Keresés

Részletes keresés

Retazi Creative Commons License 2017.09.01 0 0 59

Üdvözlet mindenkinek!

Szeretnék érdeklődni, hogy akiknek a padlastéren volt problémájuk a kártevőkkel, hogyan oldották meg? Mit lehetett tenni? Hasonló problèma van nálunk is. Tetőtéri szoba, kislányomnál, éjszakai kaparàszó hang a tetőtéri falnàl. Nappal  nem hallani. :(

Köszönöm szépen! 

kopiteki Creative Commons License 2016.08.18 0 0 58

Nálunk is rág valami, kb 1 hónapja kezdődött. Felhívtam egy erre szakosodott cėget, egyből mondták, hogy házicincér.Kis 2-3 mm ovális luk, halk percegés nyári estéken. Lehet kenni, de nálunk valahol a zárt falazatban van, nem lehet megtalálni. Kérdeztem, mit lehet így tenni, válasz: gázosítás. 10 napra ki kell költözni a házból, elgázosítják, kivárás  aztán szétárad, és bedifundál a fába. Röviden ennyi.

Előzmény: HuszLaur (57)
HuszLaur Creative Commons License 2015.02.14 0 1 57

Sziasztok!

 

Ezek mik lehetnek? A küszöb takarója alatt voltak, eddig 2 volt a függönyön 3 az ágyamban "sétált" (leginkább ez zavar) meg 1 az ékszeres dobozomon, DE nincsen sercegés vagy rágás, se finom fapor, se lukak mindent átnéztem kiporszívóztam és fel is mostam, ma szedtem ki a takarólécet. Előre is köszönöm

 Zöldár Creative Commons License 2013.05.14 0 0 56

 És még a kutyák is elkerülnek.

 

Legalább is a gyávábbja !

Előzmény: ép-it-ész (54)
t.zsolti Creative Commons License 2013.05.13 0 0 55

több oldalon is olvastam , a szú csak friss fában tesz kárt,

a faanyagoknak sajnos van még kártevője a szú-n kívűl is

http://ezermester.hu/cikk-188/Favedelem
http://www.novenyvedo.hu/tartalom/mutat/kartevoirtas/fakartevok_irtasa.html
http://fagaliba.con-spirito.hu/?page_id=866

Előzmény: navas (47)
ép-it-ész Creative Commons License 2012.10.01 0 0 54

Hali

Szú ellen legjobb a diólevél tea .

Egy marék diólevelet főzz cca. 15 percig .

Miután kihült permetezd a kritikus pontra .

emberi fogyasztásra s alkalmas.

Ha rendszeresen iszon nem szál rád se a szúnyog sempedig a kullancs.

cs

Előzmény: mx123 (48)
Zoltanuss Creative Commons License 2012.09.16 0 0 53

 A sütőbe hogyan fér be a díszléc rejtély.

 

 Összehajtogatva, vagy ipari sütő az ??

 Ha kukac volt,  főleg ekkora mérettel az biztos nem szú.

 

 

 4 cm ?  az óriási.

 létezik persze sokféle farontó bogár (pl. a cincér félék ), de általában kisebbek a kukacaik.

Előzmény: kongepkalacs (51)
wetzi7 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 52

http://faanyagszakerto.hu/ nem reklamozni akarom oket, csak tudom, hogy ezzel foglalkoznak.

kongepkalacs Creative Commons License 2012.09.13 0 0 51

Nekünk is rágja valami a beltéri fa ajókat. Leszedtük róla a díszléceket és be a sütőbe, 200 fok légkeveréssel. Megnéztük és egy kb 4 cm-es kukac volt benne. Szerintetek mi volt az? Mit tegyek, ha ismét hallom a hangját és nem a díszlécben van? Hogy jut ez be a házba?

Émile Creative Commons License 2012.07.20 0 0 50

 Hát ha télen nyáron fagy van a padláson akkor a szú nem támad. Sajnos a padlásokon télen nagyon hideg van nyáron meg nagyon meleg. De a szú mind a kettőt túléli !!

 

 

 

 Aggódni viszont nem árt, de inkább tenni valami ellene !

Előzmény: mx123 (48)
mx123 Creative Commons License 2012.06.07 0 0 48

sziasztok !

 

a fagy megöli a szút ?

 

ebből következik a kérdés, hogy ha megöli, akkor nem beépített, fűtetlen padlástérben nem kell aggódni a gerendák szúrágása miatt ?

 

köszönöm

navas Creative Commons License 2012.05.28 0 0 47

Sziasztok!

Egy kérdés. Lakásfelújításnál 40 éves parkettát a szakember felcsiszolta, két sorral lelakkozta, azt mondta kár lenne kicserélni. Az asztalos gyönyörű bükk hálószobabútort készített, először egy lyuk jelent meg rajta, azt  mondta, egyértelműen szú....kezelte....azóta a környéken újabb 3 lyuk éktelenkedik. Szerintetek ez egyértelműen a bútorfa fertőzöttségére utal? Létezhet-e, hogy a parkettából jött föl? 

Norbert733 Creative Commons License 2012.02.28 0 0 46

sziasztok

legjobb megoldas, ha fecskendezovel a szú járatába higítot fecskendeztek. Természetesen elotte a járatba bele kell fujni pumpaval és kiviszi a szétragott marcalékot.Ezt lehet ismételni, ha még mindig van jele az életnek a fában.Ez bevált, oreg ajtoknal, gerendáknál szoktam alkalmazni.Utána le kell zárni a lyukat folyékony fával.Bármely barkácsuzletben kapható....

 

Előzmény: KalásziM (45)
KalásziM Creative Commons License 2012.01.15 0 0 45

 Bizony ez nagy probléma.

 

 

 A kenegetés nem ér semmit.

 

 Én korábban  egy német szakirodalomban a következő eljárásról hallottam - utólagos tetőtérbeépítésnél.

  A padlástér összes szellőző nyilását lezárják, majd egy nagyteljesítményű hőlég- fúvóval emelik a hőmérsékletet, addig amig minden bogár meg nem döglik.

 Hogy mennyi az a hőmérséklet ?

 Jó lenne tudni.

 nyilván  annyi , hogy a bogaraknak kampec, de a ház azért még nem gyúllad fel !!

 És ezt célszerű mondjuk nyáron a kánikulában csinálni.

 Az átlag  nyári padlás hőmérséklet se megy fel 45 - 50 fok fölé -én  csak 44 et tudtam mérni a dög kánikulában is.

 Ez persze kevés. De egy 45 fokot már csak könnyű mondjuk 70 fokra feltornászni. Nyáron !

 A hőfokokkal is vigyázni kell. nyáron a dög melegben - 33 -38 fokban a sinek hőmérsélete nincs több 55 foknál, mégis meghajlanak - állítólag.

 

 

 

 

 

Előzmény: zoleee71 (44)
zoleee71 Creative Commons License 2012.01.15 0 0 44

Sziasztok!

Nekem is ez a problémám szóról szóra.Végső elkeserdésemben felmentem a tetőre és ahonnét a kaparást,rágast hallottam, leszedtem a cserpeket kivágtam a tető fóliát kiszedtem a szigetelést,már csak a párazáró fólia és a gipszkarton maradt és nem találtam semmit,ez a méreg.Ismerősömnek is ez a problémája,szakemberekkel utólag lekezeltette a tetőszerkezetét,nem kis pénzért és nem használt semmit,szerintem ha felgyújtja az ember az egész tetőt az használ egyedűl,amúgy bele kell törődni.Állíttólag nem szú,hanem valamelyik cincér nevezetű farontó bogárnak az egyik faja.

Előzmény: larsen64 (42)
vespas Creative Commons License 2012.01.01 0 0 43

Szia larsen64!

Amit leírtál, szinte ugyanúgy történik nálunk minden. Hálószoba felett, betájolhatatlan, megzakkantó hang és ráadásul a kislányom szobája felett. Én is hadjáratot indítottam, de eddig semmilyen pozitív változást nem tapasztaltam. Én is próbáltam a csoda Xylamont, de az csak arra jó, hogy egy néhány napra csendeben maradtak. Egyik ismerősöm ajánlotta a fáradtolajat, amit ki is próbáltam. Lekentem a felületet, iszonyú büdös volt, de kb 1 hónapig kuss volt. Most újra virulnak, pedig szúrágás jeleket érdekes módon  nem látok. Mostmár kételkedem én is, hogy szú. Egy biztos, hogy kártevő rovar. Sajnos én is bontáson gondolkodom. Nem tudom, hogy miért, de senki nem válaszolt eddig nemkem sem, pedig nem hiszem, hogy csak mi ketten lennénk ilyen helyzetben. Érdekes, hogy erre specializálódott szakembert sem találtam ezidáig, pedig hasonló szinten gondolkodunk. Kérlek, hogyha azóta találtál megoldást, akkor légyszíves írd meg a tapasztalatod. Üdv: Zsolt

Előzmény: larsen64 (42)
larsen64 Creative Commons License 2011.09.13 0 0 42

Sziasztok!

 

Szóval a házam tetőszerkezete fa, gipszkarton és szigetelő paplan. A hálóban a sarokban, már több éve elkezdett rágni, vagy nem is tudom mit csinál valami, de olyan hangot ad, mintha körömmel kaparnák a fát. Napközben nem igazán lehet hallani, de este rákezd és az aktív időszaka a hajnali órák. Nagyon sokszor felmentem és megnéztem a faszerkezetet, de nem láttam semmit, se faliszt, vagy forgács, semmi. Fülelek fent félórákat, de nem tudom betájolni, hogy hol lehet a zaj forrása. Néha a saroktól egy-két méterre is hallom ugyanazt a hangot. Már próbáltam Bi58-al bepermetezni, Tetollal bekenni és a szalmiákszeszt is próbáltam, de semmi hatása, reggelre ugyanúgy perceg. Nem láttam, se cincért, semmilyen nyomot, a gipszkarton lécei felülről épnek látszanak. Már nagyon idegesít, még várok a szétbontással, de valószínüleg le kell bontani azon a részen a gipkartont. Lehet, hogy a gipszkarton és a falécek közt van valami, vagy magában a gipszkartonban? Mi lehet, ami ilyen hangot ad, és már több éven keresztül? Ha van valakinek tapasztalata, kérem ossza meg velem!  

hoozy Creative Commons License 2011.06.12 0 0 41

Sziasztok! Nemrég észrevettem, hogy a teraszon valami rágja a gerendát. Pár nappal ezelőtt rajtakaptam a tettest, amint dobálja ki a forgácsot egy lyukon keresztül, sikerült megörökíteni:

 

http://www.psharing.com/pic.php?id=545525

http://www.psharing.com/pic.php?id=545526

 

Mi ez, szú?

Törölt nick Creative Commons License 2010.08.24 0 0 40
Nekem most sikerült szert tennem egy ilyen szú rágta asztalra. Azt tapasztaltam, hogy a Xilamon nevű ecsetelő nagyon jó ellenük. Nekem ablakkeretet rágtak majdnem teljesen széjjel. A beecsetelés után csend lett !
cssz74 Creative Commons License 2009.08.10 0 0 39
Hátha másoknak segítség, sikerült megtalálni a "furcsa" zaj forrását.
Kb. 2 tucat pondrót a gipszkartont a szarufához rögzítő deszkában. Sajnos falbontással, de megszabadultam a kártevőktől, legalábbis remélem.
cssz74 Creative Commons License 2009.07.26 0 0 38
Üdvözlet!
Van valakinek arra ötlete, hogy tetőtérben a cserép és gipszkarton közt gyanított szúval mit tudok tenni?
harmri Creative Commons License 2009.05.03 0 0 37

Üdv !

 

Engem is az érdekelne, mennyire megbízható a Jobeck. Van esetleg már róla tapasztalata valakinek ?

TakiWind Creative Commons License 2009.01.19 0 0 36

Az egyik fenyőbútoromban hallom hónapok óta a percegést, de eszembe sem jutott a szú. Azaz talán inkább a házicincér lárvája esetemben. (A netes leírások alapján talán az lehet)

A problémát a percegét miatt drasztikusan oldottam meg, azaz egy vékony pengéjű késsel végignéztem, hogy merre jár a dög és percegés közben valszeg el is kaptam. Sajna igen nagy felületet kell lebontanom az ajtóból, amit aztán majd mmegfelelő fakittel pótolni fogok.

A végleges írtásra találtam vmit, de nem tudom eldönteni, hogy megfelel-e.

Szerintetetek?

 

http://www.jobeck.hu/

Előzmény: Rajmi72 (35)
Rajmi72 Creative Commons License 2008.12.16 0 0 35

Üdv!

Kérdés... és ha 1 egész nappali parkettáját kell szu-talanítani, akkor mit tegyünk?

A lenolajas fát nem rágják? Vagy csak légelzáró szerepe van?

Szóval ha beöntöm, rá a fóliát, akkor megdöglik? És a felé rakott laminált

parkettába már nem megy bele? Ami igazából már nem is fa, hanem papír- ugye...

ncc1701 Creative Commons License 2008.12.08 0 0 34
De marha jó ötlet, köszi. :)
Előzmény: Csavarhúzós (32)
baccardi22 Creative Commons License 2008.12.08 0 0 33

Üdv.

 

Van egy hasonló gondom , hogy a minap nálam is megjelent valószínűleg a szú, mert olyan szabályos időközönként hallottam a hangot a falból és olyan , mint ha belemart volna a fába valami. Nem hiszem hogy az lenne, mert az össze vissza kaparászna szerintem.

 

A házunk nem rég épült és kösnnyűszerkezetes faház, és a poadlásszoba tető felöli falából halladszódott a hang.

 

Ilyenkor mit lehet tenni, ha az a rész be van építve? Bontsam szét?

 

Vagy van rá valami megoldás bontás nélkül is?

 

üdv váromn a válaszokat, amit előre is köszönök.

 

üdv

Csavarhúzós Creative Commons License 2008.08.09 0 0 32
No, szerintem képzeljük bele magunkat a szú helyzetébe. Ha nincs mit enni, csak valami büdöset, akkor aztt esszük. Ha szalmiák, hát szalmiák. Amit én tudok a témáról, hogy a bariq hordók (tölgyfa) köré szoktak hársfa hurkot tenni, amit egy év után elégetnek. A szú inkább a puhafába megy, s ilyen módon pórul jár. Én azt tenném, hogy a már említett űző módszerek mellett a gerendákra kötöznék kezeletlen hársfa ágakat. Hiszen ha az életbenmaradás a tét, a szú is eszik valamit, hiába kezeljük le bármi riasztóval, de ha ehet helyette bármi finomat, akkor hajlmos lesz áttérni, így aztán a hársfa elégetésévelé hatásosan ritkítható. (nem tapasztalat, csak okoskodás)
fakeco Creative Commons License 2008.08.08 0 0 31

  Hali

 

  Nagyon regen az  asztalos mesterek  szalmiak szeszt hasznaltak  a szu ellen

 

   iszonyatosan budos ,folyto az illata de hatasos.

 

  Ecsettel  jolbeletunkolni  a faba , lehetoseg szerint foliaval letakarni az adott feluletet, 2- 3  nap utan teljesen elilan a szuros szag.

Andidandi Creative Commons License 2008.08.07 0 0 30
...de nem fog a fejünkre szakadni a tető? :D Én csak ettől félek.
KalásziM Creative Commons License 2008.08.05 0 0 29
  Szeressük meg !!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!