosstania ulica egyik gyorséttermében akár 70 rubelért is kaphatunk egy salátát, vagy 90-ért egy levest.

A legnagyobb sokk egy mini marketben ért minket, ahol egy csomag 10 db-os papír zsebkendő ára 147 rubel, azaz 676 ft.-ba került!

Isteniek a levesek, kedvencem a Szoljanka. Kicsit csípős, kicsit savanykás ízű húsleves zöldségekkel, nagyon finom. Ízlett a pirog is, illetve remekül készítenek el minden húsételt.

Általánosságban a szuterénben kialakított gyorséttermek olcsóbbak és a közönségből ítélve kedveltek is. Szimpatikus étteremlánc a Teremok, többet is láttunk belőle.

A látnivalókkal nem lehet betelni. Sajnos Puskinba nem jutottunk el, mert rövid időnkből nem futotta, de aki egyénileg szeretne eljutni, 1-es (piros) metróval menjen a Pushinskaya állomásig, ott található Vityebszkij pályaudvarról megy vonat a közeli Puskinba. Az állomásról minibusz visz a palotáig. Ha inkább nem bajlódnál a tömegközlekedéssel, a város minden pontján találhatsz kirándulást szervező mobil pultot, naponta többször indulnak túrák a környező palotákba, vagy Szentpétervár nevezetességeihez. Carszkoje szelo 2.000 rubel fejenként, ebben benne van a belépő ára.

Két kötelező látnivaló a Szent Izsák székesegyház és a Vérző megváltó temploma. Előbbi 350 rubel belépőért látható, kiegészítve 150-nel, ha a kupolába is fel akarsz menni. Utóbbi 250 rubel. Mindkettő lenyűgöző, kihagyhatatlan.

Sajnos megjártuk, mert hol kiírva, hol nem, de minden második szerdán zárva vannak, ahogy a Péter-Pál erőd béli bazilika is. Sok időt veszítettünk, hogy ezekre a helyekre kétszer kellett menni. Február 14.-én jártunk így, ebből ki tudjátok számolni, beleesik-e az utatokba. Nem tudom, nyáron is érvényes-e ez a rendszer, utána kell nézni.

Az Auróra kicsit távolabb esik, jó gyaloglással értük el a Péter-Pál erődtől. 700 rubel a belépő, mi kihagytuk, megelégedtünk a kívülről való szemlélődéssel.

Persze a fő attrakció az Ermitázs és a Téli palota! Egész könyveket tölt meg a története, építészete, hihetetlen pompája és akkor még nem beszéltünk a felhalmozott kincsekről.

Saját honlapján kínálja az online jegyeket, 17.50 USD-t fizettem fejenként. Kényelmes, hogy nem konkrét időpontra szól, hanem a vásárlástól 6 hónapig érvényes. Nevet meg kell adni, elvileg ellenőrizhetik, tőlünk nem kértek igazolványt. A ruhatárban csak a kabátot kellett leadni, táskát egy röntgen ellenőrzés után be lehet vinni, nem vették el a vizünket sem. Online jeggyel azonban nem a főbejáraton kell bemenni, hanem a palota és a mellette lévő sárga épület (Kis Ermitázs) között kapun át. Tábla jelzi merre kell menni.

Mindenhol lehetett fényképezni, sok helyen le lehet ülni, igazán rugalmas hozzáállni. A belépő mind az öt épületre szól, érdemes térképet szerezni, mi hol található, mert mindent megnézni képtelenség. Persze maga a Téli palota is csodálatos, azt azért be kell járni.

Szentpétervár nem Pest. Hihetetlen távolságok vannak és a látnivalók bizony ritkán vannak közel egymáshoz. Kényelmes cipő erősen javallott. Bár a közlekedés, főleg a metró külön élményszámba megy és mindenképp ajánlom megtekintésre, azért a város hangulatát gyalogosan lehet igazán befogadni. Volt olyan nap, hogy 25 km-t mentünk és csak elenyésző részt sikerült bejárni.

A szállodán kívül angol tudással nem sokra mentünk, ha beszélnek is, nem túl érthetően. Az emberek nem is igazán kedvesek, bár ha hozzájuk fordultunk segítőkésznek bizonyultak. Az utca embere azonban mogorva és döcögve egymás mellé rakott, messzi múltból elővakart orosz szavainkkal sem sikerült mosolyra deríteni őket.

Nem véletlenül mondják, az oroszokat megérteni nem lehet. Őket érezni kell! Mindenkinek sok sikert kívánok hozzá!

Morti08 Creative Commons License 5 napja 0 1 1180

Köszönöm szépen, a hideg és az állomások szépsége miatt metróztunk.

Előzmény: rip666 (1179)
rip666 Creative Commons License 2018.02.14 0 1 1179

elég sok busz megy : 3,5,7,22,24,27,191

felszállsz : Ploschad' Vosstaniya Station

leszállsz :Admiralteyskaya Station vagy a  Dvortsovaya Square innen gyalog az Ermitázs pár száz méter

 

vagy metró de ott át kell szállni

Előzmény: Morti08 (1178)
Morti08 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 1178

Tudna valaki segíteni, milyenjárművel jutok el Vosstaniáról a Téli palotához? Köszönöm!

 

meranusz Creative Commons License 2018.02.08 0 2 1177

FAN ID
Az orosz hatóságok kérésére minden, a 2018-as FIFA-világbajnokság Oroszország mérkőzésein részt vevő rajongóknak a FAN-azonosítót - a rajongók számára kiadott hivatalos személyazonosító okmányt - kell benyújtaniuk. A rajongókat arra ösztönözzük, hogy ezt a szabad dokumentumot a lehető leghamarabb igénybe vegyék, miután megkapták a jegyek visszaigazoló e-mailjét.

A FAN ID és az érvényes jegy szükséges, hogy a rajongók be tudjanak lépni a 2018-as FIFA világkupa stadionba. A FAN-azonosító megadása révén a rajongók további előnyöket és szolgáltatásokat nyújtanak a fogadó országban, például vízummentes belépést az Orosz Föderációba, bizonyos ingyenes házigazdák és a tömegközlekedés ingyenes egyidejű használata. További részletekért látogasson el a www.fan-id.ru weboldalra.

Előzmény: Morti08 (1171)
Morti08 Creative Commons License 2018.02.07 0 1 1176

Nem untatsz senkit, azért van a fórum, hogy beszéljünk a problémákról. A Bookingnak igaza van. Szerintem böngészd át a szerződési feltételeket gondosan. Oroszország nem Európa, sok minden előfordulhat. Tripadvisor.com-on olvashatod minden szállásról az utazók véleményét, érdemes elolvasni, nem csak a reklámszöveg van, hanem egyéni tapasztalatok, értékelések, magánfotók.

Előzmény: meranusz (1175)
meranusz Creative Commons License 2018.02.06 0 0 1175

Szia!Tök igazuk van,egyébként ha nekem lenne kiadó szállásom én is kérném az egy nap árát.Mert olvastam én is nem egy helyen van aki befoglal jónéhány szállást azt visszamondja valamikor.a booking helyében eleve így kötném a szerződést,bár már van sok hely ahol így is van.

De az én esetem annyival más,hogy amikor foglaltam nem kértek nem is tudtam volna hova fizetni.

Most meg kérni akartak-nem is lett volna vele gondom-de a bookingnál azt mondták,egyeztettek a szállás adóval és marad az eredeti szerződés.És azt is mondták-(booking)-,mi van ha befizetek egy napot,és akkor sem lesz szállásom,vagy ha nem fizetek és ugy nem lesz szállásom?!Amit a szállásadó nem tehet meg.Szerződést szegnek.

/na ettől tartok,mert már halottam ilyet,hogy nem érdekli a szerződés és dupla áron kiadja abban az időben/

Bocs ha untattam valakit,mert nem ide való.

Előzmény: Morti08 (1174)
Morti08 Creative Commons License 2018.02.05 0 0 1174

Nem csoda, hogy be akarják biztosítani a foglalásodat, hiszen csúcsidőben utazol és nem akarnak hoppon maradni. A mi szállodánk most lemondható, de ha a vb idején mennénk, már ők is kérnek egy éjszakát, ami nem visszatérítendő. Nyugi, minden rendben lesz!

Előzmény: meranusz (1172)
meranusz Creative Commons License 2018.02.05 0 0 1173

Egyébbként a szállás is irt,mert kértünk transzfert tőlük,és küld majd taxit,ami 900 rubel lesz.

Azt egy két hét és megint valamivel próbálkoznak.De majd telon beszélünk velük egyenesben is.

Jó utat!!!

Előzmény: Morti08 (1171)
meranusz Creative Commons License 2018.02.05 0 0 1172

Szia!

Repjegy szállás meg van.A meccsjegy is de majd csak március végén küldi ki a FIFA mindenkinek,és megint irták,sőt már a magyar oldalon is,hogy adják a vízumot,és még tömegközlekedésre is érvényes.De majd lesz időm megint utánaolvasok.A szállástól kicsit tartok-visszaigazolták-csak küldték,hogy fizessek ki egy napot hogy biztosan megyek-e.

A bookigosokat felhívtam azt ők a szállást,még sem kell mert nincs a szerződésben.Olcsó volt,és félek nehogy még se legyen,de majd velük is felvesszük a kapcsolatot van telószámuk.

Előzmény: Morti08 (1171)
Morti08 Creative Commons License 2018.02.05 0 1 1171

Mindenről beszámolok. Utazás jövő hét kedd-szombat. Megvan minden, csak menni kell. Neked van már jegyed? Tényleg adnak mellé vízumot?

 

 

Előzmény: meranusz (1170)
meranusz Creative Commons License 2018.02.05 0 1 1170

Szia!

 

Hogy áll az utazásod,előkészületek?

Majd mesélj légyszi Szentpétervárról,ha megjöttetek is.Reptér,bejutás,közlekedés,tudod a szokásos :-)

Előzmény: Morti08 (1169)
Morti08 Creative Commons License 2018.01.16 0 0 1169

Köszönöm, a palota lenne a lényeg. A kérdés, kockátassak-e magánúton, vagy fizessek be szervezett túrát (1.750 rubel/fő).

Előzmény: peliatan (1168)
peliatan Creative Commons License 2018.01.15 0 0 1168

Cárszkoje Szelóban a Nagy Katalin palotájába, vagy csak a parkba? A parkba rövid a sor, a palotába most biztos nem akkora mint tavasztól-őszig a túrista invázió idején.

Előzmény: Morti08 (1167)
Morti08 Creative Commons License 2018.01.15 0 0 1167

Nem nagyon pörög a topik. Még azt szeretném kérdezni, vajon februárban is sort kell-e állni Puskinban a belépőjegyért?

Előzmény: Morti08 (1166)
Morti08 Creative Commons License 2018.01.08 0 0 1166

Szeretnék várostérképet venni. Inkább itthon keressem, vagy a városban van turista információ, ahol beszerezhetek? Esetleg a szállodában?

Morti08 Creative Commons License 2018.01.03 0 0 1165

Igen, olvastam. Köszi az infót.

Előzmény: peliatan (1164)
peliatan Creative Commons License 2018.01.03 0 1 1164

Nem, ők megoldják a vízumot.

Olvass vissza, már leírtam, hogy miért nem válllalja fel egyik helybeli sem az ezzel járó procedúrát.

Előzmény: Morti08 (1163)
Morti08 Creative Commons License 2018.01.03 0 0 1163

Ők megoldják a meghívólevelet?

Előzmény: peliatan (1162)
peliatan Creative Commons License 2018.01.03 0 1 1162

Mi a Russervice-nél csináltattuk, Andrássy út 120. A orosz konzulátus mellett vannak.

Előzmény: Cica2010 (1161)
Cica2010 Creative Commons License 2018.01.03 0 1 1161

Nyitott szemmel járj, az apró infokat is oszd meg velünk. Mi is saját szervezésbe megyünk. A vizumot mi is így fogjuk csináltatni, mivel nincs más lehetőség a "meghívó levél" miatt. Jó utat nektek és várjuk a beszámolót

Előzmény: Morti08 (1160)
Morti08 Creative Commons License 2018.01.03 0 0 1160

A vízumra sajnos nem találtam jobb megoldást, mint az 1000 útnál befizetni. A facebookos oldal megszűnt.

Előzmény: Morti08 (1159)
Morti08 Creative Commons License 2018.01.03 0 1 1159

Köszönjük, Neked is boldog új évet kívánok. Mi februárban készülünk, már csak a vízumra várunk. Tudom, hogy nincs szezon, néhány dolog kimarad, de így is nagyon izgalmas. Saját szervezésben megnézzük, amit tudunk. Reméljük az idő kegyes lesz és nem fagyunk meg.

Előzmény: Cica2010 (1158)
Cica2010 Creative Commons License 2018.01.03 0 2 1158

Boldog Új évet kívánok mindenkinek , aki  Szentpétervárra készül, vagy volt ott. Mi július közepén indulunk, remélem addigra lesznek új tapasztalatok. Üdv Ica

Morti08 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 1157

Persze, szívesen segítek.

Előzmény: meranusz (1156)
meranusz Creative Commons License 2017.10.24 0 1 1156

Köszi!Neked is sok sikert,olvastam a wizz topikban.

Holnap ha lesz időm írok majd privátban,lottózó ügyben szeretnék kérdezni.

Előzmény: Morti08 (1155)
Morti08 Creative Commons License 2017.10.24 0 0 1155

Szia, ez egy jó megoldás, gondoltam, hogy a foci vb-re lesz valami könnyítés. Mi korábban szeretnénk menni, amikor nincs akkora tömeg. Még vízummal nem jutottam semmire, de facebookon van egy oldal, ahol 20 euroért lehet venni meghívó levelet. Akkor már "csak" 35 euro a további ügyintézés a konzulátuson. A másik lehetőség 35.000 ft.-ért intéztetni egy utazási irodában. Addig nem veszek repülőjegyet, amíg nincs vízum, de repjegyet csak akkor veszek, ha a Wizz fizet kártérítést egy korábbi késés miatt. Persze nem akarnak, úgyhogy még harcolni kell. Most itt tartok.

Szurkolok, hogy neked összejöjjön a jegy a meccsre!

Előzmény: meranusz (1154)
meranusz Creative Commons License 2017.10.23 0 0 1154

Szia!

Morti08,hogy állsz Szentpétervárral?

Én foglaltam wizz jegyet 2018.07.11-16./27.000.-/Mivel Oroszországban lesz a foci VB.és Szentpéterváron lesz a bronz meccs,07.14-én a fifaoldalon "jelentkeztem"jegyért,ha kapok akkor kell ingyen fifakártyát csináltatni,és az egyben vízum is.

 

Előzmény: Morti08 (1153)
Morti08 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 1153

ok, köszönöm!

 

Előzmény: peliatan (1152)
peliatan Creative Commons License 2017.10.01 0 1 1152

Felejtsd el, egyik ott lakó sem vállalja a meghívólevéllel járó procedúrát. Még az Airbnb  lakáskiadók sem! A 4-5*-os szállodák is  50 €-t kértek volna. Mi a Russervice-vel intéztük, a konzulátus mellett vannak. 

Előzmény: Morti08 (1151)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!