Keresés

Részletes keresés

srudolf1 Creative Commons License 5 órája 0 0 23720

Inkább egyezz ki vele, hogy készítse el a szerkezetet és fedje le a tetőt, aztán várjon őszig és folytassa a finiszt.

Minden ki kell száradjon abba az épületbe, kicsit szeles időben nyáron jól kiszárad.

A belső vakolat is sokkan jobban áll a kiszáradt téglán. Meg minden szempontból előnyösebb egy ilyen felállás.

Kétszer kell felvonuljon és ezért kérhet valamennyi plussz pénzt, de megéri.

6 honap alatt nyugodtan meg tudja csinálni a szereléseket. Aztán ráhúz a finiszre.

Az ablakokat a belső vakolás és az aljzatbeton után szereld be, aztán készítsd el a külső vakolást, utánna a belső munkákat: glett festés burkolás, a legvégén a belső ajtók. De azt hagyd az utolsó percre. 

Van a házépítésnek egy menete, ami a nagy sietség miatt szép lassan elfelejtődik. 

Előzmény: gurabli (23719)
gurabli Creative Commons License 9 órája 0 0 23719

Köszönöm a sok hasznos infót!

A ház valóban gyorsan épülne meg, 3-4 hónap alatt max, de inkább kevesebb. Láttunk 4-5 referenciát, ezek mind nagyon szépek voltak (köztük 10+ éves munka és pár éves is).

 

Valóban alacsony az ár, ha baranyai viszonylatban nem is annyira. De itt szerintem sokkal többet nem lehet környező településeken elkérni, akkor egyszerűen nincs vevő. Pl. a felkapott nagyon közeli településeken is 25-30M körül mennek a hasonló ingatlanok, kulcsrakész állapotban. És nem sok van, nem úgy, mint Pesten.

 

A mi esetünkben a kivitelező régi helyi arc, mindenki csak jókat mond róla. A telek az övé, teljesen összeközművesített, természetesen ez benne van az árban. A telek sem drága, 1,5M, igaz fél telek, osztatlan közös tulajdon lesz (50% a miénk). Nekünk a telek mérete pontosan elegendő. Ami biztos, hogy nem az a lelépős fajta kivitelező, egész életében ezt csinálta, ott lakik, tisztességes ember hírében áll. Ezt egy 4-5000-es teleülésen nagyon szépen lehet ellenőrizni. Az ár valóban vonzó, ezért is gondolkodunk benne. Árgaranciát vállal, ennyi lesz, ha aláírtuk a szerződést, akár milyen ár is változik építkezés közben.

 

Az általam fogadott M.E. dolga pedig pont az lenne, hogy ellenőrizze, hogy a terv és leírások szerint történik-e minden, pl. ne legyen 5cm a 10cm szigetelésből, valamint az általad leírtakra is oda kell figyeljen, pl. száradási idők, stb.

Előzmény: srudolf1 (23717)
gurabli Creative Commons License 9 órája 0 0 23718

Kedves Jenő, köszönöm válaszod!

 

Ha a kivitelező ajánlotta a M.E.-t, akkor a kivitelező tud valamit.

Sajnos ez nem teljesen érthető számomra, hogy mit akartál ezzel mondani? Mit tudhat a kivitelező?

 

A kivitelező nem konkrét M.E.-t ajánlott, hanem arra utalt, hogy az általam felfogadott M.E. lesz többek között a biztosítékom arra, hogy minden rendben menjen. Emígy garantálta, hogy alapos és pontos munkát végez, ezért is mondja, hogy nincs mitől tartania. Ha találok egy jó M.E.-t, akkor az valóban garancia lehet arra, hogy minden úgy épüljön meg, ahogy kell, jól értem?

Előzmény: Töck Jenő (23716)


srudolf1 Creative Commons License 23 órája 0 0 23717

Nemtom, egy kicsit nézz utánna annak a tervnek, alapszigetelés elég drága, mert majd. 3o% nőtt a polisztirol ár a tavajtól, nem tudom mi fér be de 9o nm házba + 2onm-res garázsba 18 millió forintért. 

Én generálba is kivitelezek, de nem tudnám ennyiért megcsinálni, ha igényesebb a finiszmunka. 

A szerelések is pénzbe kerülnek, egyre többe. Közművesétés is. Gondolom nincs benne a külső rendezés, mert az mégegyszer ennyi. 

Ha födém hamar megy, nem kell zsalu se, ácsok megcsinálják, pár nap alatt. De azért a fa ne legyen suhogó nyers, vagy ha igen, akkor várj a zárásokkal legalább 8 hónapot.  Ezen a pénzen csak akkor tud nyerni egy generálkivitelező, ha nagyon gyorsan fel tudja építeni a házat, hetek alatt a szerkezetet és két hónap alatt a finiszt. A szerkezettel nincs gond, 5-6 szorgalmas munkás tényleg hetek alatt lefedi, de a finisz... (nekünk 2.5 hét egy 25o nm-res alapterületű falazott szerkezet vb oszlopokkal+ monolit födém, lépcsővel együtt- 12 emberrel- ez kb. 6o köbméter 25.-ös tégla és 3o-35 vb oszlop) 

De arra is kell gondolni, hogy a vizes technologiáknak idő kell, egy meszes belső vakolat két hónap alatt szárad ki. Szerelőbeton 1ocm-be be kell 2-5 hónap.

Színt vált, de ha méred nincs rendben. 

A tetőszerkezet valahogy megszárad a helyén, ha nincs manzárd, de a fafödém nehezebben, nagyon szellős kell legyen a padlás. Ugyebár alulról ott a kondenz fólia.

 

Előzmény: gurabli (23714)
Töck Jenő Creative Commons License 23 órája 0 0 23716

"gondolom célszerű lenne saját műszaki ellenőrt felfogadni?"

Csakugyan. Azonban meg kell nézni, hogy kit, illetve hányszor volt M.E. ennek a kivitelezőnek a munkáinál. Ha a kivitelező ajánlotta a M.E.-t, akkor a kivitelező tud valamit.

Előzmény: gurabli (23714)
Töck Jenő Creative Commons License 23 órája 0 0 23715

Nem a súly, hanem a nedvesség miatt.

Előzmény: gurabli (23714)
gurabli Creative Commons License 25 órája 0 0 23714

Köszönöm válaszod! Csak a szigetelés 25cm, a födém ennél vastagabb. Hogy pontosan mennyi, sajnos nem tudom, de ezeket mind kiderítem egy részletesebb leírásból. De gondolom így már kedvezőbb a helyzet. Ez különben nem elsődleges szempont, csak felvetettük, mint a későbbiekben ha erre kerülne sor. Az elején kell tudnunk, hogy mit lehet és mit nem. A lépcsőre rákérdezek, mert most biztos nincs betervezve. Köszönöm!

 

Ha jó a fafödém, akkor akár lehet WC és zuhanyzó is? Vagy nem a súly miatt a gond?

 

Közben még egy lényeges dolog jutott eszembe: gondolom célszerű lenne saját műszaki ellenőrt felfogadni? Ezt ma mondta is a kivitelező, hogy a mi műszaki ellenőrünk úgyis ellenőrzi majd a munkálatokat (szóval nem is én hoztam fel, hanem ő magától, azért ez részemről a bizalmat erősíti). Itt kb. milyen költséggel kell számolnom? Esetleg megbízható műszaki ellenőr Baranyában?

 

Előzmény: Töck Jenő (23712)
Töck Jenő Creative Commons License 25 órája 0 0 23713

Lépcsővel vigyázni kell. A lépcső sokkal nagyobb, mint azt a hozzá nem értők hiszik, mindíg ezzel találkozom. Egy lépcső legalább olyan hosszú vízszintesen mint amilyen magas és ez nagyon kényelmetlen. A kényelmes hossza minimum a magasság másfélszeresse, de inkább még több.

Előzmény: Töck Jenő (23712)
Töck Jenő Creative Commons License 25 órája 0 0 23712

Mekkora a gerenda (cmxcm)? Mennyi a fesztáv (gerenda hossza)? Milyen messze vannak egymástól a gerendák? Ezek nélkül nem lehet megbízható véleményt mondani. Azonban ha összesen 25 cm vastag a födém, akkor számomra gyanús a teherbírása. Mondjuk 8 cm hőszigetelés, alul-fölül 2 cm deszka (ha fölül nincs deszkaborítás akkor nem járható a padlás!) Marad 12 cm magasság a gerendának. Nem sok. Persze lehet elég is, ha sűrűn vannak a gerendák. Erre jön még (majd) valami könnyű burkolat és válaszfalak. Nagyon karcsúnak tűnik. Plusz a hasznos teher. 

Lényeges kérdés: A födémnél figyelembe van véve a későbbi lépcső, mert annak sok hely kell?! Padlásföljáró lukán keresztül nem lehet használni egy tetőteret! Ha nincs figyelembe véve a későbbi lépcső, akkor nagyon sokat kell bontani. Annyit azért nem árt tudomásul venni, hogy a vállalkozó igyekszik úgy építeni, hogy a szerkezet minél kevésbé lépje túl azt a minimumot amire tervezték. Ha kicsit gyengébb, az se baj. Fürdőszoba, WC pedig fafödémen nem igazán nyerő.

Előzmény: gurabli (23711)
gurabli Creative Commons License 26 órája 0 0 23711

Ma beszéltünk a kivitelezővel, sok kérdésre választ kaptunk. Mutatott jó pár referencia házat is, mind nagyon tetszett. Tényleg szépen dolgozik, és a helyiek is kitűnő szakemberként ismerik, aki sok-sok éve dolgozik.

 

Kitértünk pl. arra is, amiket itt jeleztetek. A födém pl. 25cm kőzetgyapot szigetelés, gipszkarton.

 

Felmerült kérdésnek, hogy később esetleg beépítenénk a padlásteret (pár év után, ha szükség lenne rá). Két kisebb szoba lenne. Szerinte a tervezett födém ezt lehetővé teszi, még akkor is, ha nem beton, hanem fa. Ezek alapján ez igaz?

 

Áthidalók kiváltásokhoz:
- Porotherm elemmagas áthidalók-, valamint monolit vasbeton áthidalók készülnek, C 20/25-XC3-32-F3 CEM I 32,5-MSZ 4798-1:2004 betonminőséggel. A vasaláshoz Bst 500 (B60.50) betonacél betétek kerülnek felhasználásra.
Koszorúk:
- A födémek koszorúi, monolit vasbeton szerkezetből készülnek 20/25-XC3-32-F3 CEM I 32,5-MSZ 4798-1:2004 betonminőséggel. A meglévő koszorúkba a hosszvasakat befúrás utáni beragasztással kell rögzíteni.
Födém:
-A földszint feletti födém, fagerendás födém készül, I. osztályú fenyő fűrészáru gerendákkal, a gerendák feletti deszka borítással és hőszigeteléssel (25cm).
Pillérek:
- A monolit vasbeton szerkezetből fal erősítő pillérek készülnek C 20/25-XC3-32-F3 CEM I 32,5-MSZ 4798-1:2004 betonminőséggel. A vasaláshoz Bst. 500 (B60.50) betonacél betétek kerülnek felhasználásra.

gurabli Creative Commons License 26 órája 0 0 23710

Nem lehet engem elkábítani, mert nekem két oldal és 200 sem mond semmit. Nem értek hozzá. Ezért kértem itt segítséget. Segítség alatt pedig konkrét választ értek, hogy ez jó, nem jó, megteszi, azért mert...

Én legalább is programozásban, IT dolgokban, angol szakfordításban ilyen válaszokat adok azon fórumokon, ahol nagyon is otthonosan mozgok.

Előzmény: Dunit2 (23707)
VWTD Creative Commons License 28 órája 0 0 23709

Az e-napló készenlétbe helyezése előtt 6 havi számla jó!

Az  árazatlan /vagy árazott költségvetésben meghatározott mértékben.

 

Pl Ha a falazat a költségvetésben 150m2 akkor annak megfelelő mennyiségű téglát stb. lehet elszámolni......

Gondolom, hogy egy kis mennyiségbeli  eltérés biztos engedélyezve van vágás,törés stb........

 

Előzmény: Sanyikabá (23708)
Sanyikabá Creative Commons License 1 napja 0 0 23708

Sziasztok!

 

Az 5 milliós áfa visszaigénylés hogyan történik? Nem CSOK-ozok.

Ha pl veszek egy vizoraaknát vagy elkezdem a földmunkákat a( tereprendezés a kitűzés  a előtt) úgy, hogy e-naplo nincsen megnyitva, igenyelhetek vissza?

A CiB-nel nem igazán tudta elmondani a hölgyike, hogy mi a helyzet, de azt sem, hogy mi az egész menete. Esetleg tudtok ajánlani jó online olvasgatnivalot a témáról? 

Nagyon köszi!

Dunit2 Creative Commons License 2 napja 0 0 23707

Szerintem az az energetikai számítás ha a 15 oldal helyett 19 lenne akkor még pontosabb lenne, vélik azok akiket ilyennel el lehet kábítani   !

 

 Sok fontoskodás  !

Előzmény: gurabli (23695)
Zöldár Creative Commons License 4 napja 0 0 23706

Persze hogy nem muszáj.   6 éve egy lakásfelújításnál kértem egy árajánlatot csak gázra  és  fűtésre    egy kivitelezőtől.   Vagy  23 - 24 tételben megadta  az által kreált költségvetést, árazva. Mégsem tőle rendeltem meg, hanem egy ismerőstől ... tételes költségvetés nélkül. Mert abból a 22-23 tételből kiszúrtam, hogy vele nem dolgozatok.

 Kezdődött a bontással és folytatódott.... korrektnek tűnt, de mégsem volt az.

Na majd folytatom megy a vonat !

Előzmény: Cs_ (23705)
Cs_ Creative Commons License 4 napja 0 0 23705

Nem muszáj egy családi ház költségvetését túlbonyolítani. Sokkal tömörebben is lehet költségvetést csinálni, mint a normagyűjtemények szerinti Terc. Az élet az kicsit eltér ettől.

 

Pl.: Ha csinálnál becsületes költségvetést mondjuk egy Dryvit-ra akkor az 7-8 tétel minimum (hőszigetelés (ahány vastagság és típus van annyi tétel), üvegszövethálózás, színezés, hőszigetelés rögzítése (ahány hőszigetelés vastagság és típus van annyi tétel), lábazati indítóprofil (ahány vastagsághoz kell, annyi tétel), élvédő profil, szemöldök profil, meg a többi "alkatrész", mind külön tétel). Azért ebből a legprofibb költségvetés készítők is kiszoktak hagyni többet-levesebbet, de még is mindenki tudja, hogy mi a feladat egy rendszer elkészítése során. Az egész homlokzati hőszigetelő rendszert ki lehet írni egy tételben, kitérve minden adatára és alkatrészére. (nyilván ahány hőszigetelés vastagság és típus van, annyiszor egy tétel) S ez rengeteg más dologra is igaz, nem muszáj a Terc tételeit használni. Amúgy se jó a túl sok tétel, mert nehezen követhető lesz és túlárazásokat is generálhat, mert olyan tételeket is kérünk árajánlatot, ami a szokások szerint egy másik tételben már szerepeltetendőnek értendők.   

Előzmény: Zöldár (23692)
sylvanus67 Creative Commons License 4 napja 0 0 23704

Azért tisztázzuk:

 

 

De ha a másik ajánlattevő is   annyit vagy közelítőleg annyit ad, akkor az  a reális.

 

 

Ez egy generálkivitelezős építkezés, ergo nincs másik ajánlattevő, így kis túlzással a költségvetési kiírás "felesleges".

 

A lényeg, hogy a 18,5 MFt-ért minél magasabb műszaki tartalmat kapjon és a ház se legyen gagyi anyagilag és energetikailag.

 

 

Ami a lényeg:

 

90m2 +20 m2 garázs 18,5 MFt-ért=> kb. 180 eFt/m2: ez még sajáterős kivitelezésben is necces, nem hogy generálban, vagyis nagyon gagyi minőség lesz a vége=> EL KELL ÁLLNI ETTŐL

Előzmény: Zöldár (23687)
gurabli Creative Commons License 4 napja 0 0 23703

Jogos, pont ezektől rettegem én is. Ami jó, hogy ez egy kis magánút, két szomszéd van, mi telkünk mellett egy orvos (közünk és közte egy pár soros gyümölcsös), szemben szintén egy kis gyümölcsös, mivel a szemközti szomszéd háza az utca elején van. Mögöttünk nem lesz építési telek. Max mellénk jöhet majd valaki, az is max két hasonló ház. Erre csak az jár, aki itt lakik vagy ide jön. Ettől még persze kell a hangszigetelés, de pont a fent leírtak miatt szerettünk bele ebbe a telekbe (még nem vettük meg).

 

A nagyflex, mint szülinapi ajándék az rémálom:) Nem kevésbé a tuc-tuc zene, az lenne csak a csapás, vagy a dáridó.

Persze így is lesz majd permetezés a gyümölcsösben (na nem nálunk), de valami mindig van.

Előzmény: epitkezes1 (23701)
gurabli Creative Commons License 4 napja 0 0 23702

Baranya megye, kis település, közel Pécshez. Mondjuk gyönyörű és rendezett hely, kezd egyre felkapottabb lenni, pár éven belül (ha így folytatódik), sokszorosa lesz minden ingatlan ára.

Jelenleg még nem igen ugrálnak itt az ingatlanokért, pláne nem az új építésű családi házakért.

 

Pécsen hasonlót 25M körül építenek fel, itt kb. ezek az árak vannak (és a városban jóval drágább a telek is).

 

Szerintem lazán benne van, hogy itt egyszerűen nem lehet nagyobb haszonkulccsal dolgozni?

Előzmény: joevagyok68 (23698)
epitkezes1 Creative Commons License 4 napja 0 1 23701

mondok pár izgalmas zajforrást, ami ellen jól véd a jó hanggátlású fal:

- szomszéd hülyegyerek kokakóla biccshauz-életérzést próbál megidézni minden nap, amikor otthon van. mivel nemrég b*szták ki a munkahelyéről krónikus munkakerülés okán, ez ténylegesen minden nap megtörténik. remekül hallatszik a tuc-tuc meg a kuki só a mjúzik fm-ről

- hétvégi fűnyírás a környéken pihenő időben

- másik szomszéd megkapta szülinapi ajándékát, a nagyflexet

- tüdőbajos homeless a ház előtt huzigálja a kordéját a közelben található erdő széli kalyibájához

- hétvégi dizsiből érkező fiatalok kellemesen danolászva kószálnak hazafele

stb.

Előzmény: gurabli (23693)
eekeili Creative Commons License 4 napja 0 0 23700

Viszont ez  érdekes , mármint ez az energetikai számítás. Van ugye kettő egymás melletilakás ,azaz ikerház . Egymás felett is lehet, de akkor külön nem építhető.. 

 

Majd az elején közli, hogy a hőveszteség  13,4 kW. Nyilván egy mínusz 15 fokra értendő  pillanatnyi hőteljesítményre gondol.

 aztán a külső felület az a 714 nm és hozzá a 600 m3. Sehol sem összegezi, hogy itt 2 db 92 nm -es lakásról van szó.   Tehát  92 X 2,7 x 2    =  497 m3, nyilván nagyobb  vagy a belmagasság vagy az alapterületek. Mindegy ugorjunk. 

 15 oldalon számítás ,de végül az sehol sem szerepel, hogy akkor mennyi is lesz a fajlagos hőenergia igény  ?

 

Vagy csak a figyelmemet elkerülte ? 

Előzmény: gurabli (23695)
eekeili Creative Commons License 4 napja 0 0 23699

Nagyon kevés, de nyilván  mindenkinek elkerülte figyelmét !

Előzmény: joevagyok68 (23698)
joevagyok68 Creative Commons License 4 napja 0 0 23698

"(18.5M)"

 

Ahogy nézem még senkinek sem tűnt fel, nem kifogásolta a 18,5 millát.

 

Egy 90 m2-es ház + 20 m2 garázsra, ami ráadásul "GENERÁLBAN" készül, nem kevés a 18,5 ???

Vagy ha elég, akkor "olyan is" lesz....

 

Vagy én gondolom/értek valamit rosszul..

Előzmény: gurabli (23674)
Zöldár Creative Commons License 4 napja 0 0 23697

Mint korábban említettem :

 

 A Sydney-i Operaház új épületének megépítésére 1954-ben pályázatot írtak ki. Ezen 32 országból 233-an vettek részt. A nyertes egy addig ismeretlen dán építész lett: Jørn Utzon. WikipédiaCím: Bennelong Point, Sydney NSW 2000, AusztráliaÉpítés kezdete: 1959. március 2.Befogadóképesség: 5 532Megnyitva: 1973. október 20.Telefonszám: +61 2 9250 7111Építész: Jørn Utzon

 saccolták/becsülték 7 millió ausztrál dollárra és lett 100 millió 19 év után.

gurabli Creative Commons License 4 napja 0 0 23696

Még egy fontos infó: nem kétlakásos lakóépület lesz, csak az egyik épülne fel. Ha később felépülne a másik is, az nem kapcsolódna a garázsnál sem a mi házunkhoz. Ezt módosítanák a terven.

Előzmény: gurabli (23695)
gurabli Creative Commons License 4 napja 0 0 23695

Összeszedtem amim jelenleg van. Töröltem minden helyre, személyre vonatkozó adatot.

 

Energetikai számítás

Műszaki leírás

Szerelvén és egyéb anyag

Terv

 

Most úgy áll, hogy szombaton találkozunk a kivitelezővel és feltesszük a kérdéseinket, kéréseinket. Megkérnélek benneteket, hogy amit fontosnak találtok, azt kérlek írjátok le, azokat a kérdéseket (is) feltesszük.

 

És ismét köszönet mindenkinek a sok segítségért!

gurabli Creative Commons License 4 napja 0 0 23694

Nem vitatkozni szeretnék, csak jelzem, hogy ha én csináltatnám, akkor is meg tudnak vezetni, mert nem értek hozzá. Vagyis vitatkozni, nagyon alkudozni úgy sem tudnék sem a tervezővel, sem a kivitelezővel. Vagy a tervező készít egy kitűnő tervet, amit a kivitelező mondjuk a költségvetésen felül +7M-ért készítene el. Semmivel sem vagyok előrébb.

 

Nekem egy csapat kell, aki felépít egy tisztességes házat tisztességes munkával, az adott költségvetésből. Szinte jobban örülnék, ha kulcsrakészen vehetném át, csak a burkolatokat, színeket, szanitereket kellene kiválasztanom.

 

Végül is ezt kell tudnom, hogy mi az, ami még elfogadható és a költségvetés alapján élhető, jó házam legyen.

 

Azt is figyelembe kell venni, hogy a kivitelező vállalja, hogy legalább 40%-os készültségi fokig előfinanszírozza az építkezést. Ezt sem sokan teszik meg, legalább is felén. Így önerő nélkül meg tudjuk oldani a CSOK10+10-et.

 

Azért 18.5M-ért ez a ház nekünk nem tűnik rossz üzletnek (akár mennyit is keres rajta). 18,5M-ért van egy új házunk, ami azért minden bizonnyal jobb, mint egy 10 vagy 20+ éves ház, amiről nem sok mindent tudunk, és kerül mondjuk 13M-ba (és alig van CSOK).

 

Előzmény: Zöldár (23691)
gurabli Creative Commons License 4 napja 0 0 23693

Ez sajnos nem jó hír:( De pont az ilyen dolgokra szeretném, hogy felhívjátok a figyelmem.

 

Azt nem győzöm hangsúlyozni, hogy azt mindenképpen vegyétek figyelembe, hogy nem az a lényeg, hogy van-e az itt szereplő tervektől jobb (egészen biztos vagyok benne, hogy igen), de az már annyiba kerül, hogy számomra olyan, mintha nem is létezne.

 

Bele kell férni a költségvetésbe. Vagy egyáltalán nem vágunk bele és esetleg később veszünk egy használt házat, ami már 10+ éves (és könnyen lehet, hogy a mostani tervektől sokkal rosszabb szigeteléssel, paraméterekkel rendelkezik).

 

A tanácsaidat mindenképpen megfogadom és felteszem a kérdést a kivitelezőnél. Emígy nagyon csendes, forgalomtól elzárt helyen van a telek, összesen mi és két szomszéd jár arra autóval, gyalog sem más, így nagy zajra nem számítunk.

 

Padlófűtés nem lesz, max a fürdőszobában.

Előzmény: epitkezes1 (23688)
Zöldár Creative Commons License 4 napja 0 0 23692

 "Egy családi ház költségvetés 60-100 tétel kb." 

 

 +  1000 tétel. tehát  1060 - 1100 tétel. Tény hogy alfejezetekre bontják. pl egy fűtés lehet csak 30 -35 tétel  egy fürdőszoba is legalább ennyi.

 lássuk csak :

 

  szaniterek 

  1. 1db  WC csésze hátul ki.....   anyag  20 eft szerelés    8 eft,

  2 mosdókagyló ..........,

  3 bidé.....

  4,  fürdőkád....

   5. tussoló .

 szerelvények, 

bútorok.

 

 ..

 

Előzmény: Töck Jenő (23677)
Zöldár Creative Commons License 4 napja 0 0 23691

"hogy a tervező is a kivitelező embere, vagyis a tervet is tőle kaptuk,"

 

 Világos képlet   a tervező a kivitelező szája -ize szerint dolgozott. 

 Tipikus kiszolgáltatott helyzete az építkezőnek !

mert hanem  pl. az ereszcsatornánál az 55 fm helyttazért

Előzmény: gurabli (23679)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!