Ebben a topicban szeretném megismertetni önökkel, a Magyarországon még kevésbé ismert, de világszerte már egyre jobban terjedő HŐKAMERÁS vizsgálatot.
Hogy mire is jó, erről itt szeretnék beszélgetni a kedves hozzászólókkal.
Várom érdeklődéseiket.
Olyan 20ezertől indul egy komplett ház hőkamerás vizsgálata.
Olvasgasd egy kicsit a (hő)szigetelős topikot, hogy hányféleképpen lehet rosszul megcsinálni a hőszigetelést.
Nem az a gond, hogy teljesen rosszul csinálják, hanem az, hogy lehetne jobban is. De a régi beidegződések, a "jó lesz az úgy is", "fene sem vesződik vele" és társai szép, kissé hőhidas megoldásokat eredményeznek. Amitől a helyiség még nem fog penészedni, csak éppen még az eredménynél is kisebb lehetett volna a fűtésszámlád.
"Sőt akár meg is lehet vezetni egy hőszig kivitezőt" ésatöbbi
Ez nagyon jó, te melyik országban élsz? :D Elég érdekes a gondolkodásod :D Ráadásul az általad írtak alapján nemigen tudod, mire használják a hőkamerás vizsgálatokat. Nem az összefüggő felületek az érdekesek - azt gyakorlatilag csak direkt lehet elrontani - hanem a találkozási pontok, sarkok, élek. Azokat pedig macerás tényleg jól megcsinálni.
Köszi az észrevételeket, de azért talán nem csak pénzkidobás..
1) Van egy lapostetőm, ami ázott már be párszor... Egyszer nagyon, mert feltépte a szél. Az előző tulaj megcsináltatta bitumenesre, ami persze nem tökéletes, de úgy tűnik, évi kétszeri karbantartás (neuralgikus pontok átkenése) megoldja a tüneti problémákat, ergo, azóta egy csepp víz sem jut be a lakótérbe. Viszont, ki tudja, hogy mennyire ment tönkre a szigetelőanyag a kisebb ázások után.. és a nagy után mennyire nézette meg az előző tulaj. Annak "összetöpörödését" szerintem kimutatná egy ilyen vizsgálat.
Szóval ha mire pár év múlva jobban egyenesbe jövök anyagilag, megtudom, hogy érdemes-e visszabontani a héjalást és cserélni a szigetelést mindenhol vagy csak pár foltban, mielőtt tartósabb tetőt rakok rá.
2) Mivel nincs időm, pénzem, meg néhol módom sem végig szigetelni, ezért egy vizsgálat jobban megmutathatná, hol érdemes elkezdeni a dolgot. Pl. a 20 éves tetősík ablakot cseréljem-e, vagy a szobáktól elszigetelt padlástérbe rakjak-e szigetelést a ferde tető alá...
Kerüljön 40K-ba, bármely más munka anyagára min. 3-5-szörös, munkadíja még egyszer annyi, ha én nem tudom megcsinálni.
Persze lehet utána is csináltani, semmi akadálya, csak a költségeket kell valakinek viselni.
Sőt akár meg is lehet vezetni egy hőszig kivitezőt. Bent egy lakásban egy külsőfalra teszünk 2 db fali hősugárzót a mérés előtt pár órával. A diagnosztika kimutatja hogy ott valami nem stimmel valami melegebb a fal. Tehát aszigetelésben van valami bibi.
Lehet akár árengedményt is kérni, igaz ebbe csak naiv vállalkozó megy bele. A legtöbben elküldi a 'csába az ilyen reklamálót.
Tehát lehet kérni szigetelés előtt, lehet utána
is és lehet elemezni is !
Ennek csak a diagnosztikás vállalkozók örülnének !!
De ha leszigetelsz egy házat, akkor a falak és födémek hőátbocsátása mindenütt csökken, megfelelő vastagság esetén mindenütt megfelelő lesz hőtechnikailag.
De mint ahogy a szigetelés előtt, úgy a szigetelés után sem lesznek a falfelületek azonos hőmérsékletűek .
olyan lesz a fala hőkamerás képe mint egy tarka kutya.
Nagyonjó a hőkamerás módszer nagyon sok területen, de speciel egy adott háznál pénzkidobás.
le kell az egész felülete szigetelni és kész, pl. egy 12 - 15 cm -es hőszigetelő anyaggal.
Jó a hőkamera pl. dignosztikánál az egészség ügyben, jó a villany vezetékek falbéli megállapításához és még számos hely.
Jó oktatási célra. De ha fázol kabátot veszek fel kesztyűt és cipőt hordasz és nem hőkamerázol.
De mint írtam, lehet, főleg ha sok pénzed van !!
Amúgy mit kérnek egy ház hőkamerás feltérképezéséért ?? Gondolom nem 8600 ft sőt nem is 22 ezer ft annál lényegesen több.
Viszont azok akik ebből élnek jól megmagyarázzák és van aki becumizza !!
Ja még valami ! Ha mondjuk 1 m vagy még annál is több pl. 120 cm-es hőszigetelés teszel a faladra ,akkor bent és kint is majd egyenletes lesz a hőtérkép.
Ben szép sárga melg csak tizedfokos vagy annyi hőfok eltérés sem, kint pedig szép kék, ott is majd azonos hőmérsékletek.
Na de ki az aki 100 cm -es hőszigetelést tesz a falára.
Én is gondolkodom ilyenen. Sok cég foglalkozik ilyesmivel. Mit értesz azon, hogy elégedett? Egy jó hőkamera nem olcsó, de nagyon nincs mit elrontani egy képen.
Egy tanács: hőszigetelés UTÁN is kell csináltatni és bemutatni a kivitelezőnek, hogy hol és mit csesztek el :)
Sziasztok! Talán nem teljesen halott a topik... Egy családi ház hőkamerás vizsgálatának megrendelését fontolgatom. Van beépített tetőtér, sőt, lapostető is... Készíttetett mostanában valaki ilyet, aki meg is volt elégedve? Budapesti helyszínről van szó.
Hogy mi sok és mi kevés, eléggé relatív. Most 100-120 EUR egy alap vizsgálatért, jkv.-vel, kiszálásssal reális. 5000 Ft ért meg sem hőkamerát venni, de ilyen üzemanyag árak mellett az éppen aktuális helyszínekre sem lehet eljutni :) (Látom, hogy 2007-es hsz-ra válaszolok, sokkal már akkor sem volt olcsóbb...).
A hőkamerát arra kell használni, amire való. Az embereket leginkább érdeklő, "mi a helyzet a házammal" téma meg némileg nagyobb műszerezettséget igényel, ha alapos vizsgálatot szeretnék végezni.
Nálunk jellemzően statikai, víz-, és hőszigetelési problémákkal, kérdésekkel jelentkeznek az emberek. Gondolom, ez máshol is így van.
A szerkezet hőátbocsátási tényezőjét a külső és belső hőmérsékletek, valamint a szerkezet geometriájának (belső fal és födémcsatlakozások) ismeretében ki lehet számolni! Ha megvan a hőátbocsátási tényező ki lehet számolni a beépített hőszigetelés vastagságát is. Ez egyszerű hőtechnika.
egy ilyen nyílt nem szakmai fórumon miért kellene precíz szakmai választ várni minden felvetésre? A mérési módszernek röviden egyébként az az értelme, hogy megmérheted és dokumentálhatod azt amit egyébként más módszerrel nem igen lehetne.
Egy ismerősöm új házában a nappaliban a padlófütés rendszerben volt valahol szivárgási hiba, ha nem lett volna a módszer a havernak az egészet fel kellett volna veretnie horror pénzért,
így pedig két járólappal megúszta.
A jarokelonek aki profi: ha tudod mi a hőáram definiciója, akkor minek kérdezel ilyet?
Állítólag használtál ilyen készüleket, meséld el nekem tudatlannak, ha a készülék felületi hőmérsékletet mér, hogy jön ebből össze még a hővezetési tényező, a felület nagysága, a hőmérséklet különbség, és a vastagság?
Az eddig leírtak alapján, még a poénkodást is beleszámítva szerintem én komolyan veszem. Ennek néhány oka:
1. Mint már írtam, a hőkamera hasznos vizsgálati eszköz, szakszreűen alkalmazva.
2. Az itt előadott - témától függetlenül - önreklámozás szerintem izléstelen, csak árt a szakértői munka megítélésében.
3. Ennek ellenére többen feltettünk alap szakmai kérdést, amire egy alsós óvodás szintje alatti választ kaptunk (elnézést az óvodásoktól), szakmait semmilyet.
4. Ezek után megtudjuk, hogy a háznak van hőszigetelése és lehet kérdezni. Ha valaki olvassa a fórumot itt legalább megfordul néhány tucat olyan ember, aki ezen a szakterületen dolgozik, nem önreklámoz és egyszerűen csak jószándékkal elmondja a véleményét.
5. Én nem vagyok érdekelt a hőkamerás vizsgálatban, nincs is ilyen szándékom, de 25 éve foglakozom tervezéssel, szakértéssel, használtam már én is hőkamerát, vizsgáltam szerkezeteket laborban, helyszínen. Jó néhány általam tervezetté pület megépült, megépítettem és a számolásokat a tapasztalat igazolta. Ez alapján talán vehetem a bátorságot arra, hogy elmondjam nemtetszésemet, ha valami szakmailag nem elfogadható. Nos a hőkamera ilyen felvezetése szerintem kifogásolható.
6. Ami a poénkodást illeti. Nem jutott volna idáig a dolog, ha a többek által feltett szakmai kérdések valamelyikére tisztességes szakmai válasz érkezett volna. Ráadásul ezek igen egyszerű alapkérdések voltak - pl. hőáram meghatározás lehetősége.
A fenntiek után Urbán Miklóstól a poénkodás miatt, ha az bántotta, elnézést kérek, mert a nevének megadása valahogyan mégis komoly szándékot sejtet. Nagyon szívesen bemutatkozom emailben, ha legalább egy szakmai kérdésre a feltettek közül szakmai válasz érkezik.
A félreértések elkerülése végett felhívnám a figyelmet, hogy korábban már leírtam a véleményemet a hőkameráról és azt is, hogy szerintem hol érdemes használni.
Egy kis poénkodáson nem kellene megsértődni, viszont volt egy pár kérdés, amire tényleg nem kaptunk választ. Az is válasz. hogy "én ezt sajnos nem tudom"
Örömmel vesszük, hogy rendszeres hozzászólója topikunknak és szívesen felvennénk Önnel a kapcsolatot, hogy a rendkívül magasröptű gondolataira időnként privát e-mailban szakmailag reagálhassunk.
Sajnos azonban erre Ön nem ad ( nincs publikus e-mail címe megadva) lehetőséget, ezért szíves engedelmével a fórumot a továbbra is azoknak szeretnénk fenntartani akiket ez téma komolyan érdekel.
A Feng-shui szerint tudományosan igazolt tény, amit történelem előtti, eddig meg nem fejtett, titkos írások is alátámasztanak, hogyha egy piramis súlypontjába holdtöltekor egy Pajtás fényképezőgépet teszel, az infrakameraként fog működni. Hasonló információk szolgáltatásával már 20000 Ft-tól bárkinek rendelkezésére állok.
Szerintem elkézelhető, hogy szokták a házakat hőszigetelni, de ez hülyeség. Az ember ugye melegvérű élőlény, fűti ő magát eléggé, nem kell a lakásokba fűtés. Én speciel ha házat terveznék, a ház külső falaira raknám a radiátorokat. Ez azért jó, mert sokkal jobban lehet látni őket hőkamerás képeken, mintha belül lennének. Na meg nincs olyan szakértő, aki kétségbevonhatná, hogy jól fűtenek, különösen, ha egy kánikulai napon hőkamerázzuk őket.
Amúgy nagyon kezd egysíkúvá válni a topic, szerintem ideje lenne elkezdeni a KOPOGÁSKAMERÁS PARKETTADIAGNOSZTIKA téma kitárgyalását is. Én teljesen véletlenül kopogáskamerás felvételek készítésével foglalkozom, ha valakit ez érdekelne, szívesen csinálok neki a kopogásképeket teljeskörű klumpaanalízissel, szakértői véleménnyel.
Úgy tervezem, hogy időközönként feldobok egy témát, amivel rengetegen találkozhatnak a saját otthonukban, de nem tudják hogy mit is kezdjenek vele. És ezt a problémát körüljárva, megpróbálok mindenkinek segítséget nyújtani.
Legyen az első nagy téma:
1. Hőszigetelés Már alábbiakban is említettük, hogy nagyon sok épületnél sajnos nem megfelelő körültekintéssel végzik a hőszigetelési munkákat. Ezek késöbb a hatalmas fűtésszámlában, penészes falon, és rossz közérzeten észrevehető. Gondoljuk csak végig, hogy mennyit lehet spórolni az itthoni igen magas fűtési költségeknél.
Tehát várom a hozzászólásokat ezzel a témával kapcsolatban, és akinek tudok szívesen segítek!
A "ne foglalkozzunk tovább ezzel a témával" hozzászólás nem sértődöttségből jött elő, hanem azért, mert a "kedves" topicnyitó ezen topic megnyitása előtt teleszemetelt több más topicot reklámszagú hozzászólásaival, illetve sunyi módon itt sem válaszolja meg a feltett kérdéseket: nem tudjuk, hogy hogy számol konkrét hőértékeket a képekből, hogy miért kell még külön szakértői vélemény a képek mellé, stb. Az ötlet jó, kár, hogy a topicnyitó "világújdonsááág!"-szerű kijelentései helyett kiderült: használják is már a szakértők 20-25 éve, ahol kell.
A topicnyitónak pedig üzenem, hogy ha úgy érzi, hogy neki nem jó a szaklapban hirdetés, meg hasonló lehetőségek, akkor sem más topicok teliszemetelésével fogja elérni a kívánt réteg elérését. Ha reklámozni akar, béreljen helyet óriásplakáton, ragasszon ki hirdetést villanyoszlopokra vagy valami hasonló. Bennem pl. ez a reklámozási módszer ellenérzést keltett, én pl. nem fogok tőle ilyet kérni akkor sem, ha kell.
Ja, még annyit, hogy pár hónapja bőrfoteleket "akart megismertetni az átlagemberekkel" óccsóér' valaki, hasonló módon (más topicok teleszemetelésével), biztosan sajnálta ő is a pénzt reklámra. Úgy tudom, azt a személyt és nick-jeit kirúgták az index.hu fórumról.
Most találtam rá erre a topicra. Megmondom őszintén érdekesnek találtam, nem csak magát a hőkamerát, hanem a hozzászólásokat is. A hőkamera lényegét már kezdem érteni, és adott esetben ( remélem nem nagyon lesz ilyen) egy felmerülő problémánál tudom hova lehet fordulni, milyen lehetőségeim vannak a probléma megoldásárára, mivel tudom, hogy van ez a módszer. Azt hiszem ennek a topicnak ez a lényege. Új érdekességek, információk, tapasztalatok cseréje. Addig értem, hogy ehhez a negatív jellegű hozzászólások is hozzá tartoznak, hisz ezzel kapunk teljes képet. Ugyanakkor nem nagyon értem, az olyan jellegű hozzászólást amiben azt írják, hogy a témáról nem érdemes több szót fecsérelni és foglalkozzunk mással...( magán vélemény, tegye azt), esetleg a topic inditóját támadják, azért, amiért mert egy ilyet indítani. Tudom, ez is egy vélemény. Amit pedig leírtam a saját véleményem, csak úgy mint egy szabadnapját fórumok olvasgatásával töltő ember.
Mindenesetre én érdekesnek találom a témát, és azt a bizonyos újság cikket is elolvastam.