Keresés

Részletes keresés

nagy ivó Creative Commons License 2010.12.25 0 0 7991

  ""

Ha nem kezdunk javításokba a falon észre sem vettem volna.""

És még mennyi lehet, amiről a tulajdonos nem tud

 

Előzmény: bento1 (7989)
gmkiev Creative Commons License 2010.12.25 0 0 7990

No a kéményed ügyében teljesen egyetértek. Sajnos ezek a szupinak mondott kémények néha sz@r@bbak, mint egy sima vakolt tégla kémény.

Előzmény: bento1 (7989)
bento1 Creative Commons License 2010.12.25 0 0 7989

Na ezt azért így csak az tudja kijekenteni, akki kicsit hátul ált mikor az ilyen jellegű fűtésről beszélgettek.

 

Nagyon nem álltam hátul.Mert hallotam biztonsági szelepről meg háromjáratu szelepről ami nyomásnál melegvizet kiengedi,hideget pedig be helyette.Csak én úgy itéltem meg hogy nekem nem éri meg.Nagyon jó dolgok az új szuperbiztos mindentől megvédő minden előirásnak megfelelő dolgok!Csak pont azért találtam erre a forumra mert vettem egy a mai előirásoknak MEGFELELŐ leier kéményt ami hiper szuper (leirás szerint) csak nálam darabokra esett szét.Ha nem kezdunk javításokba a falon észre sem vettem volna.

Előzmény: gmkiev (7988)
gmkiev Creative Commons License 2010.12.25 0 0 7988

"Vizteres kandalóval meg gond lehet ha nincs áram mert leáll a keringtető szivattyú.Én is azt akartam,de meggyöztek hogy nem biztos hogy jól járok."

 

Na ezt azért így csak az tudja kijekenteni, akki kicsit hátul ált mikor az ilyen jellegű fűtésről beszélgettek.

Ha a vízteres kandalló veszélyes, akkor minek ítélhetjük a kazánokat?

Ha tudná a tisztelt "olvasóság" mennyi, "biztonsági elemektől mentes" melegvizes kazán van bekötve, akkor a legbiztibb a ka

ndalló lenne. Lévén ő legalább szem előtt! 

Előzmény: bento1 (7986)
erik3_6 Creative Commons License 2010.12.25 0 0 7987

Én most ott tartok, hogy megpróbálom őket valamikor ideimátkozni. Vízteressel én csak akkor fűtenék ha otthon vagyunk, illetveazért abba is vannak biztonsági szelepek ha nagy baj lenne.

Előzmény: bento1 (7986)
bento1 Creative Commons License 2010.12.24 0 0 7986

erik!

 

Összekéne fognunk!!Én mostmár telefonon is zaklatom a leier-es embert hogy (szak)véleményét irásban közölje velem mert az hivatalos,januárra igérte.Magam részéről kérek máshonnan is szakvélemény és harcolok a leier ellen.Azért lenne jó ha te is kérnél irásos (szak)véleményt mert arra tudunk hivatkozni esetleges per esetén.A reklamációnkat így nem tudják letagadni,mert lesz irásos forma róla!Nekem azt magyarázta a leieres már a házbalépéskor hogy kivitelezői hiba.Most még 115000Ft-ot költsünk a vadiúj sz.r leier kéményre mert rossz a minősége?Beszéltem jogsegélyszolgálatos ügyvéddel ő azt mondta hogy a leiernek kell bizonyítania,mert 33 év garanciát ad a kéményre,ha nem tudja bizonyítani akkor ki kell javítania a hibát.

 

Vizteres kandalóval meg gond lehet ha nincs áram mert leáll a keringtető szivattyú.Én is azt akartam,de meggyöztek hogy nem biztos hogy jól járok.

 

Üdv.bento

Előzmény: erik3_6 (7984)
kardhal01 Creative Commons License 2010.12.24 0 0 7985

Boldog Karácsonyt és jó huzattal ellátott kéményt kívánok mindenkinek!

erik3_6 Creative Commons License 2010.12.23 0 0 7984

Megérkezett a Leier kémény utólagos bélelésére az árajánlat. 115.000 ft mindennel együtt 0,8-as rozsdamentes. Gond ugye hogy 160-as csőbe csak 150-es bélés rakható, így szűkül a keresztmetszet. Remek, hogy maga a kémény nem sokkal többe került. Leieresek eltűntek, ígérték hogy jön egy szaki aki majd tudja mit kell tenni, csak nem akar megérkezni.

Közben nézegettem a vízteres kandallókat, mert én majd azt szeretnék a jövőbe, de meg kellet állapítanom, hogy ezek pont 160-as füstcsőkivezetéstől indullnak, de egy komoly teljesítményű már ennél jóval nagyobb. Ez az én butaságom, mert talán a kémény vásárlás előtt kellet volna ennek utánnanézni. Most erős fejvakarás lesz, hogy mi legyen, de erősen függ a Leier hozzállásától is.

 

Erik

Émile Creative Commons License 2010.12.23 0 0 7983

   "Én nem akarok ilyenhez nyúlni, mert nem értek hozzá."

 

 

 Ez főleg gáznál arany szabály. A gáz robban hat !!

 

 Más :

Előzmény: csiba00 (7981)
csiba00 Creative Commons License 2010.12.22 0 0 7982

Igazából nekem egy olyan bojler kéne, amit tök egyszerűen be lehet szerelni, lényegében csak a gázra meg a vízre kell rákötni. Nem szeretnék itt vésni, faragni.

Előzmény: csiba00 (7981)
csiba00 Creative Commons License 2010.12.22 0 0 7981

Szervusz!

 

Írtam neked e-mailt az itteni címedre. Nálunk max 3 főre kéne a melegvíz. Én olyan gázbojleren gondolkoztam, aminek nincs kéménycsonkja. MErt végül is azt is egyszerű lenne bekötni. Ott a gázcsont, a hideg és melegvízcsonk. Ezek most is gégecsővel vannak a bojlerhoz kötve.

Nem nagyon értek az ilyenekhez, de egy ilyen elektromos indirrekt bojler mit takar? Érdeklődtme már több helyről korábban, de szinte mindenhol lebeszéltek az eektromosról, mondván, hogy jóval drágább mint a gáz. Nekünk most egy 110l-es gáz van, ennek a havi számlája 5-6e Ft.

Igazából anyukám kezeli a pénzt nálunk, és jelenleg munkanélküli diplomások táborát gyarapítom:) Mindenképpen rá akarom venni, hogy mihamarabb ruházzunk be, mert így szenvedés a fűtés.

Néztem a Gáz és más oldalát, de ott nem találtam bojlereket. Vállaltok azért pl beszerelést? Én nem akarok ilyenhez nyúlni, mert nem értek hozzá.

 

 

Előzmény: gmkiev (7980)
gmkiev Creative Commons License 2010.12.22 0 0 7980

Addig szerintem nem is érdemes szóra az állapot, míg ezt az "elmebajt" gáz-vegyes egykéményben állapotot meg nem szünteted.

A következő lépés egy olcsó, kb max 40 ef.-os elektromos/indirrekt bojler felszerelése. Ezzel a megoldással télen potya melegvíz, nyáron az elektromos fűtés a bojlerbe.

De egyetlen minimál vezérléssel ellátott napkoli a nyári potya melegvizet is megoldja.

Előzmény: csiba00 (7979)
csiba00 Creative Commons License 2010.12.22 0 0 7979

Tisztelt "kéményesek"!

 

Az alábbi dologban szeretném kikérni a véleményeteket.

 

Van egy kéményünk, ami savállóval ki van bélelve. Ebbe az egy csőbe van belekötve a vegyes kazán - amit használunk - és ez a bekötés fölött van rákötve egy gázkazán - ami már 3 éve csak áll, be sincs kapcsolva - illetve egy gázbojler, amit használunk. A vegyes kazánnak kb 130-as a bekötése és a gáznak is ennyi. Tudjuk, hogy ez szabálytalan, pár hét múlva le is lesz kapcsolva a kéményről a gázbojler, és befalazom a lyukat.

Viszont jelenleg a fűtésnél az alábbi folyamat játszódik le, amit nem nagyon tudom, hogy minek lehet köszönni - csak sejtem.

 

Teljesen hideg a rendszer mikor begyújtok. Fölülről gyújtok be. A kazánnál ekkor kitárom maxra az alsó hamuzó ajtót, és a tűztér ajtaja is félig, teljesen nyitva van. Várok így egy jó 10-15 percet, míg rendesen begyullad, aztán rácsukom a tűztér ajtaját, és még pár percig hagyom nyitva az alsót. Ennél a teljesen nyitott állapotnál egyáltalán nem, vagy csak minimális mennyiségű füst jön ki a tűztér ajtaján. Mindent szépen elhúz a kémény.

 

Aztán beállítom a huzatot és hagyom had dolgozzon a kazán. Mikor a víz hőfoka eléri a 40-50 körüli értéket, akkor a füstcső elkezd füstölni az illesztéseknél, és ha kinyitom a tűztér ajtaját, akkor a láng igen csak kifelé húz. Olyan, mint ha a kémény el lenne dugulva. Persze a kémény is füstöl rendesen. (A kéményt kb 3 hete tolták át, a füstcsövet egy hete tisztítottam ki.) Aztán ha a víz felmelegszik 60 körüli értékre, akkor a füstölés abbamarad. 70-75 fokos előremenővel dolgozik a kazán, de ekkor nem szokott füstölni.

 

A kéményseprők azt mondják, hogy ez mind amiatt van, hogy fals levegőt kap a kémény a gáz bekötésén keresztül. De akkor pl miért nem füstöl, ha hideg a rendszer? Én csak valami olyasmire tudok gondolni, hogy a 40-50 fok körüli vízhőfoknál olyan hőmérséklet lesz a kéményben, ami miatt kialakulnak bizonyos örvények köszönhetően a másik rákötésnek, és ez okozhatja a visszafüstölést. 60 fokos víznél pedig ez megszűnik a kéményben. Nektek mi a véleményetek?

 

Hozzá tartozik a dologhoz az is, hogy a a füstcsőnél, ami a falba csatlakozik, kb a felénél olyan rés volt, hogy majdnem befért az ujjam. Ezt most teljesen befalaztam. Elvileg most ott egy gramm levegő nem juthat ki, vagy be. Persze a hideg rendszernél itt sem füstölt. A kéményemmel nem hiszem hogy gond lehet, mert ha az alsó tisztító nyíláson begyújtok egy pappírral, akkor még a pernye darabok is szállnak ki a füst után a kéményből.

 

 

hhx Creative Commons License 2010.12.20 0 0 7977

Nyilván erősen fűtünk, 2/3 vagy totál nyitott primer levegővel, de szétégetni se alkarjuk a kandallót, és ha már csak parázs van elengedhetetlenül visszaesik a hőmérséklet. A fát tavasszal vettük, már akkor száraz volt, azóta fedett, jól szellőző helyen állt. Alcsonyabbra kéne helyezteni a kéménybekötést? Komolyan nincs semmi ötletem...

Előzmény: Dunit (7975)
Dunit Creative Commons License 2010.12.20 0 0 7976

 Ennyi ??

 Szomorú !

 De !  Ebben az időben   ugyan ennyien közlekedési balesetben is meghaltak, sőt  napi 5 fő sikeresen öngyilkos lesz  !!

 Mi lehetett a gond ?

 Vagy 15 féle ok azonkivül, hogy a CO mérgező !

 Még azt se tudjuk : gázfűtés

  vagy, hagyományos fűtés.

 Pont a napokban írta valaki ezen a fórumon, tán a kazánoséknál : "este jól megpakolom a kályhát/kazánt aztán lefekszünk" és közben arról panaszkodik jön a fűst, az asszony pöröl vele ezért, erre szeretne valami szupertőmítőt !!

Előzmény: Törölt nick (7973)
Dunit Creative Commons License 2010.12.20 0 0 7975

 Erősen, intenzíven fűteni !

 És még szárazabb fát használni.

 persze az ,hogy a kémény kátrányos még nem baj. A baj az amikor már a falonkivül is megjelenik  !!

 

 

 

 Vagy béleltetni  !!

Előzmény: hhx (7974)
hhx Creative Commons License 2010.12.20 0 0 7974

Kedves kéményszakértők!

 

Adott egy  6 kW-os névleges teljesítményű öntöttvas kandallókályha (salgótarjáni kamino) ami kb 1,5 m hosszú 120 mm-es füstcsővel (és egy könyökkel) van bekötve egy 14x14 es hagyományos tégla kéménybe. A gondom az, hogy a füstcső valószínűleg sokszor nagyon lehűl (a víz nem serceg a felületén) és a falazott kémény kátrányosodik. Száraz fával fűtünk, gyönyörűen ég. Amióta megláttam a kátrány a kéményben Konixot is használunk. Mit lehet még tenni?

Elemi Koczka Creative Commons License 2010.12.19 0 0 7972

Szia!

Már az öntöde is csak múltidő. Alumínium olvasztással és persze öntéssel foglalkoztunk.

Most élelmiszeriparnál dolgozom és itt vannak kemencéink, ez a seprős téma innen adódik.

Meglévő kemencékről van szó egyébként.

Előzmény: Zoltanuss (7971)
Zoltanuss Creative Commons License 2010.12.19 0 0 7971

 Üdv !

 Akkor részemről már múlt idő, mivel már csak itt hirdetem az igét.

 Tehát a nagyolvasztó (Hochofen). A kohógáz, ami CO, azt elégetik majd hőcserélőn átvezetik (Cooper ) és a felmelegedett téglák a hőt átadják a levegőnek, ez a forró levegő vissza a kohóba.  De lehet elkerülte a figyelmemet, csak kell valahol kéménynek lenni.

 A konverteres kémény tényleg csak 130 m ? , ezt is elfelejtettem.  És azok az öntödei kemencék milyenek ? Hőkezelők, előmelegítők. ÉÁs ez a seprő probléma , hogy vetődött fel, mert az én időmben az ipar területén nem léteztek. Néha a kazánoldalon (közületi fogyasztók, kórház más nagyobb intézménynél) ugyan  engedélyezési fázisban megjelentek , mint más vagy 35 bürokrata, de a sáp levétele után mindig eltüntek. Max. irat ellenőrzésig jutottak !!

Előzmény: Elemi Koczka (7970)
Elemi Koczka Creative Commons License 2010.12.19 0 0 7970

Hello!

Úgy érzem hasonló oldalon dolgozunk...

 

Az ipari kéméynekről és azok környezetvédelméről van igen sok információm, mivel több helyen is ilyen területen is dolgoztam (környezetvédelem).

 

A nagyolvasztót pedig direkt hoztam fel és nem lőttem félre cseppet sem.

Végzettségemet tekintve kohómérnök vagyok és dunaújvárosban éltem 27 éves koromig.

Gyakorlataimat és az első éveimet is a Dunaferrnél töltöttem és hát a nagyolvasztónál is másztam jó néhányszor lépcsőt. A kémény itt csak szimbólikus, mivel a keletkező "füstgáz", vagy szakami nevén kohógáz nem kéményen távozik, hanem csőrendszeren (nagyon komoly levegőtisztító berendezéseken keresztül. Nem beszélve arról, hogy további energia kinyeréscéljából még felhasználják. Persze egyszer valahol csak kimegy:)

Energetikai méréseket is végeztem ezen a területen és az LD konverter kéményénél is mértem emissziót. 200 méter nincsen de ha jól emlékszem 130 körül van (bár ez már rég volt).

 

Összegezve a dolgokat:

mivel nemlakossági felhasználóként üzemelünk, ezért megfelelő szakmai háttérrel és papíroikkal rendelkező cég átveheti ezeket a feladatokat (persze ha olcsóbban végzik) a kijelölt kéményseprőktől.

Koczka

Előzmény: Zoltanuss (7967)
Zoltanuss Creative Commons License 2010.12.18 0 0 7969

 Mondjuk ez is sántithat egy kicsit :

 

 

 

 "tényleg furcsa, mert a szolgáltató csak akkor add ki órát, ha van kéményseprői nyilatkozat,"

 

 Van egy lakásom, vagy egy valamilyen konyhám, pl. bisztró, lángosűtő stb.

 Egy kettő, de akár  3 gáztűzhelyet is üzemeltetek.

 Akkor itt mit keres a kéményseprő ??

 Tény  : az élet mindenterületére be akarnak nyomulni, pl. jogellenesen  adatregisztrációt gyűjtenek.

 Korábban volt egy olyan próbálkozásuk, hogy ők legyenek az összes gázberendezés fő- fő ellenőrei.

 Ez eddig még nem jött be nekik , de  addig ügyeskedhetnek mig végül megszereznek egy ilyen monopolliumot is !!

Előzmény: kod1111 (7966)
Zoltanuss Creative Commons License 2010.12.18 0 0 7968

 Persze ellenőrízni  - mint az iszaptárolókat  !! 

 Szépszó ez az ellenőrzés csak sokszor az nincs leírva milyen parmétereket  !!

Előzmény: kod1111 (7964)
Zoltanuss Creative Commons License 2010.12.18 0 0 7967

 Helló !

 Látom be akarnak húzni a csőbe.

 

 

"Az előző cégem is hasonlóan több kemencével dolgozott de ott kéményseprőnek a nyomást se láttam."

 Persze !

 A kémény seperők csak a lakossági kéményeket sajátították ki maguknak.

 Szerencsére. Igaz határterületen néha bepróbálkoznak, hátha kifogják a nagyhalat !!

 

 Viszont az ipari kéményekre is vonatkoznak szigorú előírások (építészeti, környezetvédelmi stb stb. . ) pl. a magasságot azonkivül, hogy a megfelelő huzathoz kell mérezeni, kell méretezni még az emisszióra is. Ilyen olyan képlettel, a lényeg minél nagyobb az emisszió annál magasabb. Mert egy nagyteljesítményű füstgázventillátor kidobhat rengeteg füstöt - nem kell elvileg a magasság, de az emisszió miatt kurva magasra kell néha építeni  egy kéményt - nálunk tán 220 m a legmagassabb !!

 Meg hát kémény fajtára, méretre nagyon sokféle van (meg kemence is ).

 Tisztítás ?? hát azokat speciál cégek, igaz ritkán végzik - külön megrendelésre - amugy főleg gázkényeknél olyan hogy tisztítás nincs. Se ipari se lakosságinál.

 Az ip. kéményeket inkább karbantartják  !!  

 Itt viszont mellélőtél !!

  "de egy nagyolvasztó is kéményseprői...."

 

 Pont a nagyolvasztónál nincs kémény, igaz mán nagy olvasztó is csak egy vagy tán kettő van Dunaújvárosban.

De tényleg sok ipari kémény van  , így  volt a martinkemencéknek is van  kéményük (igaz mán az sincs, de tán a konverteres acél gyártásnak még van kéménye, olyan 200 m magas.

 És a halott égető kemencének is van kéménye.

Előzmény: Elemi Koczka (7960)
kod1111 Creative Commons License 2010.12.18 0 0 7966

Ez tényleg furcsa, mert a szolgáltató csak akkor add ki órát, ha van kéményseprői nyilatkozat, hogy minden rendben és utána nekik pedig évente kell ellenőrizni a kémény megfelelő működését.

Előzmény: Elemi Koczka (7965)
Elemi Koczka Creative Commons License 2010.12.18 0 0 7965

Azért is furcsa ez nekem, mert az előző cégem egy öntöde kemencéinél ahol pedig bőven fogyott a gáz, kéményseprő nemjárt.

kod1111 Creative Commons License 2010.12.18 0 0 7964

Ellenőrizni kell, ha szükséges akkor takarítani is.

Előzmény: Elemi Koczka (7960)
cseik Creative Commons License 2010.12.18 0 0 7963

bárkivel tisztittathatod, de az évenkénti ellenőrzés díját a kéményseprő felé nem tudod megúszni.

Előzmény: Elemi Koczka (7962)
Elemi Koczka Creative Commons License 2010.12.18 0 0 7962

Tulajdonképpen költségcsökkentést szeretnénk, és megversenyeztetni a munkát.

 

Előzmény: cseik (7961)
cseik Creative Commons License 2010.12.18 0 0 7961

minden kémény a helyi kéményseprő szolgáltató hatáskörébe tartozik. ami a kötelező szolgáltatás tartalma: építésnél előzetes vélemény, évenként szemrevételezéses vizsgálat + szükség szerint tisztítás, 4 évenként műszaki felülvizsgálat (kamera, szerkezeti vizsg. stb).

 

de a kéményseprő nem a technológiát vizsgálja, csak és kizárólag a kémény állapotát, műszaki paramétereit. az összes többi adatot (berendezés teljesítménye, egyéb működési feltétel) az üzemeltetőtöl kéri be (szaakvélemény, technológiai leírás, műbizonylat stb) és ez alapján jár el. tehát ők csak az általános feltételeket nézik, a speciálisra külön "szakértőtől" (gépész, technológus) kell hozni az üzemeltetőnek az adatokat és ezekben a szakvéleményre hagyatkoznak.

 

tisztítást is meg tudják oldani, elvben. ahol meg nem, ott az üzemeltető vállalja ennek elvégeztetését és erről az igazolást adja a kéményesnek. momentán ez a része nincs szabályozva és csak hallgatólagos megoldás, mivel jogszabály szerint mindent a kéményseprőknek kellene megcsinálni.

 

 

lényegtelen, hogy milyen céllal termel hőt a berendezés, a lényeg, hogy égetéssel hőt termel és égéstermék keletkezik.

 

 

tullkép mi a probléma a kéményesekkel?

Előzmény: Elemi Koczka (7960)
Elemi Koczka Creative Commons License 2010.12.18 0 0 7960

Ezt csak azért tartom furcsának, mert innentől kezdve egy "mezei" kéményseprő cégnek megfelelő információval, műszaki háttérrel kellene rendelkezni ipari kemencék beállításához is.


Konkrétan miről is van szó:

acélkémény, gáztüzelés, technológiai elvárások.

Ahány cég és technológia, annyi elvárás.

Az előző cégem is hasonlóan több kemencével dolgozott de ott kéményseprőnek a nyomást se láttam.

 

Egyébként ha már a jogszabály idézésénél tartunk:

1. § (1) A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás (a továbbiakban: közszolgáltatás) szervezett ellátása kiterjed a lakásban és más helyiségben épülő vagy már használatban lévő tüzelőberendezés égéstermékeinek elvezetésére szolgáló kémény - ideértve a tartalékkéményt is -, valamint tartozékainak műszaki felülvizsgálatára, ellenőrzésére, tisztítására és szakvélemény adására.

 

Mit tekint a jogszabály tüzelőberendezésnek?

27/1996. (X. 30.) BM rendelet a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

 c) kémény (füstcsatorna): olyan szilikát alapanyagból, fémből, műanyagból vagy ezek együtteséből kialakított - jellemzően függőleges tengelyirányú - építménynek, épület- vagy épületgépész szerkezetnek minősülő, zártszelvényű, gravitációs vagy mesterséges áramlás elvén működő rendszer, amely alkalmas a tüzelőanyag elégetésével működő tüzelőberendezés (hőtermelő berendezés) füstgáza (égésterméke) elvezetésére;

Vagyis hőtermelésre használjuk. Ezek pedig nem technológiai kemencék.

Lehet hogy elrzgaszkodott a példa, de egy nagyolvasztó is kéményseprői tevékenység alá tartozik? Elvégre van kéménye és gázzal tüzelnek benne.

Kéményseprő legyen a talpán aki ott kikormol:)

Előzmény: cseik (7959)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!