2010-es évjáratú C4GP autónk klíma működési problémája miatt a képen látható javító készletet rendeltem meg. A csomag az automata klíma működtető mechnizmosának elemeit tartalmazza. Nekem a vezető oldali motor által vezérelt csappantyú működtető eleme kellett.
Amennyiben valakit érdekel a csomag, szívesen tovább adom. (34 ezt-ért vettem, 20 ezt-ért tovább adom.)
Először is kell egy rendes diag. (ha nem műszer, akkor valahol csináltatni kell)
Azután minden fékhiba (ESP/ABS) esetén először a motort kell diagolni, mert ezeknél egy motorhiba esetén előbb teszi be az ESP hibát, mint a motorhiba lámpát. Ha a motor hibátlan, utána kell elkezdeni a féket diagol/vizsgálni, hogy ott mi a helyzet.
Diag nélkül teljes vakrepülés és a próbálgatás (főleg, ha nem is ott van a gond) egészen drága lehet.
Hátha valaki tud távdiagnosztikát adni, hogy merre induljak. 2006 Grand Picasso 1.8 benzin + gáz. Indulás után egy bizonyos idővel kézifék hibát, majd ABS hibát, majd ESP hibát ír ki a kijelző. Úgy tűnik a melegedéssel lehet összefüggésben, mert hosszabb állás után 8-10 km után, rövid leállás után 1 km után jelentkezik. Ilyenkor a fék működik, ABS és ESP nem, a lámpa is világít, ESP kikapcsoló gomb nem hatásos.
Olcsó kínai OBD nem lát semmilyen hibát sem utólag, sem a hibajelzés fennállása alatt. Előre is köszi.
Eladó továbbra is sporttársi áron bontatlan csomagolásban lévő gyári turbo nyomásszabályozó szelep (druck labda). Anno a Peugeot 307 2.0 HDi autómhoz kaptam egy szerelőtől. 2006-os évjárattól jó, tehát a 136 Le verzióhoz való. (ha egyáltalán van különbség köztük) Feltételezem, hogy a PSA motorokhoz jó, ezért írom ide is.
Szeretném leírni a problémámat hátha tud valaki segíteni, vagy ajánlani valakit aki segít.C4 Grande Picasso 2.0 BlueHdi automata (366 e km). P2A00 nox sensor richness measurement faulty hibám van. Eleinte fél évente jött elő, de most nagyon sűrűn megjelenik.Bálint Gergelynél voltam és azt mondta nehéz kitalálni, hogy a Nox érzékelő a rossz (ami nagyon drága) vagy a rendszer rossz. Olvastam olyat is ,hogy ha a részecskeszürőnél dugulás van akkor is írhat ilyet. Van hogy elmegyek 60 km .t és nem jelez, aztán ha megállok egy piros lámpánál és alapjáraton megy az autó akkor azonnal megjelenik. Van hogy ráadom a gyújtást és eltűnik a Service felirat ahogy kell, de egy perc és megjelenik ezzel a hibával, úgy hogy a motort be sem indítottam.Szóval, ha valakinek volt már ilyene, vagy van olyan aki analizálni tudja a rendszert kérem jelezze nekem,
előre is köszönöm.Szamosi Tamás
Illetve, hol lehetne megtudni alvázszám alapján milyen Nox kell bele pontosan?
Kérlek, segítsetek, aki már találkozott hasonlóval. 2005ös gép, 1,4es motor, KFU motorkód. Kigyulladt a motorvezérlő sárga lámpa, picit rángatott, és kiírta,hogy antipollution faulty. Az OBD kiolvasás eredménye: P0609 Vezérlőegység test kimenet "B" ami magyarul a hibakód táblázat szerint Vezérlőegység VSS kimenet "B". Tehát sebesség érzékelő szenzor hiba lehet? És az hol található? Nemrég cseréltem kuplungot, a váltón nincs ilyesmi. Nagy valószínűséggel a tempomat is emiatt nem működik.
Légyszi segítsetek, mert nem tudom használni az autót. Köszi szépen a válaszokat!
Az alkatrésznek nincs sorozatszáma, tehát visszavetethetnék egy "rosszat" a vásárolt "jó" helyett.
Nekem két hónapig benn volt az alkatrész, használtam, kinézetre akár egy régi. Használni meg kénytelen voltam, mert ennyit kellett várni a szerelőnél, hogy sorra kerüljek.
Azért megkérdeztem, nem küldtek el egyből, csak vinnem kellene a beszerelési számlát és utána a kiszerelésről és természetesen az alkatrészt.
Itt akadtam el, az első beszerelésről "már nincs meg a számla". Visszamenőleg meg nem tudnak írni.
Megoldódott a problémám. Sajnos FeZ_ fórumtársnak igaza lett abban, hogy a Magneti Marelli nevezetű alkatrész utángyártót kerülni kellett volna.
Amikor bekerült a gyári (VALEO) EGR szelep, a kocsiba visszajött a ménes, nem rángat, nem bólogat, még a hangja is más lett.
A két hónapos és 1500 km-es Magneti szart alaposabban megvizsgálva az kormosabb volt, mint az előtte kiszerelt majd 300 ezer km-t futott.
A szerelő szerint valószínűleg nem zárt le teljesen és ezért volt az erővesztés és más szarakodás.
Az árát elbuktam. A Magneti EGR 45 ezer forintba került, a gyári VALEO EGR 85 ezresbe. A 45 ezer forintos buktához hozzáadódik az egyszeri többlet ki-be szerelési költség és a két hónapos bosszankodás.
Hány km-enként volt olajcsere? Az elmúlt 10 ezer km során mennyi olajat evett? A helyedben nem használnám az autót (lehet, hogy le fog állni, és nem fog már beindulni), kivéve, hogy megpróbálnám saját "lábon" egy nem túl távoli szervízbe elvinni.
Van egy 2011 es C4 1.6VTI autóm, és egyszercsak elkezdett rángatni, és okádni a füstöt.
Aztán nem rángatott, ment rendesen, és nem is füstölt. 20 km mulva, ismét.
Sopron-Bp út alatt megevett közel fél liter olajat, úgy hogy néha füstölt nagyon, gyorsitáskor rángatott, majd elmult a füstölés, és nem rángatott padlógáznál sem.
Van valakinek valami ötlete, hogy ezt most megszívtam, vagy csak elég valamit megtekerni, menyomni, meghúzni, és jó lesz....
Az EGR szelep esetében a kiszedett gyárit megnéztem és az VALEO volt. Ezért gondoltam ezt választani.
A mérési papírokat megnézem ebből a szempontból is. Milyen formátumú számsort, vagy kódot keressek rajta? Arra emlékszem, hogy volt valami azonosító szám, ami minden jegyzőkönyvön és az adott porlasztócsúcson is rajta volt, mert az alapján tudtam hozzárendelni a mérési jegyzőkönyvet. Nyilván óvatos akartam lenni, hogy azoknak a porlasztócsúcsoknak a jegyzőkönyvét kaptam-e meg, amiket "rám sóztak".
Ezt a "feltanítást" olvastam máshol is a neten. Ehhez ugye nem kell valami nagyon spéci diag, hanem a szervizekben használt eszköz megfelel?
A MAF bontott. Itt van a közelben egy Citroen-Peugeot bontó. Kivettük egy másik kocsiból. Azt tényleg nem néztük, hogy melyik 1,6 HDi variáns volt, talán ebben nincs olyan sok lehetőség. Nem néztem a gyártmányt.
Annak nagyon örülök, hogy a porlasztócsúcsok esetében nem lőttem mellé, ha minden igaz. A porlasztócsúcsok amúgy 1-4. filctollal megvannak számozva, gondolom a hengerek száma van ráírva.
Én mondjuk inkább Pierburg-ot vagy VDO-t vennék, kivéve, ha a Valeo-t a gyári (Citroën-es) zacsiban kapnám, de te tudod.
"Szóval amit vettem, annak a Bosch típusszáma: 0445110297"
A gyári program csak rendelési cikkszámot ad meg, az pedig a te alvázszámodhoz a 1980K9 és valamiért az 1980CV is. Viszont mindkettőhöz a te általad megadott Bosch cikkszámot váltja, úgyhogy elvileg az (vagy ez) való bele. A mérési papírokon van kód is a csúcsokhoz ? Mert azokat mejd fel kell tanítani diaggal a vezérlőnek a csere után.
"...az a 0445110259-es volt."
Na, a gyári rendelési számokhoz nem adta fel, úgyhogy ezt a Bosch számot én el is felejteném.
A légtömegmérőt kicseréltem, mert arra is volt hiba eltárolva. Érdekes módon jobb lett a kocsi, de messze nem tökéletes!
A szerelő mis arra jutott, hogy az újonnan berakott EGR szelep lehet alapvetően szar és sokkal szarabb, mint a 300 ezer km-t futott gyári.
Március elejére kaptam időpontot, akkor úgyis időszerű a szűrők és az olaj cseréje.
Megvan a régi szelep. Visszateszik a régit és megyek vele pár kört és reményeim szerint egyértelmű lesz, hogy tényleg itt van-e a hiba. Ha igen, akkor beszerzek egy VALEO-t.
Lenne egy (sokadik) kérdésem. Az alvázszámom: VF7LC9HZH9Y505810
Jutányosan szereztem 4 db Bosch márkaszervizben felújított porlasztócsúcsot, a minősítő papírok is hozzá voltak csomagolva.
Hirtelen kellett döntenem, rákerestem a neten a számuk alapján. Az enyémhez hasonló 1,6 HDI 108 LE-s motorból bontott alkatrészként írták ezt, de máshol más típusszámot is. Megvettem.
120 ezer pénzt fizettem érte, annyit szerintem kapok akkor is, ha továbbadom, mert az enyémhez éppen nem jó, de értelemszerűen jobban örülnék, ha az én kocsimba lenne tartalék, ha egyszer odakerül a helyzet. A fenti km-futás után már nem tudom, meddig lesznek még jók a mostaniak.
Szóval amit vettem, annak a Bosch típusszáma: 0445110297
Amit még máshol is kínáltak ehhez a motorhoz, az a 0445110259-es volt.
"Magneti Marelli. Állítólag ez jobbnak számít az utángyártottak között."
Nem tudom ki mondta, de egészen nagyot tévedett. :-(
A gyárin kívül: Pierburg, VDO, Siemens, Bosch ami beszerelhető.
(van olyan himi-humi gyártó, amelyik néha a dobozába gyári cuccokat is csomagol töredék áron, annak a felismerésére viszont kell némi tapasztalat és persze meg kell nézegetni , hogy az adott dobozba mi került éppen, hátha....)
A diagolás javarészt nem a hibakód kiolvasását jelenti. Paraméterekben kellene nézelődni, hogy amikor vacakol, mi változik ? PL. üzemanyagnyomás, stb.
Porlasztó is okozhatja akár, de még 1001 oka is lehet. A ciccenést így nem tudom, hallani kéne, hogy milyen is az.
Az 1,6 HDi-nél amúgy jellemző hiba a rail-csőben a nyomásszenzor vacakolása, de még jellemzőbb a csatalkozójának a kehessége.
Alkatrészek esetében (pl. EGR, MAP) az sem mellékes, hogy milyen gyártmány ment bele. Kb. 2-3 gyártmány van, amit bele szabad tenni, a többi semmire se jó. (volt amelyik már zsír újonnan is rossz volt)
MAP-nál is jellemző a csatlakozó hiba. (a beszállító ez a fajta csatlakozói sajnos más gyártmányokban is gyenguszok, mindenhol gond van velük)
1,6 HDI-nél tapasztalt-e valaki olyat, hogy a kocsi megtorpan, elkezd dadogni, de csak 1200-1800-as fordulat tartományban, lassú gyorsításkor és üzemmeleg állapotban és szinte mindig. Folyamatos haladáskor is elég gyakran. 2000 feletti fordulatnál nem emlékszem, hogy előfordult volna.
Az EGR szelepet egy hete kicserélték, utána még rosszabb lett, de ez véletlen műve is lehet, mert korábban is volt ilyen jelenség, csak ritkán.
A torpanásoknál nagyon gyakran hallani is lehet egy "ciccenést".
Intenzív gyorsításnál, amikor magasan tartom a fordulatszámot, csak terhelésváltáskor (sebességváltáskor) jön a "ciccenés" és akkor sem mindig. A kocsi amúgy jól gyorsul.
Csak üzemmeleg motornál jelentkezik a probléma, hidegen nem. Hidegindítással sincs probléma. Egyenletes akár 130-140 km/h tempóval haladva semmi hiba.
Lényegében már minden ki lett cserélve ütemezetten, kivéve a turbó és a porlasztók. A kocsiban 300 ezer km van, mindkettő még gyári.
Kiolvasásnál jelzett egy légtömegmérő hibát is, meg EGR hibákat, de utóbbiakat nem tudom, mikor rakta bele. Előtte egy héttel lett az EGR cserélve és nem törölték a hibákat.
A megtorpanás és ciccenés lehet a turbó vagy a porlasztóhiba is adhat hasonló hangot? A turbónál már van egy pici olajszivárgás, tervbe van véve a cseréje annak is.
" ami üresen úgy 50 ezer forint. Erre jön még rá a töltés, ami annyi amennyi."
A C4 Picasso-hoz egy utángyártott FAP folyadékkal teli zacsi kb. 50e, mondjuk tisztességes haszonnal együtt legyen 65e. A neked kiajánlott ár az üres zacsira 50e plusz a lötty bele (vagy 30e lesz az is ) , az márkaszervizes ár ?