Keresés

Részletes keresés

HCastorp Creative Commons License 2018.08.17 0 0 22499

Érdekes film , érdemes megnézni  Super Size Me a címe.       De annyiban sántít a kísérlete nagyon magas a kalóriabevitele.   Szerintem nem feltétlenül az étel minősége miatt borul meg így ,  hanem inkább a durva kalóriabevitel miatt.   Napi 5000-10000 kalória közötti bevitel valószínű  ennél sokkal minőségibb kajákból is megborította volna. :)      De ettől függetlenül elég tanulságos film. 

Előzmény: Minike26 (22494)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.17 0 0 22498

Elég széles skálán szóródhat mennyire komoly is ennek az alapja.

 

Drasztikus fogyókúra miatt megborult szervezettől,  a nagy túlsúly miatt megborult szervezetig , vagy megborult hormonháztartástól   a mentális problémákig,  vagy a nagy és rendszeres stresszig stb.

 

 

De azért az esetek nagy részében valószínűleg arról van szó, hogy sem a táplálkozása, sem az életmódja, sem a mozgása nem olyan ami ideális lenne.    Ez rengeteg komoly betegségnek az alapja.

 

Van ez a film a mcdonaldsról  a csóka kísérletképpen 1 hónapig mcdonaldsban eszik,  reggeli-ebéd-vacsora.    1 hónap alatt a szervezete teljesen megborul  .    1 hónap alatt!     Felmegy rá vagy 15 kiló egy hónap alatt és olyan májértékei lesznek mint egy masszív alkoholistának.   Mozogni nincs kedve még a sexhez se.   Van úgy elhányja magát egy ebéd után.  stb.    1 hónap ilyen kúra alatt.      Utána ha jól emlékszem kell 2 -3 év testsúlya visszaálljon az eredeti állapotba , mája az hamarabb magához tér mikor abbahagyja ezt a kísérletet.     

Előzmény: Minike26 (22494)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.17 0 0 22497

Mert az eseted azt pontosan alátámasztja a statisztikának azt a részét, hogy az epekő kialakulásának oka /okai    sok más komoly betegségnek az esélyét megnövelik.    Valószínűleg ezért halnak átlagosan korábban az epekövesek .     Mert ha olyan okok állnak fenn amik sok komoly betegségnek az alapját jelentik  akkor  nagyobb az esély azoknak a kialakulására.

 

Ezt különféle betegségekre is lebontva vizsgálták  ráktól -szívbetegségekig.

 

 

Szóval én csak igazán arra akartam kilyukadni, hogy az epekő  megjelenése az igen komoly problémákra utalhat.   Baromira nem annyi sztori kikapjuk aztán probléma kipipálva mert egy másik statisztika szerint ezek után csak 10-20% akinek emésztési gondjai vannak,  vagy epeműtét nem oldotta meg a gyomorkörnyéki panaszait. 

 

Hanem sokkal inkább arról van szó  akinél ez kialakult ott elég komoly zűrök vannak és az epekő csak egy figyelmeztető jel, hogy b+ valami nem oké. 

 

Ahogy egy mezei reflux is igen komoly bajoknak lehet az előjele .      Hát még akkor egy epekő. 

 

Csak ennyit akartam én ebből kihozni .    Mindez függetlenül attól eltvávolították vagy sem az epehólyagot. 

 

Nem tudom a kórházban mikor valaki átesik egy epeműtéten ,   előtte, közben, utána erről milyen tájékoztatást kap?   Itt sokan átestetek rajta  mi hangzott ott el ebben a témában arra kíváncsi lennék.   

Előzmény: Minike26 (22494)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.16 0 0 22496

Nem vagyok statisztikus sem ,  és általában elég szkeptikus vagyok az olyan statisztikákkal amit nem én hamisítottam. :)

 

Viszont abban lehet valami szerintem, hogy az epekő kialakulás  és sok más betegségnek közös a gyökere.

 

Most nagyon hasratütésszerűen és minden szakmaiságot nélkülözve mondjuk az esetedben a magas vérnyomás és az epeproblémának könnyen elképzelhető egy közös alapja. 

 

Akár a nőgyógyászati probléma ha az valamiféle hormonális történetből jött és az epekő szintén lehet közös alapon.

Pajzsmirigy probléma is akár.     A pánikbetegség és epekő szintén elképzelhető valahol egy közös nevezőn. 

 

COOPD  betegségről nem hallottam , de elvből sem zárnám ki , hogy közös alapja lehet az epekővel valamiféle bonyolult módon.    Semmilyen betegségnél sem zárnám ki mert elég összetett rendszer ez az emberi szervezet.   

 

Amit tudsz tenni életmódodban megkeresni azt mivel tudnád egészségesebbé tenni, táplálkozásban, mozgásban,  mentális egészségben esetleg mik azok a tényezők amin tudsz javítani.  Naponta gyalogolsz fél órát , sétálsz egy jót de minden nap , már lehet az is sokat segít hosszú távon.       Akkor a statisztikát tudod kozmetikázni azért valamilyen szinten.   

 

 

 

 

 

Előzmény: Minike26 (22494)
Minike26 Creative Commons License 2018.08.15 0 0 22495

Vagy már ilyen betegségekkel a statisztikád szerint,nem is élhetnék?!

 

Előzmény: HCastorp (22493)
Minike26 Creative Commons License 2018.08.15 0 0 22494

Kedves HCastorp!

Nekem gyerekkoromban volt mandula,perforált vakbél műtétem,majd 1. császár,később urológiai ,nagy nőgyógyászati műtétem,ezek után jött az epe eltávolítás.Másfél éve pajzsmirigy alulműködésem van,magas vérnyomás és pánik,ja és régóta COOPD beteg vagyok.Akkor készüljek a halálra?Családomban egyik betegség sem volt.

 

HCastorp Creative Commons License 2018.08.15 0 0 22493

Még a reflux témához.    Látod máris találtunk egy közös pontot.    Nagyon könnyen elképzelhető, hogy nálad a 20-as éveidtől tapasztalt  refluxos gondok  azt jelezték az epéd  rendetlenkedik.  Az epeáramlásod, a hólyagod , az epesavad minősége, mennyisége és a többi lehetőség közül valami.     Ami tízenx év alatt elvezetett oda diagnosztizáltak is azzal, hogy neked tönkrement az epehólyagod.   

 

Könnyen el tudom képzelni, hogy a legelső alkalommal mikor egy gasztrós dokihoz elmentél és felírta neked a savlekötőt akkor már a te savas problémáid mögött az epéd állt.    Amire  egy savlekötő  tünetekre hatással volt,  de mivel az epeműködésedben lévő zavarokra nem hatott,   így lényegében elfedte a tüneteket valamilyen szintem,  miközben éppen, hogy a szervezet jelezte Zoli valami nem oké, gondok vannak.   :)    

 

Nálam dettó ugyanez volt annyi különbséggel nem évtizedes idő savas gondban hanem mondjuk 2 év .   De nekem is a gasztrón  nagyon jó  savlekötők vannak és pont.    Ja, hogy az epém közben már éppen készült totál gallyra menni hát Istenem vannak ilyen összefüggések de ki ér rá vele foglalkozni, sok a beteg szedd be a savlekötőt aztán csókolom.   Majd ha tönkrement az epéd eltávolítjuk,  nagy ügy. :)

 

Nem biztos ez nyilván, de gyanús , hogy lehetett ez is a folyamat nálad is. 

Előzmény: Zoli_t5H (22486)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.14 0 0 22492

A kőképződésre hajlam alatt genetikára gondolsz ezt is próbálják levezetni.   Több kevesebb sikerrel.   Mert vannak olyan esetek egy egy családban ami erre utalna  vmilyen szinten öröklődő sztori.    

 

Miközben vannak olyan adatok is Usa 20 millió epeköves,  Görögország tart a 0 -hoz. :)   

 

Bonyolult nagyon ez az epetörténet,   de ahogy mondod a statisztika arra utal, hogy akinél ez kialakult az  esélyesebb más súlyosabb betegségekre is.    Nem az epekhólyag eltávolítás vagy sem része miatt  elsősorban hanem az epekő kiváltó oka , és halálos betegségek kiváltó okai közötti elég kusza de valószínű összefüggés miatt . 

 

Ebben mekkora a genetikai meghatározottság és mennyi  a élet a legjobb méreg című sztoriban összeszedett  kiváltó ok az egy fogós kérdés szintén. 

 

Egyvalami biztos ha kivették ha nem az epehólyagodat ennek a megbetegedése valamitől kialakult. :)  Ez tuti.  Minden más bizonytalan. :)  

Előzmény: newman2018 (22487)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.14 0 0 22491

Gyógyszerek mellékhatásai szintén ez a beláthatatlan kategória főleg hosszú távon .    Az is elképzelhető, hogy nálad is a refluxos panaszok már az epeproblénak a következményei voltak.    Mert az elég gyakori eset, hogy az epeműködés zavara ilyen mellékhatással jár.   

 

Még az egyéb betegségek epekő közös alapok  témához,   ez is mutatja mennyire bonyolult ez az egész folyamat.   A statisztika jelzi komoly összefüggés lehet.   De tudományosan levezetni az egy más tészta ezeknek a bonyolult összefüggéseknek a sorozatát.    Ez is mutatja a jelenlegi tudásunknak a korlátait valahol . 

Előzmény: Zoli_t5H (22486)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.14 0 0 22490

Korai halált úgy értsd a kortársaikhoz képest többen haltak meg előbb  .   Ami nagy valószínűséggel annak a következménye az epekő kialakulás és a halálos betegségeiknek közös az alapja.     Elég bonyolult összefüggésrendszerben de valahol közös az alapja  .   Ez gyanítható a statisztika alapján.    Viszont egyértelműen ezt levezetni nem tudták  egy konkrét dologra mit tudom koleszterinre, vagy bármi hasonlóra.     Amit szintén ilyen gyanú szinten megfogalmaztak, hogy nagy valószínűséggel a zsírháztartásnak a zavarai az egy közös pont lehet.   De nem tudták ezt tudományos alapossággal igazolni. 

 

Vakrepülés. :)

Előzmény: Zoli_t5H (22485)
Zoli_t5H Creative Commons License 2018.08.14 0 0 22489

:-)) Én nem hiszek a statisztikában. Úgy vagyok ezzel, hogy egyénre levetitve mindenkinek pont 50% esélye van, hogy "idő előtt" meghal... mert ugye vagy igen, vagy nem. :-)))

 

Előzmény: newman2018 (22487)
newman2018 Creative Commons License 2018.08.14 0 0 22488

2.5 fél hónapja műtöttek egy mellékhatása van csak: néha jelentkezik olyan fájdalom mint ami a görcsös rohamoknál volt de tized huszad olyan erősséggel és 1 perc alatt elmúlik. Gondolom ekkor nyit a"szelep" és engedi ki az epefolyadékot.

Előzmény: Zoli_t5H (22486)
newman2018 Creative Commons License 2018.08.14 0 0 22487

Teljesen mindegy ha kiveszik az epehólyagot vagy nem ha hajlamos vagy a kő képződésre meghalsz hamarabb. A statisztika szerint. :)

 

Steve Jobs is okoskodott jól ráfázott. Más híres emberek is jártak így.

Előzmény: HCastorp (22483)
Zoli_t5H Creative Commons License 2018.08.14 0 0 22486

Erről a refluxról érdekes dolog jutott eszembe. Én a 20-as éveimtől kezdve szenvedtem a gyomorsavtól, néha rendesen be voltam rekedve, annyira marta a torkomat a visszaáramló sav. Savlekötő savlekötő után... akkor még epés panaszaim nem voltak. Aztán közeledve a 40-hez megtörtént a műtét, mert annyira eldurvultak az epés panaszok... ami viszont fura, hogy móta megműtöttek epére (több, mint 3 éve), azóta egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor égett a gyomrom, vagy a nyelőcsövem a túlzott savtermelés miatt. Lett helyette állandó puffadás...

Még az a "perverz" gondolat is eszembe jut ilyenkor, hogy mi van, ha esetleg a savlekötő gyógyszereknek köze volt az epekő kialakulásához... na de én nem akarom ilyen fantazmagóriákba belelovallni magam, elmúlt, késő bánat. :-)

 

 

 

Előzmény: HCastorp (22484)
Zoli_t5H Creative Commons License 2018.08.14 0 0 22485

Én az ilyen statisztikákat próbálom nem komolyan venni, mert nálunk a családban több köves is van/volt és nem volt gond a korai halálozással. Remélem nem én leszek az, aki a statisztikát erősíti. :-)))

 

Előzmény: HCastorp (22483)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.14 0 0 22484

Nekem  savas panaszokkal kezdődött.   Eleinte mondom  biztos olyat ettem , vagy sok stressz stb,  néha kicsit jobban jelentkezett ez a refluxos sztori , néha hetekig semmi.      Aztán eltelt szerintem így 2 év legalább mire elindultam időpontot kérni a gasztrora de akkor már időnként puffadás is volt , könnyedebb epegörcs is egy egy.   Mire még adtak időpontot meg kiderült mi van az még 1-1,5 év. 

 

Könnyen el tudom képzelni a diagnózis előtt 5 évvel már valamit mutatott egy komolyabb vizsgálat. 

 

De hát ez is ahány eset annyiféle gondolom. 

 

 

Előzmény: Zoli_t5H (22481)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.14 0 0 22483

Szóval nagyjából azt szűrték le több évtized több tízezer emberre, hogy akinek epeköve alakult ki az fokozottan veszélyeztetett korai halálra  különböző verziókban a szívtől a rákig .     Ezt arra vezették vissza, hogy valami a zsírháztartásban borul  és  az a fő okozó,  de nem tudtak egyértelmű okot mondani .    Ez csak tipp inkább még ilyen kutatással is.   Mert nem lehetett egyértelműen erre visszavezetni de valószínűnek tartják. :)

 

Ennyire homályos dolgok vannak.   Még ilyen statisztikákkal is.

 

 

Előzmény: newman2018 (22479)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.14 0 0 22482

Ha már rák és Jobs  Usában megy egy kutatás  ahol  találomra kiválasztott több tízezer ember egészségi állapotának alakulását vizsgálják .    Hosszú távon több évtizeden keresztül.

 

 

Ez a kutatás a 80 -as évek óta tart  és epekőre azt állapították meg   kb minden 10. ember epeköves,  ebből kb minden 2.-nak el lett távolítva az epehólyagja  valamikor.    

 

   A bármilyen okból bekövetkezett halálozási arány az epeköveseknél  több mint duplája volt  a többiekéhez képest  .      Ezen belül szívbetegségben kb az epekövesek 1/3-a halt meg ,  míg az élete során epekő nélküliek  kb 1/10-e halt meg valamilyen szívvel kapcsolatos zűrben.     A rákban kb  2,5 x  annyi epeköves halt meg mint nem köves. 

 

Ez is csak egyetlen kutatás pár tízezer emberrel.    Célja ennek mindenféle betegségtípusra következtetések levonása .  Nem epekőre kihegyezett történet ,  csak epekőre eddig ezek a részeredmények.    

 

 

Előzmény: newman2018 (22479)
Zoli_t5H Creative Commons License 2018.08.14 0 0 22481

Az a baj, hogy sokszor teljesen észrevétlenül zajlik egy ilyen folyamat. Mert hát lássuk be, ha nincs szignifikánsan komoly panaszod, akkor nem mégy vizsgáltatni magad... főleg ha fiatal vagy.

Nekem se volt az ég világon semmi panaszom... aztán mikor már lett, akkor régen késő volt.

Ezt szerintem nem lehet szűréssel megelőzni.

 

Előzmény: HCastorp (22480)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.14 0 0 22480

Félreértesz engem,  egy percig sem vitatom, hogy sok esetben a műtéten kívül más szóba se jöhet.    Pl ha az epevezetékedet elzárta egy kő akkor sok dobás nincsen.

 

Viszont pl a te esetedben amíg lett 3 diónagyságú köved + 1 ami elzárta az epevezetékedet   nagy valószínűséggel sok sok éve az epédben ment egy olyan folyamat képződtek kövek kisebbek amik esetleg eltűntek jöttek mentek a vezetéken is esetleg .  Aztán  ez fokozódott és a végén kialakult ez a szitu. 

 

Na most ha ezt egy vizsgálattal akkor észreveszik amikor még nem ennyire súlyos a helyzet, vagy a szervezeted már jelzi előbb, hogy valami nem kerek  ,  de nincs elzáródva az epevezetéked , működőképes a hólyagod,  nincs olyan szervi bajod amin nem tudsz változtatni  az megint más helyzet.

 

Ezt a sokféle esetet mind  úgy kezelni  uh = epekő = műtét   ez nagyfokú leegyszerűsítés irányába mutat.      Azt aláírom, hogy nagyon sok esetben már olyan állapotban kerül oda valaki nincs mit tenni .

 

De ismer olyasmit is az orvostudomány megelőzés,  vagy egy problémát időben felfedezni  stb.     Lásd pl  tüdőszűrés, vagy emlőszűrés, mostanában emlegetik jó lenne ez prosztatára, vagy vastagbélre is, vagy méhnyakrák megelőzésre mivel lehetne többet tenni.      Nem is olyan régen azzal se foglalkozott a kutya se a rákot hogyan lehetne időben felismerni és akkor még több mindent lehet tenni.     Ezt is az orvostudománynak a fejlődése hozta. 

 

 

Előzmény: newman2018 (22479)
newman2018 Creative Commons License 2018.08.14 0 1 22479

Nekem volt egy 6×9 mm kő az epevezetékemben és 3 db dió nagyságú kő az epehólygomban. 2 műtétem volt ( endoszkópos és laporoszkópos) Ha a te általad javasolt módszereket alkalmazták volna az orvosok rég nem élnék. A laporoszkópos előtt szinte majdnem elpusztúltam. Sok ember hisz az alternativ gyógymódokban, Steve Jobs is hitt benne. :(

Előzmény: HCastorp (22478)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.14 0 0 22478

Pontosabban fogalmazva "amíg nem sikerült elküldeni Uh-ra azzal megegyező időtartam alatt.....".   Mert oda magánszorgalomból sikerült eljutnom. 

 

Ez egy másik szemszöge a dolgoknak amit lehet bagatellizálni.  Csak nem tudom ha valaki azzal foglalkozik futószalagon távolít el epehólyagokat mint "sebész" az mennyit foglalkozik ennek a területnek a műtéten kívüli részével.    Azon kívül , hogy itt a legjobb egy vágást ejteni  .  Nem szájon át hanem hasfalon. :)     Amit a kórházban láttam hozzáállásban, és szakmaiságban körülményekben,  hát nem voltam lenyűgözve  mit ne mondjak.     De biztos sokkal több tapasztalat gyűlik össze mint nálam ezt egy percig sem vitatom.   Csak kérdés ezek a tapasztalatok mivé egyszerűsödnek a kezelés során.  Ez egy folyamat és én úgy képzelem el, hogy sokkal bonyolultabb lesz ez még egyszer mint ez a ránézünk uh-on  , kő = műtét  , köszönjük eljárás.  Évtizedek , évszázadok kérdése. :)

Előzmény: newman2018 (22476)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.14 -1 0 22477

Nekem csak epekövem volt , epehólyag gyulladásom, és magas koleszterinem, és refluxom, és haspuffadásom,   orvos viszont nem voltam még eddig. :)    Hóhér nem voltam csak akasztott ember. :)

 

Viszont  azóta egy kicsit képeztem magam az ügyben.   Illetve mint fehér egéren saját magamon teszteltem.  Élő fehér egérként funkcionálva a saját laboratóriumomban. :)     Kevésbé a gyógyszereket , és a műtéteket , inkább az életmódváltás és a megnézem mit is eszem meg részét. :)      Egészen  tűrhető eredménnyel.    Kb amíg sikerült elküldeni egy Uh-ra az egészségügyben azzal megegyező időtartam alatt  epeköveim  2 db amit kimutattak  eltűnt a képernyőről.    Koleszterinem köszöni szépen jól van  pedig nem mondanám a táplálkozásomra, hogy zsírszegény.    Kiegyensúlyozott inkább.  Bár ez is lehet egy vitatéma.  Nincs epéhez köthető panaszom,   és a pollenallergiám is ami volt időszak mikor szinte őrület volt majdhogyem eltűnt.   Nagy ritkán néha kis szénanáthához hasonlóan jelentkezik de minimális szinten a korábbihoz képest.

 

Azóta érdekel ez az epedolog.  Nem csak a hivatalos eljárás része, hogy uh -kő-műtét  és  akta lezárva  eljárás része  hanem egy kicsit cizelláltabban is. 

 

 

Előzmény: newman2018 (22476)
newman2018 Creative Commons License 2018.08.13 0 2 22476

Te orvos vagy?

 

Tanultad ezeket a dolgokat az egyetemen évekig, szabadidődben is utána olvastál- tanultál majd operáltál évekig és találkoztál több száz beteggel. Persze rengeteg kollégád is van akik ezzel foglalkoznak több évtizede? Vagy honnan van az a nagy "tudásod"? 

Előzmény: HCastorp (22475)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.09 -3 0 22475

Az életmód pl görögöknél  szieszta ,  ejj ráérünk még arra majd holnap aztán holnap majd holnapután ráér még ,  inkább együnk igyunk egy jót a teraszon a tengerparton. :)    Nem a stressz meg a rohanás mondjuk ebéd és reggeli helyett.

 

Mert említetted szintén zenész vagy ,  a hóhért akasztották   mondjuk ha ebéd meg reggeli helyett nem a műtőbe rohangáltál volna a túlterhelt magyar egészségügyben hanem a görög tengerparton  dekkolsz akkor könnyen lehet nem kerül sor erre. :)

 

Ezek is benne vannak ebben.    Nagy rohanás mint életmód, felgyorsult világ.       Nem csoda népbetegség sok országban ez epegond. 

Előzmény: TamásD (22470)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.09 -3 0 22474

Még a gyógyszeres buliról annak idején ellene szóló ok volt az is   elég sokat foglalkoznak azzal mennyi mellékhatással jár évekig akár mesterségesen belenyúlni az epefolyamatokba egy gyógyszerrel.    Egyre többen mondják ezt a hatást táplálkozással is el lehet érni .   Nagy viták voltak vannak ebben.     

 

Még a kiváltó okok kereséséről .   Vannak  olyan országok ahol szinte nincs epeköves.   Pl Görögország ilyen.     Ebből azért lehet arra következtetni, hogy esetek komoly részében az életmódnak, táplálkozásnak van ehhez köze.    Mert nem hiszem , hogy mi genetikailag rosszabbak lennénk mint a görögök.   Inkább az ő kajájuk, életmódjuk, és a mi életmódunk, és kajánk közti különbségek  között kell keresgélni  nagyon sok esetben.       Tengeri herkentyűk, napfény, tenger, olíva ,   vagy sok nehéz étel, stressz, és a sok ipari hulladék amit megetetnek velünk kaja címén.     Na meg a sok gyógyszer ha kell ha nem pl fogamzásgátló hormonháztartást befolyásoló  stb stb.   

 

Mondjuk lehetne egy olyan kísérletet végezni egy magyar epebeteg csoportot elküldenénk Görögországba 5 évre, ahol úgy kell élniük mint a helyieknek. :)    Aztán megnéznénk mi is van az epéjükkel.:)    Gondolom erre néhány jelentkező lenne. 

Előzmény: TamásD (22470)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.09 -2 0 22473

Kő feloldódás Zoli , elvileg azt mondják a koleszterinkő ami oldható és ez a gyakori kő .   Ez elvileg , elméletileg ha olyan az epesav minősége a hólyagban akkor ahogy képződött  szét is eshet.     Ez nem egy ritka jelenség.    Nagyon sok olyan eset lehet az illető nem is tud róla.   Éldegél és az epehólyagjában zajlik ez  a buli és fogalma sincs róla mert nem okozott neki ez még olyan panaszt amit ehhez kötne.      

 

Az már egy másik stádium ha ettől a hólyag károsodott,  olyan szinten, hogy a működése sérül , vagy működésképtelen lesz. 

 

Aztán van a köveknek egy olyan fajtája amit Tamás említett most legutóbbi hsz-ben ami állítólag jelenlegi tudásunk szerint nem oldódhat már fel az epében ha egyszer kialakult.    Ez a ritkább típusú kő.    

Előzmény: Zoli_t5H (22469)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.09 -2 0 22472

Ez így ebben a formában nem igaz mert a gyógyszeres kőoldás önmagában is alkalmazott eljárás.  Nem a kőzúzási eljárás része. 

 

Ezeket az eljárásokat nem arra hoztam példaként  már ott tart az orvostudomány a kiváltó okot kezeli.     Hanem arra, hogy vannak olyan irányok is amik az epemegtartást célozzák.   Ennek nyilván oka van miért vannak ilyenek.    Próbáltam erre felvázolni néhány okot logikailag miért létezhetnek epemegtartást célzó eljárások.    A gyógyszeres kőoldás  kórházi orvosi gyakorlatban  is létező eljárás.   Nekem is kínálgatták annak idején  magánrendelésen gasztrós orvos.    De pont azért nem láttam nagy értelmét  mert ettől még beszedek egy ilyen bogyót a kiváltó okok fennállnak a gyógyszeres kezelés után is, ami miatt a kő képződött.      Szóval messze van egy komplex kezelésétől a problémának.   

 

Amit mondasz a kiváltó okok kutatásáról  gondolom ez egy folyamat amiben most itt tartunk.    Egyre többet tudunk erről.   Most sok tapasztalatot szerez arról is az orvostudomány mit jelent ha valakinek nincs epehólyagja.   Ennek a kutatása is egy folyamat .    Mert most aztán ezzel a laparoszkópos műtéti eljárással tömegesen van ilyen tesztalany.    Szemben a korábbi kevesebbel.     Még ezen a téren is azért vannak szürke foltok finoman szólva.  

 

Hát ez ilyen buli. 

Előzmény: TamásD (22470)
HCastorp Creative Commons License 2018.08.09 -3 0 22471

Az uh úgy látszik produkál ilyen dolgokat.   Mert az ellenkezőjére is van példa.  Mikor köveket mutat aztán műtéten kiderül egy db sincs.     Azt még könnyebben meg tudnám magyarázni.  Kőnek látszik valami ami aztán távozik onnan.  Vagy csak lazán van összeállva és szétesik aztán csak epesarat találnak műtéten.

 

De az hogyan lehet sok köved van és keveset mutat?    Érdekes jelenségek.

 

Epehólyagod összehúzódó képessége vszínű nagy csökkenést mutatott volna ha azt is vizsgálják.    

 

Ha a vizsgálatok köre korlátozódik egy uh-ra úgy látszik abban benne vannak az ilyen meglepetések.    Az a kisebbik kellemetlenség mert itt rosszabb volt a helyzet mint gondoltad,  de képzeld el azt a szitut valakinek kikapják és  műtét utáni orvosi beszélgetés egész jól nézett ki ez a hólyag és egy db kő sem volt benne. :)    Mert tartok tőle ilyesmi is megesik a nagy dömpingben.   Na ez már kellemetlenebb egy kicsit. 

Előzmény: Zoli_t5H (22469)
TamásD Creative Commons License 2018.08.07 0 3 22470

Kitartó vagy :)

 

Nyilván utánaolvastál, de... a kőzúzás és a kóoldás igazából egy eljárás. Ennél a módszernél, ami egyébként hónapokig tart, felváltva használják az ultrahangos kőzúzást, illetve a vegyszeres kőoldást. Pont azért, mert a kövek többfélék, kevertek is lehetnek. A morzsalékony koleszterin köveket könnyű feloldalni, a bilirubinköveket nehéz, arra van a zúzás. Szóval egyikkel, másikkal próbálják felváltva széttördelni, elmorzsolni a köveket... elméletben. 

 

Csak egy anomália a gondolatmenetedben: "Illetve ott van az a problémakör is attól valakinek a köves epéjét eltávolítjuk nincs kezelve az az ok ami miatt ő epeköves lett." Miért, a kőzúzásnál talán megállapítják? Nem, viszont előzékenyen otthagyják a kőképződés melegágyát, az epehólyagot, hogy 1 éven belül 50%-ban visszatérhessenek a kövek. Remek :)

 

Hiába lovagolsz ezen a kőképződési hajlam kiderítésén, jelenleg kb. lehetetlen, ennél fogva a klinikumban értelmetlen. Sokféle rizikótényező van, sokféle paramétert lehet mérni, de olyan nincs, amit ha kiderítünk, és megváltoztatunk mondjuk, akkor biztosan megszűnik a hajlam. Nézték rengetegen, a lipidszintektől kezdve a hormonháztartásig, az epeáramlási paraméterekig. A kőképződés sok tényezőtől függ, van benne öröklött hajlam és külső tényező, de jelenleg nem lehet megmondani valakinél, hogy önnek ettől vagy ettől van epeköve. (jó, néhány esetet leszámítva. Pl. az epeúti szűkület, vagy hegesedés, az tuti epekövet csinál)

Előzmény: HCastorp (22465)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!