Keresés

Részletes keresés

AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.09.04 0 0 31

Na akkor mégis jól saccoltam azt a 3 hónapot, ennyi idő alatt szokott mutatkozni a javulás, a bal csípőjén már mutatkozott is, a jobb csípő is rendben lesz hamarosan. :-)

Lúdtalpra meg azt tudom mondani, hogy mihelyst alkalom adódik, járjon egyenetlen talajon a gyerek minél többet meztélláb, az a legjobb. (Nem a padlón meg konyhakövön, hanem füvön, kavicson, homokon, tarlón stb...) - de ez legyen a legnagyobb baja! :-)

Örülök, hogy jelentkeztél!

Előzmény: reményke (30)
reményke Creative Commons License 2005.09.04 0 0 30

 Sziasztok!

 

Tünde és Alice ha erre jártok hátha érdekel benneteket a sorsunk. Szóval a csajnak még most is hordani kell a terpeszbetétet mert a jobb csípő még problémás a bal oké. A középső lányomnak pedig a "lúdtalpa" miatt cípőt kell csináltatnom. A Salust választottam. 8500-ért készítenek receptre viszonylag jó fazonnal. Veletek mi van, jól telt az Nyár vagy Ősz : ))? Tudom ez nem topik téma, de egyedül tengődöm itt.

Sziasztok R.

Előzmény: tünde.sz (29)
tünde.sz Creative Commons License 2005.07.16 0 0 29
igen, ehhez hasonló, csak ez úgy néz ki, hogy előre meg van kötve a kendő, magadra tekered,é s akkor könnyebb belecsúsztatni a baát :-)) na a magadra tekerés az egy istencsászár dolog tud lenni :DDDD
Előzmény: reményke (28)
reményke Creative Commons License 2005.07.16 0 0 28

Köszi, kedves vagy. A hordozókendő cipelést gyakoroltam a nagyobbik lányom babájával, de össze se lehet hasonlítani, a 7 kg-os lányom becsempészésével.

Nem tudom melyik hordozás tipusra gondolsz. Én azzal próbálkoztam amit hátul keresztezni kell és elöl a baba popsija alatt kell megkötni. Próbáltam hanyatt fekve, magamra fektetve a gyereket, mert állva reménytelen volt. A nagyobbik lányom szólt, hogy - anya a huginak lila a feje - (kéretik nem nevetni ). Ettől kezdve adtam fel a dolgot.

Előzmény: tünde.sz (27)
tünde.sz Creative Commons License 2005.07.16 0 0 27
:-)))
soksoksoksok gyakorlás a hordozókendőhöz :-) nekem az előre megcsomózott (teát nem magamon csmóztam, benne a gyerekkel), keresztben elöl ültetett póz volt jó a gyereknek

tornát nem mutatta ortopédus? :-OO
végülis jó, amit csinálsz, annyira kell külön figyelni, hogy az ízületnél meg kell kicsit tartani a combot az ujjaiddal, nehogy kiugorjon :-P
majd megpróbálok egy képet fotózni róla, mert leírva nem tudom normálisan 'szemléltetni' :-))
Előzmény: reményke (26)
reményke Creative Commons License 2005.07.16 0 0 26

Igen szoktam. Terpeszben hajlítgatom a combit, hogy a csípőizület mozogjon. Autentikus módon, mert gőzöm sincs, hogy jól csinálom-e.

Hordozókendő: Nagyon akartam cipelni benne, már születése előtt megvettem, de NEM TUDOM EGYEDÜL bekötni. Hiába van ezer képem, meg leírásom a technikáról. Béna vagyok ez van na.......

Előzmény: tünde.sz (25)
tünde.sz Creative Commons License 2005.07.16 0 0 25
tornáztatni szoktad? mert az is nagyonnagyon sokat ér !
Előzmény: reményke (20)
tünde.sz Creative Commons License 2005.07.16 0 0 24

nekünk a hasonfektetést is javasolták!

mondjuk petrának kötöttebb volt a csípője, ne laza

és a hordozókendős hordozás is tetszett a dokibácsinak :-)

meg azt is mondta még, hogy a mai pelenkák ebből a szempontból elég jók, mert igencsak terpeszben tartják a gyerek lábait (persze önmagában még NEM !! elég)

Előzmény: AliceCsodaországban (19)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.07.15 0 0 23

Nahát, igazán örülök! :-)

 

Egyébként a Pavlik kengyel nem annyira rémes a babának mint azt hinni lehetne, gyakorlatilag a magzati tartást fixálja, tehát azt is mondhatjuk, hogy kényelmes neki. Azok, akik 4-6 hétig voltak benne észre sem vették, nálunk csak az volt a ciki, hogy a ficamos lábánál egyetlen centit sem lazítottak végig, tehát 7 hónapos korában már szinte a vállával volt egy vonalban a térde, és rugdalózni meg csak oldalra tudott (ez volt a cél jelzem).  Egyébként tökéletesen rendbejött, a sekély ízvápa kimélyült rendesen, a csontmagok kialakultak stb, csak én voltam kétségbeesve, első gyerek ugye, ilyen még nem volt a családban, régen az ilyen gyerekek sánták maradtak stb... meg öltöztetni volt bonylult, mert szinte csak hálózsákot lehetett ráadni emiatt, naponta fél órára vehettük le, mikor fürdettük a gyereket, ennyi. (Jellemző, hogy a fürdésnél is szétterpesztette a lábát, annyira megszokta, és mikor levették róla, egy jó hétig éjszakára kénytelen voltam visszaadni rá, mert annyira szokatlan volt, hogy mást is csinálhat a lábával... akkor vettük ésre csak, hogy mennyit nőtt szegénykém, mert addig olyan volt emiatt mint egy kis gombóc...)

 

Szóval nem kell kétségbeesni, ez a fajta apró hiba gyönyörűen rendbejön.

Előzmény: reményke (22)
reményke Creative Commons License 2005.07.15 0 0 22

Képzeld megvettem a rugi bugyit. Csoda csinos a nőn, és jól érzi magát mert jobban tud benne mozogni mint a kötözgetősben. Elmondta az eladónő, hogy a tipus oltalom alatt van, tehát ha más is akarja gyártani akkor újítani kell egyébként jön a pénz bünti. Gondolom jó a piac, ezért a másik cég kitalálta a kötözgetős marhaságot és dokinéninek ajándékot ad ha ezt ajánlja a gyerekeknek.  Szóval és tettel igazad van. A párommal arról beszélgettünk este, hogy ennek csak a csóri gyerek látja kárát. Oké  egészségre nem ártalmas ez az üzlet, de úgy szenvedett a másikban az újban meg jól érzi magát. A Pavlik kengyelt én csak képen láttam, de elképzelem milyen kényelmetlen lehet. Viszont az ember tudja, hogy a  kényelmetlenségnek  van értelme.

Nálatok semmi probléma nem volt később? Alice nem irigyellek, ennyi ideig abban a szerkezetben élni. Szegény gyerek és szegény Te. 

Nagyon köszi mégegyszer a tanácsot, csípőszakértő. : )))))))))))

Előzmény: AliceCsodaországban (21)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.07.13 0 0 21

Egyáltalán nem értettelek félre, manapság már kemény verseny van minden gyógyászati segédeszköz dologban is, és nagyon jól látod a dolgokat. Mindössze meg akartalak nyugtatni, hogy nem varázsszer éppen az a terpeszizé, megteszi helyette más is...

Még annyit hadd mondjak, hogy amikor még én szültem, akkor az ilyen csípőfejletlenségre is Pavlik kengyelt rendeltek, és ez valahogy hamarabb renbehozta mint az akkori rugi bugyi.  Sok ismerősöm volt, akinek a gyereke 4-6 hétig volt ebben a kengyelben, pedig nem is voltak ficamosak, csak azt mondták, ez segít.  (Hogy irígyeltem őket, mikor az enyim 2 hónapos korától 9 hónapos koráig volt benne... tudnék mesélni. Mondjuk közben kiképeztem magam csípőszakértőnek, az is valami... :-))) ) 

Előzmény: reményke (20)
reményke Creative Commons License 2005.07.13 0 0 20

Alice félreértettél. Egyértelmű, hogy a terpesztés a lényeg, vagyis hogy az izületi vápa és a fejecs mozgásban illeszkedjen. A lányomnál a vápa nem elég mély, ezért kell terpeszben rugiznia. A kérdésem arra vonatkozott, hogy ha van rugi bugyi ami kényelmesebb mint ez a kötözgetős rémálom, akkor miért nem azt kaptunk. Erre gondoltam én, hogy talán terápiás különbség van a szerkezetek között vagy mi a fenéért gyártanak különböző megoldásokat. Na mindegy, a lényeg, hogy nagyon köszönöm a segítséget, mert magamtól rá nem jöttem volna, hogy árulnak rugi bugyit is, azt hittem 2005-ben a kötözgetős a trendi. : )

R.

 

Előzmény: AliceCsodaországban (19)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.07.13 0 0 19

Nem terápiás céllal senki nem ad önszántából rugi bugyit a gyerekére...

 

Mint már írtam, a te esetedben az a lényeg, hogy a gyerek lába terpeszben legyen. Javasolnám még, hogy ha felemeled, akkor tartsd a csípődön féloldalt, ahogyan a tahiti asszonyok pl... (nekem ezt az orthopédorvos javasolta anno mikor a lányom - akinek felett csípőficama volt és Pavlik kengyelben volt 9 hónapos koráig), egyáltalán, az a lényeg, hogy a lába terpeszben legyen és így mozgassa minél többet.

Azonkívül - bár a hasonfekvés a legideálisabb a gyereknél - de inkább ezt ne tedd, hasonfekve nem tud terpeszben rugdalózni.  Nyugi, az efféle csípőfejletlenség pár hét alatt (egy-két hónap, max 3) rendbejön.

Előzmény: reményke (18)
reményke Creative Commons License 2005.07.13 0 0 18

Köszönöm már találtam is rugi bugyit 1200 ft-ért. 7000gr-ig 62-es kell 7000gr-tól 68-as. A kislányom 6700 gr ezért szerintem 68-ast veszek. Érdekes, hogy mitől függ, hogy milyet írnak elő,  van közöttük terápiás különbség vagy nincs.

Előzmény: tünde.sz (17)
tünde.sz Creative Commons License 2005.07.13 0 0 17
szia
gyógyászati segédeszközboltban elvileg kell egyen többféle terpeszbetét, vagy minimum be kell hogy tudjanak szerezni
itt nálunk vidéken legalábbis így volt :-)
Előzmény: reményke (16)
reményke Creative Commons License 2005.07.13 0 0 16

Köszönöm a tanácsot, megnézem a topicot és ráülök a telefonra.

Szia R.

Előzmény: AliceCsodaországban (15)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.07.13 0 0 15

Reményke,

 a 2004-es tavaszi nyári babák topicban Esztike egyik ikerlánya hordott terpesznadrágot, valahol le is van benne fényképezve, szóval létezik. A fénykép alapján ott is a ruha felett volt ráadva, ha akarod kérdezz rá nála, de szvsz. egyszerűbb ha megveszed és kész, gondolom az orvosi segédeszközök boltjában (a legtöbb sztk-ban vagy van ilyen, vagy már az információnál megmondják telefonon hol van) egészen biztos, hogy lehet kapni. (Vagy vegyél egy gumibugyit, aprikálj a közepébe egy kemény szivacsot és kész. Az ilyen gyógymódoknál az a lényeg, hogy a gyerek lába állandóan abdukálva (szétterpesztve) legyen, és a rudgalózásnál kvázi biológiai ingert adjon a fejletlen ízvápának, szóval ha csípőficama nincsen, akkor teljesen mindegy, hogy ezt a terpesztést milyen módon érjük el.

Előzmény: reményke (14)
reményke Creative Commons License 2005.07.13 0 0 14

Szia Alice !

 

Megpróbálom leírni. Szóval képzelj el egy babapiskótát vagy egy bugyit két oldalán szétvágva és kinyitva. Minden oldalán szalagok állnak ki, megjegyzem ezek a szalagok elvarratlan pertlik tehát foszlanak. Szóval a közepén van egy kemény hungarocell habszivacs. A bébit ráfektetve a szalagokkal rögzíted a derekán, csípőjén és vállain. A gyerek közben forgolódik, rugizás közben kibontja a masnikat és sorolhatnám. Éjjel-nappal kell (kellene) hordanunk. A koncepció az lehet, hogy bármilyen ruhára feladható, de eszméletlen szerkezet. Amit a 70-es években gyártottak sokkal jobb volt. Olvastam , hogy terpesznadrágot emlegettek. Az milyen és tudok venni vény nélkül ? A mi dokinénink minden környéki mamának ennek a cégnek a cuccait írja elő...

Egyébként 1700 ft. Nekem szerencsére nem gond, de biztos van család ahol igen, ezért leadom a dokinőnek ha már nem kell és adja oda valakinek. Értelmetlen, hogy kidobálják a családok, csak a védőnőnek vagy valakinek kéne koordinálni az ügyet.

Elnézést, ha "sok" voltam.

Üdv R.

Előzmény: AliceCsodaországban (13)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.07.13 0 0 13

Én ilyen szalagos terpeszbetétről nem is hallotam, milyen ez?

A terpesznadrágot meg a régi rugi bugyit ilymerem, de ilyet még nem láttam.

Ami nekem szalagosból ugrik be, az a Pavlik kengyel, a lányom volt ilyenben, igaz akkor még bőrből készült.

Előzmény: reményke (12)
reményke Creative Commons License 2005.07.12 0 0 12

Szia Bucoka!

Az én kislányomnak az orvos csípőizületi gyengeséget állapított meg. Közölte, hogy nincs csípőficam veszély, de gyengének találja az izületet ezért hordjon terpeszbetétet. Ez egy szalagos terpeszmerevítő. A tietek is ilyen?   Gyerekkoromban a gumibugyiban volt egy merev szivacs beépítve és az sokkal kényelmesebb volt mint ez. Ráadásul a szalagok ide-oda lötyögnek, mozogni akar ezért zavarja. Sír szegény, ha már ráadom.

Köszi a választ.

Üdv és jó tornázást a picidnek.

Zunya Creative Commons License 2005.05.19 0 0 11

Drukkolok :))

Majd írd meg, hogy mire jutottatok, jó?

bucoka Creative Commons License 2005.05.19 0 0 10
Köszi, most már sokkal derűlátóbb vagyok.
Tegnap elvittem dévény-tornára, az 50 percből 40-et sírt (erre mondjuk számítottam), a csaj azt mondta, hogy teljesen korrigálható a lába. Itthon is kell tornáztatnom (ma már birizgáltam, itthon is sírt). Úgy döntöttük, hogy ezt az utat próbáljuk meg, nem fogom Budára ráncigálni naponta v. kétnaponta, még akkor sem, ha ingyen van.

Viszont egy jó ortopéd dokit mindenképpen kell keresnünk, aki majd nyomon követi és kontrollálja a fejlődését. Ez még hátravan...
holnap jön megint a gyerekorvos, kifaggatom, hátha van valaki a tarsolyában:)
(a te szhelyi dokid nem rendel Bp-en is időnként?:)
Előzmény: Zunya (9)
Zunya Creative Commons License 2005.05.18 0 0 9

Megmértem a bebax-cipő hosszát: 9cm, ez a 7-es méret. Viszont van belőle 6-os méret is!!!!  Szerintem nem lesz kicsi Zsófi lábára. Különben is az a legfontosabb, hogy minél előbb elkezdődjön a kezelés. Én azért vittem el a gyerkőcöt már 3 hetes korában, hiszen szemmel látható volt a baj.

 

Keress másik dokit! :)))

 

Régen egyébként (az én gyerekkoromban) ezt a dolgot úgy oldották meg, hogy fordítva adták a gyerekre a szandált :)

 

Üdv: Zunya

Előzmény: bucoka (8)
bucoka Creative Commons License 2005.05.18 0 0 8
Ó, köszi, hogy leírtad.
Nálunk is ez a gond. A bebax a gyógycipő, én a neten megtaláltam. Rá is kérdeztem, hogy nem lehetne-e ezt hordani, aszondta a doki nem, mert túl kicsi Zsófi lába, és ez a cipő csak 9 cm-től van. Bár, ha a fiad 3 hetes korától hordta a 30 fokos lábára:)), akkor szerintem ez az infó sem nagyon jó (mármint, hogy kicsi a lába, egyébként 8 cm:)
Akkor gondolom, hogy a 20 fokos lábra is elég lehet ez a cucc + torna.
Most jó kedvre derítettél, köszi.
Indulunk a tornára, majd elmesélem mi volt.
Előzmény: Zunya (7)
Zunya Creative Commons License 2005.05.18 0 0 7

Van a városunkban egy fantasztikus orthopéd doktornő, őhozzá járunk (Szombathely)

Gipsz meg sín meg egyéb cucc szóba sem jött, hiszen ezt a problémát ezzel a gyógycipővel lehet kezelni. A tornát pedig én csináltam a doktornő útmutatásai alapján. Megpróbálom leírni: a bokáját stabilan tartottam a kezemben, majd óvatosan kifelé mozdítottam a lábfejét. Majd masszíroztam a külső talpélét, ettől a gyerek automatikusan a helyes irányba tartotta a lábfejét.

 

Miután Neked is megmondták az eltérés fokát, gyanítom, hogy ugyanaz volt a probléma. (a kiskönyvbe azt írták, hogy bebax jav. - talán a gyógycipő a bebax?? - nem tudom)

 

Üdv: Zunya

Előzmény: bucoka (6)
bucoka Creative Commons License 2005.05.18 0 0 6
Na, ez nálunk 20 fok, és a farfekvéssel magyarázzák. Dongalábat csak az első dokinő mondott, azóta (miután a neten utánanéztem, és gyanús lett, hogy nem az) mindenki azt mondja, hogy nem az.
Erről a kiscipőről nincs véletlenül képed?
Akkor gipsz, sín, ilyesmi szóba sem került? Hova hordtátok tornáztatni? A torna alatt sírt? A cipőt hogy viselte?
Előzmény: Zunya (5)
Zunya Creative Commons License 2005.05.18 0 0 5

Szia Bucoka!

 

Nem tudom, hogy a Te kislányodnak ugyanaz volt-e a baja, mint a mi kisfiúnknak, de leírom a mi esetünket, hátha segít:

Domi 4050 g-mmal született és mivel kicsi helye volt a pocakban, erősen befelé tartotta mindkét lábát. 3 hetes korában vittük el szakorvoshoz, aki megállapította, hogy 30 fokot tér el a lába a normálistól. Kb 3 hónapos koráig kellett hordani Dominak egy korrekciós kiscipőt (állandóan), ami kifelé húzta a lábfejét. Majd féléves koráig tornáztatni kellett. A legközelebbi kontroll akkor lesz, ha Domi megtanul járni.

bucoka Creative Commons License 2005.05.18 0 0 4
Köszi Alíz a felajánlást, igazán rendes vagy.:)
A "mókás" az a dologban, hogy az egyik ortopéd orvos azt mondja dongaláb, a másik azt, hogy nem. Így hogy legyen okos az ember????
Ma viszem a dévény-tornára, hogy legalább egyszer lássam mindkettőt, aztán eldöntjük. De lehet, hogy ezt az Ortopédiai Klinikát még megpróbáljuk. Oda is kell beutaló? Gondolom.
Egyébként ez a dévényes nő küldött a Bethesdába, ajánlott egy konkrét dokit is. Na most az a doki nagyon elfoglalt volt, júni végére lett volna időpont, de azt is mondták, hogy "ilyen kicsi problémával nem is foglalkozik". Így aztán ugyanott egy másik dokihoz kerültünk, aki gyógytornára már a budai gy.kórházba küldött. Szóval így kerültünk oda, de végülis a dévényes nő révén. Neki ezért elmondom mi volt, mert kíváncsi rá.
De tudom, hogy nem szeretnek egymásról hallani.
Előzmény: AliceCsodaországban (3)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.05.17 0 0 3

Hát nem tudom mit mondjak, mert ahogy írod ahány orvos meg gyógytornász annyiféle mást mond.

Szerintem orthopéd gyerekorvos lássa, és ő mondjon róla véleményt, ő ért ezekhez legjobban. (Orthopédiai Klinika esetleg? Az is messze van hozzátok, de ott legalább a leggyakorlottabbak vannak - a XI. ker. Karolina úton van, a 12-es busz áll meg előtte, másik végállomása a Boráros tér ill. a BAH csomópont.)

 

Ha valóban dongalába van, akkor a gipszelés a lehgatásosabb azt hiszem - és UTÁNA a gyógytorna.

 

Mi nem lakunk messze a Karolina úttól, ha úgy döntesz, akkor idejöhetek reggel és az egész napot itt töltheted, közben pihenhet is a gyerek.

 

MIndenesetre várd meg a Dévényesek véleményét is... ja és vigyázz!!! NEM SZABAD elárulni, hogy máshova is viszed gyógytornára, ezek közt a különféle módszerrel dolgozó gyógytornászok között akkora a féltékenység, hogy lila ködöt látnak, ha elárulod, hogy ide is meg oda is hordod!

Előzmény: bucoka (2)
bucoka Creative Commons License 2005.05.17 0 0 2
Köszi Alíz, jó, hogy írod ezt a terpesz-cuccot, így már világos.
Jó, azt a gyömöszölést nem akartam leszólni, tudom én, hogy fontos, csak azon tűnődöm, ha elviszem a közelebbi dévény-tornára, akkor is vonszoljam-e el a város másik végébe erre a másikra. Ma fél 11-kor indultunk és 3 után értünk haza. Közben néha szundikált ugyan a kendőben, de igazából nem aludt, teljesen felborult a napja, most is ordít... Amikor hazaértünk akkor is hulla álmos volt, de hiába tettem le, mégsem tudott elaludni... Tudom, hogy fontos a torna, mert a hosszú távú érdekeket kell nézni, csak minden napját így tönkretenni... háát, nem tudom. De persze, ha ez kell, viszem.
Előzmény: AliceCsodaországban (1)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!