Keresés

Részletes keresés

LandCruiser Creative Commons License 1 napja 0 0 23134

Ő ? 

 

https://www.youtube.com/watch?v=09OEmpW-xBQ  

 

Csak érdekesség, hogy mikor az ember azt hiszi mennyit dolgozott, akkor megnéz egy ilyet, és elgondolkodtató....... 

Előzmény: Dunit (23113)
LandCruiser Creative Commons License 2 napja 0 0 23133

Ez szerintem is így lehet, mert a fűtetlen időszakban mindenképpen kevesebb kifelé a hőveszteség.

Előzmény: C200UF (23131)
LandCruiser Creative Commons License 2 napja 0 0 23132

B30 a kevés lyukú. 17,5x30x14 cm. Időszakos használat. Elég jól szigetelt ugyan, de télen nem használt, tehát bent ugyan annyi C fok mint kint.

Előzmény: sur5al (23128)


C200UF Creative Commons License 2 napja 0 0 23131

En megerositem. Es mivel a hidegebb haz kevesebb hot veszit, ezert a nem futott idoszak a hosszatol fuggetlenul csokkenti a futesi koltseget, amennyiben a hotermelo hatasfoka allando.

Előzmény: sur5al (23129)
sylvanus67 Creative Commons License 2 napja 0 0 23130

Nekem nincs időm és kedvem ennyit gépelni, de minden szavaddal egyetértek, én is így tudom ezeket a dolgokat.

Előzmény: Zimi14 (23125)
sur5al Creative Commons License 2 napja 0 0 23129

"Itt az nagy kulcskérdés, hogy mennyi az időszak, amíg nincs szükség a fűtésre."

 

Szerintem is ez a döntő. Mármint, hogy milyen hosszú.

 

Én valahogy azt sejtem egyébként, hogy a visszafűtés energia igénye meg fog egyezni azzal az elszivárgással, amin a ház átmegy, amíg kihűl a fűtés kikapcsolását követően+felfűtés közbeni veszteség. Valaki meg tudja ezt cáfolni vagy erősíteni?

Előzmény: LandCruiser (23105)
sur5al Creative Commons License 2 napja 0 0 23128

A kő és beton, a tömör tégla tuti. Az új vázkerámiák tuti nem. A B30 a kevés lyukú, igaz? Talán az is, de inkább beszélj szakemberrel, nehogy innen tájékozódj! Páratechnikai számítás kell hozzá (az anyagok/rétegek rendjének ismerete) és meg lehet mondani, hogy lesz-e gond a nedvességgel/fagyással a szerkezetben.

 

Miről van szó egyébként? Ez egy részben vagy időszakosan használt ház?

Előzmény: LandCruiser (23107)
sur5al Creative Commons License 2 napja 0 0 23127

Mindent lehet, csak akarni kell.:D

 

A szomszéd szoba? Megmértem.:D Tényleg megmértem nálunk. Minden szobába tettem hőmérőt.:D A példában meg egyszerűsítettem, valami ilyesmi a valóság is. Egyébként lehet, hogy elszámoltam, mert a nem direkt fűtött terek hővesztesége már szerepel a fűtött terek hűlő felületeinél... Az eredményen nem változtat csak az arányokon.

 

A födémen keresztül nincs napi 10x légcsere. Szellőzésre pár kW-ot szoktak számolni. A levegő nagyon kevés energiát képes szállítani. Hőhidakra 10%-ot számolnak, ha jól emlékszem. Mindegy, a lényeg nem változik és az a következő: ha kevesebb a fűtött m2/m3, kevesebb a fűtési költség.

Előzmény: srudolf1 (23110)
Zimi14 Creative Commons License 2 napja 0 0 23126

Először én is így értelmeztem, ahogy te, de jobban átolvasva, plusz a bank által kapott információk alapján ezt úgy kell érteni, hogy Te, mint magánszemély, ezt a fajta támogatást egyszer veheted igénybe az életed során, tehát nem építhetsz még egy házat ezzel a támogatással. Viszont itt semmi szó nem esik arról, hogy egyszer viheted be a számlákat, és egyszer folyósítanak csak. :)

Előzmény: csajkics (23124)
Zimi14 Creative Commons License 2 napja 0 0 23125

https://hitelnet.hu/ado-visszateritesi-tamogatas/ - ebben a cikkben és az oldalon található aloldalakon megtalálod, hogy mi az, amiben nem valós, amit írtál.

Amikről én úgy gondolom, hogy nem valósak:

- Ahogy már írtam nem kell a CSOK-ot igénybe venni az adó-visszatérítési támogatáshoz.
- "2M Ft-ot meghaladó számlakibocsátóval külön kell szerződni" - itt szerintem erre gondolsz: "Az azonos kibocsátó által kiállított számlák esetében, ha a számlák alapján az igénylő által visszaigényelhető általános forgalmi adó mértéke a 2 000 000 Ft-ot meghaladja, a hitelintézet csak abban az esetben fogadhatja el a számlákat, ha a támogatott személy bemutatja a kivitelezővel kötött szerződést." - ami teljesen más, mint amit írtál.
- "ÁFA visszatérítést egy összegben kérheti vissza az ember és egyszeri alkalommal" - Ez se így igaz, maga a támogatás egyszer vehető igénybe (tehát 30 házat nem építhetsz fel úgy, hogy mindig igénybe veszed a támogatást), viszont a folyósítást lehet szakaszolni. "Legkésőbb az utolsó részfolyósításáig be kell mutatni a használatbavételi engedélyt..." - különben nem lenne ez a mondat.
- "Az optimális konstrukciónál a 23,8M Ft-ot meghaladó anyagköltség összegnél már megéri az ÁFA visszatérítést választani, mert ha minden számla megfelel akkor mind az 5 milliót tudjuk visszaigényelni. Ez egészséges esetben 35-40M összköltségvetésű háznál áll fenn." - Szinte bármit el lehet számolni, ügyvédi díjak (teleknél), a kivitelezők (kőműves, burkoló, festő, villanyszerelő stb.), közműbekötésekkel járó díjak stb. Tehát nem kell ahhoz 35-40M-os ház, hogy "fennálljon az eset". Az a 23.8M-os ház kell ahhoz, amit írtál, és ebben a telek áfája is benne lehet.

Előzmény: csajkics (23122)
csajkics Creative Commons License 2 napja 0 0 23124

Az adó-visszatérítési támogatás legfeljebb egy alkalommal, a 2015. január 1-én vagy azt követően kiállított számla alapján, de legkésőbb 2019. december 31-ig.

 

https://www.fhb.hu/maganszemelyek/Allami-tamogatas/Ado-visszateritesi-tamogatas

 

és még számtalan más forrásban is dobta ki a google. Csupán most nincs idő kikeresni a CSOK főszövegéből.

 

Kérek egyéb vélt "tévedést" :-)

Előzmény: sylvanus67 (23123)
sylvanus67 Creative Commons License 2 napja 0 0 23123

Az ÁFA visszatérítést egy összegben kérheti vissza az ember és egyszeri alkalommal.

 

Szerintem ez is téves, de 31-én megyek a bankba, és megmondom.

 

A többire már reagáltak, de szerintem is tele van tévedésekkel, de ezt már sokszor kiveséztük.

Előzmény: csajkics (23120)
csajkics Creative Commons License 2 napja 0 0 23122

"Ha b) áll fent, akkor legjobb tudomásom szerint sem generálkivitelezés sem önerős építkezésnél nincs ÁFA-visszatérítés."

Ez sem nem állítás, sem nem valótlanság, csupán vélemény. Ha tévedek, akkor tévedek, de semmiképpen sem állítok tényszerű valótlanságot, csupán meglehet téves véleményt közlök. De a nyugalom jegyében kérem a moderátort törölje mindkét hozzászólásomat, mint nem idevalót.

 

Viszont a CSOK-os rész helyes, mivel a saját bőrömön tapasztaltam meg. Amennyiben nem, akkor kevés leírni hogy "tele van valótlanságokkal. Ha már írunk valamint, akkor utána kellene nézni. :)", hanem egy hozzászólásban ha úgy véljük hogy téves az opponens állítása, illik tényekkel és hivatkozásokkal megcáfolni, vagy jelezni hogy személyes vélemény. Ellenkező esetben az a látszat alakulhat ki, hogy megalapozatlan állítást közlünk s ez nem vezet semmire.

 

De mivel egyik hozzászólásom sem vág témába, így amennyiben lehetséges kérném a moderátorokat hogy töröljék azokat. 

Előzmény: Zimi14 (23121)
Zimi14 Creative Commons License 2 napja 0 0 23121

OFF: Kár volt ennyi sort leírnod, tele van valótlanságokkal. Ha már írunk valamint, akkor utána kellene nézni. :) Aki nem CSOK-os az is élhet az adó-visszatérítési támogatással (ismertebb nevén áfa "visszatérítéssel").

Előzmény: csajkics (23120)
csajkics Creative Commons License 2 napja 0 0 23120

Üdv!

 

Tisztázzuk legelőször is, ha jól sejtem akkor a)CSOK igénybevételével e fog felépülni a ház és nem b)nem államilag támogatott formában (vagyis teljesen önerőből)?

 

Ha a) pont áll fent, akkor az 5% ÁFA visszatérítés kizárólag azon építési anyagokból + a szolgáltatásokból téríthető vissza, melyek tartalmazzák a 27%-os ÁFA-t, de a szolgáltatások terén gyakori a 0 vagy 5% ÁFA-s végszámla. CSOK-os építkezés esetében még egy sor kikötés van, pl, nem állhatsz kivitelezői szerződésben generálkivitelezővel, minden 2M Ft-ot meghaladó számlakibocsátóval külön kell szerződni stb. etc. Az ÁFA visszatérítést egy összegben kérheti vissza az ember és egyszeri alkalommal. A nagyokosok kiszámították, hogy ahhoz hogy megérje az ÁFA-t visszaigényelni, először azt saját zsebből ki is kell fizetni. Az optimális konstrukciónál a 23,8M Ft-ot meghaladó anyagköltség összegnél már megéri az ÁFA visszatérítést választani, mert ha minden számla megfelel akkor mind az 5 milliót tudjuk visszaigényelni. Ez egészséges esetben 35-40M összköltségvetésű háznál áll fenn.

 

Viszont a CSOK-os építkezésben az 5 millió ÁFA-visszatérítéses összeget be lehet építeni  a költségvetésbe mint később rendelkezésre álló összeg.

 

Ha nincs akkora kezdőtőke, akkor azt hinné az ember, hogy köt egy szerződést egy vagy több szakági kivitelezővel, és megkéri hogy mindegyik 5%-kal számlázzon. Igen ám, de több kivitelezővel beszéltem, és egyiknél sem tudta a könyvelés ezt tisztán garantálni. Mert hogy a kivitelező 27%-os ÁFA-val megterhelt anyagköltséget nem adja oda az építtetőnek csak 5%-os ÁFA-val megterhelve, hisz hogyan igényli vissza a 27-5=22% különbséget? Meg tudja, ha akarja de nem mindenki akar ezzel foglalkozni. Így az az 5% ÁFA egyáltalán nem 5% ám.

 

Ha b) áll fent, akkor legjobb tudomásom szerint sem generálkivitelezés sem önerős építkezésnél nincs ÁFA-visszatérítés.

 

No de ez egy másik topikra tartozó kérdés sorozat: Viktor2

Előzmény: zhari (23119)
zhari Creative Commons License 2 napja 0 0 23119

Szerintem igen:

 

http://www.epitemahazam.hu/5-os-afa-vagy-afa-visszaterites-melyiket-valasszam/

 

Kérdésem továbbra is az hogy mi a tapasztalatotok hogy családi házas (130-300m2) építés szintjén 5 % ÁFÁ-t vagy a visszaigénylést választják az emberek.

Előzmény: sylvanus67 (23118)
sylvanus67 Creative Commons License 2 napja 0 0 23118

Nem választható:(

 

Legfeljebb az építkezés fajtájának kiválasztásával.

Előzmény: zhari (23114)
sylvanus67 Creative Commons License 2 napja 0 0 23117

Bocs, közben visszaolvastam, egyszintesről volt szó.

Előzmény: sylvanus67 (23116)
sylvanus67 Creative Commons License 2 napja 0 0 23116

Azért az sem mindegy, hogy hány szintes az épület, gondolom.

Előzmény: LandCruiser (23108)
Elar Creative Commons License 2 napja 0 0 23115

Szia

 

A garázsnál is ez az ár a mérvadó?

Előzmény: KömKel (23111)
zhari Creative Commons License 2 napja 0 0 23114

Mennyire reális mostanában, hogy erre új építésnél ténylegesen csak 5% áfát kell megfizetni?

 

Mostani új építéseiteknél (vagy amelyeknél rálátsz a pénzügyekre) 130-300 m2-es kategóriában milyen arányban választják az 5% ÁFA-t az 5 m Ft-os visszaigényléssel szemben?

Előzmény: KömKel (23111)
Dunit Creative Commons License 3 napja 0 0 23113

 A régi falak nem a 90 -es években, sőt nem is a nyolcvanas években épültek, hanem jóval korábban.

Előzmény: LandCruiser (23107)
KömKel Creative Commons License 3 napja 0 0 23112

Mi az, hogy nem lehet Winwattal kiszámolni?

Ezernyi paramétert be lehet rajta állitani, csak érteni kell hozzá. Kiváncsi lennék te képletekkel számolva mikor számolsz egyszerre hőtároló tömeggel, hőárammal, és a többi épületfizikai jellemzővel...

 

(nem kéne mindenben okoskodni, ha nem értesz hozzá)

Előzmény: srudolf1 (23110)
KömKel Creative Commons License 3 napja 0 0 23111

200-220e Ft/hasznos m2 + ÁFA a reális manapság.

Előzmény: nzozi (23104)
srudolf1 Creative Commons License 3 napja 0 0 23110

Ki kell tisztességesen számitani.

Winwattal nem lehet. Képletekkel lehet.

 

Honnan tudod, hogy hány fokos a másik három szoba?

A légcserét nem lehet elhanyagolni, nehogy már ne cserélődjön ki a levegő pl. a födémen keresztűl naponta 1ox.  

De egy házban vannak ablakok és ajtók is.

Ha nem szellőztetenek egyáltalán, akkor sem lehet kevesebb a légcsere szám mint o.3 per óra.

Számold ki a filtrációs vesztességet a fűtött szobánál és a nem fűtötteknél.

 

Nem beszélve arról, hogy pl. egy fűtetlen garázsnál, ami a házhoz van építve 3-as légcsereszámmal szoktak számolni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: sur5al (23095)
nzozi Creative Commons License 3 napja 0 0 23109

Nem is beszélgettünk túl sokat :D Már az összeg hallatán majdnem azt mertem mondani neki hogy hülye vagy, de csak bizonygatta az igazát. Még passzív háznál is erős összeg az szerintem, de nyilván el lehet költeni. 

Szóval a normál áron számított bekerülési költség érdekelne ft/nm vetítve.

Előzmény: LandCruiser (23108)
LandCruiser Creative Commons License 3 napja 0 0 23108

Amúgy 200ezer felett van biztosan, de majd lesz aki pontosabb összeget tud.

Előzmény: nzozi (23104)
LandCruiser Creative Commons License 3 napja 0 0 23107

Azt hogy érted, hogy legtöbb régi fal nem érzékeny a nedvességre, fagyásra ? 

Tényleg érdekelne, mert tanácstalan vagyok. Konkrétan 90-es évekbeli B30 bírja ezeket ?

Előzmény: sur5al (23095)
LandCruiser Creative Commons License 3 napja 0 0 23106

Nem akarok senkit megbántani, de aki a telek árát beleveszi az építés költségébe, azzal nem érdemes túl sokat beszélgetni. :) 

Monte Carloba picivel drágábbak a telkek, mint Mátészalka alsón. :)

Előzmény: nzozi (23104)
LandCruiser Creative Commons License 3 napja 0 0 23105

Nem mondtam, hogy elszámoltad, mivel nem is számoltál. :)

Amit leírtam, csak egy tapasztalat volt, de nem összehasonlítási alap a folyamatos hőntartás vs lehülés-felfűtésre. 

Ennek nagyon sok összetevője van. Nyilván 5 évig nem éri meg hőntartani egy épületet, ott egyértelmű a teljes lehűlés, és utána felfűtés jobban megéri töredék energiából. 

Itt az nagy kulcskérdés, hogy mennyi az időszak, amíg nincs szükség a fűtésre.

Előzmény: a tömeg az tömeg (23093)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!