Keresés

Részletes keresés

Dorien Creative Commons License 2009.06.26 0 0 89
Alvási bénulás. Agyad egy része felébredt már, a többi meg még alszik.
Az "elrablásos ufó-élményeknek" ez az egyik fő oka.
Előzmény: sztriki (88)
sztriki Creative Commons License 2009.06.26 0 0 88
üdv!
nem tudom, kivel fordult elő az, amit most elővezetnék, de remélem, valaki többet tud erről, mint én...
előfordul néha velem, hogy alvás közben "lebénulok"...én csak így hívom ezt az állapotot, mikor az agyam felébred, de minden más alszik, néha még látok is...megmozdulni, megszólalni nem tudok, ilyenkor mindig küzdök, hogy megforduljak, vagy felnyögjek a közelben lévőknek, hátha felébredek, de aztán vagy visszaalszok, vagy valami felébreszt...
nem tud erre valaki valami magyarázatot? én azt sem tudom, hogyan keressek rá...
noirp Creative Commons License 2006.09.04 0 0 87

Hát, T koma, meg kell mondjam Neked, a regenerálódásra nem emlékszem, hogy különösebben zajlott volna..., egyszeri nagy elterülés, álomtalan alvás (14-16 óra megszakítatlanul) biztos volt. Alig vannak emlékeim. De ilyenkor sztem mindenkinek szétfolyik az agya.Amikor már lerúgtam a plusz plédet, a melegítőt meg a sífuszeklit, akkor úgy éreztem, hogy mármost fölkelhetek. 

 Nade idén is lesz tédéká konferencija, úgyhogy majd írok Neked naplót, minden út kómába vezet címmel:-D

Előzmény: TEACHER (82)
kisharsány Creative Commons License 2006.09.04 0 0 86

 

  köszönöm a segítséget ! egyébként normális a dolog.

Előzmény: Dorien (85)
Dorien Creative Commons License 2006.09.04 0 0 85
Azt hiszem "elnyomott" volt a nickje valami tizen x ezer posttal.
Valami miatt törölték.
Előzmény: kisharsány (83)
kisharsány Creative Commons License 2006.09.03 0 0 84

 

 

   ...és ki ők   ?

Előzmény: kisharsány (83)
kisharsány Creative Commons License 2006.09.03 0 0 83

 

 

   72, 73, 74, 75, 76, hogyan tudta azt megcsinálni, hogy nem, tudni: kik ők ?

 

      én

TEACHER Creative Commons License 2006.09.02 0 0 82

Háj Norpi,

 

Köszönöm a kimerítő tájékoztatást. Szerencsére nekem ilyen maratoni ébrenlétben még nem volt részem, kivéve egy esetet amikor háborúsdit játszottunk a seregben Várpalota közelében, de az is csak kb 40 órát tartott.

 

Még ha elmesélnéd azt is, hogy mennyi ideig tartott amíg regenerálódtál és hogy zajlott le ez a folyamat.

 

T

Előzmény: noirp (79)
PelikánJózsef Creative Commons License 2006.09.01 0 0 81

Hogy méirt alszunk azt nem tudom, de azt sejtem, hogy mi az álom evolóciós haszna: a kreativitás.

 

Úgy tűnik az agy letömörítve és elemekre bontva eltárolja a fontos információkat, melyekre éber állapotban többé-kevésbé pontosan emlékezünk. Ezeket az elemeket az álom azután véletlenszerően összekavarja, úgy ahogy ébren ritkán jutna eszünkbe, pl. mi lenne ha fordítva ülnék be az autóba (hm... ezt holnap ki is próbálom). Így keletkeznek a szürreális rémálmok is.

 

Az álmot gyakran a külső zajhatás is befolyásolja, egyszer hétvégén kora reggel a parkfenntartók nekiálltak a benzinmotoros fűnyíróval a munkának a házunk előtt, én pedig azt álmodtam, hogy egy Harley-n motorozok. 

 

Amíg Dali arról álmodott, hogy szarral fessen, addig az ősemberek pl. arról, hogy mi lenne, ha erdőtűz után hadonásznának a még parázsló ágakkal. Az esetek többségében nem vezet hasznos eredményre az álom (azóta sincs jogsim motorra), de kis százalékban briliáns megoldásokat hoz létre aktuális problémáinkra, talán ennek köszönhetjük a tűz felfedezését is.

 

Az álmodás képességének létrejöttéhez csak egy kis változtatás kellet az agy szerkezetében, és lám az evolóciós folyamatok révén emberekké váltunk.

 

Az állatok is álmodnak, nekik pl. egy új vadászati/élelemszerzési módszer lehet az eredmény. Láttam egy tudományos filmet varjakról, akik úgy törtek diót, hogy az úttestre dobták a zebra közelében, és miután egy autó áthajtott rajta, megvárták a gyalogosok zöld jelzését és akkor szálltak le felcsipegetni a dióbelet! Vagy megálmodták, vagy sokat néztek Hitchcock filmeket.

Előzmény: noirp (54)
tcs Creative Commons License 2006.08.31 0 0 80

Az a kérdés, hogy miért alszunk, nem új keletű. Sokan próbálták ezt évtizedekigtartó kutatómunkával kideríteni. Én majd 20 évvel ezelőtt olvastam egy ezzel a témával foglalkozó könyvet (Alvás, álom, álmatlanság...), de a tudomány azóta sem jutott a kérdés megválaszolásában előre.
Az említett könyv részletesen tárgyalta az alvásmegvonásnak az emberi szervezetre gyakorolt hatását. Feltételezve, hogy annak olyan káros hatásai lehetnek, amelyek miatt feltétlenül szüksége van az embernek az alvásra.
Nos, a hosszas és kimerítő kísérletsorozatokból csak egyetlen igazán komoly eredményt tudtak leszűrni: az alvásmegvonástól az ember - álmos lesz!!!
Ez nem vicc, nem anekdota, hanem a könyvben ismertetett tudományos következtetés! A többi (pl. a napi emlékek feldolgozása, stb.) csupán bizonyítatlan feltételezés azóta is.

 

noirp Creative Commons License 2006.08.31 0 0 79
Hi Tíccsör.
Kifejtem én, ha akarod.

12 óra után kicsit álmoskásnak éreztem magam, de ez még elmegy.
20-ik órában hótfáradtnak, de határozottnak /a ...beadandót meg kell írnom, megírom, ha a fene fenét tunkol, akkor is./ Kezdett az időérzékem lassabban járni, mint az óra, de még azért tudtam, mióta vagyok ébren.
24-ik óra /reggel 6/ nem érzem magam se testileg, se lelkileg fáradtnak, de iszony zsémbes vagyok.
30-ik óra körül már romlanak a reflexeim./de tovább értekezek a porfinjaimról/
30-36 óra között lassan az az érzésem támad, hogy az agyam koordináló szintje odadobta a gyeplőt a lokális szintnek. Majdnem elgázolnak még az Egyetem uccán is, pedig ott sokszor kelnek át 'állatok az úton'. A reflexeim szarok, reakcióidőm nő, inkább lassan járok.
48 óra után / amikor még mindig írom az írnivalót/ mindezek tetejébe még rohadtul fázom is, ami egyértelmüen a kimerültség jele. /Hiába veszem föl még a budiajtót is/ Nem bírok enni, minden szilárd étel visszakívánkozik. Elmegy a hangom, kiesik a perifériás látásom. De ot vicsorog bennem, hogy NEM szabad lefeküdni.
54 óra vagy több után nincs időérzékem se.
----------------------------------------------
60 vagy a frász tudja hány óra után elkészülök, osz' vinném a beadandót beadni. Az illető nincs ott, leülök. Nemsoká arra ébredek, h.az oktató és az adminisztrátor a fejem fölöt találgatják, mi bajom lehet. Előbbi nyer, mert szerinte csak hosszú volt az éccakám...
Hát így.

Előzmény: TEACHER (62)
noirp Creative Commons License 2006.08.31 0 0 78
Hali.
Persze hogy ismerem.
De hogy hogy jön ez ide, nem tudom.
Előzmény: Dorien (66)
Dorien Creative Commons License 2006.08.29 0 0 77
Sokat.
Én a legmélyebb transzcendens élményeimet mindig egyfajta félálomban éltem meg, az ébrenlét és álom, a valóság és képzelet közti határvonalon.
Mostanában olvasgatok Jungot, van egy nagyon jó könyvem tőle: "Az ember és szimbólumai".
Előzmény: Törölt nick (76)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.29 0 0 76
Az álmaidban is ekkora? - érdekes felvetés... Te mennyi jelentőséget tulajdonítasz álmaidanak?
Előzmény: Dorien (24)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.29 0 0 75
Előzmény: Törölt nick (73)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.29 0 0 74
Előzmény: Törölt nick (73)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.29 0 0 73

Kisharsányt én figyelemmel olvasom. Ő is engem.

...olvasva az itt kettőtök résézről írtakat, ezt én pl. megértem. Nem, nem röhögök, nem is mosolygok, de azt a tanácsomat leírom, hgoy érdemes lenne olyat is olvasnotok - főleg, mielőtt írtok is -, ami megalapozott ismereteket tartalmaz...

Előzmény: habár (25)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.29 0 0 72
...néha ez is... a fene egye meg...
Előzmény: Törölt nick (1)
kisharsány Creative Commons License 2006.08.28 0 0 71

 

 

 

   Te darwinista :  miért alszunk !! ??

kisharsány Creative Commons License 2006.08.22 0 0 70

 

 

   Mindkettőtöknek javaslom a 11 hsz.-t megnézni. Hátha jó valamire

 

      kisharsány

Előzmény: Con Storm (68)
eke Creative Commons License 2006.08.22 0 0 69
szerintem éppen azért alszunk hogy ne unatkozzunk. Amíg nem volt világítás, és Tv addig a természet így gondoskodott a belső mozinkról, és a sötét barlangban sem vertük le a pálinkás üveget, meg nem szóródott szét a csapat a dzsuvában. Lefeküdtünk, Mozi üzemmód amíg ki nem világosodott. Sötéten ki francnak lett volna kedve a fákon ugrálni?
Con Storm Creative Commons License 2006.08.22 0 0 68
jaj hát azért alszunk, mert álmosak leszünk...

nos... az alváson gondolkodunk, amikor még ezt sem tudjuk, hogyan raktározódik az emlék...

jah persze.. kémiai úton... azért bale nem vagyok... az átlag kémiai diffúziós sebsségekkel előhívni az agyból egy szék képét... csak pár ezer évet venne igénybe...

nah .. szóval ... hogy is raktározódik egy emlék?!
Gézoo Creative Commons License 2006.08.17 0 0 67
Ámen..
Előzmény: Dorien (65)
Dorien Creative Commons License 2006.08.17 0 0 66
"Mit jelent a tudástartalmak érintkezésbe jövetele-addig független területek közti idegi kapcsolatok létesítését, vagy a régebbiek, használatlan csatornák beizzítását, vagy.../Dorien hozzászólására gondolok/. Tény, sokszor érzem, hogy éjjel rendet rakott az agyam az agyamban, de kíváncsi vagyok rá, mi végzi ezt, miféle mechanizmus."

A kettő lényegében ugyanaz. Időben egyszerre lépjen működésbe a két tudattartalom. Ehhez egy új, addig nem létező kapcsolat vagy egy régi, elvékonyodott szál megerősödése szükséges.

A fastruktúra szerintem jó metafóra. Az agy próbálja minél integránsabbá, minél hatékonyabbá tenni magát és emiatt a gyenge/veszélyes részeket ismételten újjá akarja építeni. Ismered a maslow-i szükségletpiramist?

Maslow - Pyramid of Needs
Előzmény: noirp (61)
Dorien Creative Commons License 2006.08.17 0 0 65
"Gondolom az lenne az igazi megvilágosodás.. a minden megértése.."

Szerintem ez egy végtelenbe nyúló folyamat. Biztos vagyok benne, hogy nincs olyan, hogy valaki eléri a megvilágosodást és onnan már nincs hova fejlődni. Elég csak végignézni azokon, akik úgymond már megvilágosodtak.

Itt egy kis fejlődési fa az én fantáziámból (a fokozatok váltogathatók):

- átlagember
- spirituális úton járó ember (megérzi az életcélját, testét és szellemét összehangolja, gyorsabb fejlődési útra lép, alapvető intuitív tudásra tesz szert, stb.)
- anyagilag független ember (nem szorul állásra > vállalkozásra > befektetésre)
- kulturálisan független ember (átlát a kultúrákon, azok nem hatnak rá alapvetően)
- társadalmilag független ember (egyedül, minden külső segítség nélkül képes élni)
- érzelmileg független ember (a negatív hatások nem befolyásolják alapvetően a hangulatát)
- a génjeitől független ember (nem öregszik, nem épül le)
- a haláltól független ember (redundáns, önmagát újjáépítő mechanizmussal)
- a testétől független ember (teszőlegesen átalakuló energiaforma)
- a világegyetemtől független entitás (ez lenne Isten)
Előzmény: Gézoo (64)
Gézoo Creative Commons License 2006.08.17 0 0 64

Szia!

 

  Gondolom az lenne az igazi megvilágosodás.. a minden megértése..

Előzmény: Dorien (60)
Gézoo Creative Commons License 2006.08.17 0 0 63

Szia!

 

  Nem az én neurongyűrűm.. A hatvanas-hetvenes évek biokémiai kutatásai kimutatták, hogy a nagyon rövidtávú (max 72 óra) memóriánk sima "ingerület gyűrűben kering", ezzel szemben a hosszútávú memóriánkat fehérje típusú szálak

felépítésével hozza létre az emlősök agya..

 

Előzmény: flwr2 (59)
TEACHER Creative Commons License 2006.08.16 0 0 62

Alvásmegvonás-hát, én 1cer /muszájból/ kipróbáltam hosszabb távon /54 h-ig számoltam, utána már elvesztettem a fonalat/. Érdekes élmény volt, furcsa tünetekkel...

 

Hali,

 

Kifejtenéd bővebben.

Előzmény: noirp (54)
noirp Creative Commons License 2006.08.16 0 0 61
Köszönöm a válaszokat. Most újra kérdeznék.
Mit jelent a tudástartalmak érintkezésbe jövetele-addig független területek közti idegi kapcsolatok létesítését, vagy a régebbiek, használatlan csatornák beizzítását, vagy.../Dorien hozzászólására gondolok/. Tény, sokszor érzem, hogy éjjel rendet rakott az agyam az agyamban, de kíváncsi vagyok rá, mi végzi ezt, miféle mechanizmus.

Gézoo, mégis, hogyan veszed föl a kapcsolatot a tudatalattiddal, ha azt akarod, hogy ne csak egy-egy esetben bukjon fölszínre a megoldás, hanem mindig.

off,

szét van csapva a klavi vezérlése, nem találom az az írásjeleket, imigyen a kérdőjelet se

on.

üdv
noirp
Dorien Creative Commons License 2006.08.16 0 0 60
"Ha megtanulod irányítani-kezelni a tudatalattidat, akkor tized annyi idő alatt találod meg a jó megoldásokat."

Gondolom ez lenne a kvantum-intelligencia. (QQ)
Előzmény: Gézoo (58)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!