Keresés

Részletes keresés

jappipapi Creative Commons License 2017.08.16 0 0 6034

Ja, még valami. 

Nem szabad égetett szeszes italt inni, különösen az olcsó, "pancsolt" fajtákat. 

Egyszer egy kirándulás alkalmával megkínáltak Mátyás király gyomorkeserűvel, hát alig vártam, hogy haza érjünk... Valamint a Hubertus ami még előhozza, gondolom a benne lévő fűszerek miatt.

Továbbá a pezsgő sem ajánlatos.

Érdekes, hogy az uniqum és a tiszta pálinka nem hozza elő az aranyeret nálam.

jappipapi Creative Commons License 2017.08.14 0 0 6033

Pontosan.

Előzmény: bonap arte (6032)
bonap arte Creative Commons License 2017.08.14 0 0 6032

Én mindig is álló munkát végeztem, nem vagyok kövér sem, mégis ha visszagondolok akkor már gyermekkoromban is volt aranyér fájásom. Most 53 vagyok, több évtizedig halogattam, aztán pár évvel ezelőtt már túlságosan súlyos volt, ezért megcsináltattam szikés műtéttel. Azóta rendben vagyok.

Az aranyérre nincs gyógymód, lehet ideig-óráig kenegetni de megoldás csak akkor lesz ha kivágják.

Előzmény: jappipapi (6031)
jappipapi Creative Commons License 2017.08.14 0 0 6031

Ezért nevezik civilizációs betegségnek! Mert nem járunk négykézláb, azért alakul ki. Van akinél elöbb van akinél később. A sok ülés váltja ki lejobban.

Előzmény: leveste (6030)
leveste Creative Commons License 2017.08.14 0 0 6030

Ezt a kávé dolgot csak kínomban kérdeztem. 

Egy éve lefogytam, elkezdtem mozogni, erre puff, aranyér.

Nem tudok mire gondolni, mitől jött.

Nem voltam krónikusan túlsúlyos 174/86 kg. Duci talán, de nem egy Michelin baba :) 

15 éve nem dohányzom. 

45 éves vagyok, 74 kg, mozgok, sok zöldséget eszem.  Módjával iszom alkoholt, próbálok egészségesen élni, erre aranyeres leszek. Nem egy sikertörténet :(

 

jappipapi Creative Commons License 2017.08.14 0 0 6029

Ja, és a mi nagyon fontos, az a sok víz ivás! A víz mindenre jó!

Előzmény: jappipapi (6028)
jappipapi Creative Commons License 2017.08.14 0 0 6028

Nálam a kávé megemeli a pulzusomat, és ettől ingerlékeny leszek, de a vérnyomásomat nem viszi feljebb. (Ezért nem kávézom.)

Az izomfejlesztő gyakorlatok megint csak a pulzusra hatnak, ezért nem ajánlatos nehéz fizikai munkát végezni, úgymint pl. a cipekedés. A sok mozgás az nem izomfejlesztő, hanem vérkeringést serkentő hatású, azt szabad, sőt ajánlatos is. A lényeg, hogy megerőltető tevékenységet ne végezzünk aranyeres probléma fennállásakor. Ide értendő a kemény székelés is, ezért kell a rostos étel, hogy ne kelljen erőlködni.

A száraz vörösbor jótékony hatású, a fűszerezett borok már nem. 

Nekem ez a tapasztalatom.

És fogyni, fogyni...

Előzmény: TinmanHU (6027)
TinmanHU Creative Commons License 2017.08.13 0 0 6027

"Minden, ami emeli a pulzust, kerülendő."

 

A kávé a vérnyomásra hat inkább és nem a pulzusra. Nem mellesleg a mozgástól természetszerűen emelkedik a pulzus, így ezzel azt mondod, hogy ne tessék mozogni, pedig de! Tessék mozogni, de olyasmit, ami nem megerőltető.

Előzmény: jappipapi (6025)
TinmanHU Creative Commons License 2017.08.13 0 0 6026

A diéta helyett én úgy fogalmaznék inkább, hogy a ROSTBAN gazdag táplálkozás rendkívül fontos ilyenkor... máskor is, de ilyenkor főleg. A fűszeres, csípős ételek mellőzését nekem is mondta a doki, de én chilit ettem erős pistával kb. és semmi gond nem volt :-D Persze másnak ettől még lehet, szóval tényleg tessék kerülni ezen ételek fogyasztását.

 

Dohányzás elhagyása alapvetés, nem csak emiatt, hanem millió ok miatt. Mondjuk én teljesen absztinens vagyok, de azt viszont állítom, hogy napi egy pohár minőségi vörösbor az sok rosszat nem fog tenni, ha csak nincs reflux, mert akkor az is kerülendő.

Előzmény: jappipapi (6023)
jappipapi Creative Commons License 2017.08.13 0 0 6025

Minden, ami emeli a pulzust, kerülendő. Nálad már annyira előrehaladott az állapot, hogy egy erősebb kávé is képes előhozni. Ez van. 

Ami ilyet tesz veled, azt ne fogyaszd. Igyál inkább -helyette is- vizet. Vagy ha nagyon kívánod, akkor igyál barna cukros lájtos kávét. (3 az egyben)  Én is olyat iszom reggel, és teszek hozzá egy kanál granuláltat. Ha ez beválik neked, akkor jó. 

Előzmény: leveste (6024)
leveste Creative Commons License 2017.08.12 0 0 6024

És a reggeli kávé? 

Rászoktam a reggeli nagy adag, törökös kávéra. Utána nem sokkal jött ki először az aranyos. 

Lehet összefüggés? 

jappipapi Creative Commons License 2017.08.12 0 0 6023

Üdv

Ugyan ezt mondom én is, amikor a várakozásról írtam. Nyilván nem a csodára kell várni, hanem arra az optimális helyzetre, amikor van értelme műteni. Azt az időszakot nagyon jól leírtad!

 

Ami még nagyon fontos, a diéta, vagy legalább is a visszafogottabb étkezés. Fűszer vagy csípős ízek kerülendőek.

Nem akarom részletezni, mert alapvető dolog, hogy amit megeszünk, az egyszer ki is jön. Ami viszont megterhelő lehet a végbélnek, ha nem vagyunk mértékletesek az étkezés során. Ehhez tartozik a fogyás, ami ugyancsak ajánlatos. Ide kapcsolódik a sok mozgás.

 

A lényeget elmondtad, többet nem lehet mondani erről. A lényeg a sportos életvitelen van, és a dohányzás mellőzésén.

Előzmény: TinmanHU (6019)
leveste Creative Commons License 2017.08.12 0 0 6022

Nekem pont az ellentétes oldalon van a fájdalom, mint ahová a gyűrűk voltak felrakva. 

És nem akkor kezd el fájni, mikor gyűrűznek, hanem állandóan fáj. 

Hidegre - melegre, terhelésre erősödik a fájás, akkor sugárzik. 

Most éppen Voltaren kúpot használok, attól remekül nem csökken az állandó nyomásérzés, enyhe fájdalom. 

 

Érdekes, hogy a doki nem említi az idegek károsodását!

Sőt, azt mondja, nem találok olyan szakembert, aki meg tudja mondani az okát. 

 

Előzmény: TinmanHU (6021)
TinmanHU Creative Commons License 2017.08.12 0 0 6021

2000-es évek: Prosterisan Forte kenőcs és ebben a márkában kúp is. Már akkor is nagyon drága volt ez a kúp, azóta még drágább lett.

Tizensok évvel később: Prosterisan Forte kúp és gyógyszertárban előre, erre a célra előállított kúp (2 doboz kb. 9000 Ft és ez még az olcsóbb!).

 

A sugárzó fájdalom témára is hat a kúp! Amikor nekem ilyen volt kezelés után és alig tudtam menni, úgy kisugárzott a jobb lábba, akkor, ha utána megkapta a kúpot, fél órán belül enyhült a fájdalom, persze fekvő helyzetben. Ilyen kezelés után 2-3 napon belül azért senki ne fusson maratont, mert szélsőséges esetben el is vérezhet! De azt tanúsíthatom, hogy a 6-7. napon, ha már érzed, hogy okés, nekem a 25 km futás se volt gond.

 

Hogy mi okozza a kisugárzó fájdalmat? Megmondom neked: Ideg is akad ott. Rohadt nagy hazugság, hogy belső aranyér gyűrűzéskor nem fog semmi fájni, mert ott nincs ideg! Ez nem igaz, van ott ideg, hiszen az ember érzi a székletét is. Lehet, hogy 10-ből 6 embernél alkatilag kevésbé érződik, kevésbé fájdalmas, de 4 garantáltan fájdalomról fog beszámolni. Nem eget rengető, de elég kellemetlen, a személyes fájdalom skálámon azért egy 5/10-et ér.

 

És azt is elmondhatom, hogy nekem a 2000-es kezelések után JÓVAL kevésbé van meg az a képességem, hogy érzem a széklet formáját/alakját/állagát. Előtte sokkal komfortosabb volt, mert éreztem, hogy mi történik. Most megvan az inger, hogy wc-re kell menni, de hogy mi lesz az eredmény azt már nem érzem. Azok az idegek ott elhaltak és emiatt sugárzott ki a lábamba a fájdalom, nem is kicsit!

Előzmény: leveste (6020)
leveste Creative Commons License 2017.08.12 0 0 6020

TinmanHU, 

köszönöm a részletes választ! 

Hasonlóan kezdődött a kezelésünk. Gyűrűzés előtt nekem is gyulladt volt, Prosterisan Forte kúp, Doxiproct OM krém helyrehozta. 

De amikor már nem volt gyulladt, akkor a Doki leállította a kúpot, krémet.

A szteroidos cuccokat recept nélkül nem lehet megvenni. (be sem tudom szerezni) 

Mi volt az a krém /kúp amit használtál? 

Érdekes, hogy a Doki nem tud mit kezdeni a sugárzó fájdalom témával. 

Gyakorlatilag el sem hiszi, hogy kapcsolatban van az aranyérrel. Pedig nekem is a kezelések között kezdődött. 

Nem lehet, hogy ez valami mellékhatása valamelyik gyógyszernek? Vagy magának a gyűrűzésnek lehet ilyen következménye? 

Elküldött urológushoz, mert szerinte a sugárzást a prosztata csinálja. Pedig nem. 

A fura az hogy nálam nincs szteroid most, fájdalom mégis van. 

Detralex? 

Előzmény: TinmanHU (6019)
TinmanHU Creative Commons License 2017.08.11 0 0 6019

A megoldás nálam az volt, hogy mivel volt gyulladás + elmozdulás nem kívánatos irányba is, ezért előbb ezt kúppal le kellett rendezni. A kúpban vérzés és gyulladáscsökkentő van (és ha jól tudom enyhén érzéstelenít is picit), nem mellesleg védőréteget képez odabent, így a székelés nem ront a helyzeten főleg, ha utána megy is fel egy újabb kúp. Aki csak naponta 1x székel, az megúszhatja az egész napot 2 db. kúppal.

 

Nekem 2 hónap kellett ahhoz, hogy a gyulladás és a vérzés is annyira szelídüljön, hogy lehessen ambuláns műteni, felhelyezni a gyűrűt. Közben és utána is ment a kúpozás ezerrel, és persze a kenőcs is. Ezzel a megoldással egyre közelebb és közelebb kerül az ember a teljes gyógyuláshoz, hiszen egyre kevésbé vérzik, egyre kevésbé tud érintkezni a széklet a vérző/gyulladt résszel, egyre kevésbé lesz odabent gyulladás, egyre kevesebb az egyéb kellemetlen tünet, egyre inkább fogynak a vérző aranyerek, melyekről ha levált a gyűrű szépen regenerálódnak, azon a részen szépen újra megtapad a nyálkahártya.

 

VISZONT! Ez esetenként simán lehet fél évnyi állandó kúpozás. Soha senki nem ír róla, de ennyi ideig tartó alapvetően szteroidos kúp használata azért aggályos. Mégis alkalmazzák. Nekem pl. rendesen bekavart az emésztésembe, pár hónap után észrevettem, hogy ha nem használom nem puffadok, ha használom puffadok. Ha nem használom 1-2 nap alatt javul a vizelés kérdésköre, ha használom olyan, mintha gond lenne a prosztatával. Nem mellesleg rosszul hat a nyálkahártya természetes nedvességére, kifejezetten érződött, hogy jóval szárazabb utána a helyzet odabent, mint amilyen egészséges állapotában szokott lenni. Így én teljesen önhatalmúlag -miután már sokat mérséklődött a fő probléma- kezdtem mellőzni a kúpozást. Simán NÉGY doboznyi kúpot "spóroltam" meg és mivel MINDIG volt ellenőrzés a kezelések előtt, a doki mondta is mindig, hogy rendkívül szépen gyógyulnak odabent a dolgok, így kezelések után használtam csak 3-4 napig, majd már csak 1-et pár napig.

 

"A gyűrűzés után elmúlt?"

 

Pont, hogy nekem a gyűrűzés után volt kisugárzó fájdalom a lábba. A 2000-es években volt ez a legdurvább. Szó szerint nem tudtam vezetni 1-2 napig, mert majd kiszakadt a lábam a helyéről. Viszont akkor még nem is sportoltam, ellenben sokat üldögéltem.

 

"4 gyűrűzésen vagyok túl, de ha sokat ülök, fáj, sugárzik, görcsöl."

 

Kúpozd magad rendesen! Nagyon fontos, hogy minden kezelés után tisztességesen kúpozz! Az, hogy én önhatalmúlag 4 nap után mérsékeltem, az az én egyéni dolgom, de én sportoló vagyok, picit jobban reagálok a sérülésekre, gyorsabban regenerálódok, mint az, aki egész nap csak az irodában üldögél. Az első 2 napon még ne, de utána menj el sétálni. Ha átlagos testalkatod van és nem vagy túlsúlyos, akkor 4-5km séta, lehetőleg a természet lágy ölén jót fog tenni. Nem kell feküdni, ülni vele állandóan... sőt! Az ülés veszélyes is lehet... nekem az utolsó után trombózisom lett az ülőmunka + egy nagyobb emelés + kevés folyadék miatt, na az kiütött 1 hétre, de csak én tehetek róla, ez nem vitás. (A kezelés elbénázásáról meg egy másik orvos.)

 

Erőt, egészséget! :-)

 

Előzmény: leveste (6016)
jappipapi Creative Commons License 2017.08.11 0 0 6018

Na látod!

Ki kell vágni!

De amíg kicsi a probléma, addig a kivágás is kicsi lesz!

Előzmény: leveste (6016)
TinmanHU Creative Commons License 2017.08.11 0 0 6017

Kis problémát egy gyakorlott proktológus nagyon könnyen kezel, akár egyetlen beavatkozással. A kis probléma alatt tűhegynyi vércseppet értek a papíron, mert amíg az nincs, addig a legtöbben észre sem veszik a belső aranyér problémát.

 

Ellenben az évekig tartó várakozás csak tovább ront a helyzeten, begyulladhat, eltolódhat pl. a herék irányába, etc.

 

Várakozás? Mire? Ha az az ér egyszer odabent kijött, az magától nem megy vissza... max annyit tehetsz, hogy 2x annyi folyadékot iszol és rostos ételeken élsz, de az magától szinte kizárt, hogy meggyógyul. Felesleges reménykedni, sokkal egyszerűbb és gyorsabb kezeltetni.

Előzmény: jappipapi (6015)
leveste Creative Commons License 2017.08.11 0 0 6016

Japipapi, én ezzel nem értek egyet! 

Azért halogatni, hogy egy rosszabb helyzetből majd többet lehessen javítani? 

Én maximálisan TinmanHU véleményét osztom! 

Azonnal takarodni a lehető legjobb hírű orvoshoz. 

Dénes85 sztem jól döntött az orvos kiválasztásával. 

Bár azon a kérdésén jót mosolyogtam, amikor jó orvost keresett, gyors bekerüléssel. 

A "jó orvos" és az "azonnal fogad" halmazoknak nincs közös metszete :) 

 

TinmanHU, kérlek írj pár szót erről a sugárzó fájdalomról, mi lett a megoldás? 

A gyűrűzés után elmúlt? 

4 gyűrűzésen vagyok túl, de ha sokat ülök, fáj, sugárzik, görcsöl. 

Előzmény: jappipapi (6015)
jappipapi Creative Commons License 2017.08.11 0 0 6015

Ez nem teljesen igaz!

Kis problémát nem lehet hatékonyan kezelni!

Ha nagyobb a probléma, ott lehet a legnagyobb sikerrel eljárni!

Ezért van, hogy az orvosok is a várakozást javasolják eleinte.

A gyűrűzés 2-3 gyűrűt szokott jelenteni. Ahol több duzzanat van, ott már ajánlatos a műtéti eljárás.

Előzmény: TinmanHU (6014)
TinmanHU Creative Commons License 2017.08.10 0 0 6014

A legrosszabb a halogatás.

 

A probléma ELSŐ jelére azonnal el kell menni egy proktológushoz! Sokkal jobb a kis problémával, kis fájdalommal megúszni az egészet, mint hagyni odabent eldurvulni dolgokat és akkor elmenni, amikor már nagyobb a baj.

 

Én már úgy huppanok fel és pucsítok pucér fenékkel a dokinak, mintha csak a tenyerem mutatnám neki. Az eszközök meg először rohadt kellemetlenek, de minél lazább az ember és minél inkább nyugodt, annál kevésbé kellemetlen és annál könnyebb az orvos dolga is. Aki görcsöl, szorít, annak fájni fog.

 

Ezek a gyulladt, vérző aranyér kezelések akár életet is menthetnek! Kis problémából lesz a nagy... akár daganatos megbetegedés! Nem halogatni, férfiként viselkedni és rendbe tenni a dolgokat! Csak ez a helyes megoldás!

Előzmény: denes85 (6011)
TinmanHU Creative Commons License 2017.08.10 0 0 6013

A gyűrűzés kis túlzással élve olyan, mint az aszpirin. Kb. az egyetlen olyan orvosi eljárás, ami rendkívül biztonságos, elenyésző fájdalommal jár, a komplikáció esélye nagyon nagyon kicsi és a alapvetően a bél nyálkahártyája még erősebb is lesz azon a ponton, mint gyűrűzés előtt volt.

 

Nekem eddigi életem során cirka 15-16 gyűrűzésem volt. Az első 7-8-at 2000 körül kaptam, mert iszonyú mennyiségű fizikai munkát végeztem, túlemeltem magam milliószor. Mondjuk az akkor húzós volt, mert kisugárzott a lábamba kegyetlenül és elég durván vérzett is.

 

A második körre bő 15 év múlva került sor, szintén túlemelgetés után jelentkezett a gond, csúnya gyulladás is volt, de ezek már jóval elviselhetőbb kezelések voltak, bár azért erősen javasolt utána 1 napot rápihenni, nem idegeskedni, meg ülni melóhelyen, emelgetni meg szigorúan tilos!

Előzmény: leveste (6010)
denes85 Creative Commons License 2017.08.10 0 0 6012

Köszi, már nem aktuális, azóta úgy döntöttem, inkább megvárom Bánfalvi doktor urat, és bejelentkeztem hozzá. Drukkoljatok majd légyszi, kedves sorstársak!

Előzmény: denes85 (6011)
denes85 Creative Commons License 2017.08.10 0 0 6011

Sziasztok!

Ez a gyűrűs módszer nekem is tetszene, bár félek, az enyém már nagyon előrehaladott, csak több éve nem merek vele orvoshoz menni, most döntöttem el, hogy ideje elmenni, mert nagyon nagy és már többször fáj is. (Olyan amit wc után mindig vissza kell tenni).

Leveste megkérdezhetem, ki az orvosod?

Ki az aki nagyon jó orvos és viszonylag hamar be lehet hozzá jutni? Jó lenne jövő héten, de tudom, hogy előbb kellett volna... Bánfalvi doktor úrhoz szerettem volna, mert nekem ő a legszimpatikusabb, de sajnos jövő hétre nem volt szabad időpontja. Előre is köszi a segítséget: denes85

Előzmény: leveste (6010)
leveste Creative Commons License 2017.08.10 0 0 6010

Köszönöm a választ! 

Igen, azt mondta is a doki, hogy mindenképpen kell még kezelni később. Most 2 hónap szünet van, ősszel leszedi az apraját.

 

Korlátlanul lehet felrakni gyűrűt, heg nélkül gyógyul. 

Mondja Ő. 

Meglátjuk. 

Illetve nem látjuk, csak sejtjük ;) 

 

 

 

Előzmény: jappipapi (6009)
jappipapi Creative Commons License 2017.08.08 0 0 6009

Üdvözlet

Azért nem volt jó a gyűrűzés, mert nehéz jól meggyűrűzni, és ha nem teljesen ott záródik el ahol kéne, -kimarad egy szakasz- akkor ott továbbra is megmarad. Vagy ha idő előtt leesik a gyűrű...

Szerintem legalább is ez az oka.

Előzmény: leveste (6001)
Szeszi50 Creative Commons License 2017.08.05 0 0 6008

Az ilyen jellegű problémákra kiválóan alkalmas az indiai útifű maghej. Herbáriaban megvehető, olcsó. Reggel éhgyomorra 1 teáskanálnyit 2 dl vízben elkeverni azonnal meginni. Beleket finoman végig tisztítja zselét képezve, beállítja a napi széklet uritest ,megkönnyíti azt.  Megszünteti a székletürítés utáni égő, viszkető érzést. Érdemes kipróbálni, mellette sok folyadék javasolt. Rendszeresen fogyasztható nem okoz függőséget mint a hashajtók.

Előzmény: dalos veréb (6007)
dalos veréb Creative Commons License 2017.08.05 0 0 6007

Azt olvastam valahol hogy a napi 1 friss füge biztosítja a rostbevitelt és nem lesz  sz.krekedés.

 

Bizonyítéka van rá valakinek?

TinmanHU Creative Commons License 2017.07.28 0 0 6006

Közbe szúrtam be még tanácsot, azért van hülyén a számozás... mindegy, a lényeg remélem átment.

Előzmény: TinmanHU (6005)
TinmanHU Creative Commons License 2017.07.28 0 0 6005

Nem kicsit kemény, hogy mennyire nem segítőkészek az emberek. Holt egyszerű kérdést tettem fel, amin itt biztos sokan átestek már.

 

Sebaj, majd én válaszolok a saját kérdésemre, hogy más ne járjon úgy mint én, és találjon itt néma, közönyös emberekre...

 

1. Ha friss a trombotizált végbél probléma (babszemnyi ijesztően kinéző, duzzadt kemény csomó), pár napon belül érdemes felkeresni egy proktológust/sebészt, aki ha képben van és nem puskázta végig az egyetemet, akkor ÉRZÉSTELENÍT, nyiszál, varr, ergo eltávolítja az érintett részt. Majd még a pénz eltétele és a számla teljes mellőzése előtt, kúpot ír fel és kenőcsöt. Ha nyertél a lottón, akkor Posterisan Forte kenőcs és kúp lesz az, ha nem, akkor a gyógyszertári keverék, ami dettó jó, csak olcsóbb, de cserébe büdösebb és garantáltan foltot hagy, ha nem vigyázol. Vigyázz. Ha ffi vagy nem kell tisztasági betéttel aláznod magad, elég lehet egy papír zsebkendő is.

 

2. Nagy dolog után pár napig minden esetben kötelező a zuhanyzás, vagy bidé használat! Ha kihagyod könnyen elfertőződhet. Ne hagyd ki. Meddig kell ezt csinálni? Erősen ajánlott min. 5 napig, tehát 1 hét táppénz vagy szabi könnyen elmehet rá, mert melóhelyen azért ez nem olyan egyszerű menet.

 

3. Nedves törlőkendő legyen nálad legalább 2-3 hétig! Nekem a kamillás eléggé bejött. Áldani fogod érte magad, mert a smirgli-féle wc papírokkal mindent lehet ilyenkor, csak higiéniát biztosítani nem.

 

4. Amit feltétlenül használj még az a kamillás ülőfürdő, melybe még 2 kávéskanál só is mehet, ebbe 15-20 percig, reggel és este tessék ücsörögni. Ha egyik kimarad nem katasztrófa, de amíg friss az ügy, addig erősen javasolt meggyorsítani a gyógyulást és elkerülni a felülfertőződést, ami amúgy normális higiénia mellett nem szokott megtörténni. Min 1-1.5 hét, normál esetben 2 hét elég.

 

5. Ha nem tűnik annyira vészesnek a trombotizált ér, akkor Lioton géllel bátran lehet próbálkozni, amennyiben nincs ott seb! Ha vérzik, sebes, akkor marad a kúp/kenőcs. TÉVES, hogy a kúp felesleges, mert tessék megnyugodni folyik az kifelé rendesen, és bőven képes kifejteni a hatását a kijáratnál. Nyilván nem kell ilyen esetben fél méterre feltolni...

 

4. Uszodát felejtsd el. Amikor már csak gombostűfejni vérzés, vagy az sincs, akkor sétálni lehet vele pár km-t és a 2. héten enyhe kocogás is mehet. Kerékpár a teljes gyógyulásig szintén felejtős.

 

5. Ha olyan balfaszba futsz mint én, hogy felvágja, 1-2 rögöt kiszed és ennyi, akkor mondd meg neki, hogy ideje szakmát váltani. Feltétlenül az esetleges beavatkozás előtt kérdezz, hogy mit akar vele tenni! Ha az érintett részt kivágja, az rendben van, ha nem vészes annyira az ügy, akkor kúp/kenőcs és társai, ha rögöket akar eltávolítani, távozz fizetés nélkül. Nem szedjük ki a rögöket, mert másnapra 2x akkora lesz és 2x annyira is fog fájni, meg jó eséllyel a beteget kiütjük 1 hétre a melóból az garantált. Ülni, állni és mozogni se nagyon fog, hiszen lesz ott neki egy eléggé fájó, pár napig vérző seb. Ha mégis beszoptad és így kiszúrtak veled, akkor a legjobb fentebb említett kúp/kenőcs, zuhanyzás/bidé combo, kamillás ülőfürdő és amikor már nem vérzik, mehet rá napközben a Lioton gél, éjszakára meg a kúp kenőcs.

 

6. Mikor múlik el teljesen? A legjobb esetben is 2-2.5 hét, de jellemzőbb az 1 hónap. Jó hír, hogy bármi is legyen, a 2. héten már szinte teljes életet lehet élni.

 

7. Mitől van? Azt mondja a sok okos, hogy nem tudni, pedig de... nagyon is tudni: Keveset mozogsz és keveset iszol, sokat ülsz, kemény a székleted. Mozogj többet, igyál több folyadékot, 1 óránként állj fel az ülésből és mozogj 5 percet és rendezd a székleted rostokban gazdag ételekkel.

 

8. Újra előjöhet? Ha kivágták az érintett trombotizált eret, akkor nyilván pont ott nem túl esélyes, de máshol igen. Ha nem vágták ki és kenegetted, akkor jóval nagyobb eséllyel újra előjöhet, de ha rendbe teszed a 7. pontban leírt dolgokat, akkor erősen lecsökkented az újbóli kálváriát.

 

9. Eljuthat-e a tüdőbe, agyba onnan lentről egy rög? Gyakorlatilag példátlan történés lenne, de éppen ezért igyál több folyadékot és nagyon figyelj oda a széklet kérdésre.

 

10. Kell-e vérhígítót szedni? Max akkor, ha sűrű a véred és hajlamos vagy a trombózisra, de ha korábban soha nem volt ilyen problémád, ráadásul a családban sem jelentkezett hasonló, akkor nem. Teljesen felesleges. 

 

Szívesen -.-

Előzmény: TinmanHU (5991)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!