Keresés

Részletes keresés

A ló túloldala Creative Commons License 13 órája -1 0 39430

Ugye nem gondolod komolyan, hogy az ilyesmire annyira kényes EU legnagyobb haddiipari beszállítói csúnyán megvesztegetnek minket?

Előzmény: Hiryu-reload (39429)
Hiryu-reload Creative Commons License 16 órája 0 0 39429
Hiryu-reload Creative Commons License 16 órája 0 0 39428
Hiryu-reload Creative Commons License 16 órája 0 1 39427

izé, tudom időnként velem is elszalad az offo-ló, de nem lehetne ezt az illető topicban tárgyalni?

 

Platon Creative Commons License 23 órája 0 0 39426

Én nem ezeket a számokat tudom, de igazából lényegtelen.  E forrás szerint is majdnem 2x fölény volt és a szír hadseregnek összesen 200 katonája volt a térségben a többi milicista. Szemben az 5000+ ISIS haderővel. 

 

Ha ebből akarsz következtetéseket levonni a szír hadseregre az elég nagy metodológiai hiba.

 

Palmüra ráadásul minden csak nem jól védhető beásott helyőrség. Az egészet magaslatok határolják észak felől, aminek a java ISIS kézen volt az offenzíva megindulásakor. Szóval szimplán nem igaz hogy a védők lettek volna helyzeti előnyben. 

 

 

Előzmény: Cs_ (39424)
molnibalage Creative Commons License 24 órája 0 1 39425

Megint van itt mindenről szó csak légvédelemről nem.

Cs_ Creative Commons License 24 órája 0 0 39424

Azért ez nem igazán így volt. Az USA azért jó ebben a történetben, mert van kire fogni a dolgot az igazság helyett. 

A védők létszáma, nem 350 milicista volt, hanem kb 3000 fő, köztük 200 főnyi Tiger force. S hát ügye az oroszok a Palmüra (Tadmor) visszafoglalása után a területen komoly erődítési munkákat végeztek. Dugig be volt ásva 3000 katona, miközben ügye lehetett számítani az orosz légi támogatásra is.  

Túl jó volt a helyzetük a szír kormányerőknek, ahhoz, hogy gyakorlatilag az ellenséggel való első (második) találkozásra szétfussanak. S nem érte váratlanul őket a támadás, mert folyamatosan le volt követve a ISIS csapatmozgásai, tudták, hogy jönnek. 

Szóval, ami történt, ahhoz kevés az USA-ra mutogatás.

 

Helyszíni beszámoló szerint nem kellett sok, hogy a milicisták morálja megtörjön és elinduljon a dominó effektus.

 

 

"This would cause massive explosion. Soldiers panicked and started to retreat from their positions. After that, everything calmed down, as terrorists were preparing to assault Jabal Tar mountain.
Without any serious reason, troops started abandoning their positions all over the frontline. Withdrawal of «Al-Fatemeyoun Brigade» provoked panic among the other city defenders, especially when the latter saw how quickly the Afghan fighters were retreating with all their heavy weapons and equipment. Note that they retreated westward leaving the city instead of staying inside."

 

Innen van:

https://www.almasdarnews.com/article/fall-palmyra-chronology-events/

 

 

Előzmény: Platon (39422)
Platon Creative Commons License 26 órája 0 0 39423

Igen, teljesen igazad van elég nehéz szétválasztani a valóságot a propagandától bármiről is legyen szó ebben a konfliktusban. Mondjuk nem csak ebben.

 

De ha megnézed pl. a Köztársasági gárda csak megvédte Damaszkuszt akkor is amikor gyakorlatilag minden felől ömlöttek a Szaúdi USA pénzből felszerelt dzsihadista barbárok. 

Előzmény: aamen (39416)
Platon Creative Commons License 26 órája -1 0 39422

Palmürát 350 milicista védte, és egy 5000 fős ISIS kontingens támadta. Ha megnézed, igen derekasan harcoltak. Ja és a Szír hadsereg nem volt jelen Palmürában akkor. 

 

Az egész blamázs oka az volt hogy az Oroszok megbíztak az USA által átadott felderítési jelentésekben, miszerint az ISIS északon a kurdok ellen készül támadni, Palmüra körül nincsenek jelentős csapat-összevonások. Hogy most az USA csak a szokásos inkompetenciáját hozta vagy szándékos volt a dolog az sosem derül ki. 

Előzmény: Cs_ (39420)
aamen Creative Commons License 1 napja 0 0 39421

amikor a ruszkik oda bementek a szír haderő már rommá volt amortizálva, és a latakia - damaszkusz vonalra volt visszaszorítva a maradéka
azok az egységek nagyobbrészt üresek és csak papíron léteznek vagy harmadosztályú sorállománnyal vannak feltöltve, mert a háború első szakaszában megsemmisültek megszöktek vagy átálltak
nem véletlen hogy ezt a tigris meg isishunters csapatot kellett vinni később bárhova is be akartak menni, és nem egyszer jöttek is a xar hírek hogy ahogy ezek eljöttek valahonnan már mentek is vissza a zöldek/feketék mert a hős saa otthagyott egységei elfutottak

a kurdok megítélese meg megintcsak egy médiatermék
az usákokkal szükségük volt egymásra, ezért kaptak az usákoktól egy több éves jó pr-t az összes fontosabb nyugati médiában, címlapokon a szép büszke önálló és feminista kurd katonalánnyal
arról a részről meg amikor az usák katonát elvtársnak szólították, inkább nem nagyon beszélt senki
mert az ypg/pkk kapcsolat meg pláne a marxista vonal nem fért bele ebbe a jó pr-be
most meg aztán hogy az usákok dobni látszanak a kurdokat, visszanyal a fagyi, mert a közvélemény meg azt várja el az usák vezetéstől hogy védje meg kis kedvenceit
tehát először meg kell dolgozni azt a közvéleményt
de ezek a dolgok lassan, nagyon lassan mennek...

Előzmény: A ló túloldala (39418)
Cs_ Creative Commons License 1 napja 0 1 39420

"Már bocs, de még azok a bizonyos vicc kategóriás egységek sem csinálnak ilyent. Bátorságból nincs hiány még a legbénább alakulatoknál sem."

 

Palmüra. Azt hiszem ez a leghíresebb nagy blamázs a szír kormányerők felől 

 

A szír kormánynak vannak használható alakulatai, teremnek példamutató példák, de a szír hadsereg java az csak olyan arabosan* bátor.

 

A polgárháborús helyzet is akkor kezdett fordulni a kormány számára kedvező irányba, amikor a Hezbollah megérkezett, úgy 2012-13 környékén.

 

 

*Szóban.

Előzmény: gaunt (39415)
A ló túloldala Creative Commons License 1 napja 0 0 39419

Mindenki sokat látta a két iraki háborúról készült discovery chaneles (propaganda) filemeket az igazságos és erkölcsileg felsőbbrendű nyugati szövetségesek szaddamot (afgán talibánt) megalázó totális győzelméről.

(És akkor nézzünk körül irakban/afganisztánban most)

Előzmény: Tomsz85 (39417)
A ló túloldala Creative Commons License 1 napja 0 0 39418

Olyasmi re gondolj, hogy vagy szír működő légierő, tüzérség, vannak páncélosok, elit alakulatok stb stb. Persze, fel vannak töltve orosz tanácsadókkal öszekötőkkel és jön a korlátlan hadianyag a sziriai expresszel a boszporuszon át, de a biztos vereségből hozták vissza az oroszok a szitut, és a szárazföldön győztek, légitámogatással. Az amerikaiak pedig a világ legmodernebb és legnagyobb légierejével épp kivonulnak (már ha igaz) odadobva az egyetlen nem aszad párti (most még) valamibe vehető katonailag és politikailag is normális kurdokat erdogán "antiterrorista" hadjáratának.

Előzmény: aamen (39416)
Tomsz85 Creative Commons License 1 napja 0 0 39417

Ma igen, a nyugatiak általában tökéletes utánpótlással és ellátással szoktak menni, legalábbis az átlagemberben ez a kép él, ja és teljes légi támogatás.

  

Előzmény: Platon (39414)
aamen Creative Commons License 1 napja 0 0 39416

gyanús, hogy ezeknek az egy része médiatermék
monnyuk a deirezzori társulat az tényleg kifejezetten katonaszerű, azt el kell ismerni, az a bekerítettségben kitartás az iá kellős közepén, akkor is katonákat csinált az ottaniakból ha előtte nem lettek volna azok

Előzmény: Platon (39414)
gaunt Creative Commons License 1 napja 0 0 39415

Pedig hidd el, tényleg sok jó egységük van! Köztük az általad említett ISIS Hunters. Láttam róluk egy-két videót, nem az idétlen "lövünk a semmibe" kategória.

 

az saa egyéb részei arra alkalmasak hogy egy megfigyelőponton üljenek és az arra járó civileket levágják egy kis baksisra, de ha meglátnak egy géppuskás terepjárót akkor elfutnak a picsába

 

Már bocs, de még azok a bizonyos vicc kategóriás egységek sem csinálnak ilyent. Bátorságból nincs hiány még a legbénább alakulatoknál sem. 

Előzmény: aamen (39413)
Platon Creative Commons License 1 napja 0 0 39414

Nem kellene összekeverni a szír hadsereget a milíciákkal.

 

Egy rakat magas harcértékű egységük van. A köztársasági gárda ami Damaszkuszt és Deir ez-Zort védte sikeresen, a 104. légi szállítású brigád, ami sor iszlamista offenzívát állított meg helikoptereken érkezve. A 4. és 18. páncélos hadosztály, ami szintén egy sor nagyobb ütközetben bizonyított, és így tovább. 

 

Lehet leszólni a szíreket, de azért megnézném az a nyugati alakulatot, ami három öt évet harcol teljes bekerítésben szórványos légi utánpótlás mellett, éhezve, a lőszert beosztva, miközben napi rendszerességgel jönnek az öngyilkos merényletek. 

 

Pl. a Menagh légi-támaszpontot egy évig védő mintegy 300 fős alakulatból végül 70 ember maradt, akik három PSZH-val és két tankkal törtek ki a támaszpontról és jutottak el a kurd területekre. De előtte felrobbantottak mindent amit a terroristák használni tudtak volna.  Bármikor ki tudtak volna törni, és hazajuthattak volna, de kitartottak a végsőkig amíg értelme volt. 

Előzmény: aamen (39413)
aamen Creative Commons License 1 napja 0 0 39413

"Általában ha ők felbukkantak az elég gyorsan eldöntötte a csatákat."

meg rémlik még valami 5. hadtest meg egy isis hunters nevű csapat (bár lehet hogy ezek ugyanazok)
öt éve ezek azok a szír egységek amik a katonaiságnak azon a fokán vannak hogy el lehet vinni a-ból b-be úgy hogy közben nem szöknek meg sőt valamiféle katonai jellegű teljesítményt (lőnek) is produkálnak
minden mást az iráni milíciák meg a hezbollah csinál lentről
fentről meg a ruszkik persze
az saa egyéb részei arra alkalmasak hogy egy megfigyelőponton üljenek és az arra járó civileket levágják egy kis baksisra, de ha meglátnak egy géppuskás terepjárót akkor elfutnak a picsába

Előzmény: gaunt (39411)
Platon Creative Commons License 1 napja 0 0 39412

Ez amúgy teljes félreértés. Egy ilyen polgárháborús szituációban alapvető, hogy minél több milíciát tudj bevetni, amik biztosítani tudják a hátországot, és a csendesebb frontszakaszokat, ezáltal felszabadítva a hadsereg nagy harcértékű alakulatait az offenzív hadműveletekhez.

 

Ettől még ezek a milíciák egyáltalán nem szarok, nagyon is ütőképesek. Abban a feladatkörben amire szánták őket. Olyan ez mintha leszaroznánk egy hadihajót, mert nem tud repülni. 

 

 

Előzmény: gaunt (39411)
gaunt Creative Commons License 1 napja 0 0 39411

Lehet, hogy vannak olyan szíriai egységek amik a vicc kategóriába tartoznak, de pl. Szuheil Al-Hasszan Tigrisei igencsak megérdemlik az elit megnevezést. Általában ha ők felbukkantak az elég gyorsan eldöntötte a csatákat.

Előzmény: etomcat (39407)
Platon Creative Commons License 1 napja 0 0 39410

Olyannyira hogy az USA katonai sajtóban tömegével jelennek meg az elemzések arról hogy mennyivel hatékonyabban használják fel az Oroszok az USA erők töredékét kitevő erejüket a térségben. Miközben az USA igazából nulla eredményt tudott felmutatni, addig az oroszok töredék erő bevetésével megnyerték a háborút. 

Előzmény: A ló túloldala (39408)
Platon Creative Commons License 1 napja 0 0 39409

Hát tényleg érdekelne hogy milyen álhír oldalakról tájékozódsz. 

Előzmény: etomcat (39407)
A ló túloldala Creative Commons License 1 napja 0 0 39408

Igen, és azok is neutrinócsapdákkal fogdossák az orosz tengeralattjárókat.

 

Nézz rá a térképre mi volt ott mielőtt az oroszok bevonultak és mi van most. Ébresztő.

Előzmény: etomcat (39407)
etomcat Creative Commons License 1 napja -1 1 39407

> van ütőképes és lojális jól ellátott szárazföldi haderejük aszad seregének a személyében

 

Ez ugye vicc volt, mert komolynak durva lenne?

 

A szír (Asszad) sorozott sereg egy bohózat, a komolyan vehető szf. harcolást Szíria felszabadításáért az iráni szövetségesek és az általuk kiképzett-vezetett milíciák végzik, mint pl. a Liwa al-Kudsz. Ez utóbbi sikerét még a cionisták is megirigyelték és ezért létrehozták a saját hasonló alakulatukat, melynek elnevezése: Lőwy, alkudsz?

Előzmény: A ló túloldala (39406)
A ló túloldala Creative Commons License 1 napja -1 0 39406

Az oroszok helyzete sziriában azért stabil mert nekik van ütőképes és lojális jól ellátott szárazföldi haderejük aszad seregének a személyében, rendes felderítéssel légi támogatással. 

Előzmény: Cs_ (39395)
Cs_ Creative Commons License 1 napja 0 0 39405

Nem igazán értem, hogy mire gondolsz az írásommal kapcsolatban. :(

Előzmény: molnibalage (39402)
Platon Creative Commons License 1 napja -1 0 39404

Ott vannak.

 

Rendszeresen jelentik is az Izraeli jogsértéseket, pár havonta kínos helyzetbe hozva Nethanjeut. 

 

https://peacekeeping.un.org/en/mission/undof

 

 

Előzmény: M.Zoli (39400)
Platon Creative Commons License 1 napja -1 1 39403

Nem tudom miről beszélsz.

 

Srebrenicában nem ENSZ által garantált tűzszünet volt, hanem ENSZ általa garantált demilitarizált zóna. Amit a NATO tudatosan és szándékosan elszabotált, amikor bázist biztosított az ARBiH 28. hegyi hadosztályának, a kannibál Naser Orić mészárosainak, akiknek még helikopter bázisuk is volt a "demilitarizált" zónában és onnan hajtották végre a környező szerb falvak ellen a tömeggyilkos etnikai tisztogatásokat. Na erre válaszul nyomult be a VRS és követte el a még nagyobb mészárlást. Az egész valószínűleg be sem következik, ha a NATO végrehajtja az ENSZ határozatot ahelyett hogy tömeggyilkosokat bújtat. Ez persze nem menti se Orić , se Mladić rémtetteit, de azért mondjuk egy igazságosabb világban a háborús bűnös Bernard Janvier NATO parancsnokot is várná ezért egy szép meleg cella Hágában.

 

Ruandában sosem volt ENSZ tűzszünet, Franciaország (Hutuk) és az USA (Tuszik) vívott egy szép hagyományos gyarmati proxyháborút, amit az USA nyert meg és azóta is a CIA által kiképzett mészáros Paul Kagame vezeti Ruandát, csekély 6-8 millió halottba került ez Kongóban. Persze a Franciák is szépen választottak szövetségest a fél millió ember lemészároló Hutu vezetésben.  Egyik kutya másik eb.

 

Mondjuk ennek legalább van némi köze a topichoz, mert ugye a háborút az robbantotta ki hogy a CIA-s Kagame bandája stinger rakétákkal lelőtte a békekötésre Kigaliba érkező Habyarimana elnök repülőgépét hogy kirobbantsa a háborút. 

 

Szomália :) LoL Ott éppen semmilyen tűzszünet nem volt...

Előzmény: molnibalage (39402)
molnibalage Creative Commons License 1 napja 0 0 39402

Ez viccnek jól volt. Sebreinca, Ruanda? Szomália? Baromi sokat értek el ott... Az külön vicc, hogy kik és miért köpködnek azóta is a résztvevőkre.

Előzmény: Platon (39398)
molnibalage Creative Commons License 1 napja 0 0 39401

Izrael mikor állt hadiállapotban a Szu-val vagy Oo-val...? Ne kezeljük már ilyen lazán a terminológiákat...

Előzmény: Cs_ (39397)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!