Keresés

Részletes keresés

marklsrac Creative Commons License 2006.10.15 0 0 332

Volt valaki?

 

Milyen volt?

Előzmény: string (330)
string Creative Commons License 2006.09.27 0 0 331
Még pár  program, a topic témájához szorosan kapcsolódva:

1. Asztrológia: igen, vagy nem?
2. A szex többé nem tabu
3. Ingyenes nyilvános konzultáció az egyik legismertebb olasz asztrológussal

Részletesebben: ITT
string Creative Commons License 2006.09.14 0 0 330
Sziasztok!

Most kaptam egy meghívót, október 12-re, azt hiszem sokan kíváncsiak lehetünk rá:

Asztrológia: igen, vagy nem
Nemzetközi kerekasztal-beszélgetés
Asztrológia: igen, vagy nem?

Nemzetközi kerekasztal-beszélgetés

Időpont: 2006. október 12., 18 óra
Helyszín: Olasz Kultúrintézet, Moziterem
(1088 Budapest, Bródy S. u. 8.)

Résztvevők

Ciro Discepolo asztrológus, újságíró, kutató – Olaszország
Kalo Jenő, asztrológus, a Magyar Asztrológusok Szövetségének elnöke
Laár András zenész, asztrológus, buddhista tanító,
Annamaria Pedullá A nápolyi „L’Orientale” Egyetem irodalomelmélet-tanára
Matjaz Regovec asztrológus, pszichoanalista – Szlovénia

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői az asztrológiáról beszélgetnek, és szeretettel várnak mindenkit: nem csak azokat, akik értenek hozzá és hisznek benne, hanem azokat is, akik bár nem sokat tudnak róla, kíváncsiak a „csillagok titkaira”…; és természetesen a szkeptikusokat is, akik itt a legértőbb füleknek tehetik fel kérdéseiket…
Tolmácsolás természetesen lesz.

A részvétel ingyenes. Oklevelet kap a részvételről, aki 2006. szeptember 30-ig jelentkezik a discepol@tin.it ÉS a szedl.bea@njszt.hu e-mail címeken.

Vik 23 Creative Commons License 2006.04.05 0 0 329
Nem fogja.
Előzmény: Törölt nick (326)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.04 0 0 328
Asztrobiológia. Mi az élet? 1

Egy tudományág, amely még a tárgyát sem bizonyította

Gesztesi Anita

A tudományos-fantasztikus írók képzeletében már régóta élnek az emberiséggel egyenrangú, esetleg fejlettebb földönkívüliek. A tudósok ezen a területen inkább molekulákban gondolkoznak, és feltételes módban. Így teszi ezt az asztrobiológia is. Az új tudományág célja nagyszabású, állítja Pályi Gyula, a modenai egyetem kémia tanszékének professzora: a lét, kiváltképp a földönkívüli élet meghatározásával és eredetével foglalkozik. Bár gyorsan fejlődik, létjogosultságát mégis többen vitatják.
Ez az egyetlen olyan tudományág ugyanis, amely tárgyát még nem bizonyította...


Az eredetileg exobiológiának, ma már asztrobiológiának nevezett terület a Földön, sőt, a naprendszeren kívüli életet vizsgálja. Pontosabban vizsgálná. Hiszen életet még sehol nem találtak... csak arra utaló jeleket, például a Mars jégsapkái alatt, vagy a Jupiter egyik fagyott holdján, az Európán. Az asztrobiológia interdiszciplináris tudományág, s nem tekinthető csupán a biológia XXI. századi megújult formájának. Olyan tudományok alapjaira épül, mint a csillagászat, a biológia-biokémia és a geológia. Az elnevezésben a görög astron csillagot, a bios életet, a logos pedig tudományt jelent. Az asztrobiológia csírája először Amerikában jelent meg, ahol a NASA erőteljesen támogatja az ilyen jellegű kutatásokat végző intézetek és egyetemi tanárok között kialakult hálózatot. A rendszer érdekessége, hogy ugyan létezik Asztrobiológiai Intézet, de nincs központja. Így inkább hasonlít egy szövetkezethez, amelynek a tagjai közös program szerint dolgoznak, csak földrajzilag egymástól kiadós távolságokban. Az asztrobiológia Európában is egyre fontosabb szerepet kap.
A tudományág hipotéziseinek alátámasztásához első lépésként az életet kellene definiálni. Mert ez a tudósoknak kielégítően mindmáig nem sikerült, bár szakterületeik fogalmát felhasználva több variációt is kidolgoztak már.
A kémikusok például az úgynevezett "szén-sovinizmus" elméletére építenek, s a szén univerzumban betöltött központi szerepét hangsúlyozzák, hiszen ez az elem a földi élet alapja. De maguk a kémikusok is elismerik, hogy ennek az elméletnek az a gyenge pontja, hogy máshol egy másik kémiai elem felhasználásával is keletkezhetett életforma. A tudósok példaként a szilíciumot említik, mert kémiai tulajdonságai nagyon hasonlítanak a szénhez.
A biológia szakértői szerint minden élőlényre igaz, hogy autonóm, anyagcseréje van, szaporodik és képes alkalmazkodni környezetéhez. Kivételek azonban itt is akadnak, amelyek bár egyik-másik feltételnek nem felelnek meg, mégis élőlények, ilyen például a szaporodásra képtelen öszvér. A hurrikán viszont hiába táplálkozik, a kristály hiába nő, mégsem tartjuk élőnek őket.
A molekuláris megközelítés a komponensekre: a szénhidrátokra, a nukleinsavakra és a fehérjékre helyezi a hangsúlyt. Ezen elgondolás szerint az élőlények legalább egy sejtből állnak, energiát vesznek fel életben maradásukhoz, és hat rájuk az evolúció.
Az asztrobiológia munkadefiníciója is hasonló elemekből építkezik.

Az élő szervezetek olyan molekuláris kémiai rendszerek, amelyek energiát tudnak felvenni a környezetből, információs program szerint dolgoznak, vagyis olyan, mintha egy szoftver lenne bennük, és persze képesek evolúcióra meg szaporodásra - magyarázza Pályi professzor, aki kifejti, miért kikerülhetetlen és alapvetően fontos ez a kérdés. - Látszólag magától értetődő, mi az élet. Az emberek ezért úgy képzelik, hogy bárhol találkozunk majd vele, rögtön felismerjük. A valóságban azonban nagyon csekély annak a valószínűsége, hogy az élet, például kis zöld lénynek álcázza magát, s bemutatkozik. Sokkal valószínűbb, hogy nekünk kell felismerni, és ez bizony lehet a földihez alig hasonlító forma is.

Az asztrobiológia által elfogadott definíció a molekuláris kémiai rendszerekből indul ki, amely összefonódik a földi élettel, s így magával a tudományággal is. Bolygónkon vannak szimmetrikus és aszimmetrikus molekulák. Előbbire példa a víz, ami egy felnőtt testének, és a Föld felületének is körülbelül 70 százalékát teszi ki. Az aszimmetrikusra példa az életjelenségekkel kapcsolatos molekulák, a szénhidrátok, azaz cukrok, a genetikus kód molekulája vagy a fehérjék. Az aszimmetrikus molekuláknak két fajtája van, kétfajta molekula egymáshoz való viszonya olyan - a professzor hasonlata szerint - mint a két kezünk, sehogyan sem tudjuk pontosan egymásra helyezni őket úgy, hogy teljes fedésben legyenek. Azért fontos így megkülönböztetni a molekulákat, mert minden egyes molekulafajtából csak balkezes vagy csak jobbkezes található az összes élőlényben, a kettő együtt soha.
Ahogy Pályi Gyula állítja, ez természetes tulajdonsága az élőlényeknek. Ha ugyanis nem így lenne, magyarázza jelentőségét egy hétköznapi példával, élelmeink egy részét nem tudnánk olyan jóízűen elfogyasztani. Mert emésztési problémát okoz, ha a másikfajta tükörképi forma szerepel bennük. Ahogy ez előfordul a túlságosan hőkezelt élelmiszereknél, vagy a túlsütött húsoknál. A nagy hő hatására a közönséges, úgynevezett L-aminosavak egy része átrendeződik, és az ellentett, D-aminosav keletkezik belőlük, amely a kritikus szintet meghaladva olyan betegségeket is okozhat, mint az Alzheimer-kór, vagy (talán) egyes daganatos megbetegedések.
Az élet meghatározását megkönynyítené, ha ismernénk kialakulásának pontos történetét. Mert akkor tudnánk, hogy az első élőlény miben különbözött az őt körülvevő környezettől, és mely tulajdonsága emelte ki onnan. Az asztrobiológia közös ős elmélete szerint minden élőlény egyetlen egyedtől származik, akit LUCA-nak (Last Universal Common Ancestor) neveztek el. Ez persze nem azt jelenti, hogy őt az élet legkezdetibb szakaszának tartják, lehetett egy több ezredik vagy több tízezredik leszármazott is. Ám LUCA létezését is bizonyítani kell, s ebben szintén a szimmetria és aszimmetria kap főszerepet.
A legutolsó egyetemes közös ős helyét valahol az úgynevezett ősbaktériumok, azaz archaeák között keresik. Hogy létezését alátámasszák, vizsgálják a DNS molekuláknak a különböző élőlényekben mutatott változásait, egymáshoz való viszonyát és eltéréseiket. De az így nyert eredmények csak áttételes bizonyítékoknak tekinthetőek. Van azonban egy másik, elsődleges materiális bizonyíték is.
Az aszimmetrikus kémiai molekulák elsősorban az aminosavak és a cukrok - a DNS egyik alkotóeleme, a dezoxi-ribóz is egyfajta cukor. Vagyis az élővilág egészében megtalálható közös aszimmetria az - mondja Pályi professzor -, ami bizonyítja a közös eredetet.
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.04 0 0 327
De ha már itt tartunk, legyen szoros értelemben vett asztrológia is: A különböző rendszerek hogyan illyeszkednek egymáshoz? Egyiptomi-káldeus+kínai+indián stb...
Előzmény: Törölt nick (326)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.04 0 0 326
Ezeket már ugyis ki akarja moderáltatni a topic inditója...:)
Előzmény: Vik 23 (324)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.04 0 0 325
Tudom, ne nekem magyarázd meg... :-)))
Előzmény: Vik 23 (324)
Vik 23 Creative Commons License 2006.04.04 0 0 324
Itt, a klubban nincs "on" meg "off".
Előzmény: Törölt nick (323)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.04 0 0 323

Újraolvastam a topikleírást:

8 évvel ezelőtt elkészíttettem a horoszkópomat, ami sok mindenre fényt derített a jellememmel kapcsolatban. Várok ide minden olyan Klubtagot, akinek van mindezzel kapcsolatban pozitív (vagy akár negatív) tapasztalata.

 

Tehát a jellemével -esetleg a horoszkópjával- kapcsolatos pozitív és negatív tapasztalatainkra kíváncsi... Hát hajrá emberek :-)

 

Ja, és ezek szerint az asztrológián kívül is meglehetősen onok vagyunk :-)))

themuse Creative Commons License 2006.04.04 0 0 322

Itt sem látszik, de átjött. :))

Előzmény: Törölt nick (319)
Vik 23 Creative Commons License 2006.04.04 0 0 321
A mozgó ábrákat elég rosszul tűri az index. Sajnos.
Előzmény: Törölt nick (319)
Vik 23 Creative Commons License 2006.04.04 0 0 320
Előzmény: Törölt nick (318)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.04 0 0 319
Nálam se látszik... Valami nevetős smájli akart lenni...
Előzmény: Vik 23 (317)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.04 0 0 318
Akkor legalább tudjuk, h nem nálunk van a baj, bár matematikai esélye van, h uabban a hibában szenvednek a gépeink...
Előzmény: Vik 23 (317)
Vik 23 Creative Commons License 2006.04.04 0 0 317
Ez mi? Nálam nem látszik.
Előzmény: Törölt nick (315)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.04 0 0 316

És mi itt Neked bal oldalon az a színes villogó vonal?

 

Egyébként: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=53551308&t=9111326

Előzmény: Törölt nick (315)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.04 0 0 315
Ettől kész lettem, mint a házi feladat... a
Előzmény: themuse (310)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.03 0 0 314

De nem ám...

Sok embert ismerek, akik rengeteget tudnak vkiről, mint a telefonkönyv :-), csak éppen nem értik a lényeget :-(

 

 

Előzmény: Jablko (313)
Jablko Creative Commons License 2006.04.03 0 0 313

egy kapcsolatot csak az tud megítélni, aki benne volt, vagy elég sok infoval rendelkezik róla.

 

Sokszor ez sem elég.

Előzmény: Törölt nick (311)
themuse Creative Commons License 2006.04.03 0 0 310
Előzmény: Törölt nick (308)
Jablko Creative Commons License 2006.04.03 0 0 309

Esetünket/ismereteségünket betudom a női csalárdság/bolondosság egyik eklatáns iskolapéldájának.

 

Persze, megint a MÁSIK a hibás... :)

Annyira leegyszerűsíted a világot, hogy a végén már csak magad maradsz benne...

Szerintem az úgy nem lesz túl izgis...

 

 

Előzmény: Törölt nick (308)
marklsrac Creative Commons License 2006.03.27 0 0 307

Nemtom , már kérdezem is ....

Előzmény: Törölt nick (306)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.27 0 0 306
Be van pontositva ez az időpont?
Előzmény: marklsrac (305)
marklsrac Creative Commons License 2006.03.27 0 0 305

Van egy ismerősöm aki 1985.12.25   16.45 kor született, meg tudnátok mondani, a jegyeit ..

Csak nap jegy holdjegy meg ascendens kéne, esetleg - ha van - rejtett ascendens..

Remélem nem kérek túl nagyot ...

 

Előre is köszi:

Markl

themuse Creative Commons License 2006.03.27 0 0 304
Én meg azon mulatok jót, hogy nyitsz egy ilyen topicot és kérdéseket vársz nulla felkészültséggel. Az adatmegadással meg tudod jól mi volt a probléma. :)) Most minek kötözködsz? Mi bajod van? Mit szeretnél ezzel elérni? Szerintem ignoráljuk egymást kölcsönösen, mert ez a bohócparádé tényleg nem vezet semmire.
Előzmény: Törölt nick (303)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.17 0 0 300
Te miért nem magadtól jöttél rá a Mazdananra?
Hanish miért irt könyveket? Miért nem hagyta hogy mindenki maga jöjjön rá a M.-ra?
Előzmény: Törölt nick (293)
themuse Creative Commons License 2006.03.17 0 0 299
Nem értelek... Annyiszor írtad, hogy szereted megválaszolni a kérdéseket. Ez egy remek alkalom! Vagy jobb lenne, ha igazi ON kérdések jönnének? Akkor lennél igazán bajban. Jobb ez így, nem? ;)
Előzmény: Törölt nick (294)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.17 0 0 298

Ezt a beképzelt gizdaságot....

Mintha bki is birtokolhatna topikot a zindexen...

Előzmény: Törölt nick (294)
Jablko Creative Commons License 2006.03.17 0 0 297
Jajj, Z!
Előzmény: Törölt nick (292)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!