Keresés

Részletes keresés

-z-a-p-k-o-r-t-e- Creative Commons License 2008.01.06 0 0 14439

Az tiszta, hogy a hibákból tanulni kell. Azonban az ittni tapasztalataim szerint az, ha vállaszul flhánytorgatjuk a kapitalizmus hasonló hibáit, semmifél meggyőző erővel nem bír, simán rávágják, hogy aki a kapitalizmusban hátrányos helyzetbe kerül, az kivétel nélkül önhibájából került oda (SIC!), mert miért nem végzett egyetemet és miért nem alapított egy vállalatot és miért nem zsákmányol ki másokat és akkor milyen jól élne (SIC!) és különben is akinek a képességei gyengébbek, az csak nyomorogja végig az életét, miért járna neki eü ellátás meg egészséges lakás (SIC!) Látod, alig pár napja is volt ilyen jellegű megnyilatkozás és az illető nem meggyőzhető. Ezek az emberek a kapitalizmust a személyes sikereik rózsaszín szemüvegén kersztül látják, mondhatsz nekik akármit, akkor is csak az fog járni az eszükben, hogy ha "ezek" győznek, akkor neki le kell mondania a vidéki kastélyról, magánrepülőről, dologtalan henyélésről stb. Én azt hiszem, hogy  ez a kommunikációs stratégia zsákutca. Nem csak a mostani nagytőkéskre nézve, hanem a fiatalokra is, akik 22 évesen, mérnöki diplomával a zsebükben azt hiszik  és arra vágynak, hogy majd egyszer belőlük is kapitalista nagytőkés lesz (mese az amerikai cipőtisztítóról). Márpedig ez már baj. A fiatalokra nagyon nagy szüksége van a mozgalomnak! De őket a huhuhoz hasonló elvtelen pártkatonák és a tömegkommunikációs csecs mérgezi, az előző rendszer vélt vagy valós  bűneit egyoldalúan felhánytorgatva elfordítja a szocializmus eszméjétől. Én úgy látom, hogy egy olyan osztálytársadalomban élünk, ahol az emberknek egyáltalán nincs öntudata, nincsenek tisztában azzal, hogy hova tartoznak és meddig terjednek a lehetőségeik, nincsenek tisztában a múlttal, és nincs jövőképük sem, csak úgy lebegnek a világban, és észre sem vszik, milyen kiszolgáltatott a helyzetük - amíg késő nem lesz.

Szerintem egy forradalmian új kommunikációs stratégiát kell kidolgoznunk, amiben a KMP-é a vezető szerep, és a kapitalistáknak kell védekzniük a mi támadásaink ellen. Még így is jelntős helyzeti előnyük van, de ha még a fehérrel is ők játszanak, akkor sosem vállthatjuk valóra rformgondolatainkat.

Előzmény: eumenesz (14436)
toloba Creative Commons License 2008.01.06 0 0 14438
jééé!
Aszittem ide meg nemtok írni..na, majd, ha komcsi leszek visszanézek...:)
-z-a-p-k-o-r-t-e- Creative Commons License 2008.01.06 0 0 14437
Mail ment.
Előzmény: heiler (14434)
eumenesz Creative Commons License 2008.01.06 0 0 14436
"kérdés, hogy úgy magasabb-e, ha a múlt rendszertől elhatárolódunk, vagy úgy, ha átmegyünk nosztalgiaklubba, és magunkénak felvállaljuk a múlt rndszer gyakorta feflhánytorgatott összes hibáit is?"

Ezekből a hibákból tanulni kell. Fel kell tárni az okokat, hogy többé ne ismétlődhessenek meg. A múltat átírni nem lehet, fel kell vállalni a dicstelen részét is. Ugyanakkor azért is nagyon fontos az okok feltárása, mert ellenfeleink többnyire úgysem tudnak mással érvelni, mint a múlt hibáival, bűneivel, s ezért nekünk válaszunkban nemcsak párhuzamot kell vonnunk a kapitalizmus hasonló hibáival, bűneivel, de arra is rá kell mutatnunk, hogy az okok mindkét társadalomban ismertek, de nem azonosak. A kapitalizmusban maga a rendszer eszméje - a kizsákmányolás szabad vállalkozása - generálja ezeket, míg a szocializmusban az eszmétől idegen torzulások vezettek elítélendő cselekedetekre, éppen ezért a kapitalizmustól eltérően a kommunizmusban a jövőben lehetőség van ezek teljes mérvű kizárására.

A többiről meg egyelőre annyi, hogy minden törvényes lehetőséget ki kell használni!
Előzmény: -z-a-p-k-o-r-t-e- (14431)
eumenesz Creative Commons License 2008.01.06 0 0 14435
Miért, szerinted 1917-ben Oroszországban mi volt az egyetlen választott népképviseleti szerv? A Duma tagjait választották ugyan, de pusztán tanácskozó szerepe volt, törvényhozói jogköre nem volt. Ezzel szemben a szovjeteket az Ideiglenes Kormány óvatlanul elfelejtette megfosztani hatalmuktól. Miért is fosztotta volna meg, hiszen azokban kezdetben a saját támogatói voltak döntő túlsúlyban! Éppen az orosz példa mutatja milyen veszedelmes is egy valóban demokratikus választott szerv a kapitalizmusra nézve!
Előzmény: Törölt nick (14427)
heiler Creative Commons License 2008.01.06 0 0 14434

Nagyon értékes kiadvány.

Ha nem sürgős, én kölcsön kérném, és egy CD-R -el visszaadnám.

Az a helyzet, hogy technikai lehetőségeim megvannak, tegnap töltöttem le a DJVU formátumú programok olvasásához való progit.  Szóval kevés a gyakorlatom még.

Maradjunk abban, hogy ha más elkérné, és odaadod, vigye. Majd egy kicsit később elkérném, akkor talán több időm is lesz....

OFF: Szeretnélek megkérdezni: ismered-e az Órádió levelező listáját ?  Mostanában jelent meg "Géza" levelében a Tungsram Tanácsadó 1944. című könyv DJVU feldolgozása, és azt töltöttem le tegnap.   (nagyon értékes műszaki doksi)

(azért kérdezem, mert néhány kérdésedből, hsz-ből gondolom, hobby érdeklődésünk hasonló, netán a Puskás technikumban a rádióamatőr börzéken láthattuk egymást)

ON: Jó lenne egy személyes tali az elöző hsz. -ed után. 

Előzmény: -z-a-p-k-o-r-t-e- (14433)
-z-a-p-k-o-r-t-e- Creative Commons License 2008.01.05 0 0 14433

Budapesti Elvtársak!

 

Kinek van kedve scannelni?

 

-z-a-p-k-o-r-t-e- Creative Commons License 2008.01.05 0 0 14432

Gondolom, hogy az általános forradalmi érdek alatt olyasmire gondolt, mint a korábbi uralkodó elit leváltása és felelősségre vonása, ami minden forradalom közös jellemzője és csakugyan meglehetősen kispolgári tevékenység.

Előzmény: Törölt nick (14421)
-z-a-p-k-o-r-t-e- Creative Commons License 2008.01.05 0 0 14431

Jó, rendben, kezdjük a legelejéről. Bár én azt hiszem, hogy e témával kapcsolatban Lenin és Che Guevara könyvei elegendő példával szolgálhatnak, de végülis beszélgethetünk is róla, miért ne?

 

Vegyük akkor sorra, mi kell a hatalom megszerzéséhez?

 

a) támogatottság kell

kérdés,  hogy úgy magasabb-e, ha a múlt rendszertől elhatárolódunk, vagy úgy, ha átmegyünk nosztalgiaklubba, és magunkénak felvállaljuk a múlt rndszer gyakorta feflhánytorgatott összes hibáit is?

 

b) szervezettség kell

kérdés, hogy hogyan keltsük fel az érdeklődést a haladó szellemű eszmék iránt? Az egy dolog, hogy (egyelőre) rendelkzésünkre áll az internet, mint kommunikációs csatorna (bár fontos megjegyezni, hogy ez egy olyan csatorna, ami technikailag könnyen kontrollálható, és megvan az a veszélyes tulajdonsága, hogy a kapcsolatok követhetőek. Ezzel szemben egy kalóz rádióadás esetében max egy pártízezer forint értékű berendezést semmisíthet meg az ellenség, és a pontos helymghatározás időbe telik, nem lehet csak úgy egy kattintással elnémítani)

 

c) el kell dönteni, hogy a hatalomátvétel békés legyen-e, vagy kevésbé békés.

Én azért az OVI függetlenségéről olyan nagyon nem vagyok meggyőződve...

Előzmény: eumenesz (14416)
Ricsimo Creative Commons License 2008.01.05 0 0 14430
Bocs az OFF-ért
Ricsimo Creative Commons License 2008.01.05 0 0 14429

Nos. akkor nézzük meg!

 

Szeretettel üdvözlöm a Barátságos moderátort!

heiler Creative Commons License 2008.01.05 0 0 14428
Előzmény: Törölt nick (14427)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.05 0 0 14427
"Rákosiék, de Lenin elvtársék is legitim módon szerezték meg a hatalmat, nem pedig latin-amerikai puccs jelleggel. "

A csudát, határozottan szórakoztatóak vagytok. :)
Előzmény: eumenesz (14426)
eumenesz Creative Commons License 2008.01.05 0 0 14426
"Rákosiék, de Lenin elvtársék is legitim módon szerezték meg a hatalmat, nem pedig latin-amerikai puccs jelleggel. "

Most nyulat engedtél az agarak közé. Már a kommunista hatalom is megbocsáthatatlan számukra, hát még ha azt legitim módon is szerezték meg! Ezt nemcsak gyűlölni, de tagadni is fogják körömszakadtáig!
Előzmény: lackllee (14424)
eumenesz Creative Commons License 2008.01.05 0 0 14425
Az embert a munka emelte ki az állatvilágból. Az emberiség teljes anyagi és szellemi vagyona munka eredménye. A tőke pusztán felhalmozott munka.
Ezek végtelenül egyszerű, és logikusan egymásból következő megállapítások. A kapitalizmusnak azonban alapvető materialista beállítottsága ellenére vissza kell kanyarodnia a misztikumhoz mikor munkáról és tőkéről van szó, mert különben ott áll a megmagyarázhatatlan kizsákmányolással. Ahhoz azonban, hogy tagadja a munka értékteremtő voltát, magát a munkát is tagadnia kell! Tagadják azt, amin élősködnek! Szemléletben mekkora visszalépés ez a feudalizmushoz képest!
lackllee Creative Commons License 2008.01.04 0 0 14424
Ugyan már, ha az emberek konstans módon utálnák a kommenizmust, akkor nem adnának történelmi esélyt mindenkori elvtársaink kezébe. Ugyanis az ilyen "esélyek" csakis a nép támogatását jelentik. Rákosiék, de Lenin elvtársék is legitim módon szerezték meg a hatalmat, nem pedig latin-amerikai puccs jelleggel.
Lehet, hogy ez demagógiának tűnik, de amikor a zembereknek már tele a hócipőjük a mérhetetlen egyenlőtlenségekkel és igazságtalanságokkal, olyankor a kommunizmus eszméje úgy kell, mint egy falat kenyér.
Ilyenkor lépünk a színre mi. Esetleg egy kicsit hamarább és internacionalista segítségnyújtás segedelmével, vagy talán az ideálisnál később, a marxi historicista keretek között a kapitólium dekonstruktív szakasza után avtomatikusan.

A "sikeres emberek" kizsákmányolók, kuponschneiderek. Sokan persze lustaságuk és érzéketlenségük folytán nincsenek teljesen tisztában amoralitásukkal, pedig a rendőri közhely szerint a szabály nem tudása nem mentesít a következmények alól. És azt igazán ki lehet jelenteni, hogy alkalom van ám bőven megismerni a jövő politikai rendszerének szabályait és az általános emberi erkölcsök mibenlétét!
dalibaba Creative Commons License 2008.01.04 0 0 14423

Szerbusztok! Jópár napig várakoztam az ajtó előtt, míg végre most örömmel tapasztalom : nyílik a zár ! (Allah növessze hosszúra a moderatúra szakállát :)

Egyelőre nem is élek vissza tovább a bizalommal; csaxóltam és kösssz:)

eumenesz Creative Commons License 2008.01.04 0 0 14422
"Kifejtettem már, hogy elviekben is természetellenes, de ez benneteket nem érdekel. "


Éppen az a probléma, hogy semmit sem fejtettél ki. Te csak kinyilatkoztatsz olyan dolgokról, amikről halvány gőzöd sincs. Amikor én kifejtettem, hogy a fasizmus nem egy teljesen önálló ideológia, hanem pusztán egy a kapitalizmus számtalan ideológiája közül, akkor ezt én mind elméletileg, mind gyakorlatilag számtalan példával igazoltam. A történelmileg lényeges azonban nem a gyakorlat, hanem az elmélet. Te eddig még a kommunizmus elméletével kapcsolatban pusztán egyetlen bizonyítást tettél. Azt történetesen, hogy fogalmad sincs róla. Természetellenes? A kapitalizmus egyetemein tehát olyan természetellenes dolgokat tanulnak a jövő pénzügyi hatalmasságai, mint a közgazdaságtan!
Előzmény: Törölt nick (14420)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.04 0 0 14421
hehe:

"Ugy remlik nekem, hogy partunk, valamennyi tobbi part tanacstalansaga es erotlensege folytan. egy szep napon kormanyra kenyszerul majd, hogy vegul is megvalositsa azokat a dolgokat, amelyek kozvetlenul nem a mi erdekunknek, hanem altalanos forradalmi (ezen mi a csudat erthetett? Murr) es sajatosan kispolgari erdekeknek felelnek meg; ilyen helyzetben azutan, mikor a proletar neptomegek hajtanak, a sajat, tobbe-kevesbe tevesen ertelmezett, a partharcban tobbe-kevesbe szenvedelyesen eloretolt, nyomtatott kijelenteseink es terveink pedig megkotnek bennunket, olyan kommunista kiserletekre es ugrasokra kenyszerulunk majd, amelyekrol mi magunk tudjuk a legjobban, mennyire nem erkezett el az idejuk. Ekozben azutan elveszithetjuk a fejunket -remelhetoleg csak fizikai ertelemben -, reakcio lep fel, s mindaddig, amig a vilag kepes lesz arra, hogy tortenelmi iteletet alkosson az effelerol, nemcsak szornyetegeknek fognak tartani bennunket -ezzel mit sem torodnenk-, de ostobaknak is, es ez sokkal rosszabb."

Engels levele Wedemeyer-hez
1853
Előzmény: lackllee (14419)
lackllee Creative Commons License 2008.01.04 0 0 14419
Érdekes, olykor még a legértelmesebb arcok is felfortyannak, ha meghallják a kommunyista hívószót. A "terrorista" még nincs olyan jól bejáratva, de asszem nemsoká majd minden kis mocsok autonómiára törekvő kisebbség megkapja magának és amelyika diadalmasan odabobmbál. De legalábbis jól megtömi fegyverekkel a kisebb elvbarátait, ahogy izraelt is.
Szerintem gondolkodni kell a szavak jelentésén, megismerni a fogalmakat.
Néhány régi troll ezért lett innét elpaterolva, mert hivatkoztak itt mindenféle diplomákra, meg hasonlókra, de egészen egyszerűen képtelenek voltak megfelelni a legegyszerűbb definíciós kérdésekre. A finomabb megkülönböztetésekre ezek után (ti. hogy a fasizmus az nem kommunizmus, vagy a népírtás sem feltétlenül jelent kapitalizmust) természetesen totál képtelenek.
Kezükbe vesznek (???) esetleg egy szolzsenyicint és hörögve rázzák az öklüket a szobám falán díszlő Marx portréra, figyelmen kívül hagyva az aprócska mellékkörülményt, miszerint Marx nemhogy véleményt nem alkothatott a szovjetúnióról és dzsugasviliről, de már nem is élt akkoriban évtizedek óta.
A boszorkányüldözésekről sem a messiás tehet.
Előzmény: Törölt nick (14418)
eumenesz Creative Commons License 2008.01.04 0 0 14417
Itt nyilvánosan vitázom Záppal, tehát egy elvtárssal, s erre mit kapunk a mi gyászvitézünktől?

"Nem vitára való ez a topic állítólag. A kommunizmus meg úgysem kérdez, vitázik, mérlegel, csak az elvtelen hajbókolást tűri meg."

No ennyit ennek a milliók éhhalálát kajánul váró emberbarátnak a komolyságáról.
eumenesz Creative Commons License 2008.01.04 0 0 14416
Tévedsz. A hatalmat igenis nehéz megszerezni. Éppen azért említettem az argentín példát, mert egy kihasználatlan lehetőség több mint bűn! Épp akkora bűn, mint az objektív feltételek megléte nélkül kalandor módon belevágni egy eleve reménytelen forradalomba. Éppen ezért haladjunk csak sorban. Ne az legyen első megvitatandó témánk, hogyan őrizzük meg a dolgozók hatalmát, ha még nincs is kezünkben az a hatalom. Természetesen fontos ez a kérdés is, de jelenleg nem kaphat prioritást.
Előzmény: -z-a-p-k-o-r-t-e- (14412)
eumenesz Creative Commons License 2008.01.04 0 0 14415
"Namost mióta a kommunizmus betegsége felütötte a fejét, állandó jellegűek az ilyen jóslatok a kapitalizmus csődjével meg az kizsákmányolt, senyvedő milliókkal kapcsolatban (akik közül még a legszegényebbnek is több jutott valami csoda folytán, mint egy átlag kommunista polgárnak...). Nagyjából ennyire is kell komolyan venni."

Van egy hajós barátom, ő mesélte, hogy első ázsiai útjáig azt hitte, hogy a magyar hajléktalanok az emberi nyomor legalján tengődnek. Most már nincsenek ilyen téveszméi. Nagyjából ennyire is kell komolyan venni mesemondóképességedet, valamint az öntörvényű, minden logikát nélkülöző erőszakkultuszodat.
Előzmény: Törölt nick (14406)
-z-a-p-k-o-r-t-e- Creative Commons License 2008.01.04 0 0 14414
Könyörgöm, lépjünk már túl a véletln idetévdő fikadzsók gyógypdagógiáján! A kommunizmusé a jövő, ez teljesen egyértlemű mindenkinek, aki meg még nem ezt gondolja, addigra majd meggondolja.
Előzmény: lackllee (14413)
lackllee Creative Commons License 2008.01.03 0 0 14413
Rosszul látod a trendeket. Ma a jól menő kapitalista helyeken nemhogy vegetálásból nem élsz meg, de a saját fogyasztásod ötszörösét meg kell termelned a létfenntartáshoz. Legalábbis alkalmazottként. Ebből kétszeres részt zsebrevág a tőkés, újabb kétötöd részt pedig kénytelen kelletlen el kell pazarolnod. A maradék a tiéd.
Nem tudom, ménem fenntartható az, ha az ember annyit dolgozik, amennyi szükséges és nem annyit, amennyi egy pazarlásra épülő rendszer feneketlen bendőjűre méretetzett pazarlógépezetét eteti. Fals duma a fenntarthatóság, ez csak a szükségszerűség talmi érzetét kelti (szükségtelenül) az alkalmazotti rétegben. A kapitólium beteg, életképtelen és születésétől fogva inkubátorban nevelgetett torzszülött. Tervgazdaság jó píárral, nem több.

"Kommunista szemszögedből nézve az emberek nyilván valamiféle vadállatok, akiket meg kell egymástól védeni, karámba zárni, ellenőrizni. Én nyilván nem így látom."

Akkor oszlassuk fel a rendőrséget és az államszervezetet. A kommunizmusban legalábbis. Ott úgyis egyetértés van és biztonság.

A nyugat ojrópai jóléti államok a marxi elméletet rendszerezése szerint már félúton vannak a kommunizmus felé. Ahogy annakidején az államszocializmusban mondtuk:
"a kommunizmus alapjait már lerakták". Innen már csak egy ugrás belátniuk, hogy az embereknek nem muszáj másokat kizsákmányolni és önhajszolva törtetni. Pláne hogy a gépek jórészt kiváltják a zemberi melót és ugye a globális katasztrófák is csúnyán közelítenek a bolygónk kizsákmányolása nyomán.
Előzmény: Törölt nick (14404)
-z-a-p-k-o-r-t-e- Creative Commons License 2008.01.03 0 0 14412

Ebben igazad van, de még mindig két malomban őrölünk: te a hatalom megszerzéséről beszélsz. Ehhez természetsen kell tömgbázis, akár békés, akár rőszakos úton történik. Tegyük fel, hogy z megtörtént. Van mondjuk egy országunk, ahol 60% elméltilg képzett és öntudatos kommunista. Kérdés, hogy milyen mechanizmusra bízzuk a többi féken tartását? Egy csomó sértett emberét, akik vagyonukat, hatalmukat, előjogaikat vesztették el egyik pillanatról a másikra, és nyilván mindent el fognak követni, hogy azt visszaszerezzék. Én nem tagokat akarok toborozni kényszerrel, aki nem akar belépni, maradjon párton kívüli, engem aztán mit érdekel. Én arra szeretnék garanciát, törvényi és végrehajtói garanciát, hogy a múlt bűni nem ismétlődnek meg! Mert ameddig csak egyetlen kapzsi ember van, addig a kizsákmányolás folyamatosan nő, mint a rákos daganat! Először csak egy segés, aztán még egy sgéd, aztán egy fióküzlet... elburjánzik, mint a tüdővész. Ennek voltunk tanúi a nyolcavanas években, amikor elburjánzott a gmk-zás meg a TSZ mellék-üzmágak, és végüli megfolytották a gazdatestet, a szocializmust. Szerintem ez a fő elvi probléma, erre kell koncentrálni. Forradalmat lehet csinálni, van róla  szakirodalom, a  hatalmat nem megszerezni nehéz, hanem megtartani!

Előzmény: eumenesz (14400)
-z-a-p-k-o-r-t-e- Creative Commons License 2008.01.03 0 0 14410

Nem. Mert...

 

1. ezeket már többszázszor kitárgyaltuk

2. úgyis hasztalan

3. szeretnék végre a topic témájával foglalkozni

4. és úgy egyáltalán: nem kedvelem, ha lenáciz egy f...kalap, aki két posttal korábban kívánta honfitársai éhhalálát.

Előzmény: [virgo] (14408)
[virgo] Creative Commons License 2008.01.03 0 0 14409
....mert ha itt ekkora divat a besúgás, akkor inkább lelépek.
Előzmény: [virgo] (14408)
[virgo] Creative Commons License 2008.01.03 0 0 14408
Nem érvelni kellene inkább?
Előzmény: -z-a-p-k-o-r-t-e- (14405)
-z-a-p-k-o-r-t-e- Creative Commons License 2008.01.03 0 0 14405

Köszi, de ezeket a kérdéseket itt már százszor kitárgyaltuk, egyébként meg nem nagyon vagyok vevő rá, ha valaki, aki mbertársai éhhalálát kívánja, lenáciz a saját klubomban, úghogy ha van még valami mondanivalód, akkor gyorsan mondd (amíg még mondhatod)

Előzmény: Törölt nick (14403)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!