Google mapsen is meg lehet nézni, a Borská utca mellett fut, bár a képen látható elrendezéshez képest némileg mást mutat (vajon melyik a régebbi?). Utcakép nézetben az Emil koda utca felől be is lehet kukucskálni :)
Három nyomtáv van a képen. Kiszíneztem a jobb láthatóság kedvéért
Keskeny: piros
Normál: zöld
Széles: kék
Vagyis az első kiágazás normál és széles, a második normál és keskeny nyomtávú, egyenesen pedig mindhárom folytatódik, a végén egy elhúzással. Nagyon valószínű, hogy a váltókörzet négysínes megoldása erős kompromisszum (pl. a tényleges nyomtáv a váltókörzetben bővebb, mint az ideális lenne), ezért húzza el a végén a keskenyt két önálló sínre.
Ugyanakkor az is jól látható, hogy csak a zöld irányt használták a kép készítésének időpontjában, az összes többi szál rozsdás.
Tóth Sándor Frigyes GYSEV járművekről írt nagyszerű könyve szerint az 1994.03.21-i Gy.834-68/1994. sz. levél alapján a MÁV 1993.01.01-vel visszamenőleg törölte az állagából a
30 55 117 1103-1 psz. segélykocsit,
30 55 117 1823-4 psz. raktárkocsit,
30 55 537 1044-6 psz. pőrekocsit,
egyben ezzel a dátummal GYSEV állagúvá nyilvánította azokat.
A könyvben 1997-ből, már GYSEV-es pályaszámmal van a kocsiról egy kép.
Apum a MÁV felépítmény vizsgalónál dolgozik lassan 30 éve.Szidja a mavot rendszeresen, neki van a családban a legtöbb rálátása ,mi főleg buszosak vagyunk.Kevesen mondhatják el magukról hogy szinte egész életükben egy helyen dolgoztak, de ő efelé tendal, 6 éve van még..igaz, csak hétvégén van otthon ,mi nem.pesten lakunk,őt viszont ez pesthez köti.Nyárin 2 hetet, meg karácsonykor van hosszabb ideig velünk
Én nem tervezem a mavnal dolgozni, de apum jó helyet talált, mert 30 évet lenyomott, bár nem érzi megbecsülve magat ott..
"Gondolom egy Y25-ös forgóvázas RES kocsi is elviszi azt amit kell."
Változott a technológia, ma már nem előszerelt vágánymezőket fektetnek, mint a vasútmodelleknél, hanem az (át-)építő géplánc a helyszínen lapátolja össze a vágányt az odaszállított alkatrészekből (sínek, aljak, apróvas, zúzottkő).
Mint az általad talált képen is látszik, szólóban is előfordul, én csak amiatt írtam hogy "egy kupacban", mert példának a sínmezőszállító kocsit tetted be. :D
A sínmezőszállítók az Yp 30 55 537 7500-7732(?) között voltak (később 80 55 983 62xx-tól ill. 84 55 983 81xx-tól), de volt egyéb 537-es kocsi is ebből a típusból üzeminek átszámozva, amik nyilván szóló kocsik voltak. Ilyen sima pőrekocsi van a te két utolsó képeden is.
Lehetséges, hogy ez MÁV-os volt? Volt olyan, hogy 30 55 537 1044-6 (Győr, 1953), honállomás Sopron, de az én listáimban nem látom nyomát a 30 43...-1 átszámozásnak. Az ellenőrzőszámok stimmelnek.
Mikori a kép? Nincs véletlenül nagyobban a rajta lévő keskenynyomközű mozdonyokkal? :D
Nem hinném, hogy elkóboroltak volna, mivel máshol, másra nemigen lehetett volna használni őket. Én csak egy kupacban láttam őket, pl. Rákos állomáson, de leginkább "otthon" a Kőér utcában (2011-es kép). Persze még mielőtt ilyenek lettek volna nyilván mászkáltak ezerfelé akár magányosan is (MÁV 482 8xxx Sap).
Amíg voltak PLATOV darus átépítések, addig előfordultak zárt szerelvényként továbbítva, az egyesített bontó- és kötőtelep, valamint a munkaterület között. Jelenleg szerintem nincs is üzemképes darab belőle az országban. Se daruból, se pőrekocsiból.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy hat tengelyes "nehéz" pőrekocsik csak géplánccal együt közlekednek ? Vagy néha elbarangolnak más célokkal is ? Esetleg egy-két darab szerelvényként ?
( A képet a fórumon találtam, készítője remélem nem haragszik érte. )