Keresés

Részletes keresés

pákó.cs Creative Commons License 2011.02.09 0 0 79

Szép jónapot!

 

Egy kis segítség kellene nekem lettországi fronton.Arról lenne szó,hogy egy olyan valakit keresnék aki ott él vagy akár egy nagyon jó ismerőse rokona ott tartózkodik és ezért nyílván jártas az ottani közélti dolgokban.Ha valaki tudna ebbe nekem segíteni bármilyen szinten is azt nagyon megköszönném.Köszönettek.Pákozdi Csaba.

RogerWilco Creative Commons License 2005.05.26 0 0 78
de tudomásom szerint a joganyag fordítása államonként és nem nyelvenként történik

Hmm, lehet hogy így van, miért pont ilyen abszurditás ne lenne? :-)
Előzmény: armagnac (75)
RogerWilco Creative Commons License 2005.05.26 0 0 77
Akkor rendben! :-)
Előzmény: Boldog ember (73)
armagnac Creative Commons License 2005.05.25 0 0 76
Szerintem sehol nem örülnek a bevándorlók, hogy meg kell tanulniuk egy nyelvet, de ez kit érdekel? Pláne ha államilag finanszírozzák a nyelviskolát.
Előzmény: Bimbum (74)
armagnac Creative Commons License 2005.05.25 0 0 75
Tolmácsolni biztos csak 20 nyelvre kell, de tudomásom szerint a joganyag fordítása államonként és nem nyelvenként történik, leszámítva az íreket.
Még amennyire tudom, a tolmácsoktól legalább 3 nyelv ismerete elvárás, legalábbis egy tolmácstól ezt hallottam:)
Előzmény: RogerWilco (70)
Bimbum Creative Commons License 2005.05.25 0 0 74

Tudod az a probléma, hogy ezeknek a magyarok a Szovjetunióban, ahol elég volt oroszul megtanulni, s ezzel az egész országban el lehetett boldogulni. Aztán jött a lett függetlenség, s nem tudtak lettül (elég jól). Negyven felettiek már elég nehezen tanulnak meg egy a sajátjuktól teljesen elütő idegen nyelvet.

 

Ugyanez a helyzet Kanada franciák lakta részében. Ott sem örülnek az angolul még úgy ahogy tudó bevándorlók, hogy franciául is meg kell tanulniuk.

Előzmény: Boldog ember (58)
Boldog ember Creative Commons License 2005.05.25 0 0 73
Akkor is! Mert pártállástól függetlenül utálok minden szemforgató listás politikust amikor hazudik!
Előzmény: RogerWilco (72)
RogerWilco Creative Commons License 2005.05.25 0 0 72
Ahogy nézem Hegyi a lettországi magyar anyanyelvüek miatt "tüsténkedik", az már egy itteni topicbéli levezetés, hogy ezzel az orosz nyelvet "vinné be"
Ha pl. Schmitt Pali vetette volna fel a kérdést, akkor is ilyen negatívan állnál hozzá, vagy akkor "véreink bajnoka" lenne? :-)))
Előzmény: Boldog ember (71)
Boldog ember Creative Commons License 2005.05.25 0 0 71

 

Nekem ugyan nem fáj. Bár egyéb nyelvek mellett meglehetösen jól beszélek oroszul is, kicsit még lettül is!

 

Viszont ismételten ki kérem magamnak, hogy Hegyi képviselő az én vagy Magyarország nevében tüsténkedjen ezen!

Előzmény: RogerWilco (64)
RogerWilco Creative Commons License 2005.05.24 0 0 70
több darab +hivatalos nyelv, elvégre más állam, más terminusok (ez jelenleg is így van a régi tagállamoknál)

Na ez így nem stimmel, mert pl. a következő nyelvek csak egy nyelvként hivatalosak, pedig több ország hivatalos nyelvei, egymástól eltérőek

Francia - Fr.o, Belgium, Luxemburg
Német - N.o, Ausztria, Luxemburg
Holland - Hollandia, Belgium
Svéd - Svédo, Finno
Görög - Görögo., Ciprus
Angol - UK, Íro.

Amiben persze igazad van, hogy ha kb 20 hivatalos nyelv mellé (nem néztem utána pontosan mennyi van) bejön akár még egy, akkor az jelentősen több munkát jelent, mert az összes szöveget arra a nyelvre is le kell fordítani, a szinkrontolmácsolásba is bejön (elvileg) 20 új pár, bár újabban gyakran már nem direktbe, hanem közvetítő (angol, francia) nyelven kereztül tolmácsolnak, pont azért, hogy ne kelljen tolmácsok hadának lennie minden bizottsági ülésen (ahol amúgy is leginkább a nagy nyelveket használják)
Előzmény: armagnac (66)
Derek Creative Commons License 2005.05.23 0 0 69

"Ez alkalmasint sok keleteurópai EU képviselőnek (nem csak szociknak) jelentös könnyebbséget jelentene, köztük Hegyinek is más idengen nyelv ismeretének híjján"

 

Marhasag 89 elott az MSZMP tagok semmivel sem tudtak jobban oroszul ,mint a lakossag tobbi resze.kiveve azokat akik oda kerultek diplomaciai kuldetesbe,vagy valami Kgst beosztasba. Az orosz nyelvoktatas hatekonysaga a komenistak kozott is pontosan ugyanolyan totalis csod volt ,mint a lakossag tobbi reszenel kiveve azokat aki orosz szakra mentek tovabbtanulni.

 

Előzmény: Boldog ember (63)
gross Creative Commons License 2005.05.23 0 0 67

Az EU-nak fájna jobban a hivatalos nyelvek parttalan szaporodása. Bónusz, hogy ha különböző tagállamokban lesz hivatalos az orosz, az több darab +hivatalos nyelv, elvégre más állam, más terminusok (ez jelenleg is így van a régi tagállamoknál).

 

Ne viccelj már, az osztrák nem hivatalos nyelv, de a finnországi svéd sem....

Előzmény: armagnac (66)
armagnac Creative Commons License 2005.05.23 0 0 66
Az EU-nak fájna jobban a hivatalos nyelvek parttalan szaporodása. Bónusz, hogy ha különböző tagállamokban lesz hivatalos az orosz, az több darab +hivatalos nyelv, elvégre más állam, más terminusok (ez jelenleg is így van a régi tagállamoknál).
Előzmény: RogerWilco (64)
devereaux Creative Commons License 2005.05.23 0 0 65

Bimbum!

 

Nagyon helyesen írtad. "A székelyeket kifejezetten a határok védelmére telepítették MAGYARORSZÁG peremére..."

 

Ennélfogva most azt számonkérni, hogy a Romániában használatos nyelvet miért nem tudják profin - pedig tudják, csak neked ezt rosszul eshet hallani - kissé célt tévesztett. Majdnem azt írtam, hogy hazudtál egy kiadósat, de aztán meggondoltam magam és a pártosságodra kenem a dolgot.

 

Az etnikai arányok megváltoztatása pedig eléggé bizonytalan lábakon áll, lévén, hogy a székelységről szóló első dokumentált említés 1116-ból adódik, de nem sokkal később már a mai Szászföldön, majd a maros mentén és végül Székelyföldön állapodtak meg. Leginkább ezt fogadják el hivatalosnak.

 

Ez pedig egybevág azzal, hogy már a románság erdélyi létszámfölénybe kerülése előtt is ott voltak, ami megkérdőjelezi az etnikai arányok megváltoztatására igyekezni kívánó dolgaidat.

 

De kérdezd meg így: az erdélyi románok miért nem tanultak meg akkor magyarul?

 

A kérdés megválaszolása természetesen szükségtelen, ha a görög-római-tráko-dáko nagyromán elmélet híve vagy.

 

Ellenkező esetben csak sületlenség a beírás.

 

-off-

Mit tippelsz, a következő napokban milyen rasszista támadások lesznek Magyarországon indiai cigányok ellen? Kit szúrnak kersztül a Hősök terén vérbe mártott szerepjátékos karddal?

-on-

Előzmény: Bimbum (37)
RogerWilco Creative Commons License 2005.05.23 0 0 64
Ez végképp érthetelen - miért fájna az neked, ha az orosz hivatalos nyelvvé válna?

Mivel pl. a magyar is az EU hivatalos nyelve, bármely magyar képviselő felszólalhat klf fórumokon magyarul, írhat magyarul, stb. Az informális beszélgetéseken pedig azt a nylevet használják, amelyiket akarják (tudják), akár hivatalos, akár nem hivatalos nyelv. Gondolod, hogy x magyar és z litván képviselö mutogatnak, mert bár mind a ketten tudnak ororszul, de hát az orosz nem hivatalos nyelv?
Előzmény: Boldog ember (63)
Boldog ember Creative Commons License 2005.05.23 0 0 63

 

Azért itt, és föleg Brüsszelben, egy másik játszma is folyik!

Ha bármelyik balti államban sikerül az oroszoknak, természetesen az anyaország teljes támogatását élvezve, elérni, hogy az orosz hivatalos állami nyelv legyen, akkor azzal együtt és egyidőben az orosz az EU hivatalosnyelvévé (is) vállik!

Ez alkalmasint sok keleteurópai EU képviselőnek (nem csak szociknak) jelentös könnyebbséget jelentene, köztük Hegyinek is más idengen nyelv ismeretének híjján! Ennek ellenére mint magyar választó polgár igenis tiltakozom az ellen, hogy Hegyi elvtárs ezt énrám mint magyar választó polgárra hivatkozva probálja meg elérni! 

Előzmény: gross (59)
RogerWilco Creative Commons License 2005.05.20 0 0 62
Ez is egy vélemény, gondolom jól ismered a Baltikumot, sokszor jártál arra, esetleg éltél is ott...
Előzmény: tejfölfancsi (61)
tejfölfancsi Creative Commons License 2005.05.20 0 0 61
nekem tele van a hócipőm a balti államokkal! a zsidajaikat is kegyetlenebbül ölték le, mint a hitleráj; azzal,hogy mostaz oroszoknak nem adnakállampolgárságot, meg a magyaroknaksem, minden megvetésre méltóak; ha nekik lett volnba olyan hatalmuk, mint a nagy orosdz medvének, még rosszabb helyzetbe kerülhettünk volna 1945 után; csak ne próbáljanak szabadságszeretőnek, demokratának, európainak tűnni; haider féle társaság
gross Creative Commons License 2005.05.20 0 0 60

Ja igen: a kritika amúgy jogos, de felesleges kizárólagos igazságokat keresni. A politika erről szól. Vannak ilyen álláspontok (humanizmus, emberi jogok), meg olyan álláspontok (nemzetállami álmok, újranyert függetlenség bódulata).... Aztán ezek néha összecsapnak.

 

Mellesleg a fiatal orosz ajkú lettek nagy többsége nagyon jól beszél lettül (én csak ilyennel találkoztam), de valahogy mégsem nagyon akarják őket állampolgárrá fogadni.

Előzmény: gross (59)
gross Creative Commons License 2005.05.20 0 0 59

Ez egy alapvetően az újra megtalált nacionalizmusból eredő probléma: A lettek az óriási mértékű orosz/ukrán betelepítések következtében elvesztették nemzetállam jellegüket, amit nehezen emésztenek meg máig. Ők valóban szeretnék mist a talált függetlenségük után magukat lett nemzetállamnak hinni, egyedül a lett hivatalos nyelvvel, egyeduralkodó lett kultúrával stb.

 

Persze ez a hajó már elment, hszen mintegy 35%-nyi orosz ajkú kisebbséggel már nem lehetsz homogén nemzetállam. Valóban nem nagyon akarják beengedni őket a "nemzetállam" testébe, a lett vizsga mellett úgy tudom, kőkemény állampolgári vizsga és kötelező katonai szolgálat is van.

 

Pedig előbb-utóbb be kell. De amíg ebbe beletörődnek, az még eltart egy ideig. Ezt az ideiglenes nacionál-emocionális problémát EU is megértette.

 

Párhuzamot nem nagyn érdemes vonni más népek történelmével, csak meg kell próbálni megérteni a helyzetet

 

Uz redzesanos!

 

Boldog ember Creative Commons License 2005.05.20 0 0 58

 

Unua,

 

1, 15.-évnek elégnek kellene lennie arra, hogy az a kb 200 magyar aki a jobb élet reményében letelepedett Lettországban az vegye a fáradságot tanuljon meg lettül.

 

2, Annak a kb 50.000 orosz nagyrészének akik családja már 1941 előtt is Lettországban élt ez nem okozott jelentös problémát.

 

3. Az a kb 400000 orosz akit vagy betelepitettek, vagy a jobb élet reményében betelepült 1945-öt követöen semmilyen módon nem hasonlítható össze az Erdélyben élő székelyekkel, ugyanis nincs információm arról, hogy 1945 után nagyobb mennyiségű székelyt telepítettek be Romániába Magyarországról!

 

4, Gondolom tagja vagy az Объединенного конгресса русской общины Латвии-nak?  Természetesen szived joga kiállni az oroszok érdekei mellett, viszont Hegyitől mint magyar EU-s képviselőtől ezt kifejezetten rosznéven veszem!

Előzmény: Unua (57)
Unua Creative Commons License 2005.05.20 0 0 57
Gondolj arra, hogy milyen felzúdulás lenne, ha csak azok a székelyek kapnák meg a román állampolgárságot, akik le tudnak vizsgázni román nyelvből, történelemből és alkotmányból. Százezreknek nem síkerülne, hiszen többségük csak makog románul.
Előzmény: Boldog ember (55)
armagnac Creative Commons License 2005.05.19 0 0 56
a litván és az észt vizsgát senki sem kifogásolta
Ez egy nehezen bizonyítható állítás, viszont könnyen cáfolható.

http://www.eubusiness.com/afp/040415033808.g4ewade5

"Estonia's Minister for Population and Ethnic Affairs, Paul-Eerik Rummo, told AFP the integration process was "going swiftly," while acknowledging many Russian speakers were still put off naturalising by the required language exam, despite government programs compensating them for lesson costs."

Előzmény: Pásztörperc (48)
Boldog ember Creative Commons License 2005.05.19 0 0 55

 

Miután 1992-óta Lettország függetlenné válása óta 13 év eltelt, és ők már ezt megelőzően is ott éltek ennyi időnek elégnek kellett volna lenni, hogy megtanulják "hazájuk" nyelvét!

 

Vagy probáljanak meg Magyarországon letelepedni, igaz itt 5 év helybenlakás nem lesz elég 8 év kell, a magyar vizsga nem lesz viszont probléma. (Bár ki tudja).A magyar törvények szerint is magyarúl kell letenni az állampolgári vizsgát, és ezt a legtöbb közigazgatési hívatalban nagyon komolyan veszik, a magyar pedig nem egy könnyű nyelv!

 

Az is tény, hogy a Lettországi orosz nacionalista párt azt követeli, hogy az orosz legyen a lettel azonos szintű államnyelv lettországban és mint ilyen az Európai Unió hivatalos nyelve.

 

Lehet, hogy Hegyit is ez villanyozta fel? A magyaron kivül csak némi orosz nyelvtudásnak vagyon birtokában?

Előzmény: armagnac (54)
armagnac Creative Commons License 2005.05.19 0 0 54
A BBC szerint a nyelvtudással van gondja az érintett lettországi magyaroknak.
Boldog ember Creative Commons License 2005.05.17 0 0 53

 

Pásztorpörc talán birod az ánglis nyelvet, mert gondolom lettül nem tudsz!

 


Latvian Citizenship Law
Chapter One
General Provisions
 
Section 12. General Provisions for Naturalisation
 

(1) Only those persons who are registered in the Population Register may be admitted

to Latvian citizenship through naturalisation procedures and:

1) whose peffi1anent place of residence, as of the day of submission an application for

naturalisation, has been in Latvia for not less than five years calculated from 4 May

1990 (for persons who arrived in Latvia after 1 July 1992, the five-year period shall be

calculated from the moment a permanent residence permit is obtained);

2) who are fluent in the Latvian language;

3) who know the basic principles of the Constitution of the Republic of Latvia and the
Constitutional Law "Rights and Obligations ofa Citizen and a Person";

4) who know the text of the National Anthem and the history of Latvia;

5) who have a legal source of income;

6) who have given a pledge of loyalty to the Republic of Latvia;

***********************************************************************

1993. évi LV. törvény
a magyar állampolgárságról

A magyar állampolgárság megszerzése

Honosítás

4. § (1) Kérelmére honosítható a nem magyar állampolgár, ha:

a)  a kérelem előterjesztését megelőző nyolc éven át folyamatosan Magyarországon lakott;
b)  a magyar jog szerint büntetlen előéletű és a kérelem elbírálásakor ellene magyar bíróság előtt büntetőeljárás nincs folyamatban;
c)  megélhetése és lakóhelye Magyarországon biztosított;
d)  honosítása a Magyar Köztársaság érdekeit nem sérti; és
e)  igazolja, hogy alkotmányos alapismeretekből magyar nyelven eredményes vizsgát tett, vagy ez alól a törvény alapján mentesül.

 


 


 

RogerWilco Creative Commons License 2005.05.17 0 0 52
sorry, nem Litvániát, hanem Lettországot akartam írni, de a lényeg nem változik.
Előzmény: RogerWilco (50)
Boldog ember Creative Commons License 2005.05.17 0 0 51

 

Miután van nem ismerősőm, hanem rokonom aki a magyar állampolgári vizsgát tette le pár éve, és van nem ismerösöm hanem rokomon aki a lett állampolgári vizsgát tette le, határozottan állítom, hogy a vizsgakövetelményeket illetően a magyar és a lett állampolgári vizsga formailag (magyar illetve lett nyelven kell vizsgázni) és tartalmilag (állampolgári ismeretek általános kulturális ismeretek) is azonos.

 

Ha van eltérés akkor az csupán abban van, hogy az illetékes vizsgáztató mennyire veszi komolyan a feladatát!

 

Az észt és litván állampolgári vizsgát nem ismerem azokról nem irtam!

Előzmény: Pásztörperc (48)
RogerWilco Creative Commons License 2005.05.17 0 0 50
Ez új, még nem hallottam Kárpátalja´ról Litvániaába történő kitelepítésről. Nekem inkább az ugrik be, hogy a 60-70-80-as években jelentősen magasabb életszínvonal volt a Baltikumban, mint a Kárpátalján, a népek meg költözködtek, végülis birodalmon belül mozogtak. Én is ismertem észtországi magyart, aki a Kárpátaljáról költözött oda 78-79-ben.
Előzmény: Törölt nick (49)
Pásztörperc Creative Commons License 2005.05.14 0 0 48

Nem azonos.

 

Egyebek között ezért írtam, hogy a litván és az észt vizsgát senki sem kifogásolta. Elég hülye vita az, amelynek egyik "résztvevője" még el se olvassa, hogy mit ír a másik.

 

Kellemes hétvégét:

 

Pasteur/c

Előzmény: Boldog ember (43)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!