Keresés

Részletes keresés

ivancso.isti Creative Commons License 18 órája 0 0 5881

Kb. diónyi volt, viszont ahogy írtam, azt mondta a sebész, mediális és laterális sérvem is volt egyszerre! Szóval ez alapján gondolom elég nagy hálót rakhatott be, sajnos a méretét nem tudom. (A bőrömön a varrat 11 cm hosszú.)

 

Szerintem is a felépülés gyorsasága - nem meglepő módon - nagyon egyéni lehet... De ezért is fontos pl. nagyon sok fehérjét enni, meg sok vitamint (nem feltétlenül táplálékkiegészítőből, hanem pl. sok marhamáj, tojássárgája meg hasonlók, amik igazi vitaminbombák)

galaxi46 Creative Commons License 30 órája 0 0 5880

Meg az orvos felkészültsége, a páciens állapota, kora és még sokan mások:)

Előzmény: Parker30 (5879)
Parker30 Creative Commons License 1 napja 0 0 5879

Azt hogy ki mit tud csinálni sérvműtét után, illetve mennyi idő után. Az operált sérv nagysága, valamint a beültetett

háló nagysága befolyásolja. Szerintem. Egy kisebb lyuk befoltozásából hamarabb felépül az ember.

Azonban ha valakinek beraknak egy 15x10 cm-es hálót, hát abból felépülni már biztos neccesebb.

Talán Neked kisebb sérved volt?

Előzmény: ivancso.isti (5878)
ivancso.isti Creative Commons License 2 napja 0 0 5878

Ja és egyébként az egyik az említett két idősebb, tapasztaltabb sebész közül, akik mint írtam azt javasolták, hogy 6 hétig gyalogláson kívül SEMMIT, azt mondta, hogy 6 hét után viszont BÁRMIT, akár szekrény cipelést is.

ivancso.isti Creative Commons License 2 napja 0 0 5877

Ma 5 hete volt a műtét, túráztunk egy rövidet, de meredeket a Pilisben (Vadálló-kövek, Prédikálószék), hálistennek továbbra sincs semmiféle problémám a sérvvel, sebbel, hálóval...

Azon agyalok, mikor kezdjem el a terepfutást... 

Bombyna Creative Commons License 2 napja 0 0 5876

Igen pont ott ugy ahogy irtad. Szencsere hozza nem is tudnek menni a nemeteknel van jobb ha meg se keresem. Majd irok mi volt. 

Előzmény: Parker30 (5869)
galaxi46 Creative Commons License 2 napja 0 0 5875

Szia!

 

Imu73 bejegyzései után nehéz a sportolás újrakezdéséről írni, mindenkinek azt javasolnám inkább, hogy örüljön a lyuknak a s...én.

 

Ettől függetlenül természetesen engem is nagyon idegesített már a tétlenség ezért én megfogadva az orvosom tanácsát, a hatodik héttől kezdtem csak futni. Addig intenzíven gyalogoltam a második héttől 4-6 km--eket, utána pedig 10-12 km-eket intenzíven (6km/h). Napra pontosan 6 hét után kezdtem a kocogást 3 km-rel, majd 1-2 hónapra rá már 10-12-t is futogattam. Húzodzkodni csak kb 4 hónap után kezdtem óvatosan.

Nekem a doki nem rakott hálót mert úgy látta, hogy jól össze tudott varrni mindent saját anyagból.  

Előzmény: ivancso.isti (5871)
ivancso.isti Creative Commons License 3 napja 0 0 5874

A fekete pontot már megkaptam a feleségemtől és a családtól...
Nem vagyok sebész, eddig nem praktizáltam (PhD-ztam).

 

Két idősebb sebész azt mondta, 6 hétig semmit ne csináljak, de miután utánanéztem interneten (amiket linkeltem is), az volt az érzésem, ők talán még a hálóbevarrás előtti korszak tapasztalatai alapján javasolták ezt, amikor feszülés alatt kellett varrni, és ezért könnyen kiújult a sérv. Mivel a háló a szövetek feszülése nélkül kerül bevarrásra, hamarabb lehet vele sportolni is. De pont azért írtam erre a fórumra, hogy hátha itt mást mond a gyakorlati tapasztalat... Eddig nem volt időm sokat visszaolvasni a topikban, csak az utolsó 3 oldalt.

m-zoli Creative Commons License 4 napja 0 0 5873

Ja igen az előőb elfelejtettem:

Orvos létedre a műtét halogatásáért kiérdemelsz egy hatalmas feket pontot!

 

Előzmény: ivancso.isti (5871)
m-zoli Creative Commons License 4 napja 0 0 5872

Mit javasolhat egy laikus sérvműtétes egy orvosnak? :)

Esetleg pont sebész vagy?

 

Szerintem elsietted a sportot, és túlzásba is vitted, bár bizonyára nem úgy gondolod.

Sebész kollegáid igen lazán kezelik a felépülési időt, ráadásul mindenki mást mond.

 

Gyógyulj meg minél előbb!

 

Előzmény: ivancso.isti (5871)
ivancso.isti Creative Commons License 5 napja 0 0 5871

Üdv!

 

Az elején leírom, mi volt, aztán kérdeznék a sporttal/terheléssel kapcsolatos tapasztalatokról, ill. megírom, én hogy csinálom most.

 

4,5 hete (jún. 29-én kb. éjfél-fél kettő között :) ) volt a műtétem, nyílt vágással, hálóberakással, jobb oldali kizáródott lágyéksérv, kb. kis dió méretű, érdekes módon laterális és mediális is, ezt mondta az operatőr. 30 leszek.

Már vagy másfél éve tudtam a sérvről, de mivel ritkán jött elő, kicsi volt és sosem okozott panaszt, nem fájt, és hamar visszament, halogattam a műtétet, ugyanis versenyszerűen (de csak amatőr, hobby szinten) sportolok (országúti kerékpár, mountainbike, terepfutás), és hát nehezen veszi rá magát az ember egy olyan műtétre, ami után hetekig nem sportolhat, amivel elúszhat az egész szezon... (Tavaly ősszel, az idei szezon alapozásának elkezdése előtt kellett volna, de akkor meg kiment a fejemből. Csak feleségem forszírozta kb. havi egyszer, mikor akarom már megműttetni...) Most muszáj volt akutan operálni, ennyit a bringás szezonomról, csak pár versenyre jutottam el idén... Majd ősszel már remélem újra tudok terepfutó versenyeken jól szerepelni.

A következő történt, kedden kondi, előjött a sérv, elég hosszú idő után először, és nem is ment vissza. Szerda futás, elkezdett fájni kicsit, keményedni. Csütörtök monti, már aggódtam, hogy nem megy vissza és kemény. Pénteken feleségemmel elutaztunk Tiszafüredre 1. házassági évfordulót ünnepelni, délben becsekkolás a hotelba, délután a Kalandpark kötélpályáin mászás, meg falmászás, majd este 8-kor kicsekkolás a hotelból, hogy bocs mégse maradunk a hétvégére, sebészetre megyünk... :( Aznap éjjel meg is operáltak (direkt nem vacsoráztam a hotelban). Egyébként az ügyeletes orvos műhibát csinált, mert amikor megvizsgált, percekig próbálta tiszta erőből visszanyomni a sérvet, konkrétan üvöltöttem, pedig a sport miatt bírom a fájdalmat, törtek és szakadtak már végtagjaim stb., de ilyen fájdalmat még SOHA nem éreztem, azt hittem elájulok. Azért gondolom, hogy műhiba, mert úgy tudom, 6 órája kizáródott sérvet már tilos megpróbálni visszarakni a bélelhalás veszélye miatt. Később nem ő operált, hanem a másik ügyeletes. Ő azt mondta, bél már nem volt benne, csak folyadék (?ha jól emlékszem. Vagy csepleszt is mondott? már nem tudom.) A bőrvarrat alá rakott be szívó drént, másnap hazamenetel előtt húzta ki. 1-2 napig csak görnyedten tudtam járni, de hamar javultam.

 

 

Székrekedéssel nem volt gondom, viszont puffadással annál inkább, 4 hétig folyamatosan puffadt voltam, bármit próbáltam, nem segített. A táplálkozásomon nem változtattam, folytattam a ketogén-paleo táplálkozást. Gyógyteák (édeskömény, ánizs, borsmenta), gázképződés-gátló, szimetikon hatóanyagú kétféle gyógyszert is próbáltam (Anaflat és Degasin), probiotikum (LactoSeven, ill. az utóbbi napokban élőflórás, házilag fermentált kimchi és tök), semmi. Aggódni nem nagyon aggódtam, mivel minden nap volt széklet, csak nagyon kellemetlen volt, és fájt miatta a seb. Viszont 4 hét után visszamentünk Tiszafüredre :) és ott a wellness hotelben úsztam mindkét nap óvatosan, mellúszásban (5x20 percet), és ettől végre egész jól lement a hasam. Nyilván az inaktivitástól, a renyhe hasfaltól nem múlt el a műtét utáni puffadás. (Ja, pontosabban már a műtét hetében is végig puffadt voltam, amióta előjött a sérv.)

Rátérek a lényegre, a sport/terhelés újrakezdése. A fiatal doki, aki operált, elég laza, 3 hét után könnyed biciklizgetést már enged, csak ne feszítsem a hasam, szóval ne kemény edzés legyen, tényleg csak gurulgatás. Utánanéztem interneten is, hasonlókat írnak:

Itt egy táblázat, hogy egy kaliforniai sérvcentrumban hogy javasolják a sportolást, érdekes módon azt írják, a laparoszkópos vs. nyílt műtét között nem feltétlenül van különbség ilyen szempontból, ez sokkal inkább a betegen múlik: http://www.californiaherniaspecialists.com/hernia-recovery.htmlAkár egy évig is érzhető ott húzódás, fájdalom, égő és egyéb érzés... Azt írják, akár már a harmadik héten lehet sportolni. A negyedik héttől meg bármit! Érdekes.De itt is azt írják, 2-3 hét után könnyű sportolás már megengedett (de a nehéz terhelés 6 hétig nem): http://www.webbeteg.hu/cikkek/sebeszet/4880/a-lagyekserv Itt is 2-3 hetet írnak:http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/lagyekserv/261Nehezebb terhelésre itt 4 hetet írnak: http://hernia.ucla.edu/body.cfm?id=29És még itt egy hosszabbb összefoglaló a témában: http://www.bcmj.org/articles/timing-return-work-after-hernia-repair-recommendations-based-literature-review Biomechanikai vizsgálódások alapján az első 6 hétben nem szabad pl. ugrani, köhögni, >10 kg-ot emelni, mert ezek túl nagy hasűri nyomást okoznak.

 

Mivel 2-3 nap után súlyos sportelvonási-tüneteim lettek az endorfinmegvonástól, már az első héten elkezdtem óvatosan saját testsúllyal olyasmiket csinálni, amihez úgy éreztem, nem kell feszíteni a hasam, pl. lépcsőn sarokemelgetés, óvatos guggolások (fél lábon is), oldalfekvésben lábemelgetés stb. De aztán ezekkel egy pár alkalom után leálltam, mert nyilván tudtam, hogy nem kéne csinálni. Úgyhogy maradt a sétálgatás, meg szenvedés az elvonási tünetektől, ami 3,5 hét alatt sem múlt el.

3,5 hét után kezdtem el óvatosan, lazán biciklizni, napi 1-1,5 óra, ezt azóta is csinálom (kivéve az utóbbi 2 napban, mert kicsit meghűltem). Meg ugye a kis úszkálás a 4. hétfordulón, azaz múlt hétvégén.

Húzódó, kellemetlen érzéseim voltak, meg vannak is még néha. Felhívtam a dokit, megerősítette, hogy ez nem baj, lazán biciklizhetek, a lényeg, hogy csak síkon, könnyű intenzitással.

A 11 cm-es bőrvarrat 1 hét alatt szépen összeforrt, mondjuk a heg eleinte szebb, keskenyebb volt, most az alsó része, ami már egész a pénisz közelében van, szélesebb lett, nem tudom a sportolás miatti húzódástól-e, vagy alapból így gyógyul.

A puffadás nem jött vissza múlt hétvége óta, de az is igaz, hogy teljesen még mindig nem múlt el, a hasam alsó része még mindig előredomborodik, de már össze se lehet hasonlítani a korábbi "görögdinnyét nyelt" állapottal. 

A sebgyógyulás elősegítésére napi 4000 egység D-vitamin, K-vit., sok C-vitamin, magnézium, néha kurkuma, meg persze a lehető legegészségesebb, ketogén táplálkozás.

Összességében én úgy érzem, a könnyű intenzitású (aerob) sportolástól kevésbé fájdogál, mint az inaktivitás miatti puffadástól, feszüléstől... De azért nem vagyok tünetmentes. Szóval azért írtam meg a történetem, hogy hátha van valakinek valami hasznos megjegyzése, hozzáfűznivalója. Futást 6 hétig biztos nem kezdek el, mert az egyik lábról a másikra ugrálást jelent, ami biztos nem jó. Kondizni és hasizmot erősíteni szerintem minimum 8 hétig nem fogok. Úgyhogy addig marad a laza bringázgatás.

A végére hagytam egy poént azoknak, akik végigolvasták, amúgy orvos vagyok :)

 

 

tristen Creative Commons License 5 napja 0 0 5870

Sziasztok!

 

Mielőbbi gyors felépülést kívánok mindenkinek, :)

Parker30 Creative Commons License 6 napja 0 0 5869

Túl leszel majd a felépülésen is. Sajnos tudom milyen, nekem is újra kellett műteni.

A lényeg ne ahhoz az orvoshoz menj vissza, aki először csinálta. De úgy emlékszem, hogy

egyszer azt írtad, az a doki már kiment külföldre? Budaörsön műtöttek egynaposban, anno?

Előzmény: Bombyna (5868)
Bombyna Creative Commons License 6 napja 0 0 5868

Sajnos nagyon jol tudom hohy megy ez ezert irtam nekem ez mar a 2.lesz.hatalmas szivas akarhogyis. Foleg az utana levo 2honap.

Előzmény: m-zoli (5867)
m-zoli Creative Commons License 6 napja 0 0 5867

Ugyan már, az a legkönnyebb része :)

Ha altatásos műtéted lesz, mikor felébredsz a szobában, nem is hiszed el, hogy megvolt a műtét :)

Nekem meg kellett tapogatnom a hasamat, hogy tényleg megtörtént, hiába mondta a feleségem, aki ott várt, hogy minden kész.

Előzmény: Bombyna (5866)
Bombyna Creative Commons License 6 napja 0 0 5866

Szuper. Most mar csak tul kene elni a mutetet.

Előzmény: Parker30 (5865)
Parker30 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 5865

Azt nem tudom, hogy pontosan mennyi lehet a táppénz. De az OEP honlapján fent

vannak a százalékok meg a részletek:

http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/penzbeli_ellatasok/betegseg_eseten/tappenz_betegszabadsag

 

Előzmény: Bombyna (5863)
juhlaci Creative Commons License 2015.07.28 0 0 5864

Lila akác! Én úgy tudom, hogy van méltányossági táppénz. http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/penzbeli_ellatasok/KOZOS_SZABALYOK_PEO/meltanyossag_peo/meltanyossag_penzbeli_ellatasoknal.html#M%C3%A9lt%C3%A1nyoss%C3%A1gb%C3%B3l milyen %C3%B6sszegben %C3%A9s milyen id%C5%91tartamra enged%C3%A9lyezhet%C5%91 t%C3%A1pp%C3%A9nz?

Előzmény: lilaakác2 (5827)
Bombyna Creative Commons License 2015.07.27 0 0 5863

Ok kosz a tanacsokat. Es mennyi a tappenz? A fizetesnek hany %-a? Bar inkabb dolgoznek de nem akarom hohy megint kiujuljon. Szerintem az enyemet elrontottak az 1.  mutetnel.

Előzmény: Parker30 (5859)
lilaakác2 Creative Commons License 2015.07.27 0 0 5862

A kitartással nincs baj...inkább nyugtalan vagyok, olyan sokan kerülnek vissza újabb műtétre.Nem gondoltam, hogy a sérv ennyire macerás dolog.9 évesen perforált vakbéllel operáltak, de utána tudtam, hogy többet nem lesz gond vele.A sérvvel más a helyzet.

Előzmény: tristen (5860)
lilaakác2 Creative Commons License 2015.07.27 0 0 5861

Szia.Ezt a hat hetet hallottam, de nekem a műtő orvos 1 hónapot írt a záróra.Viszont ez az idő max.arra volt eddig elég, hogy műtét után talpra álljak, normális tempóban sétáljak.Hajolgatni is csak óvatosan merek, mert érzem, hogy az még nem az igazi.Pár napja még igen csak fájdogált a derekam, hasam, hosszabb ülés vagy állás után.Igen, nem vagyok erős fizikumú, 49 kg.Az biztos, hogy a jövőben 5-6 kg-nál többet nem fogok emelni, nem kockáztatok.Akinek tetszik tetszik, akinek nem, annak nem...

Előzmény: Parker30 (5859)
tristen Creative Commons License 2015.07.27 0 0 5860

Szia!

 

Akkor légy üdvözölve, mint Hölgy, én alapból férfiaknak írogatok vissza, szóval a stílusom alapvetően férfias férfiaknak, de jó tudni, hogy Hölgyek is vannak, .. már több is volt, de valahogy lemorzsolódnak! :(

 

Kitartás! :)))))))))))

Előzmény: lilaakác2 (5855)
Parker30 Creative Commons License 2015.07.27 0 0 5859

Hülyeséget általában nem szoktam írni. 2 sérvműtéten vagyok túl. Ugye engem is újra

kellett műteni. Mind a 2 alkalommal 6 hét volt az alap. Pluszban ha kéred INDOKKAL még maradhatsz

2 hétig táppénzen (nehéz fizikai munka, vagy második műtét). Én kértem és maradhattam

8 hétig mind a 2 alkalommal. A legegyszerűbb ha felhívod a háziorvosod, és megkérdezed

hogy mi a szokás. Meg főleg azt, hogy második műtét esetén mi a szokás. Mi felénk 6 hét

+ 2 hét opció a szokás.

 

 

Előzmény: Bombyna (5858)
Bombyna Creative Commons License 2015.07.27 0 0 5858

Ez a 6 het alap tenyleg igaz? Honnan tudod ezt? Most jon nekem is a 2. Mutet es jo lenne tudni hogy is van ez

Előzmény: Parker30 (5857)
Parker30 Creative Commons License 2015.07.27 0 0 5857

Szia! Egy kis infó. Sérvműtét után, 6 hétig alap a táppénz! Sőt akkor is kérhetsz táppénzes papírt, ha 

munkanélküli vagy! Táppénzt nem kapsz érte, de igazolásnak még jó lehet. Sőt még

pluszban kérheted a háziorvosod, hogy még 2 hétig tartson táppénzen, mert nehéz

munka vár rád. Ez 8 hét pihenő. És így addig nem kötelezhetnek közmunkára.

 

Azt hogy ki kap sérvet meg ki nem. Lehet alkati adottságból (laza kötőszövet, vagy vaságyastól

40 kg-os alkat nagyobb súlyokat emelget történet), meg még nehéz munka hatására 100 kg-san

is lehet sérvet szerezni.

 

Alapvetően a nők nem kemény fizikai munkára lettek teremtve. Igaz 

vannak olyan nők is, akik simán lenyomnának szkanderban. :) Én se vagyok nagy darab,

és hiába vagyok férfi, tonnák megmozgatására nem alkalmas a fizikai testem.

Előzmény: lilaakác2 (5856)
lilaakác2 Creative Commons License 2015.07.27 0 0 5856

Ahogy korábban írtam, közmunka során szereztem a sérvet 5-6 éve.Óvodában nehéz ételszállító kondérokat, tányérokkal teli kosarakat is kellett emelgetni naponta.Mivel nem végeztem előtte fizikai munkát, nem emelgettem nehéz súlyokat, hát lett egy sérvem kapásból, kb.2-3 hónap után...Meg idegbecsípődés a gerincemben.Így van ez.De úgy gondolom, senkinek nem könnyű és sok ember sokkal nehezebb problémákkal küzd, mint én.Viszonyítás kérdése, mennyire engedjem meg magamnak a nyafogást. :)

lilaakác2 Creative Commons License 2015.07.27 0 0 5855

Igen, hölgy vagyok. :) Nekem oly mindegy, hogy férfiak vagy nők csevegnek a sérv problémájáról, olvasom a tapasztalatokat, gyűjtöm a hasznos információt.Sajnos nem nagyon lehet válogatni közmunka terén, mert ha elutasítja valaki, akkor megszüntetik a regisztrációját és a foglalkoztatást helyettesítő támogatást egy évig.Kis városban élek, munkalehetőség nullával egyenlő.Azonkívül 46 évesen hova kell már az ember, kiskorú gyerekkel.Jelenleg még biciklizni sem merek, nem tudom, mit csinálok, ha nehezebb fizikai munkára közvetítenek.Senkit nem fog érdekelni az én sérvproblémám.

Előzmény: tristen (5854)
tristen Creative Commons License 2015.07.26 0 0 5854

Szia!

 

Ha kozmetikus vagy, akkor Hölgy vagy? Csak kérdezem, mert itt általában férfiak csevegnek, de már voltak itt lányok is, :)))))))) Megint beleestem ebbe a csapdába? Habár nem hinném, mert csatornatisztításra Hölgyeket nem szoktak kiközvetíteni, .. vagy igen?

 

KITARTÁS!

Előzmény: lilaakác2 (5851)
tristen Creative Commons License 2015.07.26 0 0 5853

Szia!

 

Maximálisan egyet értek Veled, és éppen ezért máris fontolóra veszem a sebész felkeresését, ...

Előzmény: Bombyna (5850)
lilaakác2 Creative Commons License 2015.07.26 0 0 5852

A kizáródásról annyit szeretnék mondani/mert nekem ugye ez volt a helyzet/, hogy igazából nem lehet tudni, hogy baj van.Amikor nem volt kizáródva, akkor is szinte ugyanúgy fájt a hasam, sugárzott a derekamba meg a lábamba.Talán egy kicsit gyengébben fájt.De nem nagyon volt különbség a két állapot között...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!