Keresés

Részletes keresés

buksi5 Creative Commons License 2019.05.10 0 0 230

Sziasztok!

 

Szeretném megkérdezni, hogy Vilniusban és Rigában buszra, trolira hogy történik a jegyvásárlás?

topoly Creative Commons License 2019.01.14 0 1 229

Úgy általánosságban is írom, hogy az utazási irodák a legfontosabb helyekre viszik el a csoportokat. Pont a három fővárosba rendszeresen mennek utak, elég részletesen leírják a programot, abból lehet ötletelni.

Előzmény: NGGB (228)
NGGB Creative Commons License 2019.01.14 0 0 228

Sziasztok, júniusban megyünk egy baltikumi rohanós túrára. Kb 1-1 nap jut majd a három fővárosra és ha jól jön ki a lépés, akkor egy fél nap Helsinki is összejön. Érdeklődöm, hogy 1-1 nap mire elég, mi az, amit mindenképpen nézzünk meg? Köszönöm

Peter966 Creative Commons License 2018.08.16 0 0 227

Sziasztok!

 

Júliusban jártuk végig a három országot, most van egy kis időm, írok pár sort, megköszönve a hozzászólók tanácsait. Nem bocsátkozom részletes beszámolóba, mert van már ebben a topicban pár szép, alapos leírás, helyette egy kis képes adalékot linkelek, meg pár praktikusnak gondolt megfigyelést közvetítek.

 

Ha kocsival mentek és úgy gondoljátok, hogy a későbbiekben nem jártok a Baltikumban, érdemes (persze, ha lehetséges) három héttel számolni, mert ebben az esetben az útba eső Felvidéken és Kelet-Lengyelországon sem kell úgy átszáguldani, hogy nem álltok meg itt-ott, ami pedig igen ajánlott. Ha „csak” a három „célország” van képben (mert mondjuk Lengyelországban sokszor jártatok) akkor – persze a hosszú nappalokat alaposan kihasználva – két hét mindenképpen kell, ha nem túl szelektált a megnézendők sora.

 

Mi Magyarország távolabbi sarkából indultunk, így az út valamivel több, mint hatezer kilométeresre sikeredett úgy, hogy sokszor „vágni” kellett az útitervet, mert az időhiány így kívánta, de úgy gondolom, láttuk, amit mindenképpen látni szerettünk volna. A közlekedéssel semmilyen probléma nem volt, szerencsére – a sokszor kihalt, nyílegyenes utakon való permanens gyorshajtás ellenére – bírságot sem kellett fizetnünk, az üzemanyag pedig mindegyik országban olcsóbb volt, mint nálunk.

 

A szállás – két kivétellel – minden nap máshol volt, általában teljes apartman (lakás, ház) négy főre 8.000,- és 18.000,- Ft közötti áron, átlagosan 45 Euro körül, ami azt jelenti, hogy fejenként 3.600 Ft körül ki lehetett hozni az alvásokat úgy, hogy a főzés is biztosított volt. Foglalás napi szinten, estefelé, mobiltelefonon (Airbnb, Booking…). Azt hiszem itt olvastam, hogy zavaró, hogy odafent nem használnak sötétítőfüggönyt. Valóban: egy szálláson sem bajlódtak ilyen luxussal, így aki rossz alvó, vigyen magával valamilyen sötétítő alkalmatosságot, ha nem akar minden nap fél ötkor kelni, miután féltizenegykor ment le a nap (de ezt is csak úgy hellyel-közzel teszi csillagunk). Ha valaki fiatalabb és nem találkozott tanulmányai során az orosz nyelvvel, esetleg dobja fel a fordítógépet a telefonjára, (az adatforgalom díja nem különbözik az itthonitól) ha pont egy pergő nyelvű orosz menyecske lenne a szállásadója.

 

Az időjárásról: Nem tudok hiteles képet adni, mert pont belefutottunk egy évszázados klíma-anomáliába, azaz végig jó idő volt. Illetve túl jó. Becsomagoltunk mindent, hogy meg ne fagyjunk, még sídzsekit is, hogy aztán egy rövidnadrágban, meg egy szál pólóban töltsük a teljes utazást. „Felfelé” kellemes volt a 24-27 fok, de visszafelé megérkezett előbb a 30, majd a 32, ami végig ki is tartott, de közben figyelemmel kísértük a híreket, hogy egészen a sarkkörig 31-32 fokok repkednek Norvégiától Oroszországig. Esténként sem lett hűvös, ennek ellenére a víz (a Tallini-öböltől a Balti-tengerig) a mi felfogásunk szerint kevésé volt alkalmas a fürdésre (már, ha ez nem túlzott eufemizmus a 17-18 fokra). A divatos strandvárosokban százak ejtőztek a strandon, lábszárközépig is sokan álldogáltak a vízben, de valódi fürdőző nem volt túl sok. Mi – már csak a virtus kedvéért – többször megmártóztunk, de be kell vallanom, nem volt túl kellemes, pont egy tizeske hiányzott hozzá.

 

Hát, nagyjából ennyi, és akkor pár kép Litvániából…

 

https://photos.app.goo.gl/dyrBYJpmrReg5uRu6

 

…aztán Lettországból…

 

https://photos.app.goo.gl/U29b1gTzN3h7SfQD9

 

…meg persze Észtországból:

 

https://photos.app.goo.gl/KSRMKq2CYVuUmnTcA

 

Ha pedig van időtök, érdemes körülnézni a Felvidék és Lengyelország útba eső részein is:

 

https://photos.app.goo.gl/t5CSebbyK4NV5dRc6

 

Ha valamelyik hely megtetszik és tudni szeretnétek, mely településhez (vagy földrajzi egységhez) kapcsolható, akkor kattinthattok az „i” ikonra, a fájlnév elárulja.

 

Mindenkinek jó utat kívánok!

topoly Creative Commons License 2018.06.21 0 0 226

Halihó, sziasztok! Augusztus elején indulna egy utazási irodás út Észtország és Lettország nemzeti parkjaiba. Magánba megírom a linket, email páblik. Van még hely, én pedig nagyon szeretnék menni:)

Törölt nick Creative Commons License 2018.04.08 0 0 225

Beszámoló a litvániai Kaunasban tett kirándulásomról: http://halloffame.blog.hu/2018/03/31/euroliga-merkozes-litvaniaban

gw Creative Commons License 2017.09.17 0 0 224

Ez teljesen változó. 5 éve amikor Rigában voltam december végén, alig volt hó (persze rohadt hideg az igen). 2 napra rá viszont leszakadt az ég, és esett 1 méternyi pár nap alatt. 

6 éve Klaipédában egyáltalán nem volt hó, 4 éve Vilniusban meg óriási. Úgyhogy ezt általánosítani nem igazán lehet.

A vonatok járnak, ott számítanak a hóra. Viszont Tallinn felé a csatlakozások évente többször is változnak, nem biztos, hogy decemberben is a mostani menetrend lesz érvényben.

Riga

 

 

Előzmény: Ciripke1 (222)
Mustár Creative Commons License 2017.09.16 0 0 223

Nekem volt olyan, hogy törölték a kompomat a jeges vizek miatt. Igaz, a jegyem egy olcsóbb, fapados hajóra szólt, a nagyok kimentek.

Nem fed be a hó mindent, viszont a szabadtéri / természeti látványosságokat nem nagyon tudjátok megnézni, meg úgy az embernek -16 fok körül nincs olyan sok kedve túl sok órán keresztül az utcákat járni. :)

Előzmény: Ciripke1 (222)
Ciripke1 Creative Commons License 2017.09.15 0 0 222

Sziasztok!

 

Azt tervezzük a párommal, hogy karácsony környékén elrepülnénk pár napra Rigába, onnan vonattal Cesis-be, tovább Tallinnba, majd komppal Helsinkibe, és onnan haza. Ez kb 10 napban. A kérdésem az, hogy szerintetek  a hóhelyzet mennyire befolyásolja ilyenkor az utazást? Egyáltalán kilátszik valami a hó alól ilyenkor :) Pár éve októberben voltam Tallinnban, akkor nagyon szép idő volt, most a karácsonyi vásárra szeretnénk odaérni.

Előre is köszönöm a válaszokat!

gw Creative Commons License 2016.07.10 0 0 221

Tavaly áprilisban jártam harmadik alkalommal Tallinnban, izgalmas egy város. Most hogy így nézegettem az akkor készített képeket, eszembe jutott, hogy újra el kéne menni :) bár most inkább Tartu és Narva lenne a cél.

 

Első rész

Második rész

 

Horváth Z Creative Commons License 2016.04.18 0 0 220

Szívesen, mi is nagy hasznát vettük a kaukázusi beszámolódnak:)

Előzmény: hunylac (219)
hunylac Creative Commons License 2016.04.12 0 0 219

Nagyon jó beszámoló, teljesen újraéltem a korábbi balti élményeket! Köszönöm! :)

Előzmény: Horváth Z (218)
Horváth Z Creative Commons License 2016.04.10 0 1 218

Szervusztok,

2015 nyarán három hetes, autós-kempinges családi túrát tettünk a Balti államokba, ebben a blogban írtunk róla:

http://baltitura.blogspot.hu/

 

 

Ajánljuk mindenkinek, kellemes, nyugodt, pénztárcabarát nyaralás.

topoly Creative Commons License 2016.02.25 0 0 217

Köszi, nagyon rendes vagy, át is olvasom a beszámolókat.

Kicsi az esély arra, hogy egyedül belevágjak. Már írtam 2 irodának, hogy vegyenek fel hírlevélbe meg külön baltikumi értesítőre.

Előzmény: hunylac (216)
hunylac Creative Commons License 2016.02.24 0 0 216

Hello!

Utazási iroda által szervezett balti túrával kapcsolatban nem tudok segíteni, viszont 2010-2012 között saját szervezésben, hátizsákosan bejártam mindhárom országot elég alaposan, úgyhogy ha a látnivalókkal, városokkal, közlekedéssel, árakkal...bármivel kapcsolatban lenne kérdés, szívesen segítek. :) A három utazásról írtam részletes útinaplót, ezeket is megosztom szívesen:

 

2010 LITVÁNIA

Kaunas-Vilnius-Trakai-Vilnius-Šiauliai/Keresztek-hegye-Klaipeda-Kur-földnyelv-Klaipeda-Kaunas

http://rokavar.blogspot.hu/2010/10/litvania.html

 

2011 LETTORSZÁG

Riga-Jurmala-Riga-Liepaja-Kuldiga-Ventspils-Riga-Sigulda/Gauja Nemzeti Park-Cesis-Riga  

http://rokavar.blogspot.hu/2011/04/lettorszag.html

 

2012 ÉSZTORSZÁG (+Lettország+Helsinki) 

Tallinn-Helsinki-Tallinn-Narva-Tartu-Viljandi-Parnu-Kuressaare-Parnu-Riga-Sabile-Kuldiga-Riga 

http://rokavar.blogspot.hu/2012/09/esztorszag.html

 

Ha kérdésed van, írj nyugodtan! ;)

 

Előzmény: topoly (215)
topoly Creative Commons License 2016.02.18 0 0 215

Sziasztok! Ritkán van itt új hozzászólás, de hátha:) Olyan utazási irodát illetve szervezett túrát keresek a Baltikumba, ahol inkább a vidék az uticél, ahol akad a programban túrázgatás. Miattam lehet buszos vagy repülős verzió. Ha tudtok kint élő magyart vagy magyarul beszélő programszervezőt (rémlik valaki, de nem tudtam visszakeresni a neten), az is működhet. Akár magánba, akár itt topikon írhattok, ha tudtok valamilyen lehetőséget.

(Van hasonló programja az egyik magyar irodának, de az idén nem indítják a 10napos buszos utat.)

zenefaloo Creative Commons License 2015.01.15 0 0 214

Ez szuper jó hír, utána nézek!!! Köszönöm!

Előzmény: II. RogerWilco (213)
II. RogerWilco Creative Commons License 2015.01.12 0 0 213

Na igen, de zenefaloo reggeli járattal szeretne menni Tallinból Helsinkibe, akkor viszont nincs Eckerö, csak Tallink vagy Viking.

 

Már hogyne lenne (április 1-től)

 

Két reggeli járat, bő 1,5 órás menetidő

 

 

http://www.lindaline.fi/en/?p=256

Előzmény: gw (206)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.09 0 0 212

Most is ugyanezt csinálják, én a TOS-HEL-BUD vonalat nézem ill. a KTT-HEL-BUD.

Előzmény: Mustár (211)
Mustár Creative Commons License 2015.01.09 0 0 211

Anno a Tartu-Riga-Budapest is olcsóbb volt, mint a Riga-Budapest.

:)

Előzmény: Törölt nick (210)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.09 0 0 210

Ezt az árképzést képtelen vagyok megérteni.

Előzmény: II. RogerWilco (208)
zenefaloo Creative Commons License 2015.01.08 0 0 209

Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Megnézem a retúrjegyet is. Bár csak odafelé utazom. :)

II. RogerWilco Creative Commons License 2015.01.08 0 0 208

Nézd meg a BUD-HEL-TLL retúrjegyet is, könnyen lehet, hogy olcsóbb, mint a csak BUD-HEL.

Előzmény: vdk3x (196)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.06 0 0 207

Ja igen, az első az Tallink :)

Előzmény: gw (206)
gw Creative Commons License 2015.01.06 0 0 206

Na igen, de zenefaloo reggeli járattal szeretne menni Tallinból Helsinkibe, akkor viszont nincs Eckerö, csak Tallink vagy Viking.

http://www.ts.ee/passenger_ship_schedule.php?suund=lahkuvad&sadam=hel&k=2

 

Előzmény: Törölt nick (205)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.06 0 0 205

Mi néztük a Vikinget is, az volt a legdrágább, mindig az Eckerö a legolcsóbb, igaz mi mindig elővételben nyomjuk.

Előzmény: gw (204)
gw Creative Commons License 2015.01.04 0 0 204

A Star Class az pont egy szék, semmi több, ha szerencséd van, még párnázva is van, ha nem, akkor sima fa ülőlapos :) 

Ha nem jó a Tallink Silja, akkor ott a Viking, az valóban kicsit olcsóbb, cserébe lassabb 40 perccel.

Előzmény: zenefaloo (202)
timetable Creative Commons License 2015.01.04 0 0 203

Mi a Viking Line járatával utaztunk, amire a jegy 19 euróba került. Az a járat akkor 7:00-kor indult: most nézem a honlapjukat, valószínűleg téli menetrend lehet, most 8:00-kor megy.

Előzmény: zenefaloo (202)
zenefaloo Creative Commons License 2015.01.04 0 0 202

Tud valaki Tallinnból Helsinkibe kora reggeli órában olyan hajójáratot, ahol nem a legolcsóbb helyár a "Star Class". Itt valami ágyat is jelöl a Tallink Silja honlapja. De nekem két és fél órára szerintem elég egy szék a fenekem alá. Ha ezen lehet spórolni, vagy van olyan hajó, ami kicsit olcsóbban átvisz mint 10.000 forint, az nem lenne baj. :)

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.12.04 0 0 201

3. Tallink, Eckerö. Reggel és napközben vannak a legkevesebb szesztestvérek. Szerintem.
5. Március végén, lévén 22 körül van a napéjegyenlőség szinte az egész földön kb 12 óra nappal és éjszaka van.

Előzmény: vdk3x (196)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!