Keresés

Részletes keresés

Norcee Creative Commons License 2005.03.05 0 0 388

Telefonált a férjem a nőnek. Hát ilyen nincs! Nem is halt meg senki, csak nem foglalkoznak a postával :(, a lányuk szokott, amikor 1-2 hetente meglátogatja őket. Nagyon kedves volt, mondta, hogy 3 határozatot már látot (A tanya körül mindenki most építkezik.), megnézi, hogy a miénk közte van-e. Ha meg gyorsítani akarunk, akkor szaladjon ki pataxi aláíratni a szüleivel a papirt.

Még, jó, hogy nem részvétnyílvánítással kezdete a férjem a beszélgetést. :) 

Axióma Creative Commons License 2005.03.05 0 0 387
Hat, nem tudom pontosan hogyan van, de ezen mult hogy egy jo kis szerszamost le kell turnunk a telekrol. Igazabol persze nem tudom, mi volt a szabalyozas amikor ok epitettek, de allitolag az elozo onkormanyzatok valamelyikeben nagyon furcsan inteztek az epitesi ugyeket. Nem allitom, hogy az o hibajuk, lehet hogy kaptak ra engedelyt, ennek mondjuk utana lehet nezni. A mi telkunkon egy 12 nm-esnek mondott gazdasagi epulet van, telekhataron, ami allitolag nem (volt, akkor) eng.koteles. De joval elobb epult, mint a szomszed. A tavolsag (falsikok) csak 3 m, amire - ha kertek volna - a tuzoltosag nem adott volna engedelyt. Viszont lehet, hogy fel se tuntettek mikor kervenyeztek, bar a foldhiv. helyszinrajzon rajta van mar regota, ugyhogy ez se teljesen vilagos. A mi telkunk oldalhataros lenne, raadasul a masik oldalon meg egy gyalogut van, igy elegge behatarolt a dolog (sajnos az utcafronton engedtek 5-rol 3-ra elokertet hagyni, mert az utcaban tobb ilyen is van - talan csak a szomszedunk nem, de a kis ut fele meg 5-rol 3-ra sem, raepiteni plane). Ha a szomszed telekhatarara epithetnenk, akkor rovidebb is lenne a haz, es a kis haz se lenne utban. Most ket okbol se maradhat: a keskenyseg miatt 18m a haz es osszeerne a ket epulet, masreszt meg ha fent maradna, akkor _nekunk_ nem engednek a 3 m tavolsagot. Szoval eleg nehez ugy:( Csak sajnalom, mert nem egy romos epulet, de mivel a teleklejtes miatt arrafele a fold szintjen lesz a pince, annyira nem nagy problema. Persze plusz koltseg es jo lett volna felvonulasi epuletnek is.
Előzmény: MZ/Y (384)
sacperkb Creative Commons License 2005.03.05 0 0 386

Ezek szerint már van jogerős hagyatéki végzés?

Előzmény: Norcee (385)
Norcee Creative Commons License 2005.03.05 0 0 385
Egyelőre ott tartunk, hogy megvan az elhunyt bácsi lányának a száma, még szerencse, hogy Mórahalomon mindenki mindenkit ismer. A többi szomszéd meg szintén most építkezik, meg 1-et kivéve már lejárt nekik a 15 nap.
MZ/Y Creative Commons License 2005.03.05 0 0 384
Az osztatlan terület csak a példában szerepelt, egy hülye (és ráérő, pénzt nem sajnáló) szomszéd bárkinek betehet.
Viszont nem értem a lentebbit. Szabálytalanul közel építette a házát, ezért ti nem építhettek oldalhatárra??? Bizony nem mindegy a szélesség, nekünk a 11.5 méter is kevés volt.
Előzmény: Axióma (383)
Axióma Creative Commons License 2005.03.05 0 0 383
Hat nem nagyon ismerjuk a szomszedokat, a tenyleges szomszedok alig vannak otthon, sokat dolgoznak + gyerek(ek?). Amiert nem akartuk nagyon mutogatni, mert hat pont toluk DNY-ra lesz a nem is kis epuletunk, ugyhogy arnyekolas tuti lesz. Mas kerdes, hogy ok meg a mi telkunkon levo gazd. ep. melle 3 m-re epitkeztek az oldalhatar helyett (marmint masik oldalra), es mi ettol nem ferunk el normalisabb alaku hazzal (mi az oldalhatar helyett engedmennyel 2m-re kell leszunk, ami nem mindegy hogy 8 v. 10 m a beepitheto szelesseg). De egyelore nem derult ki semmi ellentet, remelem igy is marad. Amugy nem osztatlan a telek, kulon hrsz. van, terkepen telekhatar, meg minden ami kell.
Bogie Creative Commons License 2005.03.05 0 0 382

Ezt joggal való visszaélésnek hívják, nem? Bár, ettől még a másik félnek nagyon betesz, hiába állapítják meg a végén, mert ki tudja az mikor lesz.

 

 

Előzmény: sacperkb (380)
MZ/Y Creative Commons License 2005.03.04 0 0 381
Igen. Azért írtam én is, hogy a 20e/fellebbezés nem riaszt el mindenkit. Van, akinek ennyit megér...
Én speciel arra biztattam a szomszédot, hogy menjenek el ügyvédhez és hivatalosan fenyegessék meg a "kedves" tultársat, hogy az építkezés akadályozása miatt felmerülő ktg-eiket (itt konkrétan az albérlet díját, mert a korábbi lakásukat eladták) ráverik kamatostul, de beleuntak a dologba - meg hát már nagyon építkezni akartak.
Előzmény: sacperkb (380)
sacperkb Creative Commons License 2005.03.04 0 0 380

Sajnos ha fellebbez valaki (függetlenül, hogy okkal vagy anélkül), az akár évekre visszavetheti az ügyet. Jobb megszabadúlni tőle, mint ahogy a példád mutatja.

 

Egyébként érdekes ez a fellebbezés. Sokan nem sajnálják a 20e-t sem, hogy "betegyenek" a szomszédnak. Amikor igaza van megértem, de volt pl. olyan indok egy fsz+tetőteres ház ellen (3 méter betartva a kerítéstől), hogy a ház beárnyékolja a kertet és ki fognak pusztulni a virágok. És még mondhatnék pár ilyet.

Volt építés, ahol 8 (nyolc) építési engedélyt adtunk be párhuzamosan, mire nem fellebezett a szomszéd. Akkor csak azért, mert azt hitte, hogy egy régebbi határozatot kapott meg újra. Azóta már bíróságon van, de mivel semmi egyértelmű indok nem volt az építés ellen, azt nem függesztették fel. 140e Ft-t dobott ki az ablakon azért, mert szerinte a jogait sérti, hogy a szomszéd (az egyébként szabályos) tetőtéri ablaka miatt nem mer meztelenül a kertbe menni. Néha elgondolkodom, hogy tényleg mi vagyunk-e az evolúció csúcsa?

Előzmény: MZ/Y (379)
MZ/Y Creative Commons License 2005.03.04 0 0 379
Remélem, nálatok nem lesz az, mint a szomszédnál:
Egy osztatlan területen akartak építkezni. Minden feltételnek megfeleltek, de az egyik szomszéd (tulajdonostárs) fellebbezett. Elutasították. Erre megint fellebbezett. Szomszédék bementek az üi-höz, papírral igazolták, hogy megint nincs igaza. Az üi közölte, Ő nem fog írogatni nekik, inkább elküldi máshová az ügyet.
Úgyhogy inkább eladták a telküket, mert végtelen huzavonának néztek elé. :o(
Előzmény: Axióma (378)
Axióma Creative Commons License 2005.03.04 0 0 378

Viszont megelegedessel konstataltam, hogy a fellebbezes koltsege 20ezer Ft, tehat nem lehet csak ugy szorakozasbol vagy idohuzasbol kicseszni a masikkal. Igy mar lehet hogy nyugodtabban oda is megyek alairatni, nem pedig szep csondben varom hogy nem fogja erdekelni hogy megnezze egyaltalan - remelem annyit azert nem er meg senkinek.

Persze ha minket szivatnanak akkor nagyon haragudnek ra,  hogy nincs "eselyegyenloseg"...

sacperkb Creative Commons License 2005.03.04 0 0 377

Ismerem a jelenséget (építéshatóságként is dolgozom), de nem tudom megérteni. Mert, ha nég egyszerűsíténe az ügymenetet, elfogadni akkor sem tudnám, de legalább megérteném. De nem, sokszor többletmunkánk van egy-egy (tényleg) kekeckedéssel. Meg hát sok poszton nem igazán hozzáértők ülnek.

 

De a lényeg, hogy ha jól értettem, nálatok most minden sinen van.

Előzmény: Jamie25 (376)
Jamie25 Creative Commons License 2005.03.04 0 0 376

mégis megtette:(((mint tudjuk sokszor a hivatalvezetők "kiskirályként"  döntenek a saját felelősségükre...ez még mindig a magyar bürokrácia...soha nem fogjuk kinőni...

 

 

 

Előzmény: sacperkb (372)
_lala_ Creative Commons License 2005.03.04 0 0 375
No, egy apro tevedesemet javitanam: most megneztem, es nem a budapesti keretszabalyozasban, hanem az OTEK-ban van ez megemlitve, szoval a "videkiek" is szivnak...
Előzmény: Bogie (352)
sacperkb Creative Commons License 2005.03.04 0 0 374

Én sem akarok vitatkozni. Neked ott a lapod én meg elmondtam a véleményemet. A többit eldönti a nagyérdemű. Mindenesetre várom a hírleveleket. Ha tényleg "minőség", akkor azt is leírom ide. Én nem vagyok ellened, de a véleményem meglehet valamiről. A nevemet meg nem neked nem adtam meg, hanem általában a net-re nem szoktam feltenni. És a véleményem komolyságát ez nem befolyásolja.

 

Ezt írod "...vlószínűbb, hogy nem volt felkészülve az építkezésre, rábízta magát a tervezőre, kivitelezőre...." Miért, kire bízza magát? Rád? Vagy magára? Végül is sutba az iskolai tanulmányokat, a szakvizsgákat, műszaki ellenőri és felelős műszaki vezetői képesítéseket, gyakorlatot. Minek az? Minek szakember? Hisz megvesz valaki egy könyvet és attól fogva a tudással felvértezve felülbírálhatja a tervezőt, a kivitelezőt, a műszaki vezetőt. Hisz ő olvasta egy jó kis e-book-ban, hogy ezt hogy kell.  Bravo!! Megvan a véleményem egyes kivitelezőkről és tervezőkről, de azért ez már túlzás!

Kell laikusoknak szóló könyv, de annak kifejezetten hangsúlyoznia kellene, hogy ez csak információ, csak kivonat egy komoly szakmából. Hogy ez alapján még véletlenűl se kezdjen komolyabb munkába. Hogy ez csak segédlet ahoz, hogy mire kérdezzen rá a szakemberektől. Tehát nem állítom, hogy rossz a könyv, csak a "tálalása" zavar.

 

És ha más nem, legalább reklámot csináltam az oldaladnak.:) Az igazi véleményt meg a látogatottságod fogja megadni.

Előzmény: jbalog (373)
jbalog Creative Commons License 2005.03.04 0 0 373

Köszönöm a "jó szándékú" hozzászólást.  Nem szándékozom vitatkozni, a mindent leszoló stílust, nem biztos, hogy célt érnék vele.

 

De azért annyit. Ingyenesen is sok tanácsot információt, anyagok bemutatását, azok ár és minőség összehasonlítását költségvetés készítő programot, kap kézhez a felíratkozó 8 db ingyenes hírlevélben. A  véleményed komolyságára jellemző, hogy a neved sem adtad meg a felíratkozó blokkban, csak a nagyon ötletes Sacper kb nevet használtad.

Nem azt sugalom, hogy a könyvel bárki el tudja készíteni saját házát, ellenkezőleg.

 

Sok csunya és elrontott ház épül Magyarországonn, nem valószínű, hogy a tulajdonos építető így akarta, inkább az a vlószínűbb, hogy nem volt felkészülve az építkezésre, rábízta magát a tervezőre, kivitelezőre. Egy építkezés akkor lessz sikeres, ha a megrendelő aktívan közreműködik, és határozott elképzelése van építendő háza nagyságáról megjelenéséről anyagáról. Ezt a felkészülést is hívatott segíteni a könyv. És nem csináld magad mozgalom leírat.

A jogszabály pénzért való árúsítása tiszta zavar, ez nem a könyvbe vann közzétéve hanem tájékoztatásként a weblapon,. Sajnálom,hogy a jelenlegi formájában nem ajánlod senkinek, tehát ismered a jelenlegi formáját? Az előzőekből úgy tünik nem.

Más mondod, hogy kollégáiddal, miket teszel meg az építőipar javulásáért, teszel annyit mind az én ingyenes hírlevelem, ha igen mutasd be. A könyvet nem kell mindenkinek megvásárolni, hírlevelek is hasznosak , és ha ezeket elolvasta, és nem vásáról semmi baj, nem kötelezem, a vásárlásra.

Előzmény: sacperkb (363)
sacperkb Creative Commons License 2005.03.04 0 0 372
Egyrészt nem hivatalos, másrészt az oszt vez törvénysértően járt el.
Előzmény: Jamie25 (370)
sacperkb Creative Commons License 2005.03.04 0 0 371
De építhet. Hogyha egy határozatot valaki saját hibájából nem vesz át (pl. külföldön van), akkor érdektelenség címén jováhagyását kell feltételezni. De ezek után is van még fél éve a határozat megtámadására, ha pedig igazolja, hogy az átvétel elmaradása nem az ő hibája volt akkor még sokkal több idő után is fellebbezhet.
Előzmény: Norcee (367)
Jamie25 Creative Commons License 2005.03.04 0 0 370

Nálunk ez a helyzet volt...a szomszéd telek holland-magyar tulajdonba került,a házaspár ott is él kinn,szeretnének majd itthon építkezni és ideköltözni...mikor kijött az építési engedélyünk,akkor az Ő belegyező nyilatkozatuk hiányzott a jogerőhöz ...mivel nem voltak itt,így a posta sem tudta kézbesíteni nekik.Mi faxoltuk el a nyilatkozatot nekik és Ők aláírták,majd faxon vissza...nálunk szerencsére nem kötözködtek ebben,az ügyintéző csaj javasolta ezt a megoldást,de ez így nem hivatalos tudomásom szerint,lehet hogy máshol már nem fogadják el ilyen könnyen:(

nekünk azt mondta az építési osztály vezetője,hogy addig nem lesz jogerős,amíg a szomszéd alá nem írja a papírt!!!kívánom hogy ne legyen így senkinek!

Előzmény: Norcee (367)
sacperkb Creative Commons License 2005.03.04 0 0 369
Akkor elvben igen (feltéve, ha más városban halt meg a tulaj), de ha a postás lelkiismeretes és ráírja, hogy meghalt akkor nincs mit tenni. Vagyis van, de az a megoldás már nem topiktéma. 
Előzmény: Axióma (366)
Norcee Creative Commons License 2005.03.04 0 0 368

Axióma!

Ez tényleg jó hír!

Norcee Creative Commons License 2005.03.04 0 0 367

Nagyon köszönöm a tanácsokat!

Önkormányzat nagyon jófej, a visszadátumoztatás se került semmibe, így remélem ez is megoldódik hamar.

Csak úgy eszembe jutott, hogy pl. mi van, ha a szomszéd külföldön van évekig, akkor nem építhet a mellette lévő?

Axióma Creative Commons License 2005.03.04 0 0 366
Ha az onkorm. szamara nem derul ki, hogy az illeto meghalt, hanem csak 2x nem kereste, akkor nem ugyanugy jogeros? A hagyateki vegere mar megint nem lehet majd dolgozni... azt nem kivanom ellensegemnek sem hogy igy bukjon egy evet.
Előzmény: sacperkb (364)
Axióma Creative Commons License 2005.03.04 0 0 365
Ma mar jo napom van, nem is fogok massal foglalkozni: megjott az epitesi engedely:) Na jo, meg nem jogeros. Vicces viszont, hogy "szomszed" a masodszomszed is, mert mi a 1536/2 vagyunk, es a szomszed 1536/1, az utana kovetkezo 1537 pedig "mellette" van a 1536-nak igy o is erintett (szerencsere pont itt lakik o is Bekason a lista alapjan, ha surget az ido akkor remelem alairatjuk, csak ugy ne jarjunk mint Norcee-ek...)
sacperkb Creative Commons License 2005.03.04 0 0 364

Van jobb megoldás!

 

Menjetek be a jegyzőhöz és kérjétek meg szépen, hogy saját hatáskörében jelöljön ki egy eseti gondnokot. A gondnok az elhalt örökösei helyett azonnal lemondhat a fellebbezési jogról. Nálunk, ha egyébként nincs gebasz a tervekkel, ezt mindig megcsinálja a jegyző. Legfeljebb annyit kér, hogy a kérelmező ha lehetséges ajánljon fel egy 10-15000 Ft-ot útjavítás, közművesítés stb címen az önkormnak. Ez nem kenőpénz, hanem ennyibe kerül a kirendelés és a rossz anyagi helyzetben lévő önkorm-tól se várható el, hogy állja az ügyfél érdekét képező plussz költséget. Egy próbát megér.

 

Az örökösöket meg felesleges keresni, mert azok a jogerős hagyatéki végzésig (és ha az lenne, akkor már be lennének jegyezve a földhivatali nyilvántartásban tulajként) nem nyilatkozhatnak tulajdonosként és le se mondhatnak a felleb. jogukról.

 

Tehát vagy eseti gondnok vagy kivárjátok a hagyatéki eljárást. 

Előzmény: Norcee (361)
sacperkb Creative Commons License 2005.03.04 0 0 363

Elnézést, hogy beleszólok, de a költségvetés készítő progit reg után sem találtam és kaptam. Mindegy, van egy pár, csak kiváncsi lettem volna.

 

Ami a lényeg:

1) Nekem is soknak tűnik a 25e egy könyvért, amiből még részleteket sem láthatok. A pénzvisszafizetési garancia meg, hát .....

2) A honlapon a bemutatkozásod közben felmerült bennem, hogy ha igaz amit leírtál akkor mi szükséged van az e-book-ból bevételre. Ez az ár pedig..hogy is mondjam ... extraprofit. Végül is a te dolgod, de én pl. (a szakma iránt elkötelezett kollégákkal egyetemben) ezt tök ingyen, magáért a magyar építőipar javulása érdekében teszem meg, akár itt, akár máshol. Aztán a profit jöjjön a tényleges munkából, de az már más tészta.

3) Nevezett doksi ismertetésében nekem is az a "sugallat" volt érezhető, hogy aki megrendeli ezt, annak már senki más szakemberre nincs szüksége. Ezt pedig károsnak találom.

4) Szakemberként "távtanácsadást" szolgáltatásként hírdetni, meg egyenesen felelőtlenség. Itt a fórumon adjuk a jobb vagy rosszabb tanácsokat, de hát ez egy nyitott fórum, minden elkötelezettség és felelősség nélkül. De szaklapon szakemberként véleményt mondani, csak felelősséggel lenne szabad és azt az építőiparban távmunkában nem lehet.

5) Mindennapi jogalkalmazóként, meg egyenesen veszélyesnek tartom a jogszabályokból való "kiemeléseket" szakkönyvben megjelentetni, mert a jogszabályokat csak egészükben és az összetartozókat komplex egészben lehet és szabad értelmezni, a hatályossági problémákról nem is beszélve. Más kérdés, hogy jogszabályok pénzért való továbbadása sért(het)i a szerzői jogokat, a jogosulatlan üzletszerű jogtanácsadás pedig büntetendő a Btk szerint!)

 

Ezektől függetlenül sok szerencsét a laphoz és a munkádhoz, de ha nem sértődsz meg, ebben a formájában nem fogom ajánlani senkinek.

Előzmény: jbalog (359)
jbalog Creative Commons License 2005.03.04 0 0 362
Nem akarlak elszomorítani, de akkor örökös az örökös ha erről papírja van.
Előzmény: Norcee (361)
Norcee Creative Commons License 2005.03.04 0 0 361
Képzeljétek, azért nem jött még meg a jogerős építési engedély, mert a tanyaszomszéd nem veszi át a határozatot. És miért nem? Mert meghalt. :( Férjem nekiindul a hétvégén felkeresni az örökösöket, hogy írjonak gyorsan egy felleb. lemondót. Még szerencse, hogy az idő se engedi, hogy kezdjük az alapozást.
Axióma Creative Commons License 2005.03.04 0 0 360

Allj, allj, teljesen felreertesz!!! A 2001-es _beszerkesztett_ valtozatat eppen hogy dicsertem! Az onreklamozas se problema, nem is allitottam, csak azert kerult oda, hogy azert neked reagalok, mert lathatoan a sajat erdekeltsegedbe tartozik amit ajanlottal. Es meg kulon ki is emeltem hogy csak a velemenyemet irom, ne legyen sertodes, ugy latszik megis lett:((

A feliratkozas az en bunom, felreertettem a valaszlevelben megjeleno linket (nem html-kepes levelezon olvasom), de egyebkent se allitottam hogy nincs koltsegvetes, csak hogy nem talaltam.

A konyv arahoz meg csak azert szoltam hozza, mert ugy tunik laikusoknak szanod (ha nem akkor bocs), es mint ilyen a piaci kereslet nagyban befolyasolja az arat - a keresletet meg az alternativ infoforrasok, igy kerult ide a forum es nem minosegi osszehasonlitasban. Szakkonyvkent, kivitelezo vallalkozoknak ez biztos elenyeszo kiadas, de nekem ugy tunt, hogy az o ellenorzesukkel lehet megsporolni az arat, vagyis nem ok a celkozonseg. Elhiszem, hogy a munkad nagyon sokat er, csak arra akartam ravilagitani, hogy mas arpolitikaval talan a beveteled is ennek megfelelo lenne - az erteket penzze is kellene valtani gondolom. De ha ez teged bantott, akkor sajnalom es bocsanat - en konstruktiv probaltam lenni.

Remelem a fenti nezopont alapjan mar nem fogsz ennyire negativan megitelni!

Előzmény: jbalog (359)
jbalog Creative Commons License 2005.03.04 0 0 359

T Axióma

 

Nem akarom folytatni a szerinted önreklámozásomat, de ez sem így kezdődött. Szerintem nem kelett volna gúnyos megjegyzést tenni, hogy 2001 es törvényt raktam fel a lapra. Ez azért van mert nem teljesen uj törvényt hoztak, hanem csak módosították. És én az egységes szerkezetbe foglalt törvényt raktam fel. Ami most van érvényben: 

 

Ugye nem gondolod komolyan, hogy ezen a forumon elhangzó tanácsok mind szakszerűek, és ehhez méred a könyvem.

A költségvetéskészítő programot csak hírlevélfelíratkozás után küldök, de ez le is van írva az oldalon. Akkor lettél volna korrekt ha elolvasod a lapot, és nem úgy kezded a megjegyzésedet, hogy én nem találtam rajta költségvetéskészítő programot. A beemelt jogszabályból terméstetessen annyi van benne ami szükséges az építkezés előkészítéséhez lebonyolításához. De  nem jogszabálygyüjtemény, hanem szakkönyv.

Ami az árat illeti, ha valaki csak olvasnivalót keres akkor ez drága, és talán unalmas is. Ha építkezni szándékozik akkor viszont ez a könyv bőven megtérül, ha odafigyeléssel olvassa el.

 Költségvetési program elérési utvonala lapra belépve:  Név : Teszt 1

                                                                                        Jelszó: karika

 

 

Előzmény: Axióma (329)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!