Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2014.05.12 0 0 19688

Nyilvan. De en tobb okbol hatranyosabbnak latom azt, hogy a termikus burkon belul, minimalis helyet hagyva neki, amorffa teve a "hasznos" teruletet (ld. tobb folyoso fog kelleni) ott legyen a garazs.

Adott helyzetben en forditanek, ha mar nagy teglalap + kis teglalap az elkepzeles, akkor az eszaki oldalon lenne a kis teglalap, benne a garazs, nem fu"to:tt, es mellette egy kompaktabb (ha nem is muszaj teljesen teglalap) teruletre elferne jol es tovabbra is jol tajolva a lakas. Persze kerdes, hogy mire lett szanva a pince (en akar azt is el tudnam kepzelni, hogy a garazs ugye amugy is jobb ha labazt nelkuli meg alacsonyabb belmagassag szokott lenni, es annak a tetoterebe tenni azt ami a pince akart lenni, ma'r ha olyan hogy csak lakoternel gyengebb feltetelu tarolohely kell, nem a pince kimondottan).

Aztan persze a korulmenyek ismerete nelkul nem lehet megitelni, hogy mi lenne a jo megoldas. (Es a kerdezo kedveert tegyuk hozza, hogy en ugye nem vagyok szakember.)

Előzmény: halaloszto (19687)
halaloszto Creative Commons License 2014.05.12 0 0 19687

ha a pincebe teszed a garazst, akkor meg az udvarbol bukod el a lehajto teruletet.

Előzmény: Axióma (19686)
Axióma Creative Commons License 2014.05.12 0 0 19686

Nekem az nem vilagos, hogy miert az az elkepzeles, hogy reszben pince, a foldszinten meg a garazs (1 autonak, szuken mert hasznos terbol vesz el). A pincebe nem mehet a garazs, es akkor a teglalapba befer a teljes foldszint? Persze ha a terepviszonyok miatt nem megy, vagy a pincenek valami nagy helyigenyu szerepe van, akkor nem szoltam. (Bagoly mondja, mert nalunk felpince van, benne a garazs, de nalunk a terep is olyan hogy a 20 meteren - elokert + hosszu haz - esik 2.5m-t ugy nagysagrendileg... ugyhogy minimalis kulonbseg volt hogy feltoltve lesz vagy ilyen felig fold feletti pinceszint, ar/ertekben muszaj volt megle'pni. Lepcsozte'k is az alapot, bar nem tudom mennyire tartottak a max. emelkedest - a statikus femu betonontes elott atvette, szoval azert nem nagyon ga'ny.)

Előzmény: j4ck (19684)
KömKel Creative Commons License 2014.05.12 0 0 19685

Az alápincézett részen az alapozási sikod 3 méter mélyen lesz. Méterenként ugorhatsz felfelé 50 cmt, tehát a 4 méteres nem pincézett rész távolabbi sarkán lesz csak normál az alapozási sik, mellette öntened kell bele a betont rendesen...

Számold ki mennyivel több munka és beton ez, és döntsd el.

Érdemes viszont kiszámolni, hogy nem jobb e az egész alá pincét rakni.

 

 

Előzmény: j4ck (19684)
j4ck Creative Commons License 2014.05.11 0 0 19684

Szia KömKel, többiek!

Többször találkoztam itt a fórumon már ezzel, hogy írjátok, hogy nem éri meg csak részben alápincézni a házat az alapozás lépcsőztetésének szükségessége miatt.

Mi egyelőre csak álmodozunk, bár jövőre jó lenne elkezdeni az építkezést.

Tervezőt még nem kerestünk fel, csak magunk gondolkoztunk, hogy mi felelne meg az igényeinknek.

És én is csak részben alápincézésben gondolkoztam eddig. A csatolt képen az L alakú háznak csak a "hosszabbik téglalapja" lenne alápincézve, a szinteltolásos (2-3 lépcsőfoknyi?) nappali+étkező alatt nem.

Ez is olyan, hogy nem javasolt az alápincézés?

Köszi előre is, üdv,

J

Előzmény: KömKel (19613)
Zsaki1973 Creative Commons License 2014.04.18 0 0 19683

Addig a felügyelet nem olyan szigorú, a jogszabályoknak addigra el kell jutniuk mindenkihez...(1,5 év letelik) Ami sajna nincs így, mert eddig nem sikerült olyan kivitelezővel találkoznom, aki teljesen képben lett volna. Pl a regisztráció szinte mindenhol hiányzott. Itt főleg kisebb vállalkozásokról van szó, ács/kőműves stb. De sokszor az sem tiszta, hogy kinek kivel kell szerződést kötnie. Én mü.e-ként ténykedem, de sokszor nekem sem minden 100%. S az új jogszabályok az építtetőre is komoly bírságot rónak, ha nincs minden rendesen lepapírozva. De szerencsétlen honnan tudná, ha a benne dolgozók sincsenek vele tisztában. Szóval utána lehet drágább lesz...

Előzmény: szalaics (19682)
szalaics Creative Commons License 2014.04.17 0 0 19682

Én is ezt vallom!

 

Ez mit jelent " végezz június végéig!"

utána mi lesz? :)

Előzmény: Zsaki1973 (19679)
Axióma Creative Commons License 2014.04.17 0 0 19681

Nalunk papiros terv volt. A wc-ben meg a szagelszivo, azt olyan kiallasnak jeloltuk, mint a konnektort, de odairtuk, hogy az a kesleltetos stb. bekotesu venti. A ventillator is meglett, de most van a fal kozepen egy konnektor ott pluszban:) Vegulis mar olyan is volt, hogy hasznaltuk... konnektorbol sosincs tul sok.

Előzmény: eekeili (19680)
eekeili Creative Commons License 2014.04.17 0 0 19680

 A terv elsősorban a megrendelőnek kell. Azért hogy a projekt úgy készüljön el ahogyan ő elképzelte. (természetesen az elképzelés lehet fals is , de az egy másik mese )

 Pl. terv az is ha a nyomvonalat a falra felrajzolod.

 

 Mert van mester akinek 3x elmagyarázza az ember és a végén mégse oda kerül. Rárajzolod a falra, oda írod hogy milyen anyag, majd mobillal lefényképezed.

 

 

 

 

 "A tegnapi írásom eltűnt, próbálom felidézni."  sokat spekulláltál és elvitte a nyuszi.

 

 

 De ha így teszel :  kilelőlöd  Ctrl C, majd   elővarázsolható Ctrl V   vel.

Előzmény: Zsaki1973 (19679)
Zsaki1973 Creative Commons License 2014.04.17 0 0 19679

A tegnapi írásom eltűnt, próbálom felidézni. A lényeg, hogy valószínűleg nem kell elektromos tervet készíttetned. Hacsak nem lesznek nagy fogyasztóid (szauna, eszterga.. stb) A 7 KW-ot jó esetben nem éred el. Érdemes lehet felhívni az építésfelügyeletet, korrekten el szokták mondani mi kell. Ez a legegyszerűbb és legpontosabb információforrás. A jogszabályok olyanok, amilyenek, engem is bosszant a töménytelen papír és mérnök gyűjtögetés. Egy családi házhoz kell 5-6 mérnök... Komolytalan, míg nyugatabbra van egy "Baumeister". Végezz június végéig!

Előzmény: szalaics (19678)
szalaics Creative Commons License 2014.04.16 0 0 19678

Köszi az infót! De nem e-naplós a kivitelezés, még papír alapú, mert előre látók voltunk! :)

Papírok megvannak! Mert egy tüzép-ről jön minden, és a haveromé, külön gyűjt mindent részemre! Ja és az internet nagy úr fent van minden...! Ezért röhej az egész!

Elektromos terv kapcsán megjegyzem, hogy a generál kivitelező is értetlenül áll ez előtt! Ahogy előttem szólók írták, életszerűtlen, eddig  egy családiháznál nagyobb kivitelezéskor /gyerektábor, étterem/, sem kérték tőle! /mi alapján döntik el, hogy kérik, vagy nem?! Ez a nagy kérdés! pofára? süt a nap, van rajt  sapka?! :) Nem beszélve, villamos tervezőmérnökkel is beszéltem, és Ő is csak mosolygott, hogy még senki meg nem kereste ilyennel! :)

Szóval ez a káosz nevetséges e-honban, mint minden! és nagyon könnyen megvezethető egy építtető, és lehet kiszedni a zsebéből több százezer Ft, vidáman mosolyogva, mert nem is érti, hogy miért, de kell....aztán meg lehet, nem is kellett volna!

...

Én hallgatnák rád, ha megmagyaráznád, hogy mi dönti el ezt az elektromos kiviteli terv szükségességét?! az előbbiekben leírtak alapján?!

 

Gépész, gáztervet értem, mert ami nem volt az ingatlanban és most lesz akkor kelljen, de az áram ott volt eddig is....!

 

 

Előzmény: Zsaki1973 (19677)
Zsaki1973 Creative Commons License 2014.04.16 0 0 19677

Jobban jársz, ha megbízol egy generálkivitelezőt, vagy egy műszaki ellenőrt, hogy összerakják neked a papírokat. Ha nem generált bízol meg műszaki ellenőr kötelező is. Ha megnyitod az e-naplót hamarosan bejelentkezik az építésfelügyelet és lesz pár kellemetlen kérdésük. (Nem összekeverendő az építéshatósággal!) Femü kell, szerkezet, gépész és villamos is. Ne kérdezd miért, kötelező. Jobb ezeket előre letisztázni a kivitelezővel. Van olyan épületem, ami ennek hiánya miatt nem költözhető. Mindenki okos volt, s nem hallgattak rám. S állambácsi ellenőriz.

Előzmény: szalaics (19676)
szalaics Creative Commons License 2014.04.15 0 0 19676

Ez jó, így lehet építkezni! :)

Egyszer legyek túl rajta! :) Szinte idegbajt kapok, hogy mikor milyen papírt kell gyűtögetni, szerződést kötni, jogosultságot ellenőrízni, holott csak egy házat szeretnék bővíteni....

Ebben az a szép, hogy amit az állambácsinak kéne ellnőrízni, kiszűrni azt most az építetővel csináltatja, meg, ja és hogy még ezért büntethet is /ingyen pénz!

ilias Creative Commons License 2014.04.15 0 0 19675
Az megvan valahol határozva, hogy minek kell lennie kötelezően egy házban? Gondolok arra, hogy mint nagy fogyasztóként mosógép?
Mikró, mosogatógép, tv, porszívó, klíma vagy kis fogyasztású vagy nincs mindenkinek.
A külön klotyó az kell a plusz szoba miatt ami épül, pedig jellemzően nem lesz több kuncsaftja.
Előzmény: Törölt nick (19673)
KömKel Creative Commons License 2014.04.15 0 0 19674

Igen, én is igy értelmezném, de ha bekapcsolom itthon a sütőt, főzőlapot, porszivót, máris fölötte vagyok a 7 kW-nak.

Mert megtehetem, hiszen nálam 3x40A van (lakatosműhelye volt az előző tulajnak).

 

Totális baromság az egész egyébként, és mondom, az elektromos tervezők is frászt kapnak tőle.

Előzmény: Törölt nick (19673)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.15 0 0 19673

A jogszabályi szöveg...

 

"c) épületvillamossági kivitelezési dokumentációt kell készíteni,

ha a (3) bekezdés szerinti jellemzők teljesülése mellett

7 kW-nál nagyobb az építmény elektromos áram teljesítményfelvétele"

 

 

Vagyis nem a rendelkezésre álló (lehetséges) teljesítményről van szó.

Hanem az eletromos tervben TÉNYLEGESEN BETERVEZETT fogyasztók összes teljesítményéről.

 

Meglátásom szerint tehát, ha nincs betervezve 7 kW fölötti fogyasztás, akkor nem kell kiviteli terv.

Előzmény: KömKel (19671)
ilias Creative Commons License 2014.04.15 0 0 19672
Én megkérdeztem és azt mondta, hogy nekünk nem kell extra femü.
Adjak tippet?
Elkerített, kitáblázott útvonal az építkezési területen, építőanyagoknak meghatározott légifolyosó 1 méternél magasabbra emelés esetén csak függőleges és vízszintes mozgást engedélyezve, stb.
Előzmény: KömKel (19669)
KömKel Creative Commons License 2014.04.15 0 0 19671

Az a baj, hogy nem tudok normális tanácsot adni, holott kiviteli tervek készitéséből élek...

 

Ha azt mondom, hogy hagyd a pitsába, mert nem kérték eddig nálam sehol, és mégis megbüntetnek a hiánya miatt, akkor jogosan leszel rám mérges.

Annyira véletlenszerűen változnak a jogszabályok és a követelményi előirások, hogy követhetetlen még annak is, aki benne van napi szinten.

 

Legjobb szerintem az a megoldás, ha felhivod a helyi épitésfelügyeletet és megkérdezed tőlük, hogy ebben az esetben kérik-e.

 

-

Elvi kérdés, csak gondolatfelvetésnek:

Ha valaki 1x16A-al elinditja az épitési engedélyezést, és a kivitelezés is lemegy ezzel, majd igényel 3x32A-t (vagy csak 3x16-ot, tökmindegy), és "ráküldi" az épületre, akkor mi van?

Mert ugye keresztmetszetileg a vezetékek elbirják, a szerelvények elbirják, de mégsincs elektromos kiviteli terv, hiszen 1x16A-hoz nem kell.

Előzmény: szalaics (19670)
szalaics Creative Commons License 2014.04.15 0 0 19670

Ott a pont! Én is ezt vallom, és nem értem....

De a törvény nem tesz különbséget... Ez megint egy büntethetősgi kategória, nem?!

Előzmény: KömKel (19667)
KömKel Creative Commons License 2014.04.15 0 0 19669

Nagyon változik éphatóságonként, hogy mit kérnek.

A 18. kerületben még bővitéshez is kérnek elektromos és gépész femüt is, a 16-ban egyiket sem. A 14-ben csak elektromost...

 

Magyarul meg kell kérdezni az előadót. De szinte havonta változik a szabályozás, totális káosz az egész.

 

-

Most pl egy bontási engedélyben bele kellett irnom a GÉPEKET felsorolva, hogy miket fognak használni a bontásnál. Milyen krva jól néz már ki, hogy az épitész műszaki leirásban ott van, hogy:

 

"

A bontáshoz használt eszközök, segédszerkezetek:

-          alátámasztó szerkezetek (állványzat, állitható magasságú acél csőváz)

-          kézi szerszámok (pajszer, kalapácsok, kézi vésők, csákány, lapát)

-          elektromos kézi szerszámok (bontókalapács, elektromos láncfűrész)

-          kisméretű rakodógép (kanalas bobcat)

-          sittszállitó konténer"

 

Mi a franc lesz legközelebb? Az épitésnél fel kell sorolnom a kőművesszerszámokat? Vagy leirni szövegesen hogyan falazzanak?

Előzmény: ilias (19668)
ilias Creative Commons License 2014.04.15 0 0 19668
Ezt a 220 voltos időszakban találhatták ki, mert azzal még kijön 32 ampernál.
Nekünk nem fog kelleni elektromos femü, csak általános. Ez azt jelenti, hogy erről nem kell nyilatkozni?
Előzmény: KömKel (19667)
KömKel Creative Commons License 2014.04.15 0 0 19667

Az a vicc, hogy sima 1x32A is kimeriti a 7 kW-ot, ha egyidejűleg ki van használva. Tehát egy hülyeség az egész, életszerűtlen.

 

Ráadásul az én általam ismert elektromos tervezők egyike se vállal családi ház tervezést, mert nem tudnak olyan keveset kérni érte, hogy neki megérje. 220-250e Ft-ot meg ki a franc fizet ki egy elektromos kiviteli tervért?

 

Meg hát ugyebár családi ház esetén azért is nonszensz, mert általában akkor rajzolgatják be a konnektorokat/kapcsolókat, amikor már állnak a válaszfalak is. Egyszerűen a hétköznapi ember nem tud ennyire előre kitalálni dolgokat.

Előzmény: szalaics (19665)
eekeili Creative Commons License 2014.04.15 0 0 19666

 "de a 3x32 A ott van, amit nem szeretnénk vissza adni."  Ne is add, nagy érték az .

 Az érdekeltségeimben a  következő amperek vannak.   1.    24 órás (lánykorinév nappali ) 32 A 4 áramkörrel  10  Amp biztosítékok, vezérelt   3 fázis 4db 16 Amp biztosítékokkal ( eng. teljesítmény 18 kW,

 

 2. lakás 32 A 24 órás 4 áramkör,  vez  3 fáz  4x 16 Amp biztosítékokkal, 3. lak 32  Amp 24 órás vagy 5 áramkör,

 4. lakás  25 amp  4 áramkör a megfelelő biztosítékokkal.

 

 

 "Egyszerűen nonszensz, hogy valahol kérik, valahol nem...."  hát a hivatalnokok sok mindent kérnek, néha eszetlenül.

 Ha csak terv kell, készítettesz egy egyszerű vázltervet aztán fizetsz valamennyit.

 

 Olyan ez mint az én szennyvízcsatorna tervem.

 Ott is fontoskodtak, pedig már kb. egy éve a rendszeren voltam, nyomták hogy nekiük terv kell.

 No mondtam ha nektek ez kell a boldogsághoz, meg lesz ( bekaphatjátok )

 

 

 A3 - ra ráfért a nyomvonalterv (függőleges,  viíszintes ) némi mérettel, anyagjelöléssel, sőt még szósznak egy kis műleírás is lett. Legkritikusabb az aláírás volt. Hogy ne elegyen gond, egy olvashatatlan és egy családi bt. pöcsétje. Beadtam, megnézték, lefűzték. Eddig ok. nem került pénzbe kivéve a másolást. Csakhogy a szomszéd néni 25 eft -ot fizetett egy ugyanilyen megvalósulási tervért.

 

 

 Melyik cég is volt ez ? Ha jól emlékszem a  felső-alsóladányi csatornázási művek. Állítólag a franciák ezt is megszerezték.

Előzmény: szalaics (19663)
szalaics Creative Commons License 2014.04.15 0 0 19665

Villanyszerelő kollégám is meglepődött, mikor egy ÚJ ház építésénél a hatóság kérte, és nem volt, és büntetett...

De nem érti az indokot. Erre a 7 kW-ra hivatkoztak, de mi van, ha az elektromos berendezések egyidejűsége nem éri el ezt a határt? /csak épp 3x32 A van a villanyóra szekrényben, ami ugye az új kiépítettség szerint épületen kívül van/

 

Jelzem enyém nem új, csak bővítés/átépítés és mint írtam, az van az építési dokumentumban, hogy meglévő elektromos hálózatra csatlakozik az épület.

Előzmény: KömKel (19664)
KömKel Creative Commons License 2014.04.15 0 0 19664

Családi házaknál nem szokták kérni a belső hálózatra a kiviteli tervet.

Használatbavételinél esetleg kérnek egy elektromos femü nyilatkozatot, de ennyi.

Előzmény: szalaics (19663)
szalaics Creative Commons License 2014.04.14 0 0 19663

 

Van egy családi ház, amit bővítünk, átépítünk. Építés engedélyköteles.

Alap esetben 3x32 A van az engedély megkérése előtt az ingatlanon.

 

Jogszabály szövege:

c) épületvillamossági kivitelezési dokumentációt kell készíteni, ha az alapeset szerinti jellemzők teljesülése mellett 7 kW-nál nagyobb az építmény elektromos áram teljesítményfelvétele,

 

 

A családi házban semmi olyan berendezés nem lesz ami miatt az egyidejűséget tekintve túllépnénk a 7 kW-ot.

 

de a 3x32 A ott van, amit nem szeretnénk vissza adni.

 

Érdekesség, hogy az építési engedélyben ez áll: Az épület a meglévő elektromos hálózatra kapcsolódik.

 

Kérdésem ilyenkor is kell elektromos kiviteli tervet készíteni?

 

Mi dönti el, hogy kérhetik-e?

 

Egyszerűen nonszensz, hogy valahol kérik, valahol nem....

 

Konkrét válasz kellene, mert a lehet, meg talán infóm sok van. :)

 

Köszönöm!

 

 

Töck Jenő Creative Commons License 2014.04.13 0 0 19662

Tapasztalatbúl mondom, amig előzetes tájékoztatásról van szó, addig elnézőbbek. remélni kell, hogy majd a tényleges engedélynél se kérnek többet.

Előzmény: Gy.Jani85 (19660)
KömKel Creative Commons License 2014.04.12 0 0 19661

Ha a tervezőnek megvan a jogosultsága, akkor lehet műszaki ellenőr.

 

Amennyiben vannak konkrét elképzelések, akkor abból már lehet egy tender-költségvetést csinálni, de a kiviteli tervek nélkül ebben lehet akár +-20% szórás is.

Előzmény: Gy.Jani85 (19660)
Gy.Jani85 Creative Commons License 2014.04.12 0 0 19660

A tervezőt meglehet lehet kérni,hogy legyen műszaki ellenőr?A Néhibnél azt mondták,hogy nem mindent kell megcsinálni a telepen amit a jogszabályban le van irva.A hatósági állatorvost kellesz megkérdeznem,hogy mit kér.Nem higtrágyás hanem almos tartás lenne minden istállóban.Csak egy kisebb csurgalék viztároló lenne épitve.Azért akarok egy költségvetést csinálni,mert van itt egy eladó tehenészeti telep.Aminek a fele is elég lenne nekem és 30 millióért árulják.Ehhez még hozzá jön az átalakitás + a tartástechnologia.Ezért sokkalom érta 30 misit.Ha kicsit olcsobban tudnék épiteni egy telepet akkor már szerintem megérte.

Előzmény: KömKel (19659)
KömKel Creative Commons License 2014.04.12 0 0 19659

Megoldható úgy, de kelleni fog vagy mindkettőnek femü-s jogosultság, vagy pedig egy műszaki ellenőr a kivitelezéshez.

 

Költségvetéseket csinálok, de sertéstelep esetén elég komoly előirások vannak ÁNTSZ, és Állategészségügy területén, tehát egy skiccből gyakorlatilag semmit nem lehet kiszámolni, mert nem fedi majd a valóságot.

Magyarul lehet ki tudom számolni, hogy az épület mennyibe kerülne majd, de az, ami igazából sertésteleppé teszi (higtrágya elvezetés, stb, stb) nem lesz benne, mivel ezeket csak az elkészült (és hatóságilag jóváhagyott) technológiai terv alapján lehet tudni.

Előzmény: Gy.Jani85 (19657)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!