Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

.ETNA. Creative Commons License 2015.03.13 0 0 4388

Ja bocsi, az azonnali felmondásnál elírtam ... természetesen a 48. szakasz 78. paragrafusáról van szó ..

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200001.TV

 

.ETNA. Creative Commons License 2015.03.13 0 0 4387

Nálad szerintem nem indokolt az azonnali hatályú felmondás, vagyis jár egy évig Neked a táppénz ... s bár ez alatt bármikor felmondhat ugyan a munkáltatód és fel is vehet akárkit a helyedre, de Neked a felmondási idő csak akkor jár le, ha a dokid (vagy a felülvizsgáló főorvos) kiír, illetve ha "gyógyultnak" nyilvánítanak.


S lényegében a felmondási idő lejártakor kifizet és utána indul vagy a munkanélküli 90 nap ... vagy új munkahely, vagy leszázalékolás, vagy hát ahogy majd alakul.

 

Remélem, hogy ez így már némiképpen megnyugtató számodra, persze nyilván az lenne az igazi, hogy meggyógyulnál és mehetnél dolgozni, de hát ugye, ember tervez, Isten végez ...

.ETNA. Creative Commons License 2015.03.13 0 0 4386

MT 2012. évi I. tv. X. fejezet 37. szakasz 64. §.

64. § (1) A munkaviszony megszüntethető

a) közös megegyezéssel,

b) felmondással,

c) azonnali hatályú felmondással.

(2) A megszüntetés okának az indokolásból világosan ki kell tűnnie. A megszüntető jognyilatkozat indokának valóságát és okszerűségét a nyilatkozattevő bizonyítja.

 

MT 2012. évi I. tv. X. fejezet 37. szakasz 75. §.

42. Azonnali hatályú felmondás

78. § (1) A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy

b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

(2) Az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni. A tudomásszerzés időpontjának, ha az azonnali hatályú felmondás jogát testület jogosult gyakorolni, azt kell tekinteni, amikor az azonnali hatályú felmondás okáról a testületet - mint a munkáltatói jogkört gyakorló szervet - tájékoztatják.

(3) A munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén a munkáltató köteles a 70. § (3) bekezdésében és a 77. §-ban foglaltakat megfelelően alkalmazni.45

79. § (1) Azonnali hatályú felmondással - indokolás nélkül - megszüntetheti

a) a fél a munkaviszonyt a próbaidő alatt,

b) a munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt.

(2) Az (1) bekezdés b) pont szerinti megszüntetés esetén a munkavállaló jogosult tizenkét havi, vagy ha a határozott időből hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre járó távolléti díjára.

.ETNA. Creative Commons License 2015.03.13 0 0 4385

Szia!

 

Na végre, kitisztult! :-)

1./ Van tehát az AZONNALI hatályú (régebben ez volt szerintem a "rendkívüli" elnevezésű) felmondás, ennek biztosan vannak szabályai az MT-ben vagy a belső szabályzatban, vagy a munkaszerződésben (klasszikus esete, amikor pl. egy szondázás során pozitív a szonda a munka kezdésekor vagy végzésekor ... pl. egy buszsofőrnél stb.), ilyenkor, mivel nincs felmondási idő, AZONNAL életbe lét a felmondás, másnapra már nem jár táppénz, sem felmondási idő, sem semmi.

Ilyenkor 

a./annak, akinek a felmondás előtt volt már egy évig munkaviszonya, annak jár a munkanélküli segély (vagy mifene most éppen az elnevezése) 90 napig, mivel ebből vonják a TB járulékot, így nem kell fizetni semmit

 

b./ ha nem volt előtte egy évnyi m.viszony, akkor nem jár a munkanélküli segély, nem jár a táppénz sem (ez volt a passzív táppénz ...), de 45 napig még az állam gondoskodik a biztosításról, ez alatt kell új munkahelyet keresni, ha nem sikerül, akkor még a 45 nap LEJÁRTA ELŐTT el kell menni a NAV-hoz személyesen és szerződést kötni egészségszolgáltatási járulék fizetésére, küldenek postán csekket és fizeti mindenki magának a havi 6.930,- Ft-ot, s így ingyene számára a teljes eü. ellátás. (csak úgy mondom, attól, hogy éppen adott hónapban pl. nem tudja valaki befizetni, még simán mehet orvoshoz, mert nem változik pirosra a TAJ-kártyája, de az elmaradást előbb-utóbb rendezni kell, mert később még az új munkahelyi fizetésből is visszavonja a NAV stb.)

 

2./ Ha nem azonnali hatályú a felmondás, hanem RENDES, akkor jár az x nap felmondási idő és ilyenkor max. egy évig lehet valaki táppénzen (a háziorvos+felülvizsgáló orvos vizsgálatai alapján .. ahogy már írtam korábban) és amelyik nappal kiírja az orvos, vagyis "gyógyult"-nak tekinthető, vagy lejár az egy év, másnap kezdődik az x nap felmondási idő ... ez alatt biztosítás is van és fizetni sem kell ... erre jön még a plusz 45 nap állami biztosítás, ill. ha akar elmehet 90 napig munkanélkülire (a felmondási idő lejárta után - gondolom) és ha nem talál munkát, akkor kell a NAV-val szerződni a saját 6.930,- Ft-os havi eü.járulék fizetéssel kapcsolatban.

Abban nem vagyok biztos, hogy a 90 nap munkanélküli után is jár-e még az a bizonyos 45 nap ... tehát a felmondási idő letelte után ÖSSZESEN van 90 nap munkanélküli+45 nap állami tb és csak utána kell-e szerződni.

Persze ez - összességében - már csak részletkérdés:-)

 

Előzmény: Gyuszimók (4384)
Gyuszimók Creative Commons License 2015.03.12 0 0 4384

Szia !

 

Megjött a válasz az OEP-től , beszúrok ide egy részletet :

 

"A felmondás a munkaviszonyt nem azonnali hatállyal, hanem felmondási idővel, a felmondási védelmekre vonatkozó szabályok alkalmazása mellett szünteti meg. Ilyen védelem, hogy a munkáltató felmondása esetén a felmondási idő legkorábban a betegség miatti keresőképtelenség – legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év – lejártát követő napon kezdődik. A munkáltató tehát a keresőképtelenség ideje alatt is közölheti Önnel a felmondást, a felmondási idő azonban csak a keresőképessé válásával kezdődhet meg.

 

Az azonnali hatályú felmondás a munkaviszonyt minden esetben azonnali hatállyal, felmondási idő nélkül, a felmondási védelmekre vonatkozó szabályok alkalmazása nélkül szünteti meg.

 

Amennyiben a munkaviszonya bármely okból kifolyólag megszűnik, úgy ezzel együtt valóban megszűnik a biztosítotti státusza is. Azonban az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére a megszűnést követő 45 napig – ennél rövidebb időtartamú biztosítási jogviszony esetén a jogviszony naptári napjainak megfelelő ideig – továbbra is jogosult marad. Természetesen az egészségügyi szolgáltató ezen időtartam letelte után is köteles Önt ellátni, azonban a bejelentési- és járulékfizetési kötelezettség teljesítésének ellenőrzése céljából adatai az állami adóhatóságnak átadásra kerülnek, és havi 6.930 Ft összegnek megfelelő egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésére kötelezhetik. Egyébként amennyiben Önnek megszűnik a biztosítási jogviszonya, és egészségügyi szolgáltatásra semmilyen jogcímen nem lesz jogosult, 15 napon belül be kell jelentkeznie az adóhatósághoz ezen járulék fizetése alá."

 

Okosabbak lettünk ?

 

Előzmény: .ETNA. (4383)
.ETNA. Creative Commons License 2015.03.05 0 0 4383

Sajnálom ... sejtettem, hogy a munkáltatók jogait ezzel is csorbították fideszék .... pedig nem ezzel a módszerrel kell kiszűrni a táppénzcsalókat!!

Előzmény: Gyuszimók (4382)
Gyuszimók Creative Commons License 2015.03.04 0 0 4382

Azóta sincs válasz, de jártam a háziorvosomnál, aki ugyanazt mondja mint te.

Előzmény: .ETNA. (4381)
.ETNA. Creative Commons License 2015.03.02 0 0 4381

Köszi előre is! Bárcsak ne lenne igazam, de egyre inkább hajlok arra, hogy ha felmondanak valakinak .. akkor azonnal megszűnik a táppénz és máris kezdődik a felmondási idő ... tényleg kíváncsi vagyok, hogy mit írnak majd :-)

Előzmény: Gyuszimók (4380)
Gyuszimók Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4380

Írtam az OEP-nek , gondolom majd jövő héten valamikor válaszolnak.

Amint megtudtam valamit, máris írok.

Előzmény: .ETNA. (4379)
.ETNA. Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4379

Ez volt 2012-ben ... hogy most mi van, azt már én sem értem, de alább beszúrtam néhány magyarázatot, ebből kiderül, hogy életbe is lép a felmondás. Na azért erre kíváncsi vagyok, ha az OEP-nél megkérdezted, majd írd meg légy szíves, hogy mit mondtak:

 

az Eü törvényben ez van:  1997. évi LXXXIII.tv. V. fejezet:

 

46. § (1) Táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban

a)391 a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át;

 

 

Gyuszimók Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4378

Ezt találtam , csak nem értem mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között?

 

"2012. július elseje jelentős változást hozott a felmondások területén is. A munkavállalókat leginkább érintő változás a betegség miatti keresőképtelenség (táppénz) alatti munkáltatói felmondás lehetősége. Nézzük ennek lényegét: a munkáltatói felmondás tehát közölhető a táppénz alatt, azonban a felmondási idő, csak a keresőképtelenség leteltét követő napon kezdődhet el, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év múlva kezdődik el. Azaz, ha valaki pl. betegszabadság kimerítését követően hosszú időre folyamatos táppénzre megy, és a táppénz alatt vele a felmondást közöltek, akkor a felmondási idő a betegszabadság végétől egy évre megkezdődik függetlenül attól, hogy továbbra is fennáll a keresőképtelenség".

 

http://www.munkaugyaudit.hu/felmondas-tappenz-alatt-felmondasi-tilalom-gyed-es-gyes-alatt/#

.ETNA. Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4377

Hát, nem tudom, egyik helyen ezt írják, másik helyen azt, a Munka Törvénykönyve is mást ... :-)

 

"legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át, ha a keresőképtelenség ideje alatt a táppénzre jogosult személy munkaviszonya fennáll,"

 

"táppénzre jogosultsághoz alapvető feltétel a beteg fennálló biztosítási jogviszonya, tekintettel arra, hogy a táppénz annak jár, aki a biztosítása fennállása alatt válik keresőképtelenné. (Táppénzre kizárólag a biztosítottak jogosultak.)"

 

"Táppénz maximum egy évig jár a beteg munkavállalóknak, de ezen időszak alatt fenn kell állni a folyamatos biztosítási jogviszonynak. (Ez elég ritka, mert sajnos számos munkáltató felmond ha a munkavállaló huzamosabb ideig nem tud nála munkát végezni.)"

 

Ebből arra következtetek, hogy ha a munkaviszony már nem áll fenn, akkor a táppénzre való jogosultság sem ... vagy nem?

 

Viszont az egy éves táppénz idejére jár a teljes szabadság 2015. 01.01-től, ez is valami :-)

.ETNA. Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4376

Na most elbizonytalanodtam:-)) Mindjárt elolvasom újra a jogszabályt...

Előzmény: Gyuszimók (4374)
.ETNA. Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4375

:-) Igazán nincs mit, nekem nem fáradtság, plusz még nagyon gyorsan is gépelek:-)

Tehát összefoglalva:

1./ táppénzen egy évig tarthat max. a háziorvos, fontos, hogy minden szakorvosi kontrollra elmenj ezen időszak alatt, plusz a háziorvosnál lévő felülvizsgálatra is (nem hallottam arról, hogy ebben lenne változás)

2./ a táppénz már nem véd a felmondástól, tehát bármikor - a táppénzed ideje alatt - dönthet úgy a főnököd, hogy elbocsát, ha ez megtörténik, a felmondás napjával megszűnik a táppénz (már nincs a passzív táppénzre vonatkozó 45 napos szabály és nincs olyan, hogy táppénz alatt felmondanak, de Te továbbra is táppénzen maradhatsz és majd csak akkor lép életbe a felmondás, ha visszamentél)

 

Magyarán az a jó, ha szép csendben sunnyogsz (most nem a céggel és az ő bevételükkel, kiadásukkal, hanem kivételesen, "önző" módon csak saját magaddal törődj) ... amíg a főnököd nem tudja, hogy felmondhat a táppénz alatt, valószínűleg ezt nem teszi meg ... ha pedig felmond, akkor már úgy is mindegy, mert csak a felmondási idő és utána a 90 napos munkanélküli marad, s ez alatt intézd a leszázalékolást (ha a betegséged, állapotod indokolja).

 

Sajnos nem mondhatjuk, hogy szociálisan érzékeny kormányunk lenne ...

Előzmény: Gyuszimók (4369)
Gyuszimók Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4374

Bocs, de ezt most nem értem . Szóval a táppénz ideje alatt kirúg és az életbe is lép ? És ha egy évig maradok táppénzen , ki fizeti utánam a TB-t , nyugdíjjárulékot stb... ?

 

Biztosan jól tudod ezt ?

Előzmény: .ETNA. (4371)
Gyuszimók Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4373

Örülök, hogy tünetmentesen is itt vagy közöttünk :)

 

Előzmény: .ETNA. (4370)
Gyuszimók Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4372

Ismételten csak megköszönni tudom !

Előzmény: .ETNA. (4367)
.ETNA. Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4371

Hát sajnos ez változott, megszűnt a passzív táppénz (azt hívták így, amiről írtál). A háziorvos tarthat, de bizonyos időszakonként (talán 3 havonta?) egy felülvizsgáló orvos is kell, hogy lásson, ő a háziorvosi rendelőbe megy ilyenkor, a háziorvosnál volt anno (nem tudom, hogy most hogy van) kiírva, hogy a tartós táppénzeseknek mikor van felülvizsgálat.

Előzmény: Gyuszimók (4369)
.ETNA. Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4370

Ja és 2008-tól biológiai terápiát (Remicade, most pedig Simponi) kapok, így 2008-tól (az egy éves gyógyszer-kihagyást leszámítva) tünetmentes vagyok, nincs fájdalom, gyulladás stb.

Előzmény: .ETNA. (4368)
Gyuszimók Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4369

Rengeteg hasznos információval szolgálsz mindannyiunknak , szívből köszönjük .

 

Én úgy tudom, hogy bármikor kirúghatnak a táppénz ideje alatt de csak akkor lép érvénybe, ha munkára jelentkezel. Vagyis ha egy évig táppénzen vagyok , a munkáltatónak ugyanúgy meg kell fizetnie utánam a közterheket. Jól tudom ? ( Nekem ez is elég kellemetlen, mert kis cég vagyunk , négy alkalmazottal , nem könnyű kigazdálkodni valakinek a közterheit , ha az a valaki nem termel )

 

Nekem inkább az a nagy problémám, hogy hogyan tudnék táppénzen maradni egy évig , mert úgy tudom, hogy a háziorvos nem tarthat ennyi ideig? Ha jól tudom erre csak az a bizonyos leszázalékolási bizottság képes . Ez igaz vagy téves ?  Arra kérnék ötletet, hogyan maradhassak táppénzen egy évig ?

Abban biztos vagyok, hogy a megszokott munkámat (fizikai), már nem fogom tudni végezni és azonnal ki fognak rúgni. Jó lenne nagyon észnél lenni most de még erre is képtelen vagyok.

Előzmény: .ETNA. (4365)
.ETNA. Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4368

Reumatoid arthritisem van 2006. augusztusában volt ízületi-gyulladásos tünetek, szeptemberben az első vérvétel, majd kb. novemberben diagnózis, miután a vérből kimutatható antitest+vérsüllyedés+reuma faktor érték igazolta, méghozzá egyértelműen. Ezt a röntgen csak alátámasztotta.

 

Az autoimmun betegségek sajnos nem gyógyíthatóak, de a különböző kezelésekkel remisszióban tarthatóak. Evicke szerint - miután neki bejött - a paleóval gyógyítható, másoknak pedig nem jött be a paleó ... legalábbis nem gyógyultak meg. Ezt a vitát vele már párszor lejátszottuk, ebbe inkább nem mennék bele újra:-) Meggyőződésem, hogy mivel a tudomány mai állása szerint, az immunrendszer működési mechanizmusába az orvosok csak egyféleképpen tudnak beavatkozni (ti. teljesen leállítják, kikapcsolják, pl. szervátültetésnél stb.), de a működés során keletkező "gajdulást" nem képesek "megjavítani", nem tudják az immunrendszert rábírni arra, hogy újra helyesen működjön (pl. ne ismerje fel idegenként a test bizonyos sejtjeit .. pl. az ízületi belhártya sejtjeit stb., vagy ne termeljen a normálisnál több TNF-alfa fehérjét, ami pl. az RA-s betegeknél az ízületi gyulladást okozza stb.), ezért az autoimmun betegség a gyógyíthatatlan kategóriába tartozik. Persze a szervezet képes az öngyógyításra, ezért hiszek az agykontrollban, a meditációban, az agy hatalmában, vannak is ilyen gyógyulások, mert az emberi test, az immunrendszer, az agy, csodálatos "találmány" :-)

 

Persze, azok a torna gyarkolatok mindenképpen jók, hiszen szakember (és nem egy fitness-terem edzője stb.) állította össze.

 

Szerintem mindenképpen menj be a lakóhelyed szerinti OEP irodába esetleg írj nekik e-mailt (lent beszúrtam az e-mail címüket) és kérdezd meg mi a menete, milyen papírok kellenek hozzá stb.

Előzmény: Gyuszimók (4366)
.ETNA. Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4367

Ja és most látom a jogszabályban, hogy van még egy fontos és persze a munkavállaló számára hátrányos (mi más is lehetne) változás: megszűnt a passzív táppénzt ... vagyis, ha felmond a főnököd - bármikor - akkor utána már nem kaphatsz táppénzt :-(
Ezért reménykedjünk, hogy a főnöködnek halvány lila gőze sincs semmiről a táppénzzel és a felmondással kapcsolatban :-)

 

Egyébként az OEP ügyfélszolgálatán bármilyen kérdésed van, tudnak segíteni, ill. tavaly még lehetett kérdezni e-mailben is, nem tudom, hogy idén él-e még ez a lehetőség

" ... Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu e-mail címen, akik készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére."

 

 

Előzmény: Gyuszimók (4362)
Gyuszimók Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4366

Szia !

 

Megkérdezhetem, hogy milyen autoimmunod van  és milyen tünetekkel indult ? Meg tudsz gyógyulni belőle ?

 

Az a baj tudod, hogy az agyam most teljesen másra használom , azon töprengek folyton, sokszor akaratlanul is , hogy milyen módon vessek véget ennek az egésznek. Beteges tudom, de ez van egyelőre.

 

Tíz napig feküdtem az ORFI-ban és azokat a gyakorlatokat végzem itthon , amiket ott tanultam a gyógytornásztól. Gondolom ez így rendben van , nemde ?

 

Sajnos a leszázalékolásról semmit sem tudott mondani a doki, nem ismeri  a menetét.

Előzmény: .ETNA. (4364)
.ETNA. Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4365

Azt, hogy eléred-e a leszázalékolás szintjét, az orvosod tudja megmondani.

 

Sajnos már táppénz alatt is fel lehet mondani ... egyszóval akár vissza tudsz menni dolgozni, akár nem, a főnököd kirúghat - sajnos, ez van.

 

Viszont a felmondási idő és az erre járó pénz (ami ugye nyilván magasabb, mint a táppénz), azután jár majd Neked (ha esetleg elbocsátanak), miután lejárt a táppénzed ... ami max. egy év!

 

Egyszóval én a helyedben, HA megoldható, 1 évig táppénzen lennék, ezalatt - függetlenül attól, hogy felmond-e a főnök, vagy sem - a pontos diagnózisra, a mindenféle vizsgálatok, CT-k stb. elvégzésére, gyógytornára és tudatos, a BETEGSÉGEDHEZ IGAZODÓ (!) életmód kialakítására törekednék.

 

Egy év táppénz után mindenképpen vissza kell menned dolgozni, addigra vagy jobban leszel, vagy sem. Ha az állapotod nem javul, akkor még a táppénz lejárta előtt kezd el a leszázalékolási ügy kipuhatolását, igazolások beszerzését stb., aztán menj vissza dolgozni, ha tudsz. Ha a főnököd nincs tisztában a szabályokkal,  úgyis csak akkor fog "kirúgni", ezután még van időd a leszázalékolást, vagy megfelelő munkahely felkutatását intézni, mert erre ott lesz a felmondási idő, plusz utána még három hónap munkanélküli ... (álláskeresési járadék) járadékos időszak is.

 

Egyszóval az elbocsátás dátuma miatt nem is érdemes MOST aggódni, már legalábbis abból a szempontból, hogy MIKOR mond fel, hiszen gyakorlatilag BÁRMIKOR megteheti (ha egyáltalán tisztában van ő vagy a könyvelője, munkaügyise a táppénz alatti felmondás lehetőségével, az új szabályokkal).

 

Hirtelenjében ennyit találtam a táppénzről és a leszázalékolásról.

"Rokkantsági nyugdíj

Rokkantsági nyugdíjra az a személy jogosult, aki

 1. rokkant, azaz egészségkárosodása
 2. 79 százalékot meghaladó mértékű, vagy
 3. 50-79 százalékos mértékű, ezzel összefüggésben az aktuális vagy az egészségkárosodását megelőző munkakörében, illetve a képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, azonban - eltérően az ugyanebben a mértéktartományban egészségkárosodott, de rehabilitálható, így nem rokkantsági nyugdíjra, hanem rehabilitációs járadékra jogosultaktól - a rehabilitációs szakértői szerv szakvéleménye alapján rehabilitációja nem javasolt, és
 4. az életkorára előírt szolgálati időt megszerezte, és
 5. az egészségkárosodás következtében
 6. kereső tevékenységet nem folytat, vagy
 7. keresete, jövedelme legalább 30 százalékkal alacsonyabb az egészségkárosodást megelőző négy naptári hónapra vonatkozó keresete, jövedelme havi átlagánál, és
 8. táppénzben, baleseti táppénzben nem részesül."

Csökkent munkaképesség és egészségkárosodás megállapítása

A munkaképesség-változás és az egészségkárosodás mértékét, illetve a rokkantság fokát

 1. a baleseti járadékkal;
 2. a rokkantsági nyugellátásokkal;
 3. a baleseti rokkantsági nyugellátásokkal;
 4. az egyéb egészségkárosodási szociális ellátásokkal;
 5. a rendszeres szociális segéllyel

kapcsolatban az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet szakértői bizottságai véleményezik."

 

"Az új Munka Törvénykönyve kimondja, hogy a betegszabadság a betegség első 15 napjára jár, a táppénz pedig a további időszakra, legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át."

"Fontos tudni, hogy megszűnt a táppénzen lévők felmondási védelme: akik betegség miatt keresőképtelenek, elbocsáthatók, és munkaadóként a táppénz alatt is közölhetjük velük ezt a tényt. A felmondási időt viszont akkor kezdik meg, amikor gyógyulttá nyilvánították őket, és a munkába visszatérnének. Így az új szabályok szerint már nincs értelme annak, hogy valaki az elbocsátás elől „táppénzre meneküljön”."

.ETNA. Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4364

Szerintem a legfontosabb, hogy ne kapkodj össze-vissza, egyik diétától a másikig, csak a saját tested, szervezeted jelzéseit figyeld és ha az orvosnál vagy ne hagyd magad, kérdezz-kérdezz-kérdezz, még akkor is, ha esetleg kelletlenül válaszolgat. Tök mindegy, hogy milyen kedve van, az ő magatartása ne legyen hatással a Te kedélyállapotodra:-)

 

Autoimmun betegként pontosan tudom, hogy mit érzel és hogy milyen gondolatok forognak a fejedben, s egyáltalán, milyen félelmetes ez az egész. De hidd el, az agynak hatalma van a test felett, vagyis a LEGFONTOSABB, hogy a gondolataidat rendezd, mert nagyon nem mindegy, hogy már előre stresszeled magad! Csak pozitívan! Persze ezt is könnyebb mondani, mint a gyakorlatban alkalmazni, de mindenképpen erre törekedj!

 

A gerincbántalmak MINDEGYIKE SPECIÁLIS tornát, gyógytornát igényel, tehát magadtól semmilyen terhelő tornát ne végezz, ebben is kérd ki az orvos, vagy a kórházban dolgozó gyógytornász segítségét! A netről, vagy másoktól, más betegektől szerzett infó sem biztonságos, mert nem vagyunk egyformák (még ha azonos a betegségünk akkor sem), minden eset egyedi.

 

Az esetleges leszázalékolásról is tud biztosan infót adni az orvosod.

Előzmény: Gyuszimók (4362)
Evicke2 Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4363

Paleóban nincs szétválasztás elv, hús, zsír, tojás, zöldség, kevés gyümölcs és még kevesebb olajos mag.

Bármit ehetsz bármivel, de a hangsúly a zöldségen legyen, az is főleg nyers, max. párolva.

Hússal nem szabad nagyon elszállni,l kb. 1 g/ zsírmentes testsúlykg a reális. Zsírtól sem kell félni, de állati (főleg baromfi) legyen és kókuszzsír, főzni, sütni is csak ezekben, növ. olajokat felejtsd el!

És a lényeg, hogy glutén és tejfehérje egy g sem, mert különben semmit nem ér az egész!!

 

Táplálékkegészítőket jól meg kell nézni, mert sok az értéktelen, fel se szívódó cucc a piacon. Az alap a D-vitamin (mellé K-vitamin), Omega3 halolaj, és Mg (ebből citrát vagy malát a jó).

 

Doki szerint... :-) Hát tudod, én nem bízok bennük, hogy ránézésre diagnosztizál, mert sokszor évekig se tudnak egy diagnózist felállítani sok minden másból sem...

 

Örülök, ha túl vagy az első sokkon és már tudsz koncentrálni a jövőre, és bízni a saját erődben, amivel javulást érhetsz el saját magad is! A kezdeti kis eredmények után pedig csak még még optimistább leszel! :-)

 

Receptek tonnaszámra: www.paleovital.hu

 

Ha bármi kérdésed van, gyere a Paleolit táplálkozás topikba!

Előzmény: Gyuszimók (4362)
Gyuszimók Creative Commons License 2015.02.27 0 0 4362

Már  jóideje, kb. egy hónapja visszavettem a szénhidrát zabálásból. Nekiálltam a négynapos , szétválasztó diétának és mára kb. 9 kilóval könnyebb vagyok. Azért akartam fogyni, hogy ne terheljem annyira az elcsúszott csigolyámat. Ezt a diétát máskor is csináltam és nagyon hatékony volt nálam. Most sajnos abba kellet hagynom, mert marékszámra eszem az étrendkiegészítőket, vitaminokat és a doki által felírt gyógyszereket és éreztem, hogy kezdek elerőtlenedni. Most sem zabálok sokat , csak már nem figyelek a szétválasztásra.Lehet, hogy paleós leszek én is. Még nem néztem utána mit lehet a paleósban enni de hamarosan megteszem. Jó lenne találni valami reggeli-ebéd-vacsora receptet.

Az autoimmunt még valóban nem igazolták , de a doki szerint egyértelmű a dolog.

Előzmény: Evicke2 (4361)
Evicke2 Creative Commons License 2015.02.27 0 0 4361

Én nem tudom pontosan, mik ezek a lent felsorolt dolgok, csigolyaelváltozásokat meg elmozdulást veszek ki belőle, az artrózis meg kopás. Az autoimmunt, ha jól értem, még nem igazolták biztosan, a laboreredmények sincsenek még meg, doki enélkül csak találgat... Felesleges a legrosszabbra számítanod rögtön, meg az ai. betegségek se egyformák. Bár akármelyik van, valszleg rögtön durva gyógyszereket adnak majd, fognak itt is jönni ezzel, hogy azoktól majd jobban leszel. Csak az az igazság, hogy időlegesen ez igaz lehet, később meg mindenki a mellékhatásoktól szenved, mert azok bőven vannak nekik.

Igazad van, az infót az orvosok nélkül is megtalálod a neten, sőt, túl sok is lesz... Ai-nal kapcsolatban a paleó biztos, hogy szembejön majd, mert bizonyítottan hatásos.

Ez gerincsérvnél, csigolyabántalomnál nem, de az autoimmunban segíthet és a szénhidrátcsökkentéssel, a tej- és a gluténmegvonással a gyulladást csökkentheted, ez biztos. Ez pedig egyben fájdalomcsökkentést is jelent, nem mellesleg az ai. folyamat is leáll, vagy jelentősen lelassul.

Előzmény: Gyuszimók (4360)
Gyuszimók Creative Commons License 2015.02.27 0 0 4360

Én nem ismerlek sem téged sem pedig narancskát de mindkettőtök esetében, a segíteni akarást díjazom . Nagyonis! Köszönöm ! Valóban hallottam már arról, hogy az autoimmun az gyógyíthatatlan és ez megrémiszt.

Szeretnék magam is tenni valamit ellene de tanácstalan és jelen pillanatban még erőtlen vagyok hozzá. Rettegek attól, hogy majd jönnek az újabb laboreredmények egyik rosszabb mint másik , az orvos alig mond majd valamit, ígyhát marad az internet. A neten pedig olyan mennyiségű információhalmaz zúdúl az emberre , hogy nem képes kiszűrni , a számára valóban fontosakat.

Előzmény: Evicke2 (4357)
Gyuszimók Creative Commons License 2015.02.27 0 0 4359

Tudod narancska nekem nem is orvosra, hanem valami " medicinalis polihistoris-ra ":) volna szükségem, annyira

sokrétű a dolog. Lassan már én sem tudom követni. Már azt sem tudom milyen sorrendben és milyen orvoshoz menjek. Nem beszélve arról, hogy ítt a hozzászólásokból is kiderült, hogy leszázalékolásra nincs esélyem. Nem tudom mi lesz velem a táppénz utáni időkben. A létbizonytalanság is teljesen kikészít. 

Előzmény: narancska22 (4356)