Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Tóthika 6 órája Creative Commons License 2528

Hasonlóval kerestek engem is, az összefoglalót ezeknél a hozzászólásaimnál találod a topikban: 2427 és 2443

Előzmény: hurrányaralunk:)) (2497)
mergests 8 órája Creative Commons License 2527

fel szeretnék dobni egy kérdést mindenkinek mert erről azért rég beszéltünk itt.

azt világosan látjuk hogy a jogunk eladhatatlan, de ha ez így van akkor kinek mi lenne a megoldás? kérek mindenkit csak reális válaszokat adjatok mert szeretném ha mások ebbe a hibába nem esnének...

 

mergests 8 órája Creative Commons License 2526

ez az ABBÁZIA tényleg pofátlan...és még ő küldözget minden féle írást, hogy ők a jók stb...ugyan olyan mint a többi cég csak pepitában

Előzmény: blrp (2519)
mergests 8 órája Creative Commons License 2525

ezek garázdálkodnak szombathelyen?

Előzmény: dornyeil1 (2520)
mergests 8 órája Creative Commons License 2524
Előzmény: blrp (2518)
mergests 8 órája Creative Commons License 2523

melyik cégnél vettél kártyát?

 

Előzmény: blrp (2521)
mergests 8 órája Creative Commons License 2522

szólj ha megkerested őket esetleg, mert az elvesztett per után szerintem vissza kell hogy adják, amennyiben jogállamban élünk...???

Előzmény: blrp (2519)
blrp 9 órája Creative Commons License 2521

Másik cégnél, de voltam ilyenen. Beledumáltak, de itthon számolgatni kezdtem, és ráfizetés. Küldtem elállást. Ilyenkor szigorúan tértivevénnyel postázom, kapok visszaigazolást, nem tagadhatják le.

Előzmény: dornyeil1 (2520)
dornyeil1 9 órája Creative Commons License 2520

Kedves Fórumozók!

 

Van valakinek tapasztalata a Go Solutions cég utazási kártyával kapcsolatban, vagy bármely cég által kínált utazási kártyák előnyeiről?

 

blrp 9 órája Creative Commons License 2519

Még nem, de jó az ötlet. Ők akarnak jelenleg bizonyos részvény tárolási díjat beszedni.

Előzmény: mergests (2515)
blrp 9 órája Creative Commons License 2518

Melyik hét? Ez a legutóbbi újságból van?

Előzmény: mergests (2509)
mergests 9 órája Creative Commons License 2517

ezeket a cikkeket azért tettem ki, hogy aki újjonan keres itt fel minket ne kelljen előlről kezdeni magayarázni mindent mert ezekből szépen kiderül...

mergests 9 órája Creative Commons License 2516

D.A.S. JogSzerviz: erre kell figyelni az üdülési jognálORIGO2014. 04. 25. 08:11

Ez a cikk 188 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. Ha a témához kapcsolódó frissebb cikkekre kíváncsi, válasszon az alábbiak közül:

További cikkek erről: üdülési jog »

1KOMMENTCÍMKÉK:

A szerződés aláírása előtt fontos felmérni, hogy valóban szükség van-e az üdülési jogra, és azt hosszútávon ki lehet-e majd használni, úgyszintén mérlegelni kell, hogy a rendszeresen emelkedő éves fenntartási díjat ki tudják majd mindig fizetni, mivel ezt a költséget nyilván abban az évben is viselni kell majd, amikor a nyaralás nem kerül igénybevételre – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Dr. Vizi András felhívta a figyelmet, hogy a témakör kapcsán a Budapesti Békéltető Testület is ajánlásokat bocsátott ki.

Az üdülési jog vagy timeshare egyfajta használati jog, amivel minden év egy bizonyos szakaszában lehet használni egy adott ingatlant. Aki üdülési jogot vásárol egy fix összegért, azt a jogot veszi meg, hogy minden évben az éves fenntartási díj fejében egy meghatározott időszakban használhatja a szállodát.

hirdetés

A fix összeg általában hat számjegyű és azonnal kell fizetni, vagy hitellel fedezni. Míg a fenntartási díj évente jár, és sajnos emelhető is. Az üdülési jogot általában hatásos előadások, rendezvények keretében értékesítik, ahol gyakoriak a visszaélések, nem véletlen, hogy az Európai Unió is több rendelkezést hozott ebben a tárgyban. A hazai tapasztalatokból merítve a Budapesti Békéltető Testület is összegyűjtötte ajánlásait a fogyasztóknak – utalt rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Nehéz értékesíteni az üdülési jogot

Az ajánlás szerint a szerződés aláírása előtt fontos felmérni, hogy valóban szükség van-e az üdülési jogra, és azt hosszútávon ki lehet-e majd használni, úgyszintén mérlegelni kell, hogy a rendszeresen emelkedő éves fenntartási díjat ki tudják majd mindig fizetni, mivel ezt a költséget nyilván abban az évben is viselni kell majd, amikor a nyaralás nem kerül igénybevételre. A rendezvényeken elhangzottakkal ellentétben ugyanis az üdülési jogot rendkívül nehéz értékesíteni.

Lényeges, hogy a szerződést, és a bemutató során kapott egyéb információt alaposan tanulmányozni kell, és összevetni a szóbeli tájékoztatással. Ellentmondás, vagy kétség esetén ragaszkodni kell ahhoz, hogy a szóban elhangzott információ, írásban is rögzítésre kerüljön- hangsúlyozta dr. Vizi András.

Hangfelvételre is lehetőség van

Arra is lehetőség van, hogy a másik fél hozzájárulásával az elhangzottakról hangfelvétel készüljön. Ha az üdülési jog eladása mellett döntenek, és ezzel egy üdülési jogot értékesítő céget bíznak meg, az általában megbízási díj fejében végzi el a tevékenységet, ilyenkor a megbízási díj akkor is jár, ha az üdülési jogot nem sikerül értékesíteni.

hirdetés

Amennyiben az üdülési jog vételára hitelből kerül finanszírozásra, a hitelszerződést csak abban az esetben szabad aláírni, ha abban a hitel összege, a kölcsönadó fél és a visszafizetés feltételei egyértelműen szerepelnek. Aláírás után ugyanis az üresen hagyott helyekre bármilyen adat feltüntetésre kerülhet. Szintén fontos a hitelszerződést és a teljes dokumentációt elkérni aláírás után

Forrás: Thinkstock

A legfontosabb fogyasztókat védő jog a tizennégy napos, indoklás nélküli elállás joga a fogyasztók részéről. Erről írásbeli tájékoztatást kell kapniuk a bemutatón. Amennyiben az elállás mellett döntenek, azt csakis írásban szabad megtenni, és bizonyítható módon megküldeni a vállalkozásnak. A szerződés megkötését követő tizennégy nap elteltéig a fogyasztóktól semmilyen címen nem követelhető kifizetés – emelte ki a D.A.S. Jogszerviz szakértője.

Négy szerződéstípust különböztet meg

Az üdülőhasználati szerződést 2011. szeptember 1. napjától hatályos 141/2011. kormányrendelet szabályozza. A kormányrendelet (a korábbi szabályozástól eltérően) négy szerződéstípust különböztet meg.

Az egyik ilyen szerződéstípus a szállás időben megosztott használati jogára vonatkozó szerződés. Ez utóbbi megállapodást a nyaralni vágyó fogyasztó köti az üdülőhasználati jog értékesítésével foglalkozó vállalkozással. Ennek a szerződéses konstrukciónak a lényege az, hogy a fogyasztó meghatározott üdülési célú használati jogot szerez határozott időtartamra.

A fogyasztó a használati jogot egy adott épület helyiségei felett szerzi meg, így különösen például szállodai szoba, uszoda, konditerem felett. Ennek a szerződésnek a további jellegzetessége, hogy a használati jogot az év egy előre megállapított időszakára, évenként visszatérő jelleggel szerzi meg a fogyasztó.

A szerződés részét képező írásbeli tájékoztatónak tartalmaznia kell az elállási jogról való részletes tájékoztatást: egyrészt a gyakorolás feltételeiről, másrészt pedig arról, hogy az elállási határidő lejárta előtt a vállalkozás a fogyasztótól semmilyen jogcímen nem követelhet kifizetést. A kormányrendelet szerint az elállási jogról az írásbeli tájékoztatónak minden esetben rendelkeznie kell, valamint a szerződés megkötését megelőzően erre a fogyasztó figyelmét külön is fel kell hívni.

A tájékoztatási követelmények megsértése esetén a fogyasztó a fogyasztóvédelmi hatósághoz, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (ha a tevékenység a felügyelet hatáskörébe tartozik), illetve amennyiben a tájékoztatási követelmények megsértése a gazdasági verseny befolyásolására alkalmas, a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulhat.

Nyelvválasztás, korábban nem szereplő kitételek

Ha a fogyasztó EGT-állam állampolgára, vagy lakóhelye EGT-államban van, az írásbeli tájékoztatót választása szerint az állampolgársága vagy a lakóhelye szerinti állam hivatalos nyelvén kell rendelkezésére bocsátani, amennyiben az a nyelv az Európai Unió hivatalos nyelve is egyben. Ha az említett államokban több ilyen hivatalos nyelv is létezik, a választás joga a fogyasztót ezek tekintetében is megilleti.

A kormányrendelet azt is előírja, hogy amennyiben a szerződés valamely az írásbeli tájékoztató tartalmától eltér, a szerződés megkötését megelőzően a vállalkozás köteles a fogyasztót külön írásban tájékoztatni erről és az eltérés mibenlétéről.

mergests 9 órája Creative Commons License 2515

volt olyan azóta aki megkereste az ABBÁZIÁT, hogy neki is adja vissza a fenntartási díj különbözetet??? 

mergests 9 órája Creative Commons License 2514

ERRŐL TUD VALAKI VALAMIT?

 

Üdülési jog: így kell kiszámolni az illetéket

  • adozona.hu

2014.06.27., 12:09 Frissítve: 2014.06.27., 09:34 2

Magyarországon is egyre divatosabb, hogy a nyaralni vágyók úgynevezett üdülési jogot vásárolnak, amely lehetővé teszi számukra, hogy minden évben egy meghatározott időszakban (vagy időszakokban) néhány napig használják a szálláshelyet (vagy a szerződésben meghatározott szálláshelyeket). Az ilyen jogok után illetéket kell fizetni.

A hétköznapi értelemben vett üdülési jog valójában két különböző típusú használati jogosultságot takar: egyrészt az üdülőhasználati jogot, másrészt a szállás időben megosztott használati jogát.

I.                   
Az időleges üdülőhasználati jog

Időleges üdülőhasználati jogot az úgynevezett üdülőszövetkezetekben lehet szerezni, mégpedig kizárólag annak a személynek, aki a szövetkezetben tagsági jogviszonyt létesít (a lakásszövetkezetekről szóló 2004. évi CXV. törvény 40/C-40/D §-ok alapján). Tag az a (természetes és jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező) személy lehet, aki a szövetkezet alapszabályában meghatározott feltételeknek megfelel. Mindemellett írásbeli nyilatkozatban magára nézve kötelezőnek kell elismernie az alapszabály rendelkezéseit, vállalnia kell, hogy a lakásszövetkezet céljának megfelelően előírt fizetési és más kötelezettségeket teljesíti, és meg kell szereznie – az üdülőszövetkezet tulajdonában álló – üdülési egység időleges használati jogát.

Az üdülési jog a tagot az alapszabályban meghatározott időtartamra évenként illeti meg. A nem természetes személy tagok azonban az egyes üdülőegységeket illetően akár egész évi használati jogot is szerezhetnek. Az üdülési jog jogosultjának évente általában úgynevezett fenntartási díjat kell fizetnie.

A természetes személy tag halálakor az üdülési jog örökölhető. Ebben az esetben az örököst is fel kell venni az üdülőszövetkezet tagjai közé. Az örökös tagfelvételi kérelme nem utasítható el, ha a kérelmező a vonatkozó törvényi és az üdülőszövetkezet alapszabályában előírt feltételeknek megfelel.

 

mergests 9 órája Creative Commons License 2513

ezért világméretű ez...sosem lesz vége...

 

Létrejöhet a legnagyobb Amerikán kívüli timeshare cég2014. július 09. 12:11Nyomtatás  

Az indiai Mahindra Holidays & Resorts, amely negyven time-share szállodát üzemeltet Indiában és külföldön, most egy finn cégben vásárolt részesedést.

Kapcsolódó cikkek

Az indiai Mahindra Csoport nevű konglomerátum turisztikai üzletága, a Mahindra Holidays & Resorts 18,8%-os részesedést szerzett a finn Holiday Club Resorts vállalatban. A finn cég üdülési jogokat értékesít mintegy 32 desztináció 1500 nyaralójában – Finnországban, Svédországban és Spanyolországban. A tranzakció pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, de azt lehet tudni, hogy az üzlet egyelőre a hatósági jóváhagyásokra vár, és várhatóan egy hónapon belül pont kerül a végére.

Mahindra Holidays & Resorts: Dinesh Shetty ügyvezető, Arun Nanda elnök és Vasant Krishnan pénzügyi igazgató (Forrás: mahindra.com)

 

„Az akvizíció nem csupán az európai eszközökhöz, technológiákhoz és folyamatokhoz biztosít hozzáférést, de – ami még fontosabb – ez egy ugródeszka a Mahindra Holiday számára, hogy Európában és más nemzetközi desztinációkban is erősítse a jelenlétét” – mondta Anand Mahindra, a Mahindra Csoport elnöke. A Mahindra Holidays a finn cég igazgatótanácsában is képviseletet kap, és az elkövetkező 2 évben joguk van növelni részesedésüket.

A Mahindra Holidays a legnagyobb USA-n kívüli timeshare céggé válhat a közeljövőben, hiszen jelenleg is 41 üdülővel rendelkeznek Indiában és külföldön - Bangkokban, Dubajban, Kuala Lumpurban és az Innsbruck melletti Igls-ben, most pedig a finn vállalatban terjeszkednek tovább.

mergests 9 órája Creative Commons License 2512

2011-ből

 

Magyarország, Ausztria, Horvátország, Spanyolország, Olaszország és a Kanári-szigetek – ez a sorrend az üdülési jogok hazai piacának keresleti toplistáján. A végtörlesztés lehetősége miatt az utóbbi hetekben megsokszorozódott a kínálat, mert sokan próbálják pénzzé tenni korábbi befektetésüket.

A zömében másfél millió forintért adott-vett időmegosztásos „használt” üdülési jogok kínálata az utóbbi hetekben megsokszorozódott a végtörlesztés lehetősége, illetve a külföldi üdülők devizában fizetendő, megdrágult fenntartási költségei miatt.

Bár Magyarországon még nem számít elterjedtnek, a legtöbben azért tisztában vannak vele, hogy a timeshare kifejezés nem egy science fiction történet címe, hanem a Nyugaton már régóta nagy népszerűségnek örvendő időmegosztásos üdülőhasználat megnevezése.

A magyarok között alapból kisebb a külföldre utazási hajlandóság az unió más nemzetiségű állampolgáraihoz vagy akár az USA lakosaihoz képest – tudtuk meg Stiebel Attilától, az Club Hotels International Kft. ügyvezető igazgatójától. Ez a nyelvtudás hiányának, illetve a rendszerváltást megelőző évtizedek szűkös utazási lehetőségekből kialakult nyaralási szokásainak a következménye is, az anyagi korlátokon túl. A nyugat-európai háztartásokban ugyanolyan természetes a timeshare, mint az, hogy autója van a családnak. Vannak, akiknek több is van belőle.

A másik, hazai keresletet befolyásoló tényező az értékesítés módszeréből adódik – folytatja Stiebel Attila. Az üdülési jog eladásához ugyanis a személyes meggyőző erőt, a direkt marketinget alkalmazzák, mely a magyarok számára még ma is nehezen befogadható értékesítési technika. Amerikában jóval több a tag, mint Európában, hiszen az ottani marketingszakemberek jóval tapasztaltabbak a közvetlen értékesítés területén. Ennek ellenére nem hivatalos becslések szerint 40 ezer magyar családnak van már üdülési joga.

Az All Seasons Travel Kft. értékesítési igazgatója szerint ez a szám lassú növekedésnek indult az idén, de a válság tetőpontja ebben az üzletágban is erősen érezhető volt, jelentős csökkenés következett be az értékesítésben. – Sajnos ebben az időszakban sok pénzügyi zavarba került szálloda tulajdonosa próbált menedéket találni a timeshare üzletágban – teszi hozzá Stiebel Attila. Ezeknek egy része feltehetően átgondolt üzleti terv, és megbízható értékesítő partnercég nélkül vágott bele ebbe az iparágba, ami miatt nem tudnak hosszú távon életképesek maradni. Az ilyen próbálkozások vesztese gyakran a vevő lesz.

Az üdülő jog elcserélhető és el is adható. Az All Seasons Travel értékesítési igazgatójától kapott információkból kiderült, hogy a svájci frank száguldása, illetve a végtörlesztés lehetőségemegsokszorozta az eladásra szánt úgynevezett másodlagos – tehát a már valaki tulajdonában lévő, „használt” –heteket a piacon azért is, mert az üdülők fenntartási költségei is emelkedtek. Általában két lehetőség szokott szóba kerülni. Az egyik változat a más üdülőbe való beszámítás, amelynek esetlegesen olcsóbb és alacsonyabb a fenntartási költsége. A másik a külföldi piacon történő másodlagos értékesítés, például Romániában, de ott körülbelül fél áron lehet csak eladni.

Az üdülési jog árát három tényező határozza meg. Egyik az apartman nagysága: általában 2, 4, 6, 8 személyes helyeket lehet megvásárolni. Az ár emellett nagyban függ a szezonalitástól is, vagyis, hogy az üdülési hét a fő- vagy az utószezonban van, a harmadik faktor pedig, hogy ki, hány hetet vásárol meg. Ebből kifolyólag az apartmanok árai széles skálán mozognak, 500 ezer forinttól több millióig terjednek, de nagyságrendileg 1,5 millió forint körül lehet a legkedvezőbb árú üdülési jogokat megvenni – tájékoztat az aktuális árfolyamokról Stiebel Attila.

A magyarok egyébként a belföldi üdülési jogokat vásárolják legszívesebben (a legtöbb hazai értékesítő cég magyarországi üdülőkkel foglalkozik), ezt követi Ausztria, Horvátország, Spanyolország, Olaszország és a Kanári-szigetek.

A timeshare-t jogilag már 1999-ben szabályozták, ezt a kormányrendeletet váltotta fel az új, idén szeptembertől hatályba lépett jogszabály, melynek legfontosabb pontja, hogy a fogyasztónak külön fel kell hívni a figyelmét – még a szerződés megkötése előtt – az őt megillető elállási jogra, és annak gyakorlásának jogszerűségére, valamint a határidejére, ami 14 nap. Sőt, kitöltött visszalépési nyilatkozatott kell adni a vásárlónak már az értékesítéskor.

A tájékoztatásnak arra is ki kell terjednie, hogy e határidő előtt a vevőtől nem követelhető és nem is fogadható el semmilyen jogcímen fizetés. A rendelet újdonsága továbbá, hogy szabályozza a másodlagos értékesítést, és az egy évnél hosszabb időre adott üdülési programokat is. A hatályos szerződések be nem tartásáért a fogyasztó is számon kérhető.

Üdülési jog vásárlása eseténmindezek miatt nagyon fontos odafigyelni, hogy csakis olyan szerződést írjon alá a vásárló, mely az új jogszabálynak megfelel. A 14 napos visszalépési idő lehetővé teszi az üdülőhely megtekintését a szerződés érvénybelépése előtt, ami amúgy is ajánlott. Érdemes továbbá olyan cégtől vásárolni, mely tagja valamilyen szakmai érdek-képviseleti szervezetnek (ilyen például az RDO), mert a tagsággal rendelkező társaságok tevékeny ségét szigorú működési kódex szabályozza.

1,5 MILLIÓ

 

ÁTLAGOSAN másfél millió forintért lehet ma a magyar piacon kedvező időpontra, jó feltételrendszerrel üdülési jogot vásárolni.

mergests 9 órája Creative Commons License 2511

kérdés:ha elálltál akkor mi volt a gond?nem hagytak elállni??

Előzmény: ásítósmacska (2505)
mergests 9 órája Creative Commons License 2510

kérésre küldtem...

mergests 9 órája Creative Commons License 2509

Ezt érdemes még egyszer átolvasni...

 

Újabb bírósági ügy bizonyítja, hogy a nyűggé vált üdülési jogtól nagyon nehéz, de nem lehetetlen megszabadulni. Egy példaértékű törvényszéki döntés pedig azt igazolja, hogy az üzemeltetők önkényesen nem emelhetik az apartman évente fizetendő fenntartási díját, ellenkező esetben visszamenőleg is kártalanítaniuk kell az ügyfelet.

Évente több millió forintot tehetnek zsebre az üdülésijog-tulajdonosoknak értékesített apartmanok üzemeltetői, többségük ugyanis úgy emeli az éves fenntartási díjakat, hogy jócskán meghaladja a jogos követelést. Egy friss bírósági ítélet alapján azonban az ügyfél öt évre visszamenőleg követelheti azt az összeget, amennyivel az igazolható költségekhez képest többet hajtottak be.

Visszaélnek a tulajdonosok

Ismert, a több százezer forintos vagy milliós nagyságrendben megvásárolt üdülési jog (angolul time share) kifizetése mellett rendszeres kiadásuk is van a tulajdonosoknak, ez nem más, mint a szálláshely fenntartásáért számolt, átlagosan 40-100 ezer forintos éves költség. Ezt akkor is kell fizetni az apartman üzemeltetőjének, ha az adott évben a tulajdonos nem használja az esztendő egy meghatározott időszakában rendelkezésére álló szálláshelyet. A fenntartási költség ugyan a szerződések szerint emelkedhet, nem mindegy azonban, milyen mértékben. A jellemzően rezsire, felújításokra, marketingre fordított összeget csak hivatalos döntés alapján, igazolható indokok és körülmények mentén emelhetik a cégek, önkényesen nem. Mégis, több szállásszolgáltató cég él vissza az emelés lehetőségével, s nem ritka, hogy úgy kérnek egyre dráguló fenntartási díjakat az üdülésijog-tulajdonosoktól, hogy nem derül ki, milyen plusztételek indokolják a követelést. Ha pedig az ügyfél nem teljesít, fizetési meghagyással próbálják behajtani rajta az összeget.

Nyertes per

Jogerősen pert nyert egy fogyasztó a napokban az Abbázia Country Club Kft. ellen, mert a cég keszthelyi apartmanjait használó ügyfelei számára 2006 óta jogosulatlanul emelte a fenntartási díjakat. Mint kiderült, évente átlagosan 10-15 ezer forinttal többet kértek el minden egyes ügyféltől a szálláshelyek fenntartásáért, ebből mostanra tekintélyes summát gyűjtött be a társaság. „A perben bizonyítást nyert, hogy hivatalos okirattal, például a cég közgyűlési határozatával nem tudják igazolni a követelést, ezért évekre visszamenőleg ki kell fizessék ügyfelemnek azt a különbözetet, amennyivel többet kértek a bíróság által is elismert költségnél” – vázolta lapunknak Kende Júlia. Mint az üdülésijog-ügyekben járatos ügyvéd elmondta, ez a döntés azért precedensértékű, mert jogalap nélküli gazdagodás címén a jövőben minden hasonló helyzetben lévő jogtulajdonos igényt tarthat arra az összegre, amelyet az önkényes emelés következtében fizettettek ki vele. A díjak különbözetére öt évre visszamenőleg lehet követelést benyújtani a szálloda üzemeltetőjének. „Ez sok ezer fogyasztót érinthet napjainkban, nem árt tehát utánanézni, tudja-e a cég igazolni, hogy milyen jogcímen drágulnak az üzemeltetéssel járó kiadások” – szögezte le Kende Júlia.

Több károsult

Az ügyvéd egy másik, egyelőre első fokon megnyert perében ugyancsak az Abbázia Country Club Kft. egyik ügyfele volt a károsult. Ebben az esetben azt sikerült bebizonyítani, hogy ha a fogyasztó a rendelet által megszabott határidőn, vagyis 15 napon belül írásban eláll az üdülési jog megvásárlására szóló szerződéstől, akkor azt az értékesítő cég minden körülmények között kénytelen figyelembe venni. 1999-ben történt, hogy egy házaspár üdülőhasználati jogot vett az Abbázia apartmanjait értékesítő Proinvest 2001 Kft.-től, az üdülési jog vételárát pedig a Pláninvest Bróker Rt.-től vásárolt részvényekkel egyenlítették ki. Az ügyfelek azonban – elállási határidőn belül – meggondolták magukat, és az üdülésijog-szerződéstől írásban elállva visszakérték a csaknem egymillió forintos vételárat. Ám a tulajdonos és az értékesítők több mint tíz éven át, számtalan felszólítás ellenére sem voltak hajlandók visszafizetni, sőt évről évre követelték a fenntartási díj megfizetését is. „Végül a fogyasztók másfél évtized alatt megírt számtalan levele alapján a bíróság késedelmi kamatokkal együtt több mint kétmillió forint megfizetésére kötelezte a cégeket” – ismertette Kende Júlia. Megjegyezte, az üdülési jogot vásárló fogyasztónak nem kell jogi végzettséggel rendelkeznie, ezért a bíróság szerint azok a levelek is megszakítják az elévülést, vagyis bontják az adásvételi szerződést, amelyek az összeggel kapcsolatos visszafizetési igényről szólnak, és nem ügyvéd által fogalmazott felszólítást tartalmaznak.

 

(Megjelent a Magyar Nemzet 17. oldalán szombatonként olvasható Fogyasztóvédelem c. mellékletben.)

mergests 9 órája Creative Commons License 2508

minta...ez a jó!

 

Formanyomtatvány az elállási jog gyakorlásához

 

 

Értesítés az elállási jog gyakorlásáról

 

Vállalkozás neve és címe*:

 

Értesítem/értesítjük** arról, hogy a szerződéstől elállok/elállunk***

 

A szerződéskötés időpontja*

 

A fogyasztó(k) neve(i) és címe(i)***

 

A fogyasztó(k) aláírása(i)***

 

Dátum***

 

* A vállalkozás tölti ki a formanyomtatványnak a fogyasztó részére történő átadása előtt.

** A nem kívánt rész törlendő.

*** A fogyasztó tölti ki, ha ezt a formanyomtatványt használta az elállási jog gyakorlásához

 

Tájékoztató

Az elállási jog

A fogyasztó tizennégy napon belül indokolás nélkül elállhat a szerződéstől.

Az elállási jog kezdete: (a vállalkozás tölti ki a formanyomtatvány fogyasztónak történő átadását megelőzően)

Ha a vállalkozás nem bocsátotta kitöltve a fogyasztó rendelkezésére ezt a formanyomtatványt, az elállási határidő akkor kezdődik, amikor a fogyasztó e formanyomtatványt megkapta, de minden esetben lejár egy év és tizennégy nap elteltével.

Ha a vállalkozás a szerződést megelőző tájékoztatási kötelezettségét nem a jogszabálynak megfelelően teljesítette, az elállási határidő akkor kezdődik, amikor a fogyasztó a teljes tájékoztatást megkapta, de minden esetben lejár három hónap és tizennégy nap elteltével.

A fogyasztó papíron vagy tartós adathordozón keresztül teheti meg elállásra vonatkozó jognyilatkozatát. E célból a fogyasztó felhasználhatja ezt a formanyomtatványt, annak használata azonban nem kötelező.

Ha a fogyasztó él az elállás jogával, a vállalkozás a fogyasztótól nem követelheti költségeinek, és az esetleg teljesített szolgáltatások ellenértékének megtérítését.

 

Előlegfizetés tilalma

A vállalkozás a fogyasztó számára az elállásra nyitva álló határidő lejárta előtt a fogyasztótól fizetést semmilyen jogcímen nem követelhet és nem fogadhat el. A tilalom kiterjed minden olyan fizetésre és kötelezettségvállalásra, amelyet a fogyasztó bármilyen jogcímen a vállalkozás javára harmadik személy részére teljesít.

A fogyasztó aláírása, amellyel elismeri, hogy a tájékoztató egy példányát átvette:

hurrányaralunk:)) 9 órája Creative Commons License 2507

köszi

Előzmény: ásítósmacska (2505)
blrp 10 órája Creative Commons License 2506

Nincs jó cég, nincs elégedett vásárló!! Hiába kérdezitek egyenként. Egyetértek mérgessel.

 

Végig kérdezhetitek az összes céget, nem szabad szerintem elfogadni meghívást. Ilyen összegekért bármikor találtok üdülési lehetőséget, sokkal szabadabban válogatva, és nem vagy lekötve 30 évre. A visszavásárlás etetés, akármelyikhez mész. Fizess még, cseréld piros hétre, fizesd be az utolsót, cseréld nagyobbra, mind erről szól, és utána bukta. Sok céget végigjártam, az egész egy világméretű csalás. Azért is írtam, nem értem, hogy nincs ellenük jogi eljárás. Az nem kifogás, hogy a hülyeséget kell megfizetnünk. A "hülyébbeket" is védi a törvény, ha jóhiszeműen belesétál, a csalást is büntetik.

ásítósmacska 11 órája Creative Commons License 2505
  1. Szlimák Lászlóné | 2014. október 1. szerda - 15:44

    Tisztelt Pertárskeresők
    Újabb céggel kerültem kapcsolatba, annyira meggyőzőek voltak,hogy sajnos kötöttünk is szerződést, de másnapra kijózanodtunk és elálltunk a szerződéstől.
    Nevük: Well4you Hungary Kft illetve Klubpont Kft elég sok nevük van és nagyon csalafinták.
    Mindenki jól gondolja meg, hogy mit ír alá. Üdvözlettel Szlimákné

http://www.pertarskereso.hu/panaszok/udulesi-jog/

Előzmény: hurrányaralunk:)) (2504)
hurrányaralunk:)) 11 órája Creative Commons License 2504

Én meg azt kérdezném továbbra is, hogy KI MIT TUD a Well4you Hungary Kft-ről?

 

mergests 14 órája Creative Commons License 2503

Továbbra is kérdezném, hogy ki mit tud a CLUB HOTELS INTERNATIONAL KFT-ről??

mergests 14 órája Creative Commons License 2502

minta...ez a jó!

 

Formanyomtatvány az elállási jog gyakorlásához

 

 

Értesítés az elállási jog gyakorlásáról

 

Vállalkozás neve és címe*:

 

Értesítem/értesítjük** arról, hogy a szerződéstől elállok/elállunk***

 

A szerződéskötés időpontja*

 

A fogyasztó(k) neve(i) és címe(i)***

 

A fogyasztó(k) aláírása(i)***

 

Dátum***

 

* A vállalkozás tölti ki a formanyomtatványnak a fogyasztó részére történő átadása előtt.

** A nem kívánt rész törlendő.

*** A fogyasztó tölti ki, ha ezt a formanyomtatványt használta az elállási jog gyakorlásához

 

Tájékoztató

Az elállási jog

A fogyasztó tizennégy napon belül indokolás nélkül elállhat a szerződéstől.

Az elállási jog kezdete: (a vállalkozás tölti ki a formanyomtatvány fogyasztónak történő átadását megelőzően)

Ha a vállalkozás nem bocsátotta kitöltve a fogyasztó rendelkezésére ezt a formanyomtatványt, az elállási határidő akkor kezdődik, amikor a fogyasztó e formanyomtatványt megkapta, de minden esetben lejár egy év és tizennégy nap elteltével.

Ha a vállalkozás a szerződést megelőző tájékoztatási kötelezettségét nem a jogszabálynak megfelelően teljesítette, az elállási határidő akkor kezdődik, amikor a fogyasztó a teljes tájékoztatást megkapta, de minden esetben lejár három hónap és tizennégy nap elteltével.

A fogyasztó papíron vagy tartós adathordozón keresztül teheti meg elállásra vonatkozó jognyilatkozatát. E célból a fogyasztó felhasználhatja ezt a formanyomtatványt, annak használata azonban nem kötelező.

Ha a fogyasztó él az elállás jogával, a vállalkozás a fogyasztótól nem követelheti költségeinek, és az esetleg teljesített szolgáltatások ellenértékének megtérítését.

 

Előlegfizetés tilalma

A vállalkozás a fogyasztó számára az elállásra nyitva álló határidő lejárta előtt a fogyasztótól fizetést semmilyen jogcímen nem követelhet és nem fogadhat el. A tilalom kiterjed minden olyan fizetésre és kötelezettségvállalásra, amelyet a fogyasztó bármilyen jogcímen a vállalkozás javára harmadik személy részére teljesít.

A fogyasztó aláírása, amellyel elismeri, hogy a tájékoztató egy példányát átvette:

    

Előzmény: jasszgeri (2479)
mergests 14 órája Creative Commons License 2501

voltál ott végül?

Előzmény: prod82 (2488)
mergests 14 órája Creative Commons License 2500

Ezt érdemes még egyszer átolvasni...

 

Újabb bírósági ügy bizonyítja, hogy a nyűggé vált üdülési jogtól nagyon nehéz, de nem lehetetlen megszabadulni. Egy példaértékű törvényszéki döntés pedig azt igazolja, hogy az üzemeltetők önkényesen nem emelhetik az apartman évente fizetendő fenntartási díját, ellenkező esetben visszamenőleg is kártalanítaniuk kell az ügyfelet.

Évente több millió forintot tehetnek zsebre az üdülésijog-tulajdonosoknak értékesített apartmanok üzemeltetői, többségük ugyanis úgy emeli az éves fenntartási díjakat, hogy jócskán meghaladja a jogos követelést. Egy friss bírósági ítélet alapján azonban az ügyfél öt évre visszamenőleg követelheti azt az összeget, amennyivel az igazolható költségekhez képest többet hajtottak be.

Visszaélnek a tulajdonosok

Ismert, a több százezer forintos vagy milliós nagyságrendben megvásárolt üdülési jog (angolul time share) kifizetése mellett rendszeres kiadásuk is van a tulajdonosoknak, ez nem más, mint a szálláshely fenntartásáért számolt, átlagosan 40-100 ezer forintos éves költség. Ezt akkor is kell fizetni az apartman üzemeltetőjének, ha az adott évben a tulajdonos nem használja az esztendő egy meghatározott időszakában rendelkezésére álló szálláshelyet. A fenntartási költség ugyan a szerződések szerint emelkedhet, nem mindegy azonban, milyen mértékben. A jellemzően rezsire, felújításokra, marketingre fordított összeget csak hivatalos döntés alapján, igazolható indokok és körülmények mentén emelhetik a cégek, önkényesen nem. Mégis, több szállásszolgáltató cég él vissza az emelés lehetőségével, s nem ritka, hogy úgy kérnek egyre dráguló fenntartási díjakat az üdülésijog-tulajdonosoktól, hogy nem derül ki, milyen plusztételek indokolják a követelést. Ha pedig az ügyfél nem teljesít, fizetési meghagyással próbálják behajtani rajta az összeget.

Nyertes per

Jogerősen pert nyert egy fogyasztó a napokban az Abbázia Country Club Kft. ellen, mert a cég keszthelyi apartmanjait használó ügyfelei számára 2006 óta jogosulatlanul emelte a fenntartási díjakat. Mint kiderült, évente átlagosan 10-15 ezer forinttal többet kértek el minden egyes ügyféltől a szálláshelyek fenntartásáért, ebből mostanra tekintélyes summát gyűjtött be a társaság. „A perben bizonyítást nyert, hogy hivatalos okirattal, például a cég közgyűlési határozatával nem tudják igazolni a követelést, ezért évekre visszamenőleg ki kell fizessék ügyfelemnek azt a különbözetet, amennyivel többet kértek a bíróság által is elismert költségnél” – vázolta lapunknak Kende Júlia. Mint az üdülésijog-ügyekben járatos ügyvéd elmondta, ez a döntés azért precedensértékű, mert jogalap nélküli gazdagodás címén a jövőben minden hasonló helyzetben lévő jogtulajdonos igényt tarthat arra az összegre, amelyet az önkényes emelés következtében fizettettek ki vele. A díjak különbözetére öt évre visszamenőleg lehet követelést benyújtani a szálloda üzemeltetőjének. „Ez sok ezer fogyasztót érinthet napjainkban, nem árt tehát utánanézni, tudja-e a cég igazolni, hogy milyen jogcímen drágulnak az üzemeltetéssel járó kiadások” – szögezte le Kende Júlia.

Több károsult

Az ügyvéd egy másik, egyelőre első fokon megnyert perében ugyancsak az Abbázia Country Club Kft. egyik ügyfele volt a károsult. Ebben az esetben azt sikerült bebizonyítani, hogy ha a fogyasztó a rendelet által megszabott határidőn, vagyis 15 napon belül írásban eláll az üdülési jog megvásárlására szóló szerződéstől, akkor azt az értékesítő cég minden körülmények között kénytelen figyelembe venni. 1999-ben történt, hogy egy házaspár üdülőhasználati jogot vett az Abbázia apartmanjait értékesítő Proinvest 2001 Kft.-től, az üdülési jog vételárát pedig a Pláninvest Bróker Rt.-től vásárolt részvényekkel egyenlítették ki. Az ügyfelek azonban – elállási határidőn belül – meggondolták magukat, és az üdülésijog-szerződéstől írásban elállva visszakérték a csaknem egymillió forintos vételárat. Ám a tulajdonos és az értékesítők több mint tíz éven át, számtalan felszólítás ellenére sem voltak hajlandók visszafizetni, sőt évről évre követelték a fenntartási díj megfizetését is. „Végül a fogyasztók másfél évtized alatt megírt számtalan levele alapján a bíróság késedelmi kamatokkal együtt több mint kétmillió forint megfizetésére kötelezte a cégeket” – ismertette Kende Júlia. Megjegyezte, az üdülési jogot vásárló fogyasztónak nem kell jogi végzettséggel rendelkeznie, ezért a bíróság szerint azok a levelek is megszakítják az elévülést, vagyis bontják az adásvételi szerződést, amelyek az összeggel kapcsolatos visszafizetési igényről szólnak, és nem ügyvéd által fogalmazott felszólítást tartalmaznak.

 

(Megjelent a Magyar Nemzet 17. oldalán szombatonként olvasható Fogyasztóvédelem c. mellékletben.)

hurrányaralunk:)) 14 órája Creative Commons License 2499

Köszönöm a választ!

Minem fizettünk, de regisztrációhoz szüks. lenne...ezévi befiz. is megfelelne.

 Honlapjuk csak reisztrált (tehát befizetett) ügyfél által megtekinthető... Ahogy látom (belépés nélkül), drágák a termékek, főleg úgy, h. saját pénzt még mellé kell tenni... 

Van vkinek róluk saját tapasztalata?