Keresés

Részletes keresés

dyjani Creative Commons License 2018.09.06 0 0 12562

Bocs.még valami: ha az emészthető fehérjetartalma 16%-tól több(lehet kezdő borjútáp),akkor kellene keverni kukorica és árpadarával.

Előzmény: dyjani (12561)
dyjani Creative Commons License 2018.09.06 0 0 12561

Elméletileg nem árthat a sertéseknek(föleg,ha már nem kismalacok) mert azok mindenevők.A szarvasmarhák kérődzőek,jobban hasznosítják a szálastakarmányt.

De hiszem,hogy nem nagy mennyiséről van szó.

Előzmény: V.T.ZS (12560)
V.T.ZS Creative Commons License 2018.09.06 0 0 12560

Sziasztok. Tudom nem tartás topic, de olyant nem találtam.

Többen tartatok itt disznót, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem.

Kaptam borjú koncentrátumot egyik ismerősömtől, mert megmaradt neki. Megetethetem a disznóimmal? Nem ártana nekik?

Köszönöm.

pálinkás-doszi Creative Commons License 2018.09.05 0 0 12559

Szia!

Köszönöm a pontos típust. Azért is érdekelt, mert jelenleg lepkecsiszolóval dolgozok, viszonylag egy finomabb papírossal, csak ezzel sokáig tart a sorját kihúzni az él teljes hosszában egyenletesen, főleg ha a kés viseltes, plusz folyamatosan hűteném kell külön egy vödörben. Utána egy dick mikro polír acélon lehúzom a sorját, majd egy 10-15 ezres finomságú fenő "gumi"-n fejezem be. 

De szívesen kipróbálnám a rongy/filc korongos megoldást is, filc koronghoz hozzá tudok jutni gyorsan, már csak pasztát kell szerezzek hozzá. Kíváncsi leszek a végeredményre így!

Fúvóka: Valószínűleg 1,5 fúvókát kap első nekifutásra aztán majd elválik.

 

Előzmény: zolpat (12554)
zolpat Creative Commons License 2018.09.05 0 0 12558

Igen-igen,felénk is használnak zsírzógombot fúvókaként,én a perzselőmet úgy örököltem,már van vagy 30 éves,de még jól műkszik,majd ha megadja magát csakis akkor lesz másik:))

 

Ja,a lentebbi hsz-ben,nem a perzselő bír ki két disznót,hanem egy palack..:))) A félreértések elkerülése végett..:)

Üdv.Z

 

Előzmény: dyjani (12557)
dyjani Creative Commons License 2018.09.05 0 0 12557

Errefelé sokan zsírzófejeket alakítanak fúvókává.Nem tudom mennyi a fúvoka átmérője,de kiszerelik belőle u rugót meg a golyót,6-os vagy 1o mm -es menettel csatlakozik .

Előzmény: zolpat (12556)
zolpat Creative Commons License 2018.09.05 0 0 12556

Még annyit az én perzselőm a 2-es fúvókával eléggé gáz zabálós.Cserébe viszont bitang erős a láng és jól irányítható,ezt nem fújja el a szél,meg 2 disznót így is röhögve kibír,többet meg nem is szoktam egyszerre vágni,egész tél folyamán olyan 10-15 disznó,ez semmi,a többi profi kollégához képest:))

Üdv.Z

Előzmény: pálinkás-doszi (12553)
zolpat Creative Commons License 2018.09.05 0 0 12555

Ja igen,még az élezésről...

Visszaolvastam egy csomó hsz.-t,és van aki szerint a vizes köszörülés nem ér semmit(de még igazából senki sem tudta megindokolni hogy miért),nos én ezzel egyáltalán nem értek egyet..

Van egy pár hentes ismerősöm is,akik a vizes köszörűre esküsznek..másik:ha olyan sz.. r  akkor miért árulnak még a legnevesebb gyártók is a mai napig vizes köszörűket,hozzáteszem arany áron!

Aláírom hogy a mai "gyorsacélok"lehet hogy a gyorsabb köszörülési módszerekre lettek kitalálva,de nekem ne mondja senki hogy a vizes kővel nem lehet ezeknek is tisztességes élt csinálni!

Gyerekként a nagyapámnak egy kézzel hajtott vizes köve volt,természetesen én tekertem a köszörűt,az öreg meg élezett,és mégis élesek voltak a kések,és jópár disznót feldolgoztunk velük.

Tegnap az asszony konyhakéseit köszörültem meg,6db-ot.. Van köztük Victorinox,KDS,Fiskars,meg kínai"vackok"is:))

Mikor hazajött,csak a csupasz alkaromat mutattam neki(na nem úgy:)) hogy mostmár óvatosabban bánj a késekkel,mert "ilyenek"lettek:))

Közben gyorsan megnéztem a perzselőt,2-es fúvókája van,egy valamikori lángvágóból való...

Üdv.Z

 

 

 

zolpat Creative Commons License 2018.09.05 0 0 12554

Szia!

Nos az enyém ez a típus  https://szerszamx.hu/straus-kettos-koszoru-vizes-es-szaraz-375w-150200mm-uj-830

 

Bár az enyémen 400 wattos matrica van,nem tesz semmit,lehet hogy az enyém is csak 375wattos,csak a kínainak a 400wattos matrica ragadt a kezére éppen..:)) Meg én még olcsóbban is vettem anno a Jófogásról,talán egy tízes volt postával együtt..

De nekem bőven elég a teljesítménye,mégha izomból rányomom a kést a vizes kőre,akkor sem áll meg,viszont kb 30 perc elteltével azért már melegszik,de mondom,nem is ipari célra használom,nekem tökéletes!

Ha ilyet veszel,ajánlatos kicserélni a vizes követ egy 100-120-as szemcseméretűre,mert gyárilag 80-as van rajtuk,de még azt mondom az sem nagyon vészes,tudok olyat aki pl.a gyárival használja,de a 80-as jobban megkaristolja a pengét,nem végez olyan finom munkát,dehát többet kell polírozni és kész..:) Illetve a gyors korong helyére rongy vagy filc korong pasztával,és már mehet is az élezés,szigorúan otthoni felhasználással:))    Ha én is iparszerűen űzném az élezést,ez biztos nem bírná a strapát..de nézd meg nyugodtan,hogy mennyibe is kerülnek pl.a Dick lamellás vagy vizes gépei,aztán dobsz egy hátast:))

Lassabb vele a munka mint a szalagossal vagy a lamellással,de itt viszont tuti nem tudod elcseszni a pengédet,nem égeted meg vele,és menet közben jobban is tudsz korrigálni az élképzéssel.

És ha ügyes vagy,akkor szerintem nem is szed le annyi anyagot mint pl.a szalagos,ami gyakorlatilag egy smirgli papír elég nagy fordulaton,na az nekem szó szerint zabálta a kések anyagát.Persze lehet hogy nagy szemcsés volt rajta,már a fene sem emlékszik.

De van itt egy másik is,amit még nagyon dícsérnek    https://www.szerszamkell.hu/erba_szaraz_nedves_koszoru_400w_9555

 

A fúvókámat most így fejből nem tudom,de ha lesz egy kis időm,megnézem neked szívesen,bár nekem is maszek gyártmány van,a fene tudja mit tettek bele annak idején,de működik és kész:))

 

Üdv.Z

Előzmény: pálinkás-doszi (12553)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2018.09.04 0 0 12553

Szia!

Az említett vizes köszörűd típusát le tudnád írni? :)

Illetve lenne, egy kérdésem, amit minden tagnak célzok. Ki mekkora fúvókát használ a maga gáz perzselőjébe? Most készül a sajátom, csak egyenlőre a fúvóka méret az ami kérdéses. Esetleg aki tudna képet mellékelni a saját aparátjáról azt is szívesen látom!

 

Előzmény: zolpat (12552)
zolpat Creative Commons License 2018.09.04 0 1 12552

Szervusztok! Rég jártam erre,gondoltam benézek...:)

Az élezésről osztanék meg egy-két tapasztalatot..lassan úgyis időszerű lesz előszednünk a pengéket..

Nos az elmúlt 1évben kipróbáltam a gépi köszörülés három típusát.. Vizes,lamellás,és szalagos.

Mivel nem ipari gépeken csináltam,így valószínű ez is behatárolta a dolgokat.Igazából kínai gépek voltak.

 

Szalagos: Nagyon szép élt lehet vele varázsolni,csak mikor jobban rányomtam a pengét megállt,azt hiszem 240wattos volt.

Utána rongykorong,zöld polírpasztával,borotvaélesek lettek a kések. Haladós is,de nekem a gép gyengesége miatt nem jött be.

 

Lamellás:Ez már 400wattos gép volt,ez nem fulladozott,de itt meg az volt a bajom,hogy nem nagyon haladtam,lassan szedte le az anyagot,ráadásul,mivel duplaköszörűről volt szó,a másik oldalon a polírkorong zavart,mikor hosszú késeket éleztem,volt hogy"kivette"a kést a kezemből,mikor véletlenül a nyele beleért a rongykorongba..  Na utána már kicsit féloldalvást tartottam a kést,tanultam,megvolt a lecke.:) Igazából ez sem jött be,mert nagyon nagy figyelmet kíván,ráadásul balesetveszélyes is volt a gép,mert nem volt rajta burkolat,mivel nagyobb volt a polír és a lamelláskorong is mint a gyári mérete.. Mivel nem az enyém volt a gép,így nem is "okoskodtam"bele,hogy miért van ez így? Ezzel is nagyon jó borotva éleket tudtam kihozni a "bot"élességű késekből,de mondom,nekem annyira ez sem jött be..

 

Vizes köszörű:Végülis megmaradtam annál amim eddig is volt,egy Straus 400wattos vizes+száraz köszörű.

A száraz kő helyére feltettem a rongykorongot,meg a gyári vizeskövet lecseréltem egy 120-as szemcsefinomságú jobb minőségű kőre,így már sokkal jobb lett a gép. Áldom az eszem,mikor beruháztam a rongykorongra+polírpasztára,mert eddig csak acéloztam meg porcelánoztam az él finomítása során. Úgy is nagyon jó élt tudtam varázsolni,de ez az igazi,nem marad karcos a penge,ráadásul a polírpaszta sokkal finomabb végeredményt ad mint az acél vagy porcelán..

 

Szóval nekem semmi bajom a vizes köszörűs élezéssel,nekem ez a combó jött be nagyon(vizes kövön  lenagyolom és felhúzom a sorját,majd a rongykorong+polírpaszta véglegesíti az élt) Utána már jöhet az acél vagy porcelán,ha menet közben kezdi elveszíteni az élét a kés..

 

Nyilván egy ilyen géppel csak az otthoni (max.ismerősőknek)késeket tudok megélezni,de nem is fogok beruházni komolyabb cuccba,mikor egy dick vizes vagy lamellás köszörű majd két kiló...

Üdv.Z

 

 

 

LAR-533 Creative Commons License 2018.09.03 0 0 12551

Köszönöm találtam! :) 

Előzmény: LAR-533 (12550)
LAR-533 Creative Commons License 2018.08.26 0 0 12550

Üdv! Valakinek nem lenne eladó sertéskábító pisztoly? 

E-mailom publikus! Köszönöm ! 

paragramma Creative Commons License 2018.07.26 0 0 12549

Csettegő eladó 14 ezerért.

Blaser75 Creative Commons License 2018.05.27 0 0 12548

Eladó eredeti JP2 55db S&B piros végű patronnal kihasználatlanság miatt.Ár:15000Ft

Baxter1965 Creative Commons License 2018.05.21 0 0 12547

Kedves Dezső!

 

Szeretnék egy kis segítséget kérni a régi Savaria daráló felújításához. Tudna adni valamilyen elérhetőséget?

 

Üdv Varga János

 

Előzmény: Dezső1959 (11935)
MikkaMakka321 Creative Commons License 2018.04.14 0 0 12546

Sziasztok!

 

Tiszasas környékén nem tudtok olyan böllért aki vállal háznál bérvágást? 

Téli kaland Creative Commons License 2018.03.21 0 0 12545

Helló mindenkinek! Segítségetek kérném sonka ,szalonna , csülök füstöléssel kapcsolatban.. ki hogy csinálja? meddig füstölni lassú füstöléssel? Én száraz sózást végeztem, csülök, szalonna , karaj hús kb 3 hete áll sóban, sonkával még várnék kb 2 hetet. Meddig kell áztatni füstölés elött? hányszor kell vizet cserélni aztatáskor?Esetleg + infó? szivessen fogadom! Tudom unalmas a téma , de köszönöm elöre is a válaszokat!

Hadvezér Creative Commons License 2018.03.12 0 0 12544

Nálad a pont!

Előzmény: öreg_néne_b (12543)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.03.12 0 0 12543

Én már befejeztem a füstölési szezont, ilyenkor már nem sózok semmit. Meleg van már...

Hadvezér Creative Commons License 2018.03.12 0 0 12542

Szia! Nagymamámtól örököltem, szerintem Ő is, legalább 100 éves recept :-) : 10 l vízhez 2 kg só, 3 deka salétromsó, 2-2 deka borókabogyó (fenyőbors az eredeti recept szerint), koriander, 3-4 babérlevél, 1 fej fokhagyma. Mindezt megfőzve, hűtve, szűrve, sonkát, szalonnát 2 hétig pácolva.

 

Kicsit szkeptikus vagyok: évekig készítettem, Anyósomékat idegállapotba kergetve a főzés közbeni szagokkal (Náluk csak só dívik), 3 hétig 2 naponta forgattuk (3 hét csak sóban érlelés után), és az ízén semmi különbséget nem éreztem. Azóta maradunk a sima sózásnál. A sonkát is ugyanannyi ideig kellene pácolni, mint a szalonnát? Na mindegy, szerintem próbáld meg, mondjuk a fele mennyiségnél, és ízleld figyelmesen, aztán oszd meg itt az eredményt. :-) 

Előzmény: molnartom (12540)
Rchárd89 Creative Commons License 2018.03.12 0 0 12541

Ha csak zsírszalonna hús nélkül akkor felesleges felönteni, hagyd nyugodtan szárazon, ha húsos szalonna akkor 2 nap múlva már lehet rá önteni sós levet, bár nem tudom mennyire sóztad meg, mert ha nem sajnáltad akkor elég rá a 16-os sós lé ( 10 liter vízbe 1,6 kg só), ha csak beleforgattad a sóba és filmréteg szerűen tapadt rá akkor 20-as sós lé (10 liter vízben 2 kg só). Páclé meg nagyon sok féle van, mindenki másra esküszik, én nem használok konkrét páclevet, hanem közvetlen sózás után a péppé turmixolt fokhagymát "rádobálom" , utána pár szem mustármag, és ezt hagyom 2 napig állni, h a sót beszívja az anyag, majd 2 nap múlva öntöm rá a sós levet.

Előzmény: molnartom (12540)
molnartom Creative Commons License 2018.03.12 0 0 12540

Üdv mindenkinek!

Egy kis tanácsra lenne szükségem.

Tegnap besóztam 12db szalonnát. Hány nap múlva érdemes páclével felönteni?

Van esetleg valakinek egy jól bevált páclé receptje? Ezt a sólét majd le kell önteni előtte?

Köszönöm szépen.

Rchárd89 Creative Commons License 2018.03.12 0 0 12539

Pont ez a problémám sajna, h a gázszerelvény boltban sem kapok ilyenfajta szabályozó szelepet, de lehet csak én vagyok béna a keresésében :)

Előzmény: Boarhunter (12538)
Boarhunter Creative Commons License 2018.03.11 0 0 12538

Ahhoz szerintem kurvadrága, hogy csak a szabályzó részt használd.

Megveszed, aztán elolvasod, hogy csak a hozzávaló reduktorral javasolják a használatát. Egyébként a csatlakozója is ahhoz passzol, nem megy rá a palackra. A reduktor vagy nyolcezer forint.

A "szabályzója" egyrészt egy tekerőgomb amivel el tudod zárni, másrészt egy karos, rugós szelep amit ha behúzol, akkor tolja a gázt ezerrel, ha elengeded akkor "gyújtóláng" üzemmódba áll. Szerintem ezeket a cuccokat egy gázszerelvény üzletben is össze lehet szedni.

Előzmény: Rchárd89 (12537)
Rchárd89 Creative Commons License 2018.03.11 0 0 12537

Az nem érdekes, h milyen a cső és a fej rajta, azt le tudom vágni és hegeszteni vagy forrasztani rá egy normálisabbat, engem lényegében az a szabályozó része érdekelne, amivel a gázt tudom szabályozni vele, mert akkor nem kell a palackot tekergetni és lehet vele egyedül dolgozni.

Előzmény: Boarhunter (12536)
Boarhunter Creative Commons License 2018.03.09 0 0 12536

A rothenberger alapvetően nem disznóperzselésre hanem tetőszigetelések, hasonlók melegítésére készült. Ezért úgy van méretezve és kialakítva hogy a talajt baromi kényelmesen lehet vele sütögetni de a disznóhoz emelgetni nem annyira jó csuklóból emelgetni a hosszú csóragot. Vettem egyet a télen de sanszos, hogy le fogom rövidíteni a szárát.

Hozzátartozik a dologhoz, hogy legendásan béna vagyok a perzseléshez szóval nem mfeltétlenül az én véleményem a mérvadó...

Előzmény: Rchárd89 (12535)
Rchárd89 Creative Commons License 2018.03.09 0 0 12535

Üdv mindenkinek. A Rothenberger gázperzselővel van valakinek tapasztalata, hogy mennyire jó? A régi perzselőm már elöregedett és nem találok hozzá sehol szabályzószelepet, és csak ezen a Rothenbergeren van ilyen. Köszi a válaszokat.

öreg_néne_b Creative Commons License 2018.02.22 0 0 12534

Miért ne lehetne? Korábbi gazdája szerette volna felakasztani...

Előzmény: pintjano (12532)
tall vkt allied assault Creative Commons License 2018.02.21 0 0 12533

Számit valamit, hogy nincs rajta króm bevonat?

Jobban lehetne fenni vele ha lenne rajta?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!