Keresés

Részletes keresés

Régivagyok Creative Commons License 21 órája 0 0 24488

Fél éve még volt 30 millióért telek, pont az utcánkban. Ház kuka, ikerház felhúz. Most kész, szomszéd belét a kertbe ha nem akar akkor is. Egyelőre még nem keltek el a lakások.

Előzmény: Kard (24485)
Kard Creative Commons License 21 órája 0 0 24487

Nem véletlenül. Budapesten az uralkodó széljárás az esetek nagyon nagy részében északi. Ha megnézed mi van Buda "fölött" a térképen akkor gyakorlatilag erdős részek lesznek ahonnan a szél hozza a tiszta levegőt. Pont ezért kerülnek Soroksár és környékén meg annyiba a telkek amennyi mert az egész város mocskát azon a részen fújja keresztül a szél.

Előzmény: zöldeskékek (24484)
Régivagyok Creative Commons License 21 órája 0 0 24486

Így van vannak a Csillaghegyi őslakosok, akik még köszönnek a szomszédoknak, és vannak a bevándorlók akik akkora parasztok mint egy tyúkol teleszarva.

Előzmény: murray (24483)


Kard Creative Commons License 21 órája 0 0 24485

Szerintem a III. kerületben nem kapsz telket 30 milláért amire ikerházat tudsz felhúzni. Inkább 45-50M. A másik oldalon Ürömön egy ikerházas telek 40 milla körül megy. 250e-es árral számolva 120m2 is 30 millió, hozzá 25M a telek. Szóval inkább olyan 10-15 millát tud leakasztani egy házon de ugye előtte bele kell tennie 100 millió forintot meg rengeteg melót. Persze ettől függetlenül nem rossz csak nem 70.

Előzmény: murray (24483)
zöldeskékek Creative Commons License 3 napja 0 0 24484

Budán lakni mindig rangot jelentett !

Előzmény: murray (24483)
murray Creative Commons License 3 napja 0 0 24483

"Én besírok mi megy a társasházépítésben. XIII. ker és III. kerület, de nem a legmenőbb részein nézelődő kérte a véleményem."

én a III kerületben lakom kertváros. itt megvesznek egy telket kb 20-30Mért felhúznak egy kétlakásos ikerházat amit kiárulnak 70M/ lakás

látom hogy épül szerintem a mókusnak az egyik lakás tiszta profit a kettőből. kemény ám ez. 

látom a netet, el van adva nagy 'budai életérzésnek" a dolog aztán az őslakos  szomszédok büdös háziállatai meg a dzsuvás kertje el van takarva egy 3méter magas fóliával ami fél év és viszi a szél.  frankó. :-)

 

Előzmény: qwertz77 (24480)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 4 napja 0 0 24482

 Na megvan , nem gerbera,  hanem levendula lakópart  ... igaz csak  650 -700 között árulják a portékát... ami még nincs, de ha készen lesz, akkor súrol /hat/ja a 800 eft/nm-t

Előzmény: a tömeg az tömeg (24481)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 4 napja 0 0 24481

 Kettő éve hasonlóan járt egy  leszármazott családtag  és a párja. Óvtam őket a sok semmit mondástól, de  elszállt a fülük mellett.

 

 

 

 

 Sőt 15 éve  a  szintén  13. ker.  ben  a Dagályprojektnél is   hallgattam a kisasszony bődületes mellébeszélését. Nyomta nyomta a szöveget, majd halkan kérdeztem  fűtés, és mennyi a várható fűtési költség. Nem értette, nem akarta, de kötöttem az ebet a karóhoz. kérdem kedves csak kiszámolták  /ha mán  energia tanúsítás is kell /  hogy mégis mennyi a várható ? Továbbra sem értette, majd sokára leesett a tantusz : a válasz ,hogy annyi lesz a fűtési költség   .. amennyiért a Főgáz adja a gázt. De mondtam az csak gáz,  a lakáshoz hőenergia kell, csak van egyéb költsége  is / kazán és  vezeték amortizáció, meg karbantartás  na meg az előállító haszna  ... tudni kell ,hogy az ilyen nagy házaknál ahol nem egyedi  kiskazánok vannak, hanem egy központ kazán  na azt valaki mindig megkaparintja ... üzemelteti, szolgáltatja hőt... mérés alapján az egyedi lakásoknak. Ez eddig ok. is lenne, vannak költségek az előbb leírtakon felül is pl.   a nem fizető  lakótársak. mert egy  kettő nemfizetőt még csak lenyel egy  30 -50 tagú közösség, nade ha  20   . 25 % -a úgy gondolja minek fizetni.

 Az üzemeltető haszna az mindig megvan . Ha már nincs haszon tovább áll.

 Tehát a dagály csoda projektet kihagytuk.

 

 

 A kettőévvel ezelőtti projektnél pl. szépvolt a körítés, de  a konkrét leírás már  slendlián.  Csoda képek  pl. üvegkorlátról, a valóság : 3 mondatban .  acél  profil tartó vázra  deszka lécek.

 Se az acél profil megnevezése, se az anyaga se a szelvénye, se a deszka anyaga felületi  megmunkálása. Olyan amilyent a kivitelező éppen talál.

 Maga a szerződés is elég mókás volt így útólag.

 Megvett a kivitelező egy telket, megterveztetett a saját  tervezőivel egy  2 lakásos társasházat  .  engedélyeztette.... nem csak  bemutatta a hatóságnak, azok tudomásul vették, majd elkezdte az építkezést  és árulta.  Két madár, két  fiatal házaspár pedig megvette a negyedig...  harmadig   /na ez a setét ló, az építkezés készültségi foka /. szóval megvették és folyt az építkezés  a kivitelező tervei   szerint. mondtam egyszer kérjenek azért ők is tervet...leszerelték őket, hogy tudják mit kell építeni  ,,, igen a kivitelező tudja, de ti nem.   Volt egy olyan klauza is  a  szerződésben, hogy senki más nem fejezheti be csak az a kivitelező. Szakasos elszámolás volt  , a hátra lévő  5 szakasznál mindig túlszámlázás történt, végül ez is az útólsónál bukott ki. az utólsó szakasznál még annyi munka volt amit más   3x annyiért végzett volna el.

 Végül  4 hónapos csúszással - 9 hónap helyett 13   és  20 % felárral ( 80 millából lett 96 ) csak megépült a ház... és nem is olyan rossz.  Ügyesek a vállalkozók és naivak az építkezők.

 Pl. jönnek a sok sok elterelő művelettel. Kérdezi a cs. tag csinálnák a dugaljakat  és kérdezi a kivitelező  hová legyenek ( ez egy csali jelentéktelen dolgoknál  kérdeznek ) mondom a kérdező cs.tagnak  hová -hová , hát ahol a terven van, azt meg dugják fel maguknak.

 

 

 A jó kiviteleő  kiszagolja, hogy hol van pénz ott vastagon fog a cerúza, ha meg nagyon vékonypénzűek akkor lerázza a szépreményű építkezőket.

 

 

 Amúgy   voltunk más lakástúrán is  pl. a zúglói   gereber avagy hasonló nevű lakóparkszerűségben. na ott is mutogatták a félkész   3/4 kész lakásokat, de ahogy  haladtunk csak kiderült amit adnának ott még az alapozásnál járnak.  Ok. meg kell valakinek előre finanszírozni... és nem mindig az lesz ami az igérvény.

Előzmény: qwertz77 (24480)
qwertz77 Creative Commons License 5 napja 0 0 24480

Én besírok mi megy a társasházépítésben. XIII. ker és III. kerület, de nem a legmenőbb részein nézelődő kérte a véleményem.

2 szobás 50nm körüli lakást keres, ez talán nem a CSOK kategória. Sajnos a normális projektben nincs már eladó lakás.

Négyzetméterárak min 800eFt. Ha kicsit is jobb a házon belül az elhelyezkedés, akkor inkább nettó 800.

Azt gondolnám ebbe már elég sok minden belefér.

 

De az összes műszaki leírás ugyan olyan nagy semmi. Vasbeton statikai méretezés szerint,  bitumenes vízszigetelés, tégla. Jé tényleg. Milyen tégla? Hát Leier vagy hasonló, amit kapnak. hőszigetelés: hatályos szabályozásoknak megfelelő. Aha.

Annyi előrelépés van pár évvel ezelőtt látottakhoz képest, hogy már nem 3'000Ft hanem 4'000Ft/nm a burkolat ami belefér a 800'000Ft négyzetméterárba. Az hogy ezt Te csak egy helyen költheted el, és ott a listaárra vonatkozik, tehát tuti rá fogsz fizetni az már más kérdés.

 

Igen, padlófűtéssel terveztük eredetileg a projektet, de radiátor lesz, az is remekül kifűti, olyan energiatakarékosak már ezek a lakások... ööö WTF?

3 régtegű üvegezés :-) Az szuper, mert kevesebb úgyse lehet manapság, de mégis milyen ablak, profil? Prima minőség, de részletet nem tud.

 

na mondom, van ott egy alulról hűlő alsó födém, és nincs padlófűtés. Kérdezzük meg mekkora ott a szigetelés. Óóóó semmi probléma, prímán leszigetelik, emiatt nem kell aggódni. OK de mondom konkrétan mekkora U érték, vagy mennyi és milyen a szigetelés? Hát azt nem tudja.

 

kedvenc részem a szanitereknél: akril kád (márka semmi), lábakon (de jó nem lebeg). Előlapot nem tartalmaz. ??? Gondolom elburkolni nem fogják alap áron, előlap meg nem lesz, akkor ez olyan menő lesz majd mint a "látszóbeton" a garázsban?

(kieg: a többi szaniter ár alapján nem egy szuper térbenálló kádat tudok elképzelni :-)

 

van szerződéstervezet is. Hosszasan ecsetelik mi történik, ha nem úgy alakul minden, ahogy terveztük.

Nem tud időre engedélyeket, használatbavételit produkálni: VIS MAJOR

 határidő innentől ugye csak útmutatás (ez folyamatos finanszírozású építkezés, nem a végén fizeted a 80%-T)

Van pár ok, ami miatt elállhat a vevő, ilyenkor nagyvonalúan visszajár a foglaló 1x, és az előlegre jegybanki alapkamatot (ez most 0% gyakorlatilag) fizet az eladó. vevő nem fizet nem veszi át, akkor természetesen bukja a dupla foglalót .

Egyébként egy noname cég, 2016ban árbevétel 0 azaz 0 Ft.

 

 

 

Előzmény: Kard (24479)
Kard Creative Commons License 6 napja 0 0 24479

Ez a hullám még 2019 végéig biztos megmarad és könnyen lehet az áfacsökkentés kifutása miatt még jobban pörögni fog.  Nincs munkaerő és rengeteg építkezés van folyamatban (főleg ilyen nagy társasházi) amiket be kell fejezni az 5%-os áfa kifutása előtt emiatt is rohannak az egekbe az árak. Mondjuk tényleg irreális, hogy egy m2 burkolás 4-6e forint között van. 15-20m2 burkolatot le tud rakni egy mester egy nap ami ilyen 60-80e-es napidíj. Dolgoznak is éjjel nappal mert tudják, hogy ilyen időszak nagyon nagyon ritkán van.

Előzmény: nitacs (24470)
Zita Courtney Creative Commons License 6 napja 0 0 24478

Koszonom

Előzmény: nitacs (24470)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.03.06 0 0 24477

Ismerek építésztervezőket, hol lenne a terv tárgya?

 

Előzmény: frauzini (24475)
Égető1 Creative Commons License 2018.03.06 0 0 24476

Építész tervezőt keress !

Előzmény: frauzini (24475)
frauzini Creative Commons License 2018.03.06 0 0 24475

Üdv. mindenkinek!

 

Keresek olyan szakembert aki a megengedett építmény magasságot ki tudja számolni egy tetőtér átépítése során. Illetve a tetőtér beépítésére, átalakítására tervet, stb.., tudna készíteni.  

Segítségeteket előre is köszönöm.

Budapest mellett vagyunk.

FunTom74656 Creative Commons License 2018.03.06 0 0 24474

Köszönöm a válaszod!

 

A födémen a párazárót a gyapot alá gondoltam, nem fölé.
Én is azt mondom, hogy elvetettem a lépésállóságot anyagi megfontolásból. És akkor az internet/tv vezetékekkel mit csináljak? a gerendákon fut végig és ahol lemegy a karészbe ott van neki egy lyuk fúrva és Bergman csövön megy le. 30 centi? Az már nem olcsó mulatság, lenne 250-300 ezer forint. Ha jól látom 600Ft a 10 centis 0,44-0,45-ös négyzetmétere, az alapterület kb 150-160nm. És ahol a padláson van egy ugrás a két lakrész találkozásánál, ott mivel kellene szigetelni?

Én nem gondolnám, hogy a vályogfalat, ha nem nedvesedik különleges módon kellene szigetelni. Ha meg nedvesedik annak az okát kell megszüntetni. Persze elképzelhető, hogy nedvesedik de nagyon kis mértékben, ezt tény, hogy szakemberrel kellene felméretni. De a gyapot, meg légrés, meg egyéb dolgoknak nem hinném, hogy van bármi alapjuk ha nem nedvesedik. A kőzetgyapotra is kerülne alapozó meg festék, ami viszont úgyis párazáró.

Előzmény: Téli nap (24472)
Téli nap Creative Commons License 2018.03.06 0 0 24473

de mivel legtöbb kereskedő simlizik, semmit.

  Így van egyszer vettem volna pára áteresztő, a kereskedő rá vágta, hogy ami van, az pont az, majd másnap az öcsém vett volna  párazárót. Ugyanazt kínálta a kereskedő.

 

 

 

 csCak vigyék !!

Előzmény: Téli nap (24472)
Téli nap Creative Commons License 2018.03.06 0 0 24472

 Nagyjából mindent tudsz , de a kérdéseidre  :

 Kezd a födémmel egyszerűbb,  olcsóbb 4

 nem kell lepakolni csak arrább az egyik sarokba, de a tényleg felesleges lomoktól ilyenkor  lehet megszabadulni. Miért szednéd le a deszkákrók a sarat, jó helyen van az ott.

 Milyen vastagon és mit ?  Gyapot kb. 30 cm -en.

 Pára záró - pára áteresztő   ?

A gyapot tetejére pára áteresztőt tegyél, de mivel legtöbb kereskedő simlizik, semmit.

 

 A pára záró a gyapot tetején káros.

 

 

 Vezetékek : maradjanak a helyén  !

 

 

  Lépésállóság nagyon drága lenne ?  eléggé.  Van rá több mód is.

 Pl az egyik az , hogy eleve lépésálló szigetelő anyagot szerzelbe.   Aztán felszeded  a sártapasztást / nem viszed a sittre, csak  fent a padláson félre rakod, a csupsz deszkára a lépésálló szigetelés, arra  az ott lévő agyag  újra vizezve és rá kenve.  Az agyad ugyanis egy revezibilis anyag.   Másfél hét alatt megszárad.

 Vagy  nem lépésállógyapot, amit pallók közé raksz , rá léc és at feded be újra a sármasszával.

 A lényeg  :szigetelés, páraáteresztés  és járhatóság. Csak a régi 30 cm -es födém lesz 50 cm  és hőszigetelt.

 Mind a két módszer drága.

 A vályogfalak szigetelése :

 Jobb azt szakemberre bízni. Legyen megfelelő gyapot.

Előzmény: FunTom74656 (24471)
FunTom74656 Creative Commons License 2018.03.06 0 0 24471

Sziasztok!

Hőszigetelnék. Régi fafödémes ház, vegyesen 60 centis sárfal és tégla a toldozgatások miatt. Ettől függetlenül az utcafronti részen a padlószint 120 centi magasan van, a hátsó részben pedig 30.

A födémmel vagy a falakkal kezdjem? Melyik spórol nekem több pénzt kevesebb befektetett összegből?

Födém: Simán lepakolok mindent a padlásról, és arra mehet vagy le kell szedni a mostani deszkákon lévő sártapasztást is? Párazáróra üveggyapot? Vagy párazáró se kell? Milyen vastagon érdemes?

A tetőszerkezet támasztó gerendái is a padlás padlóján ülnek, ezeket körbe vagy hogy? kábeleket( TV, internet) érdemes egy gégecsőben a szigetelés fölés hozni átlyukasztva azt? Lépésállóság nagyon drága lenne.

Homlokzat: Milyen magasan, milyen vastag XPS kell a lábazatra? Zöld vagy rózsaszín? Elég egy minimum, mondjuk 20 centi, vagy akkor már legyen 30? A meglévő nem túl stabil homlokzati vakolatot mindenképpen le kell szedni, vagy hadd maradjon, az is szigetel, a dűbelcsavarok úgyis megfogják a falban(ez utóbbit preferálnám)?

Fel kell akkor tenni ragasztóval az EPS-t mondjuk 10 vagy 15 centi vastagon, bedűbelezni, rá ragasztóba háló és ennyi? Utána mehet alapozó és festék? Élvédőket, indítót érdemes használni, vagy anélkül is jó? EPS legyen 1 réteg legyen, vagy érdemes megfelezni és kötésbe rakni?

Ha magam csinálom milyen négyzetméterköltségekkel számolhatok?

nitacs Creative Commons License 2018.03.06 0 1 24470

Nem lehet megúszni. Ún. "egyszerű bejelentés" kell hozzá, ami csak a nevében egyszerű. Kell építész aki megtervezi, esetleg statikus stb, szóval, ami egy új ház építésénél is kell. A munkafolyamatokat e-naplózni kell, csak szakember kivitelezhet. Az árak nagyon durván elszálltak, építőanyag is és a munkadíjak is. Pont most olvastam egyszerű 100nm ház 2016 elején ugyanaz a vállalkozó 18m-ért építette, most 31 m. 

 

Energetikai korszerűsítés kapcsán meg ezt írta vki: "Az egy dolog hogy a megkérdezett kivitelezők 80%-a még arra sem méltat, hogy árajánlatot küldjön, ezáltal az időnket rabolja míg várunk.De egyszerűen olyan ökör mértékben ugrottak meg a kivitelezéshez szükséges anyagok árai, hogy kiszámolni sem lehet, mikorra térül meg a beruházás.Esetleg egy nyílászárócsere ésszerű lenne, de a többinek egyelőre nem látom értelmét, mert gyakorlatilag a fájdalomküszöbön belül vannak a rezsiköltségeink."

 

 

Ami most esetleg az építkezés mellett szól, hogy ha hitelből építkeztek, akkor most tényleg nagyon kedvezőek a hitelkamatok, ki tudja meddig lesz így. Egyéb esetben én lehet, hogy inkább várnék, amíg lefut ez a hullám.

Előzmény: Zita Courtney (24466)
nitacs Creative Commons License 2018.03.06 0 0 24469

Hát, ha mondjuk tároló lesz vagy ilyesmi.

Előzmény: BTA11 (24468)
BTA11 Creative Commons License 2018.03.06 0 0 24468

Sziasztok!

Terveztünk egy kis tégla házat a telekre, bruttó 26nm. Az a kérdésem, hogy milyen módon lehet elkerülni az engedélyeztetést, terveztetést. Láttunk egy régebbi jogszabályt, ami alapján 50 légköbméter alatt nem kell, de mintha az most 100 légköbméterre módosult volna, de az vonatkozik erre az esetre is? Kicsit nehéz kiigazodni egy laikusnak...

Kard Creative Commons License 2018.03.04 0 0 24467

Velük építtetett:

http://gerendahaz.hu/nincs-kategorizalva/a-beregszaszi-gerendahazak-retegrendje/

Mondjuk a 0.23-as fal nem túl jó manapság.

Előzmény: srudolf1 (24465)
Zita Courtney Creative Commons License 2018.03.04 0 0 24466

Sziasztok tanacsot szeretnek kerni a meglevo hazunkhoz szeretnenk hozza epiteni meg 80nm.70 es evek beli satortetohoz kellene plusz hozza.Zala megyeben talalhato az ingatlan.Erdekelne hogy mennyibe kerulne az anyag ar pl a teto..az anyag arak erdekelnek munkas es szakember van.S meg az is erdekelne hogy milyen hivatalos papirokat kell beszerezni ami muszaly :-) meg kell terveztetni hivatalosan? milyen engedelyek kellenek? Koszonom szepen minden fele segitseget es valaszokat .Tovabbi szep estet Zita

srudolf1 Creative Commons License 2018.03.02 0 0 24465

Hollandiában más a klíma, mint a Kárpátmedencébe. 

A nagy gond a könnyűszerkezetekkel a több 3o fokos hőmérsékletkülömbségnél fellépő hőhidak. Nagyon körűltekintően kell eljárni, a tervezés és a kivitelezés színtjén is. Amikor kezded szerelgetni a superprémium fóliákat (ezek tényleg tudják azt, amit a termékinfón írnak), valamint odafigyelni arra, hogy melyik burkolat mennyire páraáteresztő, akkor elfutnak a költségek. 

Előzmény: Kard (24463)
Nikolas Pe Creative Commons License 2018.02.28 0 0 24464

Sziasztok!

 

https://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/bejelentettek-igy-konnyit-a-kormany-a-csok-on.3.278131.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

 

 

Konkrétabban ez érdekelne, bár minket már nem érint:

 

"Változik az áfa-visszatérítés szabályozása is. Eszerint mindenki, aki építkezik, és 27 százalékos áfakulcsos számlát nyújt be, kérheti - 5 millió forintig - az adóvisszatérítést. Az áfa-visszatérítési lehetőséget kiterjesztik továbbá a nyugdíjasokra és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre."

 

Kard Creative Commons License 2018.02.17 0 0 24463

Én egy időben utánanéztem ennek és valójában történelmi okai vannak. Anno rengeteg fa volt amiből könnyű volt építkezni így a tégla alapú építkezési kultúra egyszerűen nem alakult ki. Most meg valszeg ugyanúgy ódzkodnak tőle mint mi a könnyűszerkezetestől.

Nekem egy ismerősöm csinál egy nagy könnyűszerkezetes házat és pontos árat meg méreteket nem tudok mondani de amikor beszélgettünk kb. az jött ki, hogy a szerkezetkész ár hasonló a sima téglához. Ő egyszerűen ilyet akart mert előtte Hollandiában ilyen háza volt és fát akart.

Előzmény: halaloszto (24460)
Kard Creative Commons License 2018.02.17 0 0 24462

Ha jól  emlékszem 90e volt a 9m2 mindennel együtt. De ez komplett ajánlat része volt. Egy 9m2-es fürdő teljes, a nappali + étkező körbe kartonozása (9.62mX4.9M, olyan 60 cm széles és 20 cm magas), egy flikk flakk a csillár alá illetve a konyha (3.28mX2.7m teljes kartonozása + körbe 35cm széles és 60 cm lelógás) + a konyha étkező találkozásánál lesz egy "felülős" rész és afölött is. Ez 420e lett mindennel együtt (észak-nyugat Budai agglomeráció). A lakberendező - aki független a kivitelezőtől - és terveket csinálta mondta, hogy az egy másik ügyfelénél ennél kisebb kartonozásra nagyobb ár jött ki így megnyugodtam :).

Előzmény: joevagyok68 (24451)
Vas Csaba Creative Commons License 2018.02.12 0 0 24461

Szia, ha jól olvastam Lassan 8 éve hogy Ausztrotherm Grafitot tettél fel szigetelésre. Újból a hungarocellt választanád a kőzetgyapottal szemben?

Előzmény: M3 HellRot (24183)
halaloszto Creative Commons License 2018.02.09 0 0 24460

és 30-40 évente egyszerűen elbontják és újraépítik. így nincs olyan hogy gépészeti felújítás, meg nagy átalakítás. közben csak burkolatok, meg esetleg egy fürdő felújítás.

 

 

Előzmény: Töck Jenő (24458)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.02.09 0 0 24459

Lényeg, könnyű átalakítani, legalább is a téglához, betonhoz képest.

Előzmény: Töck Jenő (24458)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!