Keresés

Részletes keresés

farkasbi Creative Commons License 2010.01.26 0 0 1782

 

Alapvetően azt kell eldöntend hogy kábítót akarsz vagy lefogót. Mindakettő elektromos szerkezet de különbözik a müködési elvük. Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is.

Ugyanez a helyzet a villa a fogó és a tüske esetében is, és még létezik csipesz is.

Itt is mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is.

Én probáltam mindeggyiket de a számomra tuti módszer a villa! Igaz hogy a villa kialakítása sem mindegy! Holnap lefényképezem és felteszem.

Én kétféle képpen vágok disznót. Ha olyan az ól hogy el lehet különíteni a disznót a többitől és van elég hely és tiszta is  és ha megengedik akkor szabadon mozgásában teszem rá a villát. Vagy csülökfogó a lábára csöveshurók a szályába és kihuzzva az ól elé.

Nálam még nem fordult elő olyan hogy rossz irányba dölt volna a disznó vagy hogy döntés közben lecsuszott volna róla a villa. Ugyanis abban a pillanatban mihelyt ráteszem a villát a disznó eleje megmerevedik az első lábak kiegyenesednek teljesen mindegy hogy szabad mozgásban vagy bovdennal meg van fogva. Hogy a disznó  merre döl az attol fogy hogy a lábai milyen pozícíóban vannak és merre huzza a súlyponta. Nekem volt olyam esetem  még az elején mikor tamultam a szakmát  hogy a disznó a négy lábán megált, olyan is hogy segre ült és olyan is hogy orrabukot. De ellenekző irányba nem tud dölni mivel a villával fogom. Lényeg a lényeg mihelyt réteszem a  villát a villa segítségéven áttbillentem a súlyponton magamfelé eldöntöm. Fogóval ez azért nehezebb mert ott arra kell figyelni hogy össze legyen szorítva mert különben nincs kontakt.

Én a villára szavazok.

 

 

 

 

 

Előzmény: csampilampi (1773)
csülök2 Creative Commons License 2010.01.25 0 0 1781

Helló!

 

Mindenkinek kösz az infókat. Én eddig mindig kábítópisztolyt használtam és elégedett voltam vele, a tagló iránt csak érdeklődöm, telán mert még soha nem használtam-láttam :)))))))

 

További szép estét

csampilampi Creative Commons License 2010.01.25 0 0 1780
1x hoztak be a hídra anno szürkemarhát. Egy olyan hentes ütötte aki naponta 150-200 db-ot ütött, és még neki is a 7. ütésre esett össze.
Annyira erős a koponya és rugalmas a bőr. Ez mind pikkerrel történt.


Másik mód ha nem volt tagló:

Vékony csontozókés benyom az öreglyukba a nyak mögé.
Csak ez sem az a kimondott EU norma.
Előzmény: Trucido (1779)
Trucido Creative Commons License 2010.01.25 0 0 1779
Kivánok!A pikker és a tagló(kontyos fejsze) ez a két szerszámot állatok kábitására használták "öseink"a vágóhidakon.Akábitópisztoly elődjei.A pikkerrel csak az állatokat sertés marha kábitását végezték.Ez egy ököl nagyságú,tojás alakú tömör vas melynek van egy topa vége és egy olyan tüske mint a kábitópisztolyból jön ki.Ez az egész fej egy fa nyélre van ráerösitve.Van egy és két tüskés is.A tagló az kettő az egyben,kábitásra és hasitásra használták öreg hentesek.Alakja mint egy balta csak joval nagyobb.Van az éle ezzel hasitottak és van a topa fele ezzel ütütték le az állatot.Ennek is hosszú fa nyele volt.Sajnos egyik se a leg emberbaráti EU-s szabványnak megfelelő szerszám.Nagyon pontosan kellett vele célozni hogy hatásos legyen.Csunya munkát tudott végezni ha rossz volt a célzás,vagy elkapta a fejét a jószág.Mind az állatba mina a hentesbe kárt tudott csinálni.Talán marhánál kicsit könnyebb volt mert annak a feje le vot kötve.Sertésnél ki kellett várni a megfelelő pillanatot hogy sikeresen le lehessen ütni az állatot.Ha nem sikerült 2-3 szor is le kellett sujtani és utána szúrni. Az se volt leány álom.Úgy pattogtak az állatok hogy veszélyes volt közelibe menni.Ezt a technikát kb.15 évvel ezelőtt használtam egy kis vágóhídon.Azóta sokat változott minden.Sokkal hatásosabb a kábitópisztoly vagy az elektromos kábitó berendezések.Remélem kicsit közelebb jutottál e két szerszám kinézetéről igy írásban,képem nincs csak egy igazi pikkerem.
Előzmény: csülök2 (1756)
Butcher88 Creative Commons License 2010.01.25 0 0 1778
Egyetértek!
Trucido Creative Commons License 2010.01.25 0 0 1777
Helló!Az Y villás kábitót csak vágóhidon kábitóbox megléte mellett bizonságosan és baleset mentesen használni.Házi vágásnál nem olyan egyszerű.Sokkal egyszerübb a fógó vagy a tüskés kábitó.Én használtam már mind a három tipust.Házi vágáskor jóbb a fogó vagy a tüskés.A fógóhoz megfelelő hely sükséges a fogónyelével együtt tudd elboritani a sertét.A tüskésnél ha az olba is kábitod kevesebb hely szükséges.Ha az állatot meg megkötöd és fógoval kábitod nem biztos hogy arra döl amerröl te álsz,könnyen át eshetsz akötélen és sikertelen lesz a kábitás.A tüskésnél hakikötöd oldalról beledöföd nem kell arra számolnod hogy átesel rajta.Ez az én szerény tapasztalatom és véleményem.Nem ma kezdem láttam már egy-két rosszul kábitott állatot vágohídon és háznál is.Én is a saját hibáimból tanultam.Nekem van fógó is és tüskés is kezdem megszókni a tüskéset.
kisszati Creative Commons License 2010.01.25 0 0 1776

Üdv mindenkinek!!!!

Érdekes téma az elektromos kábítás. Én pisztoly párti vook, de elgondolkodtam ezen a beleszúrós kábítón. Ha bemegy a 230V, de a végén mit mér az ember( V/A)?

Butcher88 Creative Commons License 2010.01.25 0 0 1775
Csampilampi kolléga! :-)
Ha rám hallgatsz az Y-os változatot elfelejted!:-)
Szerintem nem megbízható.Könnyen leeshet stb.
Nekem a tüskés nagyon bevállt,nem kell fogni,nem kell vizezgetni se semmi. :-)
És ha épp nagy az izgalom kora reggel,még hozzáérni sem tudsz véletlenül mert ugye benne van a husiban:)
chilii Creative Commons License 2010.01.25 0 0 1774
köszönöm szépen neked is a választ. találtam most egy érdekes szalámi receptet amit szívesen kipróbálnék, ezért is gyűjtöm az infókat.
Előzmény: csampilampi (1745)
csampilampi Creative Commons License 2010.01.25 0 0 1773
Kérdés!!

Ti akik használtatok ill. használtok elektromos kábítót melyikre szavaztok ill. melyiket érdemes venni??
Ugye 3 típus van: tarkóba szúrós, a fogó, és az Y villa.
Az Y alakú villát használta már valaki és mi a tapasztalata és véleménye róla???
Előre is köszönöm.....
trasgo Creative Commons License 2010.01.25 0 0 1772
Csak tisztázás végett a FI relének semmi köze a zárlathoz arra a biztosítékok vannak.
A FI relé a a fázis és a nullán folyó áramot figyeli és ha nem azonos akkor leold vagyis áram szivárgás van , ez lehet az agyon vizezett disznó-padló között.
És itt mA-rokról beszélünk (10-30 mA)
Üdv trasgo
Előzmény: mormogi76 (1768)
farkasbi Creative Commons License 2010.01.25 -1 0 1771

Sziasztok.

Igen a lényeg a lényeg az hogy csak biztonságos kábítót szabad használni mert könnyen megvan a baj.

Mormogi 76 koléga amit mondot az Fi relérő hogy  miért odhat le az igaz. Föleg akkor ha olyan helyen vág az ember ahol "bizonytalan a hállózat" Ezek a kábítókkal akkor lehet baj ha a bemenő áram zárlatos vagy a trafó lesz az. A tarfó akkor lehet zárlatos ha nem bizonsági trafó vagyis a tekercsek nem egymásmellett elszigetelten helyezkednek el hanem egymáson ész összeégnek.

Andor 0006 koléga rátapíntott az elektromos setés kábítók müködésének lényegére. Látszik hogy ért hozzá. Alapvetően két fajta müködést különböztetük meg az eggyik a kábítás másik a lefogás. Kábítás az amikor az eszközt a disznó nyakára teszik és 5-10-15 s után az álat eszméletlen állapotba kerül és utánna történik a szúrás.

A lefogás az amikor a szúrás elektromos árram alat történik. A lefogó lényege az hogy a használt áram olyan méretű hogy csak akkor bénitja az állatot ha rajta van mihelyt leveszed az állat magához tér. A használlatos eszközök a villa fogó csipesz és a tűske. Az alapvető robléma az hogy sokan nem ismerik a két fogalmat meg az hogy nem az a lényeg hogy voltos hanem hogy hány amperos. 

Az említett beleszúros helyen mondva lefogó nem lenne rossz de kéne fejleszteni.  

 

Előzmény: Andor0006 (1769)
csampilampi Creative Commons License 2010.01.25 0 0 1770
Érdekes téma ez a villany.
Az az igazság, hogy világ életemben pisztoly párti voltam ill. vagyok is ,de elgondolkodtam azon mi van ha nincs ember aki segít fogni ill. ha ki sem bírom kötni vagy akasztani, esetleg annyira vad stb stb, ilyenkor jó, de ha épp akkor nincs áram vagy akkor lesz zárlatos. Mert még az iparban használt az ok ( pedig már lassan az sem elfogadott ebben a tetű EU-ban. ) Számtalan példa van mellette, számtalan példa van ellene. Arra jutottam és ajánlom mindenkinek, ha veszünk is elektromos trafót, azért csúsztassuk be a jó öreg pityut az ülésre vagy egy szatyorba, mert kellhet ő is, ha netán valami gixer támadna :)



Vagy tévedek???? :)
Andor0006 Creative Commons License 2010.01.24 0 0 1769
Én nem vagyok híve a beszúrós elektromos "kábítónak",mert az nem kábít, hanem bénít,és szegény állat mindent érez, csak a feszültség alatt nem tud megmoccanni. Vettem, kipróbáltam, aztán eltettem a gyűjteményembe.

Ami tényleg kábít, az a kábítófogó. Két féle kisiparos termékét vettem meg, az egyik 18e a másik 35e volt két éve.
A drágábbik szigetelt alumíniumfogóval rendelkezik, és kétféle feszültséget lehet választani ( 90v , 110 V), az olcsóbbik acél szigetelt fogó és egy féle feszültség ( 110V). Természetesen nem véletlenül volt drágább az alumíniumfogós, mert nagyon jól működik. Nem töri a csontot, minimális a bevérzés, ami az olcsóbb verziónál sajnos jelentős volt.
A sertést tarkójánál kapom el,és cca 15 másodpercig tartom rajta. Akkor kábult el,ha kapálózni kezd a hátsó lábával. Ekkor leveszem róla, és tökéletesen nyugalomban feküdni fog. Nagyon szépen kivérzik ( természetesen jól kell megszúrni).
Egyre kell vigyázni a fogóknál, hogy nyugodtan és biztosan csípjük nyakon a disznót, mert ha véletlenül lecsúszik róla,és elszabadul, elég nehéz megint nyakon csípni.

Vízzel egyébként nem szoktam lelocsolni a disznót, mert a drágábbik fogóm pofáin szivacsok vannak, azokat kell benedvesíteni. Legnagyobb 330 kg hízót kábítottam vele, azt is tökéletesen lefektette. Azt tapasztaltam,hogy a nagyobb disznók hamarabb kábulnak el, mint a szívós 130 körüliek.
A fogót akkor használom,ha nincs használható segítségem, ha meg van két markos ember mellettem, akkor lövöm,mert a pisztoly nem foglal olyan sok helyet az autómban mint a fogó trafóval.
mormogi76 Creative Commons License 2010.01.24 0 0 1768
Pár gondolat az elektromos kábítóról. Nézegettem az expresszbe a beszúrósat hát elég gyatra minőségűnek tűnik, vékony kábel, a trafó doboza nem tűnik éppen teljesen vízállónak. Farkasbi kollégával egyetértve nagyon oda kell figyelni mit vesz az emberfia mert hamar megvan a baj. Az hogy leveri a Fi relét attól is lehet hogy a kábító tápja nem stabilizált. A fellépő enyhe elektromos tüskéket zárlatnak érzékeli és ezért old le. Írtam egyszer a gyártónak küldjön pár infót és képet a kábítóról és a trafóról de még idáig semmi
farkasbi Creative Commons License 2010.01.24 0 0 1767
Szívesen segítettem. Nem gondoltam hogy kezdő vagy, csak magamról tudom hogy mikor én kezdtem a szakmát sokáig tartott mire megtaláltam a számomra tökéletes elektromos sertés kábítot.
Előzmény: Butcher88 (1766)
Butcher88 Creative Commons License 2010.01.24 0 0 1766
Köszi farkasbi a segítséget.
Igazából én pisztolypárti vagyok,ettől függetlenül nekem van egy tökéletes beleszúrós kábítóm is.Most éppen az egyik ismerősnek kerestem egyet azért érdeklődtem.Félreértés ne essék,elég rég benne vagyok a disznóvágásba vagy ahogy felénk szokták mondani: "Láttam már olyat,aki csinált ilyet!" :-)
Amúgy szerintem is teljesen felesleges rá a vállpánt,és a kábelt így képről én is rövidnek találom,de ettől függetlenül biztos jó kis szerkezet!:)
farkasbi Creative Commons License 2010.01.24 0 0 1765

Ha az Fi relé levágta a hállózatot akkor ott valami zárlat volt. Vagy a trafó lett zárlatos ez előfordul ha a trafó nem biztonsági trafó. Vagy a hosszabító ha használtatok vagy az ajzat ahonnan vettétek az áramot az lehetett zárlatos. Mindenképpen vigyétek el szakemberhez a műszert és mérje ki. Tényleg "gyári" vagy otthon barkácsolt? Lényeg a lények amig meg nem nézik addig ne használjátok nehogy baj legyen.

Elméletileg az FI relé csak akkor old le ha valait rövidre zárnak  és zárlat keletkezik. Kábító esetében mikor a disznóra ráteszed akkor zárodik az áramkör de men lehet zárlat.

Előzmény: rakos (1764)
rakos Creative Commons License 2010.01.24 0 0 1764

Szia!

A tied FI relés hálózaton működik?

Ismerősnél a relé megszakította az áramot, disznó elszaladt!

Előzmény: farkasbi (1763)
farkasbi Creative Commons License 2010.01.24 0 0 1763

Szia Butcher88.

 Látom nagyon érdekel a elektromos sertés kábító.

Abból is a beleszúros változat.

Jól teszed hogy mielött veszel körbejárod  a témát.

Az elektromos sertés kábító-s forumon ráakadtál egy gyártóra aki ilyeneket csinál.

Igaz a neten fent van a száma de azért én megadom neked. 06302719034.

Ha elfogadsz tőlem egy pár tanácsot amire érdemes odafigyelni azok a következők.

Annó amikor én vettem tőle akkor még csak egy fokozató volt azaz 95 voltos volt.

Tapasztalatom az hogy 160-170 kg-os és az a fölötti hizókat jól megfogja és jó bökés utánn rendesen kivértik. De a 110-120 kg  már nagyon begörcsöli és nehezebben vérzik ki. Láttam a neten hogy már van olyan változata ami már két fokozatú  75 és 95 voltos. Ezt  érdemes megvenni mivel igy a disznó súllyának megfelelő fokozatot tudod választani.

A másik ami az én személyes tapasztalatom hogy a tarafós dobozra nyakbaakasztós pánt felesleges. Én nem tudtam úgy vágni vele. Pár alkalom után levágtam róla.

Ami még probléma volt hogy a trafó és a beleszúró között a vezeték túl rövid volt, ugyhogy azt is kicsréltem 10 m-re. Igy lehet vele mozogi az ólban rendesen.

Gondolom hogy meg lehet beszélni a készítővel hogy pánt nélkűl és hosszabb vezetékkel csinálja meg. De ez én véleményem.

Remélem hogy segítettem.

 

 

 

tuutuu Creative Commons License 2010.01.23 0 0 1762
Ez okos dolog volt.
Előzmény: mormogi76 (1761)
mormogi76 Creative Commons License 2010.01.22 0 0 1761
http://www.mebih.gov.hu/index.php/hu/fogyasztoknak/42-lakossagi-tajekoztato-anyagok/89-botulizmus-es-disznovagas.html
csampilampi Creative Commons License 2010.01.22 0 0 1760

Hali !!!

 

Hát nem sok  anyagot találsz a neten a puskákról.

Talán pár képet bead , ha beírod, hogy jatecni pristroj  ill. blitz kerner .

Az egyik a cseh jp2 ill jp4-et hozza ki. A másik a német Blitzet.

 

Holnap reggel egy 320 kg-os szenderül át az örök makkos mezőkre.

Ha sikerül lesznek képek is.

Előzmény: csülök2 (1756)
tuzer Creative Commons License 2010.01.22 0 0 1759
Ez igaz, viszont nincs más, ami hasonló hatásfokon és árért mikrobiológiai (pl.: botulizmus!) stabilitást adna a pácolt holmiknak. Szigorúan kell tartani az adagolási előírásokat (1 kg. sóhoz max 5 gr. kálium v. nátrium nitrit) és nincs vele baj.
Előzmény: csampilampi (1745)
trasgo Creative Commons License 2010.01.22 0 0 1758
Ugyan úgy mint a Párma sonkánál, csak a comb csont van kivéve, minden más mint 1 hagyományos sonkánál.
Pácolás, és a füst előtt össze van nyomatva 2 húsvágó deszka pillanatszorítók, ha kész szépen lehet szeletelni.

Láttam a párma sonkáról 1 filmet ott spec szerszámmal ami derékszökben a végén 2-4 cm amivel elletek vágva az izületek.
Üdv trasgo
Előzmény: csampilampi (1752)
.tisza Creative Commons License 2010.01.22 0 0 1757

"Hallottam már a pikkercsákány elnevezést, de arról sincs semmi a neten. "

Google-pikkertagló, így próbáld a keresést.

Előzmény: csülök2 (1756)
csülök2 Creative Commons License 2010.01.22 0 0 1756

Jónapot!

 

Elég sokat olvastam itt a fórumon a kábítópisztolyról, de sem itt sem a neten nem igazán találtam képeket, leírást a taglóról, esetleg egyéb elnevezése is van?

 

Hallottam már a pikkercsákány elnevezést, de arról sincs semmi a neten.

 

Valakinek van valami ötlete, hol találhatnék online képeket-leírást a taglóról?

 

Sztorik is érdekelnek illetve ha valaki használt már taglót, kiváncsi lennék a tapasztalatokra.

 

 

További szép napot

 

Csülök

csampilampi Creative Commons License 2010.01.21 0 0 1755
Jobban átgondolva van benne igazság, mert a konzerviparban ill. cukrászatban használják a cukrot mint tartósítószert. ( pl cukros szirup )
csampilampi Creative Commons License 2010.01.21 0 0 1754
Cukor mint tartósítószer??? Érdekes ezt még nem hallottam.
Boarhunter Creative Commons License 2010.01.21 0 0 1753
Tíz kiló húshoz másfél deka porcukrot szoktam tenni. Ízfokozó, színfokozó és tartósító szerepe van a cukornak.
Előzmény: trasgo (1746)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!