Keresés

Részletes keresés

Zoli_t5H Creative Commons License 2018.05.24 0 0 22397

Van logika abban, amit írsz (tuti, hogy ez egy öngerjesztô folyamat, egy kényes egyensúly borult fel), de sajna nálam nem volt más opció a mütéten kívül, mivel nem akartam elpatkolni. A végén már olyan súlyos görcseim voltak, hogy veszélyben volt a hasnyálmirigyem is, így az utolsó masszív kb. 12 órás görcs után (amit nem kívánok senkinek, max. a mocsok gyerekmolesztáló szomszédomnak, de ez nem ide tartozik) úgy voltam vele, nem tetszik nekem az a kínai ember, aki visszaköszön a tükörbôl (ugyanis annyira besárgultam), mindegy mi lesz, csak szedjék ki belôlem... pedig én aztán bírom a fájdalmat, alapból sosem szedtem semmire fájdalomcsillapítót. Nagyjából úgy vagyok vele, hogy inkább ez, mint a görcsök, vagy egy életveszélyes hasnyálmirigy gyulladás (aki nem volt még ilyesminek a közelében, az könnyen kardoskodik a mütét ellen, mindenféle alternatív hókuszpókuszra hivatkozva).

Ennél nagyobb bajom ne legyen, ha ezzel az állapottal el lehet még pár évtizedet éldegélni, akkor állok elébe, nem olyan vészes, hogy ne lehessen megszokni és alkalmazkodni hozzá (persze bosszantó tud lenni, mikor reggel rohanok a buszhoz és az ajtóból parancsol vissza a hasmars... de ilyen szélsôséges, ténylegesen zavaró eset max havonta 1-2 alkalommal van). 

Egyébként a doki, aki operált, elmondta, hogy benne van ez is a pakliban, meg az is, hogy teljesen tünetmentes leszek. 19-re húztam lapot, nekem nem jött be. :-)

 

 

 

  

Előzmény: HCastorp (22396)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.24 0 0 22396

Pl az esetedben könnyedén el tudom azt képzelni, hogy évek óta rendszeres hasmenésed már ki tudja mióta károsította a bélflórádat is .     Aztán a most tapasztalt tüneteid részben attól vannak  puffadástól a hasmenésig, hogy a bélflóra nincs rendben.    Mint következmény de már olyan következmény ami önmaga is gerjeszti ezt a folyamatot, felerősíti ezt a folyamatot.   Mert károsodott bélflóra önmagában okozhat puffadást , hasmenést.      Nyilván ilyen előzményekkel epeműtét stb  nem vszínű, hogy önmagában csak az okozza,  de    

 

Sőt még azt is el tudnám képzelni , hogy mire műtétre került a sor  előtte az epebajaid következtében már a bélflórád megborult,  lehet már sokkal előtte megborult  és részben felelős a műtét utáni kellemetlenségekért is  ha pl ez nem volt kezelve.  

Mert ugye attól, hogy kivették az epédet  ez a már előtte kialakult következmény fennáll.       Csak mint egy ötlet a sok sok lehetőségből.          

 

 

 

Előzmény: Zoli_t5H (22393)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.24 0 0 22395

Pl neked Zoli  ezekre a rendszeres hasmenési és puffadási jelenségedre a bélflórádat bárhol megemlítették a  későbbi orvoslátogatásoknál?

 

Szerintem ha nem akkor hentes mészáros szakkörre kellett volna az orvosi pálya helyett jelentkezniük az orvosaidnak.  Ez csak a privát véleményem. :)

 

Mert az eseted szerintem tipikus példája annak amiről Tamással itt vitáztunk.   Mennyi ilyen lehet epeműtét előtt után  .  Gyanítom az esetek elég komoly %-a  problémás epekövekkel,  és  nem kis %-a műtét után is   .   Ha nem is rendszeres de időnkénti hasmenéssel minimum.   Egy egy extrém napon amikor máshogy kajál, vagy alkoholizál, vagy nem alszik , vagy mit tudom én mi minden történhet az életben. 

 

 

Előzmény: Zoli_t5H (22393)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.24 0 0 22394

Futószalagon mennek gondolom ezek a műtétek.   Gyorsított eljárás  minél kevesebb beszéd . :)    Nekem nem volt műtétem erről nincs tapasztalatom utána mi a szitu csak amiket olvastam, hallottam róla.    Kezdeti "átállási" időszakban a diétának gondolom az a szerepe a szervezetnek át kell állnia az új helyzetre .     Ez fontos lehet  nem mindjárt nagy terhelések.     

Előzmény: csibe45 (22392)
Zoli_t5H Creative Commons License 2018.05.23 0 0 22393

Szia,

 

ez sajnos egyénfüggô, kinél hogyan reagál a szervezete az epehólyag hiányára. Nekem sajnos nem volt szerencsém, több éve volt a mütétem, de mai napig szinte minden reggeli után azonnal hasmars van. Nem kellemes, de meg lehet szokni...

A puffadás is mindennapos, kb. tökmindegy mit eszem, így nem is diétázok, megeszek mindent, amit a mütét elôtt, legfeljebb a mennyiségre figyelek jobban. Teljesen felesleges diétával sanyargatni magam, mert van hogy simán megiszok egy nagy bögre tejeskávét, meg eszek egy jó pörköltet és semmi bajom, van amikor meg egy piritóst se tudok megenni, mert az utolsó falat elôtt már futás van a "kétbetüsre". De legalább epegörcs nincs azóta (kb. ez az egyetlen pozitív "hozadéka" a dolognak).

 

Szóval kitartás, lehet, hogy nálad csak az elején van kis "üzemzavar", amíg alkalmazkodik az emésztésed az új helyzethez, de az is lehet, hogy állandósul, mint nálam (azt viszont ne is várd, hogy ezt bárki, orvos, akárki elôre megmondja, mert nem lehet).

 

Előzmény: csibe45 (22392)
csibe45 Creative Commons License 2018.05.23 0 0 22392

Köszönöm a választ. És meg próbálom röviden leírni a "kövek" történetét.

2017 ben egy rutin uh vizsgálaton vették észre a köveket, de nem okozott gondot sohasem.2018 februárjában egy ismételt uh már jóval több követ mutattak ki. Mivel a családban (Édesanyám) már átélt görcsöket, így ezért döntöttem a műtét mellett.

Nem volt igazán emésztési problémám sem.

 

2018. 05. 15 én tervezett l.c műtétem volt.Kedden operáltak szerdán du. hazaengedtek. Az első pár napban nem volt semmi gondom sőt majd hogy nem szorulásom volt. Ittam pedig egy kis vizes capuccinot is reggelente( kb 1dl) meg a szokásos előírt diétát.

 

Tegnap reggel viszont másnapos szemlét ettem virslivel és egy kefirt reggeliztem, na volt utána fuuutás. Utána semmi gond nem volt. De az elmúlt egy hétben már ettem ezeket és akkor nem volt gond( lehet hogy sok volt vagy nem tudom).

 

Ma már a reggeli szokásos cappucinó is problémát okozott, de remélem most a reggelim után nem lesz gond.

 

Nekem csak az a furcsa hogy senki nem mond semmit az orvost kétszer 5 percre láttam, a diétás nővér pedig odaadta a papírt hogy mit szabad és mit nem. Senki nem mondta hogy mire kell számítsak már mint emésztés ügyileg.

 

Nagyon jó hogy rátok találtam,Tőletek szerzek tanácsokat. Próbálok csak pozitívan gondolkozni de ez sajnos nem mindig megy.

 

Köszönöm a segitséget Panni

 

Előzmény: HCastorp (22390)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.22 0 0 22391

Szerintem Tamás végiggondolva a beszélgetésünket  mi ketten ugyanazt mondjuk.    Csak te arra szűkíted le az egészet, hogy az epeáramlás problémái ha az epevezetéken át nem jön az epe.

 

Kb azt csinálod amit a kórházban az orvosok szoktak mikor egy végtelenül bonyolult problémát  a nép egyszerű gyermekeinek 2 szóban előadnak leegyszerűsítve az egészet. :)   Ettől a falra tudok mászni. 

 

Gyakorlatilag pedig az a lényeg, hogy igenis azok az emberek akik epebetegséggel küzdenek jó ha a bélflórájuk egészségére egy normál egészséges embernél jobban odafigyelnek.   Sőt szerintem ez alapvető info lenne nekik  műtét nélkül is, és műtéttel is.  

Előzmény: TamásD (22385)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.22 0 0 22390

Szia,  szerintem  nagyon rövid idő telt el még műtét után ,  nincs hólyagod szervezetnek meg kell "szoknia" ilyenkor mi is a legkisebb rossz    szóval szerintem ez előfordulhat  könnyedén.    Kivéve azoknál akik élő szövetek a fém vázon . :)

 

Na de ha már ezt említetted megkérnélek rá  beszélj arról epeműtét előtt  amikor epepanaszokat éreztél utána a székleted milyen volt,   Tamással folytatott  kardozásunkhoz kapcsolódva. 

 

Amíg eljutottál a műtőbe   eltelt gondolom x hónap, év   mi volt széklet ügyben a tapasztalatod?

Előzmény: csibe45 (22386)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.22 0 0 22389

Megnéztem  a Mirizzi szindrómát.   Ez éppen az az esetet elemzi mikor a hólyagban lévő kő befeszül az epevezeték és a hólyag találkozásához.     

 

Ja, hogy te úgy értelmezed a dolgot, hogy az a hólyagban lévő kő ami az epevezeték nyílásánál van az már epevezeték probléma nem hólyag?  :)

 

Mekkora ez az epevezeték átmérő  ?   MOndjuk fél centi lehet, vagy 1 centire kitágul esetleg  ?       Ha valakinek van mondjuk 2 centis köve az maximum a hólyagban ezt a kivezetőt elzárni tudja részben egészben , vagy valahogy a hegyes végével beleékelődni szerencsétlen esetben.      De elindulni az epevezetékben 2 centis átmérővel a szűkebb vezetékben nehezen.   Gondolom én laikusként.

 

Ilyenkor igazán az történhet józan paraszti ésszel, hogy kajáltál kellene az epe,  pumpál a hólyag és a 2 centis kövecske  zavarja az áramlást  , útban van  ott az epevezeték nyílása környékén vagy máshol a hólyagban zavaró a pumpálásra és akkor nem jön elég epe  abban a pillanatban mikor kellene.

 

Aztán ez a jelenség végigfut az összes többi elemen a székletig.   Beleértve a bélflórát is.

 

Ha neked a székletedben semmi panaszod nem volt epekövek mellett  az vsz csak azért lehetett mert te vagy egy tünetmentes epeköves voltál, vagy   nagyon könnyed kis tüneteid voltak  .   De semmiképpen nem az, hogy időről időre görcsökben fetrengtél , vagy már napközben érezted lehet estére elér az epegörcs  valami nem kerek ott lent.     Vagy ha mindezek mellett a székleted végig normális volt akkor te egy  terminátor vagy szerintem. :)

 

 

 

Előzmény: TamásD (22385)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.22 0 0 22388

Ha a hólyagban lévő kő nem akadályozza az epeáramlását  akkor milyen panaszt okoz?     Ott egy kő a hólyag összehúzódik , pumpálja a szükséges mennyiségű epét a szükséges időben és csókolom   Hawaii. :)

 

Viszont amint az a kő akadályozza a hólyagnak a munkáját akár az összehúzódását akár a hólyagból akadálytalan kijutását az epének akkor kezdődik az epegörcs.      Különben mi a búbánattól lenne epegörcsöd egy hólyagban lévő kővel ha nem ettől?

 

Előzmény: TamásD (22385)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.22 0 0 22387

Az az érzésem mellébeszélsz.

 

Nyilván ha nem jut el az epe a belekbe  egyáltalán nem jut el oda   akkor  lefordulsz a székről kb  kaja után nem sokkal.   Ha ez így marad  akkor halál.   

 

Amit epebetegek általában kövekkel tapasztalnak az epe áramlásának a zavara.   Attól már  esete válogatja de a kis kellemetlenségektől a széktől majdnem lefordulás esetéig. 

 

Pl egy epegörcsöt mi vált ki?   Az én tudomásom szerint az, hogy  kellene az emésztéshez az epe de valami zavar van az áramlásában.  Ez nem azt jelenti egyáltalán nem jut oda epe, bár jelentheti azt is időlegesen.    Elég ha zavar van ebben az áramlásban különböző fokozatai ennek  mennyire nagy a zavar és máris  alakul a jóféle epegörcs.    

 

Amikor ilyen állapot van , hogy kajálsz és az epeáramlásnak zavarai vannak  akkor is nyilván valamennyi epe előbb utóbb eljut a belekbe.    Kivéve azokat akik besárgultak és a mentő viszi őket éppen. :)    De ez az epemennyiség nem normális időben, mennyiségben jut el oda ahová kellene.      Ennek nincs hatása a székletre az vsz a vicc kategória. 

 

De az is ha neked epegörcs után normális volt a székleted, ugye erre a kérdésre nem válaszoltál.   Ugye ezen a fórumon sok epebeteg van   akik közül sokan átmentek műtéteken   kérdezzük meg már őket egy epegörcs után a székletük mennyire volt normális.    Vagy csak olyan napokon amikor nem alakult ki görcs de már jelezte az érkezését  és sikerült elkerülni.    Meglepődnék rajta ha a következő napok széklete normális lenne.

 

 

Előzmény: TamásD (22385)
csibe45 Creative Commons License 2018.05.22 0 0 22386

Sziasztok ! most csatlakoztam én is ehhez a fórumhoz.Ma reggeli után hasmenésem lett(kefirt ettem).Ez normális, vagy csak tul aggódom , most vagyok 1 hetes műtött . Várom a segítséget idáig ilyen gondom nem volt.

TamásD Creative Commons License 2018.05.21 0 0 22385

Már megint túlkomplikálsz, mint kb. mindent :)

 

Amiket leírsz, azok inkább tűnnek gyomor, vagy emésztési problémának. MÉgegyszer, ha az epevezeték nincs elzáródva, akkor az epe mindenképpen eljut a belekbe, akár van kő a hólyagban, akár nincs.

 

MIndegy, ez partalan vita. 

 

Házifeladat: guglizd meg, hogy mi az a Mirizzi szindróma :) Na ott pl. lehet epeelfolyási zavar :)

Előzmény: HCastorp (22384)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.20 0 0 22384

Illetve ami még széklet ügyben jellemző volt   emésztetlen kaja és benne.    Pl nagyon szembetűnő volt ha főtt kukoricát ettem  ,  egész főttkukorica szemek benne .     Ez is leginkább akkor ha már úgy éreztem a gyomorban diszkomfortot  olyan epegörcs előtti   állapotot aznap ,  de nem alakult ki a görcs,  csak majdnem.     

 

Ilyenkor utána a székletem mindig  nem normális volt.    

 

 

Előzmény: TamásD (22382)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.20 0 0 22383

 

De miközben a székleted normális volt milyen panaszt okozott neked az epeköved?    Pl epegörcsöd volt?     Mert ha az panaszmentes kövesség volt az esetedben  és kivetetted biztos ami biztos akkor  más a leányzó fekvése. 

 

Eleve tudomásom szerint lehet, hogy rosszul tudom de ha köves a hólyag akkor a görcs vagy a kellemetlen tünetek akkor jelentkeznek ha a kő valamilyen szinten befolyásolja az epe útját   különben ellubickol ott a hólyagban a kő  és no problem.   Kivéve persze az olyan eseteket mikor begyullad mert irritálja stb.     De alapjáraton ha nem akadályozza az epe mozgását a hólyag össze tud húzódni a kő nem zárja el részben egészben a kivezető utat  akkor semmit nem tapasztalsz. 

 

Lehet amíg én  eljutottam addig epegörcsöm volt   évekig, vagy évtizedig vagy ki tudja meddig kő  növekedett és úszkált ott a hólyagban   mindenféle panasz nélkül.  

 

Azt nálam nem diagnosztizálták az epeút is köves lenne.   Persze ez semmit se jelent nagyjából ettől még lehetett. :)    De azt egyértelműen tapasztaltam epegörcs után nagyon világos széklet.    Egyébként is sokkal változékonyabb volt a színe , állaga mint korábban miután elkezdődött ez a móka.        

 

Volt többször olyan pl   ami elég jellemző volt, hogy a széklet egy része  normál színű egy része  sárgás és más állagú,   barna sárga csíkokkal stb.   :)   Volt minden mint Gombóc Artúrnál a csokoládékkal   kerek szögletes  lyukas , és mogyorós. :)

 

Ezt a jelenséget én oda vezettem vissza a kövem megakadályozta a hólyagot abban normálisan pumpálja az epét, és görcsöt pedig arra, hogy akkor úgy mozdult a kő   még jobban zavarta ezt a pumpálást az epevezeték környékére került vagy mit tudom én hová.     

Előzmény: TamásD (22382)
TamásD Creative Commons License 2018.05.20 0 0 22382

Pont a széklettel nem volt semmi gondom :) - azért mert... az epehólyagban lévő kövek semmit nem csinálnak a széklettel :) Amire te gondolsz, amitől pl. világosabb lehet a széklet, ha az epeutakban is van kő, vagy valami miatt nem jut elég epe a székletbe, akkor okoznak. A mechanikus icterus jellegzetessége.

 

Mindig oda lyukadunk ki, hogy valahol mindkettőnknek igaza van: te megint jössz az nagyszabású elméleti megközelítéseddel, ami nyilván igaz, hogy ezt is kéne nézni, meg azt is óvatosabban kellene csinálni. Én meg gyakorlatias vagyok, vagy van teendő, vagy nincs :) Na jó, ez nagyon leegyszerűsített volt.

Előzmény: HCastorp (22381)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.19 0 0 22381

Ha mindezzel azt akarod mondani ez a bélflóra történet  epebajok esetén  nem a legfontosabb kérdés azzal egyet tudok érteni. 

Ez már csak az alap problémából következő millió jelenségnek az egyike. 

 

A legfontosabb kérdés az lenne ha egyénre szabottan az orvostudomány meg tudná mondani hogyan tudja normálissá tenni az epeáramlását újra  ami megbetegedett.

 

Hát ezt ugye nem tudja megmondani egyénre szabottan  ,  maximum a problémának az egyik következményét eltávolítja  jobb  híján.      Ez nem tökéletes megoldás ,  de nincs jobb alapon.

 

Viszont azt saját tapasztalatból el tudom mondani bélflóra ügyben nekem ott és akkor bélflóra kezelés az időlegesen jó hatását éreztem.   Persze nem tartott sokáig olyan epeáramlás mellett amilyenem volt.  Max 1 hónapig kb.     Az miért tett akkor jót ha le tudnám vezetni minden elemét az egész szervezetre orvosi Nobel díj kb.  :)

Előzmény: TamásD (22377)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.19 0 0 22380

Ezért van az  gondolom én, hogy sokszor keveset enni  napi ötször  mert akkor gyakorlatilag folyamatosan dolgoznak az emésztőszervek így kevésbé zavar be az, hogy az epe máshogy áramlik.     Így amikor csordogál az epe  hólyag nélkül már akkor úgy jut el bizonyos része a vastagbélbe, hogy amúgy is ott dolgozik a vastagbél a napi 3 óránként elfogyasztott táplálékon és így kevésbé zavaró ez a sztori.  

 

Így tudnám én egyszerű eszemmel értelmezni mi miért történik. :)

 

De ettől függetlenül ember legyen az aki mindig óramű pontossággal minden napján úgy tud kajálni és olyan kaját, hogy ez semmi  fennforgást ne okozzon időnként.        Ez lehet csak annyi, hogy van olyan nap mikor ilyen hasmenésszerű széklete van, rosszabb esetekben diszkomfort stb. 

 

Ha pedig kővel  nézzük epehólyaggal   hát dettó ugyanez  csak ott  az epeáramlás zavara abból adódik pumpálná a hólyag az epét mert  emésztés van  és  hoppá egy kő útban van és a hólyag kínlódik  .     Na most ilyenkor a vastagbél bélflórája mit szól mindehhez, hogy meg kell emészteni a sok zsírt pl  de nincs elég epe és odaérkezett,  vagy a napi epemennyiség  x %-a helyett ami közvetlenül a vastagbélbe menne csak y % érkezik  ehhez mit szól a bélflóra.     Nem fog lelkesedni vszínű. :)

 

Ahogy az összes többi emésztésben részt vevő szerv és a jó ég tudja mi sem fog lelkesedni azért ha az egyik elemben változások vannak.   Kompenzálni kell valahogy a többi szervnek az egyensúly meglegyen  . 

Előzmény: TamásD (22377)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.19 0 0 22379

Ez az idézet ha jól emlékszem a Szent István kórház gasztrós főorvosa nem a  Nők Lapja. :)    Persze ettől még  lehet vele vitázni mert eléggé megoszlanak a vélemények ennél egyszerűbb orvosi témákban is  ahogy mint amatőr orvos tapasztalom. :)

 

De azért minimum erősen valószínű, hogy epekő, vagy epeműtét a bélflórát változatlanul nem hagyja,  bőven lehet olyan eset ahol a legnagyobb táplálkozási odafigyeléssel is  zűrök vannak  hasmenéstől a jó ég tudja miig.    

 

Közvetlenül pedig az a kérdés az az epe mennyiség ami eljut egy normál állapotú normál emésztésű embernél a vastagbélbe,  hogyan változik egy epeműtöttnél, és egy epebetegnél mondjuk kövesnél.        Minimum valószínűnek tűnik, hogy ez valamilyen szinten változik.   A mennyisége is, és a rendszeressége is.

 

Nézzük az esetedet kivették a hólyagodat.  Csordogál az epe  akkor is ha nem kell  ebből az emésztéshez akkor nem szükséges epéből semmi nem jut el a a vastagbélbe?      Mert ha csak egy kis része is eljut akkor az már közvetlenül hatni fog a bélflórára.    

 

Ha egyébként normál esetben az epe töredéke eljut a vastagbélbe ,   akkor azt mondod nem normális esetben értsd epehólyag nélkül  nem fog  odajutni.     Mindenféle orvosi kísérlet nélkül azt tartom valószínűnek  a folyamatosan csorgó epe akkor is amikor nem étkeztél éppen  eljut a vastagbélbe is részben.   Ami hát ott megkavarhatja egy kicsit a játékot  embere válogatja mennyire. 

 

 

Előzmény: TamásD (22376)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.19 0 0 22378

Hát ez teljes ellentmondás.        Ugye mondtad, hogy a hóhért akasztották már esetedben. :)  Na most akkor emlékezz vissza ebben az időszakban milyen volt a székleted. 

 

Hát nálam ez úgy nézett ki  abban az időszakban mikor epegörcseim voltak a székletem ingadozott a hasmenésszerű és a székrekedésszerű állapot között.  A színe pedig a fekete és fehér között kb .    Pl mikor epegörcseim voltak utána általában nagyon világos szinte fehér színű székletem volt.   De voltak olyan napok mikor teljesen normálisnak tűnő , és volt olyan mikor olyan sárga mint az epe.    De egy valaminek nem volt mondható rendszeresnek  és hellyel közzel azonos állagúnak és színűnek. 

 

Azt nehéz elképzelnem én ugye epeműtéten nem estem át,  de  te igen.   Akkor erről be tudsz számolni.   Epeműtét óta a székleted teljesen normális  semmi olyan, hogy nagyon zsírosat kajálsz vagy olyan nap rendszertelenül eszel vagy nagyon stresszes nap vagy bármi, hogy hasmenésszerű  stb?       Akkor az a világ csodája vsz. 

 

Mert folyamatosan áramlik az epe ahelyett egy hólyagna tárolódna.       

 

Az pedig, hogy kő nem befolyásolja az epeáramlás  "rendszerességét".   Nyilván akkor áramlik ha szükség van rá , és a kő miatt amikor szükség van rá akkor is rendszertelen  ami baj  attól érzed magad szarul egy kővel ha bekavar az epeáramlásba.  Mi mástól? 

 

Amikor pedig kivették az epédet akkor olyan panaszaid lehetnek  sokat, zsírosat , rendszertelenül stb eszel    ami azért előfordul bármennyire figyel rá a polgár.      Viszont nincs egyszerre annyi epe amit hólyagban lenne és akkor ennek a hatásai az emésztés összes elemére.  

 

Próbáld ki egyszer azt epeműtöttként, hogy kihagyod a reggelit és ebédre bevágsz  egy jó zsíros kaját nagy mennyiséget mert már baromira éhes vagy.     Ha fogadni kellene szerintem a  hasmenés utol fog érni.     Na és szerinted ilyen nincs azoknál akiket epével megműtöttetek?     

 

Hinni akarok neked de nem áll össze a kép a saját tapasztalataimmal se és azzal se amit összeraknék mint amatőr orvos lassan a témában. :)

Előzmény: TamásD (22377)
TamásD Creative Commons License 2018.05.18 0 0 22377

NEm :) Szerintem ez sem.

 

Kétségtelen, hogy a vastagbélbe jut el epesav (például ezért is barna, mert egy szterkobilin nevű anyag lesz az epében lévő bilirubinból), de ebben érdemi különbséget nem lehet már kimutatni epeműtét előtt és után (leszámítva a pár hetes átállási periódust). Az epefolyadék valóban hígabb műtét után, de maguk az epesavak mire a vastagbélbe jutnak, már ugyanazok. 

 

Az más kérdés, amit mondasz, hogy ha valami miatt az emésztés zavart szenved, pl. mert epeúti elzáródás miatt kevesebb epe jut be a belekbe, vagy a zsírfelszívás zavart szenved, vagy pl. ha olyan gyógyszerrel diétázik valaki, ami a zsírokat a székletben tartja, ilyenkor nyilván teljesen más lesz a széklet és elhiszem, hogy akár a bélflra is megváltozik.

 

De egy epekövesség, epehólyag gyulladás azért nem ilyen.

Előzmény: HCastorp (22373)
TamásD Creative Commons License 2018.05.18 0 0 22376

"is esetben a terminális ileumtól kezdve – ahol felszívódásuk a legnagyobb mértékben történik – nem gyakorolnak káros hatást a normális bélflórára. Azonban epebetegségekben az epesavak ürülése rendszertelenné válhat, hasmenéses tünetek is felléphetnek. A gasztrointesztinális traktus mikroflórája károsodik. Toxikus, mutagén és carcinoid anyagok is képződhetnek (7). Kimutatták, hogy a vastagbélcarcinoma kialakulásában is szerepet játszik az epesavanyagcsere (11). Epekőbetegségben megnő a carcinoma rizikó, mivel az epesav-koleszterol bakteriális metabolizmusa megváltozik."

Nem, továbbra sem gondolnám hogy igaz lenne. Legalábbis sima epekövességben biztosan nem.

A, az epe ürülése nem válik rendszertelenné, legalábbis nem jobban mint addig. 

B, hasmenés előfordulhat, úgy 1-2 hétig, utána a betegek zöménél nincs különbség. 1-2 hét alatt nem fog felborulni semmilyen bélflóra, ilyen erővel bármelyik gastroenteritisben ugyanez történne.

C, ezt az epehólyag-bélrák összefüggést valóban felvetették, tartja magát, de újabban cáfolták is. Nem találtak igazából összefüggést, egyszerűen arról van szó, hogy a bélrákban és az epekövességnél közös rizikótényező az elhízás, a táplálkozás, általában a nyugati életmód, stb. Magyarán, aki "így él", annál gyakrabban alakul ki epekövesség és vastagbéldaganat is, de mégsem függ össze a kettő.

 

ÉRtékelem az erőfeszítésedet :)

 

(És persze ezek az én tapasztalataimon alapuló, talán a Nők Lapja szintjénél komolyabb vélemények. Nem biztos, hogy igazak, én pragmatikus vagyok, már kifejtettem, hogy nagyon sok mindenben nem hiszek).

Előzmény: HCastorp (22371)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.18 0 0 22375

De ez az érzés azonnal megváltozott amint magánrendelésben felkerestem egy orvost akinek letejeltem  a tarifát máris egészen olyanná vált a kapcsolat amikor két felnőtt beszélget.   Nem volt ez, hogy a túl sok információ esetleg csak összezavarná szegény pácienst.  :)      Igen érdekes tapasztalatok voltak ezek, tudod előtte én sokat nem forogtam szerencsére ilyen helyeken, és mint a gyerek aki rácsodálkozik jé ez így megy. :)   Hát igen vannak kisebb pittyputtyok ami nem igazán tetszett.   Mert ha normális hozzzáálláshoz fizetni kell akkor tudassák a pácienssel még mindig jobb mint ez, hogy a saját bőrén majd kitapasztalja. 

Előzmény: TamásD (22365)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.18 0 0 22374

Szóval szerintem ezt pl  Attinak nem nekem kellett volna elmondani egy epeműtét után.  Hanem mondjuk a kórházban a sok orvosnak akinek a kezén átment, hogy a bélflóra egészsége epeműtét után mint a játéknak egyik eleme.  

 

Találkoztam olyan epeműtöttel akinek úgy vették ki az epéjét és szabadultak tőle táplálkozási tanácsokat se kapott.   Ami aztán végképp nagyon leegyszerűsítése mindennek.    Futószalagon szabadulni a problémás egyedektől. 

 

Kicsit nekem az a benyomásom  saját tapasztalataim alapján legalábbis, hogy ez az orvos páciens kapcsolat ahhoz hasonló mint egy szülő gyerek kapcsolat  ahol a gyereknek valami lebutított valóságot közvetítenek.   Nem kell mindent tudnia a gyermeknek ne aggódjon mindenen meg kell óvni a valóságtól , mintha valami szellemileg visszamaradott lenne a páciens   egyszerűsítsük le az információkat.    Ami a hanyagsággal, futószalag történettel, kórházak túlterheltségével együtt a végén oda egyszerűsödik a legalapvetőbb információk se jutnak el a pácienshez mert minek neki tudni ezekről.   Majd ha valami baja lesz akkor elmegy újra a háziorvoshoz,  aki elküldi újra a rendszer megfelelő eleméhez és kezdődik a körforgás újra.   

 

Nekem mikor epeproblémákkal a rendszerben forogtam  egyik kivizsgálástól a másikig az volt a tapasztalatom ha kérdéseket tettem fel nem nagyon díjazták .     Pl ezt a kérdést ez mitől van, vagy miért és hasonlók az mintha valami hülye gyerek fárasztana és le akarnád rázni  ilyen reakciókat váltott ki.     Az ideális beteg aki letargiában várja sorsának a beteljesülését ebben a rendszerben,  nem kérdez, nem rabolja az orvosok idejét, végigfut a futószalagon aztán a gép kidobja a végén valamilyen állapotban aztán húzzon haza. :)     Nagyjából ezt éreztem ,  lehet nagyon a saját szemszögemből néztem , vagy rossz helyen voltam rossz időben. 

Előzmény: TamásD (22365)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.18 0 0 22373

Lényegében ha jól értem a tananyagot :)   van egy közvetlen kapcsolat az epesav és a bélflóra között  mégpedig úgy  a vastagbélbe eljutó epét ami kis %-a a teljes epének   a bélbaktériumok kezelésbe veszik és átalakítják  .   Erre a kapcsolatra milyen hatással van ha nincs epehólyagod, vagy epeköved van?    Jó hatással biztos nincsen rá egyik sem.   Ez egy közvetlen kapcsolat a bélflóra és az epe között.

 

Aztán vannak a közvetett kapcsolatok ami pl az epeproblémák miatti hasmenés,  vagy zsíros széklet,  vagy székrekedés stb és annak hatása a bélflóra egészségére.  Ahol a vastagbélbe nem olyan feldolgozottságban érkezik  a "táplálék"  mint normális esetben  amikor az epeáramlás hibátlan.         Amikor pedig odaérkezett ez a nem normál módon feldolgozott cucc akkor már közvetlen kapcsolatba kerül a bélflórával ismételten.   Amikor a bélflórának gondolom baromira nem mindegy  nincs pl rendesen feldolgozva a zsír de megjött a vastagbélbe,    akkor próbál ezzel megküzdeni lebontani a zsírt  aminek nem a vastagbélben kellene történnie ilyen mértékben .    Ezen kívül a jó ég tudja mi minden változik ott ha epegondok vannak. 

 

Nyilván ezen az egészen a bélflóra egyensúlyának a helyreállítása ha maga az epeáramlás a gond  max átmenetileg valamit használ .    Tüneteket enyhít átmenetileg mert az alap probléma fennáll továbbra is.   

 

De ilyen alapon egy epehólyag műtét is a tünetekre hatott.   Mert valamitől megbetegedett a hólyag .    Ha az eltávolításra kerül attól még az a nem egészséges állapot ami a hólyag kövesedéséhez vezetett fennáll.    Csak hólyag ami kövesedjen hanem van epevezeték ami kövesedjen,  és van még millió alkatrész amire mindez kihat   mert valami az epe minőségében problémát okozott a stressztől a rossz táplálkozáson át  nem megfelelő életvitelig és az egyéb szervi problémákig. 

 

Kb ez a játék ha jól szűröm le .     

 

 

Előzmény: TamásD (22365)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.18 0 0 22372

Még egy picit tanulmányoztam az orvostudományt. :)     Azt próbáltam összerakni annak idején nekem miért enyhítette vajon a panaszaimat egy enterol kezelés.     Azt találtam ha nincs elég epe  akkor van egy olyan jelenség  a zsír lebontása problémás és a vastagbélban a bélbaktériumok küzdenek ezzel ami  nem túl kellemes érzés a páciensnek.      Na most ha erre kaptam Enterolt lehetséges  több baktérium volt időlegesen nagy dózisban és az enyhítette ezt a tünetet.    Ez lehetséges szerinted?  Mert ez nálam akkor sokáig nem fejtett ki jó hatást pár hétig talán .  Lehet az első hasmenés át is rendezte újra a terepet.   

 

Amit még találtam ez most már gyomorsav téma  amiről írtad , hogy nincs köze az epehólyag eltávolításhoz.   Több helyen írják, hogy az epehólyag eltávolítás megemelkedett gyomorsav termeléssel jár, járhat   mert a szervezet küzd mint malac a jégen, hogy valahogy a kiesett epehólyagot kompenzálja.   Egyéne válogatja ez a fokozott gyomorsav termelés mennyire átmeneti.    Akár ez a jelenség is okozhatja Atti panaszait.     Ez a fokozott gyomorsavtermelés  ahogy leszűrtem a témában az epehólyag eltávolítás utáni tünetegyüttesnek az egyik jelensége  aminek most nem jut eszembe a szakkifejezése de valami szép latin szó. :)    Majd az orvosin megtanulom. :)

 

Eleve kiesik egy szerv a játékból az a többi működését kicsit megváltoztatja,   egyéni emberi reakciókkal kinek kinek a szervezete , hogy reagál .    +  mint epehólyag eltávolítás után jelentkező tünetegyüttes része a fokozott gyomorsavtermelés.  Elvileg átmenetileg, gyakorlatilag a jó ég tudja  .  

 

Lassan már jöhetek hozzád műtősegédnek, vagy tényleg az orvosit kell megcéloznom . :)     Na de komolyra fordítva ijesztő ez az orvosi téma  ennyi betegséget és nyomorúságot  elkezdesz valamiről olvasni az ügyben és 25 másik téma bejön amit szintén olvasnál és szeretnél többet tudni róla,  de közben mindegyik ilyen lelombozó betegség .      Kemény világ ezt tanulmányozni kell hozzá egy kis perverzió valaki az orvosi pályára adja a fejét. :)

Előzmény: TamásD (22365)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.18 0 0 22371

Kicsit utánaböngésztem ennek most mert mondom csak nem írok ennyire hülyeségeket. 

 

"A bélflóra és az epesavanyagcsere kapcsolata

Az epesavak normális esetben a terminális ileumtól kezdve – ahol felszívódásuk a legnagyobb mértékben történik – nem gyakorolnak káros hatást a normális bélflórára. Azonban epebetegségekben az epesavak ürülése rendszertelenné válhat, hasmenéses tünetek is felléphetnek. A gasztrointesztinális traktus mikroflórája károsodik. Toxikus, mutagén és carcinoid anyagok is képződhetnek (7). Kimutatták, hogy a vastagbélcarcinoma kialakulásában is szerepet játszik az epesavanyagcsere (11). Epekőbetegségben megnő a carcinoma rizikó, mivel az epesav-koleszterol bakteriális metabolizmusa megváltozik.  Kellemetlen szomatikus tünetekkel  is jár: hasmenés, hasi puffadás, hasi diszkomfort (4, 5,10). A baktériumflóra megváltozásának kimutatása a legegyszerűbben az indirekt H2 kilégzéses teszt elvégzésével történhet.

 

Dr Székely György gasztroenterológus"

 

 

Ennyire nincs kapcsolat a kettő között.      Ebből nekem úgy tűnik mindenki aki  műtéten esett át , vagy epegonddal küzd  különösen fontos lenne erről tudjon és erre odafigyeljen.   Egy mezei hasmenéses megbetegedés átrendezheti a bélflórát nemhogy egy epeműtét ahol rájöhet a szapora fosás hetente naponta ha úgy jön össze éppen.     

 

 

Előzmény: TamásD (22365)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.18 0 0 22370

Savas panaszai  és az epegond között is elég erős összefüggés lehet.       Eleve az epereflux ?    Vagy az epehólyagműtét után ki van zárva?   Miért lenne kizárva attól nincs hólyagja még eperefluxa lehet nem?

 

Ez megmagyarázná rögtön a diszkomfortot a gyomorban, és a gyomorégést is.       Nem értem azt miért kellene ezt eleve elvetni és máshol keresgélni mikor már az epehólyagot is ki kellett venni epegondok miatt  kézenfekvőnek tűnik itt keresgélni első körben.      

Előzmény: TamásD (22365)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.18 0 0 22369

Vastagbélrák kockázatot is az növeli elvileg ha egyszerű eszemmel próbálnám kitalálni, hogy érkezik folyamatosan az epe akkor is ha nem kell aztán átrendezi kissé a vastagbelet ami hosszú távon növeli ezt a kockázatot.   

 

Ezek kb olyan dolgok vsz  mint mikor nekem az epegondom miatt megemelkedett a koleszterinem   erre az orvosi válasz szedjen koleszterincsökkentőt egyen zsírszegényen.    Egyszerűen az epeáramlást kellett javítani és máris jó a koleszterinem hiába eszem töltött káposztát  csülökpörkölttel. :)     Hajmeresztő dolgok ezek.   

 

 

 

 

Előzmény: TamásD (22365)
HCastorp Creative Commons License 2018.05.18 0 0 22368

A másik hasonlóan orvosi protokollos történet emlékeim szerint a vastagbélrák  megnövekedett kockázata epehólyagműtét után.    Vastagbélrák kockázatát megnöveli a hólyag eltávolítás ,  de a bélflórára semmilyen hatással nincs?  

 

Be kell iratkozzak a végén az orvosi egyetemre érdemi vitát tudjak veled folytatni. :)   De hát ez szerintem ebben nincs igazad. 

 

Az epe lebontásában vagy mi a búbánatban a bélbaktériumok részt vesznek, nem tudom szakszerűen megfogalmazni.

 

Ebben az mindegy lenne mennyi epe érkezik oda ?    

Előzmény: TamásD (22365)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!