Keresés

Részletes keresés

diamandula Creative Commons License 2021.09.02 0 0 6952

"Hülyeséget írtál és állítottál itt:'

"az ateisták agyában is ott van a Tudományos Isten, tehát nem egyedi és nem szubjektum."

" Cáfoltam a hülyeségedet."

Előzmény: MemetikaTan (6951)
MemetikaTan Creative Commons License 2021.09.02 -1 0 6951

Hülyeséget írtál és állítottál itt:

 

diamandula 6940

 

 Az Általad kitalált/megálmodott/valóságosnak hitt, úgynevezett "Tudományos Isten" csak az Te agyadban néhány agysejt-összeköttetés formájában "létezik" ...

 

 

Nos erre írtam, hogy az ateisták agyában is ott van a Tudományos Isten, tehát nem egyedi és nem szubjektum. Cáfoltam a hülyeségedet.

 

 

 

 

Előzmény: diamandula (6950)
diamandula Creative Commons License 2021.09.02 -1 0 6950

Majd, ha ráérsz,  nyugodt és józan leszel, olvass vissza a 6944 hsz-ig.

Melyik hsz, melyikre vonatkozik????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Annyiszor, amíg meg nem érted, hogyan keverted a "szezont a fazonnal"!

Részemről befejezve. (Nem kell bocsánatot kérned!)

Előzmény: MemetikaTan (6949)
MemetikaTan Creative Commons License 2021.09.02 -1 0 6949

Nincs eltévesztve. Azt állítottad .. és egyértelműen TE, hogy a Tudományos Isten egyéni szubjektum.

 

Nem az. Tévedsz és butaságot írtál.

 

 

Előzmény: diamandula (6948)
diamandula Creative Commons License 2021.09.02 0 0 6948

Eltévesztetted a címzést! A hsz. címzését. De nem baj! Előfordul nagyon elfoglalt , agilis és sokoldalú személyeknél.

Előzmény: MemetikaTan (6947)
MemetikaTan Creative Commons License 2021.09.02 0 0 6947
Előzmény: diamandula (6946)
diamandula Creative Commons License 2021.09.02 0 0 6946

"  bibis az elméleted. "

Nem tudom milyen "elméletemről" szövegelsz, mert mindenegyes idézetnek a szerzőjét közöltem, ha nem vetted volna észre!

Ha én valamelyik elméletemet közöltem volna, az egyik Rólad szólna, de nem fáradok vele.

Előzmény: MemetikaTan (6944)
Seth-Gecko Creative Commons License 2021.09.02 -2 0 6945

Baromság mer a Tudományos Isten egy rajzfilm figura aki abban leli örömét, hogy levizel minden gyűjtőfogalmat. 

Előzmény: MemetikaTan (6944)
MemetikaTan Creative Commons License 2021.09.02 -1 0 6944

 

Mivel az ateisták agyában is ott van ... bibis az elméleted.

 

Ja és a Tudományos Isten elsődlegesen egy gyűjtőfogalom.

 

 

Előzmény: diamandula (6943)
diamandula Creative Commons License 2021.09.01 0 1 6943

Az embernek két lába és két meggyőződése van:

egy, ha jól megy neki és egy ha rosszul megy.

Az utóbbit vallásnak hívják.
(Kurt Tucholsky,1890-1935)
***
A hit jelentése: nem akarni tudni, mi a valóság.
(Nietzsche, 1844-1900)
***
Az istenek is meghalnak, ha már senki nem hisz bennük.
(Jean Paul Sartre, 1905-1980)
***
Aki semmit sem tud, annak mindent hinni kell.
(Marie von Ebner-Eschenbach 1830-1916)
***
Hinni könnyebb, mint gondolkodni.
(Közmondás)
***

MemetikaTan Creative Commons License 2021.09.01 0 0 6942

Mivel működik és egyre többen elismerik ... kigyógyulnak ... megvárom amíg te is sorra kerülsz.

Vitázni amúgy sincs értelme sem kényszerképzetek, sem Isten-mém fertőzéssel szemben sem.

 

 

 

 

Előzmény: diamandula (6940)
diamandula Creative Commons License 2021.09.01 0 0 6941

csak az Te - helyett- csak a Te  értendő.

Előzmény: diamandula (6940)
diamandula Creative Commons License 2021.09.01 -1 1 6940

" Már Tudományos Isten is van, nem csak kitaláltak."

 Az Általad kitalált/megálmodott/valóságosnak hitt, úgynevezett "Tudományos Isten" csak az Te agyadban néhány agysejt-összeköttetés formájában "létezik" ugyanúgy, mint a mások által és nagyon régen kitalált (nem tudományos) istenkép a többi halandó agyában tengeti irigylésre méltó "életét"!

Előzmény: MemetikaTan (6939)
MemetikaTan Creative Commons License 2021.08.31 0 0 6939

Már Tudományos Isten is van, nem csak kitaláltak.

 

diamandula Creative Commons License 2021.08.31 0 0 6938

Virtuális világ valósága (II.”életenergia”?)

 

Nem szokásom agysejtjeimet hiábavalósággal megterhelni, ezért elvből nem olvasok ezotérikus, vagy más áltudományos műveket. Kedves és megtisztelő kérésnek teszek eleget, és ezért most mégis belevetem magam a babonás hiedelmek sűrűjébe. Tévedés ne essék, nem akarok senkit hitében megingatni, mert tudom, hit ellen (nem használ) nincsen (ész)érv. A következőkben a kiemelt idézetek az internetről származnak, de a forrást nem adom meg. Mindenki annyit talál a google-n, amennyit akar. Nem akarom reklámozni ezeket a cikkeket. Azt előre bocsátom, hogy ennek az u.n. életenergiának rengeteg neve van és körülbelül mindegyik azonos dologra gondol. Senki ne lepődjön meg, ha az idézetekben más és más megnevezés kerül elő.

"A Reiki jelentése: Univerzális Életenergia. A Reiki-hagyományra már 2500 éves szanszkrit nyelvű írások is hivatkoznak."

Lám-lám milyen régi és történelmi hagyománya van e fogalomnak! A tudomány akkori állása szerint négy elem létezik: föld, levegő, víz és tűz.

A Föld lapos és tenger veszi körül, felül pedig az ég boltozata a csillagokkal. A nap kering a Föld körül. A villámok az isten nyilai, dörgés a haragja. Az agy a test hűtését szolgálja, a szívben lakoznak az érzések. Őszintén szólva az akkori természettudományos szinten az "életenergia" elmélete valóban úttörő és színvonalas fogalom volt.

Vannak azonban ennél öregebb hivatkozások is! Az indiai prána 5000 évnél is idősebb.

Na de a tudományok fejlődésével, a haladással az "életenergia" fogalmát is hozzá kellett passzítani a kor nyelvéhez. Általában az jellemző a babonákra, áltudományokra, hogy technikai, természettudományi kifejezéseket eredeti, valóságos értelmükből kiforgatva, elidegenítve használják.

".... mi is tart fenn bennünket: a prána, amit egyetemes életerő, kozmikus életenergia vagy „ folyékony fény „néven ismerünk......A prána olyan finom elem, amely áthatja a szervezet minden élő szövetének, folyadékának minden egyes sejtjét. A pránának megvan a biológiai párja, amit a Gopi Krishna „apanának” nevez, és amit úgy ír le, mint az agyban és az idegrendszerben lakozó finom esszenciát, amely finom sugárzás gerjesztésére képes. ....A prána megnevezés jelöli, mind a kozmikus életenergiát, mind annak finom biológiai vezetőjét a testben, mivel ez a két dolog elválaszthatatlan egymástól.  " (A vastagítás tőlem)

Máshol ez olvasható: "Az emberi test bonyolult felépítésű energiarendszer, melyet az energia kibontakozása öt állapotának fizikai megvalósulásai alkotnak. Az életenergia, más néven Qi az, ami megindítja a vérkeringést, a kiválasztást és az anyagcsere folyamatait. .... Általánosságban elmondható, hogy az energia éteri finomsága miatt nem vagyunk tudatában annak, hogy az energia egyéni energiahálózatunkon keresztül, testünkben kering. "

Ismét máshol:"Az életenergia az élet mozgatója, eleven folyása mely értelemmel és emberi képzelettel működik. Az életenergia áthat minden élőlényt, embert, állatot és növényt."

A következő mondatnak az az érdekessége, hogy nem néhány ezeréve szülte egy költői ihletésű egyén, hanem az időszámításunk 2007-ik évében az interneten olvasható: " Itt, ebben a testben, a megtisztított gondolati szervben, az értelem titkos kamrájában, a végtelen világegyetemben, a szív rejtekén tündöklik az Atman varázslatos fénye, miként a déli nap. "

Meg kell hagyni, nem csak ilyen dohos, avult módon lehet az "életenergiával" foglalkozni. Okos üzletemberek a mai technikát és mások ostobaságát kihasználva arra is módot találtak, hogy élettelen anyagból "életenergiát" állítsanak elő: "Az Életenergia Készülékek -mint nevük is mutatja- Életenergiát / Életerôt generálnak és sugároznak. És teszik ezt folyamatosan és állandóan, szüntelenül, megszakítás nélkül (...) az Ön megelégedésére. A Készülékekbôl kiáramló és sugárzó Életenergiát / Életerôt -tudatosan- átvehetjük, felhasználhatjuk és hasznosíthatjuk bármely-, ill. minden tettünkben és cselekedetünkben, önmagunk és mások megsegítésére és elônyére."

Életenergiát mesterséges úton, vagyis géppel csak a modern világban „lehetséges generálni”, régi világban a hagyományos módszernek is meg volt az „elmélete”:

„Köztudott, hogy minden élőlény – ember, állat, növény – életéhez energia szükséges, s életünk minőségére döntő hatással van ennek az energiának a mennyisége és a minősége. Azt is tudhatjuk tapasztalatból, hogy ha valakinek az energiaszintje kevesebb lesz, akkor megbetegszik – vagy fordítva, ha megbetegszik, az energiarendszerében keletkezik diszharmónia -, és ha valakinek több energiája van, mint ami az egészséges élethez feltétlenül szükséges, akkor ezt a „felesleget” át tudja adni a rászorulónak/betegnek.”

Máshol:

„Az Életenergia a gondolatot követi, tehát mentálisan irányítható és bármilyen távolságra ki- és átsugározható.”

A fenti mondat akkora baromság, hogy kár szót vesztegetni a cáfolására!

 

Az életenergiával foglalkozó (ál)tudományos leírások nagyjából megegyeznek és ebből kis jóakarattal az vehető ki, hogy anyagról lehet szó. Ennek nem lehet ellenmondani, hiszen csak anyag létezik! Ha ez a mondat túl rövid és érthetetlen, akkor bővebben:

Az energia, a rezgés, az erőtér, a tömeg, a tömegvonzás, stb. az anyagra jellemző, (megegyezés alapján) az ember által körülírt tulajdonság.

Tehát az anyag = energia = rezgés = erőtér = tömeg = tömegvonzás = stb.

 

Ha még ez sem győz meg valakit, akkor ezt mondom:

 

Az anyagi világban élünk, ahol minden, de minden (maga a szemlélő is) anyagból van. Ugyanúgy a mozgás, a tér, az energia, a sugárzás, rezgés, stb., azaz minden.

Ezen anyagi világon belül ezek a struktúra változások manifesztálódnak struktúra hordozókká és mivel a szemlélő soha nem tud az anyagon kívül kerülni, az anyagtól függetleníteni magát, soha semmiféle módon nem lehet megtudni, hogy van-e az anyagon kívül valami más!

 

Akár tetszik, akár nem, ha valami folyik a testünkben, az csak anyag lehet!

Persze ezer-évekkel ezelőtt nem tudták, hogy milyen anyag, de manapság elmondhatjuk, hogy az elektonmikroszkóp és egyéb technikai eszközök segítségével az élőlények legkisebb részeit is ismerjük, ha az összefüggéseket nem is 100%-osan!

A ma biológia tudománya mindinkább tisztában van (és ez naponta fokozódik) pl. az emberi test, a központi idegrendszer, az egyes szervek stb. működésével. Nem probléma a szívritmusának vezérlése elektromos impulzusok  - nem pedig valamilyen finom éteri esszencia, vagy sugárzás – segítségével.

 

Legjobb lesz, ha egy kísérletben – persze csak képzeletben!  - győződünk meg az életenergia létéről, vagy nemlétéről. Egy az életenergiában hívő önkéntes vállalkozó személyt egy asztalra fektetve és ahhoz rögzítve (hogy  a kísérlet érdekében ne mozoghasson!)  körülállja az egész világból összetoborozott, magukat a legnagyobb  energiafelesleggel és sugárzással rendelkező 10-15 személy. Ezenkívül a feljebb említett és hirdetett életenergia-generáló és sugárzó gépből a nagyobb hatás kedvéért egyet a lábhoz, egyet-egyet jobbról-balról állítunk.

Vezényszóra energiasugárzásra koncentrálnak a médiumok és ugyanakkor a gépeket is maximális sugárzásra kapcsoljuk be.

Ezután egy műanyagzsákot húzunk a delikvens fejére, amit a nyakán légmentesen lezárunk.

A kisérlet 15 percig tart.

Az asztalon fekvő személy nem él, mert oxigén hiánya miatt megfulladt. Az oxigén hiányzott neki, nem az életenergia, hiszen az túltengésben  volt körülötte, „valósággal átjárta az életenergia”, mégis meghalt, mert az életéhez oxigén volt szükséges és nem „életenergia”!

A  fenti drasztikus példával csak azt akartam illusztrálni, hogy az emberi hiszékenység határtalan, és 5 ezer éven keresztül is kitart jólhangzó elmélete mellett, akkor is, ha az élet és a fejlődés ezerszer túlhaladott rajta.

A misztikum, a titokzatosság, ami az egyszerű elméket megragadja és „szárnyalásra” ingerli.

diamandula Creative Commons License 2021.04.23 0 0 6937

Mi a különbség az anyag és a feltételezett más (pl.: szellem, lélek) között?

 

_ Az emberek az érzékszerveiken keresztül csak az anyagi világról vesznek tudomást.

_ Az anyagi valóság érzékelése ca.99%-ban azonos minden egészséges emberben.

_ Az ember által létrehozott és az anyag szabályain alapuló berendezések, műszerek segítségével érzékszervei határait kiterjesztette.

Az anyag vizsgálatára, mérésére, jelenlétének tapasztalására mindenhol lehetőség van.

Azonos eredmények produkálása, azonos feltételek mellett lehetséges..

_ Az anyag, a természet szabályai (törvényei), az anyag megjelenési formái, fizikai-mechanikai tulajdonságai mindenki számára egyértelmű, azonos és reprodukálható.

_ Az anyag (törvényei) természetesen nemcsak a Földön érvényes, hanem a világegyetemben is. Hiszen a Holdra-szállást sem lehetett volna végrehajtani előzetes számítások, a fizika ismerete nélkül.

_ Az anyagi világ tény, az ember érzékelésétől és az emberiség létezésétől független. és egyetemes!

 

Ezzel szemben:

 

_A "nem anyagi világ" (ezentúl:NAV) az emberi fantázia találmánya.

_Csak azóta "létezik", mióta "beszélő" emberek élnek a földön, és fantáziájukkal kitalálták, egymásnak elmesélték, elhitték, továbbadták és fejlesztették.

(Amíg nem tudtak beszélni semmi NAV nem létezett!)

A NAV az emberiség létezésétől függ, az emberek tudatában "fészkel".

_Minden ilyen természetű hiedelem, legyen az szellem, tündér, angyal, ördög, isten stb.nem lehet egyetemes, sem általános, sem egyforma, mivel semmiféle körülírással, legyen az anyagi, vagy más paraméter nem lehet egyértelműen és minden emberre érvényesnek meghatározni, definiálni.

_Az emberi társadalom és az individuum fejlettségi színvonalának megfelelően változik is a NAV, tehát nagyon viszonylagos és ellenőrizhetetlen.

_Ki mit, miben hisz teljesen egyéni, még összehasonlítás is nehézkes.

_Objektív: nem érzékelhető, hatása nem mérhető, dimenzióval nem is rendelkezhet.

_Létezése nem bizonyítható.

diamandula33 Creative Commons License 2020.10.23 0 0 6935

         A "másvilág" feltalálása, a "lélek" születése.


       Feltételezem, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy az alvásközbeni álom, az agyban játszódik le, a megélt és tárolt emlékszegmentek (látszólag) rendezetlen, összefüggéstelen újrajátszásával. Röviden az álomkép nem valóságos, hanem az agyban képzõdik, játszódik. Ez az utolsó mondat nagyon fontos a továbbiak megértéséhez.


           Az õsmajom, az õsember is álmodott már akkor is, amikor még beszélni sem tudott (a gégefõ és a szükséges agytekervény még nem alakult ki). Mirõl álmodhatott az õsember? Erdõrõl, mezõrõl, állatokról, emberekrõl, vadászatról, olyan eseményekrõl, ami megtörtént vele, csak egy kicsit különös módon és mikor felébredt tudta, hogy amit álmában látott, az alatt az idõ alatt történhetett, amíg a barlang földjén aludt. Tehát alvásközben valahol volt, valamit látott, valamit csinált és egy kicsit érthetetlen is volt. Különösen mikor álmában azzal a nagyapjával találkozott, akit már nagyon régen megölt egy barlangi medve. És látott ismert és ismeretlen férfiakat, nõket, gyermekeket. Maradjunk a nagyapánál.


       Azt tudja ez az õsember, hogy a nagyapját (miután a medve szétmarcangolta) eltemették fegyvereivel együtt, tehát a teste itt van a domboldalban elásva. Ahol õ álmában "járt" ott mégis "élt" a nagyapja, éppen vadászott! Tehát kell, hogy a nagyapjának egy bizonyos része nincs eltemetve, hanem egy bizonyos környezetben él. Az is feltûnhetett az õsembernek, hogy amíg él az ember, akár ébren van akár alszik, lélegzik, valami láthatatlan dolog jár ki és be az orrán. Amikor viszont meghalt nincs ez a (gáz) láthatatlan mozgás, vagy fordítva, aki nem lélegzik, azt már többet nem lehet felébreszteni, meghalt.


       Miután a beszéd kifejlõdött, az emberek szókincse gyarapodott. Egymás álmait elmesélve arra a következtetésre jutottak, hogy kell lenni egy "másvilágnak", ahova az ember alváskor odalátogathat, ha pedig meghal, akkor végérvényesen odakerül. Mivel azonban a test bizonyíthatóan itt marad, kell lenni egy résznek, ami a másvilágon él. Ennek jó bizonyítéka az elmaradt láthatatlan (légnemû) anyag hiánya, ami valószínûleg a "másvilágban" képviseli az ittmaradt testet. Ebbõl a következtetésbõl keletkezett a "lélek " fogalma.


Megjegyzés: Jóllehet a magyarban a lélegzés és a lélek szavak hasonlóak, a magyarázat nem ebbõl, hanem abból a funkcióból ered, ami az alvó és halott ember közöti különbséget teszi.


       Tehát e két fogalom, - amely minden vallás alapját képezi - egy természetes anyagi folyamat, az agy bio-elektro-kémiai folyamat által kiváltott álom-jelenség, szintén bio-elektro-kémiai folyamat által képzett fogalom, és bio-elektro-kémiai folyamat által tárolt ismeret (lélek, másvilág).Az ember elsõ és második találmánya a másvilág (vagy túlvilág, vagy alvilág) és a lélek volt, aminek elsõ következménye volt a halottkultusz (nekrolatria).Természetesen a kezdeti idõben az õsember nem tett különbséget anyag és nem anyag között, és a túlvilágot és az ott „élõket” (a lelket) is a valóságos (anyagi) világ részének tekintették.


       Az emberiség haladottságának szinte minden fokán elõforduló tiszteletnek, kegyeletnek és félelemnek kifejezései a halottak iránt. Gyökere abban az általános hitben keresendõ, hogy az elhúnytak lelkei a halál után is tovább élnek, hogy egykori életük folyásának helyéhez ragaszkodnak, oda visszajárnak, v. állandóan a körül tanyáznak s hogy ilykép a hátramaradt élõ rokonság tetteit figyelik, tetszésük szerint okozva nekik kárt v. örömet. Ha nem látják el hozzátartozói minden szükségessel, a lelke visszajár, maga törekszik megszerezni a hiányzó kellékeket. Aszerint, amint a felfogás törzsenkint változó, amint jónak v. rossz indulatúnak képzelik az elköltözöttek szellemeit, a halottkultusz szokásai is más-másfélék. Általában azt gondolják, hogy a halottnak a másvilágon is szüksége van a földi dolgaira, ezért vele együtt temetik el fegyvereit, vagy szerszámait, esetenként még ennivalót is a hosszú útra. A késõbbi társadalmi fejlõdés folyamán a magántulajdon bevezetése és ezzel a hatalmi struktúrák kialakulásával vele adják minden vagyonát, leölik rabszolgáit, nejét, stb.


       Nagyon szépnek találom a mithológiában azt a leírást, hogy Charon a csónakjában viszi a Styx alvilági folyó tulsópartjára (Hadesz alvilági birodalmába) a halottak lelkeit. Hermes, a küldöncisten hozza neki a halottakat, amennyiben a földi világon rendesen el lettek temetve.Charon ezért a szolgálatáért utasaitól térítést vár el, egy obulust. Hogy a halott ne kóvályogjon ide-oda a túlvilágon, a temetéskor a halott nyelve alá egy rézpénzt tettek.Hasonló legendával találkozunk az õsrégi mezopotámiai Gilgames-eposzban. Itt a tutajost Ursanabi-nak hívják.


          Benépesül az "örökvadászmezõ".


        Természetesen, mint minden a világon változik, fejlõdik. Az elõbb leírt halottkultuszból következik, hogy az élõk egyrészt féltek a halottak "szellemétõl", másrészt keresték kegyeiket, hogy kiengeszteljék. Elsõ nagy problémája lehetett egy egy emberi közösségnek, hordának, hogy miképpen lehet felvenni a kapcsolatot a halott "szellemekkel"?


       Egy értelmes, jó megfigyelõképességû õsember megfigyelhette, hogy esetenként a tábortûz füstje, nem felfelé száll, hanem oldalra terjed és alacsonyan marad. Rájöhetett az összefüggésre, hogy ilyenkor késõbb zivatar, jégesõ, "itéletidõ" következik. Ha a közösséggel megtudta értetni, hogy a szellemeknek most rossz kedvük van és meg fogja õket büntetni, akkor nagy tekintélyre tett szert, ha a vihar bekövetkezett. Ha ez többször sikerült és csavaros esze volt az illetõnek, csakhamar "közvetítõként" szerepelt a csoport és az elhaltak szellemei között! (sámán, varázsló)


      Rájön sokkal, egyszerûbb a tábortûz õrzése, mint a vadászás strapája. Saját különlegességét azzal is fokozhatja, ha kitalál valamilyen különleges mozgást, beszédet (ceremóniát), ritust. Minél jobban elkülönül, annál jobban növekszik tekintélye, annak ellenére, hogy nem a legöregebb, mint a vezetõ vének.. A szellemekkel való kapcsolat egyedülállóságát úgy dokumentálja, hogy megpróbál eddig nem használt hangokat artikulálni, ami például a mai jódlizáshoz lehetett hasonló. Fontos volt, hogy más azt ne tudja úgy csinálni, ahogy õ . Ezzel megalkotta az ének, (elõször csak az egyházi-ének) õsét.


A ritusnak legfontosabb része az áldozatok szerepe. Az áldozatok megalkotásával biztosították maguknak az élelmezést a „papok"(varázslók,sámánok). (A mostani egyházi-adónak felel meg.)

Máris meg van - a lélek és túlvilág után - a vallás harmadik. alapvetõ szereplõje: az a személy, akinek "hatalmi-anyagi" érdeke fûzõdik a "hit" fenntartásához, illetve továbbfejlesztéséhez. Néhány tizmillió év mulva ezeket papoknak nevezik. Az anyagi érdeket sorolhatjuk a vallás 4. alapkövének, hiszen ha a sámánokat megvetették, kiközösítették volna, akkor ma nem is lenne vallás!


Az idõben 2 millió évvel ezelõttõl 1 millió 990 ezer évig (paleolitikum) az emberiség történetében nem történt sok változás, fejlõdés. Mégis valószínûleg ekkor keletkezett a csírája a papságnak és az ének kifejlesztése. Az utolsó 12 ezer évben (neolitikum) forradalmi változások mentek végbe a társadalmi fejlõdésben, ami a másvilág fogalmában is változásokat eredményezett, tükrözõdött. Amíg a paleolitikumi társadalomban többé-kevésbbé egyenlõség uralkodott az egyedek között, a másvilágon sem volt hiearchia.


A földmûvelésre való áttérés óriási változásokat hozott a társadalomban, amire itt nem térek ki, csak a másvilágra vonatkozó hatására egész röviden. Már a gyüjtögetõ, de különösen a vadász-halász közösségben szükség volt tapasztalatra, vezetésre, tehát (politikai-gazdasági-katonai) vezérre. A sámán, vagy varázsló is rendelkezett hatalommal és elismeréssel. A horda vezére és a sámán között lehetett békés együttélés, konkurrencia és hatalmi harc is. Elõfordulhatott, hogy egy személyben egyesült a két féle hatalom.

Akár így, akár úgy volt, a vallási vezetõnek érdeke volt, hogy a másvilági szellemek is, a világi hatalmi struktúrának megfelelõen hatalmi rétegezõdésbe kerüljenek. Így kerültek a halottak lelkei fölé az istenek. Minden sámán, varázsló, vagy uralkodó kitalált, megalkotott egy-egy istenséget. Némely uralkodó egyszerûen sajátmagát nevezte ki istennek, de legalább is félistennek.


A világ hatalmi strukturáit a másvilágra is interpretálni kellett és az un. isten fogalma és ezek egész csapata lett az emberek tudatába beültetve. Jellemzõ volt erre a korra, hogy az istenek tulajdonképpen emberek voltak, különleges lakhellyel (pl.:olimposz) különleges tulajdonsággal és hatalommal felruházva. A sámánság is fejlõdött és a papság kialakulásához vezetett, akik mind nagyobb szerepet, azaz hatalmat vívtak ki maguknak. Különösen azzal, hogy az istenek szolgálóinak, akaratuk, parancsuk közvetítõinek adták ki magukat. Elkezdõdött a specializálódás, és kisebb többé-kevésbbé egyenrangú csoportok létezése azzal járt, hogy a túlvilágra istenek "költöztek", akik ezeket a csoportokat képviselték. A többi halandó csak közönséges "szellem" maradt.


A társadalmi hierarchia kialakulásával, az egyeduralkodók, a királyok, királyságok kialakulásával, a hatalmi egyensúly változását a "túlvilágnak" is követni kell. Megindult az istenek közötti hierarchia és késõbb az egyistenhit térhódítása. Ott is egyeduralomra van szükség és a "lelkek" sem kerülhetik el a büntetést, vagy a jutalmazást.

A túlvilág is felosztandó két részre, hiszen az "isten kegyeltjei" a császár és a méltóságok lelkei nem kerülhet egy helyre a bûnös köznéppel. A felosztás következménye a mennyország és pokol. Újfajtájú, szakmásított és rendfokozattal ellátott lényekkel (angyalok, arkangyalok, õrzõangyalok, ördögök) bõvül a túlvilág, aminek részletes ismertetését nem tartom szükségesnek.

Fontos és szükséges volt az egy-isten-hitre való átállás, ami nem ment ellenállás nélkül, gyorsan és egyszerûen.
     Vége

rigeroi Creative Commons License 2020.01.16 -1 0 6934

kinek mi a sok. talán a hinduk világcsúcstartók. a rómaiaknak is volt vagy mennyi.

 

a lényeg, h 天 egy.

 

(Gregory House az őrangyalra gondolt. angol értelemben csak a jó lehet az god "good")

Előzmény: ErkölcsTan (6929)
Nemhivő Creative Commons License 2020.01.16 -1 0 6933

Miért offolsz ? A topic arról szól miért nincs isten, és nem arról hogy szerinted van.

Előzmény: ErkölcsTan (6932)
ErkölcsTan Creative Commons License 2020.01.16 0 0 6932

Tauron 2005.05.29  0 0 topiknyitó

"Induljunk ki abból, hogy nem tudjuk, van-e isten. Normális érveket szeretnék amellett hallani, hogy miért nincs."

 

- Van. Mára már tudományosan definiált Isten is van, nem csak a régi elavult dogmatikusak.

Előzmény: Tauron (-)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.15 0 1 6931

minden tiszteletem azoké a keresztényeké, akik ebből a sok szarból mégis jutnak valamire. elképesztő... gondolom te is közéjük tartozol. hogy lehet ilyen rafinériában értelmet találni?

Előzmény: ChonGhe (3872)
ErkölcsTan Creative Commons License 2019.01.07 0 0 6929

Baracskai Teofil Creative Commons License 2019.01.07 0 1 6928

Valaminek a nemlétezését még materiális tárgyak esetén is igen bajos bizonyítani, hiszen az egész univerzumot tűvé kellene tenni a bizonyítás érdekében, ami gyakorlatilag lehetetlen.


Egy feltételezett nem materiális (tehát metafizikai- a fizikain túli), sőt, transzcendens (tehát eleve megtapasztalhatatlan) "létező" esetében pedig ez nemcsak fizikai, hanem logikai lehetetlenség is.

 

Ezért hát mindig a "létezést" kell bizonyítani, vagy legalább valószínűsíteni, és nem a "nemlétezést"

diamandula Creative Commons License 2018.09.22 0 1 6927

Mi a különbség az anyag és a feltételezett más (szellem, lélek, anyagtalanság stb.) között?

 

_ Az emberek az érzékszerveiken keresztül (szerte a világon) csak az anyagi világról vesznek tudomást.

_Az anyagi valóság érzékelése ca.99%-ban azonos minden emberben.

_Az ember által létrehozott és az anyag szabályain alapuló berendezések, műszerek segítségével érzékszervei határait kiterjesztette. Az anyag vizsgálatára, mérésére, jelenlétének tapasztalására mindenhol lehetőség van. Azonos eredmények produkálása, azonos feltételek mellett lehetséges..

_Az anyag, a természet szabályai (törvényei), az anyag megjelenési formái, fizikai-mechanikai tulajdonságai mindenki számára egyértelmű, azonos és reprodukálható.

_Az anyag (törvényei) természetesen nemcsak a Földön érvényes, hanem a világegyetemben is. Hiszen a Holdra-szállást sem lehetett volna végrehajtani előzetes számítások, a fizika ismerete nélkül.

_Az anyagi világ tény, az ember érzékelésétől és az emberiség létezésétől független. és egyetemes!

Ezzel szemben:

_A "nem anyagi világ" (ezentúl:NAV) az emberi fantázia találmánya.

_Csak azóta "létezik", mióta "beszélő" emberek élnek a földön, és fantáziájukkal kitalálták, egymásnak elmesélték, elhitték, továbbadták és fejlesztették. (Amíg nem tudtak beszélni semmi NAV nem létezett!)

A NAV az emberiség létezésétől függ, az emberek tudatában "fészkel".

_Minden ilyen természetű hiedelem, legyen az szellem, tündér, angyal, ördög, isten stb.nem lehet egyetemes, sem általános, sem egyforma, mivel semmiféle körülírással, legyen az anyagi, vagy más paraméter nem lehet egyértelműen és minden emberre érvényesnek meghatározni, definiálni.

_Az emberi társadalom és az individuum fejlettségi színvonalának megfelelően változik is a NAV, tehát nagyon viszonylagos és ellenőrizhetetlen.

_Ki mit, miben hisz teljesen egyéni, még összehasonlítás is nehézkes.

_Objektív: nem érzékelhető, hatása nem mérhető, dimenzióval nem is rendelkezhet.

_Létezése nem bizonyítható.

thoughts Creative Commons License 2018.04.14 0 0 6926

pedig megfogadtam, hogy Isten ügyileg nem megyek bele...

 

...viszont, ha már megtettem, érdekelnének a kommentek.

Előzmény: thoughts (6925)
thoughts Creative Commons License 2018.04.14 0 0 6925

mert ha van, akkor rendesen kiszúrt velünk.

...márpedig egy tökéletes entitás nem tesz ilyet...

T0to Creative Commons License 2018.04.05 0 0 6924

Nincs Isten, mert nem látom.

ad175 Creative Commons License 2018.01.11 0 0 6923

Elkel gondolkozni,hogy most benne hisztek akinek még a nevét se érdemes kimondanni.....vagy a hinni akarásban hisztek?

T0to Creative Commons License 2017.12.27 0 0 6922

Ne erre alapozd! :)

De vannak információk a világban, amit érdemes figyelembe venni.

 

Apropó. Most mire alapozod az életedet?

Előzmény: Alapigazság (6921)
Alapigazság Creative Commons License 2017.12.20 0 0 6921

Hűdeizgi !!

 

Egy óvodás mesekönyv első oldalán az áll, ha a nagyi beengedi az álruhás farkast akkor az bekapja!

 

És lám, a harmadik oldalon megtörténik ! Erre fogom alapozni a zéletemet.....

Előzmény: Törölt nick (6920)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!