Keresés

Részletes keresés

tőzike1 Creative Commons License 4 napja 0 0 4731

Szia!  Elmentem egy magán laborba és megnézettem a reuma faktort és a CCP-t.  A reuma faktorom 109 lett, a normál érték 0-20 között van.  A CCP egy héten belül lesz készen.  Hát nem tudom!

 

Előzmény: .ETNA. (4728)
hagyma boly Creative Commons License 2016.05.22 0 0 4730

Kedves ETNA!

 

Semmire nem jutottam megmagyarázták, hogy ez nem úgy működik ahogy leírták. Ittam a kórház igazgatójának attól pedig ezt a választ kaptam,

 

"Kedves ........Az OEP által megküldött válasz, ill. a finanszírozási szabályok alapján továbbra is havonta biztosítani fogjuk intézményünkben a szükséges gyógyszerrel történő ellátását.
Biztonságos, jogszerű alternatív megoldási lehetőség sajnos a fentieket is figyelembe véve nem jön szóba.
A legfontosabb, hogy az Ön számára is igen fontos kezelési lehetőség - még ha a "közös kellemetlenségünk" árán is - továbbra is biztosítva van.
Üdvözlettel"

Előzmény: .ETNA. (4711)
tőzike1 Creative Commons License 2016.05.22 0 0 4729

Remélem, vagyis inkább lyme, mint valami más. Bár ez sem jó, mert minden évben kell egy hosszabb antib. kúra.

Előzmény: .ETNA. (4728)
.ETNA. Creative Commons License 2016.05.22 0 0 4728

Igazán nincs mit :-)

 

Amikor valaki beteg - valamilyen baktérium jut a szervezetébe (ha antibiotikumot kaptál, akkor bizonyára bakteriális fertőzésed volt, mert vírusra az antibiot. nem jó) - akkor a szervezet fokozza a TNF-alfa termelést, ez a fehérje felelős a gyulladásért. A "begyullasztás" az ember legősibb védekezőmechanizmusa, körbeölelik a "betolakodót" és a "begyullasztással" elpusztítják, "távozásra" kényszerítik stb. ... ld. például, amikor egy szálka kerül az ujjadba, de nem érzékeled, aztán már csak arra figyelsz fel, hogy egy idő után piros lesz körülötte és lényegében "kilökődik" ... na ezt a TNF-alfa fehérjének köszönhetjük.

 

Egyszóval, szerintem az erősödő fájdalom annak volt köszönhető, hogy beteg voltál, baktériumok ellen küzdött a szervezeted, talán még lázad is volt ... nem gondolnám, hogy ez már RA, talán inkább a meglévő lyme-kórod egyik tünete, az ízületi gyulladás fokozódott a betegség alatt.

 

Remélem, hogy tényleg csak ennyi ...

 

A foggal kapcsolatban ... hát lehet, hogy ott is van gyulladás, bár esélyesebbnek tartom, hogy inkább valamilyen idegmaradvány maradt a gyökérnél. Nekem pl. van egy olyan kis elágazás (vagy mifene) a fogaim gyökerében, hogy gyökérkezelés során, soha nem sikerül elsőre kiölni az egészet ... betömték ideiglenes töméssel délután, este már az ügyeleten voltam, hogy kiszedjék, aztán a röntgennél kiderült, hogy bizony van ott még ideg ... vagy valami ilyesmit magyarázott az orvos anno :-)

Előzmény: tőzike1 (4727)
tőzike1 Creative Commons License 2016.05.21 0 0 4727

Köszönöm a válaszod.  Nekem hónapok óta vannak ízületi fájdalmaim, de nem fájtak nagyon, csak éreztem hol a csuklómban, vállamban.  Februárban meg voltam fázva, antib. is szedtem, és ekkor kezdődött az  erősebb fájdalom a térdemben ujjaimban aztán a vállam, majd megint a térdem, és ekkor mindig Aflamint kellett szednem, mert olyan fájdalmaim voltak, hogy nem bírtam éjszaka megfordulni az ágyban sem.  Igaz 3 éve kezelnek lyme kórral, de ilyen erős fájdalmaim még soha nem voltak,. Az is igaz, hogy már van egy autoimmun betegségem, a pajzsmirigyem alulműködik.  Lehet, hogy kialakult egy másik mellette?  Most még eszembe jutott, hogy tavaly májusban gyökérkezeltek egy fogam, amire koronát is kellett tenni, és azt a fogamat azóta is érzékenyebben érzem.  A röntgen alapján a gyökércsúcson van valami és azt mondták ha nagyon fáj, akkor menjek, és akkor rezekálni fogják, felvágják és kitakarítják a gyökércsúcsot.  Lehet ez okozná az ízületi fájdalmakat?

Előzmény: .ETNA. (4726)
.ETNA. Creative Commons License 2016.05.21 0 0 4726

Augusztus volt, éppen a Balcsira mentünk kempingezni a kedvenc helyünkre (Balatonakali), azt hittem megerőltettem a csuklóm, mert hirtelen kezdett el fájni és egész nap éreztem, hogy valami nem stimmel, de másnapra elmúlt. Két nap múlva, reggel arra ébredtem, hogy nagyon fáj a térdem, egész nap sántikáltam, ráfogtam arra, hogy biztosan sokat úsztam előző nap és megránthattam, vagy talán nem volt elég meleg még a Balcsi vize. Ennyiben "maradtam" magammal, mert másnap, amikor felkeltem, a térfájásnak semmi nyoma sem volt.

 

Újabb egy-két nap és akkor megfájdult - látszólag minden erőltetés, előzmény nélkül - a bal könyököm és a jobb bokám .... aztán elmúlt, mintha sosem lett volna.

 

Szeptemberben - már otthon - koncerten voltunk és "csápolni" csak úgy tudtam, hogy az egyik karommal tartottam a másikat a magasba ... mert annyira fájt a bal vállam.

 

Kb. így kezdődik .... a háziorvosom azonnal tudta, hogy mi lehet a gond, így spec. vérvételt kért (reumafaktor, anti ccp stb.) ... nem volt apelláta, a diagnózis már október végén egyértelmű volt (röntgen stb. is volt persze): RA

 

Eddig úgy tudtam, hgoy az RA-ra ÉPPEN AZ ASSZIMETRIKUSAN jelentkező, majd teljesen elmúló éles ízületi fájdalom jellemző, amely nem valamilyen megerőltetés (pakolás, cipekedés stb.) hatására történik, hanem csak úgy, külön értesítés nélkül :-) EGyik nap felszállni nem tudtam a buszra, mert a térdem fájt, másnap már a leszállás volt nehéz, mert begyulladt az achillesem .... harmadnap pedig simán szaladtam, hogy elérjem a buszt, mert éppen semmim sem fájt.

Nagyjából ilyesmi - legalábbis nálam így "kezdődött" :-)

Előzmény: tőzike1 (4725)
tőzike1 Creative Commons License 2016.05.19 0 0 4725

Szia, köszönöm!  Természetesen rákerestem, de én saját véleményekre lennék kíváncsi, mert nem minden embernél úgy vannak a tünetek ahogy le van írva. Pl.  amit küldtél, abban benne van, hogy általában szimmetrikus a gyulladás, és nagyon sok embernél olvastam, hogy egyik váll, csukló, térd, de nem mindkét oldalon.

 

Előzmény: arin54 (4724)
arin54 Creative Commons License 2016.05.19 0 0 4724
Előzmény: tőzike1 (4723)
tőzike1 Creative Commons License 2016.05.17 0 0 4723

Sziasztok!  Mi a jellegzetes tünetei az RA-nak?

 

.ETNA. Creative Commons License 2016.05.14 0 0 4722
.ETNA. Creative Commons License 2016.05.14 0 0 4721

Igazán nincs mit, remélem, hogy sikerül Őt rávenned/rávennetek, hogy ne foglalkozzon annyit a betegséggel, inkább örüljön az életnek ... persze, állandó fájdalom és/vagy zsibbadás stb. tünetek mellett, baromira nehéz arra koncentrálni, hogy milyen szépen süt a Nap és milyen jó, hogy élek ... és végülis jól vagyok (lehetne rosszabb is, lehetne komolyabb bajom is stb., stb.).

 

Szerintem, Nektek is csak éppen annyit kell a betegségével - én inkább az RA-t egy állapotnak és nem is feltétlenül betegségnek mondanám, ill. ennek tartom - foglalkozni, amennyit feltétlenül muszáj, tudom, hogy rossz tehetetlenül nézni, hogy szenved a zsibbadás stb., miatt, de ha állandóan az RA körül forognak a gondolataid, akkor ezzel csak a "betegtségtudatát" erősítitek! Egyszóval, csak óvatosan és ésszel, előtte nem is kell erről túl sokat beszélni :-)

 

A zsibbadás ügyben pedig érdemes továbbmenni, ne hagyd, hogy a dokik lerázzanak, kereshetsz pl. egy (reumatológiai, neurológiai stb.) magánrendelést, akár csak egy konzultáció, leletek-áttekintése céljából is, ez nem is olyan rettenetes összeg, főleg, ha ki tud okoskodni valamit és lesz valami ötlete, hogy milyen irányba induljatok el ... mert akkor abszolút megéri a "befektetést". Lehet, hogy egy reumás csomó (ami a begyulladt ízületek kapcsán alakul ki, ha jól tudom) nyom valami ideget, de ezt nem látták volna az MR és CT felvételeken? Nem is értem ... az orvosok nem találják a megoldást, vagy csak legyintenek és elintézik annyival, hogy "tanuljon meg együttélni vele" stb., mert amúgy halvány lila sejtésük sincs, hogy mi okozza? Talán a neten sem ártana kutakodnod, hogy ez a zsibbadás történet mással is megesett-e és ő hogy küzdött meg vele stb.

Szorítok ... ha van valami eredmény, vagy előrehaladás, majd írj róla, másnak is jól jöhet a tanács, az ötlet ...

Előzmény: Sanyika0323 (4720)
Sanyika0323 Creative Commons License 2016.05.12 0 0 4720

Szia Köszönöm Szépen a válaszod, erre lettem volna kiváncsi hogy van e valami féle negativ hatás netán ezzel kapcsolatba,  de én is igy gondolom hogy nincs , ez csak használ! Persze ez tény és tudom hogy az immunrendszer megbolondult állapota okozza ezt sajnos, de attól még csak van haszna ha támogatjuk a testet erről az oldalról?! Igen és ez is igaz hogy minden fejben dől el, csak valamiért nem tud kikapcsolni az agya édesanyának, kellene egy agykontroll neki abszolút!!

.ETNA. Creative Commons License 2016.05.12 0 0 4719

... Lenkeiék szerint, ha sokféle, extra dózisú vitaminnal erősítjük az immunrendszert (?), akkor a meggajdult immunrendszer "megjavítja" saját magát ... hát, én ebben nem nagyon hiszek, akkor már inkább agykontroll :-)
 Inkább elhiszem (ill. egyszer már tapasztaltam is a saját bőrömön), hogy az agynak hatalma van a test felett és bármit képes meggyógyítani, mint hogy a vitaminok miatt "megjavul" egy autoimmunbetegség.

.ETNA. Creative Commons License 2016.05.12 0 0 4718

Szia!

 

Már régen biológiai terápiás (először Remicade infúzió, majd kihagyás miatti váltás kapcsán, most Simponi injekció) vagyok, szerencsére már az első szer (többféle van) hatásos volt, nekem elég hamar hatott (már a Trexan is), de általában 2-3 hónapot szoktam olvasni azoknál, akiknél nem javul azonnal a helyzet. Persze az is előfordul, hogy az egyik biol.szer nem hat, olyankor néhány hónap után, az orvos javasolja, hogy próbákozzanak egy másik biol.terápiás szerrel.

 

Nálam általános bizonytalanságérzés volt az elején (szédülgetés-féleség), de zsibbadás nem ... így ezzel kapcsolatban nincsenek tapasztalataim.

 

Semmilyen extra vitamint nem szedek, az orvosok véleménye megoszlik, Lenkei azt a csoportot képviseli, aki szerint autoimmunbetegségek mellett nyomatni kell a vitaminokat, más orvosok szerint viszont éppen, hogy nem ..

 

Az tény, hogy a Trexan azért fogja vissza az immunsejtek osztódását, hogy ezáltal kevesebb TNF-alfa termelődjön (ami a gyulladást okozza), az is tény, hogy hiába erősítjük az immunrendszert, mert az RA-t egy "programhiba" okozza, a meggajdult immunrendszer a vitaminok miatt aligha áll vissza a normál "üzemmódba", persze ettől még jó lehet a vitamin, de az RA-ra - szerintem - nincs hatása! Olyan ez, mint a számítógéppel is ...  attól, hogy pl nagyobb gigás memóriakártyát teszel a számítógépedbe, attól még a programhiba nem fog megjavulni, mondjuk lesz egy 8 helyett 16 gigás kártyád ... de a számítógépet továbbra sem tudod rendeltetésszerűen használni !

Előzmény: Sanyika0323 (4715)
Sanyika0323 Creative Commons License 2016.05.12 0 0 4717

Az még lemaradt bocsánat hogy alapos kivizsgálás történt csontvelő minta , vérvétel CT, MR konzultálás a hematologus kezelő orvossal, és ezután kerültünk Szegedre egy ismerős álltal egy  Immunológus és Reumatológus professzorhoz, aki a vérből egyből kiszűrte hogy a reuma faktor áll fent anyánál ami örökletes nála elméletileg azt mondták. Én szerintem szinte mindenkiben van rossz gén nincs olyan ember aki tökéletes lenne , csak ez nagyban függ az immunrendszertől hogy hogyan is áll egészségileg. És hát édesanyának eddig birta a szervezete és elég keményen jelzett neki, azt azért hozzám teszem hogy soha életében nem szedett vitamint, de még C vitamint sem sajnos :/ pedig még lánykorában is betegeskedett sokat! Nagyon Szívós és erős a szervezete! Szóval csak ennyit szerettem volna irni és kérdezni Köszönöm

.ETNA. Creative Commons License 2016.05.12 0 0 4716

Szia!

 

Igazán jó hír, hogy nincsenek fájdalmaid és hat a biol!

 

Évek óta (kb. 8, ha jól emlékszem) nem voltam lázas, időnként nátha befigyelt, de semmi extra, pedig közben a családban (közvetlen közelemben) voltak ám torokgyulladásosok, megfázással+lázzal küzdők (gyerkőc és férj) ... nem kaptam el. Néha kapart a torkom, ilyenkor azonnal jött a nép gyógymód: fokhagyma, méz, meleg citromos tea ezerrel :-)

 

Most viszont március végén majdnem az egész családon "végigfutott" valamilyen gyors lefolyású kórságot okozó, fránya vírus, a fiam kezdte, aztán a menyem ... s végül (kb. 10 nappal később) én is elkaptam, lázas voltam és három napig kb. semmit sem ettem, csak gyümölcsleveket ittam. SEMMILYEN gyógyszert nem szedtem, a háziorvosnál sem voltam, mert korábban a fiamnak azt mondta, vírus ellen nem használ az antibiotikum, nyilván nekem sem mondhatott volna egyebet, minek terjesszem a rendelőben a víruskákat :-)  Azért, hogy ne legyen valamilyen bakteriális felülfertőződés, valamilyen homeopátiás bogyót javasolt a fiamnak ... de végül ő sem váltotta ki. Lázcsillapító, mézes, frissen facsart citromleves tea, fokhagymás pirítós (mellé felszeletelve fokhagyma ... ha már lúd .. ) C vitamin, náthára kapható melegital-por (Rubofen Thermo italpor) stb., én még a lázat is hagyományos módon csillapítottam (hűtőfürdő, priznic), egyébként is allergiás vagyok az Algopyrinre :-)

 

Egyszóval bármit is írnak bárhol .... én nem szedtem semmilyen gyógyszert, annyi, hogy kb. 7 nappal eltolódott az injekció beadása, mert kivártam, hogy már tényleg jobban érezzem magam, s csak akkor adtam be. Azt nem tudom, hogy ez jó, vagy sem, csak szerencsém volt, vagy ez másnál is beválhat .... hogy mire kell vigyázni és mit kell "azonnal" szedni, én csak abban reményekedem, hogy újabb -legalább - 8 évig, nem leszek lázas :-)

Előzmény: nemandika (4714)
Sanyika0323 Creative Commons License 2016.05.12 0 0 4715

Sziasztok kedves csoport tagok!! Remélem hogy valaki tud segiteni nekem!! Én csak a kedves édesanyám miatt regisztráltam ide és azért hogy egy kis infót gyűjtsek a biologia kezelés ill. a humira nevű injekció kapcsán,mivel édesanya ezt a fajta injekciót kapja,ezt irták fel neki!  Szóval anyának sajnos leukémiája van már elég sok éve, volt hogy tünetmentes volt, nagyon sok ideig,és volt hogy nem...:/ rettentően sajnálom mert annyit szenved szegénykém és szeretnék neki segiteni mindenben amiben csak tudok! Szóval van egy alapbetegség, és ez mellé társult egy RA, ami elég agresszív.Egy másfél éve kezdődött a probléma szépen lassan kezdett elmenni a kezecskéje a kezelő orvos persze előirta a szteroid gyulladás csökkentőket, medrol, metotrexát remélem jól irtam, de néha használt néha nem, persze volt hogy anya csökkentette le és hagyta el okosan, mert nem akar mindig ezen élni,  és ezután jött a humira nem volt más választás! A fájdalom még nem is gond , csak sajnos a zsibbadás nem akar múlni ami megkeseríti a minden napjait!Rengeteg vizsgálat MR, CT, izotopos viszgálat ami kimutatta hogy nincsen kéztőszindrómája reagál mindenre , minden ingerre és nincs érszűkülete ami nem utolsó szempont!  Az is igaz hogy csak két hete oltja magát a kérdésem az lenne mikor fejti ki a hatását ez a csoda gyógyszer és kinek mi a tapasztalata?! Persze egyértelmű hogy minden emberi szervezet más és máshogy reagál, anyának szerencsére nem jelentkezett mellékhatás semmi sem, mert nem mondja, semmi viszketés émelygés , hányás , zavartság, stb. csak egy probléma van este nem tud még jókat aludni mert  zsibbad a keze az ujjai és ezért kimerült  :/ pl. pisilni néha sokat szokott de rákötöttem hogy a min. folyadék bevitel 2-3 liter és ez a minimumok minimuma, szóval ami bemegy az ki is jön sztem. A másik kérdésem az lenne hogy anyával szedetem a (Dr.Lenkei Gábor féle multivitamint , c vitamint nagy dózisban , és még omega 3 halkapszulát) hogy az immunrendszerét helyre rázzuk,és a Bükki füvesember teákat issza inden nap persze elosztva és rendszerben hogy még véletlenül se legyen probléma, és anya kételkedik benne mert szegényke már nem tud mire gondolni hogy nem e befolyásol valamit nála a vitamin??Az én véleményem és sztem sok százezer ember pozitiv  véleménye a Dr. Lenkei vitaminról hogy csak használ mint ár, mivel ezek koncentrált élelmiszerek és nem nagyon találkoztam még ilyen minőségű termékkel!

Szóval egy kis informácót szeretnék aki hasonló cipőben jár és használja a Humirát!! Nagyon Szépen Köszönöm Előre is Sziasztok :)

nemandika Creative Commons License 2016.05.11 0 0 4714

Sziasztok! 

Rég jártam erre, szerencsére működik a Humirácskám :-)

Kicsit visszapörgettem a kommenteket. Nekem már a tavaly év végi kontrollon is egy havi szuri adagot adtak ki, most márciusban szintén. Úgyhogy nálam is ez a macera van, havonta mehetek az adagomért.  Szerencsére nem kell várakozni, bemegyek, megkapom, aláírom. De el tudom képzelni, hogy sokaknál problémát okoz.

Viszont lenne egy kérdésem: mikor elkezdtük a biológiai terápiát (most már jó másfél éve), nagyon féltem attól, hogy mindenféle betegséget elkapok majd. Szerencsére nem így történt. A téli hónapokban  a családban/baráti körben/munkahelyen szinte én voltam az egyetlen, aki egészséges maradt. Na a hétvégén viszont jól megfáztam, nátha, köhögés gyötör láz nélkül, minimális hőemelkedéssel. Ma voltam a körzeti dokinál, meghallgatott, azt mondta nem hall semmi extrát, sok folyadék, vitamin, köptető. Több helyen azt olvastam, hogy a mi állapotunkban a legkisebb megfázás esetén is antibiotikum kell. Ez mennyire valós? Sajnos nem tudok a héten konzultálni a kezeloőorvosommal. 

Alapvetően úgy élem az életem, hogy "nem foglalkozok" nap, mint nap a betegségemmel. Betartok persze mindent, kontroll, szuri stb., de most kicsit ráparáztam erre a köhögésre, nehogy kialakuljon belőle valami.

Köszönöm, ha megosztjátok velem a tapasztalataitokat. (Ha hipochondernek tűnnék, azt is vállalom :-)

Andi 

hagyma boly Creative Commons License 2016.05.10 0 0 4713

lemaradt a vége bocs ! Természetesen eddig sem kaptam receptet,mert a kórház a saját patikájából hozatja fel az éppen "semmidolgasincstakarítónővel"és hossza várakozás után ugy nyomták a kezembe a háromhavi adagot eddig, most dettó csak egyhavival, koszál a takarítónő.

Előzmény: .ETNA. (4711)
hagyma boly Creative Commons License 2016.05.10 0 0 4712

Már akkor kinyomtattam amikor megkaptam és 14-es betűnagysággal vastagítva  ugyan ezt a részt amit te is kiemeltél. A  doki kezébe fogom nyomni és azt fogja mondani sajnos nem lehet, mert,értsem meg ,hogy csak egy receptet írhat.

fogom neki mondani, kérem akkor értelmezze az általam kiemelt részt,Ehhez nem kell diploma,csak józan paraszti ész

Előzmény: .ETNA. (4711)
.ETNA. Creative Commons License 2016.05.10 0 1 4711

Nyomtasd ki a válaszul kapott levelet, mert a reumatológián képtelenek az anyanyelvükön írt utasításokat értelmezni! Hiába noh, a legjobbjaink már Németországban, németül értelmezik és alkalmazzák az ottani utasításokat, akik itthon maradtak ... na ők meg nem akarnak adóvisszatérítéshez igazolást adni (mert nem olvassák a törvényhez készült végrehajtási utasításokat, azok mellékleteit) és nem akarnak egyszerre három - különböző időpontban kiváltható - receptet megírni. Nem jobb a helyzet más szakágakban sem, pl. a jogászaink egy adott paragrafust háromféleképpen is képesek magyarázni, a jogalkotóink pedig nem tudnak egy épkézláb törvényszöveget összehozni, csak olyat, amit már egy-két hét után toldozni-foltozni kell - hát, ez marad nekünk, a selejt ... tisztelet a kivételnek!

 

Egyszóval, nyomtasd ki, majd miután kinyomtattad, HÚZD ALÁ EZT A RÉSZT:

 

"30 napot meghaladó mennyiségű gyógyszer legfeljebb 3 havi időtartamra, vényenként 30 napi mennyiségben rendelhet. Ebben az esetben az orvos a vényen feltünteti, hogy a rendelt gyógyszermennyiség mely időponttól váltható ki, és erről a beteget tájékoztatja."

 

Ez magyarul azt jelenti, hogy KIADHAT HÁROM NYAMVADT RECEPTET AZ ORVOS EGYSZERRE, CSAK A MÁSIK KÉT RECEPTRE RÁ KELL, HOGY ÍRJA, hogy "Kiváltható 2016. június 1-től" ... a harmadikra: "Kiváltható július 1-től".

 

Tényleg fel nem foghatom, hogy egy egyetemet végzett orvos, vagy főiskolai, szakközépiskola végzettségű asszisztensnek mi a fészkes fene olyan bonyolult ebben??? RAGASZKODJ A HÁROM RECEPTHEZ, mert ez a törvény, ezt ők nem formálhatják a saját szájízük szerint"! Ne hagyd magad lerázni, lobogtasd a "főmuftitól" kapott levelet!! Ha még ezután sem akarja megírni a három - kiváltási dátummal ellátott - receptet, akkor írj egy újabb levelet és kért HIVATALOS állásfoglalást, amiben újra kéred, hogy egyértelműen írja le, amit amúgy már egyszer leírt, mert a reumatológián, ahova jársz, nem akarnak hinni az orvosok a saját szemüknek :-)

 

EZUTÁN kell "lebótolnod" egy közeledben lévő gyógyszertárral, hogy minden hónapban bátran rendeljék be Neked a 300ezer forintos gyógyszert, mert június 2-án, július 2-án stb. el fogod tőlük hozni, hiszen szükséged van rá. Annyi előnye van, hogy addig sem a Te hűtőszekrényedben foglalja a helyet:-)

 

Egyébként, csak csendben jegyzem meg, hogy sok kórház van, aki megállapodik egy adott gyógyszertárral és Te csakis ott veheted ki a gyógyszert, persze erre - elvileg - senki az ég világon nem kötelezhetne Téged, egyszóval, ha végre van három recepted egy kontroll után (mert felfogják, hogy erre igen is van lehetőség és törvényes is), akkor nehogy már hagyd magadnak bemagyarázni, hogy csakis a rendelőben, SZTK-ban lévő, vagy a szomszédjukban lévő gyógyszertárban válthatod ki és ezért mindig be kell utaznod. Bármelyik gyógyszertár - ha EGÉSZEN BIZTOSAN EL FOGSZ ÉRTE MENNI (s miért ne mennél) - szívesen berendeli neked, hiszen ezzel csak a forgalmát növeli, ami pl. egy megszüntetősdi, szelektálós időben, vagy támogatásért való pályázaton, nagyon is jól fog neki mutatni az éves mérlegében :-)

Előzmény: hagyma boly (4710)
hagyma boly Creative Commons License 2016.05.09 0 0 4710

A reumatológián csak 1 havi adagot írnak fel, és csak azzal az egy darab recepttel lehet elmenni a gyógyszertárba . Nekem csak az problémám, hogy a receptér minden hónapban 120 km kell oda és vissza utaznom, eddig is ott kaptam meg az injektiot. Rajtam az nem segít , hogy a receptér elmegyek és a lakóhelyemen lévő gyógyszertárban váltom ki, akkor is utaznom kell 120 km-ert.

Előzmény: .ETNA. (4709)
.ETNA. Creative Commons License 2016.05.08 0 0 4709

Világos, tehát:

1./ Miután nem hülyék vagyunk, hanem felelősségteljes felnőtt emberek, arra hivatkozni, hogy "nem várhatják" el tőlünk a felelős közreműködést (pl. pont nem vagyok annyira hülye, hogy ne a hűtőszekrényben tároljam az injekcióm - méghozzá középen lévő polcon - , ha egyszer ez az utasítás, hiszen ez az én érdekem - elsősorban!!!), kb. pont azt jelenti magyarról-magyarra fordítva, hogy ha három havit egyszerre váltod ki, akkor bizony x hónapban kva (már bocsánat) sokat kell kipengetni az OEP-nek, a következő két hónapban pedig kevesebbet, vagyis nem egyenletesen oszlik el a költség.

Tehát: nagyon is finanszírozási oka van!

 

2./ Kontrollra tehát, továbbra is három havonta kell menni, de majd három receptet kapunk, s azt háromszorra kell kiváltani, a három, egymást követő hónapban ... mégis mi ez, ha nem költségelosztás? Persze, ha a gyógyszertár és az intézmény másképpen állapodik meg, s ha a kórház gyógyszerkerete lehetővé teszi, akkor kaphatjuk ám továbbra is egyszerre mind a hármat. Illetve pl. egy, a lakóhelyeden lévő gyógyszertárral le tudod csekkolni, hogy neked kell ez a gyógyszer minden hónapban, s azért x napon mindig bemennél hozzájuk a recepteddel, akkor berendelik neked (pl. a közelünkben lévő Benu-s gyógyszertár ilyen), de akkor tényleg el is kell menned érte, mert ő már "magára vette" a 300ezer forintos ktg-et, s ha rajta marad, senkinek sem tudja eladni). Tehát az orvoshoz nem kell havonta járni ... ezt rosszul értelmezték némely intézményben :-)

 

 

Csak azt nem értem, hogy ha ilyen alapon szabad kezet adnak az intézménynek, vagyis ha akarják lehet egyszerre kiváltani az intézmény és a gyógyszertár közötti megállapodás alapján, akkor hogyan hivatkozhatnak arra, hogy a hülye beteg nem biztos, hogy tudja megfelelően pl. tárolni a gyógyszerét és ezért "biztonságosabb", ha csak mindig egy adagot vált ki. Bla-bla-bla .... 

 

3./Csak nem olyan régen kapom a Simponit, nem tudom, hogy mikortól lehet három adagot egyszerre megkapni, de gyanítom, hogy már egy jó ideje ... így azt hablatyolni, hogy ez ellentétes lenne a jogalkotó szándékával, s hogy emiatt nem akarják ezt a gyakorlatot "kialakítani" ... jó nagy kamu-duma :-)

 

Ezek a nagyokosok tényleg ennyire debilnek nézik az embereket? Tényleg elhiszik magukról, hogy olyan ügyesen csűrik-csavarják, hogy senki sem lát át a szitán? Az agyamat eldobom, de tényleg :-)

Előzmény: hagyma boly (4708)
hagyma boly Creative Commons License 2016.05.07 0 0 4708

LEVELEMRE EZ VOLT A VÁLASZ

 

Köszönettel megkaptuk a biológia terápiás készítmények kiadhatóságának tárgyában írt levelét.

 

Az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet 2/B. § (2) bekezdése kimondja, hogy az OEP a tételes elszámolás alá eső hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket természetben biztosítja az 1/A. számú melléklet szerinti egészségügyi szolgáltatóknak.

 

A biztonságos betegellátás fenntartása érdekében a természetben biztosított gyógyszerekkel való gazdálkodás felelős közreműködést követel meg nem csak a szolgáltatók részéről, hanem az azt biztosító OEP és a betegek részéről is. A rendelkezésre álló költségvetési források keretei között a hatékony ellátás-szervezés és a jogszabályi rendelkezések betartatása érdekében bizonyos intézkedések meghozatala és azok végrehajtása szükséges, amelyben kérjük szíves együttműködését és megértését.

 

A biológia terápiás készítmények esetén hangsúlyozandó, hogy számos készítmény szállítása, tárolása csak speciális feltételek megléte esetén történhet. Nem elvárható a beteg-együttműködés keretében, hogy az adott esetben számos más gyógyszert is szedő beteg biztosítsa a sokszor igen speciális feltételek meglétét, főleg ezt 2-3 hónapos időtartamban. Előfordulhat, hogy adott beteg esetében (pl. más gyógyszerrel történő együttszedés miatt) olyan allergiás reakciók lépnek fel, amely a gyógyszeres terápia folytatását nem teszik lehetővé, ilyen esetben a már kiadott – adott esetben nagyobb, 2-3 hónapra elegendő mennyiségű - gyógyszerek sorsa további szakmai és felelősségi kérdéseket vet fel. A patikai forgalomban kiszolgáltatott, de még alkalmazásra nem kerülő gyógyszerek visszavételére is csak azért van lehetőség, hogy az, mint veszélyes hulladék, szakszerűen megsemmisítésre kerüljön, forgalomba hozni ismét azt tilos.   

 

A fenti, financiálisnak tűnő, de valójában betegbiztonsági érvek mellet fontos kiemelni, hogy a vényes gyógyszerrendelési szabályok alapján (lásd: az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 11. § (3a) bekezdése) ha az orvos olyan gyógyszert rendel, melynek bruttó fogyasztói ára az 50 000 Ft értékhatárt meghaladja, 30 napot meghaladó mennyiségű gyógyszer legfeljebb 3 havi időtartamra, vényenként 30 napi mennyiségben rendelhet. Ebben az esetben az orvos a vényen feltünteti, hogy a rendelt gyógyszermennyiség mely időponttól váltható ki, és erről a beteget tájékoztatja. A jogalkotói szándékkal ellentétes lenne az, amennyiben a tételes elszámolás alá eső, egyébként jelentős értéket képviselő gyógyszerek esetében ezzel ellentétes gyakorlat kerülne kialakításra.

 

A jelentkező terhek tekintetében szeretnénk felhívni arra is a figyelmet, hogy az intézkedés bevezetése a finanszírozási protokollokkal nem ellentétes, az adott gyógyszer alkalmazhatósága érdekében továbbra is az abban – illetve az indikációs pontokban - foglaltak az irányadók pl. a kontroll vizsgálatok tekintetében. Erre való hivatkozással állapítható meg így az is, hogy sem az, sem az OEP nem követeli meg minden havi gyógyszerkiadás alkalmával az orvos-beteg személyes találkozót, adott esetben - hasonlóan a patikai gyógyszerkiváltáshoz - a beteg megbízottja, hozzátartozója is eljárhat a havi gyógyszeradag orvosi kontrollt nem igénylő átadás-átvételekor.

 

Megoldási lehetőségként mutatkozik esetlegesen, hogy az ön lakóhelye közelében lévő intézményben kerüljön kiszolgáltatásra a kontrollvizsgálatok közötti időszakban az egyhavi gyógyszeradagja, ebben az esetben azonban az önt kezelő intézmény, valamint a gyógyszert kiszolgáltató intézmény között együttműködési megállapodás kialakítására van szükség, hogy az ellátást végző intézmény gyógyszerkeretének terhére a gyógyszer átadására lehetőség nyíljon, amelynek rendezése érdekében a kezelőorvosával szíveskedjen egyeztetni.

 

Minden további kérdésben állunk szíves rendelkezésére.

 

Tisztelettel:

 

Bidló Judit mb. főosztályvezető nevében,

 

Speciális Finanszírozási Főosztály

 

Országos Egészségbiztosítási Pénztár

Speciális Finanszírozási Főosztály

Cím: 1139 Budapest, Váci út 73/A.

Tel: +36-1-350-2001/2506

Fax: +36-1-298-2467

E-mail:specfin@oep.hu

 

 

Előzmény: .ETNA. (4704)
.ETNA. Creative Commons License 2016.05.06 0 0 4707

Ja és még annyi, hogy speciel az RA-ra éppen az ilyen módon - nem szimmetrikusan - begyulladó ízületek a jellemzőek, először a kisízületek (pl. ujjak, csukló stb.), majd - esetleg - a nagyobbak, derék stb. fáj, de piszkosul. Ilyenkor a röntgenen is látszik sajna, aminek látszania kell, ezért egy jó reumatológus, ezek alapján, akkor is megmondja, hogy szeronegatív RA-s vagy, ha amúgy a vérből semmire sem lehet következtetni.

.ETNA. Creative Commons License 2016.05.06 0 0 4706

Általában vérvizsgálattal sok minden ki tudnak deríteni, RA esetében nem a TNF alfát, hanem az anti-CCP antitestet nézik a vérben, illetve a reumafaktort és a vérsüllyedést, gyulladásszintet. De ha szeronegatív RA-s (nincsenek a vérvétel-laborban eltérések, de fájdalmai vannak) valaki, akkor csak a tünetek - az orvos több éves szakmai tapasztalata - és a röntgenleletekre hagyatkozva lehet felállítani a diagnózist. Esetleg a kísérő tüneteket veszik figyelembe, mert a legtöbb ízületi gondot is okozó betegségre még egyéb ez+az is jellemző.

 

Ha már diagnózisod van, s megállapították, hogy valamelyik autoimmun kedves kis betegséget sikerült "megszerezned", akkor sorba jönnek - állapotodtól függően - a gyógymódok: először (ha a tünetek enyhék) pl. fizikoterápia (elektroterápia)és nem-szteroid gyulladáscsökkentők, ha nem használ akkor bázisterápiás gyógyszi (ami egy következő fokozat, ilyen szer a Trexan is például, vagy az Arava stb.) és ha ez sem hoz jelentős változást és már mindent kipróbáltak rajtad, akkor  bekerülhetsz a biol.terápiások közé, ha az orvosod is javasolja és nincs semmilyen egyéb betegséged (pl. májaddal kapcsolatos, vagy valamilyen súlyos vérképzési gond, esetleg éppen aktív TBC stb.), ami kizáró ok. 

 

Szteroidot általában akkor adnak, amikor nagyon kiterjedt, igen erős ízületi gyulladásos folyamatok vannak, igen magas a vérsüllyedés stb. és egy hirtelen ható, "erős löketre" van szükség, hogy egyáltalán létezni tudj.

 

Nekem pl. volt már 72-es vérsüllyedésem is az elején, de elég magas a fájdalomküszöböm, viszonylag jól viseltem ... ezért nem is került szóba a szteroid, mert a fájdalom "jött-ment", mint a távirat :-) Egyik nap a bal bokám, következő nap annak már semmi baja sem volt, de akkor pedig a jobb térdem fájt,  aztán a bal kezemen az egyik ujjam, de két nappal később már a jobb vállam és a bal könyököm :-) ... valami ilyesmi volt, de tényleg ! Most már vicces, de akkoriban egyáltalán nem volt az.

 

EGyszóval MINDENKÉPPEN azt javaslom, hogy ne hagyd magad lerázni, ne elégedj meg azzal, hogy krónikus prosztatagyulladás és tanulj meg ele együttélni (ezt szokták a kedves orvoskák mondani), hanem kérj további vérvizsgálatokat, esetleg röntgent (térd stb., ami fáj). Számos egyéb belgyógyászati betegség jár együtt ízületi gyulladással, szóval ez akár simán lehet a krónikus bakteriális fertőzés egyik MELLÉKHATÁSA is ... és SZÓ SINCS semmilyen autoimmunbetegségről! Biol.terápiát, pontos diagnózis nélkül, kb. tuti nem kaphatsz! Lehet, hogy inkább egy jó urológiai magánrendelést kellene keresned .. nem tudom sajnos, de valamerre indulj el, s ha a gyógyszer nem hat, az állapot rosszabbodik, a térded stb. jobban fáj, menj vissza hamarabb a dokihoz és kérj másik gyógyszert. Ez azért fontos, hogy az ízületi fájdalmak nem a "gyerekjáték" kategória, kopás, reumás csomó és mindenféle maradandó károsodás lehet, hogy a magas gyulladászint rossz hatásáról már ne is beszéljek!

 

Egyébként a Salazopyrin szerintem csak sima nem-szteroid gyulladáscsökkentő ... ,  ha ez nem használ, simán felírhat másikat, elég sokféle van!

Előzmény: kovats dee (4700)
.ETNA. Creative Commons License 2016.05.06 0 0 4705

Egyébként arra kíváncsi lennék, hogy MINDEN biol. terápiás szerre igaz ez a havi cirkuszi mutatvány, s minden betegre vonatkozik - függetlenül attól, hogy mikor, hány évvel ezelőtt kezdte a terápiát?

.ETNA. Creative Commons License 2016.05.06 0 1 4704

Ó, hogy a bőr hűljön rá - már bocsi - a sok irodakukacra, aki a szép kis íróasztala mellől, állam által dotált fizetésecskéjéből, ilyen baromságot talál ki!

Abban, hogy emögött SEMMILYEN orvosi indok nincs, kb. biztos vagyok!

 

Most már csak abban reménykedem, hogy július végéig, amikor a következő kontrollvizsgálatom lesz, visszaáll a rendes kerékvágásba a sztori!

 

Mégis milyen logika van abban, hogy elvileg azért kapunk 300ezer forintos injekciót, infúziót - ingyen - , hogy ne kelljen minket leszázalékolni, hogy vissza tudjunk állni a "munka világába", de mégis hogy a pitlibe magyarázza meg valaki a munkahelyén, hogy neki minden áldott hónapban kell egy nap szabi???

Úgy vágják ki onnan, hogy még nyekkenni sem lesz ideje!  Egy állami alkalmazott, aki lazán megy táppénzre, mert a munkahelye "üzemi kifizetőhely" és nem kell másfél hónapot várnia az első táppénzre, plusz még ki sem rúgják ha beteg, nyilván EGYÁLTALÁN nincs tisztában azzal, hogy a VALÓ VILÁGBAN, a versenyszférában, EGYÁLTALÁN NEM TOLERÁLJÁK, ha valaki minden hónapban kér egy nap szabit ... mert egyrészt nem is biztos, hogy kap, másrészt (ha pl. fiatalabb) nem is biztos, hogy van 12 nap szabija egy évben, amivel szabadon rendelkezhet.

 

Még nem tudom eldönteni, hogy ezzel az a cél, talán az, hogy a sok biol.terápiás lemorzsolódjon? Nyilván, aki nem tud elszabadulni a munkahelyéről, hogy egy álló napot töltsön egy rendelő folyosóján egy recept miatt, az előbb-utóbb feladja és elesik ettől a lehetőségtől ... s aztán lerobban és azért fogják kirúgni.

 

Komolyan mondom, ezek a fenekükben hordják az agyukat, amiben max. 3 bit agykapacitás van? Lehidalok ... persze magánrendelésen, esti, vagy késő délutáni (munka utáni) időpontban NEM LEHET biol.terápiás gyógyszit felírni az orvosnak. Szóval ez a 22-es csapdája! Ha már kigondoltam, le is írom: ezek barmok, ennyi.

 

 

hagyma boly Creative Commons License 2016.05.04 0 0 4703

Kedves yaris49 !

én is Roactemrat kapok, mindenkinek 1 egy havi adagot írnak fel Dr Bidló Judit mb főosztályvezető asszony utasításra 

Előzmény: yaris49 (4702)
yaris49 Creative Commons License 2016.05.04 0 0 4702

Ja és most jutott eszembe, hogy beszéltem az asszisztenssel és mondta csak 1 havi adagot fognak írni egyenlőre.

Előzmény: .ETNA. (4688)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!