Keresés

Részletes keresés

BHJ-962 Creative Commons License 1 napja 0 2 5490
The_Rible Creative Commons License 3 napja 0 0 5489

Az a hölgy a plocei Jadrolinija jegypénztárban csak néhány szót tud magyarul. Inkább vajdasági horvátnak gondolnám.  Viszont amikor meglát, mindig magyarul köszön és kíván jó utat. Nem az a lehúzós fajta szerintem.

Előzmény: portugéza (5483)
fekvőrendőr Creative Commons License 3 napja 0 0 5488

Gyorsabb, de tudni kell megtervezni az utazást, másrészt egy baleset, erdőtűz, vagy bármilyen nem várt rendkívüli helyzet nagy dugót tud okozni.

Előzmény: FRANKYE (5487)
FRANKYE Creative Commons License 3 napja 0 0 5487

De nem is gyorsabb. Mert ha gyorsabb lenne akkor azt mondom OK. De ha lassabb, unalmasabb, drágább akkor mi a jó az autópályában?

Előzmény: hul (5486)
hul Creative Commons License 3 napja 0 0 5486

A hülyeséget nem az dönti el, hogy szerinted mi az :-) Relatív... a lehetőség, pl. ha én este 10 után tudok indulni, akkor nem érdekes a pályadíj, a neumi olcsóbb üzemanyag, ill. a gyönyörű táj Boszniában. Mindenkinek magának kell tudnia, mikor mi. 

 

Előzmény: FRANKYE (5480)
hul Creative Commons License 3 napja 0 0 5485

Persze, ha neked így gazdaságos, akkor így kell menni. A hasonlítás a te feltételeidhez igaz, tehát máshol is rengeteget fizet az 1,9 feletti meg lakókocsis. :-)

Előzmény: alexxvelorex (5478)
monobombola Creative Commons License 4 napja 0 1 5484

Huszon év tapasztalatával ami megmaradt: Sok kedves, készséges és barátságos horváttal találkoztam. A közös bennük, hogy közel hetven év körüliek voltak. A fiatalabbak ma már egy más világ. Most ha megyünk is oda, akkor mindig baráti társasággal. A helybeli meg szóra sem érdemes. A lenyúlásra már itthon az első benzinkútnál fel kell készülni. Az itthoniak sem jobbak. 

Bosznia és Montenegró emlékezet a régi Horvátországra. A barátságosra. Meglátjuk meddig tart a "kedvesség". Gondolom az első.... mert valahogy a szegény ember mindig kedves. Más "értékeket "tart fontosnak. Aztán a pénzzel megnő az öntudat. (Pénzem van, tehát eszem is!) Később csak növekszik az "önbecsülés". Most a zászló a kotori öbölnek áll. Nálunk.☺

Mert nem kívánunk sokat. Sokszor egy mosoly is elég. Itt még van. 

 

Előzmény: BoxerFalo (5482)
portugéza Creative Commons License 4 napja 0 1 5483

Szüleimet pár éve Pločéban húzták le a kompjegy vásárlásnál Orebić felé. A csattanó, hogy a pénztárban magyar ült... (legalábbis tudott magyarul). Bosznia meg hatalmas pozitív csalódás volt számukra. 

Előzmény: BoxerFalo (5482)
BoxerFalo Creative Commons License 4 napja -1 3 5482

Mi is leszoktunk Horvátországról. Több rossz tapasztalatom is volt Ho.-ban. A fizetőkapunál 20 Eur-ral próbát meg lehúzni a gyerek, de mivel nem most jöttem le a falvédőről, így nem sikerült neki. Félreálltam a kapu után és bekopogtam, hogy jó lesz ha visszaadja pénzt mert nagy baj lesz. Szó nélkül nyúlt a kasszába és számolás nélkül adta a húszast. Horvát vendéglőben leültünk egy üres asztalhoz egy téren oda ahol kb 20 üres asztal volt. Kértünk egy italt meg a wifi jelszót. Pincér elment és kisvártatva közölte, hogy a főnök parancsára húzzunk el, mert így nem szolgál ki minket. Vagy 3 italt rendelünk vagy húzzunk!

Azóta be sem tettem oda a lábam. Átszoktunk Boszniába és Montenegróba. Ezerszer kedvesebbek az emberek. Sehol sem akartak átverni és jóval olcsóbb minden mint az elszállt horvátoknál.

 

Előzmény: hul (5476)
csörötnek Creative Commons License 4 napja 0 0 5481

Üdv mindenkinek ! Most értünk haza első balkáni autós túránkról. Szentgotthárd mellől indultunk, Muraszombat-Varasd-Jasenovac - Lukácsbánya (Banja Luka)-Jajce-Mostar(éjszakai szállás)-Blagaj-Trebinje- Niksic(Montenegro)-Podgorica-Ulcinj (két éjszaka) útvonalon mentünk. Visszafelé Kotori-öböl - Trebinje-Mostar - Jajce (egy éjszaka)- Banja Luka) - Gradiska utat választottuk. A benzinárak Bosznia-Hercegovinában 1,74-196 KM között , érdekes, hogy a horvát határtól a montenegrói határ felé drágultak. Ha valakinek valamilyen kérdése lenne, szívesen megosztjuk tapasztalatainkat.

FRANKYE Creative Commons License 4 napja 0 0 5480

Horvátország déli részére hülyeség autópályán menni, tovább is tart meg egy "kicsit" drágább. 200 km-el hosszabb és 100 forinttal drágább a benzin mint Boszniában. Neum Bp. széle kényelmes tempóval 10 óra volt.

Előzmény: hul (5476)
geodo1 Creative Commons License 5 napja 0 0 5479

De nem arról van szó, hogy nekünk drága. Hanem ha összehasonlítjuk, hogy x vagy y dolog/szolgáltatás/stb. mennyibe kerül Horvátországban és mennyibe görög/olasz/Spanyolországban, akkor viccesen gyakran nyernek ebben ők. 

Előzmény: hul (5475)
alexxvelorex Creative Commons License 5 napja 0 1 5478

Mivel nekem az autó 1,9-nél magasabb és plusz a lakókocsi miatt a III-as kategóriát fizetteti velem, ami majdnem 70 e Ft, oda-vissza. Mivel lakókocsival egyébként sem lehet 140-160 körül tépni, azt a 90-100-at a bundáson is kényelmesen tudom tartani. Most akkor miért baj, ha nem fizetek ki ennyit, hogy majd a kapuknál plussz araszoljak. Ha van kedvünk egy seggel lemegyünk az Adriára Bosznián keresztül, ha nem valahol félúton 20-25 euróért beállok egy kempingbe és másnap kényelmesen megyünk tovább. A látnivaló egy lapon sem említhető a pálya melletti sivár környékkel.

Előzmény: hul (5476)
Traveller00 Creative Commons License 5 napja 0 1 5477

egy sok kilométeres dugónál teljesen mindegy, hogy te kártyával fizetsz, mert a kártyás lehajtó, nem 6 km-el a kapu előtt kezdődik :)

Sokat járok más pályákon is, van összehasonlítási alapon, jah és jártam akkor is (HR), amikor főutakon vitt az út, csak ugye egy főútért nem fizetsz ;)

Lényeg a kapus rendszer idejétmúlt és attól nem lesz olcsó, hogy egy német nettó 2000-3000 eurót keres (amúgy sokan vannak , akik nettó 1000-1300 eurót visznek haza és ez egy 500-600 eurós albérlet mellett nem sok). 

 

S a nyugat-európainak sem olcsó, legfeljebb ő könnyeben kifizeti

Előzmény: hul (5476)
hul Creative Commons License 5 napja -1 1 5476

Pillanat: a 70 eur mondjuk a számolás kedvéért 22000 Ft legyen, ezért oda-vissza kapsz egy-egy 11000/utat. Jó utat, x alagúttal, ebből kettő 5, ill. 6 km. elképesztő helyeken. Ha nem jártál a régi utakon, akkoriban, amikor MINDENKI ott kellett és csak ott tudott menni... szóval akkor fogalmad sincs mi a sok és mi a szívás.

Ma megállóhelyekkel, kutakkal teli, és ha akarsz szundíthatsz egyet éjjel. Biztonságban vagy. 

Igen,  drága. Van ára. Nekünk feltűnően. Mint mindennek. Mert szar a pénzünk sajnos.

A keleti németnek előírás szerint 11-13 eur, a nyugati németnek 18-19 eur/ó minimális munkadíjjal... (de az echte német nem dolgozik ennyiért! meg a képzett, meg a jó állásban, hát igen) neki mindegy.  

Az időtartamra pedig te vagy a leginkább hatással. Akkor menj, amikor elkerülöd a dugót Luckonál. Tudod, hogy nappal, szombat környékén és ha nem kártyával fizeted -tuti a rostokolás. Menj más napokon, menj éjjel és vigyél kártyát. Kilométernyi előnyöd lehet csúcsban is... de a népek nem értik, állnak a dugóban. 

A horvát nem tud évi 15 hétvégére nagyobb kapacitást kiépíteni, de van ENC és van kártya. Meg hogy kerüld. Létezik megoldás, figyelj oda.  Különben meg az időtartam reklamáció azért is butaság, mert bárhol és bármikor lehet dugó, baleset vagy csak úgy, menj München felé, menj az A2-n Ausztiában, vagy Róma  előtt és után, ezer sáv, meg lejárat, de stau mind és szívás. Lehet stau bárhol-bármikor. Nyáron értelemszerűen. Franciao.ról meg nem is beszéltem, a barátaim rémeket mondanak dugóügyben. Ettől még ezek az országok tutik mint turisacélpont... :-)

Nem szarozzuk le őket... a német 8 sávban áll Münchennél és morog alatta a 200+LE, és nem lesz neki szar németnek lenni, csak aznap fáradt. Otthon van, hát neki ez jutott. :-)   

 

Előzmény: Traveller00 (5473)
hul Creative Commons License 5 napja 0 0 5475

Erről beszéltem. Hogy drágák. A horror autópálya nem horror, mert sokminden lehetne horror. :-)

Viszont relatíve (és nem Görögo. nem a Balkánon), azért a nyugati árak is nagyon magasak nekünk. 

 

Előzmény: geodo1 (5474)
geodo1 Creative Commons License 5 napja 0 3 5474

azert összességében a horvátok a balkán többi részéhez képest (beleértve görögországot is) nagyon drágák, simán kihívás olcsóbbnak találni olasz- vagy spanyolországnál; legalább az az árszint, a kiemelt helyek meg simán azok felett is, kvázi skandináv árszinten. annyira viszont messze nincs rendben, vagyis az ár/érték arány az, ami gyenge nagyon horvátországban. és akkor még az emberek kedvességéről nem is beszéltünk. 

Előzmény: hul (5472)
Traveller00 Creative Commons License 5 napja 0 0 5473

Letenye-Ploce retúr személyre 70 euró, szerintem mindenki döntse el, hogy ez drága vagy olcsó :)

 

De még kifizetem ezt a 70 eurót, viszont amikor főszezonban egy 6 órás útból lesz 11 órás a kőkorszaki fizetőkapuk miatt, na akkor kifejezetten szemtelenség. Remélem hamarosan áttérnek a matricás vagy rendszám leolvasó rendszerre.

 

Előzmény: hul (5472)
hul Creative Commons License 5 napja -1 0 5472

A horror mitől horror? Ha leülsz vacsorázni egy horvát városban és 4-en otthagytok alaphangon 500-600 hrk-t?

Fene tudja.

Másutt, pl. Olaszo.ban egy pohár sör, egy üdítő és egy fagyika 20 eur. Brüsszelben egy ebéd -és nem hiltoni- simán 80-90 eur. Ezzel szemben mindenhol tudsz olcsón és olcsóbban is enni. Azért a horvátoknál bárhova beülsz, majdnem egységesen drága, ill. nagyon frekventáltan, pl. Dubrovnik sokkal drágább. Szerintem ezek a kirívóak nekünk.

Viszont a horvát autópálya elvisz, gyorsan és biztonságosan oda, ahova nagyon keskeny, kanyargós útak vezetnek, órákig fél éjszakákig, szóval értelmes választás a pálya is. Ehhez és a többi árakhoz képest, nem kirívó. 

Ok. a lakókocsis árak és a kisbuszos árak már tényleg, de ezzel számolni kell, mert másutt is. A kompoknál hasonló a helyzet. 

Szóval relatív és sokadszor írom, mondom, a mi pénzünk ér keveset, ez a pocsék. 

Előzmény: alexxvelorex (5471)
alexxvelorex Creative Commons License 2017.09.14 0 1 5471

Nekünk elég érdekes volt a kemping bejáratának megtalálása! Egyébként teljesen rendben volt, az emberek százszor barátságosabbak, mint a horvátok. Mi évekkel ezelőtt a horvát autópálya horror ára miatt kezdtünk erre járni, de most már annyira megkedveltük, hogy Bosznián belül is keresünk látnivalókat.

Előzmény: ufonauta2 (5470)
ufonauta2 Creative Commons License 2017.09.13 0 0 5470

Ehe... Júli 21-én mi is a Plivsko Jezero kempingben szálltunk meg (immár másodszor). Útvonalunk is majdnem ugyanez volt. Igaz Udvar után mi Gradiskáig mentünk a horvát A/5-A/3-on és úgy Banja Luka felé. :) 

Előzmény: alexxvelorex (5469)
alexxvelorex Creative Commons License 2017.09.13 0 1 5469

Mi augusztus 5-20-ig voltunk pesti barátainkkal, mi Szolnokról. Reggel 7-kor találkoztunk Mohácsnál és kényelmesen mentünk: Udvar-B.Samac-Banja Luka-Jajce útvonalon. Jajcében a Pitlivso Jazero kempingben töltöttünk egy éjszakát, majd másnap: Jajce-Jablanica-Mostár útvonalon, függetlenül, hogy ez egy augusztus eleji szombat és vasárnap , nem volt nagy forgalom.

Előzmény: Hunter57 (5468)
Hunter57 Creative Commons License 2017.09.13 0 0 5468

Elnézést a sok kérdésért. (még lehet, hogy lesz)

Ez egyszerű tengerparti útnak indult Horvátországba. A közelben lévő minden helyet már kigyűjtöttem régebben.
Ide főleg az útvonal leírások miatt "jöttem", mivel eddig csak pályán jártunk Ho-ba.
Mostar is célpont, így adódott egy másik útvonal Bosznián keresztül. 

Annyi minden szépet, és jót olvastam a korábbi hozzászólásokban, hogy egy kis újratervezést hajtottam végre.
Így jött bele a szarajevói éjszaka, és most talán még Jajce is kap egy éjszakát.
Az újratervezésre való időm rövid, mert pénteken indulunk. Sok információnak már nem tudok utánakeresgélni. Itt találtam már párat!

És nem utolsó sorban, szerencsémre vannak nálam tapasztaltabb utazók ebben a térségben. :-)

monobombola Creative Commons License 2017.09.13 0 0 5467

Csak augusztusról tudom mondani, hogy Bugojno felé nyugisabb, jó út és tempós.

Előzmény: Hunter57 (5464)
fekvőrendőr Creative Commons License 2017.09.13 0 1 5466

Arra viszont - tapasztalatom szerint - kisebb a forgalom, és kevesebb a lakott terület.

Előzmény: alexxvelorex (5465)
alexxvelorex Creative Commons License 2017.09.13 0 1 5465

Ha Metkovic-nál lépsz be horvátba, felesleges Tomislavgrad felé kerülni,és a Neretva-völgy sokkal szebb!

Előzmény: Hunter57 (5464)
Hunter57 Creative Commons License 2017.09.13 0 0 5464

Hunter57 Creative Commons License 2017.09.13 0 0 5463

Hazafelé talán belefér Jajce.
Mostar felől fogunk jönni, tehát az ajánlott útvonalon, már fogunk egyszer menni, igaz ellenkező irányból.
A másik kettőről mit érdemes tudni? (Számunkra ez a déli rész még teljesen ismeretlen.)
Maradjunk az ajánlott úton vagy érdemes Ho-ban menni?

lborli Creative Commons License 2017.09.12 0 0 5462

hotelart.ba

jó parkolás, szuper reggeli, pár lépés a Bascsarsijatól

Előzmény: Hunter57 (5448)
alexxvelorex Creative Commons License 2017.09.12 0 0 5461

Szerintem az 1-es verzió a jó, én személy szerint a szerb határokat kihagynám, nincsenek jó tapasztalataim velük kapcsolatban.

Előzmény: Hunter57 (5460)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!