Keresés

Részletes keresés

Generic Jingle Creative Commons License 1 órája 0 0 103838

Eszer = Eszter

Előzmény: Generic Jingle (103837)
Generic Jingle Creative Commons License 1 órája 0 0 103837

Ma este direkt belenéztem a BK-ba: nem láttam azt a "hűdenagy" amatőrséget.

 

Pár éve statisztáltam benne, volt olyan, hogy ötször is felvettek egy jelenetet, itt nem fordulhat elő olyan, hogy Híró elröhögi a bunyós jelenetet. Vagy hogy Ali Eszer lesz Karesz Veronikából.

Előzmény: Irsai Oliver (103836)
Irsai Oliver Creative Commons License 2 órája 0 0 103836

Nem kelek, dehogy kelek.

De kár tagadni, hogy ezek az IGAZI színészek se játszottak sokkal jobban, mint a BK amatőrjei.

Pontosabban másképp játszottak szarul, de attól még ritka itt is AZ alakítás. Még a minimális szinten sincs sokszor. És nem csak arról beszélek, hogy mondjuk, ha Raksányi tkp ömagát játszhatja, akkor hogy kérhetek rajta számon bármit.

Hiszen színészkedni nyilván tudnak, csak épp a rendezői vezetés hiányában leggyakrabban valamit lenyomnak, rutinból, oda se figyelnek, hogy kit is játszanak éppen.

Ebből a szempontból ez még valahol rosszabb is, igénytelenebb, mint a BK amatőrjei, mert azok annyit tudnak, sőt, tkp. lehet, hogy a maximumot adják ki magukból, itt meg annyira se futotta, hogy a népszerű művész alibizésére azt mondja a Mesti, hogy ácsi, újra, kedves Bélám, nem a megszokott sablonodat nyomd itt nekem, tudsz Te jobban részeged/féltékeny/ijedt/szerelmes szerepet játszani....

De tényleg.

A Szomszédokban sem Sümi a legrosszabb, a kezdetben egetverő szövegmondásával, hanem mondjuk Mágen, Koltai részeg alakítása. MOndjuk Komlósra, Zenthére nem lehet panasz, de rutinból nyomták ők is, semmi odafigyelés, sika, kasza, léc.

Előzmény: bendeguz90 (103824)
F1 Hierro Creative Commons License 2 órája 0 0 103835

"Ezeket a cégeket SPONZOROKNAK hívjuk, gyerekek!"

(Például ez is felkapottabbá vált Dancsó nyomán, mint az eredeti Gálvölgyi Show adása idején :) )

Előzmény: Irsai Oliver (103834)
Irsai Oliver Creative Commons License 2 órája 0 0 103834

Nem mondtam, hogy össze-vissza váltogatták, csak hogy ahogy a szponzor változott, az is változott.

Abszolút életszerű.

És ezt most nem ironikusan mondom! :-D

Előzmény: Generic Jingle (103822)
Generic Jingle Creative Commons License 4 órája 0 0 103833

Lemaradtam róla. De szerintem már nem fogom bepótolni.

Előzmény: F1 Hierro (103831)
A-dani Creative Commons License 4 órája 0 0 103832

Pál utcai fiúkból pedig "semmiféle egyletet nem tűrök meg" ( Magyar Gárda a kezdetek), vagy a "ha te nem tudod a akkor ki tudja?" ( Wikipédia, Google).

 

Meg az a jelenet mikor megy a grundon a harc és a sok nyugdíjas távcsővel kukkerolja és nézik a mozit. Ezt már akkor néztem mikor először láttam a filmet, hogy ezt meg hogy, Dancsó féle komment: Vért akarok látni!!! Hát kb. ja.

Előzmény: F1 Hierro (103829)
F1 Hierro Creative Commons License 4 órája 0 0 103831

A videómániás. :D

 

Aki korábban "jól sikerült" magyar filmeket, sorozatokat szedett ízekre a videóiban, persze az Opusz sem úszta meg. Aztán felkapottságában elment az olcsóbb poénokra épülő szórakoztatás irányába, így felkerült Puzsérnak egy másik listájára, a 10 legszemetebb magyar videoblogra - úgy, hogy ő volt az adás stúdióvendége.

Előzmény: Generic Jingle (103830)
Generic Jingle Creative Commons License 5 órája 0 0 103830

Lemaradtam: ki az a Dancsó?

F1 Hierro Creative Commons License 5 órája 0 0 103829

Van még pár idézet, ami Dancsó videója nyomán jobban megmaradt, mint magának a filmnek, sorozatnak a vetítéséből. Például a Honfoglalásból "A játékos időnek vége".

Előzmény: F1 Hierro (103828)
F1 Hierro Creative Commons License 5 órája 0 0 103828

Dancsó előtt ez annyira nem volt felkapott, a maga idejében nem sokan jegyezhették meg. Nem úgy, mint az "Eddig, eddig, eddig vagyok" vagy a "Vili, te nagyon hülye!".

Előzmény: A-dani (103827)
A-dani Creative Commons License 5 órája 0 0 103827

Dancsó videójából megmaradt a " megyek és megeszem nyersen a krémet" beszólás mint az évszázad bűnesete.

Előzmény: Generic Jingle (103822)
F1 Hierro Creative Commons License 6 órája 0 0 103826

Én a Barátok közttel még egy dologban szembeállítanám a Szomszédokat.

 

A Szomszédok mindig nagyon igyekezett azt mutatni, hogy a "magyar valóságban" játszódik (az már ki lett itt beszélve számtalanszor, hogy ez mennyire sikerült vagy nem sikerült gyakorlatban). A kéthetente csütörtöki adáshoz is igyekezett igazodni, hogy nagyjából akkor játszódjanak az események.

A Barátok köztben viszont a Mátyás király téri ház olyan, mintha valami elszigetelt világ lenne. Külső helyszínen ritkábban látjuk az eseményeket, akkor is többnyire a rossz dolgok történnek ott (baleset, balhé, félrelépés stb.). Szinte követhetetlen, mely szakában vagyunk az évnek, csak nagy ritkán vannak például ünnepek, miközben amerikai sorozatokból nem hiányozhat a július 4. vagy a hálaadás. Az idő is elég érdekesen telik, Miklós és Nóra lányát, Timikét például feltűnő gyorsasággal "megnövesztették".

Előzmény: F1 Hierro (103825)
F1 Hierro Creative Commons License 6 órája 0 0 103825

Most a tévéműsorból kimaradt egy gondolat, amit a korábbi rádiós adásban kifejtett.

 

A Szomszédokat több sorozat kapcsán is egyfajta viszonyítási pontként kezelte, amolyan "ló másik oldalaként".

 

A Szomszédok nagyon magasztos próbált lenni, nevelni akarta a népet - ezzel állt szemben a Família Kft. profanitása, ahol ilyesminek nyoma sem volt.

 

A Szomszédok Kádár-nosztalgiát közvetített - ezzel állt szemben a Frici, a vállalkozó szellem jobboldali és kapitalista propagandája.

 

A Szomszédokban nagyon erkölcsösek voltak a főszereplők (vagy legalábbis annak próbálták láttatni őket) - ezzel szemben a Barátok közt tele van intrikával, mindenki csak fúrja a másikat.

Előzmény: Mazsola0070 (103808)
bendeguz90 Creative Commons License 6 órája 0 0 103824

Akkor ellenem ki fogsz kelni, mert pont, hogy ez az , ami nem  teszi teljesen élvezhetetlenné a sorozatot. Meg, hát azért a Mester ezt legalább betartotta, hogy sorozatot színészekkel kell készíteni. 

Előzmény: Irsai Oliver (103798)
bendeguz90 Creative Commons License 7 órája 0 0 103823

Reklámok terén szerintem a Kisváros verhetetlen. :D 

Generic Jingle Creative Commons License 7 órája 0 0 103822

Úgy néz ki, hogy én leszek a Família ügyvédje: évekig volt kisbolt, és csak később lett kávézó, nem variálták azt össze és vissza.

 

Mondjuk a nyaralós és telelős részek elég öncéluak voltak, csak azért születtek, hogy a stáb szponzori pénzből üdülni mehessen. Hogy közben fölvettek egy-két részt, csupán csak bónusz. Mármint nekik.

Előzmény: Irsai Oliver (103821)
Irsai Oliver Creative Commons License 9 órája 0 0 103821

Mikor ez legutóbb szóba jött, azt találtam írni, hogy a Mestiék még ahhoz sem értettek, hogy ha már ki kellett árusítani a sorozatot ahhoz, hogy maradjon, akkor legalább ne apróért tegyék, hanem tényleg elég legyen a költségekre...

Nekem a famíliából amúgy a nyaralásaik maradtak meg valamiért, meg hogy a családiház szuterénjének funkciója aszerint változott boltból mondjuk kávézóvá, hogy épp milyen szponzort találtak (amivel amúgy nincs bajom, sőt, tkp. elég élethűen bemutatja azt a fajta vállalkozóságot, amit akkor elég sok ember próbált: szállt, amerre a szél fújta éppen)

Előzmény: Generic Jingle (103814)
Racilaci Creative Commons License 10 órája 0 0 103820

Jó eséllyel Kutya fasz sületlenségeit hallgathatnánk, miszerint ő mindig kikérte még a kóristalányok apjának az engedélyét is, meg hogy ellenben legtöbbször őt érte inzultus az érte rajongók fékezhetetlensége miatt, ezért aztán nem is tudja, hogy most hová nézzen.

Előzmény: funfun111 (103819)
funfun111 Creative Commons License 10 órája 0 0 103819

Ha ma is futna az Opusz, vajon mit kezdene a Mester a #metoo kampánnyal? Vajon megjelenne-e néhány hölgy a múltból, akik annak idején a Főőőőügyelő úr kutyakarmai közé kerültek?

oldmumus_v.2 Creative Commons License 13 órája 0 0 103818

Pont ezt írtam, hogy más műfaj volt a szomszédokban, semmi nyomulás és nem az adott rész fele reklámokkal volt tele. Életszerű jelenetek sugallták az új változásokat. De pl. a MOL beleírása szerintem jobban állami érdek volt, mint üzleti. A későbbi Hamburgeres meg Operációs rendszer már inkább üzleti. Pl. lehet az a cég adta a PC-t a forgatáshoz, cserébe kért egy ilyen "reklámot".

 

Barátok közt nagyon az elején láttam csak, akkor is néha sorozatfüggő rokonnál. A tejek fiktív márkáját gondolom a reklám törvény miatt címkézték át. A kocsiknál maradva a fiktív rendszám meg adatvédelmi okok miatt.

Előzmény: A-dani (103817)
A-dani Creative Commons License 14 órája 0 0 103817

A Szomszában simán valós termékeket raktak be a sorozatba és nem is volt tolakodó nagyon. A kisboltban létező márkák és termékek voltak, ritkan hangzik el nevesítve, lásd, előző hsz. Taki MOL kútnál tankol, még van is olyan jelent, hogy rácsodálkozik, hogy ez lett az új neve, a kútnak és van shop is a kúton, ahol vásárolni lehet meg lemossák már itt is szélvédőt mint nyugaton. 

 

Nem zavaró ez sőt életszerűbbé is teszi mint pl. a Barátok köztben a nem létező fiktív márkák TEJ meg MÚÚ márkájú tejek meg hasonlók. még autómárka se nagyon van benne mert cserélik a logót.

Előzmény: oldmumus_v.2 (103815)
A-dani Creative Commons License 14 órája 0 0 103816

Simán láttak a készítők pár amerikai sitcom sorozatot és úgy gondolták utánozzák, de ebből annyi jött le, hogy minden erőltetett szar poén után be kell vágni röhögést, különben a néző nem tudja, hogy poén volt. Na meg igen, a reklámok, a néző pofájába néző termékek, ami ugyan volt a Szomszában is ,de nem ennyire erőltetetten, ott meg gyakorlatilag másról sem szólt egy rész, mint, hogy mondják a reklámszövegeket. 

Szomszában meg csak néha volt ilyen, mutatják a boltban a Hej Ho narancslét, meg Marlboros szatyor, amiből Julcsi kapja az ajándékot, később meg jó lassan hangsúlyozva közli, hogy megy a BÚRGER KING-be dolgozni. Nam eg az emlékezetes Mikroszoft Vindóz 95 program, amit Feri 10 ezerért megvett.

Előzmény: oldmumus_v.2 (103811)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 14 órája 0 0 103815

Időszakot nem pont dátumra értettem és ezt össze is kötném a megemelt valósággal. Szerintem a szomszédok inkább elég sokáig a múltba tekintő komm**** elveket sugallta jobban és néha becsempészett a kapitalista világ csúnya dolgait: valutázás, számlát nem adunk, feketézünk.

 

Hát persze a pénztárgép, a kávézó, bolt, szerencsejáték a környezetben és a szereplőkkel adott volt és szerintem nem erőltetett. Szomszédokba erőltetett lett volna szerintem ha pl. Madaras(i) nekiáll szerencsejátékokat árulni és ajánlgatja a "szegény" vásárlóinak akik minimális dolgokat vesznek nála a magán boltba.

 

BB-reklám: Szerintem ezek a reklámok - nem csak BB, hanem pl. MALÉV vagy Busz - amolyan nemzeti érdekből kerültek bele. Ahogy halad előre az idő az ilyen szituációk a szocialista nézet leváltása kapitalistára anyagiak, szponzorok végett kerültek be.

Előzmény: Generic Jingle (103814)
Generic Jingle Creative Commons License 14 órája 0 0 103814

Igen két külön műfaj meg két külön időszak is.

Olyan rettentő nagy eltérés nem volt: az egyik 1987-ben indult, a másik 1991-ben, mindkettő 1999-ben ért véget, ha jól emléxem, és a Szomsza 1989-90-től kezdve elég erősen meg volt szórva reklámokkal.

A szomszédok közepétől voltak többségében burkolt reklámok egy időben.

 

Korábban volt az, és nem is volt olyan burkolt.

 

De nem annyira agyon erőltetve mint a Familia idejében.

 

Mivel a Szomsza a "megemelt valóság", meg "művészet", persze csak HÁ és követői szerint, így a Famíliához képest kevésbé erőltetett reklám mégis erőltetettnek hatott. Mintha a színházban a színpadon lenne egy reklám.

 

Persze ott a sztori és a szituáció adta a reklámokat.

 

Magyarán: bele tudták írni a történetbe, legutóbb, amit láttam, pl. egy pénztárgép köré épült az egész epizód. És még vicces is volt, a maga módján.

 

Amíg a szomszédok esetében a szponzor max. kellékeket adott pl.  ital v. forgatási helyszín, addig a Familia esetében ezeken felül esetleg anyagikkal is szponzorálta a sorozat gyártását.

 

El tudod hinni, hogy pl. egy doboz almalé elég volt a Szomsza készítőinek vagy az azt sugárzó MTV-nek, hogy 3-4 millió ember arcába tolják a BB nevet? Vagy az autó hátsó ablakába ragasztandó Eduscho matricáért írták meg az "Eduscho! Én meg Takács" jelenetet?

 

Előzmény: oldmumus_v.2 (103813)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 14 órája 0 0 103813

Igen két külön műfaj meg két külön időszak is. A szomszédok közepétől voltak többségében burkolt reklámok egy időben. De nem annyira agyon erőltetve mint a Familia idejében. Persze ott a sztori és a szituáció adta a reklámokat. Amíg a szomszédok esetében a szponzor max. kellékeket adott pl.  ital v. forgatási helyszín, addig a Familia esetében ezeken felül esetleg anyagikkal is szponzorálta a sorozat gyártását.

Előzmény: Generic Jingle (103812)
Generic Jingle Creative Commons License 15 órája 0 0 103812

Sorozatnak álcázott reklám, de ez sem volt nagy titok akkoriban, mindenhol azt harsogták, hogy így működik a piacgazdaság, ellenben a Szomsza féle megemelt valóságban szereplő reklámokkal, mint pl. az Eduscho - Takács, vagy a Vágási féle Számlak - Számalk poén. A Família szórakoztató műsor volt, míg a Szomsza egy "hűdenagyonművészetetnyomunkimiitten", de akkor meg hogyan kerültek oda a fent említett reklámok, meg persze a nem említettek?

Előzmény: oldmumus_v.2 (103811)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 15 órája 0 0 103811

Familia az egy erősen reklámnak álcázott sorozat volt "bohóc" szerepekkel tarkítva.

Előzmény: Generic Jingle (103809)
Quantumleap Creative Commons License 15 órája 0 0 103810

Régebben már másnap fent volt, de gondolom, szóltak neki, hogy így kevesebben nézik meg, inkább egy hetet várjon a felpakolással.

Előzmény: _fortune nip (103807)
Generic Jingle Creative Commons License 15 órája 0 0 103809

Este néztem a Pucér Róbert műsort, de pont a Szomsza rész alatt bóbiskoltam el. Marad a jutúb. :-(

 

Mondjuk a Família Kft. szapulásával nem értek egyet, az a sorzat pont az volt, mint ami lenni akart, se több, se kevesebb, ártani nem ártott senkinek, negyvenöt perc kikapcsolódás. Ami nem nagyon tetszett benne, az a nagyok okos, önmagát csak a felnőttek között jól érő gyerekek karaktere, de ez más sorozatokban és filmekben sem nagyon jön be nekem, pl. Privát kopó, Eötveös Cseöpi filmek, stb.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!