Keresés

Részletes keresés

feketefelho Creative Commons License 1 napja 0 0 5518

Ködös reggel Delhiben

Lotus templom

 

Qutab Minar

Jaipur kígyóbűvölők a Szelek palotája előtt

 Elefánttorlódás az Amer erődben

 Kilátás az erődből

 Agra Taj Mahal bejárat

bellu56 Creative Commons License 1 napja 0 0 5517

Köszönöm az Axis ötletet, igy pikk-pakk, meglett a vizum ! :)  

Előzmény: GChanel (5501)
feketefelho Creative Commons License 4 napja 0 0 5516

Lehet, hogy ők sem tudták és komolyan gondolták, hogy valóban menni fog a vonat... (vagy egyszerűen szégyellték, hogy nem tudják és ezért mondtak egy kitalált, valósnak tűnő időpontot). Valahol olvastam, hogy hajlamosak ilyesmire.

Ahány embert kérdezel, annyifélét mond.

Velünk a következő történt:

Jaipurban egyik nap a vacsora annyira fűszeres volt, hogy másnap valami könnyebbet akartunk enni.

Kérdeztük a szálloda recepcióján, milyen messze van a Pizza Hut? (Korábban autóval elmentünk mellette, tudtuk, hogy van a városban.)

"Nem kell odamenni, lehet házhoz is rendelni." - mondja a recepciós. Aztán ez mégsem jött össze valahogy neki.

Erre odahívják a szálloda menedzsert, ő a következőket állítja:

"- Áááá, az (Pizza Hut) messze van, meg sokan is vannak, menjetek inkább a Mc Donaldsba! Az csak 500 m-re van innen."

(Utálom a hamburgert, de valamit enni kellene, na mindegy, induljunk.)

Elmagyarázták merre kell menni, így szépen meg is találtuk - 2 km távolságban - EGYMÁS MELLETT a kettőt.

Tök üres volt mindegyik, szinte csak mi ültünk be, végül mégis a Pizza Hut-ba és ettünk egy-egy jó indiai pizzát (csípett ez is, de nem marta szét a gyomrom).

(A legviccesebb az volt, hogy az éttermekkel szomszédos szálloda portásának fogalma sem volt róla, hogy már régóta ott dolgozik a közelben. Egy japán turista srác mondta meg helyette, hogy merre menjünk: "Menj egyenesen 50 m-t, majd fordulj kétszer balra!")

Előzmény: tibor200 (5515)
tibor200 Creative Commons License 4 napja 0 0 5515

 

Meg az elintézési módja volt ennek kiborító az állomáson, a késésnek . Odamegyünk Varanasziban este 18h30 ra mikor indul a Marudha expressz (persze korábban érkeztünk vagy 2 órával) . Várunk hogy mi lesz kiírva de nincs kiírva semmi , hogy hányadik vágányról megy, álldogálunk ott aztán odajön tourist officer vagy valami hasonló  és mondja hogy csak másnap megy a vonat reggel 6,30 h kor. Na vissza a városba szállásfoglalás. Reggel korán jó pénzért (mert reggel 5 órakor mentünk ki ) éjszakai pótlékra hivatkozva kb dupla áron tuk tuk odarendelés a szállodához már este elintéztük. Ki is visz az állomásra , az indulási idő előtt fél órával közlik, hogy 09h30 az indulás . na még két óra várakozás, letelik a 09,30h kb 9h20 kor közlik 11h20 , aztán így tovább mindig a legutolsó pillanatban , mikor kimegyünk persze a legtávolabbi 9 es vágányhoz az összes cuccal. ezt eljátszották kb 3-4 szer , meg mi is . Ha megmondják hogy másnap megy-- lehet elmegyünk egy másik vonattal, hogy ne veszítsünk egy napot, de nem mondták meg . Két óránként hitegettek , hogy indul.

Egyébként lehet a vonatállomáson is aludni vannak alvó  helyek díjazás fejében, ha jól értettem .

feketefelho Creative Commons License 4 napja 0 0 5514

Hát ez az állat felbandukol, azért elég gyenge érv, ilyen alapon kb. 20-al kellene menni mindenütt Indiában a vonatoknak, főleg éjszaka és még köd sem kell hozzá. És ha így lenne, akkor tervezzék így a menetrendet és egy szót se szólok. Meg úgy mellesleg a vonatirányítóknak pont az a dolga, hogy ne csókolgassák egymást a vonatok.

Előzmény: Kenny___ (5513)
Kenny___ Creative Commons License 5 napja 0 0 5513

Mert a sin az mar csak olyan, hogy semmi nem keresztezi, allatok sem szoktak felbandukolni ra, stb... Plusz gondolom te is inkabb kesel, mint hogy esetlegesen egy bizber vagy akarmilyen hiba miatt megcsokold a szembejovo vonatot.

Előzmény: feketefelho (5512)
feketefelho Creative Commons License 5 napja 0 0 5512

Hozzátok képest akkor nekünk még szerencsénk volt, mert a mi vonatunk Varanasiból indult, de így is összeszedett 5-6 óra késést. 

Valamit azért nem értek, a kötött pályás közlekedés biztonságosabb a közútinál (állítólag), akkor a köd miért játszik ekkora szerepet a vonatok menetidejében (indiai utastársak ezzel magyarázták a késést). 

Közúton még megértem, hogy lassabban kell menni a köd miatt, de a vonat csak a síneken tud menni, tök mindegy mi van körülötte. Valami más dolog lehet a háttérben.

(Japánban egy ilyen késés miatt már az összes vezető harakirit követett volna el. Nem is késnek a vonatok.)

 

Előzmény: tibor200 (5511)
tibor200 Creative Commons License 5 napja 0 0 5511

A vonatról jutott eszembe okt 13 tájékán ment volna a vonatunk Varanasiból este 18h 15 kor Agra ba. Késés volt este 18h15 helyett másnap 14h30kor indult a vonat, de nem elég hogy később indult még a menetideje is késett vagy 4 órát összesen kijött olyan 28 óra késésre !!!! Ez előre foglalt sleeper vonat volt. Borult az egész útvonaltervünk foglalásunk miatta. 

Előzmény: feketefelho (5508)
feketefelho Creative Commons License 5 napja 0 0 5510

Kicsit csapongok időben, mert a mai legfrissebb "élményünk" az isztambuli reptéren bevezetett tranzit utas ellenőrzés volt (kifelé még semmi ilyesmivel nem találkoztunk).

Ugyanaz az átvilágítás, mint Delhiben és itt is elveszik a palackokat, stb.

Dohányosok figyelem!!!!

Delhiben, Isztambulban a kézipoggyász ellenőrzésekor elveszik az öngyújtókat!!! Vigyetek gyufát, azt nálatok hagyják. 

feketefelho Creative Commons License 5 napja 0 0 5509

Delhibe érkezésünk sem volt zökkenőmentes.

Hajnali 5.15-re értünk a reptérre (Turkish Airlines), a gépből kiszállva egy folyosón, majd egy mozgólépcsőn jutottunk a vízum kiadását végző részhez.

Némi sorban állás után egyből állhattunk is vissza a sor végére, mert nem töltöttük ki a kis cetlit, ami a beléptetéshez kell (a terem jobb oldalán vannak az asztalokra kirakva. Név, cím (otthoni és indiai szállás), stb kitöltése után állhatunk csak sorba). Rövid várakozás után útlevél + e-vizum lap beadása, majd (esetleges fényképezést követően) jön az ujjlenyomat vétel.

1. balkéz 4 ujja

2. jobb kéz 4 ujja

3. két hüvelykujj egyszerre

helyezendő a kis üveglapra.

Ez normál esetben max. 1 perc, hát nálunk lett belőle vagy 10-15, mert asszony ujjai nem nagyon akarnak lenyomatot hagyni. Az indus tisztviselő már sírva röhögött és csapkodta a térdét, mikor sikerült végre értékelhető eredményt kapni. (Szerencsére nem csak mi, hanem ő is viccnek vette a dolgot.)

(Dohányosok figyelmébe: a mozgólépcső előtt, vagy 30 méterrel van a "Smoking Room", a hosszú út elvonási tünetei itt enyhíthetők).

Tuk-Tuk.

Elég vegyes a kép, sokan pofátlanok, olyan árat mondanak, hogy kinyílt a bicska a zsebemben.

A Karol Bagh negyed "kínai" piacától a szállodánkig lévő, kb. 700 m-es útra mondott egy sofőr 100 INR-t. Inkább hazasétáltunk (kezemben a GPS-el, amibe korábban bevittem a szálló koordinátáit).

Előtte egy kollégája 10 rúpiáért vitt bennünket a 3 km-re lévő üzletig, meg vissza a piacig. (Nem véletlenül, mert közbe megkért bennünket, hogy menjünk be egy üzletbe, ahol töltsünk el 10 percet és akkor ő majd kap egy üzemanyag jegyet, ha még vásárolunk is valamit akkor több jegyet kap). Szerencséje volt, vettünk egy-két dolgot, és így két jegyet kapott. Az út végén tartotta magát az árhoz (ő ajánlotta eleve a 10 rúpiát).

Mindentől függetlenül, szerintem nem szabad kihagyni, a Tuk-tukolás olyan élmény volt, mint gyerekkoromban a körhinta (kapaszkodni azért nem árt és a fejeket beszálláskor tessék behúzni). 

 

feketefelho Creative Commons License 5 napja 0 0 5508

Bocs, hogy nem válaszoltam, de közben megjártuk Indiát. Ma délben érkeztünk haza.

Az e-visa igénylése teljesen zökkenőmentes volt (a banki utalás "elvérzése" esetén lehetett folytatni a kérdőív - a hajam égnek állt tőle, micsoda kérdések - kitöltését).

Kisebb beszámoló az útról.

Az e-visa-hoz járó ingyenes mobil SIM kártya kioszkot NEM találtuk Delhiben a reptéren, emiatt egy Vodafone Sim-et vásároltam (600 INR). 

Mivel nem töltöttem fel, ezért csak arra volt jó, hogy az itthon maradottak el tudtak érni, amikor csak akartak (én meg esténként a szállodák Wifi-jét használva telefonáltam).

Az angoljukat szokni kell. A reptéri pénzváltó például a következőképp kérdezte meg, honnan jöttünk: "from VICC kantríí?" (már csak a kiejtés miatt írom fonetikusan).

Magamban arra gondoltam, hogy mennyire igaza van, mert bizony elég "vicc kantri" Magyarország (például, ha összehasonlítjuk hazánk és Delhi lakosainak számát, bizony nem mi jövünk ki győztesen, ... ).

Tapasztalataink elég vegyesek, a szépség és a mocsok mind megtalálható, sajnos néha közvetlen egymás mellett.

Vonatozni csak az akarjon, akinek jók az idegei és nem kell sehova időre odaérnie. Mi két alkalommal utaztunk vonattal, az első esetben 2 órát késett a vonat (Delhi-Bhopal express), a második volt a legbosszantóbb, mert Varanasiból Delhibe kb. 6 órás késéssel érkeztünk csak meg (a sofőrünk meg közben elpárolgott, emiatt taxiztunk egyet a szállodáig).

Mi félig magán szervezésben jártuk végig a Delhi-Jaipur-Agra-Orccha-Khajuraho-Varanasi-Delhi útvonalat. A repülőjegyet és az itthoni dolgokat (vízum, oltás, biztosítás) mi vettük meg, az út megszervezését egy kinti utazási irodára bíztuk (nem volt olcsó, de kényelmes). Az út nagy része így gond nélkül lezajlott, az utolsó nap, a vonat késése miatt akadt csak porszem a gépezetbe.

Fényképeket, videókat dögivel készítettünk, rövidesen felteszek párat.

 

Előzmény: bellu56 (5498)
tibor200 Creative Commons License 6 napja 0 0 5507

Tuk tuknál mi a helyzet? Ott is van e óra , mennyiek az árak ? Most voltunk Indiában-okt elején --  20 taxi vagy tuktuk- utazásunk közül egy se kapcsolta be magától, bár nem is követelgettük tőlük.  Egy tuk tukos meg azért, hogy megvárt minket 3 órán keresztül 300 INR t akart kérni, balhézni próbált, aztán nem kapta meg az összeget, pedig mondtam neki, hogy visszafelé nem kell megvárni--persze úgy csinált mintha nem értené. (Ez mikor Varanasiból Sarnath ba vitt minket a tuktukos kb olyan 300 Rs volt)

Lupus70 Creative Commons License 2017.11.12 -1 1 5506

Mumbai + Kerala kipipálva. Ha valaki arra készül és kérdése van szívesen segítek- Kochin,Munnar,Thekkady,Alleppey,Kumarakom,Kovalam, Trivandrum , Mumbai témában.

(A taxik első kilométere 22INR a további 18INR/km  átlagosan. Bekapcsolt órával természetesen. Addig nem ülünk be , amíg be nem kapcsolta. Mumbai-ban átl. 4-ből 1 volt hajlandó bekapcsolni. Az óra nélküli ajánlott ár a valós viteldíj 1.5-10 szerese volt)

Zsuzsi1974 Creative Commons License 2017.11.06 0 0 5505

Ha olyanok lesznek a klrülmènyek nyilvàn kihagyom, nekem sem cèlom àllatokat kínozni! Viszont mivel bakancslistàs program, ha màr ott vagyunk egy pròbàt megèr...

Előzmény: gereblyepörkölt (5503)
Kenny___ Creative Commons License 2017.11.03 0 1 5504

+1

Előzmény: gereblyepörkölt (5503)
gereblyepörkölt Creative Commons License 2017.11.03 0 4 5503

[i]...mit kell tudni ròla?[/i] - Tavaly pont a kambodzsai látogatásunk előtt pusztult egy ilyen "turistás" elefánt Angkor-nál mert túlhajszolták (meg egyébként megfelelő módszerekkel "nevelik" is a jószágot, hogy turistabarát maradjon). Nem tartom valószínűnek, hogy pont Indiában lennének mások a körülmények, úgyhogy speciel én az ilyesmit az állatvilág iránti tiszteletből meg némi jóérzésből kifolyólag inkább kihagynám. 

Előzmény: Zsuzsi1974 (5502)
Zsuzsi1974 Creative Commons License 2017.11.03 0 0 5502

Sziasztok!

 

Nagyon jò a fòrum, rengeteg segítsèget kaptunk a sok hozzàszòlàsbòl. Februàr vègèn utazunk Goàba, biztosan lesz mèg kèrdèsem, de ami elsősorban èrdekel ès nem talàltam ezzel kapcsolatos leíràst: hol tudnànk " elefànt túràn " rèszt venni ès mit kell tudni ròla? Lenne esetleg valaki aki kipròbàlta, vagy tudna hasznos infòval szolgàlni? Előre is köszönöm!

GChanel Creative Commons License 2017.11.03 0 0 5501

Kedves bellu56,

 

a fizetesnel nekem is problemam volt, mert a vegen a fizetes opcional nem az axis-t valasztottam. Az egesz addigi kitoltott urlapom egy pillanat alatt eltunt es "error" uzenet jott vissza.

Ekkor ujbol kezdtem az egesz kitoltest elolrol es a vegen mar az axis-ra kattintva sikerult a bankkartyas fizetes. A vizumom ezt kovetoen 24 ora mulva megerkezett. :-) Fel a fejjel, menni fog. 

 

bandogo47 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 5500

PayPal. Ha így fizetsz, minden gördülékenyen megy.

Replay Creative Commons License 2017.11.01 0 0 5499

Szia. Nem tudom mi a problémád, de korábban valaki írt egy lehetséges megoldást a fizetésre (azért jegyeztem meg, mert gyerekem is napokig küzdött azzal, hogy nem tudta a vízumot kifizetni):

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=138612829&t=9127870

Előzmény: bellu56 (5498)
bellu56 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 5498

Kedves feketefelho, e-visa-t igényeltél ? Tudtál a honlapon bankkártyával fizetni ? Ha nem hogy oldottad meg ? Előre is köszi

Előzmény: feketefelho (5495)
feketefelho Creative Commons License 2017.10.30 0 0 5497

Basszus. Panoráma röntgen és komplett CT nem készül?

Az ujjlenyomat vétel olyan, mint nálunk az útlevélkészítéskor? (No, akkor az asszonnyal sok dolguk lesz, itthon is majdnem kevés lett a 10 ujja...). Inkább el sem mondom neki, mert a végén még itthon maradunk...:-)

Előzmény: tibor200 (5496)
tibor200 Creative Commons License 2017.10.30 0 0 5496

1 óra --1,5 óra kb nagyon sokan voltak 09.27 én Delhiben. Megnézik a vízumot ujjlenyomatot vesznek , írisz szkenner

feketefelho Creative Commons License 2017.10.22 0 0 5495

Péntek este adtuk be a vízum igénylést, ma reggel már meg is kaptuk (kevesebb, mint 36 óra).

Aztán a reptéren majd meglátjuk mennyit kell sorba állni.

tibor200 Creative Commons License 2017.10.21 0 0 5494

Szerintem érdemes szólni nagy hangon ha 500 ast ad az ember hogy hallja más is . Reptéren elfelejtettem ezt a szabályt, gondoltam csak nem , ... aztán mégis

feketefelho Creative Commons License 2017.10.20 0 0 5493

Jó, hogy írod, már hallottam erről a "jó" szokásukról. Majd vigyázunk (ha tudunk). 

Előzmény: tibor200 (5492)
tibor200 Creative Commons License 2017.10.20 0 0 5492

Másik taxis kaland, Mumbai (útvonal Dadar-Mumbai Reptér kb 12 km) Lealkudjuk a taxit 400 Rs re olyan 800 ról kb) Elvisz minket a végén mondja ad egy 100 ast adjak neki 500-as és úgy meglesz a 400 Rs. 

Ideadja a 100 ast odaadom az 500-ast erre mutogat egy 100-ast mintha azt adtam volna . Kiabálom neki hogy NO kissé egzaltáltan. Szerencsére a reptéren vagyunk fegyveres őrök stb. így nem nagyon megy bele ő sem a vitába, hamar otthagyja .  

 

Harmadik eset amit leírok a reptéren történt !! Reptéri üzletek 40 rs ért veszek vizet-- 500-ast adok erre 100 ból ad vissza !

Mondom neki hol a többi erre ő bizonygatja, hogy 100-as volt nézzek bele a kasszába nincs ott 500-as : na tényleg nem is volt a kasszában 500-as . 

Na otthagytam hullafáradt volt 2 napja nem aludtam nem volt kedvem utánajárni. Még a Delhi reptéren is megcsinálják.

feketefelho Creative Commons License 2017.10.19 -1 1 5491

Szemetek..., miért itthon nincs hasonló átverésben, nyomulásban részünk?

Ők talán egy "kicsit" élelmesebbek, erőszakosabbak a hazai versenyzőknél.

Amikor olvastam a tuk-tukos "élményedet" eszembe jutott a házunk építése, na akkor a "vállalkozók" részéről többször ért ilyen agresszív nyomulás (többnyire a szakértelem hiányát próbálták meg pótolni vele).

Előzmény: tibor200 (5490)
tibor200 Creative Commons License 2017.10.18 0 0 5490

Egy taxis kalandomat leírom. Persze volt több is. Nagyon szemetek. Varanasziból Sarnath ba tuk tuk oltunk. Megyegyezek a sofőrrel vagyis lealkudom 400 RS-re (kb 1500 ról) kb 12-15 km re van a célállomás. El is visz persze többet akar kérni ezért meg azért indokolja , de főleg azért mert merted lealkudni . Megkérdezzük mi lenne ha megvárna visszafelé , na ez hiba volt , mondja 300Rs ért vár meg. Persze sejtem nagyjából hogy a várakozási  óradíjak taxi esetén olyan 20 Rs/óra , tuk tuk esetén max fele. Mondom neki már ordítva ember ne várj meg mert nem fizetek neked várakozási pénzt, az meg tetteti mint aki nem érti, nem akarja felfogni. 

Olyan 2-3 óra múlva végzünk a hülyéje meg ott van mondja fizessük ki a 300-at mert ránk várt , ott bizonygatja a hülyéje adja elő a színjátékot hogy fizessünk neki a semmire . (Persze közben volt 2-3 fuvarja itt ott és épp arra járt gondolt benéz a várakozási díjáért) Próbálja meggyőzni a taxisokat is ott előttünk hogy járna neki a pénz azok nem is mondanak neki semmit , csak hallgatnak minket is meg a tuk tukost is.

Eldöntöttem, hogy nem fizetek neki , nem is fizettem és végül más tuk tukkal mentünk vissza. 

A pénzért nagyon sok mindenre képesek, nagy úr a pénzéhség.

bandogo47 Creative Commons License 2017.10.18 0 0 5489

Egy kicsi lakatot esetleg nem árt vinni. Rossz tapasztalatunk nem volt, de sok hotelszoba ajtaján ott a lehetőség, hogy lakattal is lezárd, gondolom nem véletlenül. Biztos néha előfordul, hogy eltűnik egy-két holmi a szobákból, mivel nyilván nem csak egy kulcs van. Azt láttuk, hogy az indiaiak is lakatolják a hotelszobáikat, sőt a vonaton még a táskáikat is...

Előzmény: bellu56 (5478)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!