Keresés

Részletes keresés

unartis: Creative Commons License most 0 0 19464

Igen, ezek kint telelnek már néhány éve, az utóbbi tél sem ártott nekik.

Előzmény: lychnis (19444)
unartis: Creative Commons License 2 perce 0 0 19463

kell a kontroll mert elszabadulhat, mindig lehet olyan növény ami nem jó helyre nő vagy kell ki, egy-egy gyomról nem is beszélve, de kisebb ráfordítás is fontos, hogy ne a megszakadásról szóljon a kert, hanem a pihenésről, a pihentető kisebb tevékenységről amely segít kikapcsolni. A lényeg hogy örömet adjon!

Előzmény: ZsuR (19460)
unartis: Creative Commons License 5 perce 0 0 19462

Mi is gyűjtjük a vizet  tetőről egy nagy több mint 100L-es hordóba, ha jön egy felhőszakadás jó szolgálatot tud tenni, van amúgy olyan megoldás, hogy a föld alatti ciszternába is lehet gyűjteni a csapadékot, az nincs szem előtt!

Előzmény: ZsuR (19458)
ZsuR Creative Commons License 5 perce 0 0 19461

Szeretem ha a kertemben nem csak egy-egy virag van - hanem sok belole... igy aztan nem sok a hely kulhonosra, maradnak a kedves vendegek, akik szivesen maradnak.

 

Azt hiszem az utolso probalkozasom az orgona... ha elmegy, tobbet nem probalkozom vele...

Előzmény: unartis: (19456)
ZsuR Creative Commons License 5 perce 0 0 19460

...onmukodo kert... hat azert en szeretnek benne lenni, tucskerezni - nem megszakadni amunkatol, de dolgozgatni benne...

Előzmény: unartis: (19455)
unartis: Creative Commons License 5 perce 0 0 19459

A gyep nálunk is kiégett, ezen lehet mérni, menyire száraz a nyár, tavaly ez elmaradt, idén viszont már a tél, a tavasz is száraz volt, tehát aszály van, majd amikor jönnek az őszi esők akkor újra éled az egész.

A kertbe kerülhetnek egzóták, hiszen, ha örömünket leljük benne, vagy másoknak okozunk vele örömet akkor már megérte!

 

Szépek a most virágzóid, Gratulálok hozzájuk!

Előzmény: lychnis (19443)
ZsuR Creative Commons License 10 perce 0 0 19458

Mostanaban en nyirom a fuvet... a sikerelmeny - nem esek le a traktorrol a lejton, nem all le ha hatramenetben vagyok, es nem ki-be tolom a sufnibol, hanem ki-be allok vele... :))

 

Az esoviz gyujto a gond... eleg borsos az ara... probalok valami olcso forrast talalni... aztan meg hogy hova... mert nem a legszebb latvany, es a csatorna meg ugye a hazon van... 

 

Ez jo elrendezesnek latszik - de hova es mennyiert???

Előzmény: Mókuscic (19454)
unartis: Creative Commons License 10 perce 0 0 19457

"Tény, hogy az ember különlegességekre vágyik, de szerintem sokkal szebb egy erős, egészséges hazai növény, mint egy épp csak tengődő külföldi csoda"

 

A hazaihoz hasonló körülmények adottak lehetnek a világ más tájain is, az ott honos növények könnyen beilleszthetőek lennének a kertjeinkbe, és sok mégis hiányzik. Leginkább a Föld kontinentális régiói kerülhetnek a figyelmünkben, az itt honos növények nálunk jól működnek, szépen megtarthatók lennének!

 

Sok növény olyan helyeiről került ide amely másabb klimatikus viszonyokból került ide hozzánk, ezért van az, hogy a japánból származó fajok, a száraz nyarainkon szenvednek, ezeket öntözni is kell, mert ha őszig nem érlelik be a hajtásaikat a télen fagyérzékennyé válhatnak!

Előzmény: Mókuscic (19437)
unartis: Creative Commons License 20 perce 0 0 19456

Meg kell ismerni a kertünk körülményeit (talaj kémhatása, szerkezete, talajvíz magassága, csapadék mennyisége, klimatikus viszonyok) ebben segíthetnek az ott honos gyomok, társulások, mert vannak indikátor fajok, amelyek jelzik ezt. Ha ezeket ismerjük, utána a kerti növényeinket hasonló elvek alapján összeválogathatjuk, amelyek a világ különböző területeiről is jöhetnek, csak az igényeik legyenek hasonlók.

Előzmény: ZsuR (19439)
unartis: Creative Commons License 45 perce 0 0 19455

Igen, elég összetett dolog ez, csak a fényről-árnyékról írtam, miközben a talaj kémhatása is bele játszik, mint írod. Ha lenne helyem akkor egy hazai virágos rétet én is el tudnék képzelni, csupa hazai fajjal, ami egy szép vad mezőn előfordulhat. Ami érdekes, hogy az alföldi sík régióban is mozaikszerűen változhat  a talaj szerkezete, kémhatása, stb, ezért van az, hogy egyes növény társulások határa élesen elválhatnak, és egymás szomszédságába kerülhetnek olyan fajok, amelyek egymás mellett elképzelhetetlenek pl. szikes foltokban egészen más növények vannak tömegesen, mint a jobb minőségű talajfoltokban.

 

Amúgy a virágoskertnél is ezt a szisztémát szeretném követni, hogy olyan növények kerüljenek egymás mellé amelyek kiegészítik egymást, életközösséget alkotnak, így megvalósulhatna az az önműködő kert!

Előzmény: Mókuscic (19437)
Mókuscic Creative Commons License 8 órája 0 0 19454

Az esővíz gyűjtés szerintem is isteni, főleg, mióta úgy esik, hogy egy nap alatt egyhavi, aztán semmi egy hónapig. Locsolni is szeretek, de azért van az a mennyiség, ami már untat, időpazarlásnak érzem. (Másik kedvencem a fűnyírás, imádom a illatát, de az is mértékkel)

Sajnálom a levendulás malőrt :( tudom milyen rég szeretnél...

 

Előzmény: ZsuR (19442)
ZsuR Creative Commons License 15 órája 0 0 19453

Ha elmulik a hohullam... kb augusztus kozepe-vege amikor koltoztetni szoktam.

Előzmény: lychnis (19452)
lychnis Creative Commons License 17 órája 0 0 19452

Ha ennyire fiatalok,simán át lehet ültetni.

Előzmény: ZsuR (19451)
ZsuR Creative Commons License 17 órája 0 0 19451

...levendula... hogy milyen csalodas ert...

 

Evek ota probalkozom az ultetesevel... az elmult osszel ultettem 10 piciket... es mind megmaradt - egy kivetellel.  Azt potoltam a sajat szenvedok kozul... es vartam a viragzast.

 

Hat viragzott... feheret!!!  Meg sem fordult a fejemben, hogy megkerdezzem, milyem viragu - rendszerint a feheret kiirjak... szoval csalodott vagyok, meg nem tudom mit tegyek... erre a savra, ahol vannak, nagyon elkepzeltem, beleeltem a lilat... 

Előzmény: lychnis (19450)
lychnis Creative Commons License 17 órája 0 0 19450

Nekem két kert kéne:-) Egy zöld ,páfrányokkal és hortenziával,és egy másik,kaviccsal meg levendulával,rozmaringgal. Ilyenkor,amikor kiég a fű,elképzelem,hogy mennyivel egyszerűbb lenne egy kavicskert,nekem tetszene az is.

Előzmény: Astilbe (19447)
ZsuR Creative Commons License 17 órája 0 0 19449

...nem kovezlek meg, mert en is igy erzek... kell a zold... 

Előzmény: Astilbe (19447)
ZsuR Creative Commons License 17 órája 0 0 19448

A vegen meg kiderul, hogy depresszios leszek a sok eso miatt - illetve a locsolas kihagyasa miatt...

 

A locsolas megnyugtat, mint a meditacio... mostanaban ritkan locsolok! :))

Előzmény: lychnis (19446)
Astilbe Creative Commons License 18 órája 0 0 19447

Hát kövezetek meg, de nekem nem tetszenek a sivatagi kertek. Számomra zöld testesít meg mindent, amit szeretnék magam körül látni. Lehet, hogy rövid időn belül meg kell alkudnom és szárazságtűrő növényekre cserélnem a mostaniakat, de abban már nem lesz sok örömem.

 

 

Viszont valóban már csak küzdelem a kertészkedés ebben a forróságban és aszályban.

lychnis Creative Commons License 18 órája 0 0 19446

Mit locsolsz,amikor állandóan esik?:-)

Előzmény: ZsuR (19442)
lychnis Creative Commons License 18 órája 0 0 19445

Hát irigyellek. Felénk nem épp ez a helyzet

Előzmény: ZsuR (19420)
lychnis Creative Commons License 18 órája 0 0 19444

Jól néz ki nagyon! Ez mind télálló?

Előzmény: unartis: (19430)
lychnis Creative Commons License 18 órája 0 0 19443

A kert mindenképpen munka.Csak van, aki élvezi,van, akinek meg kínos kötelesség,van,aki inkább fizet,csak kinézzen valahogy.  Ha én a környékünkön honos növényeket telepíteném,április-májusban szép lenne,aztán októberben a színes levelek megint,de közben nagyon lehangoló látvány lenne. Most is kiégett a gyep teljesen,mert nincs locsolva,de ha nem lennének exóták,semmi szín nem lenne

Előzmény: Mókuscic (19438)
ZsuR Creative Commons License 25 órája 0 0 19442

Hat en egyike vagyok azoknak az embereknek, akik szeretnek locsolni - es nem banjak a raforditott idot... es amig a penz is elviselheto - locsolok...

 

Tervezem ugyan, hogy egy (vagy tobb) vizgyujtot beteszek a kertbe... sajnalom a "karbaceszett" esovizet...

 

A kerdes: hova... milyent... mennyiert...

 

Előzmény: Mókuscic (19438)
ZsuR Creative Commons License 25 órája 0 0 19441

Szivembol szoltal!!! :))

 

Kiprobaltam par novenyt - es amitol meg kellett valnom, megvaltam... most azok vannak itt amik szeretnek. Minimalis gondozassal, es szinte 0 vegyszerrel.

 

Van benne sok fa es bokor - igy a huvos, arnyekos helyek a nyari forrosagban kellemes piheno helyek...

Nagyon keves a napos resz a kertemben, es azok sem allandoan, egesz nap naposak, de megtanultam kezelni oket.

 

Azt is sikerult elernem, hogy a viragagyasok annyira tomottek, hogy nem sokat kell gyomlalni... meg van "dusitani" valo resz jo par helyen, de a cel a gyomlalas mentesseg :))

Előzmény: Mókuscic (19437)
ZsuR Creative Commons License 25 órája 0 0 19440

Amugy ezt az elvet kovetem - ami szeret nalam azt megtartom, ami szendved es/vagy sok kulonos gondozast igenyel, attol megvalok.

Előzmény: unartis: (19435)
ZsuR Creative Commons License 25 órája 0 0 19439

25 evvel ezelott nagyon kezdo voltam a kerteszkedeshez... es evek kellettek ahhoz, hogy kifigyeljem, mi hol szeret lenni... nem csak az arnyek miatt, hanem a fold kemhatasa miatt is. 

Előzmény: unartis: (19435)
Mókuscic Creative Commons License 1 napja 0 0 19438

Na tessék, már írni sem tudok. Természetesen ökoszisztémára gondoltam.

És igen, tudni kell a kert benapozottságát, a talaj fajtáját, az évi csapadékmennyiséget, az uralkodó szél irányát és erősségét, az átlagos hőmérsékleti minimumot-maximumot az adott helyre, meg ilyeneket, aztán lehet válogatni. 

Szerintem például sokan aránytalanul sok erőforrást használnak el locsolásra, hogy életben tartsák a növényeiket nyáron. Idő, amit locsolással töltenek el, jó esetben kút (szivattyú, áram ktg), rossz esetben vezetékes víz (és az ára), nem mer elmenni nyaralni, mert meghalnak a növények... így lesz a nyugalmat jelentő kertből munka vagy bosszankodás. :(

Előzmény: Mókuscic (19437)
Mókuscic Creative Commons License 1 napja 0 0 19437

Ültetéssel kapcsolatban bennem két dolog motoszkál már évek óta.

 

 

Az egyik, hogy talaj-, víz-, és fényviszonyoknak megfelelően olyan ültetést létrehozni, ami 5 év alatt gondozásmentesre növi ki magát, minimális locsosással az elején, ami később elmaradhat. Komplett ökoszisztámét telepíteni az adott területre, fákkal, bokrokkal, évelőkkel. Fű nem lenne, nyírás nulla, max. karbantartó metszés évente egyszer.

 

A másik, ugyanez, csak kizárólag hazai fajokkal, amik honosak itthon. Ez bizonyos szempontból könnyebb, hiszem pontosan fel vannak térképezve a hazai társulások, csak a megfelelőt kell kiválasztani. 

 

Ja, és nem sík lenne. Legyenek benne dombok, völgyek. Az úgy sokkal szebb.

 

Tény, hogy az ember különlegességekre vágyik, de szerintem sokkal szebb egy erős, egészséges hazai növény, mint egy épp csak tengődő külföldi csoda. 

Előzmény: unartis: (19436)
unartis: Creative Commons License 1 napja 0 0 19436

Több szakkönyv is írja, hogy növény telepítés előtt érdemes, néhány napot rászánni a nap járásának a megfigyelésére, ezeket egy skiccen megjeleníteni, utána lehet az igények szerint ültetni :-).

Előzmény: ZsuR (19433)
unartis: Creative Commons License 1 napja 0 0 19435

Kár erőltetni bizonyos növényeket olyan helyre ahova nem valók, amúgy minden ház körül van napos, félárnyékos és árnyékos rész, tudni kell, hogy hova mit ültessünk, így igazából minden helyen virulhat valami szépség, tehát nem marad kihasználatlan terület, én ezt tartom szem előtt, a terület fényviszonyaihoz igazítom a növényeket.

 

 

Előzmény: ZsuR (19432)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!