"Azt is hallottuk,hogy nem lett sokkal jobb és az első futópróbák után volt teendő a géppel és az sem javított nagy mértékben a zajon,meg a futásjóságon."
Ebből az "első próbafutás után volt teendő a géppel" -részen kívül egy szó nem igaz! :-)
"Ha új alkatrészt kell gyártani az átalakított forgóvázhoz,akkor az azt jelenti,hogy a drága megoldás mégsem optimális."
... és ebből sem! Az átalakítás / felújítás ára eltörpült egy új Gigant erejű gép vásárlásához képest (és ezt anno a reszortos is pontos számokkal levezette). Egy új (effektív most kiforrás alatt lévő) alkatrészt újragyártani a világ legtermészetesebb dolga. Arról nem beszélve, hogy (tudtommal) NEM a felújítással kapcsolatos alkatrész ment tönkre a forgóvázban! (Vajon miért kell mellébeszélni...?)
"A hangja, futása pedig nagyságrendekkel jobb lett az "új" UFC -nek, ezt több vezértől is hallottam"
Azt is hallottuk,hogy nem lett sokkal jobb és az első futópróbák után volt teendő a géppel és az sem javított nagy mértékben a zajon,meg a futásjóságon.
"Egyszerűen hagyni kellene őket végre dolgozni!"
Egyszerűen hagyni kellene őket végre pihenni!Ha új alkatrészt kell gyártani az átalakított forgóvázhoz,akkor az azt jelenti,hogy a drága megoldás mégsem optimális.
Pontosan! Nehezen emésztették meg, hogy az Ő ideje alatt a Gigantok második virágkorukat élték, hosszútávú terv volt az életben tartásukra és egyet sem hajítottak ki közülük.
A normális üzemkészség a mostanra már átalakított UFC -vel is meglenne, ha hagynák végre kiforrni, de ha nem fut, ez sosem történik meg! A hangja, futása pedig nagyságrendekkel jobb lett az "új" UFC -nek, ezt több vezértől is hallottam, akik vitték a 004-et a felújítás óta! Egyszerűen hagyni kellene őket végre dolgozni! Nem pedig 1-1- hibával fél évekre (sőt) félreállítani őket. Jön a nyálkás, faleveles ősz és (mint GaGe lentebb írta) az UFC sokkal jobban helyt áll(na) ezekben az időkben!
Miért is jobb az össze-vissza pörgős Krupp mint az UFC? Dolgoztam mindkettővel, zongorázni lehet a vonóerő és tapadásbeli különbséget, mégpedig az UFC javára. Krupp halkabb, tény. Szebben fut? Úgy érzed, mert van szekunder rugózás. De tapadás illetve kerékprofil kopás ügyében az UFC magasan veri. És ezt több fenntartásukban dolgozó ember is egyhangúan állítja. Nincs gazdájuk, azért ilyenek.
A 004 esetében az utolsó infóm az volt, hogy valamiféle egyedi forgóvázalkatrészre vár, amit le kell gyártatni újra. (Ennyi idő alatt a komplett forgóvázat le lehetett volna gyártani újra. :-P :-D )
Elég egyértelműnek tűnik, hogy a 004, 006 esetében a szándék nem nagyon van (avagy nagyon nincs) meg a javításra. (... és akkor a Bondról még nem is beszéltünk...)
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, így már tiszta a kép teljesen. Érdekesek a "felemás" áramszedős Gigantok, Sziliknél gyakran láttam ilyet, még én is voltam felemás géppel, de ilyen Giganthoz nem volt szerencsém. Köszi mégegyszer!
Visszahúztam a fehéregyensúlyt, ne legyen ilyen zöld:
OFF: de jó lenne ha meglennének a negatívok ezekhez a képekhez és újra lennének szkennelve modernebb eszközökkel, nem hogy a felbontás lenne 10szer ekkora, de talán az ég sem lenne teljesen kiégve
A nullsorozat, és az 1984-ben gyártott első 5 szériagép (008-012) jöttek ki a gyárból teljes pantográffal. A 013-tól kezdve (1985-ös széria), mér félpantográf volt rajtuk a gyárilag. Ezeket később persze cserélték, szükség szerint, feltételezem sokszor ahogy sikerült... Ezek között van egy kép az 1985-ös gyártás felülnézetével, és a friss 015-el:
A legtöbb Gigant (és Szili) tetején megtalálhatóak a 3 és 4 tartós áramszedőknek a rögzítési pontjai, így azok csereszabatosak. Itt egy kép Tastam topiktárstól a Régi vasúti fotók topikból:
Jól látható, hogy a 021-en itt épp felemás áramszedők vannak. Tehát az félpantográf helyett - nagy eséllyel törés miatti csere okán - ollós áramszedő van.
Köszönöm szépen a választ! Sejtettem, hogy valahogy így lesz, de nem gondoltam, hogy ilyen relatív alacsony pályaszámtól. A 021-es hogy lett ollós szedős? Elvileg azon még olyan volt egész sokáig és az a 013 után jött. De akkor a 050-es már biztos, hogy nem olyannal készült már alapból. Köszi mégegyszer!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a mozdonyok mindegyike először ollós áramszedővel jött ki a gyárból, vagy adott pályaszám felett már eleve félpantográf áramszedővel készültek? Konkrétan a V63 050 pályaszámú mozdony gyártáskori állapota érdekelne, hogy az a gép milyen áramszedővel jött ki. A választ nagyon köszönöm előre is!