Első nekifutásra nem találtam olyan oldalt a neten, ahol leírják, hogy családi ház építéskor milyen lépésekkel kell számolni, milyen mestereknek mikor kell egymás után következniük, mikorra milyen feltételeknek kell teljesülniük a folyamatos haladáshoz...
Szeretnék egy projekttervet csinálni a most induló családi ház építkezésemhez, de azt sem tudom, hol kezdjek hozzá. A terv és a jogerős engedély kész, a kőműves mindjárt odanyomja az alapot. Jó lenne, ha minél kevesebb dolog felejtődne ki és szorulna utólagos korrekcióra, mert nem gondoltam rá előre. Az sem lenne jó, ha folyton üresjárások alakulnának ki, mert ad-hoc reagálnám le az épp kialakult helyzetet. Feleséggel ketten fogjuk a mindenféle szakikat (kőműves, ács, fűtésszerelő, vizes, villanyász, burkoló, stb.) szervezni és mozgatni, remélhetőleg minél szervezettebben.
Kérem, ha valakinek van hasznos idevágó információja, ilyen témájú linkje, az tegye közkinccsé.
Van valakinek tapasztalata olyan ügyben, hogy ha bontani kell, azaz újat szeretnénk építeni akkor bontási engedélyt kell kérni? vagy bontási tervet készíttetni? mert már annyi mindent össze vissza hallok, kezdek megijedni.... :(
Aki családi ház tervezésbe kezd, mire kell figyelni? van olyan hogy rossz elrendezésű családi ház ? :( félek hogy mellényulunk... én a panellt nagyon szerettem, és felek hogy nem érezném a családi házat olyan otthonosnak... főleg hogy a párom nagy tereket szereti... én meg a kusko tipusut... hiába nézegetem neten a képeket, a helységeket egyszerűen nem áll össze.... Tervező mérnökökkel kapcsolatosan rossz tapasztalatom van. :( rájuk nem számithatok...
milyen falazatot érdemes preferálni, inkább a készház irányában érdemes mozdulni vagy inkább hagyományos anyagokat célozzam meg, mint pl. a tégla, ytong (a vályog talán túlzás). A www.proinno.hu alatt elég meggyőző érvek vannak a hagyományos falazatokra vonatkozóan.
Biztos azért ült le az oldal, mert akik az elején kérdeztek és írogattak, közben már rég felépítették a házukat. Utána már nem olyan izgalmas itt olvasgatni...:)
Nem én vagyok a topiknyitó, de feltételezem, hogy ide a családi ház építésének folyamatáról kéne írni :)
Ha jól emlékszem, a topik teljes címe az volt Családi ház építésének folyamata, leírása. Ezt az utolsó szót levágták, amikor a topikcímek hosszát egységesen redukálták.
Felteszem ide is, hátha itt jön rá valami jó ötlet:
Van nekem vagy 60 nm járdám, illetve kocsilehajtóm, amiket elég vacakul csináltak meg valamikor. A járda rossz felé lejt, a lehajtó púpos egy ponton, ráadásul töredezik is a felülete...
Ezeket kellene kijavítanom, egy olyan betonréteggel, ami a hibákból eredően egyes helyeken mondjuk 2 cm vastagnak kellene legyen, míg máshol 8-10 cm vastagnak... és persze oda kellene kössön a meglévő felülethez, nem szabadna feltörnie, felfagynia, stb... ja és persze minél olcsóbbnak is kellene lennie :-(
Valaki tudna egy jó tecnológiát adni erre a feladatra?
Amiken magam is agyaltam, de nem tudtam dönteni :
1. Szimpla homokos betonkeverék sok cementtel kis mésszel keverve rásimítva oszt jóvan. (olcsó,de gőzöm nincs mennyire volna tartós és nem is szép)
2. Ugyanaz mint előbb, kiegészítve azzal, hogy az elsimítást követően szórnék rá valamilyen apró kavicsot és azt óvatosan belehengerelném a felületbe. Még így sem túl drága, de szebb, olyasmi mint a mostt beton felület. Szintén gőzöm nincs mennyire volna tartós.
3. Ragasztható 2-3 cm-es térkővel leburkolni az egészet... ez gondolom
bírná a gyűrődést és még szép is...viszont bazi drága négyzetméterenként minimum 4000 forint, erre komoly gyűjtést kellene indítanom...
Addig is amíg feltámad azt találtam ki , hogy az elfeledett szakmai kifijezések meg és ki fejtésével szórakoztatom magamat és a kedves érdeklődőket. Talán így gatyába lehet rázni a T. nagyérdeműűűűűűűűűűt.
tehát az első kérdésem : Hol van a ház LELKE ?
hejes megfejtők nyalhatnak egyet egy vírtuális szivárványos nyalókából .
ha mégse tetszene ez a játék , hát abbahagyjuk-gyom .
Talán mert 5 hozzászólásodból ötben direktben reklámozod az oldaladat.
Nem tudom mikor fogjátok már fel, hogy ha az adatlapodra berakod, és ÉRTELMESEN, nem direkt linkelve szólsz hozzá a témákhoz, akkor úgyis megnézi, akit érdekel. Igy viszont ki leszel moderálva, és nem kicsit vagy s.ggfejnek nézve...
Nagyon nyögvenyelős ez a folyamat....ebből az idén már nem lesz ház. Az építési engedély határozatát a hét elején postázták. Talán ma megkapom. Remélem elfogadtak mindent. Közben nem unatkoztunk, mert hogy újra megnyitották a ZBR-t, és most nem akartunk lemaradni. Össze kellett szedni hozzá mindent, ami nem kis erőfeszítésbe került. Ráadásul siettünk is vele, nehogy az orrunk előtt megint hirtelen bezárják. Mostmár csak annak szurkolok, hogy nehogy valami apróság miatt visszadobják...annyi mindenre kell figyelni! Szuper lenne, ha megkapnánk a támogatást!
ha így van, akkor nagyon ajánlatos hogy legyen egy műszaki ellenőrötök!!! aki lehetőleg nem a tervező. talán a tervezés és engedélyezés is gördülékenyebb lehetett volna.... bár ez csak feltételezés, de ahogy másik topikban írtam itt tervezői hibák (hibás ügyintézés, jogszabályismeret) is feltételezhetőek.