Keresés

Részletes keresés

Képkovács Creative Commons License 2 napja 0 0 63552

Időközben kicseréltem a meghajtószíjat a Multidrive-omban, a mechanika már szinte hibátlanul működik - még hitelesíteni kell ha lesz hozzá referencia szalagom. Mindhárom szalagsebességen (2,38 4,76 és 9,53 cm/s) kiválóan pörög és már jó a szalagtovábbítás.
A kettős fejet érzem kissé kopottabbnak a kívánatosnál, de vadászom cserére alkalmas példányra. Szerencsére a drive meghajtó elektronikám (eredeti PAPST konstrukció) nagyon hasonló az ASC AS3000 drive áramköréhez, így annak dokujával - amihez sikerült hozzájutnom - az újjáélesztés nem igazán nagy probléma. A régi tápegységem majdnem hulla a rossz kondik miatt, ezért az áramkörök sem működnek jól, bár a lejátszás részlegesen (halkabban, hibás tónussal, sok brummal) működik.

Teljesen új köntösbe fogom öltöztetni a gépemet, mert a régi bizony kezdetleges volt - már tervezem az új mechanikai rendszer konstrukciót. Az alacsony jelszintű részek EMC védett fiókba fognak beépülni. CNC marógéppel, 3D nyomtatóval meg a mai alkatrész választékkal szinte végtelenek a kialakítási lehetőségek.

Az elektronikákat a legmodernebb tervezési elvek alapján és modern alkatrészekkel újragondolom, ha már a kondik miatt úgyis újra kell építeni. Ahol lehet még kisebb zajú és kisebb torzítású, nagyobb linearitású áramkörökre frissítek. Teljesen moduláris felépítésre módosítok, hogy bármely részegységet pár mozdulattal akár egy jobban "faragottra" is ki lehessen cserélni. A gép bizonyos funkcióinak, szolgáltatásainak megoldására érintőképernyős mikroszámítógépet programozok éppen. Gondolkodtam róla, hogy a VU métert is ráintegrálom az érintőképernyőre, az átlagérték követése már működik is kiválóan, de a csúcsértékmérés nem egykönnyen oldható meg vele, ezért marad a két jó öreg mutatós Akai Deprez műszer LED-es csúcsérték jelzéssel - ezek legalább úgyis autentikusabb érzést keltenek.

Jelenleg még az alkatrészeket gyűjtögetem és az újonnan felépült elektronikai laborom befejezésén dolgozom, hogy végre itthon is teljes gőzzel dolgozhassak az ötleteimmel.

1-2 hónap és indul a nagy menet :-)

Előzmény: Képkovács (63515)
ATAW123 Creative Commons License 2025.01.01 0 0 63551

Szia! BUÉK!

Érdeklődnék,hogy megvannak még azok a F660-as magnók alkatrésznek a garázsbán?

Mechanikai alkatrészeket keresek. Üdv.

Előzmény: Player15 (62886)
Dzsibzon Creative Commons License 2025.01.01 0 0 63550
konvektor61 Creative Commons License 2024.12.07 0 0 63549

Bizalom gerjesztő mechanika.

Előzmény: Képkovács (63515)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.11.20 0 0 63548

Köszi a választ. Sajnos az X-2000R magnóba már nem építette be a TEAC ezt a felvételi módot :-(

Bár az FeCr magnószalag az R2R magnók világában nem volt annyira elterjedt, mint a kazettás magnók között, így nagy veszteség nem érte a szalagos magnók használóit.

Előzmény: Dzsibzon (63547)
Dzsibzon Creative Commons License 2024.11.20 0 0 63547

X-10 volt - nem egy olyan csodás gép, mint az x-2000 / más gépre utána már fel sem tettem. A Sony nyilván gerjesztette magának a forgalmat. Lásd az olyan beállítási lehetőséget, mint : " Normal - Special - FeCr. " 

Előzmény: Pierr_Kardán (63545)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.11.14 0 0 63546

Ez valószínűleg KH (kontakthiba). Meg kell keresni a megfelelő kapcsolót az alaplapon és Kontakt-60Plus spray segítségével megtisztítani az érintkezőket.

Előzmény: muzoffru (63544)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.11.14 0 0 63545

Melyik TEAC?

Nekem egy TEAC X-2000R magnóm van, azon akárhogyan csavargattam a BIAS potit, meg állítgattam a frekimenet kapcsolót, nem sikerült Fe-Cr szalagra jó felvételt készíteni :-(

Előzmény: Dzsibzon (63543)
muzoffru Creative Commons License 2024.11.13 0 0 63544

Sziasztok!

Van egy Technics RS-BX727 magnóm. Ha hosszabb ideig nem használom, a jobb csatornából nagyon hangos zaj jön ki, a jobb csatorna jelszintmérője kimegy maximumra. Ha sokszor egymás után elindítom és megállítom a lejátszást (akár 8-10 alkalommal), a hiba megszűnik. Akkor sem jön vissza, ha egész nap használatban van. Viszont ha megint egy-két hétig nem kapcsolom be, kezdődik elölről. Mi okozhatja ezt?

Dzsibzon Creative Commons License 2024.11.12 0 0 63543

TEAC

Előzmény: Pierr_Kardán (63542)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.11.11 0 0 63542

az egyébként remek hangminőségű Sony FeCr. szalagjaim is elkezdtek ragadni.. 

Sajna mind a SONY FeCr, mind az ULH szalagok jó minőségűek, de már elérték az élettartamuk végét. Te még szerencsés vagy, hogy mostanáig húzta a szalag, nekem már 10 éve használhatatlan az összes SONY szalagom :-(

Egyébként FeCr szalagra milyen magnóval vettél fel? Van olyan magnóm, amivel EE/SA (SuperAvilyn, vagyis króm) szalagra lehet felvenni, de a SONY FeCr azon is kifogott :-(

Utóirat: Bontatlan, 18 cm-es orsón lévő SONY ULH és FeCr szalagokat hasonló méretű bontatlan, vagy nagyon jó állapotú Maxell XLI (esetleg XLII) szalagra cserélném.

Előzmény: Dzsibzon (63536)
Dzsibzon Creative Commons License 2024.11.11 0 0 63541
Előzmény: gabocza1 (63539)
Mono SE Creative Commons License 2024.11.10 -2 0 63540

Előzmény: gabocza1 (63539)
gabocza1 Creative Commons License 2024.11.10 -1 1 63539

gabocza egyszerűen csak elfelejtett vászalszoni, elnézést kérek! A Djabe szalagokról nekem is ez a véleményem...

Előzmény: Mono SE (63538)
Mono SE Creative Commons License 2024.11.10 -2 0 63538

Valami elképesztő brutális tévedésben vagy, ha azt gondolod, hogy "szintet kell ugrani a jelforrásoknál", és ha majd mesterszalagon hallgatod mindazt, amihez kazettás magnós korodban sem volt semmi közöd, akkor megérkeztél a Hifis Kánaán határmenti őrbódéjához. A Djabe mesterszalagokkal csak bakancsot cseréltél, és tovább kutyagolsz a hifis senki(k) földjén a zenei analfabéták társaságában.

Hát ezért nem válaszolt Gabócza a naiv felvetésedre.

Előzmény: Dzsibzon (63536)
Dzsibzon Creative Commons License 2024.11.08 0 0 63537

Kedves Mono SE!

Csak azért neki írtam, mert Ő vetette fel, hogy mennyire más minőséget, zenei élményt képviselnek a master szalagos felvételek ~ még másolás után is. 

Bárki hozzászólását nagy örömmel olvasom.

Személyesen senkit sem ismerek a fórumról, a nick-neveket nem tudom személyekhez kötni.

De arra emlékszem, hogy a korábbi Topic találkozókról feltöltött képek között sok olyan volt, ahol komoly gépek sorakoztak s láthatóan készültek a másolatok, cserélték a felvételeket, ami egy nagy dolog. Részemről már sajnálom, hogy nem jártam ilyen találkozókra mint ahogy azt is, hogy pár éve még 1 millió Ft. alatt voltak a képeken látható magnók - ma már jóval fölötte van mind.. talán az MX-50 és az MX-5050 az ami még előfordul alatta.

Előzmény: Mono SE (63535)
Dzsibzon Creative Commons License 2024.11.08 -1 0 63536

Kedves Percy!

Köszönöm a válaszodat a személyes történeteddel. Azt én is mára eldöntöttem, hogy szintet kell ugrani a jelforrásoknál, legyen az magnó vagy LP játszó. A szalagok kapcsán is érzem, hogy ott is ugranom kell egy szintet majd a magnókkal együtt, mert pl. az egyébként remek hangminőségű Sony FeCr. szalagjaim is elkezdtek ragadni.. másrészt még nem készítettem felvételt soha a studio magnókhoz ajánlott szalagokra, így azt sem tudom, hogy egy SM 900 vagy egy RMG 911 vagy egy SM468 a jobb minőségű.. egyáltalában a sok cégátalakulás, megszűnés és születés között most éppen az ATR vagy a RTM kínál jobb minőséget.

Nekem egyetlen "stúdio" felvételem van mindössze, a Djabe egyik felvétele.

De azt továbbra sem tudom vagy tudtam meg, hogy milyen fórumokon, társaságokon, clubokon keresztül vezet oda el az út, ahol ilyen felvételekhez hozzájuthatok - ami nem az a 4-5 üzlet.

A Djabe kapcsán sajnos nem vagyok abban biztos, hogy az teljes analog láncon készülhetett ~ inkább a végső állapot lehet egy analog felvétel.

Előzmény: _percy_ (63534)
Mono SE Creative Commons License 2024.11.07 -3 0 63535

gondolom, nem véletlenül tetted fel Gabóczának a kérdést

Előzmény: Dzsibzon (63531)
_percy_ Creative Commons License 2024.11.07 -1 0 63534

Én válaszolnák Gabócza helyett ha nem bánod :)

Tizenévvel ezelőtt hallottam ilyen szalagot szólni (másolat, korrekt magnókkkal készítve), azonnal belevágtam. Elcseréltem az összes kommersz szalagom stúdiószalagokra és elkezdődött a vadászat a kedvenc felvételek mesterszalagjainak másolatára.
Azóta sok száz ilyen szalagom lett és a nagyon nagyon nagyon kedvencek mesterszalagjának a másolata már megvan. Inkább ezeket hallgatom mint a lemezt teszem fel mert a kettő között fényévek vannak. (pedig a lemezjátszó-vonalam sem a legalja, igaz a magnóim sokkal komolyabbak)
A kérdésedre válaszolva, az MX55 már kisebb kompromisszum, de én pl. mégis eljutottam oda hogy a lehető legjobb hangú magnókon hallgathassam ezeket a szalagokat. (Studer A80RC MkII, Nagra IV-S, Otari MX5050BII2, STM 310 Mellorn lejátszóelektronikával)

Előzmény: Dzsibzon (63531)
gabocza1 Creative Commons License 2024.10.31 0 0 63533

De van, csak nem a szekrény mélyén, hanem a rendszerben és még nem hasogatja a fülemet. Most kaptam vissza az anachront, mert nem a "rezsősón" hanem az előtte lévőn kérte kölcsön az Allegro audio, azzal muzsikáltak, igen szépen...:) Van itt ugyan egy sérült dobozú, spirit ami új dobozra vár, de annak már megvan a gazdája sajnos. Amúgy olyan sokan hívnak még most is, hogy azon gondolkodom, legalább ezt nem kellene-e valamilyen módon tovább gyártani, legalább Tamás emléke nem halványulna... 

Előzmény: Mono SE (63532)
Mono SE Creative Commons License 2024.10.31 -3 0 63532

Ha már úgyis ezeken a suhogás nélküli, üres szalagokon hallgatod a csendet, nem maradt valahol a szekrény mélyén egy enyhén suhogó, ám a füledet rettenetesen hasssogató mellorn phono előfok? Esetleg elhoznám, nehogy megsüketülj tőle ;)

Előzmény: gabocza1 (63528)
Dzsibzon Creative Commons License 2024.10.31 0 0 63531

Kedves Gabocza!

Mindig nagy álmom volt ilyen " szalag ~ szalag " Master felvételekhez hozzájutni és el sem tudom képzelni, másoknak hogy sikerül / most nem figyelembe véve a kialakult baráti közösségekben a cserélgetést.

Sok oldalt megnéztem, ahol 80 és 600 ezer Ft. között árulják ezeket a gyári Mester szalag felvételeket ~ de a hazai szalagos gyűjtők hogy jutnak hozzá eredetileg, elsőként..? Mert nem hinném, hogy ezeket a gyári szalag árakat rengetegen megengedhetnénk maguknak.

Ha ez mehetne valamelyest kedvezőbben, én is vennék az biztos egy studió szalagos gépet, bár már lassan egy Telefunken M-5 vagy egy Studer A-80 árához el kell adni egy lakást vagy a belső szerveinket. 

Alternatívaként lejátszó oldalon egy TASCAM 52 vagy egy OTARI MX55 mekkora kompromisszum..?

Üdv.

Előzmény: gabocza1 (63524)
gabocza1 Creative Commons License 2024.10.29 -1 0 63530

Ha eldobom a cipőmet, már nem nagyon érdekel mit hova temetnek! :)

Előzmény: Mono SE (63529)
Mono SE Creative Commons License 2024.10.29 -3 1 63529

és ha be sem kapcsolják (pl. melléd temetik;) abszolút nulla zaja van

Előzmény: gabocza1 (63528)
gabocza1 Creative Commons License 2024.10.28 -1 0 63528

Azért én maradok az orsós stúdió gépeknél...:)

Előzmény: makkosdisznó (63527)
makkosdisznó Creative Commons License 2024.10.27 -1 1 63527

azért a legjobb a dat magnó.

Előzmény: Pierr_Kardán (63523)
makkosdisznó Creative Commons License 2024.10.27 -2 1 63526

Azért a legjobb magno a sony dtc 2000es acilág legjobja.

Előzmény: Őszinte Ököl (63525)
Őszinte Ököl Creative Commons License 2024.10.27 -1 3 63525

A Revox B215, a Sony TC-K970ES, TC-K750ES, TC-K730ES, TC-K790ES, TC-KA7ES és a Tandberg TCD-3014 típusú kazettás deckjeimnek is van zaja. Az általam legcsendesebbnek hallott kazis deck, az egy Yamaha KX-W952RS, van is két ilyenem. 

Előzmény: gabocza1 (63521)
gabocza1 Creative Commons License 2024.10.21 -1 1 63524

Ezeken az A80-akon, és a hátul lévő STM-en nem lemezmásolatokat hallgatunk, hanem szalagmásolatokat, ami még a lemeznél is csendesebb! 

Előzmény: Pierr_Kardán (63523)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2024.10.21 0 1 63523

Nyilván a hangsúly a "zavaró" szalagzajon van. 

Ravel Bolero c. zeneműve elején annyira pianisszimóban játszik a zenekar, hogy ott a legkisebb szalagzaj is zavaró. A végére bedurvul a zenekar, olyan hangos lesz a zene, hogy ott semekkora nagy szalagzaj sem hat zavaróan.

A legjobb hanglemez sem teljesen zajmentes, de a hanglemez zaját még sosem éreztem zavarónak, ott van és kész :-)

Van olyan kazettás magnóm, amiben van digitális zajcsökkentő áramkör. Na, az tényleg teljesen eltünteti a szalagzajt, de a zenét tönkrevágja.

Előzmény: gabocza1 (63522)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!