Keresés

Részletes keresés

.ETNA. Creative Commons License 22 órája 0 0 4513

Közben rájöttem, hogy hol olvastam a terhességről! Van egy kiadványom, egy kis 28 oldalas könyvecske, amit még anno az orvosomtól kaptam (Dr. Rjokovich Bernadett, Sólyom Istvánné, Dr. Ortutay Judit: Rheumatoid arthritis Betegtájékoztató) és van egy másik, ami szintén az RA-ról és az alkalmazott gyógymódokról, gyógyszerekről, lehetséges kezelésekről szól, mindkettőben pontosan ugyanaz szerepel:

 

"Ha a betegség fogamzóképes korban kezdődik és a beteg állapotos lesz, a terhesség alatt a gyulladás csökken, gyógyszerek nélkül is sokkal jobb állapotba kerül a várandós anyuka. Terhesség alatt a gyógyszerek szedését lehetőleg kerülni kell. Az immunsejtekre ható betegségmódosító gyógyszereket már a tervezett terhesség előtt 3-6 hónappal javasoljuk elhagyni. Ha ilyen gyógyszerek szedése mellett lesz állapotos a beteg, ez még nem indokolja a terhesség megszakítását, mert tapasztalatok szerint a magzat nem károsodik. A biztonság kedvéért szorosan figyelni kell a magzat fejlődését. A nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek a megtermékenyített petesejt beágyazódását nehezítik, a terhesség végén sem javasoljuk a szedésüket, mert a szülés késleltetését és elhúzódását okozhatják, a magzaton pedig érrendszeri problémát okozhatnak. Ha feltétlenül szükséges, ízületbe adott szteroid injekciót adunk"

Előzmény: csak egy n (4510)
.ETNA. Creative Commons License 22 órája 0 0 4512

Szia!

 

Sajnos  arra valóban nincs garancia, hogy azonnal teherbe fogsz esni. Én anno a reggeli (szájban mért) hőmérőzést csináltam a tervezett teherbeesés előtt 3 hónapon keresztül. Így könnyen ki lehet számítani, hogy mely napok "megfelelőek", persze ehhez a rendszeres ciklus is nagy segítség.

 

Akkor még nem voltam beteg, a hőmérőzésre kizárólag azért volt szükség, mert egyetlen bébit terveztünk és minden vágyam az volt, hogy fiú legyen és ilyenkor nagyon nem mindegy, hogy a peteéréshez képest melyik napon próbálkozol. Nekem szerencsére összejött, elsőre:-) Talán érdemes lenne Neked is egy ilyen "megfigyelést" elkezdeni, elképzelhető, hogy így nagyobb eséllyel leszel mielőbb terhes.

 

A Trexan betegtájékoztatójában általában 6 hónap szerepel, bár pl. a webbeteg oldalon olvastam 3 hónapot is, én azt gondolom, hogy ha ilyen helyzetben lennék, mindenképpen kivárnám a 6 hónapot:

"... mert a Trexant terhesség idején nem szabad szedni. Nagyon fontos, hogy a kezelés során és a kezelés befejezte után még 3 hónapig megbízható fogamzásgátló módszert használjon."

 

"Metotrexát kezelés alatt, illetve a kezelést követő 6 hónapig ne essen teherbe. Ezért Önnek a kezelés teljes időtartama alatt megbízható fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia (lásd még "Figyelmeztetések és óvintézkedések")."

 

Mivel a Trexan a sejtosztódást befolyásolja, ha kellő ideig vársz és kiürül a szervezetedből és a normális ütemű sejtosztódás visszaáll, nem gondolnám, hogy Nálad nagyobb lenne a magzatkárosodás reális kockázata, mintha annál, aki soha nem szedett ilyen gyógyszert!

 

Régebben (2010-ben valamikor) még volt a Semmelweis Egyetem II. Nőgyógyászati klinikáján (Budapest, Üllői út) egy speciális terhesambulancia, ahol kimondottan autoimmunbetegségben szenvedőket is gondoztak nőgyógyászok, immunológusok stb., akik ebben a speciális helyzetben lévők bajaival, tüneteivel, lehetőségeivel jobban tisztában voltak. Talán érdemes lenne telefonon érdeklődni, hogy van-e még ilyen, illetve a közeledben lévő kórház terhesgondozásán is érdeklődhetnél - már most.

 

Biztosan van valamilyen gyógyszer - pl. nem szteroid gyulladásgátló stb. - , amit terhesség alatt is lehet szedni, egyébként valahol olvastam, hogy pl. terhesség alatt enyhébb tünetei voltak, s bár a szülés után visszatértek az erős gyulladással járó tünetek (emiatt nem tudott szoptatni, mert el kellett kezdeni a Trexan kezelést), de a terhesség viszonylag "sima ügy" volt.

 

 

Előzmény: csak egy n (4510)
molyoka Creative Commons License 3 napja 0 0 4511

Kaptam egy ajánlást, a szivárvány hártya gyulladása esetére,és már meg is vettem a

Szemvidító füvet. 50 gr kiszerelésben.

akit érdekel:

http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/szemviditofu.html

 

hőségmentesebb nyarat mindenkinek.

 

 

 

csak egy n Creative Commons License 3 napja 0 0 4510

Sziasztok!

 

Tapasztalatot, véleményt, bármilyen infot szeretnék kérni a következő helyzetre.

29éves  vagyok, 3éve RA-s. Lassan kezdünk a babavállalás felé kacsingatni.

Heti 10mg, a következő héten 7,5mg Trexant szedek felváltva. A heti egy gyógyszeren és a félévenkénti vizsgálatokon kívül hála semmiben sem változott az életem.

A doki szerint,ha belevágunk a baba projektbe semmi mást nem kell csinálnom, csak elhagyni a gyógyszert és utána 3hónap múlva próbálkozni.

Kicsit tartok a dologtól, mert mi van,ha csak sokkal később jön össze? A betegségem kialakulásakor pár hónapig nem tudták mi bajom van és elég rossz állapotba kerültem, csak a gyógyszerek javítottak a helyzeten, más nem. De így gyógyszerek nélkül hónapokig nem tudom mi lesz és persze aggódok a babáért is, mi lesz,ha nem elég ez a 3hónap,hogy kiürüljön a szervezetemből a trexán és valami következménye lesz?

 

Köszi, szép napot!

Patrícia

.ETNA. Creative Commons License 2015.07.19 0 0 4509

Igazán nincs mit:-) Köszi és Neked is szép Nyarat!

 

 

Előzmény: molyoka (4507)
.ETNA. Creative Commons License 2015.07.19 0 0 4508

Szia!

 

Igazán nincs mit, ez semmiség, bár mindenkinél más a helyzet, de még emlékszem rá, hogy anno, amikor a Trexant felírták, nekem is milyen jól jött az itt kapott hasznos infó!

 

Szuper, hogy nincs mellékhatás, szorítok, hogy ne is legyen!!

 

Igen, létezik:-) A Trexan lassabban fejti ki ugyan a hatását (mindenkinél változó, van, akinél 1-2-3 hónap .. nálam pl. már két-három hét után érezhető volt a javulás, majd később a szinte teljes fájdalommentesség), de a szteroid azonnal hat. Ahogy olvastam (nem szedtem még szteroidot), a Medrollal mindig csak fokozatosan szabad leállni, de mire elhagyhatóvá válik, a Trexan már maximálisan kifejti a hatását és olyankor már nagyon ritkán fordul elő, hogy begyullad az ízület, mert az immunsejtek osztódását is visszafogja, így kevesebb az általuk termelt - a gyulladásért felelős - fehérje is.

Előzmény: Letty1110 (4506)
molyoka Creative Commons License 2015.07.19 0 0 4507

Köszönöm a linket,érdekes volt,és találtam mellette még többet.

A reflux nekem alapból megvolt de a gyógyszer hatására felerősödött.

A tiszta csapvíz iszogatása mérsékli a tüneteket.

Augusztus 18.-án megyek újabb kontrolra, előtte vérvétel.

Gyógyulgatós nyarat kívánok mindenkinek!

Letty1110 Creative Commons License 2015.07.19 0 0 4506

Szia!

 

Köszönöm, hogy írtál.

Lányzó Esomeprazol-t szed a refluxra, sima savlekötő. 

Azt hiszem ezzel kapcsolatosan holnap felhívom a rendelőt :)

Tegnap délután bevette a 2tbl. trexan-t, eddig minden oké (kop-kop-kop).

 

5. napja szedi a medrol-t és az ujjai kevéssé duzzadtak és nagyobb a  mozgásterük. Létezik, hogy ilyen rövid idő alatt beindult a gyógyulási folyamat?

 

Szép napot Mindenkinek! :)

 

Előzmény: .ETNA. (4505)
.ETNA. Creative Commons License 2015.07.17 0 0 4505

Szia!

 

Általában az a javasolt szedési mód, hogy hetente egy adagban, legfeljebb kétszerre elosztva (ez lenne a 12 órás variáns, amit írtam), de ezek szerint a Lányodnál az egyszeri bevétel javasolt, így a vasárnapi jó közérzet biztosítására kell koncentrálni:-)

Mellkasröntgenen egyrészt a TBC-t nézik (az immunrendszer működését visszafogja a gyógyszer), másrészt a Trexan igen ritka esetben, befolyásolhatja a tüdőműködést, ezért fontos látni, hogy hogyan reagál rá. Ez ez nagyon-nagyon ritka mellékhatás. Nekem félévente kell tüdőröntgenre mennem (ehhez persze a biol.terápia miatt is szükség van).

 

Nem szedtem még gyomorvédőt, de azt hiszem itt olvastam a Quamatel-t, a vényköteles Pantacid Flux-ot vagy a Bio anacid-ot (gyógynövény+ásványi anyagok) stb., de - szerintem - a Lányod a refluxra éppen valami hasonló hatású gyógyszit szed, nem? Ezt az orvossal lenne jó egyeztetni, lehet, hogy a refluxra szedett gyógyszit éppen hogy nem kell csökkenteni ... az elején párszor telefonon kérdeztem erről-arról az asszisztens, mert nagyon nem voltam "képben" és nem akartam még csak véletlenül sem bekavarni a Trexan hatásába, nem gondolom, hogy rossz néven venné, ha pl. emiatt felhívnád.

 

Az ízületek normális működésének megőrzése a legfontosabb, a gyógytorna, az ízületvédelem és a gyógyszerek együttes erővel hatnak ennek érdekében, reméljük, hogy maximálisan jó eredménnyel!

 

 

Előzmény: Letty1110 (4504)
Letty1110 Creative Commons License 2015.07.16 0 0 4504

Sziasztok!

 

Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek!

 

Trexan-ügyben a doktornő azt javasolta, hogy este vegye be a Gyerek a gyógyszert (mondjuk amikor már 6 szemet fog szedni nyilván nem fogom Neki beadni egyszerre, de nekünk pl. Ő 24órát mondott, hogy azon belül vegye be a napi adagot) és szintén pénteket vagy szombatot mondott bevételi napnak. Folsavat heti 2x írt elő. Akkor trexan megy majd szombaton, folsav vasárnap és mondjuk kedden.

Vérvételre vinni kell a 4.héten itt helyben alapellátás keretein belül, és a 6.héten megyünk  kontrollra és ott is leveszik a vért. És mellkas rtg-re is vinni kell 3 havonta, Azt miért? (szemészetre is, de azt tudom miért).

Petra szed savlekötőt is a refluxára....azt reggel-este kellene neki, de nem tudom lehet e együtt szednie ezekkel így most az van, hogy csak napi 1x szedi délben. Remélem nem okozok ezzel gondot Neki.

 

Említettetek itt gyomorvédőt is. Az pl melyik?

 

Egyéni gyógytornát kezdi a jövő héten és az ujjaira kapott még lézer kezelést is szintén jövőheti kezdettel.

Bízom benne helyrehozza az ujjait és túl leszünk ezen az egészen....

 

Köszönöm, hogy meghallgattatok!

 

Szép estét!

 

Előzmény: .ETNA. (4503)
.ETNA. Creative Commons License 2015.07.16 0 0 4503

Letty: jól írta Narancska, a folsavat a Trexannal együtt nem lehet szedni, lehetőleg a "trexanos nap" utáni valamelyik napon vegye be.

 

A Trexan a gyomrot "kavarhatja" meg a legjobban (gyorsan osztódó sejtek), olyasmi érzés volt, mintha a nagymama+a farkas+a vadász és még a kő is a hasamban lenne:-) Ez később enyhül, persze AZ IS LEHET, hogy ELŐ SEM JÖN (a gyerekek sokszor jobban reagálnak, mint a felnőttek), de az elején azért volt egy-két ilyen "trexanos napom", egyszóval jobb minden eshetőségre felkészülni.

 

Apró trükköket vetek be: pl. soha nem veszem be éhgyomorra, Trexanos napon nem iszom túl sok vizet (nekem nem tett jót), valami olyan programot tervezek, ami eltereli a figyelmem (ha nincs időm magamra figyelni, könnyebben viselem, néha észre sem veszem a hasi diszkomfort-érzést) és "kényeztetem" magam: kedvenc - könnyű, könnyen emészthető - étel, nem savas, nem csípős (mondjuk ez gyerkőcöknél amúgy sem játszik). Szerintem ilyenkor azt lenne jó főzni a Lányodnak, amit szeret és jóízűen, szívesen fogyaszt.

 

Mivel a Trexant a héten - lehetőleg - mindig ugyanazon a napon kell bevenni, nem árt, ha már most úgy állítod be, hogy később a suli-időben ne okozzon galibát. Egyszóval, szerintem a legjobb a pénteki (ez általában már gyengébb nap a suliban), vagy a szombati nap. Szombaton tudod kényeztetni, a kedvencét főzni, s ha kicsit megterhelte a Trexan, akkor vasárnap van ideje ezt kipihenni és hétfőn már frissen mehet suliba.

 

A Trexant 12 órás eltéréssel kell ugyanazon a napon bevenni, ezért az elején úgy kezdtem, hogy pl. délelőtt 10-kor vettem be (reggeli után kis idővel), majd az estit este 10-kor, utána már úgyis nem sokkal később aludtam, a gyomromban, hogy ott volt-e a nagymama-farkas-vadász-kő kombó .. álmomban nem éreztem:-) Másnap délelőttre már nem volt gond.

 

Az orvosom javasolta a Biovanne-kúrát, mert a Trexan a gyorsan osztódó sejtek közül a hajra is hatással van (ritkíthatja). Esetleg kérdezz rá, hogy van-e értelme a Lányodnak ezt adni, egyáltalán, lehet-e.

 

A máj (szintén gyorsan osztódó sejtek) megterhelése tilos! Pl. legjobb a no alkohol, ami gyereknél persze szintén nem figyel be, de pl. Trexan mellett figyelni kell az "egyéb" gyógyszerekre, ha a házi gyermekorvos bármit fel akar írni, fontos, hogy lehetőleg ne legyen olyan tabletta, ami a májban választódik ki, mert az tovább emeli a májfunkciós értéket és esetleg emiatt le kell állítani a Trexant. (persze ez a májfunkciós érték gyorsan normalizálódik). Ezért bármilyen egyéb gyógyszer felírása, adása előtt szólni kell az orvosnak, ki kell kérni a véleményét. Pl. fogászati kezelést végezni csak úgy ajánlatos, hogy előtte antbiotikum-kúrát kell kezdeni.

 

Mivel a vér szintén gyorsan osztódó sejt, ezért fontos a rendszeres vérvétel annak, aki Trexant szed (biol.terápiásoknak 6 hetente, nem tudom, de talán Trexannál is elég 6 hét ... esetleg 4).

 

Ja és még egy: nálam kisebb szédülést okozott az első 1-2 hétben, nem is valódi szédülés, inkább olyan "bizonytalanság" érzés volt, de szerencsére gyorsan elmúlt, talán ezért is jó, ha hétvégére időzíted a Trexan bevételét.

 

Igazán nem akartam "ijesztgetni", de szerintem jobb, ha fel vagy készülve minden eshetőségre, hogy ha bekövetkezne, ne okozhasson pánikot!

 

Remélem, hogy nem lesz semmi gond!

 

 

 

 

Előzmény: Letty1110 (4497)
.ETNA. Creative Commons License 2015.07.16 0 0 4502

Szia! Csak úgy mondom ... nem ám a világvége a biol.terápia:-)

 

A biol. terápiát sokan nem is kaphatják - különböző, például szervi stb., okok miatt - s egyébként is először a bázisterápiás szerekkel kezdik, ilyenek pl. a Trexan, vagy Arava stb. Ez utóbbit szokták például adni, ha a reumatoid arthritisz mellett aktív pikkelysömörös tünetek is jelentkeznek. Ebből az következik, hogy biztosan sokan vannak, akik megállnak (megállhatnak, meg akarnak állni ... ahogy tetszik) a bázisterápiás gyógyszernél és a Trexan pl. remisszióban képes tartani a betegségüket, ha viszont a bázisterápiás gyógyszer-skálán már végigmentek ... akkor nincs más hátra, mint előre ... csak a biol. marad.

 

Egyébként a szivárványhártya gyulladásról jutott eszembe az a riport, amit a tévében láttam és utána rákerestem a neten, ha van időd nézd meg, talán van, amit tudsz hasznosítani, vagy be tudsz emelni a saját étrendedbe :

 

"Maria Holloway szerepelt a "Gyógyíthatatlanok" c. sorozatban, RA-ja van, de teljes remisszióban ... "

 

https://www.youtube.com/watch?v=5SHGCh5r8Oo

 

Előzmény: molyoka (4501)
molyoka Creative Commons License 2015.07.16 0 0 4501

Sziasztok!

Van itt valaki akinek az RA.- kísérője,a szivárvány hártya gyulladás,és a psoriasis

Havonta előjön,szemgolyó fájdalom,és nagyfokú fényérzékenységgel jár.

Szedem már a Trexant,remélem,hogy hamarosan javulnak a panaszaim.

Illetve a van aki a trexannal, megúszta a biologiai terápiát?

narancska22 Creative Commons License 2015.07.16 0 0 4500

Szia Letty

Én a Trexanhoz tudok csak szólni, semmiképp nem egy napon kell a Folsavot adni a Trexannal, mert gátolja a felszívódást (ezt nekünk az orvos mondta). tehát mindenképpen kizárólag azon a napon add a Folsavat, amikor nem szed Trexant. Mielőbbi javulást!!!!!!

Előzmény: Letty1110 (4497)
narancska22 Creative Commons License 2015.07.16 0 0 4499

Köszönöm Etna. Tudod nem foglalkozom olyanokkal, akikkel nem érdemes. Ha őt ez boldogítja, és öröme van benne, akkor ezt nem akarom tőle elvenni. Én ezzel ennyit voltam hajlandó foglalkozni a továbbiakban. 

Én örülök, hogy feljöttem ide közétek, sok segítséget kaptam, bocsánat kaptunk abban, hogy megosztottátok velünk a meg és átélt tapasztalataitokat. Hála a biológiai terápiának, az orvosnak és a lelki támogatásnak jól vagyunk, nem tudjuk meddig tart és mi lesz később, de a jelennel foglalkozunk csak és megtanultunk élni a problémával. Hogy mi lesz később nem tudjuk...de azt hiszem senkisem. 

Előzmény: .ETNA. (4496)
Afonya&Bogyo Creative Commons License 2015.07.15 0 0 4498

Szia!

A trexanhoz nem tudok hozzászólni, de a medrollal vannak tapasztalataim.

Adhatod együtt a Kaldyummal vagy külön is, mindegy, mindkettő sokáig hat.

Pár hét szteroid miatt ne aggódj, inkább örülj neki, hogy gyorsan leviszi a gyulladást; már néhány nap után látni fogjátok a javulást. Arra figyelj, hogy a szteroidot csak lassan szabad leépíteni! Nem ajánlott elfelejteni a napi adagot, pláne nem idő előtt abbahagyni a szedést.

Jobbulást kívánok!

Előzmény: Letty1110 (4497)
Letty1110 Creative Commons License 2015.07.14 0 0 4497

Sziasztok!

 

Ismét én....lenne néhány kérdésem.

Ma voltunk reuma kontrollon. 

Trexan kezelés indul szteroid áthidalással:

Heti 15mg trexan 5 héten keresztül felépítve, mellé heti 2x folsav.

Heti 16mg medrol  egy hétig, majd heti 8mg, majd heti 4 mg, majd másnaponta 4mg, mellé Kaldyum naponta 1x.

4 hét múlva labor vizsgálat.

6 hét múlva kontroll, ha lehúzódik a gyulladás (és ebben most nagyon bízunk) akkor a medrol-t el lehet hagyni.

 

Kérdésem:

- A terxan-t és a folsavat egy napon adjam be a Gyerkőcnek vagy inkább egyiket az egyik nap másikat a másik nap?

- a medrol mellé reggel beadhatom a Kaldyum-ot vagy azt inkább csak később? (esetleg este).

 

Aggódom mint minden normális szülő a gyermekéért, doktornő próbált nyugtatni, hogy ez egy nagyon kicsi dózisú szteroid, és hogy rövid ideig fogja szedni ha minden igaz......, de azért én totál készen vagyok :(

 

Javasolt még gyógytorna és úszás.

 

Azt hiszem ennyi....

.ETNA. Creative Commons License 2015.07.13 0 0 4496

Már bocsánat, de ez a szarkazmus (nem, ez nem "csipkelődős" irónia) aligha illendő itt.

 

Talán az életkorod gátol abban, hogy megértsd: van az úgy, hogy egy édesanya, egyfajta szimbiózisban éli meg, ha a szeretett gyermeke - fiatalon, tele vágyakkal, tervekkel, családalapítás és gyermekvállalás előtt állva - gyógyíthatatlan autoimmunbeteg lesz. Nem gondolom, hogy emiatt kellene gúnyolódnod rajta, főleg úgy, hogy össz-vissz ídeböktél két hozzászólást, s mindkettőben Narancskát piszkálod, vagyis a topikot olvasóknak már volt szerencséje megismerni a véleményed! Felesleges önmagad ismételni!

 

Több toleranciát, ha Téged ez ilyen mértékben irritál, ugord át, ne olvasd ...

 

"Oscar Wilde a szellemesség legalacsonyabb rendű formájának nevezte a szarkazmust." - szerintem jogosan!

Előzmény: lansz2 (4495)
lansz2 Creative Commons License 2015.07.12 0 0 4495

Narancska ! Míly jó,hogy ismét többen vagytok.

Előzmény: narancska22 (4494)
narancska22 Creative Commons License 2015.06.17 0 0 4494

nem a Trexanban nincs szteroid!!Nálunk aznap okozott egy kis étvágytalanságot, nagyfokú fáradtságot, de hízást semmiképp. Inkább a nyűgös, rossz hangulat, közérzet fáradtság volt a jellemző tünetként. De már jóideje a biol. th. mellett nem szedjük a Trexant, és remisszióban vagyunk jelenleg...

Jesurun under Lyme Creative Commons License 2015.06.16 0 0 4493

Szerintem menj el mashoz is. 

Es csinaltass lyme tesztet is mert az is tud okozni hasonlo tunetet. 

RA - egy egyszeru vervetel kimutatja.  Akar a korzetist is megkerheted erre.

 

Előzmény: Manfanatics1 (4472)
Letty1110 Creative Commons License 2015.06.14 0 0 4492

Sziasztok!

 

Bejelentkezésem óta folyamatosan olvasom a fórumot, sok hasznos infót találtam, köszönöm :)

Helyzetjelentés:

A Kisasszony allergiás lett az aphranax-salazopyrin párosra (pedig gyönyörűen kezdtek megszűnni a panaszai) így abba kellett hagyni, kapott cataflam cseppet napi 3x. Ez szinten tartja az ízületeit, ici-picit csökkentek is a tünetek, de nem annyira mint az előző gyógyszer párossal.

 

Készen lettek a véreredményei is, minden értéke tökéletes lett, a reuma faktor nincs megemelkedve (11 volt mindössze, doktornő 20-ig teljesen jónak tartja). Így most inkább arra gondolnak, hogy a gócos mandulája okozza az ízületi tüneteit, nem pedig JIA.

Ha minden jól megy szerdán mandulaműtét és 07.14.-én reuma kontroll. Ha mégis maradnak az ízületi bántalmai indul a szteroid+trexan....

 

Találkoztunk JIA-s gyerekekkel és szüleikkel a Klinikán, az egyik kislány 7 éves, 5 éve beteg és 3 éve már az általatok is említett biológiai terápiát kapja. A többiek vagy szteroid, vagy biológiai  terápia. Van akinek csak a csuklója érintett és 200-as reuma faktort produkál.....rettentő széles spektrumban mozog ez a betegség.

 

Vettek vért gluténérzékenységre is, mert emelkedett az Iga értéke..eredmény 2 hét múlva.

 

 

Szép napokat mindenkinek!

 

 

.ETNA. Creative Commons License 2015.06.13 0 0 4491

... ja és bár sokszor olvasom, hogy 2-3 hónap (ez van a betegtájékoztatón is, ha jól rémlik) alatt fejtette csak ki a hatását a Trexan, nálam már a harmadik héten totálisan, teljesen elmúlt a fájdalom, pedig csak heti 4 szemet szedtem.

.ETNA. Creative Commons License 2015.06.13 0 0 4490

Nem tudom, nyilván nem vagyunk egyformák. Vékony testalkatú vagyok én is, de 44 kg-osan se voltam sovány:-)  Egyébként, nekem inkább a stressz okoz súlyingadozást, ilyenkor én ... nincs mit szépíteni ... éhes vagyok és muszáj ennem:-) Van, akinek ilyenkor fáj a hasa ("gyomrára megy az ideg" ahogy mondani szokták), nekem pedig ennem kell:-) Ez van.

 

Edzőterembe járok néha (3DVibráció, futógép stb.) és viszonylagos rendszerességgel 6-10 km-eket sétálok intenzíven (ha nincs éppen kánikula) .. néha még többet is, de ez régen is így volt, bár akkor a tánc volt a favorit. Nálam semmiféle extra hízást nem okozott a Trexan ... az életkor inkább (de a feszesség nem a gyógyszer, hanem a kollagén-termelés életkori sajátosságainak függvénye) :-)

 

A háziorvosod ROSSZUL TUDJA, a methotrexat hatóanyag (Trexan nevű gyógyszer) citosztatikum, egyfajta antimetabolit és antifolát, DE NEM SZTEROID, NINCS BENNE SZTEROID. A folsav metabolizmusát gátolja ...

http://www.medschat.com/wiki/Methotrexate/

 

Evicke3 Creative Commons License 2015.06.13 0 0 4489

De van benne szteroid. A körzeti orvosom is mondta.

Nem arra a hízásra gondolok, amikor holdvilágképed lesz, ezt mindenki ismeri, mint a szteroid mellékhatását. Csak az nem is igazi hízás. Hanem arra, amikor megnő az étvágyad és rakódik a háj. Egyszer, műtét után kaptam szteroidot, na az is ilyen volt, zabáltam folyton, és rondán hájasodtam.

Világéletemben hízni akartam, és addig csak a Trexannal sikerült. De mégse örültem neki, mert nem egészséges hízás volt, hanem hájasodás. Amúgy meg akármi van benne, egészen biztos, hogy hájasodni fog tőle mindenki.

 

Most másképp hízok, mert a fájdalmak elmúlása miatt többet tudok mozogni, vagyis dolgoznak, gyarapodnak az izmok. A Trexannal meg uolyan passzív voltam, mert csak kicsit csökkentette a fájdalmakat.

Előzmény: .ETNA. (4487)
.ETNA. Creative Commons License 2015.06.13 0 0 4488

.. bocsi, nem a májban, hanem a vesékben választódik ki, a májfunkcó értékeiben (GOT, GPT enzim-szint) azért van emelkedés, mert az enzimek termelődése nő meg, mivel a májsejtek osztódását is visszafogja a gyógyszi, de ha véletlenül nagyon megemelkedne, akkor egy hónapra felfüggesztik a gyógyszit, majd amikor rendeződnek az értékek, akkor újra lehet kezdeni ..

Próbáltam, nekem a (kényszerből) gyógyszermentesség - még életmódváltással (ami azóta is megmaradt) együtt sem - sajna nem jött be, újra fellángoltak a gyulladások , így megint kapom a biolt és minimális mennyiségben ugyan, de szedem a Trexant.

Előzmény: .ETNA. (4487)
.ETNA. Creative Commons License 2015.06.13 0 0 4487

A Trexan un. bázisterápiás gyógyszer, antimetabolit (a sejtek szintézisét gátló, magyarán sejtosztódásgátló) és immunszuppresszív (immunrendszer aktivitását visszafogó) hatással működik. A cél az, hogy kevesebb immunsejt termelődjön, mert ha ebből kevesebb van, akkor "ők" kevesebb TNF alfa fehérjét (ami a gyulladást okozza ... eredetileg is ez a funciója, védekezés idegen anyaggal - pl. szálka, baktérium stb. - szemben) tudnak termelni. NINCS BENNE SZTEROID! Nem duzzad meg az arc, nincs hízás. Mellékhatás: vérképzés (ezért kell Folsavat szedni), gyomorirritáció (erre van gyomorvédő, ha szükséges), máj választja ki, ezért a májfunkciót kicsit megemeli (nem tanácsos alkoholos italt inni, illetve havonta-6 hetente kell vérvételre menni, hogy ellenőrzés alatt legyenek az értékek). Kb. ennyi, ja és a haj ritkulása némelyeknél (erre ott a Biovanne, a Hairclinic stb.). A felsoroltak a gyorsan osztódó sejtek (gyomor, vér, máj, haj), ezért viseli meg őket jobban. Nálam nincs SEMMILYEN mellékhatás(2008-tól szedem), azon kívül, hogy néha - nem minden vérvételnél - kicsit emelkedik a májfunkciós érték és időnként csinálok egy 3 hónapos Biovanne kúrát. Egyébként úgy nő a hajam, hogy nem győzöm vágatni (mindig is ilyen volt, ez most sem változott).

 

Korábban Methotrexat és Trexan is volt (ugyanaz az összetevő, csak máshol gyártották), majd az egyiket kivették a gyógyszer törzskönyvből és ma már csak a Trexan van. Valami kis különbség talán mégis van a két gyógyszi között, mert míg a methotrexat inkább okozott fogyást (a betegek minimális százalékánál), addig a Trexan valóban fokozhatja az étvágyat, de ennek semmi köze a szteroidos-hízáshoz vagy az un. "holdvilág-képhez". Bár, szerintem, a 2-3 kg-os súlyingadozás nem nevezhető kiemelkedően "veszélyes" mellékhatásnak:-)

 

2008. márciusától kapom a biol.terápiát, semmilyen mellékhatás nincs ... nem szoktam beteg lenni ...

 

Nem tudom pontosan, hogy mennyi az átfutási ideje az OEP engedélyezésnek (300ezres terápiáról van szó, tehát biztosan alaposan átnézik a dokid által leadott anyagot), de nem hinném, hogy 1 hónapnál több lenne, egyébként az a lényeg, hogy a doki jelezze, hogy "biológiai terápiát tervezünk" - az, hogy aztán konkrétan mikor kezded el, már részletkérdés. Vagyis, ha az OEP rábólint és bekerülsz a rendszerbe, nem hinném, hogy muszáj azonnal elkezdened, de ezt a reumatológusoddal kell megbeszélni.

 

A szivárvány hártya gyulladása is RA-s tünet (ritka tünet), az, hogy még a pikkelysömör is "befigyel" ... szerintem mindenképpen indokolja, hogy valamit kezdj ezekkel a gyulladásokkal, még mielőtt eldurvulnak. Akár gyógyszer, akár életmódváltás ... vagy, amit jónak látsz, de ne ülj nyugodtan a ... valamire várva, mert sajnos ez magától nem fog már elmúlni, tehát valamilyen irányba muszáj lépned!

 

Gyógyszeres kezelések:

1./ nem szteroid gyulladásgátlók (diclofenac, ibuprofen, aceclofenac, niflumin, naproxen, meloxicam, celecoxib stb.), ezek különböző mechanizmussal működnek, pl. COX-2 gátlás stb..

2./ bázisterápiás szerek a következő "fokozat" a gyógyszeres kezelésekben, ilyenek pl.:  sulfasalazin, trexan stb. legalább 1-2-3 (személytől függően) hónap kell, hogy a hatása érezhető legyen

3./ szteroidok, pl. a Medrol (kortikoszteroid csoportba tartozik, ezt amúgy maga a szervezet is termeli), még sosem szedtem, azt tudom, hogy kb. azonnal hat, viszont elég "mélyen" beleavatkozik a szervezet működésébe ... igaz, hogy sokaknál, miután fokozatosan leálltak, lecsökkentették, majd elhagyták, minden visszaállt a "normál üzemmódba",

4./ legmodernebb RA-s kezelés a biológiai terápia, de erről már biztosan mesélt az orvosod.

 

Egybéként hiszek abban, hogy a lelkünket "maró" fájdalmak fizikai tünetekben manifesztálódnak, vagyis az agy nem csak pozitív, de negatív hatással is lehet a testre. Nem mindegy, hogy milyen problémákról van szó, van amin nem könnyű túllépni (tragédiák stb.), de a pszichológus általában tényleg tud segíteni, esetleg pozitív hatása lehet valamilyen csoporthoz (hobbi, sport, kultúra stb. területen) való tartozásnak is.

Kitartás, hidd el, ez nem a világvége, tudom, hogy nem egyszerű feldolgozni hogy valaki, aki eddig egészségesnek gondolta magát, hirtelen gyógyszereket kell, hogy szedjen, de amikor elmúlnak a fájdalmas tünetek, akkor nem látja olyan sötétnek az ember a saját helyzetét (ez tapasztalatból tudom) :-)

 

 

Előzmény: molyoka (4482)
Evicke3 Creative Commons License 2015.06.13 0 0 4486

dede, van benne az is. ez már csak azért is biztos, mert tudvalevőleg megnöveli az étvágyat és hizlal, méghozzá nem arányos, egészséges hízás az eredmény. én is híztam tőle, igen szép malacpofám lett.

Előzmény: narancska22 (4484)
molyoka Creative Commons License 2015.06.12 0 0 4485

köszönöm,próbálom rendezni az információkat,és a gondolataimat is.

narancska22 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 4484

A Trexan pedig nem szteroid, citosztatikum. 

Előzmény: narancska22 (4483)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!