Kaptam ma egy szilikonos kuglóf formát, de még elég lámer vagyok, holnap azonban szeretnék sütni iziben egyet.
Muffint sütöttem többszázszor már, gondolom hasonló a dolog. Érdekelne mindenféle recept, tipp.
Tulajdonképpen cukorbeteg vagyok, csak nem akarom tudomásul venni (még nem nyúltam a gyógyszerhez, amit egy éve kaptam), de igyekszem nem enni cukrot.
Tea üresen nem probléma, kávét nem iszom. Madártejet és pudingot édesítőszerrel (canderel porral) készítem, dzsemet folyékonnyal-polisweettel. Nem is a melléíkzzel lenne problémám - ezeknél nem érzem, hanem vannak olyan éd.szerek, amelyeket a szervezetem nem bírja, és általában azokkal szoktak sütni (pl. glukonon).
Ha pl. kuglófról van szó, ahol kell egy bizonyos mennyiségű cukor, azt valszeg nem lehet helyettesíteni egy kis folyékony édesítővel, vagy pehelykönnyű porral, amiből súlyát nézve a cukornál kevesebb kell , és ezáltal talán hiányozna a massza térfogatából. Vagy tévedek?
Szóval nem idegenkedem tőle, csak még nem jöttem rá, hogy mivel, vagy melyikkel tudnám helyettesíteni. (Lidl nincs a közelünkben.)
Amúgy kész vagyok elfogadni a teljes kiőrlésű liszteket, vagy reform féle gabonákat akár süteményekbe is.
Miért nem ehetsz édeset? Esetleg édesítővel? Semmi különbség a cukor és az édesítő között. Én is édesítőt használok a sütibe és nincs mellékíze. Lildl-ben lehet kapni 250-300 ft között .Üveges és ha minden igaz 320 ml -es kiszerelésben van. Kicsit idegenkedtem tőle míg az egyik barátnőm nem vett egyet és meg nem kóstóltam nála kávéba vagy sütibe. Nagyon kellemesen csalódtam és vettem én is.Azóta mindenbe azt használok és nem is érzi senki a különbséget.
Jó pár válogatás után sikerült megtalálnom a kuglóf formát! Bergert vettem. Nem bántam meg mert nagyon jó. Én nagylány fejest ugrottam a mélyvízbe,jó nehéz kuglóffal kezdtem.Fekete erdei meggyest csináltam.Jól sikerűlt ,nagy keletje volt.Aznap még bekevertem egy márványos kuglófot.Az is jól sikerűlt. Ha érdekel valamelyik recept akkor szólj és küldöm.
Berger kuglóf formáról szeretnék véleményt kapmi! Ugyanis készülök egy ilyet venni! Mennyire megbizható márka! Ha valakinek van ilyene akkor írjon a tapasztaláról!
Én ezt a feketerdei meggyes kuglófot ajánlom nektek:
Feketeerdei meggyes kuglóf Hozzávalók: 22 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 tojás, 35 dkg liszt, 1 cs, sütőpor, 1 ek rum, kevés vaníliaaroma, 10 dkg olvasztott csoki, 125 ml tejszín, 1 üveg meggykompót lecsepegtetve, 2 ek meggylé A csokit megolvasztjuk. A margarint, cukrot, vaníliás cukrot, vaníliaaromát, rumot nagyon habosra keverjük. Egyenként, fél-fél percig a tojássárgákkal tovább keverjük krémesre. A sütőporos lisztet felváltva a tejszínnel és meggylével hozzákeverjük. Kétfelé vesszük. Az egyik felébe az olvasztott, de már kihűlt csokit belekeverjük. A felvert tojásfehérjét kétfelé véve beleforgatjuk a tésztákba. A végén a sárga tésztába a liszttel megszórt meggyet keverjük. Kanállal váltakozva a kétféle tésztát a formába tesszük. 180 fokon 60 percig sütjük. Nekem még 15 perc kellett, a tetejét a végén sütőpapírral lefedtem. Tűpróba ajánlott! Fehér csokimázt lehet rácsurgatni díszítésként.
Én sütöttem hétvégén. Életem legjobbja lett, és magam is meglepődtem az eredményen. Pontos receptem nincs sajnos, a mennyiségek csak körülbelüliek, technikában pedig az elmúlt hónapok tapasztalatait ötvöztem. Jó párszor sütöttem már kuglófot, az utóbbi időben a Stahl receptje alapján, ez a recept is nagyjából az.
Reggel kovászt kevertem: kb. 10 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1,5 dl langyos víz, 1 evőkanál cukor. 8 órát pihent.
Tészta: a kovász, 50 dkg liszt, 2 egész tojás, 2 dl tej, 10 dkg cukor. Géppel laposan összedolgoztam és amikor már szép volt a tészta, hozzáadtam kb. 7 dkg langyos vajat. Elfeleztem, és az egyik feléhez még 2-2 teáskanál kakaóport és porcukrot adtam, majd tovább dagasztottam. A végén a tészta hólyagos volt, aránylag lágy, kicsit ragadós.
Langyos helyen duplájára kelesztettem, majd formáztam, kivajazott, lisztezett formába tettem és másodszor is hagytam kelni. Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 30 perc alatt sült meg.
Az eredeti 10 dkg vaj helyett azért ment bele 7, mert látszott a tésztán, hogy nem kíván többet. A kakaós részt mindig kicsit keserűnek éreztem, azért tettem bele a porcukrot, ez jó ötlet volt.
És ami meglepett: a tészta szinte selymes volt, nem száradt egy kicsit se, az utolsó szelet két nap múlva szinte ugyanolyan puha volt, mint sütés után.
A kovász szerintem nagyon jót tett neki, és az egész tojással sem volt gond (eredetileg 3 sárgája kell bele, de kb. 12 fehérjém van a hűtőben, nem akartam tovább növelni a számukat).
VKOrsi, remélem jársz erre, lényegében a kalácsodat ültettem át kuglófra, fantasztikus lett, köszönet érte!
Kakaósat rumos-mazsolásat,de nem kelt tésztából,hanem sütőporosból.Igazából nem régen kezdtem el sütiket csinálni,úgyhogy egyelőre még csak egyszerűbb dolgokkal kezdek.
ha valakit érdekel,ma megsütöttem életem első kuglófját,egészen finom lett,kijött a formából is,szóval most ennek örülök : ) de legközelebb csak akkor kapcsolom be a sütőt,ha nem lesz melegebb 30 foknál : )
Az én kuglófformám kb. 20 centi magas. A sütőmben 3 állás van, én az alsóra szoktam tenni. Valóban az a legjobb, ha a tészta kb. a forma magasságűnak 2/3 részéig ér fel, főleg, mert utána még keleszteni kell - én ugyanis a kelt tésztából készült kuglófra esküszöm. :) A formát nem kell semmibe beleállítani, mehet egyenesen a rostélyra. Ja, és a kelt tésztából készülő kuglófot 190-200 fokon kell sütni. Sok sikert a sütéshez!
Már néhányszor sütöttem kuglófot, de még nem vagyok profi benne :) ezért inkább vártam, hogy hátha valaki tapasztaltabb válaszol Neked... De akkor megpróbálok én válaszolni...
Próbáld meg úgy elhelyezni a formát a sütőben, hogy nagyjából középen helyezkedjen el (ez lehet, hogy csak úgy fog sikerülni, ha legalulra teszed a rácsot - ha nagy méretű a formád) Hát, hogy meddig érjen... az a tésztától függ :) de az ilyen sütőporos vagy élesztős tésztáknál általában érdemes betartani, hogy 2/3-ig, maximum 3/4-ig töltsd csak a formát. A gázsütővel kapcsolatban nem tudok sajnos segíteni... de én szerintem kb közepes lángon sütném... (magánvélemény)
Mivel kuglóf ügyben teljesen amatőr vagyok,ezért valószínűleg nagyon hülye kérdést teszek fel : a kuglófformát csak úgy "magában" kell a sütőbe tenni,vagy bele kell állítani valami tepsibe?Nagyjából átolvastam a topikot,de még maradt bennem bőven kérdőjel : )
Szóval,melyik rácson kell sütni,alul vagy felül? És kb.medddig érjen a tészta benne? Gázsütőben (1-8-ig) milyen fokozaton érdemes sütni?
Ez egy régimódi kuglófforma, egy nagymamától "örököltem",és szeretném kipróbálni a hétvégén. Sütiügyben sem vagyok egy profi, de ez most nagyon izgatja a fantáziámat.
Érdeklődve várom a válaszokat,előre is köszi : )))
Igen, az Aquila kiadó könyve, mind egytől egyig kipróbált receptek. Szerintem nagyon jók!
http://www.lapics.hu/aquila2/ Ezen a címen megtalálod a könyvet és van belőle néhány részlet is, érdeklődés felkeltése céljából. A 2007-re kell kattintani, majd Fókusz: A nagy kuglófkönyv-re kattintva már nézegetheted is! A lapicsonline@lapics.hu címre írva, esetleg postai úton is megrendelheted, de így rájön még a postaköltség. A www.lapics.hu oldalon pedig megtalálhatod a boltok elérhetőségét, ahol megveheted személyes úton is.
Érdekességként beírom, hátha érdekel valakit, hogy mostanában megjelent egy könyv :
A NAGY KUGLÓFKÖNYV.
Ünnepi Könyvhéten láttam. Nem tudom, hány receptet tartalmaz, de azt írták a tetején, hogy 400 fotó van benne. (Receptenként 2-3 fotó.) Ahhoz képest nem láttam túl vastagnak, de szép nagy (és színes).
Szerintem Mo-on ezidáig még nem jelent meg ilyen "speciálisan kuglófos" könyv, ez az első.
no, mit találtam: Tescoma szilikon hatos kürtős minikuglóf forma 2800.- mindenféle akció nélkül. Lelőhely: Interspar. Ha Pécsett van, akkor tuti mindenhol kapható, hozzánk minden utoljára ér el.