Keresés

Részletes keresés

bonanita Creative Commons License 2007.11.21 0 0 153

Nagyon Köszönöm az infókat és a tapasztalatokat!

A fél éves önsajnálatom után most kezdek észhez térni.Nálam is valószínűleg a stressz tette be a kaput,és és egy majdnem halálos baleset amit nehezen tudtam földolgozni tavaly, meg gondolom vmiféle hajlamom is volt erre a nyavajára.

Próbálok pozitívan hozzáállni ehhez az egészhez,(már amennyire lehet) vegetariánus kajákat eszem,sokat vagyok szabadlevegőn,agykontrollos könyvet olvasok és többet próbálok pihenni mint a betegség kezdete előtt.Kipróbáltam homoktövis készítményeket, de egyik sem használt semmit.Marad a metothrexat meg a szteroid,aztán bízom benne, hogy nem vágja tönkre a szervezetemet.Mégegyszer köszi!

.ETNA. Creative Commons License 2007.11.18 0 0 152
Na - ez már szenilitás lenne:-) - még egy fontos dolog kimaradt, bár egy korábbi hozzászólásban is olvashatsz róla: ajánlatos folsavat szedni a Metothrexát mellé (Folsav 3 mg tabletta 50 szemes - recept nélkül kapható kb 1100 Ft/doboz, de van receptre kapható is 6-700 Ft között+vizitdíj 300 Ft, szóval árban ez is ott van), a mellékhatások kivédése céljából.
.ETNA. Creative Commons License 2007.11.18 0 0 151
Ja, és kihagytam a gyógytornát, ami nálan nagyon-nagyon bejött!
.ETNA. Creative Commons License 2007.11.18 0 0 150
Szia Bonanita!

Amikor az első tünetek kialakulása (és egy mandulaműtét) után kb. 6 hónappal diagnosztizálták nálam az RA-t, s amikor, már a gyanú idején, mindent elolvastam róla a neten, teljesen kétségbeestem. Azt hiszem ez természetes emberi reakció, hozzáteszem előtte jószerivel még lázas sem voltam úgy az utóbbi 18 évben. Egyszóval át tudom érezni, hogy mi zajlik le benned, amikor azt olvasod: a tudomány mai állása szerint sem az okát, sem a végleges gyógymódját nem ismerik.

Én 43 éves vagyok és sajnos rendelkezem ismeretekkel a Metothrexátról, bár még csak 20 szemet (egy héten egy nap 2-2 szemet 12 órás kihagyással) szedtem be, de idáig ez volt a leghatásosabb. Én mellette Movalist szedek napi 1 szemet, korábban Cataflamot szedtem, de az kikészítheti egy idő után a gyomrom, szóval jobb a Movalis. Miután a vérsüllyedésem 67 volt, a reuma faktorom a vérben pedig több mint 400, az orvosom biológiai terápiát akart kezdeni, de szerencsére jól reagáltam a Metothrexátra és most már csak 42 a vérs., az pedig, hogy ez az érték lefelé megy, először fordul elő velem a betegség ideje alatt. Így a biol. terápiára most még nincs szükség.

Igazából a dokinőm több betege is szedi már hosszabb-rövidebb ideje a Meth. és náluk sincs különösebb tünet. Nekem is azt mondta, hogy nincs káros hatása hosszú távon sem, viszont képes a porcok kopását, a gyulladás miatti "korrodálását" megállítani (vagy majdnem a "megállás" szintjére lecsökkenteni, azzal hogy mérsékli a gyulladásos folyamatot). Ahogy korábban írtam, van olyan ismerősöm (a fodrászom férje), aki 20 évvel ezelőtt huszonévesen sikeresen átesett egy aranyinjekció kúrán, s azóta sem "lángolt" fel nála az RA (de tévedés ne essék, nem múlt el, csak szunnyad!!). Bár ez sem természetes módszer.

Valamelyik műsorban nemrégiben láttam egy doku-filmet egy spanyol természetgyógyász "üdülőről", ahol különböző auto-immunbetegségben szenvedő embereket próbáltak - több-kevesebb sikerrel - gyógyítani. Itt több különböző természetgyógyászati módszereket alkalmaztak: 7 napos tisztító-méregtelenítő kúra: csak zöldség és gyümilé+vitamintabletták, majd fokozatosan a valóban egészséges étrendre és életmódra szoktatás; talpmasszázs, jóga; pszichoanalitikus (akinek kiöntheted a szíved, s ez nem nyomja többé a lelked stb.) segítségével próbálták kideríteni a lelki okokat, no és egy orvos-természetgyógyász, akinek kellő anatómiai ismeretei is vannak. Szerintük - s én is erre hajlok - valójában valamilyen mélyen megbúvó lelki ok állhat az ilyen betegségek mögött. Nekem már korábban is az volt a véleményem, hogy minden fizikálisan megjelenő betegség, alapvetően pszichoszomatikus, vagyis lelki eredetű.

Tehát én összetett módon akarok harcolni ellene, mert ez az ÉN immunrendszerem, ami most éppen rosszul működik, mert lelki, vagy fizikális okok miatti "lestrapáltsága" folytán a kis hülye, nem összekavarodott.

A cél most az, hogy az agyam újra képes legyen uralni a testem, mert ha igaz, hogy minden az agyban dől el, akkor ez az egyetlen járható út (persze a gyógyszereket azért ne hagyd el, főleg, ha segít). Az én stratégiám: gyógyszer amíg használ, ha nem biológiai terápia (bár még túl rövid ideje alkalmazzák, s nincs elég utótanulmány, s ettől azért tartok), s mindezek mellett: Agykontroll tanfolyam, talpmasszázs, természetgyógyász, taoista tai chi, életmódváltás (megpróbálni stressz-mentesíteni), nem fordítok időt és energiát már az elhanyagolható dolgokra, szóval csak lazán! Ez baromira nehéz, de hidd el hatásos!! Rövid önsajnálat után (nekem ez kellett:-) rázd meg magad, s aztán hajrá! Én azt mondogatom: nehogy már a hülye immunrendszerem akadályozzon a bicajozásban, a tornában, egy konzerv vagy egy üdítősflakon kinyitásában, egyáltalán bármiben, mert hogy én lennék az erősebb!!! S ha ezt el tudod hinni, már el is indultál a gyógyulás - vagy egy jobb - bár RA-val tűzdelt - életminőség felé. Ugye nem nagyon patetikus, bocsi, ha az, de így szoktam magam "lórúgásokkal" előre lökdösni:-)) Kérdezz bátran, nagy irodalmam van már ebben az ügyben, ha nem is minden nap, de azért heti rendszerességgel bejárom a kedvenc topikjaimat:-) Fel a fejjel!!
Előzmény: bonanita (149)
bonanita Creative Commons License 2007.11.17 0 0 149

Sziasztok!

22 éves lány vagyok 2007 márciusa óta RA-t állapítotak meg nálam.A kezeim és lábaim összes kisizülete érintett,mikor még nem szerdtem a gyógyszert szinte mozgásképtelen voltam.Metothrexatot és Medrolt szedek 4hónapja.Azt hallom sokfelől, hogy gyógyszerekkel fogom leélni az életem, mert nincs rá más megoldás egyelőre.Ha valakinek vannak tapasztalatai ezekkel a gyógyszerekkel,esetleg tud vmi valóban hatásos természtesebb terápiát-nagyon örülnék neki.

Előre is köszi

.ETNA. Creative Commons License 2007.10.31 0 0 147
Hm, azért ugye elmúltak a foltok:-))

Az orvosom szerint ha valami miatt nem kaphatom (vagy nem jól reagálok rá stb.) a biol. terápiát, utána - "legvégső esetben" - jöhet a Tauredon. Rövidesen kiderül, de hogy én mennyire útálom már ezt a várokozást és a bizonytalanságot, s néha mennyire gyűlölöm a saját bugyuta immunrendszerem:-))

Azért ilyenkor mindig eszembe jut, hogy szegény három gyermekes, középiskolai osztálytársnőm, akit tavaly legyőzött a mellrák (ami ellen 10 évig harcolt) ha tehetné, biztosan a fél karját is odaadná egy kis izületi gyulladásért cserébe. Hiába, minden csak viszonylagos...
Előzmény: bodza17 (143)
.ETNA. Creative Commons License 2007.10.31 0 0 146
Kedves Mami-Nagyi!

Köszönöm, hogy válaszoltál, kívánom Neked, hogy valóban tartós legyen az eredmény!

Én hiszem, hogy minden az agyban dől el, s tökéletesen biztos vagyok abban is, hogy meg fogok gyógyulni, miért ne tartozhatnék én is abba a bizonyos 20-30 %-ba, akiknél nyomtalanul.... szóval optimista vagyok. S miért ne "térhetne észhez" az a"buta, összezavarodott" immunrendszerem:-) Azért erre úgy gondoltam egy kis természetgyógyászattal sem árt rásegítenem, talpmasszázs, agykontroll ... miegymás.

Miután november 13-án megyek laborvizsgálatokra, s remélhetőleg utána én is a megkapom az első infúziót, valóban csak bizakodnom lehet:-))

A Methotrexat-nak mellékhatásai nálam szerencsére még nem jelentkeztek, bár vérvétel stb. még csak most jön. Idáig bevettem már 8 szemet, szerintem a fizikálisan észlelhető mellékhatásoknak már elő kellett volna jönniük. Végül is a sejtosztódást gátolja, s bár elég szörnyű a mellékhatás-listája, de még mindig jobb, mint a semmi:-))

Igen az aranyinjekciót kivették tavaly a törzskönyvből, de bármely EU-s országban kiválthatom a magyar receptem, s a Tauredon kapható Ausztriában és Németországban is, nem is világrengető az ára.

A biológiai terápiát - remélem - én is elkezdem november közepén, s a többit majd meglátjuk. Ha valóban képes "visszaprogramozni" a helyes működésre az immunrendszert, akkor nem számít, hogy 5 év, vagy 30 év tapasztalata áll rendelkezésre, mert egy nem "eltúlzott" reakciókkal, hanem normálisan működő immunrendszer az esetlegesen jelentkező mellékhatásokat már alapból képes kivédeni - szerintem.

S ahogy a Te eseted is bizonyítja, attól, amit volt (fájdalom, korlátozottság stb.) sokkal jobb lett:-)
Előzmény: mami-nagyi (145)
mami-nagyi Creative Commons License 2007.10.28 0 0 145

Kedves Etna!

Vártam ezidáig a harmadik /okt.24-i/ infúzió után, hogy biztosan mondhassam egészen eddig semmiféle mellékhatását a Remicade-nak nem érzékeltem.

Egyébként a Methotrexat-ot párhuzamosan szedni kell /ennek is van  mellékhatása , aminek csökkentésére még Huma-Folacid-ot kapok/.

 

Persze minden gyógyszer hatása eltérő az egyes embereknél, de az "aranyinjekciót" tudtommal már nem is forgalmazzák. Vagy ha igen, a tb nem ad hozzá téritést.  A Remicade-t viszont a tb támogatja, csak a dobozdíjat kell fizetnem, esetenként 2 ampulla díját, azaz: 600 Ft-ot. /a térítés nélküli ára ampullánként 154 ezer Ft felett van./

 

Ami ellene szól, az az, hogy új készítmény, nincs 30 éves múltja, legfeljebb 5 év tapasztalatait vehetik figyelembe.

 

Mindenesetre én nagyon bízom, hogy a mostani jó állapotom nem fog romlani, ezután is kapom, de csak kéthavonta.

 

Üdvözlet!!!

Előzmény: .ETNA. (141)
szugyi1 Creative Commons License 2007.10.21 0 0 144
Sziasztok!

Nem vagyok járatos a topicban, most vagyok itt először. Kezdődő gerincsérvem volt, amely rendszeres ízületi gyulladást eredményezett. Sok mindent kipróbáltam, a gyógyszeres és fizikoterápiás kezeléseket is, de ami leginkább használt, az a gerinctorna volt. Eleinte csoportban, majd otthon egyedül, videokazetta segítségével. A speciális, csigolyákat megmozgató mozdulatok azonban nem végezhetők egyedül! Sok keresgélés után ráakadtam egy gépre, amit kifejezetten erre találtak ki. Eltávolítja a csigolyákat egymástól, ezáltal fokozza a vérkeringést, és enyhít a porckorongokat terhelő nyomáson. Backlife a neve, utánanézhettek a backlife.com-on, ahol mozgóképeket is lehet látni a kezelésről. Új ára elég borsos, 90000 és 125000 Ft között van mostanában. Nekem van egy feleslegessé vált darabom, amelyik nagyon megkímélt, tökéletesen működik, 59000 Ft-ért árulom több helyen. Gondoltam, hátha akad köztetek is valaki, akin tudna segíteni, ezért szólok róla.
Akit érdekel, írjon a gyszig@gmail.com címre!

Jobbulást kívánok mindenkinek!

bodza17 Creative Commons License 2007.10.20 0 0 143
Kedves ETNA !
Olvastam, hogy aranyinjekción gondolkozol.
Én kaptam az ORFI-ban már ilyet. 24 éves koromban (28 éve). Reggel kaptam az elsőt, a másodikat másnap már lefújták, mert tele lett a vállam barna foltokkal.
Üdvözlettel : fogarasizsolt@freemail.hu
Előzmény: .ETNA. (141)
bodza17 Creative Commons License 2007.10.20 0 0 142
Kedves Emberek !
Nem értem, miért kell gyógyszert szedni ? Nekem 28 éve van sokizületi gyulladásom. Már tolókocsiban lenne a helyem, de ehelyett együtt focizom a fiaimmal. Természetesen néhány évig én is megjártam a poklot (Aranyinjekció, Donalgin 8 évig, stb.stb.), de néhány hónapja találtam egy olyan módszert, amitől TELJESEN megszüntek a fájdalmaim egy héten belül. Nem fájdalmas, nincs mellékhatás. Nem múlt el nyomtalanul a 28 éves pusztítás, de tudom, hogy mindenkinek az a legrosszabb, ha fáj. Emlékszem még, hogy hogyan terveztem meg az útvonalat a 100 méterre levő közértig, hogy az a legrövidebb út legyen. Aluljáróban sok évig nem jártam.
Ha valakit érdekel, szívesen megosztom vele. Mindenképpen gyógyulást kívánok mindenkinek és higgyék el, nem kell életünk végéig fájdalommal élnünk.
Üdvözlettel : fogarasizsolt@freemail.hu
.ETNA. Creative Commons License 2007.10.09 0 0 141

Kedves mami-nagyi! Igazán örülök, hogy nálad bevált, ez kicsit reményt is ad nekem is. Kb. november közepétől kezdené az orvosom a Remicade kúrát. Most felírták nekem a Methotrexat nevű tablettát, ez a Remicade tájékoztató füzetében is szerepel, (a kúra előtt Methotrexat tablettát kell szedni egy bizonyos ideig). Te is kaptál igyen gyógyszert? A M. tabletta mellékhatás listáján szerepel a máj és tüdőelégtelenséget okoz..., ami azért elég rettenetesen hangzik. Nálad előjött valami.

Bár tul. képpen most már valamit muszáj tenni, mert 400 felett van a reuma faktor a vérben és kezd a röntgenfelvételem is romlani (erosia picike jelei láthatóak, szemben a korábbi leletekkel).

 

Amit nem tudok eldönteni: Methotrexat majd  Remicade infúziós kúra, vagy mindezek mellőzésével a régi jólbevált: Tauredon aranyinjekció?????

 

Bárcsak tudnám, hogy hogyan döntsek, minden orvos mást mond!!!

 

A Tauredonnak is vannak mellékhatásai, de azt már 30 évvel ezelőtt is adták, s az tuti, hogy az ismerősöm 30 év után is "él és virul". Vajon a Remicade-nak milyen hatása lesz, hiszen ennek még nincs 30 éves tapasztalat-listája.......

 

Na most már teljesen össze vagyok kavarodva!!!!!

Előzmény: mami-nagyi (140)
mami-nagyi Creative Commons License 2007.10.06 0 0 140

Kívánok jó egészséget az itt olvasóknak!

 

Örömmel irhatom, eddig két alkalommal kaptam a Remicade nevű készítményt infúzióban, e hó végén kapom a harmadikat, ezt követően - a kezelőorvosom tájékoztatása szerint már csak kéthavonta lesz szükségem rá. Az eredmény: szemmel látható, és mondhatom, ilyen jól másfél éve nem éreztem magam, pedig a másfél év alatt mindenféle gyógyszerrel próbálkoztak. Újra el tudom látni a háztartásomat, fájdalmak nélkül tudok járni.

 

Mindenkinek ajánlom, aki az RA betegségben szenved!

datafax Creative Commons License 2007.09.24 0 0 139

Mivel lehetne hatásosan csökkenti a gyulladást? Próbáltam jegelni, de attól csak rosszabb lett. A por alapú Flector-tól szoktam valamennyire helyrejönni néhány nap után. De sajna erőltetés esetén mindig újra előjön a probléma.

Előzmény: csillag55 (138)
csillag55 Creative Commons License 2007.09.20 0 0 138
sziasztok ujvagyok ezen az oldalon, de az orvos nemigen mondott jot neked. ugyanis ha meghizol, akkor meg a sulyodat érzed majd a csontokon. nekem is mondták, hogy zsirosodjak, meg is találták, 46-év után a hizlalo gyogyszert, de rosszab lett ráadásul elvan törve az ülöcsontom. lehet hogy nálad is ez lessz a probléma, csak MR célzott vizsgálatott kellene csinálni, de azt hiszem a rendes röntgen is kimutatja, ha az orvos ugy kéri a vizsgálatott. 10-éves koromtol szenvedek az izületeimmel. járni allig tudtam már gyerek fejel, ha bele jött a fájdalom. a fájdalmat csak enyhiteni tudják, de megszüntetni nem egy nagyon szakmályában hires orvos mondta nekem ezt. felfujhato gumipárna a megoldás, hogy ne keményen ülj. ezt fel kellene irnia az orvosnak.
Előzmény: datafax (137)
datafax Creative Commons License 2007.09.17 0 0 137

Sziasztok!

Már sok helyen próbáltam megkeresni a problémám okát, de eddig nem sikerült 100%-osan.

Az a helyzet, hogy az ülőcsontjaim egy éve szinte állandóan bevannak gyulladva és fájnak. Ülni alig tudok emiatt, az utóbbi időben már kicsit sántítok is, ha erősebb a fájdalom. Főleg a közlekedést nem bírom (vonat, autó, busz), mert a legkisebb úthibákat is megérzem.

Az egyik orvos azt mondta, hogy eltünt a hátsómról a zsírréteg (vékony vagyok, így eddig sem nagyon volt) és most olyan mintha, kb. a könyökömön ülnék.

Volt már valakinek hasonló gondja?

Gabiszol Creative Commons License 2007.09.01 0 0 136

Úgy rémlik, az SPA fórumon az Enbrel és a Remicade nevű szereket kapják a társaim, ezekre is kereshetsz! Ha tudod már a szer nevét, amit Neked akarnak adni, a

http://www.drinfo.eszcsm.hu/drinfo/pid/0/medicine;jsessionid=8B81FEC8DF7DE84285C27CF41602E3BC

oldalon begépelve részletes betegtájékoztatót is találhatsz.

Ne rettegj, van aki már több mint egy éve kapja, de eddig csak a fájdalmait veszítette, mellékhatásról nemigen írt még senki!:-)))

Előzmény: kentom (135)
kentom Creative Commons License 2007.09.01 0 0 135

Szia, Gabiszol!

 

Köszi a tanácsot! Rám fér a bíztatás - nagggyon de naggggyon. :-)

 

Üdv Neked!

 

Kentom

Előzmény: Gabiszol (132)
.ETNA. Creative Commons License 2007.08.30 0 0 134
Ha jól emlékszem az évszámra (mert csak a szöveget másoltam ki magamnak) 2002-ben "kísérleti gyógyszer"-ként hozott le egy cikket a Medical Tribune News Service a forradalmian új biológiai terápiáról:

"Egy új genetikai beavatkozással készített gyógyszer segíthet és talán meg is gyógyíthatja a súlyos izületi fájdalommal, duzzanattal és az ujjak merevségével járó, kétmillió embert érintő betegséget, a reumás izületi gyulladást.
Az új, injekció formájában adható gyógyszer, melyet tumor necrosis factor receptor : Fc fusion (TNFR:Fc) fehérjének neveznek, azáltal hat, hogy blokkolja a TNF-et, a szervezet egyik izületi gyulladást irányító mechanizmusát.

180 rheumás izületi gyulladásban szenvedő beteg három hónapig tartó kezelése során, a TNFR:Fc legmagasabb dózisát kapott betegek 75%-ánál legalább 20 %-os javulást értek el, szemben a placebot kapott betegek 14%-ával.
Dr. Larry Moreland, a University of Alabama reumatológusa az eredményeket a New England Journal of Medicine-ben tette közzé. Szerinte még korai lenne eldönteni, vajon a gyógyszer megelőzi-e az izületi porckárosodást, biztos azonban, hogy a betegek jól tűrik, és a gyulladásos tüneteket mérsékeli. Az eredményekről korábban az American College of Rheumatology októberi, Orlandoban tartott kongresszusán számoltak be. A gyógyszer leggyakoribb mellékhatása az injekció helyén jelentkező enyhe bőrpír és felső légúti tünetek.

A következő lépés a gyógyszer összehasonlítása a metotrexáttal, amely jelenleg a rheumatoid arthritis leghatásosabb gyógyszere. A rákellenes szerként is alkalmazott metotrexát elnyomja a gyulladásos tüneteket. Komoly mellékhatásai vannak azonban, máj és tüdőkárosodást okoz.

A rheumatoid arthritis korai szakaszában általában nonsteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID) adnak, melyek átmenetileg csökkentik a duzzanatot és a fájdalmat, mellékhatásuk azonban gyomorpanaszok és fekélyképződés lehet. Hatástalanságuk esetén lassú hatású készítményekkel egészítik ki a kezelést.
A TNFR:Fc és más, újabb gyógyszerek, melyeket biológiai válasz markereknek neveznek, a kezelés új módszerét jelentik. A gyógyszer gyártója, a Seattle-i Immunex a jövő év elején fogja kérni az FDA engedélyét a forgalmazásra."

Egy másik cikkben a Wyeth gyógyszergyár egyik készítményéről olvastam:
"Ilyen cytokin a központi szerepet játszó alfa tumornekrózisfaktor (TNF-alfa). A reumatoid artritiszben szenvedő betegeknél magasabb TNF-alfa-értékeket mértek az ízületekben. Ez a magasabb TNF-alfa-szint összefügg a reumatoid artritisz panaszaival. A Wyeth gyógyszergyár a kifejlesztője és gyártója az egyik ilyen újszerű készítménynek."...."
.ETNA. Creative Commons License 2007.08.30 0 0 133
A biológiai terápia valóban sokkal jobb(-nak tűnhet), mint az eddig alkalmazott bármely módszer, mivel közvetlenül az okot, ti. az immunrendszer "téves" működését hozza helyre. Míg a többi módszer (aranyinjekció, gyógyszerek, fizioterápia, fürdők stb.) kizárólag az okozatot, vagyis a gyulladást csökkenti le oly mértékben (az aranyinjekció esetében akár tartósan, évekre, teljesen a normál szintre), hogy az izületek fájdalom nélkül használhatóak, így nem alakul ki deformitás stb.

Az viszont minden új módszernél kérdés lehet, hogy milyen hatása lesz pl.10 év múlva? Mert 10 éve még lehet, hogy ki sem találták, nem is alkalmazhatták, tehát a szerzett tapasztalatok ilyen időintervallumban még nem állnak rendelkezésre. Ettől, mondjuk még lehet hatásos.

Nem tudom, én most agykontroll tanfolyamra megyek októberben, mert hiszem (és egyszer már saját bőrömön tapasztaltam), hogy az agynak hatalma van a test működése felett, s ha valami miatt az immunrendszerem "összekavarodott" és elkezdte ellenségként kezelni az izületi belhártya (vagy mi) sejtjeit, akkor mégis csak az agy irányít, vagyis remélem vissza lehet terelni a helyes útra.

S ha mégsem, akkor ott van az aranyinjekció, ezt egyrészt azért szajkózom, mert az egyik ismerősöm 25 évvel ezelőtt kapta, s azóta rendben van (!!), másrészt valamivel csak kell bíztatnom magam, ha a dokimnak mindössze annyira futja, hogy az állapotom "nem olyan súlyos", na kösz, legutóbb (júliusban) 352 volt a reumafaktorom és 42 a vérsüllyedésem. Én így is simán veszem az akadályokat, de ki tudja mi lesz 5, 6, 10 év múlva. Inkább most tennék valamit a gyógyulásom érdekében, mint akkor, amikor már a doki szerint is "komolyabb, súlyosabb" lesz a helyzet.
Gabiszol Creative Commons License 2007.08.27 0 0 132

Szia Kentom!

Neked és Somolyónak is üzenem, hogy nézzetek át a "Bechterew-kór vagy SPA"

topikra! Itt már sokan kapják a biológiai terápiát, van aki szuriként, van aki infúzióként. Ha a szóra rákerestek a hozzászólások között, rengeteg infót kaphattok, és már nem is lesz "mumus"a dolog. Üdv: Gabi

Előzmény: kentom (130)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.20 0 0 131
Nagy jelentőségű felfedezés a csontjainkról 2007. augusztus 17., péntek, 11:00

ELŐZŐ 1 2 KÖVETKEZŐ

eszközök:

Kemény, rugalmas szervek, amelyek testünk belső, szilárd vázát alkotják - ezt írják a biológiatankönyvek a csontjainkról. Joggal hihetjük: ez a téma már lerágott csont, régóta mindent tudunk a csontrendszerünkről. Amerikai kutatók váratlan felfedezése miatt most mégis újra kell írni a csontvázról szóló tankönyvi fejezeteket. A kutatócsoport elsőként jött rá: csontjaink kulcsszerepet játszanak a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában.

Csontjaink is részt vesznek a vércukorszint szabályozásában


Ajánló

Csontritkulás (oszteoporózis, osteoporosis)

Cukorbetegség (diabétesz mellitusz)

Húsz éven belül járványszerű méreteket ölthet a világon a cukorbetegség

Csontfogyasztó kóla

Videó ajánló

Csontpótlás

A csontsejtek egy osteocalcin (ejtsd: oszteokalcin) nevű hormont termelnek, amely egy korábban ismeretlen mechanizmuson keresztül szabályozza a vércukor- (glükóz) és zsíranyagcserét - jelentették be meglepő felfedezésüket a kutatók a Cell című folyóirat augusztus 10-ei számában.


Eddig úgy gondoltuk, ha valamilyen hatásra a hasnyálmirigy sejtjei több inzulinhormont kezdenek termeli és kiválasztani (a vérbe juttatni), általában csökken a szervezet sejtjeinek inzulinérzékenysége is. Kiderült azonban: az osteocalcin nevű fehérje egyaránt serkenti az inzulin kiválasztását és növeli a sejtek inzulinérzékenységét. Ráadásul, úgy tűnik, a csontsejtek által termelt hormon az inzulint kiválasztó sejtek számának gyarapodásához és a zsírraktárak csökkenéséhez is hozzájárul!

A csontokban megtalálható osteocalcin nevű fehérjét eddig is jól ismerték a biológusok. A csontsejtek működésének biokémiai markerei közé sorolták, vagyis olyan molekulának tekintették, amely jól jellemzi, milyen ütemben zajlik a csontképzés a szervezetünkben. A nagy meglepetést az okozta, hogy a fehérje hormonként is működik, és a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek működését szabályozza. A kutatócsoport egereken végzett vizsgálatokkal bebizonyította: az osteocalcin-aktivitás növekedése gátolja a 2-es típusú cukorbetegség (diabetes mellitus) kialakulását és az elhízást. A felfedezés új utakat nyithat meg a betegség megelőzése és terápiája előtt.

"A felismerés, hogy csontjaink egy mostanáig ismeretlen úton a vércukorszint szabályozásában is részt vesznek, alapvetően megváltoztatja a csontváz szerepéről alkotott képünket. Egyúttal szervezetünk energia-anyagcseréjének új, kulcsfontosságú elemét is feltártuk" - mondta Gerard Karsenty (Columbia University), a publikáció vezető szerzője, aki szerint eredményük jelentős újdonság a belső elválasztású mirigyek élettanával foglalkozó endokrinológia területén is.

"Valóban nagy jelentőségű Karsenty munkacsoportjának eredménye. Mondhatjuk, hogy csontvázunk endokrin szerv, de nem is ez a lényeg, hiszen szinte minden szervünk termel valamilyen hormonszerű anyagot" - mondta el megkeresésünkre Dr. Lakatos Péter professzor, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának endokrinológusa. - "Az már sokkal fontosabb, hogy egy régóta ismert, a csontanyagcserében komoly szerepet játszó anyagnak, az osteocalcinnak jelentős hatása van a szénhidrát-anyagcserére is. Az utóbbi években a csontrendszer működését számos, látszólag más területtel hozták összefüggésbe. Így például a szív- és érrendszeri betegségekkel, az elhízással, egyes daganatok képződésével, az immunrendszerrel. Úgy tűnik, a természet az ember szervezetének ‘megalkotásakor’ nagyon ügyesen összekapcsolta a különböző szervrendszerek működését" - mondta Lakatos professzor.


Néhány szó a csontjainkról


A csontok fő funkciója a test belső, szilárd vázának biztosítása. A csontváz meghatározza a test alakját és méreteit. Csontok határolnak el egymástól egyes testüregeket is, s így védik a bennük elhelyezkedő szerveket a külső hatásoktól. A csontváz egyben az emberi test mozgásának passzív szerve, az izmok tapadási helyeit biztosítva. A csontok és az izmok izületeken keresztül, szalagok és más járulékos elemekkel kapcsolódnak össze csontvázzá.

A csontoknak emellett még számos létfontosságú funkciója van. Szivacsos állományukban található a legfontosabb vérképző szerv, a vöröscsontvelő. Csontjaink ezen kívül ásványianyag (kalcium és foszfor) -raktárként is funkcionálnak. Részt vesznek a sav-bázis-egyensúly kialakításában, és a nehézfémek gyors megkötése révén méregtelenítést is végeznek.

A csontrendszer az ember testsúlyának kb. 10 százalékát teszi ki. Ha nem számoljuk a járulékos csontokat, az emberi csontváz felépítésében átlagosan 206 csont vesz részt.

  • Csontjaink is részt vesznek a vércukorszint szabályozásában
  • A csontsejtek és a zsírsejtek közötti kommunikáció
  • kentom Creative Commons License 2007.08.10 0 0 130

    Neked is Üdv, Somolyó!

     

    Még nem találkoztam öninjekciózós beteggel. A biológiai terápia számomra is mumus.

    Érdekes, hogy romlott egy év után az állapotod! Illetve szomorú. Ne felejtsd el, hogy az RA egy nagyon szemét betegség, mert képes szunnyadni éveket, aztán tehetsz, amit akarsz, ha ő fel akar lobbani, hát megteszi. :-( Nekem is volt visszaesés két-három hónap, aztán újra felfelé tartok a lejtőn. kopp-kopp-kopp.

    Csak hallomásból tudok olyan biológiainak nevezett kezelésről, amely esetén a véremet veszik, majd valamival megkezelik, és azt kapom vissza.

    Még várok én is olyanra, akinek ez használt.

    Rögtön írok ide is, amint tudomásomra jut.

    Vagy lehet, hogy azokkal már nem is találkozunk, mert már rég cirkuszi erőművészek?? :-))

     

    "Most úgy érzem magam mint egy tárgy amit el kezdtek faragni s aztán vagy gereblyenyél vagy fogpiszkáló lesz belőle."

     

    Nagyon megértelek! Nekem is van néha olyan érzésem, hogy csak a nyuszit helyettesítem a nagy kísérletfolyamban.

    Hogy vagy most?

     

    Mindenkninek gyors, gyökeres javulást kívánok!

     

    Kentom

    Előzmény: somolyó (122)
    .ETNA. Creative Commons License 2007.08.07 0 0 129

    Nekem RA-m van (kisizületek - ujjak, csukló, könyök, váll stb.), legalább is a doki szerint a leleteim alapján (imm.vérvétel): így kell tekinteni, miután kb 8 hónapja  magasabb a vérsüllyedésem (volt 72 is, no meg a reuma faktorom a vérben). A doki, aki (sokak szerint) a legjobb a városban azt mondta: a biológiai terápia csak a gyógyszeres kezelés után jöhet, ja és az én állapotom "egyáltalán nem súlyos" (neki - gondolom). Mi az, hogy utána jöhet, már ezt sem értettem teljesen, de kentom 91-es hsz-ét olvasva, megerősítést kaptam arról, amit én is sejtettem! Na mind1.

     

    Két gondolat:

    1./ A "szuper" orvosom által felírt gyógyszerek mellékhatásai: a nyíltan kimondott elhalálozáson kívül szinte minden - persze nem is szedtem be egyetlen szemet sem. Szóval akkor már inkább hatásos biológiai terápia, mint gyógyszerek, amik szinte azonnal tönkrevágják a vérképemet, hogy egyébről ne is beszéljek.

     

    2./ Olyannal aki a terápián már túl van még nem beszéltem, de olyanokat, aki 4-6 éve szedik a különböző gyógyszereket és velem együtt ücsörögnek a váróban igen, na kösz, az ő tapasztalataik-tüneteik hallatán, ha ágyban kellene feküdnöm se szedném be ezeket a gyógyszereket, ráadásul ugyanolyan fájdalmaik is vannak.

     

    Viszont két embert is ismerek (nemcsak "hírből"), akik a Tauredon "aranyinjekciótól" gyógyultak meg, illetve tünetmentesek azóta is. A dokim azt mondta, ez már túlhaladott - gondolom ezért vették ki 2006-ban a tb. által támogatott gyógysz.listájáról is (mondjuk nagyon örülök, hogy jobbak vagyunk, mint pl. a németek, ahol receptre még ma is kapható, de ez egy másik történet) - helyette van a Wyeth gyógyszergyár biol. terápiája, amit gondolom nálad is alkalmaznak. A Tauredonnak is nagyon "durva" a mellékhatások-listája, de szerencsére egyikőjüknél sem jött elő semmi vészes dolog. Mondjuk állandó ellenőrzés mellett lehet alkalmazni. Én most éppen erre a területre "tekintgetek". No és term.gyógyász, taoista tai chi, talpmasszázs ja és pozitív életszemlélet:-))

     

    Előzmény: somolyó (122)
    PITTA Creative Commons License 2007.06.01 0 0 128
    Üdv,

    Köszi!
    Előzmény: Ylex (127)
    Ylex Creative Commons License 2007.06.01 0 0 127
    Szia! Porc-gerinc topicba irj,az igen forgalmas ,sok sikert.
    Előzmény: PITTA (126)
    PITTA Creative Commons License 2007.05.30 0 0 126
    Üdv,

    29 éves szoftverfejlesztő vagyok.

    Háááát első felháborodásomban írok ide...
    Két hónapja nagyon fáj a derekam egy nem bemelegített fociedzés óta.
    Most vasránap-hőtfőn 2 napig alig bírtam lábra állni. Mintha becsípődött volna valami.
    Kértem beutalót (300ft).
    Szigetszentmiklós-Gyártelep ahova küldtek (én Dunaharasztin lakom).
    Viccesen mondta az aszisztens, hogy vigyek hidegélelmet....

    Tegnap 2 órát vártam mire sorrakerültem (300ft). Úgy ahogy megviszgáltak majd mondták mennyek el röntgenre. Maga a röntgen előhívása MÁSFÉL ÓRA! így azt nem vártam ki aznap, mert addira vége lett az orvos rendelési idejének. Így ma megint mehettem (300ft) (a röntgent ki se adtál, csak a leletet). KÉT ÉS FÉL ÓRÁT vártam mire sorrakerültem, majd 3 percet sikerült az orvosnál eltöltenem.
    Kiderült lumbágóm van minő meglepő felfedezés.
    Kaptam Brexton-t vagy mit napi 1 darabot kell szednem, meg valami kenőcsöt ami szabadáras 1400 forint a 40 grammos. Ennyi...
    Mehetek a Széchenyibe úszkálni meg maszíroztatni, megy gyógytornára, csak a gyulladás nem tudom, hogy mtől fog lemenni magától, ha 2 hónapig nem ment le.

    Adott egy zsák beutalót, persze a fizikoterápiát kihagyta, de mostmár nem érdekel oda soha többet nem megyek...

    Asszem keresek egy magánorvost. Persze amíg a dokinál várok nem tudom termelni a GDP-t sőt ha sokáig nem megyek dolgozni, állambácsi TB-je fogja fizetni a viszonylag magas bruttós táppénzemet. Ezekszerint nekik ez megéri...
    :-(

    Pitta
    malmos Creative Commons License 2007.05.27 0 0 125

     Ird meg a Hir TV-nél Csintalan (kóborkutya) Sándornak.

     

    Előzmény: iculi43 (124)
    iculi43 Creative Commons License 2007.05.26 0 0 124

    Sziasztok!!

     

    Kérlek aki tud segítsen őrületes kálváriát tudnék elmesélni arról. hogy hogyan lesz az Édesapám a reformok következő halottja sajna. Kitették a korházból sehol nem fogadják ő pedig egyere rosszabbúl van ha tud valaki egy újságírot vagy egy médiást

    annak szivesen elmondanám, hogy nyilvánosságra hozza a történetet hidjétek el

    nagyon érdekes csak édesapám élje túl: Kérem akit érdekel és ezzel is tud segíteni, hogy ezeket a szemétségeket sokan megtudhassák az írjon vagy telefonáljon

    számom: 06706154107 e-mail: iculi@vipmail.hu

     

    luigi45 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 123
    Sanjna nem vagyok doki, de nekem is sokáig tartott mire kitalálták, hogy mi a bajom Rengeteg fájdalom , hosszú táppénzes idő, téves és felesleges műtét. Én háziorvost váltottam. Nekem bejött. Neked is ezt tudom ajánlani, hátha...

    gyógyulj meg ! Szia
    Előzmény: dawier (121)

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!