Keresés

Részletes keresés

trokaderó Creative Commons License 2010.12.20 0 0 48

Hihetetlen milyen fiatalon és milyen kiváló szinésznőként távozott az élők sorából.

A minap láttam ujból az Abigélt és meggyőzött immár többször--a film kulcs-szerp-

lője a szép Vitai és a gyönyörű Szerencsi Éva, aki természetesen egy és ugyanaz.

Nehéz feladata van az Abigél másik szereplőjének: Torma-Bánfalvi-aki egy filmet

készül forgatni Szabó Magda kitünő regényéből.Ugy nyilatkozott: a film legfőbb

szereplője Gina és Ő mellé kell igazitani a többi szereplőt. Ez nehéz munka lesz-

kivánom sikerüljön! Isten áldásával.

Előzmény: szeppencs (45)
Pistike Creative Commons License 2005.05.22 0 0 47

Istenem, de szép volt...

Gyönyörű, ahogy most ismétlik az mtv-n :(((

Milyen fiatal...

mya_tom Creative Commons License 2005.02.24 0 0 46

Nem inkább Kőnig tanár úr?

 

PS: http://forum.gondola.hu/cgi-bin/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=4&t=000397

linken nyitottam pár hete egy Abigél-topicot. (Ha valakit érdekelne esetleg)

Előzmény: szeppencs (45)
szeppencs Creative Commons License 2005.02.09 0 0 45

Sziasztok!

 

Ma Abigél nap van, és Ő volt az ABIGÉL!!!

myatom Creative Commons License 2004.09.23 0 0 44

Bármennyire nem szeretem az index.hu-t, azt látni kell, hogy ilyen témájú fórumra a legjobb eséllyel mégis csak itt lehet találni (mint ismét megtapasztaltam egy kis google-zás után), ahová esetlég még talán szívesen is ír az ember.

 

Magamról bevezetésként csak annyit, hogy egykor nagyon szívesen írogattam főleg zenei témájú hozzászólásokat, de ezt már egyrészt jó ideje nem gyakorlom, másrészt a téma is olyan, hogy csak el-elcsukló hangon tétovázva/csapongva tudok talán 100%-ban értelmetlen betühalmazt kipréselni magamból. Ha ez így van elnézést kérek minden topiclátogatótól.

 

Nagy boldogan megvettem az Abigél DVD-t, hisz mint ifjú korom rendkívül kedves filmje nagyon élénken élt az emlékemben. Zárójelben megjegyzem a második DVD hibás volt (látszott egy vékony eltérő színű csík a lemezen) és csak harmadjára sikerült jó példányt beszerezni. Másik nagy bánatom az volt, hogy a filmbéli osztályt nem tudtam beazonosítani a színésznőkkel. Azt persze tudtam ki volt Gina, meg tudtam, hogy ki volt Torma meg Murai. De máig nem tudom, hogy például Kiss Mari ki volt: Egri Kati? Zsurzs Kati? Más? Senkiről nem találtam semilyen fényképet a neten. :o(

 

És akkor este olvasom: hogy elhúnyt Szerencsi Éva. A döbbenettől és megrendüléstől nem láttam. A tökéletes talán az egyetlen, aki Ginát eséllyel megformál(hat)ta.

 

Azóta már-már beteges méreteket ölt nálam -> számát nem tudom hányszor néztem végig a 300 perces filmfolyamot. Egyszerűen próbálom megragadni a zsenialitását, a lényegét, a film 'lelkét', próbálom megfejteni miért van rám olyan hatással, amilyennel van. És nem tudok rájönni. Rabul ejt és nem enged el a film.

 

Pedig rengeteg kritikát lehetne felhánytorgatni. Például az Extrák alapján lehet látni interjút Zsurzs Évával. Számomra ez a végtelenségig kiábrándító. És hajlok arra, hogy ez nemcsak a végtelenül ostoba és primitív Szegvári Katalin vétke. Meg lehet ismerni Szabó Magdát, akiről a legjobb jóindulattal is azt mondhatom, hogy vegyes érzéseim vannak, ha rágondolok.

 

Rengeteg hiba van a filmben egyszer talán össze lehetne szedni érdekességként. Most biztos nem kezdek ebbe bele. Amin még jobban megdöbbentem a regényben is van egy nagyon csúnya indokolatlan jelenet a szőlőszüretes kirándulásos balaset. Nem véletlen, hogy a filmből kimaradt.

 

Mindezzel együtt nagyon szívesen szerettem volna annak idején Abigélből felelni irodalom órán (ha kötelező olvasmány lett volna). Döbbenetes és megfoghatatlan hangulatteremtő ereje van a könyvnek is, a filmnek is. Tökéletes (egy-két apróbb hibától eltekintve) a filmzene is (külön misét érne meg róla értekezni), érezhetően költségcsökkentés miatt egyszerű kamarazenekarra íródott, mint ahogy kevés drága pénzből forgatott jelenet van magábana filmben is talán (az egész filmet félév alatt leforgatták 1977-ben, 1978-as bemutatás elött). Az idegen darabok (korálok, orgonadarabok kiválasztása telitalálatok, filmbeli időzítésükkel együtt)

 

A rengeteg elkövetett olykor bántó hiba ellenére is, másik oldalról meg érezhető az apró részletekre a hitelességre való odafigyelés. Látszólag felesleges iredenta plakát mutatása (nem a NEM-NEM-SOHA-s jelenetre gondolok), vagy az istentiszteletek ábrázolása (záróének, áldás, záró orgonadarab alatti kivonulás stb., ahogy protestáns istentiszeteleteken szokás)

 

A legnagyobbat Básti Lajos alakította minden gesztusa, kimondott hangja aranyat ér. Óriási színész. Az összes felnött óriásit alakít. Garas Dezsőnek (Kőnig) volt a legnehezebb dolga, helyenként érzésem szerint meg is bicsaklik egy nagyon picit a játéka, de tökéletes volt a karakter. A lányok közül: számomra Szerencsi Éva hibátlanul tökéleteset nyújtott, semelyik másik lány nem képzelhető el számomra Ginaként. Ugyanilyen tökéletes volt számomra Bánfalvi Ágnes (Torma Piroska) és Rátonyi Hajnalka (Murai), meg Szabó (????). Kiss Marit néha kicsit túljátszottnak éreztem, Bánki (????) meg helyenként affektálónak (ha tényleg végzett színésznő volt, akkor ez felróható neki).

 

De ezek mind-mind lényegtelen száraz dolgok. A lényeg, hogy nézem a filmet: nem tudom megunni, pedig már kívülről tudom mi következik. Nézem, hatása alatt vagyok. Nem értem a hatását. Nem tudom megragadni, pláne nem  tudom megmagyarázni. Egyszerre értem a filmet és nem értek semmit. Nem tudok elszakadni a filmtől. Pedig jó lenne. Jó lenne? Elgondolkodom, ha valaki újraforgatná, hogyan tudná tökéletesebbre megcsinálni? Ha folytatná valaki a történetet hogyan folytatná (A könyvből pár jövőbeli mozzanat kiderül). Jó lenne, ha újraforgatná, vagy folytatná várki? Egy síma lányregény? Dráma? Korrajz? Nem tudom. Semmit nem tudok. Csak azt, hogy döbbentes alkotás döbbenetes alapanyagból, minden gyarlósága, minden szegényes(nek is tűnhető) kivitelezése ellenére.

Trepador Creative Commons License 2004.09.21 0 0 43
Pár napja néztem meg a korridor tv mokka adásába a mi kis Abigélünkről a megemlékezést. Bánfalvi Ági és a mostani rendezöjük beszél róla. Még ök sem tudtak a betegségéről szinte semmit. Egyet hiányoltam csak a müsorból, egy kis bejátszást valamelyik filmjéből. Tudtátok, hogy az Abigél most már kötelezö olvasmány? Kár, hogy csak a halála után beszélünk róla, mint mindig. lsd. Cserháti Zsuzsa, melyből a bulvár sajtó 3 napos felhajtást csinált. Ők igazi művészek, nem pedig a villalakó IQ nullások. A legmélyebb tiszteletet érdemlik. Kár, hogy a pályafutásukat csak a 80-as évek végéig kísérhettük. Az "újkornak" már nem kellettek. Ez az igazi veszteség. Szerencsi Éva filmjei: A világ közepe (1979) színész Abigél (1978) (TV film) színész Abigél I-IV. (1978) színész Január (1978) (TV film) színész Zsebtévé (1975) (TV műsor) színész Ozorai példa (1974) (TV film) színész Az elsőszülött (1973) (TV film) színész Kakuk Marci (1973) színész A törökfejes kopja (1973) színész Bob herceg (1972) színész Botcsinálta doktor (TV film) színész Színházi szerepei: Bűntény a kecskeszigeten, színész bemutató: Budapesti Kamaraszínház - Ericsson Stúdió Cyrano, színész bemutató: 2003. november 25. Ruttkai Éva Színház Édes mostoha, színész bemutató: 1999. április 11. Vidám Színpad Filuména házassága, színész bemutató: 2001. december 8. Ruttkai Éva Színház Hófehérke meg a törpék, bábos bemutató: 2002. november 28. Jászai Mari Színház, Népház Örömállam, színész bemutató: 2000. február 19. Budapesti Kamaraszínház - Shure Stúdió Sirály (Madárkák), színész bemutató: 1997. február 15. Budapesti Kamaraszínház - Ericsson Stúdió Szerelmesnek áll... a világ!, színész bemutató: 2004. január 6. Ruttkai Éva Színház
trikó Creative Commons License 2004.09.20 0 0 42

Tegnap reggel egy kosztümös Jean Marais filmben egy hercegnő szinkronhangjaként lehetett hallani. Halkan ment a TV, mert még aludtam, de felkaptam rá a fejem egyből.... Nemcsak a szeméből, hanem a hangjából is sütött a melegség ...

 

Remélem a TV előveszi a filmjeit, amelyekben játszott. Illene....

Előzmény: Pistike (41)
Pistike Creative Commons License 2004.09.08 0 0 41
igen
Előzmény: Mindy (40)
Mindy Creative Commons License 2004.09.08 0 0 40
A Bob hercegben is milyen gyönyörű volt,  ugye?

Mindy Creative Commons License 2004.09.08 0 0 39

Barátok, pályatársak mesélnek Szerencsi éváról (09.08. 11:00) Csoportok: Sztárvilág Szerz: Ruttka Ildikó Kedden este érkezett a hír: életének 52. évében elhunyt Szerencsi Éva színésznő. A szakma és a közönség által egyaránt kedvelt művésznőt az utóbbi években ritkábban láttuk, hallottuk, de nevét említve legendás filmszerepe, Szabó Magda Abigéljében megformált Ginája mindenkinek azonnal mosolyt csalt az arcára. Összeállításunkban barátai, pályatársai emlékeznek rá.

Szerencsi Éva 1974-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, és azonnal a József Attila Színházhoz került. Öt évvel később egy évadot eltöltött a Miskolci Nemzeti Színházban, de utána ismét visszatalált a fővárosi, XIII. kerületi teátrumhoz, ahol egészen 1989-ig volt tag.

 

Miután Szerencsi Éva elment a József Attila Színházból, a Budapesti Kamaraszínházban láthatta a közönség, 2001-től pedig a Ruttkai Éva Színház tagja lett. Játszotta Shaw Pygmalionjának Elizáját, Bródy Sándor A tanítónőjének címszerepét, A salemi boszorkányok Mary Warrenjét, a Forgószínpad újságírónőjét, a Yerma Máriáját. Filmszerepei közül a Bob herceg Annie-ja, és a Szabó Magda regényéből készített, Zsurzs Éva által rendezett Abigél című tévéfilmsorozat Ginája két örökbecsű alakítás.

trikó Creative Commons License 2004.09.08 0 0 38

Többféle bajom van... (Az ember - én is - ilyenkor saját magát sajnálja persze, mert önző... Pedig Neki már nyilván így könnyebb odafenn... )

 

... Iskolás nagyfiú voltam, mikor először filmekben, majd gimiben már színházban is láthattam Őt. Számomra, a felcseperedő ifjú számára kezdettől etalon volt szépségben, nőiségben, melegségben, szeretet-kifejezésben. Sosem voltam "szerelmes" színésznőkbe, de Ő nagyon megérintett. Suhancként persze még elsősorban a természetes szépsége, bája nyűgözött le, hiszen mikor én 12 éves voltam, ő 25. A legszebb, legbársonyosabb, legvirágzóbb korában volt. Aztán ahogy kezdtem felnőni és "beérni", az Ő egyre érettebb szerepei és stílusa folyamatosan fenntartotta bennem a szeretetet. Akár rajongásnak is hívhatjuk... Semmi szégyellnivaló nincs ezen, sőt...  Parázslóan meleg, érzelemteli hangjára még akkor is felkaptam a fejem, ha épp csak háttértévézés közben hallottam meg valamilyen szinkronban...

 

Filmjeit azóta is előszeretettel nézem újra. Színházban sajnos rég láttam, és mostmár örökre elmulasztottam ezt a lehetőséget.... Ez az egyik bajom....

 

A másik, hogy kétségek gyötörnek. Feleségem rákos betegekkel foglalkozik egy nagyon jó kórházban és talán tudott volna segítséget szerezni Évának, ahogyan ezt már más beteggel is megtette, akiről máshol le is mondtak. De nem tudtunk a betegségről... tán maga sem vette eléggé komolyan....

 

Persze lehet, hogy a Jóisten aki "különös jókedvében teremtette" Őt ( - Goethe nyomán) már régesrég megírta a Nagykönyvbe, hogy most várja Évát odafent az égi deszkákra, a többi nagyjaink közé, akikről mostanában a csatazajban hajlamosak vagyunk megfeledkezni (Sinkovits, Ruttkai, Tolnay Klári...etc.). Mamár valahogy nem őrizzük eléggé a humán értékeinket. Nem vigyázunk rájuk sem életükben, sem holtukban...

 

Éva távozása is csendben húzódik meg a médiában, hisz kormányválság van és mérleghiány, az mégis fontosabb!

Sinkovits halálakor is volt más "szenzáció"...

 

Az igazán nagyok úgy látszik a művészbejárón, szerényen távoznak. Úgy ahogyan éltek is...

 

 

 

Isten veled! 

 

...Családodnak sok erőt kívánok a helyzet feldolgozásához.

Sokan szerettün-szeretünk, de nyilván nekik hiányzol a legjobban...   

 

 

 

 

Előzmény: Mindy (37)
Mindy Creative Commons License 2004.09.08 0 0 37

Fia idén érettségizett * Kollégái sejtették, hogy rák támadta meg


Titkolta betegségét Szerencsi Éva


 Blikk, 2004-09-08


Budapest - Éva elszerződött egy másik társulathoz - mondta Szerencsi Éva (†52) férje hétfő reggel a Ruttkai Éva Színház főigazgatójának, Szalai Zsoltnak, aki azért kereste a színésznőt, hogy felajánljon egy szerepet az Apácák című musicalben, ahol Bánfalvy Ági lett volna a partnere. De Szerencsinek már nem adatott meg, hogy teljesüljön a vágya, és újból együtt játsszon Bánfalvyval, akivel valamikor a nagy sikerű Abigél című televíziós sorozatban szerepeltek.


<!-- var ord=Math.round(Math.random()*100000000); document.write(''); //-->Szerencsi Éva 52 évet élt - Hétfő reggel azért hívtam fel otthon Évát, hogy felajánljak neki egy szerepet - mesélte Szalai Zsolt. - De férje, András megtörten csak annyit mondott: "Éva elszerződött egy másik társulathoz." Éva másfél hete úgy ment be a kórházba, hogy fájdalmai vannak, rendbe kell hozatnia magát.
A színházban csak sejtették, hogy a színésznő beteg. Feltételezték, hogy a rák támadta meg. Bánfalvy Ágnes De ő soha nem beszélt erről, nem is panaszkodott. A szezon végén megtartotta a rendelkezőpróbáját a Mátyás király meséi című produkciónak, amelyet ő rendezett. Egy nappal a kórházba vonulása előtt még a díszletekről tárgyalt a színházban, és örömmel mesélte, hogy a fia, Imi (18) jó eredménnyel érettségizett le. A munkáját most Nagy Miklós rendező fejezi be, de a műsorplakátokon Szerencsi Éva neve szerepel majd.
- Három évet töltött velünk - emlékezett Szalai Zsolt. - És most nagyon örülünk, hogy megszépíthettük az utolsó esztendeit.

Előzmény: Télikánikula (36)
Télikánikula Creative Commons License 2004.09.07 0 0 36
Lehet tudni, hogyan hunyt elt?
HT Miskolc Creative Commons License 2004.09.07 0 0 35
Gina 1 Gina 2
HT Miskolc Creative Commons License 2004.09.07 0 0 34

a könnyeimmel küszködöm... pedig már vén marha vagyok én is... borzasztóan elszomorított a hír... csak annyit, h a kislányom keresztneve Gina... nem véletlenül...

 

a fene essen bele.....

Pesics Creative Commons License 2004.09.07 0 0 33
Isten veled, Gina:-((
szeppencs Creative Commons License 2004.09.07 0 0 32

 

  Mellékes, hogy 52 éves volt vagy 54.

  Fiatal volt, még élhetett volna.

  Tele volt tervekkel, játszott és rendezett,

  miközben Asszony és Anya volt.

  Ő is teljesen hétköznapi ember volt,

  teljesen hétköznapi gondokkal.

  Egyszerű, szép, és tehetséges volt,

  a pergő filmkockák, s a szinházi élmények

  emlékei megörzik majd lényét.

  Borzasztó ilyenkor leírni, volt, volt, volt....volt

 

 

   CSODÁLATOS!
Előzmény: Pistike (31)
Pistike Creative Commons License 2004.09.07 0 0 31
Az MTI 1952-t jelölte meg születési évnek.
Előzmény: Pistike (26)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.06 0 0 30
Tévedtem. Az utolsó nagy filmes sikere volt...
Előzmény: Törölt nick (25)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.06 0 0 29
Az Abigél sikere 78-ban valószínűleg akkora volt, hogy később soha többet nem láthattuk filmen. Az életrajzok időrendben az Abigélt említik legutoljára. Akkor volt 26 éves.
kismiki Creative Commons License 2004.09.06 0 0 28
Előzmény: Váradi Március (-)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.06 0 0 27
Akkor valaki elszámolt/nézett valamit. A születési év vszínűleg 52. Mint ahogy a kora is.
Előzmény: Pistike (26)
Pistike Creative Commons License 2004.09.06 0 0 26

Gyönyörű volt

Született: Budapest, 1950. máj. 5.
Családi adatok: Sz.: Szerencsi János, Strausz Amália. Elvált. Gy.: Varga Imre, 1985.
Tanulmányok: Színház- és Filmműv. Főisk., 1970-74.
Életút: 1974-79, 1980-89 a József Attila Színház, 1979-80 a miskolci Nemzeti Színház, 1989- a Népszínház tagja.
Főbb szerepei: Betia (Ruzante: Csapodár madárka), Eliza (Shaw: Pygmalion), Viola (Shakespeare: Vízkereszt), Bródy: A tanítónő, Catherine (Miller: Pillantás a hídról), Mary Warren (Miller: A salemi boszorkányok), Zsuzsi (Lajtai-Békeffi: Egy régi nyár), Kerekes Helén (Rejtő-Kellér: Aki mer, az nyer), Lucienne (Feydeau: Bolha a fülbe), Szergejné (Erdélyi: Vedd le a kalapod a honvéd előtt), Zeldi Fenwick (Coward: Forgószínpad), Saint-Fond grófnő (Misima: Sade márkiné), Anya (Pasolini: Mámor), Sziszi (Vadnay-Harmath-Márkus: A csúnya lány), Anya, Tigrisliliom (Barrie-Tótfalusi-Novák: Pán Péter), Mária (García Lorca: Yerma), Jane (Dunn: Gőzben), Erzsike (Kertész Á.: Egész évben karácsony), Henriette (De Letraze: Kié a baba?), Tündér (Grimm-Keleti: Az ördög három arany hajszála), Gizi (Zsolt: Oktogon), Agata (Betti: Bűntény a Kecskeszigeten),
filmen: Makra (1972), Bob herceg (1972), Kakuk Marci (1973), A törökfejes kopja (1974), A járvány (1975).

Törölt nick Creative Commons License 2004.09.06 0 0 25
Az Abigél c. filmsorozat főszerepe első és legnagyobb sikeres alakítása volt.
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.06 0 0 24
A média szerint gyógyíthatatlan betegség.
Előzmény: zsuzsa (22)
czegei Creative Commons License 2004.09.06 0 0 23
Igaz! mea culpa!
Előzmény: HunRoadRunner (21)
zsuzsa Creative Commons License 2004.09.06 0 0 22
Szegény... dehát mi történt ? baleset ? Olyan fiatal volt.
HunRoadRunner Creative Commons License 2004.09.06 0 0 21

Cecey Évát Venczel Vera alakította.

czegei Creative Commons License 2004.09.06 0 0 20

Nekem az Egri Csillagok c filmben nyujtott alakitása marad emlékezetes. Ő alakitotta Cecey Évát, Bornemissza Gergely feleségét.

Nyugodjék békében!

 

Törölt nick Creative Commons License 2004.09.06 0 0 19
Sajnos az utóbbi 20 (!) évben a szélesebb közönség alig hallhatott róla. Vajon miért?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!