fúrógépnél azzal kell számolni, hogy azt axiálisan csapágyazzák (remélem jól írom)
a lényeg, hogy a csapágy a fúrószár felől érkező erővel szemben tart, a tengellyel párhuzamosan, és nem a forgásra merőlegesen támaszt alá
ezt úgy 'tapasztaltam ki', hogy 3mm-es marószárral akartam kivágni a fürdőszobai mosdó helyét a munkapultból
egyrészt nem is vitte, másrészt egy idő után tűzforró lett a fúrógép, és nem a motor, hanem a fejénél a csapágyazás, a végén ki is kellett dobni azt a fúrógépet, zörgött
itt a marószár nem szemből, hanem a forgásirányra merőlegesen nyomta a fúrógép csapágyazását, ahogyan egy szíjhajtás is tenné, ha a szíjtárcsa van a fúrógépbe fogva
emellett a fúrógép nem folyamatos üzemre van tervezve, hanem kb 5%os terhelésre, az ember fúr vele, aztán matat a munkadarabbal, mire lehet újra fúrni, de az is kevesebb mint 1 perc
szerintem vaterán lehet venni használt/bontott motorokat olcsón, de persze kérdés hogy működni fog-e, sokszor az eladó sem tudja mit árul
Rengeteget tanultam ebből a fórumból és már látom mennyire sokat kell még tanulnom! A füstölőmet és a perzselő/bontó rácsomat is az itteni okosságok alapján építettem.
Megvolt az első disznótor a cimborákkal kb. 15-en voltunk a 220kg-osra (persze 2 dolgozott a többi ivott és okoskodott) :-). Ahhoz képest, hogy utoljára 30 éve a nagyszülők disznótorain voltam, egész jól sikerült. (Ha érdekel beszámolok róla).
Felhasználtam sok hozzászóló receptjét, de a legtöbbet ez a könyv segített. Szerintem fantasztikus, óriási munka:
Az az "orosz" inkább román. Egy ekkora villanymotor harmincezernél kezdődik de inkább negyven, dolgoznod nem kell vele mert már összerakták, Te tudod, megér-e neked annyit mint egy közepes hétvégi bevásárlás...
A fúrógép fordulata jóval nagyobb mint ami a darálónak kell. Ha meg csak "félig nyomod" a fúrógépen a gombot, le fog égni. A mezei húsdaráló villanyosítását hajtóművel szokták megoldani.
Régen voltak az alacsony fordulatú nagydarab ruszki fúrógépek, azokat egy darab gumicső és két avab bilincs segítségével hozták össze a darálóval.
Ha van mögötte teljesítmény, a 22-es daráló bőven elég.
Anya lazítással is próbálkoztam már.... Örökség a gép. Már azon is gondolkodtam mi van ha nem belevaló a csiga? Ismerősök között is van ilyen gép ezzel a problémával de eddig senki nem tudott választ adni ezért is tettem fel ide is a kérdést hátha...
Akkor ha maximalista vagy, egy nagykonyhai gépet vegyél úgy százezer meg egy kicsiért, ha nem, akkor az elektronikai áruházak kínálatából mondjuk negyven-ötvenezertől fölfelé.
Ez utóbbiak a harminc kiló húst valószínűleg csak több nekifutásra tudják ledarálni melegedés miatt.
A nagykonyhai gép az elméletileg 150-200 kilót tud óránként de inkább azt mondanám, hogy ötven kilót egyben ledarál akkor is, ha fagyos, de utána annak is pihenni kell.
Az ipari gépek azok megállás nélkül bírják de egyrészt három-négyszázezer körül kezdődnek, másrészt zömmel 400 voltról üzemelnek.
A "nagykonyhai" gép az jó egy éttermi konyhába vagy egy húsboltba ahol gyorsan kell darálni de jellemzően nem mázsákat. Könnyen szétszedhetők, tisztíthatók, van hozzájuk alkatrész...cserébe ott kezdődik az áruk ahol a sima konyhai gépeké véget ér.
Azt írod,hogy az anyát teljesen ráhuztad, tehát nem lehet laza, síkköszőrűvel elezted, tehát éles, akkor vagy nagyon szoros lehet, vagy a hús nem volt kihűlve és esetleg ezért kenheti, vagy a fordulatszám körül lehet gond..
Mivel élezte ? Mert a kést és a rostélyokat is csak síkköszőrűvel lehet jól megélezni, ezutan szinte hozzátapad a kés a rostélyhoz, mivel teljesen síkban vannak.