Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

becko9 1 órája Creative Commons License 5051

Én is voltam néhányszor a Pilis barlangjaiban, és tervezem még menni, öröm volt az étkezőtálca méretű járatokon bemenni, nameg kéménymászással közlekedni... meg a szépsége sem kutya...

 

Tristen, miért lehetnek gondok...? Kérlek fejtsd ki...

Előzmény: L 200 (5049)
tristen 2 órája Creative Commons License 5050

Félek, hogy a barlangászással lehetnek gondok, de NE legyen igazam.

L 200 17 órája Creative Commons License 5049

Az építőipari cégeim mellett barlangi kutatóbúvár vagyok és mind kettőnél ugye "erőlködni kell".

Előzmény: becko9 (5048)
becko9 25 órája Creative Commons License 5048

Barlangos? ezt kifejted?:)

Előzmény: L 200 (5045)
tristen 2 napja Creative Commons License 5047

Szia!

 

Szerintem jól gondolkozol. Én is ezt tenném a helyedben.

 

Kitartás!

Előzmény: nola1961 (5046)
nola1961 3 napja Creative Commons License 5046

Pénteken megvolt a 6 hetes kontroll,a papíromon "sebe rendben-Gyógyult,Potestálható."Erre is számítottam,de arra nem hogy a továbbiakra nézve sem szóban,sem írásban semmi instrukció.Összeszedve minden bátorságom,a főorvos úrhoz fordultam a kérdéseimmel,gondolván már ha a magánrendelésén jelentkeztem be a lágyéksérvem észlelésekor,és a műtét után is borítékban honoráltam a fáradozását,akkor még megérdemlek egy-két választ.Kérdésem a sérvkötő kiírásra vonatkozott,amire a válasz az volt hogy az érdekemben nem ajánlja mivel a hasizmok gyengülhetnek a használata miatt.Oké,ő a doki elfogadom.A következő kérdésem a munkavégzésemre vonatkozott,újra elmondtam hogy fakitermelő a foglalkozásom,kb. az ő testsúlyának megfelelő rönkökkel,több tíz mázsa súllyal kell nap mint nap megbirkóznom,az esetek 90%-ban kézi erővel történik a rakodás.Röviden és tömören válaszolt:"Úgy álljon a munkához hogy más is hozzá férjen."Ebből mindenki azt von le amit akar.Nem babusgatást vártam,de ettől azért valamivel többet.Ne mondja nekem senki hogy az egyszer már kiszakadt hasfalam olyan lesz mint valaha,és bírni is fog annyit mint az elmúlt keményen ledolgozott 36 évemben.Sajnos az ismerőseim körében aki már át esett egy műtéten,követte a második és harmadik,de már hálóval...A munkáltatóm bármikor,akár a táppénz alatt is felmondhat,ha nem tud,nem köteles könnyebb munkát biztosítani,persze végkielégítést azt a törvényben előírtakként köteles fizetni.Tíz éve diagnosztizálták a gerincsérvem,csigolyakopásokat,jobb vállamban ízületi problémákat.A munkahely megtartása miatt az üzemorvosnál ezt mind idáig eltitkoltam,és továbbra is titkoltam volna ha nem jön ez a lágyéksérv.Így már elég volt,fogom az orvosi leleteim és irány jövőre az üzemorvos,lesz ami lesz alapon.  

L 200 4 napja Creative Commons License 5045

Nem, én nem tervezem az életemet gyökeresen megváltoztatni.Még egy hónap pihi és aztán fokozatos visszatérés a megszokott barlangos-búváros-csúszó-mászó-kúszó életbe. :-)

üdv

Előzmény: tristen (5044)
tristen 4 napja Creative Commons License 5044

Sziasztok!

 

Megint nagyon leült a fórum. Mi a baj? Csak nem depressziós hangulatban vagytok?

tristen 5 napja Creative Commons License 5043

Szia!

 

Nehéz válaszolni a kérdésedre. Annyi bizonyos, ahogy aki már nem bírja tovább végezni az eddigi munkáját, muszáj változtatni ... Hogy milyen képzések vannak a lakóhelyén valakinek, erre is nagyon nehéz választ adni, de annyi bizonyos, hogy nem lehet lemaradni… Az is kérdés, hogy kinek, milyen alapvégzettsége van, mert a képzési rendszerünk olyan, hogy egymásra épül. Tehát vannak olyan OKJ-s képzések, amelyek érettségire épülnek rá, de vannak olyan alapvégzettséget nyújtó OKJ-s képzések, amelyekhez még érettségi sem kell. Amennyiben valaki kiesik a munkaerő-piacról, akkor érdemes azonnal regisztráltatnia magát a helyi munkaügyi központban, ahol további felvilágosítást adnak az induló képzésekről. Ezeket a képzéseket az állam finanszírozza, hiszen az állam érdeke is, hogy helyben legyen elegendő munkaerő, ne kelljen ingáztatni a munkavállalókat. Szóval ez egy nagyon mély és érdekes kör, ki hová tudna bejutni. Arról már nem is beszélve, hogy aki azelőtt mondjuk kemény fizikai munkán volt, pl. bányász volt akár 20 éven át is, már szinte lehetetlen átképezni őt finommechanikai műszerésszé, hiszen a finom motorikus mozgásokat, egy volt bányász igen nehezen fogja elsajátítani.

 

Aki magasabb babérkora akar törni, felvételizhet főiskolára, egyetemre. Ez szerintem életkortól független, de ha valaki már rég kiesett az iskolapadból, kell idő ahhoz, hogy visszaszokjon a tanuláshoz, tanulásra.

És persze vannak a fizetős oktatások. Ma már bárkiből lehet akár szívsebész is, ha van, mondjuk 50 millió forintja. Papírja lesz róla, csak legfeljebb alkalmatlanság (szakmai tapasztalathiány) miatt sehol sem fogják alkalmazni.

 

Tényleg nem tudok egyértelmű választ adni a kérdésre. Először is azt kellene felmérni, hogy milyen a felvevőpiaca a helyi munkaerő- piacnak, és elkezdeni a kutakodást, hogy milyen tanfolyamok érhetők el. Lehet a másik végről is indulni, tehát azt tanulom, ami érdekel, kitanulom, és majd ha megszereztem a szakmát, én magam megyek munka után, akár úgy is, hogy hajlandó vagyok feladni a jelenlegi lakóhelyemet, és elköltözöm.

 

Sőt, ma már a külföldi munkavégzés sem lehetetlen, hiszen az EU tagjaiként, a tagországokon belül bárhol dolgozhatunk, ha meg van rá a megfelelő képesítésünk, valamint jól beszéljük az adott ország hivatalos nyelvét. A külföldi munkavégzéssel kapcsolatos a tapasztalatok a következők: Bevándorlóként a lehet legócskább munkákat kínálják fel a mifélénknek, főleg a magyaroknak. Lehet krumplit pucolni, vagy utcát seperni Londonban, vagy vécéket takarítani Bécsben.

 

Sajnos nem tudtam érdemben segíteni ezzel a hozzászólásommal.

 

Kitartás!

.

Előzmény: golgemáj (5040)
gurabli 6 napja Creative Commons License 5042

Megműtött és gyógyult sérvvel lehet dolgozni, nem könnyű munka ugyan, valószínű, hogy a sérved is ez miatt jött ki, de ha jól tudom annyi károd lehet belőle, hogy nagyobb a kiújulás esélye, mint ha kevésbé megterhelő munkát végeznél. De ezt az orvosra kell bízni, majd ő megmondja az állapotod és a munkád ismeretében, hogy mikortól mit és hogyan szabad. Erről pedig papírt ad. A munkaadódat pedig úgy jelentsd fel, mint a huzat, ha kérik a táppénz felmondását és erőltetnek a munkába való visszatérésre, illetve azzal fenyegetnének, hogy felmondanak, ha nem vállalod. Kérd írásban azonnal. Ezért rettentően megüthetik a bokájukat, csak rengeteg a bunkó és nagyon buta főnök, aki ezt nem is tudja, illetve úgy van vele, hogy úgysem mernél, akarnál ilyesmihez folyamodni.

Ha nem vagy alkalmas az eddigi munkaköröd elvégzésére, akkor is pontosan megvan a menete, hogyan tudnak elbocsájtani, de nem ám csak úgy, hogy elnézést, ki vagy rúgva. De a sérv miatt alkalmas leszel rá, csak ki kell várni a megfelelő időt a gyógyulásra!

Várd meg, hogy mit mondanak, addig ne ess neki a főnöknek, de ha szemétkedik és fenyegetőzik, akkor ne hagyd magad!

Előzmény: nola1961 (5036)
becko9 6 napja Creative Commons License 5041

Ezzel azt állítjátok, hogy sérvműtét után az ember már nem lesz a 'régi', azért én remélem, hogy igenis lesz... 6 hét után azért fokozatosan terhelhető a szervezet, bizonyára nem 50 kg-okat kell emelni, de azért néhány hónap után a 25 kg nem lehet probléma... úgy vélem..

Előzmény: tristen (5031)
golgemáj 2014.12.11 Creative Commons License 5040

Hát látjátok erről beszéltem. Mikor elkezdtem a műtét előtti kivizsgálásokat és hogy rászántam magam, én sem így képzeltem, hogy majd így járunk. Azt hittem szépen meggyógyulok és majd vállalok valami könnyebb munkát vagy adnak könnyebbet a régi cégnél. De nem így lett. Komolyan most már azon gondolkozom, hogy amilyen bonyolult munkát találni manapság, nemhogy válogatni köztük, mivel az előző helyemre már leszámoltatás végett én sem mehetek vissza, de ha csak valami nehezebb munkában lehet elhelyezkedni, mindenképpen meg kell próbálnom, hisz vagy éhen halunk vagy kíméljük magunkat. Favágó is nehéz szakma biztos vagyok benne, akár nagy baltával, akár fűrésszel, cipelni a rönköket, kuglikat, nekiveselkedni egy fadöntésnek stb. Az lenne a logikus, hogy ha tristen kolléga megmondaná milyen irányba lenne érdemes valami képzést végezni, amiben el lehet helyezkedni a mai világban és könnyű munka legyen persze a sérv végett. 1. lépés viszont addig is valami munkát találni, és amellett végezni a tanulást. Jobb ötletem nincsen. Tristen kolléga mégis csak tanult ember :)

Előzmény: nola1961 (5036)
tristen 2014.12.10 Creative Commons License 5039

Szia!

 

Szerintem sem újult ki, csak folyamatosan terheled, így folyamatosan feszül, így úgy érzed, hogy folyamatosan fáj. 

 

Kitartás!

 

 

 

Előzmény: Nyzso (5032)
Nyzso 2014.12.09 Creative Commons License 5038

Ilyen ez a világ,addig dolgoztatnak míg belerokkansz aztán aládrúgnak.

tristen 2014.12.09 Creative Commons License 5037

Szia!

 

Borzasztóan szomorú, amiket leírtál. Nem tudok mit írni, :(

 

Kitartás!

Előzmény: nola1961 (5036)
nola1961 2014.12.09 Creative Commons License 5036

Üdv mindenkinek!Jobb oldali lágyéksérvvel műtöttek,5 hete volt a varratszedésem.Minden rendben idáig,most pénteken megyek kontrollra.Fakitermelőként dolgozok a helyi önkormányzat városüzemeltetésénél.Egy héttel ezelőtt behívatott az igazgatónőm hogy adjam fel a táppénzem és vegyem fel a munkát mert vár a sok munka,mivel egyedüliként vagyok ezzel a szakmával alkalmazva ennél az önkormányzati tulajdonban lévő nonprofit KFT-nél.Mondanom sem kell h teljes mértékben visszautasítottam ezt a baromságot.Volt pofája vissza kérdezni hogy nem akarok dolgozni?Azt sem tudom hogy ez az egészségromlás nem e kizáró ok hogy továbbra is fakitermelőként,magyarul favágóként dolgozzak,mivel ez a szakma a nehéz fizikai munkák közzé van besorolva.Azt már jelezte felém az igazgatónő hogy könnyebb munkát nem igen tudnak biztosítani a számomra.Úgy hogy 21 év után valószínű hogy megszabadulnak tőlem.Sajnos ilyen országban élünk.   

Nyzso 2014.12.09 Creative Commons License 5035

Nehezen tudnám körülírni a fájdalom jellegét,inkább nyilaló,égő de nem túl erős fájdalom.Van amikor a vágásnál fáj máskor inkább lejjebb a combtőnél.Sajnos már láthatóan előjött a jobb oldalon is,az is fáj de azt már laparoscopos módszerrel szeretném megműtetni  mert mindenki azt írja,hogy kevésbé fájdalmas.

Landsmann_ 2014.12.09 Creative Commons License 5034

Nem feltétlenül újult ki. De ha rendszeresen emelgetsz nagyobb súlyokat, akkor akár folyamatos is lehet a fájás. Nekem 8 évvel a műtét után is szokott fájni ha megerőltetem. Nem is igazi fájás ez, inkább amolyan tompa nyomáshoz hasonló érzés. A megerőltetés után nagyjából 2 héttel szokott elmúlni teljesen. Érdekes, hogy csak az egyik oldalon, pedig mindkét oldalt műtötték. A obb oldali volt a nagyobb, az szokott néha rakoncátlankodni. :) Különösebben nincs velük baj. Én sem szívesen emelgetek 25 kg-nál többet, de néha muszáj.

Előzmény: Nyzso (5032)
golgemáj 2014.12.08 Creative Commons License 5033

Én annyit tudok, hogy jó 3 hónap kell, mire rendesen benövi a hálót a szövetek mindensége. Addig még valamelyest javulhat, persze sokat már nem valószínű. Nem tudom milyen jellegű a fájdalom ? Tompa, éles, égő, szúró, húzó, nyilalló, lüktető, szúró ? erős? folyamatos vagy alkalmanként érezni ? Nem egyszerű dolog az biztos.Hát igen ez a szakmaváltás ez olyan dolog, hogy pénz nélkül eleve nem megy. Én nem is értek hozzá, meg azt se tudom hogyan működik ezek a levelezős tanulmányok pl. A legnehezebb meg persze azt kitalálni, hogy mi az ami inkább szellemi munka, vagy legalábbis ne legyen emelgetős, de ellehessen vele helyezkedni a mai világban, szeressük is csinálni ha egy mód van rá ugye, és persze nem utolsó szempont, hogy meg is lehessen élni belőle minimum. Esetleg valami ötlet ? Ha lenne rá pénzem, akkor se tudnám egyáltalán merre induljak.

Előzmény: Nyzso (5032)
Nyzso 2014.12.08 Creative Commons License 5032

Sziasztok sporttársak!

 

Nekem már több mint két hónapja volt a baloldali hagyományos hálós műtétem,de még mindig fáj néha,ez normális?Az ötödik hét után mentem dolgozni és 10 kg-nál nem nagyon emeltem nehezebbet de azt sajnos gyakran,lehet,hogy kiújul?Látható jele még nincs.Sajnos ez a szakmaváltás amit írtatok nem egy egyszerű szitu,idő,pénz,és ott vagy egy középkorú pályakezdő.

tristen 2014.12.07 Creative Commons License 5031

Szia!

 

Szociálpolitikai ügyintéző vagyok, DE! Attól függetlenül, hogy részben irodai munka, sokszor jó volna azért, ha mondjuk többet tudnék emelni. Éppen a nyáron egyik kedves ismerősöm akarta velem és másik két ismerősömmel cipeltetni a nagyon súlyos díványát, de én elutasítottam, természetesen megmagyaráztam a dolgot, de még így is kellemetlen. Arról nem is beszélve, hogy akár egy utazás során is előfordulhat, hogy egy-egy bőrönd bizony lehet akár 25 kg-os is, és ha fel kell tenni valahová, hát kicsit meg szoktam illetődni. Na mindegy, ez van!

 

Igazat adok neked, hogy egy vérbeli fizikai melósnak azért át kell értékelnie a jövőjét egy sérvműtét után, szerintem.

 

De azért én azt gondolom, hogy semmiképpen sem add fel, hiszen mindig van lehetősége az embernek megújulni. Lehet, hogy neked éppen most jött el egy másik hivatás bevállalása.

 

Kitartás!  :)

Előzmény: golgemáj (5030)
golgemáj 2014.12.07 Creative Commons License 5030

Hát igen mélyen tisztelt tristen kolléga, mivel nem merem megkockáztatni, hogy újra emelgessem a 30 - 60 kg -ig terjedő súlyos dolgokat, kértem hogy valami könnyebb munkát nem kaphatnék-e és most úgy tűnik, nem tartanak rám igényt, de holnap még egy utolsó próbát teszek, és minden világos és egyértelmű lesz. És ugye itt jön be az, hogy sérv után a fizikai dolgozónak nagyon nehéz lesz munkát találnia. Irodai munkásnak lenne most jó lenni, ha lenne hozzá végzettség. El is felejtettem, te mit is dolgozol ? Amúgy én vékony, cingár, sovány emberke vagyok, eleve nem is úgy aránylik hozzám az 50 kg -os emelni való súly mondjuk, mint egy 2 méter magas és 140 kilós megtermett emberhez, akinek tán a hasfala is kétszer olyan vastag, mint az enyém.

Előzmény: tristen (5028)
golgemáj 2014.12.07 Creative Commons License 5029

Hát akkor gondolom te is nyújtózkodsz munkád során, létrára mászol, a derekad is megérzi szerintem a sok mögötted lévő évet, és emelgeted a festékes vödröket meg még kitudja miket. Én nem vagyok festő, ennyit látok a szakma rejtelmeibe :) Végül is egy adott iskolánál vagy festő, vagy folyamatosan mondjuk egy városban lévő iskolákat festesz ki ? Mert azért ekkora termek nem kis melót kívánnak, pl. egy tornaterem. Gondolom nincs rá semmilyen újszerű technika, hanem ecsetek, hengerek meg hasonlók, nem ? Mondjuk 17 év egy munkáltatónál az már csak adhat valami biztosabb alapot, hátha ennyi év után nem raknak ki csak úgy. És a sérved mióta van meg ? Mekkora? Elgondolkodtató a dolog, hogy ha most kés alá fekszel és 2 hónapot kihagysz, és kétféle kimenetele lehet, vagy az egészséged helyezed előtérbe és azt mondod lekakilom a munkaadómat, az egészségem fontosabb, inkább megműttettem magamat most és lesz ami lesz. Csak ugye valamiből meg kell élni. Mert ugyan másik munkahelyed még lehet a nyugdíjig, de egy állandóan kiújuló nagy sérvvel a további élet, akár nyugdíjasan akár nem, kín és szenvedés. Vagy azt mondod inkább ledolgozom sérvvel ezt a nyugdíjig hátralévő időt, a munkahelyem tuti megmarad, aztán a műtét meg majd sikerül, ahogy sikerül és lesz amilyen lesz, így időt húzva de elhanyagolva a sérvet.

Előzmény: juhlaci (5026)
tristen 2014.12.07 Creative Commons License 5028

Szia!

 

Jól értelmezem, hogy a sérvműtéted miatt elveszítheted a munkádat? :((((((((((

Előzmény: golgemáj (5017)
juhlaci 2014.12.06 Creative Commons License 5027

köszönöm neked is a hozzászólást!

Előzmény: L 200 (5022)
juhlaci 2014.12.06 Creative Commons License 5026

Pontosan eltaláltad, hogy festő a szakmám. Sajnos az előrehozott nyugdíjat eltörölték így még a jövő nyarat is ki kellene dolgozni garantált szakmunkás minimál bérért mert a technikai közalkalmazottaknak 2008 óta nem emeltek bért. Már az idén is nehéz volt egy szakközép iskolát végigfesteni és ezért gondoltam, hogy nyáron az érettségi vizsgák után elmennék. 17 éve már ott dolgozom szerintem ha utána felmondanának az emelt felmentési idővel már nem sok lenne vissza 63 éves korig

Előzmény: golgemáj (5017)
juhlaci 2014.12.06 Creative Commons License 5025

köszönöm az infókat, még meggondolom mit tegyek.

Előzmény: golgemáj (5017)
tristen 2014.12.06 Creative Commons License 5024

Tetszik!

 

 

:)

Előzmény: dalmata13 (5023)
dalmata13 2014.12.06 Creative Commons License 5023

 vsak a szokásos Mikulás:_-))

L 200 2014.12.06 Creative Commons License 5022

Szia !

 

Minél előbb műttesd meg.Minél kisebb a sérv annál gyorsabban gyógyul és a háló is biztosabban tart a továbbiakban, s szerintem télen jobb lábadozni, mint nyáron.

Én is fizikai munkát is végzek,meg barlangászom,mászom szóval én nem fogok változtatni az eddigi életmódomon csak lassú fokozatos terheléssel fogok visszatérni a volt kerékvágásba.

Ez az én és az orvosom véleménye,ja és ragaszkodj a laporoszkópiához.Fényévekben lehet mérni a műtét utáni napokat.

Éppen varratszedésre indulok :-)

Előzmény: juhlaci (5016)