Keresés

Részletes keresés

Csősz bácsi Creative Commons License 2009.10.13 0 0 39
Kiegészítés a 24., 25. Tace-pao -hoz:

Aki az adatlapján olyan honlap címét adja meg, amely a magyar igazságszolgátatás hatókörén kívül esik, illetve ott törvénysértő tartalom olvasható, azonnali nick törléssel számolhat.
Előzmény: Irgalmatlan nővérke (24)
Csősz bácsi Creative Commons License 2009.10.13 0 0 38
Warezolás

A fórumokon a lopás és annak elősegítése ugyanúgy bűn, mint a való életben. Emiatt a warezolás, illetve a warez linkek publikálása azonnali törléssel és tiltással jár. Ha emiatt teljes topicok ürülnek ki és költöznek át más tárhelyre, ám legyen, verjék másét a csalánosba (@ by WUR).
Csősz bácsi Creative Commons License 2009.03.16 0 0 37
A lánctörlésről

Elég sokan panaszkodnak mostanában arról, hogy „eltűnt a teljesen ONtopic, M.M. konform hozzászólásom”.

Ennek általában a lánctörlés az oka: ha egy hozzászólás moderálásra kerül, akkor – elkerülve azt, hogy a ráadott válasz értelmetlen legyen – töröljük a láncolt hozzászólásokat is (az érthetőség kedvéért: azokat, amiket a „válasz” funkció használatával írtak). Ugyanez érvényes akkor is, ha nem a válasz funkciót használták, hanem „új hozzászólásként” fogalmazták meg magvas gondolataikat a tisztelt felhasználók, ámde a móduszt sértő hozzászólásra reagáltak.

Ha ezt nem így tennénk, az adott topikok össze nem függő hozzászólások zagyva halmazává alakulnának át.

A harmadik eset, amikor különösen nagy flame vagy topikrombolás esetén a lehető legnagyobb fejszét ragadja meg a moderátor és a sok törlendő hozzászólás között megbúvó értékes szösszenetek is mennek a levesbe. Ezek természetesen később – praktikusan a vihar elmúlta után – visszaírhatóak M.M. sértés nélkül, ámbár ez esetben célszerű előbb erre konkrétan rákérdezni az adott fórumcsoport moderációs topikjában.
Csősz bácsi Creative Commons License 2008.11.18 0 0 36
Az olvasási jog.

A fórumszoft jogosultsági rendszerének sajátságai közé tartozik, hogyha egy topikból történik mindössze a nick tiltása, akkor egyúttal az olvasási jog is megszűnik ezzel együtt, értelemszerűen csak arra a topikra nézvést. Magyarul aki ki van tiltva egy topikból az egyúttal olvasni sem tudja, nem csak írni.

A dolog sajnálatos és inkább "fícsör" mint bug, ezzel sajnos együtt kell élnünk. Természetesen más nicken, vagy kilépve a topik olvasható.
Csősz bácsi Creative Commons License 2008.06.12 0 0 35
Kiegészítés az IRL probléma kérdésköréhez.

Elszaporodott az a gyakorlat a fórumozók körében, hogy az adatlapjukon a bemutatkozás részbe pl. blogok, egyéb külső hivatkozások címeit rakják be, adott esetben direkt IRL adatokat. Ezek után ha egy kevésbé óvatos harcos egy kis provokáció után beugrik ennek és hivatkozik az itt fellelhető adatokra, joggal tiltódik le IRL adatsértés miatt, ugyanis a provokátor utána gyorsan törli az adatlapjáról a kritikus részt.

Az efféle problémás esetek kivédésére a moderatura egyszerűsített eljáráshoz folyamodhat, letiltja azt is aki (látszólag saját) IRL adatokat ad meg az adatlapján vagy netán egy beírásában, de továbbra is szankcionálja az IRL adatokra való hivatkozást.

Magyarul továbbra is él (és aktuálisabb mint valaha) az előzmény beírás 1.pontja:

IRL adatokat nem használunk a beírás során más nickekről, mert állandóan csak baj van vele.
Előzmény: Operator (4)
Csősz bácsi Creative Commons License 2008.05.30 0 1 34
A Babaszobák (és rokon topikjaik, pl. Szülői munkaközösség) lakóinak épülésére Nebáncs!virág (helyi moderátor kollégám) intelmei alapján.

Sajnos tapasztalat, hogy amikor kialakul egy topik, mindenki azt hiszi, hogy ez így zárt, pedig nem az.

Az első lelkesedésben gyakori, hogy beszkennelt ultrahang képeket tesznek fel a kismamák, melyen név, TAJ szám, születési időpont is van. Aztán kitárgyalják, hogy ki mikor melyik napon kinél fog szülni, vizsgálatra menni, satöbbi. Mindezt névvel, hellyel, dátummal.

Igen jellemző, hogy egy moderátori figyelmeztetésre felhorgadnak a tagok "mi nagylányok vagyunk, tudjuk mit csinálunk".

Aztán egy éven belül jönnek sorba, hogy mostazonnal és mindent töröljünk,
mert az anyósa piszkálja vele
mert a férje válni akar
mert a férje magának akarja a gyereket
mert az új kollegája...
mert egy perverz/pedofil zaklatja
mert betörtek

Ezek csak a leggyakrabban elhangzó indokok.
Tudom el se tudjátok képzelni, hogy veletek is megtörténhet, de azért próbáljátok meg.

Utólag elég nehézkes a törlés, ráadásul addigra olvasta bárki illetéktelen, le is mentette, valamint a gugli is megőrzi.

Arra is érdemes gondolni, hogy a beírt adatokat rosszakarók, tippadók, betörők, stb. is olvashatják, tehát nem érdemes az életet a fórumban részletes adatokkal blogolni. Bűncselekmények elszenvedése után sem a fórum az alkalmas hely arra, hogy az elkövetőnek nyújtott információkkal a rendőrség munkáját nehezítsék.

Különösen vigyázzanak a felhasználók az olyan jellegű információk kiadásával, hogy mikor utaznak el nyaralni, kinek milyen riasztóberendezése van, ki mikor hogy van otthon, stb., bár kétségkívül kényelmesebb kitakarítani egy üres lakást, miután fáradtan hazaérkeznek a tengerparti nyaralásból...

Persze azt csináltok amit akartok, hisz nagylányok vagytok.
Csősz bácsi Creative Commons License 2008.05.20 -1 0 33
Az Index egyik ősi rejtélye, amely vetekszik Indiana Jones összes kutatási témájával az, hogy miért adnak meg halott email címet a panaszok megírására.

Elmagyarázom. Természetesen a kedves vendégeink érdekében van így. Mert:

1) Akármi is a panasz és felháborodás aktuális oka, mindig az a vége, hogy létezik valami, amiben a felhasználónak van igaza, ha másban nem is, nevezetesen hogy rossz a mailcím.

2) Létezik valami, amiben a közismerten szemét moddereknek nincs igaza, ha minden másban igazuk van is.

Látható tehát, hogy ez is a vendégeink jó közérzetét szolgálja.

(c) Ügyeletes Ápoló
Csősz bácsi Creative Commons License 2008.03.05 0 0 32
Nebáncs!virág kollégám iránymutatása a "te nem játszhatsz velünk!" kérdéskörrel kapcsolatban:

Létezik egy időnként fel-felbukkanó probléma, főleg az SZMK-n és a Babaszobákban. Nevezetesen: adott társaság által látogatott, nyugodt csevegős topikba beír egy ismeretlen vagy alig ismert nick, akinek a hozzászólása nem tetszik többeknek.

A Fórum nyitott, mindenki azt ír amit akar, amíg az MM keretein belül teszi, csak úgy mert nem tetszik valakinek a stílusa még nem ok a moderációra.
Ha nem ért valaki egyet a hozzászólás tartalmával, két út áll előtte: vagy figyelmen kívül hagyja vagy vitába száll vele. A vita nem azt jelenti, hogy melegebb éghajlatra küldik, és jelzős szerkezetekkel illetik.

A balhé mindig úgy kezdődik - tapasztalt anyukák ismerik a jelenséget -, hogy a másik visszaüt. Ilyenkor mindegy már, hogy ki kezdte, a verekedők sarokba fognak állni.
Ezt megelőzendő, a kifogásolt hozzászólásra nem kell reagálni, topiklinkkel, hozzászólás sorszámmal, és rövid panasszal lehet jelezni a moderációs topikban(*) a problémát. Annak elbírálása, hogy valóban törlésre érett-e a hozzászólás, a moderátor feladata.


(*) A Babaszobák és SZMK fórumokhoz tartozó moderációs topik linkje: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9111326
Sredni Vashtar Creative Commons License 2007.12.24 0 1 31
Toll és szurok

Alectos kollégám elmélkedése a fórumról (a HUSZ ürügyén), demokráciáról és arról amit nem fog "beszopni" a moderatura, bármily ártatlan szemekkel is adja elő a user.

Nade.... nevezhetjük ezt akárminek, de a Fórum EREDETILEG arra épült, hogy éppen a demokrácia és ennek fontos alkatrésze az areioszpagosz ahol megbeszélhetik a Nagy Ügyeket. Igenám, de görögjeink nem okvetlenül a nemiszerveik sajátosságait tárgyalták meg, azonkívül a cserépkorsós-golyós szavazás is névtelen/titkos volt.

Ez olyasmi amiről az egyes olvtársak elfeledkeznek. Nem csak elfeledkeznek, de szántszándékkal meg akarják HEMPERGETNI kiszemelt ÁLDOZATUKAT azok vélt vagy valós emberi hibáiban.

Különösen gyakori ez a hempergetési szándék azoknál, akik ugyan telis tele vannak emberi hibákkal, netán szélsőséges mentális állapotban vannak, hogy ne használjak erősebb kifejezést. Meggyőződésem, hogy eme frusztrációjukat vetítik ki azokra, akik szintén emberek, hibákkal, ÁMDE nem fojtják annyira le. Vállalják, de ez az ellenfeleliknek/irigyeiknek NEM ELÉG, és agyagba akarják taposni.

Na itt kezdem ráncolni homlokomat. Viszont remény sincs arra, hogy a bosszú angyalai ezt belássák, ellenkezőleg: minden olyan intézkedés ami a mások vegzálásában akadályozza őket, újabb bosszúért kiált köreikben.


Békés Boldog Karácsonyt!
Sredni Vashtar Creative Commons License 2007.12.24 0 1 30
Lektor kollégám intelmeit idézném a nickek keresztbe azonosítása témakörből.

Ami a nickek azonosítását illeti, két eset van: a moderátorok és a normál nickek.

A moderátorok identitásának tippelgetéséről egyértelmű állásfoglalás olvasható itt:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=52628296

A normál nickek azonosítása nem tilos, csak nem ajánlatos, mert vagy már önmagában személyeskedés, vagy a személyeskedés melegágya lehet. Ezt a moderátorok a helyzettől függően bírálják el, de nem sok jóra számíthat például az, aki egy nickről a Szülői munkaközösségben kijelenti, hogy szerinte más nicken az intim testrészeit mutogatja a HUSZon. Ugyanígy kényes dolog valakiről kijelenteni, hogy azonos egy fikanickkel, mert ez többnyire nem bizonyítható, és adott esetben súlyosan lejárató lehet.

Általában célszerű, ha mindenkiről csak olyan adatra hivatkozunk, amelyet saját maga közölt.
Sredni Vashtar Creative Commons License 2007.11.03 0 1 29
A felhasználók valódi - azaz IRL - adatairól még egyszer.

Elsősorban a Társasházak, lakóparkok fórum lakóinak figyelmébe

Az Index fórumán a tízéves fennállása alatt kialakult és finomodott egy szabályrendszer, ami olyan amilyen, a fórum viszont működik.

A Társasházak, lakóparkok fórum egy valamiben speciális a többi fórumcsoporthoz képest, ebben óhatatlanul több IRL adat merül fel a dolgok természete miatt: cím, lakásszám, stb.

Ha egy adat kikerül az internetre, akkor bármelyik kereső megtalálhatja és tárolhatja is, hiába törlődik esetleg a kérdéses információ. Ennek fényében javasoljuk, hogy a fórumba történő beírás közben nagyon gondolják meg, milyen adatokat adnak meg magukról és másokról. Amíg valaki csak saját magáról közöl adatokat, azt a saját felelősségére teszi. Ha azonban az olvtársáról (lakótársáról, szomszédjáról, haragosáról, stb.) ír be adatokat, akkor azt a fórumban általában lehetségesnél sokkal könnyebb beazonosíthatóság miatt sokkal keményebben szankcionáljuk.

Arra is érdemes gondolni, hogy a beírt adatokat rosszakarók, tippadók, betörők, stb. is olvashatják, tehát nem érdemes az életet a fórumban részletes adatokkal blogolni. Bűncselekmények elszenvedése után sem a fórum az alkalmas hely arra, hogy az elkövetőnek nyújtott információkkal a rendőrség munkáját nehezítsék.

Különösen vigyázzanak a felhasználók az olyan jellegű információk kiadásával, hogy mikor utaznak el nyaralni, kinek milyen riasztóberendezése van, ki mikor hogy van otthon, stb., bár kétségkívül kényelmesebb kitakarítani egy üres lakást, miután fáradtan hazaérkeznek a tengerparti nyaralásból...
Sredni Vashtar Creative Commons License 2007.10.24 -4 12 28
Feljelentés, per, örök harag - magázódás.

Az utóbbi időkben elharapóztak olyan esetek, amikor valamely fórumozó feljelentéssel kíván élni valaki ellen fórumozással kapcsolatos ügyek miatt vagy per óhajt indítani akár egy másik fórumozó, akár az Index ellen.

Természetesen ennek semmi akadálya és a világért sem tartjuk szájkaraténak vagy verbális bicepszdagasztásnak az efféle tárgyú beírásokat (teljesen komolyan vesszük a userek ilyen irányú kijelentéseit), viszont biztosak vagyunk benne, hogy ezen userek nem tudnának nyugodt lelkiismerettel fórumozni miután ők érintett felek egy ilyen jogi útra terelt ügyben, így lelki nyugalmuk érdekében lehetővé tesszük nekik, hogy ne kelljen az általuk perbe invitált Index Fórumokon érintett, s emiatt nyilvánvalóan elfogult félként fórumozniuk.
Sredni Vashtar Creative Commons License 2007.09.21 0 0 27
A PK (Politikailag Kényes) témák PC (Politically Correct) megközelítéséről, azaz hogyan írjunk fórum- és moduskonform hozzászólást.

Az alapszabály mindössze annyi, hogy azt írd le amit személyesen, barátaid, rokonaid, üzletfeleid előtt is arcoddal együtt nyilvánosan hangosan vállalnál, neadjisten egy TV műsor keretében országos nyilvánosság előtt.

Néhány konkrét példa a közelmúltból.

Ha egy - amúgy közszereplő - politikusnőt valaki vén k...nak tart az szíve joga, de ha ezt le is írja ezeken a fórumokon akkor dolgozó népünk megvetése és a moderátor DEL gombja fogja sújtani. Ugyanis ezt egy munkahelyi évzáró bulin/vacsorán már humor jelleggel sem mondaná így.

A cigányokkal foglalkozó topikban rendkívül kemény, aktuális és fontos kérdéseket boncolgatnak az olvtársak általában érthető hangulati elemekkel fűszerezve. A problémakört nem lehet és a moderatura nem is akarja a szőnyeg alá söpörni, de pont ennek az érdekében bizonyos szint alá nem fogjuk leengedni a társalgás nívóját. Ugyanis a "cigányok mind ilyenek és ki kéne söpörni az országból az összeset" típusú/jellegű megjegyzések a problémának még a megbeszélését sem viszik előre (nem hogy a megoldását), viszont ez sem menne el már egy nagyobb családi lagzin sem vicces menyasszonyköszöntő gyanánt.
Irgalmatlan nővérke Creative Commons License 2007.08.25 0 0 26
A Klubok, azaz a klubfórumok és klubtopikok körül szeretnénk eloszlatni némi homályt, ehhez Barátságos kollégám intelmeit idézném melyeket Geréb János (immáron fórum-halhatatlanná lett) friss nickhez intézett.

Barátságos
Hát kérlek, a klubhoz pár hozzászólásos nikkek nemigen férhetnek hozzá. A klub alapelve például, hogy oda sokadnikkek nem mehetnek, ott mindenki csak egy néven írhat.

Ahhoz, hogy beengedjelek, elébb meg kellene ismerni a munkásságodat, értve ez alatt, hogy a polfórumon képes vagy-e
1. életben maradni
2. túlzott kilengések nélkül beszélgetni


Geréb János
Nos, akkor engedd meg, hogy máris kilengjek, ugyanis egyrészt rendkívül önkényesnek tartom, hogy egy eredetileg nyílt fórumot csak úgy, az indító különösebb hozzájárulása nélkül zárttá lehet tenni, másrészt a belépést valamiféle előzetes vizsgához lehet kötni, amelynek a feltételei nem ismeretesek. Például mit nevezünk túlzott kilengésnek? Ki határozza meg a kilengés mértékét? Mégis, nem valamiféle utólagos értékelés alapján kellene esetleg valakit kizárni, ha destruktívnak, szélsőségesnek mutatkozna? Mégis hogyan adjak számot a "mukásságomról"?

Mindenesetre nagyon sajátságos policy.


Barátságos
Fordítsuk meg a gondolatmenetet, és akkor azonnal kitetszik, hogy onnan nem kizárva vannak népek, hanem oda beengedve.

Itt a fórumon te vagy a 819553. regisztrált nikk. Ebből a bőduletes tömegből kb. 1000 főnek van joga a klubba belépni. A valóságban a polfórumon összesen ha 1200 ember van, ebből úgy 200 az, aki százával gyártva a nikkeket telehányja a polidilit az ökörségeivel és a személyeskedésekkel. Azt mondod, az ártatlanság vélelmének égisze alatt adjunk jogot bárkinek a klubba. Hát nem. E jogértelmezés alapján kap jogot bárki ide a polidilibe. Ha itt elbassza a a renomét, innen már nem eresztjük tovább. A moderáció alapelve az, hogy a friss nikk = fikanikk. És mivel 100 esetből 1x fordul elő az ellenkezője, maradunk is ennél.

A klubfórum azért született, hogy akik anélkül akarnak beszélgetni, hogy közben állandóan a piiista, a bihartorda vagy a parkolóőr fasságait kelljen kerülgetni, megtehessék.

Mivel azonban ez a klubfórum szerencsétlenül el lett dugva 3 klikkelésnyi távolságra a megszokott dühöngdétől, nem igazán lett népszerű.

Most azt játsszuk, hogy az értelmes topikokat ide helyezzük, de teszünk egy apart kis láncocskát, hogy látszódjék a polidili topiklistájában is. Így aztán a szegény fikák nem tudnak ott tombolni.

Ezzel együtt természetesen a valóban jószándékú, új nikkeket is korlátozzuk, de ez ellen lehet tenni. Úgy ezer normális hozzászólás után már látjuk, hogy nem egy fórumromboló típus az illető, és kitárjuk a kaput. Ha az illetőt két klubtag ajánlja, hogy ismeri és normális, akár 20 hozzászólással is beengedjük.

Irgalmatlan nővérke Creative Commons License 2007.06.05 0 0 25
Hogyne csak ilyen bikkfanyelven legyen megfogalmazva mindez, Wágner úr is közérthető formába öntötte, hogy miért is nem szívleljük errefelé a magyar törvények hatókörén kívüli szerverek hecckampányait.

Itt olvasható eredetiben.

Na, nézzük csak, hogy mikről is van szó (a konkrét akármi címek nem érdekelnek, mert mindig változnak)...

Ha valaki elkezd beidézni szó szerint ilyen izéket, de ternészetesen csak azért, hogy utána nagyokat szőrnyülködhessen, hogy jujj, de csúnya, meg nahááát, meg képzeld el, az van odaírva, hogy..., fujjj, le vele, monnyon le..., és még azt is mondja, hogy...., ezek ilyenek... - na, az miafrancot csinál, szerinted? Ne is törd a fejed, megmondom (kivételesen Egy Pofa Sör nélkül is) - reklámoz, népszerűsít, másol, terjeszt, sokszorosít..., akárcsak azok, akik kiabálnak és törlést követelnek, közbe' pedig berakják ide azt, amit ki akarnak töröltetni, aztán így duplaannyit köll babrálni a del-lel, ami ugyebár strapa... - ez a "tartalmi rész"...

Más. Ha közvetlen linket teszel, vagyis elküldöd a delikvenseket egy idegen szerverre, akkor kiafranc tudja garantálni, hogy azon mi történik a kattintással, kapsz-e esetleg majd ajándékot, begyűjtik esetleg az IP-ket, még akármiket buherálnak (megtehetik, elvégre "törvényen kívüliek", megmondták előre, reklamálni sem lehet), utána pedig mindezekért a zindex fórumokat lehet szídni, mert a szerencsétlen delikvens itt nyomta meg azt a linket... - ez a "technikai rész"...

Mivel így is, úgy is a vége mindig az, hogy itt köll majd az ilyeneket kiszedegetni, így aztán a legegyszerűbb, ha ezt a hercehurcát megspóroljuk, minek sokat vacakolni, még fölmelex a Sör!
Előzmény: Irgalmatlan nővérke (24)
Irgalmatlan nővérke Creative Commons License 2007.05.26 -4 2 24
Törvénysértő tartalmak idézése, linkelése

Egyes magyar hírportálok a folyamatos jogsértéseiknek köszönhető retorziók miatt olyan külföldi szerverekre költöztek amelyek kiesnek a magyar igazságszolgáltatás hatóköréből. Ugyan rengeteg ilyen hírportál akad a világon még ezeken kívül melyeket a hazai igazságszolgáltatás nem ér el, ám azok nem elsősorban magyar belpolitikai vonatkozású hírekkel foglalkoznak.
Ezen szervereken rendszeresen törvénysértő tartalom jelenik meg, azonban fellépni ellene nem lehet hiszen kívül esnek a magyar igazságszolgáltatás hatókörén.
Az Index fórumain történő meghivatkozásuk azt eredményezi, hogy a különféle keresőrendszerek a fórumok beírásait dobják ki a keresett kifejezésekre mint forrást azt a látszatot keltve, hogy a törvénysértő tartalom elsődleges forrása az Index. Ezt megelőzendő az efféle idézetek, linkelések a beírást elkövető nickkel együtt mennek a /dev/null-ba. Az intézkedés statáriális jellegű, azonnali, a nick temetése hamvasztásos-bemosásos még akkor is ha mozog közben. Fellebbezésnek helye nincs.

Kéretik előre gondolkodni!
Operator Creative Commons License 2006.12.04 0 0 23
A fikanickekről

A fórum több részén rendszeresen fel szoktak tűnni olyen nickek, melyeknek célja a tartalmi rombolás, személyre szóló provokálás, zaklatás, ordas eszmék szajkózása az anonimitás boldog tudatában.. Az ilyen esetekben a usereknek ajánlott követendő eljárás:

- az ilyen nickek hozzászólásainak ignorálása
- helyi szintű ámokfutó esetén (általában ideológiai vagy egyéb rögeszmei alapokon működőek) az adott fórumcsoport moderációs topikjában jelezni az esetet
- amennyiben ezek a nickek rendszeresen a fórum több helyén fejtik ki tevékenységüket (pl. "utánamegy" valakinek fórumokon keresztül), olyankor NEM a helyi moderációs topikban, hanem a Moderátor segíts! topikban kérjük az ilyen tevékenységet jelezni.

Ezen eljárás betartása esetén az ilyen topikromboló hozzászólások minimális munkával eltakaríthatóak, a topikokban pedig az élet nyugodtan folyhat tovább. Ha azonban valaki flémbe kereveredik az ilyen nickekkel, akkor a topikokat külön is ki kell takarítani. Az ilyen topikrombolások visszaszorítása érdekében NYOMATÉKOSAN kérünk mindenkit, hogy a fentieket tartsa be. Aki ugyanis beszáll a flémbe, az ugyanolyan elbírálás alá fog esni mint a kezdeményező.
Operator Creative Commons License 2006.10.11 0 1 22
A más fórumokon folyó viták importálásáról

Az Index fórumai nem azért vannak, hogy az Indextől független, más fórumokon le nem folytatható vitákat itt folytassák le és két fórum között keresztbe üzengessenek a felhasználók. Az ilyen jelenségeket a moderatúra a jövőben is csírájában fogja elfojtani.

Ennek több oka is van:

- Ha a vita elfajul, akkor akár jogi útra is terelheti a másik fórum tulajdonosa, vagy valamelyik érdekelt;
- Ezek a viták rendszerint valamilyen (mögöttes vagy nyílt) érdekérvényesítési szándék megnyilvánulásai, ha valaki ilyet szeretne akkor erre a célra számos ingyenes webhelyet találhat, melyen saját fórumot tud létrehozni, ebből az Index ki akar maradni.

Az ilyen vitákat elfajuló esetben tartalmi rombolásként értékeljük és ekként kezeljük.
Operator Creative Commons License 2006.10.08 -1 0 21
A moderációs topikok

Sajnos nap mint nap fel kell hívnunk még a régi fórumozók figyelmét is a moderációval foglalkozó beírások helyes alkalmazására. Két hiba követhető el ezen a téren:

- A "normál" topikokban moderációs kérdésekkel
- A moderációs kérdések megvitatására szolgáló topikokban egészen mással
foglalkoznak az ír- és olvtársak.

Deibler úr kollégám (rendszeresen elmondott ám állandóan süket fülekre találó) intelmeit felhasználva emiatt az alábbi bölcs iránymutatást adjuk a Kedves Fórumozóknak eme topikok használatához:

A Modus Moderandi a 8. pontja (Hozzászólások törlése) szerint: "d.) A kifejezetten e célt szolgáló rovatokon kívűli szerkesztéssel, moderálással, a szerkesztőkkel vagy a moderátorokkal foglalkozó hozzászólások."

A topikban való moderázás a Polidilin kívüli politikai tartalmú hozzászólásokhoz hasonlóan igen hamar eszkalálódó folyamatokat szokott elindítani. Ennek a vége rendszerint törlés - figyelmeztetés - illetve a figyelmeztetés ignorálása miatt újabb törlések és tiltások. A szabálynak egyszerű a magyarázata: a moderációs problémák tagalását a moderációs topikokba tereli. A moderatúra erőforrásai korlátosak, nem képesek minden topikot folyamatosan ellenőrizni, a moderációs topikokat azonban rutinszerűen figyelik. A fenti cselekmény a moderatúra erőforrásait és figyelmét feleslegesen köti le, visszaélés a fórumozásra kapott lehetőséggel.

A moderációs topikokban történő csetelés, (akár moderációs témában!!!) vagy egyéb problémák taglalása viszont nem csak a moderatura erőforrásaival él vissza hanem a többi fórumozóval is, ugyanis a rengeteg nem oda való beírás közt elvesznek a lényegi, fontos problémákat taglaló hozzászólások.

A moderációs topikokban tárgyszerűen közöljük problémánkat, nem bemásoljuk a jogsértő hozzászólást hanem linket adunk rá (az URL-jét, fent a címsorból a másol-beilleszt funkciókkal is elég) és nem megyünk bele vitába senkivel, kizárólag a moderátorral folytatunk érdemi társalgást.

Miután az ettől való eltérés az itteni munkát akadályozza, ezért a moderációs topikokban történő ámokfutás külön figyelmeztetés nélküli (általában elég szigorú) tiltással szokott járni.

Az általános jellegű moderációs topikok:

Moderátor! Segíts! Általános jellegű, ha valaki nem igazán tudja, hogy a problémájával kihez forduljon

Hibabejelentő Ha valami konkrét, a fórumszoft működésével kapcsolatos hibát érez a felhasználó

Jelszóváltoztatás Az email-rendszer időnkénti akadályoztatása illetve felhasználói hibázás (email cím elgépelése pl.) esetére fenntartott topik

A fórumcsoportok saját moderációs alfórumokkal rendelkeznek, ezek rendre a Moderáció-XXX nevet kapták, ahol az XXX jelenti az adott fórumcsoport értelemszerű jelzését, rövidítését, pl. a FILOSZé a Moderáció-FIL. Itt található a Közlemények topik, ahol a felhasználó tájékozódhat, hogy mennyi időre tiltották ki és mikor. Továbbá mindig akad egy Kérések-kérdések című topik, ahol a fent említett moderációs problémákat megbeszélheti. Néhány ilyen topiknak nem Kérések-kérrdések a címe fórumtörténelmi okokból, ilyen pl. a HUSZ fórumé. Ez azonban senkit ne tartson vissza az értelemszerű használattól.
Operator Creative Commons License 2006.09.14 -1 0 19
Az IDENT nickekhez kapcsolódik a következő kiegészítés.

A köznyelvben néhány jogi szakkifejezésnek (mint pl. zsarol, vádol) más az értelme mint amit a BTK vagy PTK takar az adott esetben. A való életben ha valakire IRL ilyesmit mondanak, az illető legalább rágalmazásért, jó hírnév csorbításáért pert indíthat, egyes esetekben még a hamis vádig is eljuthat az ügy.
A fórumokon ennek két anonim nick közt nincs jelentősége, hiszen az egyik jogképtelen valami mondja a másik jogképtelen valamire, mint ilyen helyzet jogilag értelmezhetetlen, hogy nem-jogalanyok köpködik egymást.

IDENT nickek esetében viszont már lehet szó a jó hírnévről, becsületsértésről és hasonló perképes helyzetekről, azonban nem a nick hanem a fórumok üzemeltetője lesz az alperes. Ez a helyzet még akkor is fennáll, ha a közszereplőkre vonatkozó nagyobb eltűrési kötelezettséget is figyelembe vesszük, a közszereplőt sem lehet rágalmaknak kitenni, ezt mutatják az elmúlt évek hasonló perei.

IDENT nickek esetén azt a megoldást látjuk erre a problémára, hogy ilyen kifejezésekkel nem illetjük az adott nicket, hanem pontosabban megfogalmazzuk véleményünket. Például a zsarolás helyett azon véleményünknek adunk hangot, hogy az illető kényszerhelyzetbe kívánta hozni ellenfelét, ugyanis a zsarolás kifejezést a BTK egészen körbehatárolt cselekmény leírására tartogatja.
Előzmény: Operator (14)
Operator Creative Commons License 2006.08.23 0 0 17
A reklámozás, azaz a hirdetések.

Sokan késztetést éreznek arra, hogy az ország egyik legnagyobb látogatottságú fórumát gazdasági tevékenység céljaira használják fel. Ez elől az Index önmagában nem zárkózik el, azonban - érthetően - fenntartja a jogokat és a ténykedéshez szerződéskötést lát szükségesnek a hirdetni kívánó partnereivel.

Hogy tisztán lássunk, különböztessük meg a magáncélú apró-cseprő ügyek intézését a gazdasági tevékenységtől. Ezekre pontos példát mutat az ALBÉRLET topik, ahol magánszemélyek keresnek, kínálnak albérletet egymás közt. Ezzel szemben időnként megjelennek hivatásos ingatlancégek, ügynökségek vagy olyan magánszemélyek, annak álcázott vállalkozások, amelyek gazdasági tevékenység keretében űzik ezt. Vannak természetesen más topikok is ahol ilyenek előfordulnak, néha más céllal, például direkt vagy indirekt gazdasági előny, esetleg csak (ön)marketing. A technológia is más, például egy weboldal ismételt említése szövegben, képre elhelyezett logo, stb. mely annak az ismertségét van hivatott növelni. Őrájuk vonatkozik a fenti linken megadott médiaajánlat, az ilyen gazdasági tevékenyég a megfelelő reklámszerződés nélkül tilos, a hozzászólások törlésre kerülnek a hozzájuk tartozó nickekkel egyetemben.
Operator Creative Commons License 2006.08.18 0 0 16
A reklámozás, azaz a hirdetések.

Sokan késztetést éreznek arra, hogy az ország egyik legnagyobb látogatottságú fórumát gazdasági tevékenység céljaira használják fel. Ez elől az Index önmagában nem zárkózik el, azonban - érthetően - fenntartja a jogokat és a ténykedéshez szerződéskötést lát szükségesnek a hirdetni kívánó partnereivel.

Hogy tisztán lássunk, különböztessük meg a magáncélú apró-cseprő ügyek intézését a gazdasági tevékenységtől. Ezekre pontos példát mutat az ALBÉRLET topik, ahol magánszemélyek keresnek, kínálnak albérletet egymás közt. Ezzel szemben időnként megjelennek hivatásos ingatlancégek, ügynökségek, amelyek gazdasági tevékenység keretében űzik ezt. Őrájuk vonatkozik a fenti linken megadott médiaajánlat, az ilyen gazdasági tevékenyég a megfelelő reklámszerződés nélkül tilos, a hozzászólások törlésre kerülnek a hozzájuk tartozó nickekkel egyetemben.
Operator Creative Commons License 2006.03.28 0 0 14
Az IDENT nickek

Mint ahogy a legtöbb fórumozó tudja, vannak úgynevezett IDENT nickek, azaz a Státusz megjelölésnél ez a kifejezés található. Ez pontosan azt jelenti, hogy a nick valóban az akinek kiadja magát. Általában (de nem mindenkinél) a nicknév egyúttal az IRL (azaz valódi) neve, például Szanyi Tibor mszp-s képviselő, ellenpéldaként kizsgé csepeli képviselő.

IDENT státuszt általában közszereplők, közismert emberek kapnak, akik itt felvállalják szavaikat, valós mivoltukban óhajtanak hozzászólni az őket is érintő kérdésekben. Az ügy jelentőségét az adja, hogy szélhámosság jelleggel így nem lehet visszaélni egy közszereplő nevével, nem lehet a nevében ostoba, hazug dolgokat mondani.

Az illető azonosítását a moderatura végzi emailes kapcsolatfelvétel után. Általában addig a nick ideiglenesen letiltásra kerül a biztonság kedvéért, hátha mégis csak visszaélés. (Engedelmetekkel a hideg levest is megfújjuk.)

Ez a kis "note" (megjegyzés, kiegészítés, azaz ez a kis beírás) azért született, mert sokan úgy gondolják, hogy csak úgy alapon IDENT státuszt kérnek. Nem, nem jár IDENT státusz csak azért, mert egy közismertségnek nem örvendő átlag fórumozó saját néven óhajtja osztani az észt. A fórum alapvetően anonim hely, az IRL név nicknévként való választása ab ovo ellenjavallt, ráadásul ha nem IDENT az illető akkor még baj is lehet belőle, pl. egy gyakori név esetén, mondjuk Kovács László.

Az az ellenvetés, hogy van pár fórumozó IDENT státuszban aki nem is közszereplő az a válaszom, hogy ez a fórum nagyon régi, a kezdetekben más szabályok voltak, pár ezer regisztrált nick volt, azóta a szabályok is változtak, kikristályosodtak, letisztultak az irányelvek, viszont a régi motorosok ilyen dolgait visszamenőleg már nem piszkáljuk meg.

Teccettek volna 8 évvel ezelőtt regisztrálni és IDENTet kérni akkor.:-)
Operator Creative Commons License 2006.03.26 0 0 13
A kegyeleti topikok.

Kicsit polidilis specialitás, de legalábbis ott jellemzően mások az íratlan - most már írott - szabályok.
Ha egy közismert vagy valami oknál fogva akár szűk körben is ismert, tisztelt ember (nem feltétlenül közszereplő) meghal, gyakran nyit valaki egy Elhúnyt X.Y. topikot. Ezekbe a topikokba nem azért járnak az olvtársak, hogy még egy jó nagyot belerúgjanak halott embertársunk emlékébe, hanem - miután netfüggőségből kifolyólag itt élik életüket - el tudjanak mondani egy Nyugodjék békében!t egy-két megemlékező szó, mondat kíséretében.

Pontosan ugyanúgy, ahogy egy igazi temetésen sem úgy kondoleálunk az özvegynek, hogy "Örülj neki, ócska alak volt, a titkárnőjével is megcsalt!", itt sem ebben a stílusban közlekedünk. A különbség annyi, hogy a temetésen az ilyen alak - szó szerint - belsőségesen is megismerkedhet egy kandeláberrel, itt csak letiltják a moderátorok. Akinek nincs annyi mondanivalója, hogy R.I.P. az ne is menjen be, odaokádására nincs szüksége a gyerekszobát is látott fórumozó közönségnek.
Operator Creative Commons License 2006.03.08 -1 0 12
A moderátorok

Mostanában problémák támadtak pár virulensebb olvtársnál a moderátorok jogállásával kapcsolatban illetve a moderátorok más nickkel illetve személlyel történő beazonosítását illetően. Ezzel kapcsolatban elsősorba Wágne úr örökbecsű szavait foglalnám itt aranyba és tárnám az iránymutatásra szomjúhozó nickek elé.

A moderátorok nem az index alkalmazottai, hanem ugyanolyan fórumlakók, mint bárki más, nem kapnak semmit a munkájukért, ingyé' csinálják a pöcegödörtisztítást - fórumlakóként szeretik a helyet és utálják, ha büdös, a nagyhangú kibajálást is utálják, azt én is, mert zavar a Sörivásba'...

Tehát az első fontos gondolat, a moderátor ugyanolyan fórumlakó mint mindenki, társadalmi munkában takarít mások után.

Azt pedig mindenki saját maga dönti el, hogy elmondja-e magáról, hogy ő moderátor, vagy sem, mert ha úri kedve úgy tartja, hogy ehhez senkinek semmi köze, akkor annyi, ezzel vitázni nem is érdemes, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy náluk van a DEL...

A második fontos gondolat (analóg az IRL adatkiadással kapcsolatos irányelvekkel), nem érdemes kutakodni olyan információk után amit az illető saját magáról nem adott ki, azaz nem vezet jóra az afféle próbálkozás, hogy valakit megpróbálnak belőni mint moderátort. Ha ténylegesen ilyen adatkiadás történik, akkor könnyen IRL sértésnek veheti egy admin és ennek megfelelően járhat el.
Operator Creative Commons License 2005.11.25 0 0 11
Nicktörlés, hozzászólástörlés (*)

Szvsz kezd elharapózni egy elég káros divat: "kérem a nickem és/vagy hozzászólásaim törlését" jeligére. Ezzel kapcsolatban az alábbi két intelem szívlelendő meg:

1.)
Az Index.hu Rt. a Fórum moderátoraira ruházza azt a jogát, hogy azokat a fórumhozzászólásokat, amelyek megsértik az itt olvasható pontok valamelyikét, vagy amelyek megsértik a moderálási alapelvek valamelyikét, eltávolítsák. Szintén a moderátorokra ruházza azt a jogot, hogy e szabályok súlyos megszegését követően a felhasználó regisztrációját megszüntethetik.


2.)
...A hozzászólás közzétételével a regisztrált felhasználó lemond - az üzemeltető bármely fórumán, bármilyen formában közzétett – hozzászólása feletti rendelkezési jogáról...

Üzemeltető nyomatékosan felhívja minden regisztrált felhasználójának szíves figyelmét arra: alaposan és körültekintően mérlegeljék, milyen tartalommal, milyen formában teszik közzé hozzászólásaikat! A mérlegelés során vegyék mindenképpen figyelembe, hogy a fórumokat archiválja az üzemeltető, ezért bárki által, több év elteltével is visszakereshető egy-egy regisztrált felhasználó akár összes hozzászólása!

...Indokolt esetben egyes regisztrált felhasználók kérhetik felhasználói azonosítójuk törlését. Fizikai törlésre kizárólag akkor kerülhet sor, ha az adott felhasználó hozzászólásainak törlése nem rontja lényegesen a fórumok olvashatóságát. Amennyiben súlyosan zavaró lenne az adott regisztrált felhasználó hozzászólásainak törlése, abban az esetben a moderátorok "Törölt nick" azonosítóra írják át a felhasználói azonosítót, beolvasztva a hozzászólásokat ezen gyűjtőnév többtízezer hozzászólásába.
A kérés teljesítéséről az adott fórumcsoport, fórum moderátorai döntenek. Amennyiben több fórumcsoportot, fórumot, klubfórumot érint a regisztrált felhasználó kérése, abban az esetben az üzemeltető, vagy a fórumok adminisztrátorai döntenek.

Egyrészt (pláne a 20on, hiszen ott elvileg kritérium) a fórumokat jellemzően nagykorúak használják. Ami hozzászólás nem kell megmaradjon, azt nem kell beírni. Pont.


(*) Ez somi kollégám összefoglalója a témában a Modus Moderandi alapján, megszívlelendő
Operator Creative Commons License 2005.11.23 -1 0 10
- A rendszeróra (azaz a saját gépének órája) nem jár jól, ezért a rendszer (az Indexé) azonnal időtúllépést észlel és kilépteti ahogy bejelentkezett

Kiegészítés: Más időzónában lévő országból író olvtársainknál szintén ugyanez a helyzet, nemrég valaki Egyiptomban nem tudott belépni az 1 órányi pluszos időeltolódás miatt.
Előzmény: Operator (5)
Operator Creative Commons License 2005.11.06 -2 3 9
Elsődlegesen a Polfórumban (újbeszélül a PoliDiliben) gyakori próbálkozás az olvtársak részéről egymás illetve valaki más, mások magyarságának megkérdőjelezése, kétségbevonása.

Miután ezekhez a gondolatokhoz kötődően az elmúlt száz évben több sajnálatos esemény is kapcsolódik, a moderatura hozzáállása a kérdéshez az, hogy sem az olvtársak egymás magyarságának, sem pedig pártok, csoportok, politikusok sőt bárki más magyarságának megkérdőjelezését nem tolerálják.

Az eddig ismert legműködőképesebb definíció szerint magyar az aki annak tartja magát, s ez kiegészítve azzal, hogy Szálasitól kezdve Horthyval folytatva, Rákosin át egészen Kun Béláig mindegyik "szeplő" hanzánk történelmén bezony magyar volt (akár tetszik ez valakinek akár nem), s a vaskalapos kommunistától a konzervatív nyárspolgáron át a fundamentalista vadliberálison keresztül az ultranacionalista radikál-jobbosig szintén mind az a mai napon is, bezony ez a kérdéskör így személyes argumentálás céljából értelmetlen.

Miután senki nem rendelkezik magyarságmérő kézikészülékkel, így szubjektív alapokon senki ne érezze magát felhatalmazva arra, hogy olvtársa, polgártársa vagy bárki más magyarságát megkérdőjelezze.
Operator Creative Commons License 2005.07.31 0 0 6
A hatályos netikett szerint a NAGYBETŰS ÍRÁSMÓD az KIABÁLÁST JELENT.

Ennek megfelelően a topikok címében ezt kerülendőnek tartja a moderatura elsődlegesen a PoliDili tájékán. Természetesen ha valakinek tényleg fáj valamije és azt vésőbe billentyűbe mondja az Egészségügyi problémák fórumban az akceptálható helyzet, de a politikán úriemberként viselkedünk, nem füttyögünk és nem kiabálunk.

Amennyiben a moderátor a gyorsabb úgy a topik megdöglend, rendes cím-tipográfiával azonban újra nyitható.(*) Ha a nick jön rá, hogy feleslegesen kiabált, kérheti a moderátorokat a javításra, ez esetben kérése meghallgatásra alkalmasnak találtatik.

Ezek a netikettes szabályok irányadóak a beírások elkészítésénél is, kerüljük a felesleges kiabálást, a flood jellegű sok üres soros beírást illetve a szanaszét tipografizált, sok színes óriásbetűs hivalkodó írásmódot is. A tartalom a lényeg, nem a forma. Ez persze nem jelenti azt, hogy a lényeg kiemelése félkövér betűkkel vagy aláhúzással tiltott lenne, sőt egy nagyobb betűs nyitó mondat sem fáj senkinek. A mértékletességen van a hangsúly.




(*) Ez iránt előbb érdemes érdeklődni, mert ha mégis tartalmi okok miatt törlődött a topik, akkor az újranyitásból problémák származhatnak.
Operator Creative Commons License 2005.07.26 0 0 5
Több olyan megkeresés érkezik naponta, hogy a user nem tud belépni, illetve hozzászólás írásával tud csak bejutni. A következő összefoglaló született a tapasztalatok alapján:

- Csak a forum.index.hu URLt (címet, melyet bepötyög a böngészőbe fent) használja a kedves user, a torzsasztal.hu, tasztal.inventra.hu meg ilyesmi kerülendő, mert az másik szájtnak számít és előbb utóbb átkeveredik a forum.index.hu-ra ahol természetesen nincs belépve.
- Cookiek engedélyezése
- Javascript engedélyezése
- A rendszeróra (azaz a saját gépének órája) nem jár jól, ezért a rendszer (az Indexé) azonnal időtúllépést észlel és kilépteti ahogy bejelentkezett
- Cache tisztítás
- Temporary fileok törlése
- Az Explorernél még beragadhatnak file-ok valahol belső rendszerkönyvtárakban, bátran lehet mindent törölni, legfeljebb végleg elhullik a böngésző és lehet telepíteni egy megbízhatóbb darabot, lásd alább.
- Explorer -> Firefox csere végrehajtása, letölthető a firefox.hu oldalról, ez éppenséggel lehet az első tennivaló is, ugyanis ha a Firefoxszal működik, akkor egyértelműen Explorer beállítási hiba van.

Egyéb kis hasznosok:

Jelszót balodalt fenn a Beállítások kattintásával lehet átállítani (ez is megnyomható itt), így mindenki be tud saját magának állítani egy olyat, amit nem felejt el.

Bejelentkezési, jelszavas stb. problémával a Jelszóváltoztatás topikot keresse fel a kedves user, feltéve ha valamilyen módon tud írni egyáltalán.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!