Keresés

Részletes keresés

Nikolas Pe Creative Commons License 2018.05.22 0 0 24886

Ha körbenézek nem lennék erről teljesen meggyőzve, sőt az az igazán tökéletes és precíz amit én magam csinálok meg fél nap alatt nem a szaki dobja össze 1 órán belül. Persze nem azt jelenti, hogy mindennek nekiállnék mert nem így van, de az idő miatt mindenki rohan és kevés az olyan szakember aki odafigyel a munkájára, tisztelet a kivételnek. Ezek a mi tapasztalataink...

Előzmény: Dunit2 (24884)
Attesz88 Creative Commons License 2018.05.22 0 0 24885

Viszont az sem biztos, hogy ha "szakember" csinálja akkor nem másod vagy harmadosztályú munkát kapsz. Az árak elszálltak az egekbe, ezzel viszont fordítottan lett arányos a minőség sok helyen.

Sógoromék 3 hete cseréltettek (volna) ablakokat. Direkt alaposan utánajártak a cégnek aki gyártja az ablakokat és annak is aki beépíti. Régóta a piacon lévő cégek, bemutató terem ezer éve ugyanott, referencia munkák megtekintve, illetve ismerős is ajánlotta nekik. Felső közép kategóriás profil, hogy azzal se legyen gond. 

Ezzel szemben a saját tapasztalatuk, hogy 3. nap el kellett hajtani a komplett brigádot. 17db ablak és egy-egy bejárati és erkély ajtó bontása és beépítése, külső-belső párkányozás, 4db redőny és belső gipszkartonos javítás volt a feladat, mindezt nettó 650 000ft-ért vállalta a cég.

Első nap végére 6db ablakkal végeztek, amik közül 5db rosszul volt beépítve. Olyan kifliket tekertek a tokokba, hogy ránézni is borzalmas volt. Mikor szólva lett nekik szabadkoztak meg magyarázkodtak, hogy másnap javítják, meg beállítják. Másnap új ablakot nem raktak be, az előző napiakkal szenvedtek. Volt olyan amit ki sem tudtak nyitni, csak hosszú szenvedés után. A javítás után is 2db ablak kiflibe hajtva került vissza, egynek pedig az egyik oldala 3cm-el beljebb volt a falsíkhoz képest mint a másik. Ekkor durrant el sógor agya és hívta fel a főnököt, aki megesküdött, hogy másnap küld új brigádot meg többen mennek. 3. nap meg is érkezett egy félig új csapat. Megbeszélték, hogy ameddig az elrontott cuccokat nem javítják nem nyúlnak új ablakokhoz. Végig figyelve és ellenőrizve voltak, de így sem sikerült normális munkát csinálni. Az egyik harmadjára beépített ablak olyan ferde volt, hogy a nyitott szárny magától becsukódott, plusz az összes ablakot összekenték purhabbal. Sógor leállíttatta a munkát felhívta a főnököt, hogy jöjjön ki és nézze meg, hogy 4 embere 2,5 nap alatt mit művelt, mert nem hajlandó tovább ezt tűrni. Vitatkoztak egy jót, mert a tulaj szerint nincs akkora gond amit ne lehetne javítani és nem értette, hogy miért kell ennyire kiakadni pár apróbb hiba miatt.

A dolog azzal zárult, hogy a normálisan beépített a ablakok munkadíját, a 6db bontást valamint a nyílászárókat meg a kiegészítőket, alapos ellenőrzés után kifizette és elhajtotta a céget.

Utána 3-an nekiláttunk és 3,5 nap alatt normálisan kibontottunk, beépítettünk és beállítottunk mindent. 

Nem mondom, hogy minden cég ilyen, sőt. Viszont sajnos azt is látni mostanában, hogy boldog-boldogtalan dolgozik és vállalkozik az építőiparban, mert most jól lehet keresni. Olyan emberek is, akiknek semmi keresnivalója nem lenne ott, maximum nagyon segédmunkásként. Jelenleg a cégek válogathatnak a munkák között és nem a megrendelők a cégek között, ami nagyon kezd visszaütni. Ezek a cégek és emberek 1-2-3 év múlva mikor tömegesen jönnek elő a hibák, egyszerűen eltűnnek, telefonszámot cserélnek a céget eladják és mossák kezeiket. Majd ha még mindig megéri, csinálnak új céget és kezdik előröl az egészet.  

Előzmény: Dunit2 (24884)
Dunit2 Creative Commons License 2018.05.22 0 0 24884

Ja  !

Csak az a baj, hogy néha  másod vagy  harmadosztályú lesz a saját munka is.

Előzmény: Kard (24883)


Kard Creative Commons License 2018.05.21 0 0 24883

Van még egy. Ha az egyik szaki elkeféli a másik munkáját akkor te csak odamész a generáloshoz, hogy ez így nem jó és tessék megjavítani. Hallottam olyan sztorikat, hogy a vizes simán rávert kalapáccsal a villany csőre mert nem fért el az ő cucca. Aztán a kábelcsatorna reccs. Az ő munkája kész van a villanyos meg majd mondja, hogy ő is megcsinálta, te pedig hajtsd be ha tudod. Havernak volt olyan 2005-ben, hogy megrendelte a tetőhöz a faanyagot, kijött az ács majd jól elkefélte a tetőt és lelépett. Anyag kuka, tetőt pénzért kellett visszabontani és új ácsot hívni.

De az tény, hogy nagyon durván elszálltak az árak és sokszor megéri magunknak csinálni csak az sok meló és rengeteg kockázat.

 

Előzmény: NiNcsszaM (24881)
Nikolas Pe Creative Commons License 2018.05.21 0 0 24882

Mindez is teljes mértékben jogos, kell hozzá affinitás, meg idő.

Mindenki maga tudja össze lehet e egyeztetni, de aki építkezik manapság minimum középosztálybeli. 

A lényeg az, hogy kell kalkulálni, osztani szorozni kinek mi éri meg, én is belegondoltam abba, hogy milyen iszonyúan húzós időszakjaink voltak, a szabadságom nagyrészt felemésztette, de a telefon csodálatos találmány, jól kell szervezni.

Tény, hogy sokkal könnyebb és egyszerűbb lett volna a generál és csak beköltözni, meg a hibákért reklamálni...

Az is megfizethetetlen.

Pro kontra itt lehet mindkét oldalnak érveket mondani de az adott élethelyzet segíti meghozni a megfelelő döntést.

 

Kitartás az építkezőknek!

Előzmény: NiNcsszaM (24881)
NiNcsszaM Creative Commons License 2018.05.21 0 0 24881

Igazabol sok esetben szerintem itt arrol is van szo, hogy ha sajat magad szervezed, akkor annak mennyi az ido kovetelmenye. 

Ha amiatt kirugnak a munkahelyedrol mert elmegy vele napi tobb munkaora, akkor cseszheted hogy olcsobb mert akkor meg a penzed lesz a kevesebb. 

Ilyen szempontbol sok embernek megeri, hogy a idoaranyosan kieso jovedelmet hasznalja arra fel, hogy valaki mas ezt megcsinalja. 

 

Illetve elojon az is amit mondtak masok, hogy ha nem ertesz hozza akkor meg aranyosan meg tobb idodet veszi el a dolog. Ami meg egy ido utan nem gazdasagos mert tobb idod megy el vele es emiatt kiesett jovedelem, mint amennyi hasznot hoz. 

Előzmény: Nikolas Pe (24878)
Nikolas Pe Creative Commons License 2018.05.21 0 0 24880

Ez tiszta sor, anno is értettem, ugyanakkor azért lehet véleményem szerint összehasonlítani, hogy ami a projektgazda és a generál nyereségének nagy része marad a tulajnál mint ahogy írtad is.

Itt kapod vissza azt a pénzt amit belefektettél a munkába, nem feltétlenül biztos, hogy sokkal jobban jössz ki összességében ha a macerát is beleszámítjuk, de ha nagyon szűk a keret nincs más út.

Nagyon elmentek a normál munkadíjak is felénk..... 

Előzmény: Kard (24879)
Kard Creative Commons License 2018.05.20 0 0 24879

Még egyszer. Az új ingatlan ára nem generál ár. Olvasd el pontosan mit írtam. Azon van még egy projekt gazda árrés ezért nem érdemes hasonlítani a saját szervezéshez és nem is lehet belőle kiindulni. Pont a múltkor hívott a generál kivitelező aki a házam csinálta, hogy nem tudok-e telket a környéken eladót mert akkor építenének ikerházat, mert azon nagyobb a haszon mint ha simán generálba dolgoznak ahogy nekem is tették.

Előzmény: Nikolas Pe (24878)
Nikolas Pe Creative Commons License 2018.05.20 0 0 24878

Igazából a generál volt a kérdés, vagyis az tény, hogy építkezni szeretnének, csak az nem tiszta, hogy generál, vagy saját szervezés. Én erre írtam le a tapasztalataimat.

Én is úgy számoltam, hogy 20% árrés lehet egy új építésű ingatlanon, attól meg szerintem nem kell tartani, hogy egy új építésűt nem lehet eladni, ha átgondolt volt a telekválasztás.

Amit meg manapság elő kell finanszírozni az a telek, meg a tervezés költségei és esetleg a kezdeteket.

Igények alapján hamar vevőre talál egy ingatlan amennyiben nincsenek nagyon elszállva az árak.

 

Akkor a végkövetkeztetés -20% +5MFt, szerintem lehet ennyibe maradni:)

 

Persze mindezt leszervezni nem mindenki szeretné/alkalmas rá...

Előzmény: Kard (24876)
Kard Creative Commons License 2018.05.20 0 0 24877

Nyilván megéri. A kérdés az értesz-e hozzá. Azért ez egy szakma. Kérdezd meg magadtól, hogy a te munkád milyen minőségben tudná egy laikus elsőre megcsinálni. Árrés tekintetében szerintem olyan 20% körül van, de ez függ a kivitelezőtől is.

Előzmény: zoli_1983 (24872)
Kard Creative Commons License 2018.05.20 0 0 24876

"hogy az új lakások/házak négyzetméter ára 350eFt körül alakul" - én ezt nem venném alapul. Más az amikor valaki megépíti eladásra a lakás meg más az amikor te szerződsz generálna. Az egyik esetben finanszírozni kell a dolgot, ott a kockázat, hogy később nem tudod eladni míg az utóbbi esetben legtöbbször egy munkafázist (5-10%) finanszíroz a generál kivitelező vagy még annyit sem azaz sokkal kisebb a kockázata.

Másik oldalról. Van a projekt gazda, van a generál kivitelező és van a vevő. A projekt gazda veszi meg a telket, terveztet majd felfogad egy generálost, megépítik és tőle veszi meg a vevő. Ez az az ár amit te látsz. Valójában a generálos meg a projektgazda között nagy átlagban olyan 20% árrés van. Sokszor a generálosok beállnak projektgazdának is mert úgy többet tudnak keresni (nagyobb a kockázat is), de ha te fogadod fel a generálkivitelezőt akkor te vagy a "projekt gazda" még ha magadnak építed is.

Előzmény: Nikolas Pe (24875)
Nikolas Pe Creative Commons License 2018.05.19 0 0 24875

Én a generált senki helyébe nem erőltetném.... Az meg, hogy mekkora az árrésük könnyen kikalkulálható abból ,hogy az új lakások/házak négyzetméter ára 350eFt körül alakul.

Amennyiben jobb anyagokat szeretnél, jobb kivitelezésben több idegeskedéssel, utánjárással, sok sok macerával akkor nincs szükséged a generál kivitelezőre, cserébe az áfából vissza igényelhetsz 5MFt. Mi így csináltuk, és megint ezt tenném. 

Nekünk speciális anyagokkal jött ki a nettó négyzetméter ár 280eFt

Sima téglából olcsóbb lett volna, meg a szigetelés is extra, ergo ugyan annyi pénzért sokkal többet kaptam, igaz rengeteg saját munkát tettem bele.

Igaz a kényelem is megfizethetetlen:)

Előzmény: zoli_1983 (24872)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.05.19 0 0 24874

Pusztán anyagi szempontból nagyon durva a különbség. Kelet-Mo.-on egy ~30 milliós projektnél (telek, közmű nélkül) kb 10 milla plusz a generál, vagy sokkal rosszabb konstrukciókkal (minimál szigetelés és gépészet; olcsó burkolatok, szaniterek és villanyos kellékek stb.) lesz ugyanannyi. A kényelmet meg kell fizetni.

Előzmény: zoli_1983 (24872)
zoli_1983 Creative Commons License 2018.05.19 0 0 24873

Mi is kb. pont ekkora házat szeretnénk építeni Zalaegerszegen. Nekem nem tűnik soknak a terv. Ha szabad megkérdeznem, ti milyen nm-árral kalkuláltatok?

Előzmény: AJAMA (24767)
zoli_1983 Creative Commons License 2018.05.19 0 0 24872

Tud valaki választ adni arra kérdésre, hogy a generál kivitelezők kb. milyen árréssel dolgoznak most 2018-ban? Számolgatjuk a nm-árakat, hogy megéri-e nem generálban belevágni. (pusztán anyagi szempontot vizsgáljuk) 

NiNcsszaM Creative Commons License 2018.05.18 0 0 24871

Sziasztok.

Probalok egy cashflow tablazatot osszerakni a most kezdodo epitkezesunkhoz (general kivitelezes - Gyomro) es azon gondolkodom milyen extra koltsegekre szamithatok a hazzal kapcsolatban es mikor. Adminisztrativ koltsegek, 3 fazisra bovitese az elektromos halozatnak, Geodata, talajmechanika... stb. Sokat mar itt megtalaltam: http://m.blog.hu/ma/maradokapenzemnel/image/infografika.png

 

Tudom a legtobb ilyen a szituaciofuggo (es akar benne is lehet egy generialkivitelezoi szerozdesben), de ha barmi ilyen eszetekbe jut legyszi irjatok le egy kommentbe es a vegen ossze tudunk szedni egy jo listat, ami esetleg masnak is segithet.

 

Koszi szepen!

 

(persze ha van mar hasonlo lista osszatok meg legyszives :))

Guillaume- Creative Commons License 2018.05.07 0 0 24870

Meg lehet amire még nem kell sajnálni pénzt, hogy Dimmelhető legyen. Bár megdobja az árat. A fehér fény nekem kicsit irodai behatást kelt, de kinek milyen az ízlése. Sokkal inkább az a fontos, hogy megfelelő frekvenciájú legyen, mert ugyan GU10-el még nem tapasztaltam bosszantó szaggató hatást, némely led izzó hajlamos rá.

Kard Creative Commons License 2018.05.07 0 0 24869

Végül rendeltem 7w-ost, szóval lehet fényár lesz :)

A hideg meleg fehér kérdéshez. A dolog nagyon egyszerű. Melyiket szoktad meg. Én anno 7 éve amikor még itthon nagyon GU10-es led spotok sem voltak rendeltem kintről a lakásunkba 1x darab hideg fehér 5W-os spotot, mert meguntam a nagy villanyszámlát (13 50W-os ment szinte egyfolytában). Direkt olyat vettem, mert fehér fényt akartam, olyat mint ami a napfény. Asszonykám kicsit brummogott de pár nap alatt megszokta. A múlt héten amikor költöztünk ki az albérletből visszaraktam a tulaj eredeti GU10-es 50W-os spotjait. Ránézett és "hőőő de ronda sárga minden".

Előzmény: zsigusz83 (24868)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.05.06 0 0 24868

Szerintem ez egyéntől függ mennyire szereti a világost. Ugye a színhőmérséklet sem mindegy, a hideg fényből kevesebb watt is elég lehet, de az nagyon mű (valaki szereti). Az biztos, hogy én közép fehér és meleg fehérből fogom telerakni a házat. Egy barátunknál kb 25 m2 -re van 16 db 3 Wattos (48 Watt ~3840 lumen) és 12 db 7 Watt-os (84 Watt ~6600 lumen) ezek külön kapcsolhatók, ők csak a 3 Wattosakat használják, mert elég fényt ad, én lehet a másikat használnám... Szerintem a szakaszolhatóság is fontos, hogy ne égjen egyszerre minden, ha nem muszáj.

Előzmény: Kard (24865)
halaloszto Creative Commons License 2018.05.06 0 0 24867

nincs ott semmi túlzás. nem csak az alapterületet kell beszorozni a 200al, hiszen az oldalfalak meg a plafon sem lesz sötét. és egy 6x8m helyiségnek van vagy 70m2 fala, plusz a plafon.

 

 

Előzmény: Guillaume- (24866)
Guillaume- Creative Commons License 2018.05.06 0 0 24866

Szerintem is túlzás lesz a 16.000, mivel, ha emlékeim nem csalnak nagyjából 180-200 lumen/m2 kell olyan helyere, ahol olvasni vagy egyéb olyan ténykedést akarsz, hogy látni is szeretnél. Fele ennyi lumen kell pl mellékhelyiségbe. Én azt mondanám elég lenne 8-10.000 lumen.

Édesanyámnál a felső konyhaszekrény kalapjába épített, de még be nem kötött lámpáit most csináltam meg. Párhuzamosan kötöttem 4 GU10-es foglalatos Tungsram LED-es spot lámpát ami 4,5W volt darabonként. Nem volt drága, akciósan 590Ft/db a Tuskóba, igaz nem dimmelhető.  A 4 izzó a a 18W-tal olyan pokoli fényáradatot csinált, mintha színpadon állnál. Ez már majdnem túlzás, de ott kell a fény.

Előzmény: Kard (24865)
Kard Creative Commons License 2018.05.06 0 0 24865

Bár ez inkább házépítésről szól de nem tud valaki egy megbízható világítás kalkulátort? Adott egy 48 m2-es nappali+étkező. Van 23 spotom körbe (+ egyéb világítások, étkező, nappali közepén csillárnak hely) és épp led vásárlás előtt vagyok csak azt nem tudom mekkorát vegyek bele.

A rabalux kalkulátor szerint 16e lumen kell egy ekkora helyiségbe míg egy világításos boltban 8e-et mondtak. 7w-os led 550 lument tud amivel a 23 kb. 12e lument adna azaz a maradék világításra is lenne igény. Viszont a 8e-el meg fényben úszna a szoba miközben még ott van középen a csillár.

Kard Creative Commons License 2018.05.04 0 0 24864

Attól függ hol. Budapesten és környékén kb. 300e ft és ebben semmi extra komolyabb extra nincs. Vidéken talán picit olcsóbb, de alapanyagok ott is ugyanannyiba kerülnek.

Amúgy sok függ attól is mennyire felkapott a kivitelező. Ha nagyon sok munkája van akkor simán bekér 350e-et is. Nekem 1-1.5 éve amikor kerestem kivitelezőt 50M és 70M között szórtak az ajánlatok ugyanarra a házra.

Előzmény: Infy80 (24863)
Infy80 Creative Commons License 2018.05.04 0 0 24863

Sziasztok!

 

Mi most egy egyszintes téglaház kulcsrakész ára telek nélkül? Úgy értem hogy a m2 árak hasznos alapterületre, mennyivel lehet számolni?

Guillaume- Creative Commons License 2018.05.03 0 0 24862

Köszi Axióma! Nekem is túl tagolt, meg nem is értem miért van a főfalba törés. Sok módosítás kell, hogy élhetőbb legyen. Kamra helyett sokkal ésszerűbb lenne, ha gardrób lenne helyette, viszont az is kell.

Előzmény: Axióma (24857)
Guillaume- Creative Commons License 2018.05.03 0 0 24861

Nézd, a szomszéd kifogott 3000ft/m2-ért akciósat, ami már elérhető ár. De ezt Nektek kell eldönteni.

Előzmény: Nikolas Pe (24860)
Nikolas Pe Creative Commons License 2018.05.03 0 0 24860

Köszönöm a választ!

 

Úgy döntöttem marad a lábazati gyöngy, megmondom őszintén méregdrága burkolatot nem vagyok hajlandó feltenni rá, az pofátlanul sokba kerülne annyit nem is ér, meg a lábazati gyöngy is jól mutat.

Előzmény: Nikolas Pe (24854)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2018.05.03 0 0 24859

"egy féltető alatt tökéletesen elvan egy Merci is, de mindenkinek más a fontos."

 

 

 ezt is írta  Zsi..

 

 Viszont a tárolás is nagyon fontos.

Előzmény: Kard (24858)
Kard Creative Commons License 2018.05.03 0 0 24858

A legtöbb embernek inkább a garázs mint a napelem. Napelemet, vízlágyítót, szellőztető gépet (csövezést nem) később is be/felrakhatod a garázst már nem építed be a házba. Nem beszélve arról, hogy kell tároló helyiség egy családi házba amire kiváló egy garázs oldalfala pár mennyezetig érő polcrendszerrel. A napelem nem ad semmilyen kényelmi funkciót - azon az érzésen kívül, hogy zöld vagy meg nem kell fizetned annyi villanyszámlát - míg egy garázs jelentős plusz. Nem mindegy reggel a -15 fokos autóba berakni a valagát az embernek vagy egy 15 fokosba. Egyéb dolgokról autóhoz kapcsolható nem is beszélve mint melegebb motor, kevesebb rozsda stb.

 

Előzmény: zsigusz83 (24846)
Axióma Creative Commons License 2018.05.03 0 0 24857

A kerdesedre nem tudom a valaszt, de eleg elhetetlennek tuni ez az elrendezes (konyha-kamra kozott a gyerekszobak folyosojan kell atjarni, az etkezo a lakas legsotetebb pontja, a furdo oriasi, az ablakok nehol eleg erthetetlenek (plane egy oldalon ket kulonbozo szelesseg, vagy 35-os parapet a nappalinal), a konyhaban nem lehet kulso falon a tuzhely (szagelszivo), ellenben jutni fog a gyerekszoba falara a vizbol-gepekbol (hang). Mi az a lepcso a konyhahoz kivulrol, es miert nincs a nappalinal?

Az a legkevesebb, hogy a mostani gerincbol balra egy sima egysikot kell kepezni (mas kinyulas lesz, na bumm), meg a masik oldalra egy merolegeset szinten egybe, azt annyi.

Előzmény: Guillaume- (24834)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!