Időközben megjött az újzélandi Marmite. Azoknak, akik hozzám hasonlóan Marmite fanok, kifejezetten ajánlom ezt a változatot.
Állagra egy kissé a Vegemite és a melasz között van, de ettől függetlenül jól kenhető. Az aromája legalább olyan erős, mint a Vegemite-nak - szinte ugyanaz (az a szójaszószos, élesztős, leveskockás íz), de ízre ez volt eddig a legjobb, amit ezek közül az élesztőkivonatok közül kóstoltam. Nem olyan iszonyatosan sós, mint az angol Marmite, vagy az ausztrál Vegemite. Kevésbé sós, és a hozzáadott cukor miatt kissé édeskés. Egyébként a sós, a savanyú az édes és a keserű ízek nagyon jó összhangban vannak, mondhatni hogy igazi umami ízű.
Most már tudom, hogy miért szeretik annyira az újzélandiak. Valószínűleg nem fogom megvárni, amíg elfogy. :)
Én is a British store-ban vásároltam. Régóta érdekelt hogy mi lehet olyan "hú de különleges" a már hallomásra sem bizalomgerjesztő - erjesztett sörélesztő lekvár - kencén. Először az ausztrál kistestvérét, a Vegemite-ot próbáltam ki. Hagyományos vajas pirítósos fölállásban, paradicsommal és sajttal. Azt kell mondjam hogy meglepően jó volt.
A Vegemite kicsit lágyabb ízre és tökéletesen kenhető állagú - kicsit olyan, mint a gépzsír. :) Viszont ha megszokja az ember, egy nagyon kellemes, umamis ízvilágot kap (a sós, a kesernyés és a savanyú ízek nagyon jól harmonizálnak egymással). A Marmite egy kissé fanyarabb, erősebb, intenzívebb ízű és szirupszerű állaga miatt nem kenhető olyan jól, mint a Vegemite.
Nemrégiben kipróbáltam a húsízű változatát a Bovril-t. Ez már állagra teljesen olyan, mint a melasz. Nagyon rosszul kenhető, viszont forró vízben kitűnően oldódik. Míg a Vegemite és a Marmite a szójaszósszal és élesztővel kevert zöldségleveskockára hasonlít, addig a Bovril a Marmite-al kevert húsleveskockára. Sokan egyszerűen vízbe teszik és megisszák, viszont én találtam egy ennél jobb módszert. Egy késhegynyi Bovrilt és/vagy kb. ugyanannyi Marmite-ot (aki ínyenc, az nyugodtan mixelheti a kettőt, nem rontják el egymást) forró vízben feloldani és hozzáadni valamilyen instant bögrés levesport és alaposan összekeverni, majd még meleg állapotban meginni.
Az egyik legjobb másnaposság elleni szer! És ez nem vicc!
Régóta kutatom azt hogy mi a tökéletes másnaposság elleni gyógyszer és teljes biztonsággal állíthatom, hogy ez a poharas leveses verzió az és gyors megoldás annak, aki nem akar a pirítóssal bajlódni. De a legobb kombináció a pirítósos és leveses változat együtt (főleg azoknak, akik nagyon durván másnaposak). Furán hangzik, de képes még a legütősebb kávét is überelni.
Kicsit utánanéztem a pontos összetevőinek, és megtudtam hogy nagy koncentrációban tartalmaz nátriumot (mondjuk ez alapból érezhető is az ízén), B-vitaminokat (többek között tiamint, riboflamint, niacint és folsavat), továbbá fehérjét és szénhidrátot. A másnapos ember szervezete pedig ezeket igényli a legjobban.
Elsősorban emiatt váltam hihetetlenül nagy rajongójává és csodálójává ennek az élesztőkivonatos történetnek. :)
Nekem pedig ma küldtek Új-Zélandról, meglepetésként. Még sosem hallottam róla, és a kísérőlevélben is csak pirítóshoz ajánlották, majd kutatok egy kicsit, hogy mihez lehetne még használni.
a múltkor sütöttem húst (sörben pároltam de előtte megpirítottam) a sörös darabkák, ahogy megsültek az olajban, annak volt marmite íze. Azon gondolkodtam, hogy legközelebb húst vékonyan bekenek, marmite-tal és úgy kisütöm. Egyébként most is marmite-ot eszem kiskanállal
Itt kint angliaban eleg popularis a cheesy marmite toast. Azaz piritosra egy kis vaj (izles dolga), ra marmite es a tetejebe par szelet chedar sajt...hmmm.... :)
Amugy van Marmite-os keksz, Marmite-os crisp, Marmite-os breadsticks... majd nyomok azokrol is infot!
Legkozelebb ha megyek haza, vihetek par ilyen sajtot, ha gondolod! ;)
Az astoria delicatesben láttam marmite-ot, többfélét és kiegészítőket u. ebből a márkából. Én mondjuk a szagát sem bírom, de hátha valakinek ez az info segít.
Sziasztok! Én is szeretem a Marmite-ot. Piritóst megkenek vajjal, és arra teszek egy késhegyni Marmate-ot. Kicsit furcsa az íze, és a szavatossági határidő ahogy közeleg, úgy lesz rosszabb az. De tényleg. Ez egy élesztőkivonat. Általában 125 g-os és 250g-os kiszerelés van, de van különleges alkalmakkor 500g-os változat. Az egyik ismerősöm avatott be a Marmite rejtelmeibe. Üdv: qq_vv_bb
Láttam a múlt héten egy filmen, egy amerikai szakács kóstolta és pfújolt. Milyen íze van az igazihoz képest? És tulajdonképp miért kell külön vegetariánus? A marmite húsból van?
Nálam. Londonból hoztam, mert sokan dicsérték, és bedőltem ennek. itthon azután megtaláltam egy korábban, szintén Londonból elhozott szállodai reggeli adagját, s azt nyitottam ki. még ma is rosszul vagyok, ha a szagára gondolok. így az üveg bontatlan. 125 g-os, az árban megegyezünk. Bp-en lakom.
Nekem van egy üvegcse Vegemite-om, Ausztráliából. Ua mint az angol. Bűn rossz :)) Máshogy lehet enni? Valami kajába ízesítőnek, vagy valami? Nincs szívem kidobni, mert ajándékba kaptam :)